• Ziua de joi a fost mai liniștită decât majoritatea zilelor.
  • Serviciile de Stat de Frontieră au declarat că două dintre grupurile de asalt Wagner din Rusia au fost eliminate.
  • Consiliul de administrație al Fondului Monetar Internațional a aprobat un nou acord prelungit pe 48 de luni, în valoare de aproximativ 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina.

UPDATE ORA 23:00

Mitropolitul Pavlo Lebid, plasat în arest la domiciliu pentru că susține invazia rusă

Procurorii ucraineni au cerut unui tribunal să îl plaseze pe mitropolitul Pavlo Lebid în arest la domiciliu, acuzându-l pe acesta că susține invazia Rusiei în Ucraina. Instanța a dat curs cererii procurorilor, scrie Sky News.

Arestul la domiciliu a fost instituit pentru o perioadă de 60 de zile. De asemenea, instanța a ordonat ca mitropolitul să poarte o brățară electronică de monitorizare, potrivit The Kyiv Independent.

Clericul a respins cu fermitate aceste acuzații, spunând despre acestea că sunt motivate politic.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

El este starețul Mănăstirii Peșterilor din Kiev (Pechersk Lavra), unde își are sediul Biserica Ortodoxă Ucraineană, care a fost acuzată de agențiile de securitate ucrainene că are legături cu Rusia.

UPDATE ORA 22:00

Un campion ucrainean de kickboxing a murit din cauza rănilor suferite pe câmpul de luptă

Vitalii Merinov, un cvadruplu campion mondial de kickboxing care a luptat pe frontul din Ucraina, a murit vineri seară din cauza rănilor suferite pe câmpul de luptă, a anunțat sâmbătă primarul orașului Ivano-Frankivsk, potrivit CNN.

Edilul Ruslan Martsinkiv a afirmat, într-o postare pe Facebook, că moartea lui Merinov reprezintă „o pierdere ireparabilă pentru comunitatea din Ivano-Frankivsk” . Merinov fusese, de asemenea, membru al comitetului executiv al consiliului municipal, potrivit lui Martsinkiv.

„Vitalii Merinov a plecat la război în prima zi a invaziei pe scară largă”, a scris Martsynkiv. „A suferit o rană de șrapnel la picior în timpul uneia dintre bătălii. Merinov și-a revenit și s-a întors pe front și a apărat Ucraina până la ultima suflare” , a adăugat primarul.

Martsinkiv nu a precizat în ce bătălie a suferit Merinov ultimele răni. Campionul ucrainean de kickboxing era căsătorit și avea o fetiță de doi ani, a precizat edilul.

UPDATE ORA 21:00

Alertă aeriană anunțată în 2 regiuni din estul Ucrainei

O alertă aeriană a fost emisă sâmbătă în mai multe regiuni din estul Ucrainei, avertizând asupra unei potențiale amenințări la adresa locuitorilor, potrivit datelor oficiale.

Alerta a fost declanșată în regiunile Dnepropetrovsk, și Harkov, precum și în zonele controlate de