• Zelenski a spus că ocuparea de către Rusia a centralei nucleare Zaporojie amenință securitatea globală.
  • Au avut loc percheziții la locuința unui activist pro-Rusia din Germania.
  • „Sunt recunoscător tuturor celor care ne ajută țara să protejeze libertatea”, a conchis el.

UPDATE ORA 23.00

Ucraina pregătește noi unități de drone

Guvernul ucrainean a anunțat că trei noi companii finanțate din donații sunt pregătite să desfășoare drone de fabricație ucraineană pentru luptă, informează CNN.

„Dronele vor efectua misiuni de recunoaștere și de atac. Ele vor fi folosite pentru a ghida artileria, vor ajuta soldații să fie cât mai eficienți în timpul luptelor urbane și vor salva vieți”, a declarat Mikhailo Fedorov, viceprim-ministru pentru inovații, dezvoltarea educației, știință și tehnologie.

UPDATE ORA 22.00

Șeful Pentagonului: Ucraina are „șanse foarte bune” pentru o contraofensivă de succes în primăvară

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, consideră că Ucraina are „șanse foarte bune” de a lansa o contraofensivă de succes în primăvara anului 2023, din cauza reducerii semnificative a forțelor rusești și a armelor occidentale, scrie Ukrainska Pravda.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Austin a declarat că Ucraina are în prezent un „avantaj semnificativ” față de forțele rusești, deși linia frontului s-a schimbat în ultima vreme de la un capăt la altul, iar în prezent există „lupte destul de serioase în zona Bahmut”.

„Ucrainenii le-au provocat pierderi semnificative rușilor și au epuizat vehiculele blindate ale acestora într-un mod pe care nimeni nu și l-ar fi putut imagina vreodată. Iar acum vedem că Rusia scoate din uz tancurile T-54 și T-55 din cauza nivelului de pierderi pe care ucrainenii le-au provocat” , a subliniat șeful Pentagonului.

El a adăugat că, având în vedere acest lucru, resursele Rusiei se epuizează. Rusia se confruntă din ce în ce mai mult cu o lipsă de muniție de artilerie și de alte lucruri și este nevoită să apeleze la Iran și Coreea de Nord pentru ajutor.

„Eu cred că vom asista la o intensificare a ostilităților în primăvară, pe măsură ce condițiile de manevră se vor îmbunătăți și, de asemenea, pe baza a ceea ce am făcut deja și continuăm să facem. Cred că Ucraina va avea o șansă foarte bună de succes” , a subliniat Austin. Potrivit fostului șef al Statului Major General britanic, generalul Richard Dannatt, după contraofensiva de succes a Kievului, Vladimir Putin „ar putea fi măturat de la Kremlin” .

UPDATE ORA 21.00

SUA nu au văzut niciun indiciu că Rusia se apropie de utilizarea armelor nucleare tactice

Statele Unite nu au văzut niciun indiciu că Rusia se apropie de utilizarea armelor nucleare tactice în războiul din Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, conform The Guardian.

„Urmărim acest lucru cât putem de bine. Nu am văzut nicio mișcare din partea domnului Putin de a acționa în conformitate cu ceea ce a promis că va face” .

Sâmbătă, Vladimir Putin a anunțat că Moscova a încheiat un acord pentru amplasarea de arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului. Președintele rus a declarat că a acționat în urma negocierilor cu omologul său belarus, Alexander Lukașenko, despre care a spus că a „ridicat de mult timp problema” unei desfășurări nucleare pe teritoriul țării sale.

Ministerul de Externe din Belarus a confirmat astăzi că va găzdui arme nucleare tactice rusești.

UPDATE ORA 20.00

Acțiunea militară se amplifică în apropierea centralei nucleare din Zaporizhzhia, afirmă directorul general al AIEA

Acțiunile militare se intensifică în jurul centralei nucleare din Zaporizhzhia, a declarat marți directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi.

Vorbind de la Dnipro, în Ucraina, înainte de o vizită la centrală, Grossi a declarat că situația „nu se îmbunătățește”.

„Acțiunea militară continuă”, a declarat el. „De fapt, este în creștere. Există un număr tot mai mare de trupe și vehicule militare, artilerie grea, mai multe acțiuni militare în jurul uzinei”.
Centrala electrică a fost „în pană de curent în mod repetat”, a adăugat Grossi.

Vizita directorului general va fi a doua sa vizită la centrală și prima de când AIEA a stabilit o prezență permanentă la acest sit în septembrie anul trecut, a precizat sâmbătă agenția într-un comunicat.

„Vreau să văd cu ochii mei care este situația, să vorbesc cu conducerea de acolo, care este conducerea rusă”, a declarat Grossi pentru CNN.

Monopolul de stat rusesc al energiei nucleare, Rosatom, a declarat marți că Rusia este pregătită să discute situația de la centrală cu șeful AIEA.

„În câteva ore, eu și echipa mea, vom trece din nou pe linia frontului – așa cum am făcut-o și anul trecut”, a declarat Grossi. „Îmi voi continua consultările pentru a încerca să stabilim o protecție în jurul centralei și să ne ferim cu toții de un accident nuclear cu potențiale consecințe catastrofale.”
Șeful AIEA a declarat că nivelul actual de risc la centrală este „extrem de ridicat și este total imprevizibil, tocmai pentru că ne aflăm într-o zonă de luptă”.

Luni, Grossi s-a întâlnit cu președintele Volodymyr Zelensky, care se afla în vizită în regiunile Zaporizhzhia și Dnipro. Ulterior, în discursul său nocturn de luni, Zelensky i-a mulțumit lui Grossi pentru sprijinul său.

UPDATE ORA 19.00

Statele Unite nu au văzut niciun indiciu că Rusia se apropie de utilizarea armelor nucleare tactice în războiul din Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

Această declarație vine după ce Vladimir Putin a anunțat sâmbătă că Moscova a încheiat un acord pentru amplasarea de arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului. Președintele rus a declarat că a acționat în urma negocierilor cu omologul său belarus, Alexander Lukașenko, despre care a spus că a „ridicat de mult timp problema” unei desfășurări nucleare pe teritoriul țării sale.

Vorbind astăzi cu reporterii, Kirby a declarat:

Urmărim acest lucru cât putem de bine. Nu am văzut nicio mișcare din partea domnului Putin de a acționa în conformitate cu ceea ce a promis că va face.

Ministerul de Externe din Belarus a confirmat astăzi că va găzdui arme nucleare tactice rusești, afirmând că decizia este un răspuns la ani de presiuni occidentale.

UPDATE ORA 18.00

Poliția regională din Donețk a publicat imagini care arată scene de devastare în orașul Avdiivka, aflat pe linia frontului din Ucraina.

Înregistrarea video arată blocuri rezidențiale distruse, cu ziduri carbonizate și mormane de moloz pe străzi pustii, în timp ce poliția continuă să evacueze civilii.
Începând de duminică, orașul va începe să își închidă utilitățile, deoarece „tot mai mult din oraș este bombardat și distrus zilnic”, a declarat Vitaliy Barabash, șeful administrației militare.

Forțele rusești au obținut recent câștiguri treptate pe fronturile din Avdiivka, iar armata ucraineană a declarat săptămâna trecută că orașul ar putea deveni un „al doilea Bakhmut”.

UPDATE ORA 17.00

Sportivii ruși și belaruși pot concura ca neutrii, spune CIO


Comitetul Internațional Olimpic a recomandat ca sportivilor ruși și belaruși să li se permită să concureze la evenimente sportive internaționale sub un steag neutru.

CIO a emis un set de recomandări, în care se precizează că cei care au un pașaport rusesc sau belarus trebuie să concureze doar ca sportivi individuali neutri”, ceea ce înseamnă că persoanele pot concura fără simboluri naționale, cum ar fi un steag.

O decizie cu privire la Jocurile Olimpice de anul viitor de la Paris și la Jocurile Olimpice de iarnă de la Milano-Cortina din 2026 va fi luată la momentul potrivit”, a precizat acesta.

Acesta a adăugat că sportivii care sunt sub contract cu armata rusă sau belarusă sau cu agențiile de securitate națională” nu ar putea, de asemenea, să fie luați în considerare.

UPDATE ORA 16.00

În timp ce discuția continuă la Washington, unde au mai luat cuvântul ministrul francez de externe Catherine Colonna și ministrul ceh de externe Jan Lipavský, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, care trebuia să apară, a postat pe Telegram. El a spus că a vizitat Sumy, postând:

Regiunea Sumy. Granița noastră. Am observat serviciul polițiștilor de frontieră care dețin frontierele statului. Polițiștii de frontieră ucraineni lucrează în strânsă cooperare cu alte componente ale forțelor de apărare ale Ucrainei pentru a proteja frontiera de stat de inamic.

UPDATE ORA 15.00

Într-o seară de la sfârșitul lunii decembrie, în timp ce moscoviții se plimbau pe străzile luminate ale orașului în așteptarea sărbătorilor de sfârșit de an, un grup de prieteni vechi s-a adunat la cină în apartamentul unui înalt oficial de stat.

Unii dintre invitații prezenți, printre care se numărau membri ai elitei culturale și politice a Rusiei, au închinat pentru un nou an în care și-au exprimat speranța pentru pace și o revenire la normalitate.

Pe măsură ce noaptea a continuat, un bărbat care nu avea nevoie de prea multe prezentări s-a ridicat pentru a ține un toast, cu paharul în mână.

Bănuiesc că vă așteptați să spun ceva”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de lungă durată al lui Vladimir Putin, potrivit uneia dintre cele două persoane care au povestit separat seara pentru The Guardian sub protecția anonimatului.

Lucrurile vor deveni mult mai dificile. Acest lucru va dura foarte, foarte mult timp”, a continuat Peskov.

UPDATE ORA 14.00

Aproape 4.400 de orfani și copii ucraineni sunt ținuți lipsiți de îngrijire părintească” în Rusia și în părțile ocupate de Rusia din Ucraina, potrivit vicepremierului ucrainean, Iryna Vereshchuk.

Vereshchuk a acuzat Rusia că ascunde informații despre copii și a declarat că Kievul a desfășurat o gamă largă de agenții guvernamentale pentru a furniza dovezi Curții Penale Internaționale (CPI), care a emis un mandat de arestare împotriva președintelui Vladimir Putin și a comisarului său pentru drepturile copilului, Maria Alekseyevna Lvova-Belova, pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni.

UPDATE ORA 13.00

Marea Britanie și Polonia vor construi două sate temporare în vestul și centrul Ucrainei pentru a oferi locuințe persoanelor care au fost forțate să își părăsească locuințele în urma invaziei Rusiei, a declarat guvernul britanic.

Satele din Lviv și Poltava vor oferi cazare pentru peste 700 de ucraineni, o fracțiune din milioanele de persoane fie strămutate în Ucraina, fie care au fugit din țară de la începutul războiului, în urmă cu mai bine de un an.

Marea Britanie a anunțat o finanțare de până la 10 milioane de lire sterline pentru a sprijini parteneriatul, care va oferi adăposturi temporare, furnizare de energie și asistență celor care au fugit de luptele grele de pe linia frontului sau care și-au pierdut casele din cauza bombardamentelor rusești.

UPDATE ORA 12.00

Armata rusă a lansat aseară 15 drone împotriva teritoriului Ucrainei, a cărei apărare antiaeriană a reușit să doboare 14 dintre ele, au anunțat forțele armate ucrainene pe contul său de Facebook.

Noaptea, inamicul a desfășurat 15 drone Shahed-136 pentru a efectua lovituri aeriene. 14 dintre ele au fost distruse de armata noastră”, se arată în comunicatul armatei ucrainene.

Anterior, forțele aeriene ucrainene au raportat că dronele Shahed au fost lansate din nordul și sud-estul Ucrainei. Potrivit șefului administrației militare de la Kiev, 12 dintre drone au fost detectate și distruse” în spațiul aerian al orașului.

Primarul Kievului, Vitalii Klychko, a raportat pe contul său de Telegram mai multe explozii” în capitală. Una dintre ele a provocat un incendiu într-un spațiu comercial, care a fost deja stins fără a provoca victime.

UPDATE ORA 11.00

Alexander Novak, vicepremierul rus, a declarat marți că Rusia trebuie să se concentreze pe creșterea exporturilor de energie către așa-numitele țări prietene, în timp ce a declarat că livrările de petrol rusesc către India au crescut de 22 de ori anul trecut.

Reuters relatează că Novak a declarat că veniturile din energie au reprezentat 42% din bugetul federal al Rusiei în 2022 și a spus că industria energetică a țării este sustenabilă, în ciuda provocărilor cu care se confruntă sancțiunile occidentale.

UPDATE ORA 10.00

Ministerul de Externe din Belarus: Țara este forțată să găzduiască rachete nucleare din cauza acțiunilor NATO

Ministerul de Externe din Belarus a declarat marți că țara a fost forțată să găzduiască arme nucleare rusești pe teritoriul său din cauza acțiunilor agresive ale țărilor NATO, care amenință propria securitate a Belarusului, relatează Reuters, citând agenția rusă de știri Tass.

Minskul a mai spus că planurile – anunțate în weekend de Vladimir Putin – de a amplasa arme nucleare tactice rusești în Belarus, nu ar contraveni acordurilor internaționale de neproliferare, deoarece Belarus nu ar avea control asupra armelor.

UPDATE ORA 09.00

Ministerul britanic al Apărării afirmă că regimentul 10 de tancuri al Rusiei a dus greul asaltului asupra Avdiivka și a pierdut probabil o mare parte din tancurile sale în timp ce încerca să încerce să înconjoare orașul dinspre sud.

Acesta a precizat că regimentul aparținea Corpului 3 Armată, prima formațiune majoră nouă pe care Rusia a ridicat-o pentru a-și susține invazia din august 2022 și, în ciuda unei perioade de antrenament în Belarus, formațiunea pare să prezinte o eficacitate de luptă limitată.

UPDATE ORA 08.00

La Kiev au fost raportate mai multe explozii. Acestea au fost auzite inițial în cartierele rezidențiale Obolon și Sviatoshynskyi luni seara, potrivit lui Vitaliy Klitschko, primarul orașului.

„În mod preliminar, nu există victime”, a declarat el.

Sirenele de raid aerian din oraș au fost activate înainte de explozii, a precizat administrația militară din regiunea Kiev pe Telegram.

„Pericolul în regiunea adiacentă capitalei rămâne în continuare! Forțele de apărare aeriană sunt în alertă”, se arată în postarea administrației militare din regiunea Kiev.

UPDATE ORA 07.00

Percheziții la locuința unui activist pro-Rusia din Germania

Procurorii germani au percheziționat locuința a doi activiști pro-Kremlin, căutând dovezi că cei doi au donat bani pentru a cumpăra radiouri pentru soldații ruși din Ucraina.

Max Schlund și partenera sa, Elena Kolbasnikova, ar fi donat fonduri colectate de la susținători din Germania unei divizii a armatei ruse, iar banii au fost folosiți pentru a cumpăra radiouri walkie-talkie, căști și telefoane.

Sancțiunile Uniunii Europene interzic furnizarea sau finanțarea achiziționării anumitor bunuri pentru armata rusă.

UPDATE ORA 06.00

Două nave care transportau 120.309 de tone metrice de produse agricole au părăsit porturile Ucrainei Odesa și Yujni-Pivdennyi.

Navele sunt destinate Chinei și Bangladeshului și transportă porumb și grâu. Duminică, patru nave au plecat spre Irak, China și Bangladesh.

Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră, un acord negociat în iulie între Ucraina, Rusia, Turcia și Națiunile Unite, a relaxat blocada navală a Rusiei și a văzut redeschiderea a trei porturi cheie ucrainene. Acordul a fost prelungit luna aceasta pentru 120 de zile

UPDATE ORA 05.00

Casa Albă a spus că nu a văzut dovezi că Kremlinul intenționează să folosească arme nucleare în Ucraina, în ciuda recentului președinte rus Vladimir Putin că Rusia va desfășura „arme nucleare tactice” în Belarus.

„Continuăm să monitorizăm acest lucru foarte, foarte îndeaproape”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, reporterilor într-o conferință telefonică. El a adăugat că până acum, SUA nu au văzut motive să-și schimbe propria poziție nucleară.

UPDATE ORA 04.00

Un expert al Organizației Națiunilor Unite care consiliază Comitetul Internațional Olimpic a provocat indignare, afirmând că soldaților ruși care au luptat în Ucraina ar trebui să li se permită să concureze la Jocurile de la Paris 2024 – atât timp cât nu au comis crime de război.

Alexandra Xanthaki, raportorul special al ONU pentru drepturile culturale, i-a înfuriat pe sportivii ucraineni în cadrul unei convorbiri organizate de CIO, afirmând că doar rușii implicați direct în crime împotriva umanității sau în propagandă pentru război ar trebui să fie excluși din sportul internațional.

UPDATE ORA 03.00

Polonia și UE încearcă să stimuleze producția de muniții

Oficiali din Polonia și Uniunea Europeană au discutat despre producția de muniții de artilerie în cadrul unui nou program de 2 miliarde de euro pentru a aproviziona Ucraina în războiul său împotriva forțelor rusești invadatoare și pentru a reface stocurile din ce în ce mai reduse ale Europei.

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a vizitat uzina de muniții DEZAMET S.A. din Nowa Deba, în sud-estul Poloniei, însoțit de prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki și de ministrul apărării Mariusz Blaszczak.

UPDATE ORA 02.00

Cele 18 tancuri Leopard 2 pe care guvernul german le-a trimis pentru a susține efortul de război al Kievului au ajuns în Ucraina, a anunțat agenția germană de presă Der Spiegel. Aproximativ 40 de vehicule de luptă pentru infanterie Marder au ajuns, de asemenea, în Ucraina.

Bundeswehr, forțele armate germane, a petrecut ultimele două luni antrenând soldații ucraineni cu sistemele de armament la un sit de lângă Munster, Germania.

În urma deciziei cancelarului german Olaf Scholz de a furniza Ucrainei tancuri Leopard 2, administrația Biden a anunțat că va dota Ucraina cu puternicul tanc M1A1 Abrams.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ucraina ia parte la Summitul pentru Democrație condus de SUA, a declarat președintele Volodimir Zelenski în discursul său de luni, scrie CNN.

„Ne pregătim deja pentru un eveniment internațional important care va avea loc săptămâna aceasta, la inițiativa președintelui (Joe) Biden și a Statelor Unite”, a spus el. „Summitul pentru Democrație. Ucraina va participa. Poziția noastră în sprijinul libertății va suna puternică, ca întotdeauna.” Zelenski nu a oferit detalii suplimentare despre participarea țării sale.

„Sunt recunoscător tuturor celor care ne ajută țara să protejeze libertatea”, a conchis el.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit secretarului general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) pentru sprijinul său și a acuzat Rusia de șantaj nuclear asupra controlului său asupra uneia dintre centralele nucleare (CNP) din Ucraina. Acuzațiile vin după ce Zelenksy a vizitat regiunile Zaporojie și Dnipro.

„M-am întâlnit cu șeful AIEA, Rafael Grossi. Subiectul este clar: securitatea industriei noastre energetice, a centralelor noastre nucleare. În primul rând, centrala nucleară Zaporojie, pe care Rusia încă o folosește pentru șantajul cu radiații a lumii”, a spus Zelenski în discursul său de seară de la Dnipro de luni. „Niciun alt terorist nu a atins atât de adânc în cinismul său, în care Rusia caută și găsește constant un nou fund.”

Zelenski a spus că ocuparea de către Rusia a centralei nucleare Zaporojie amenință securitatea globală.

Citește și: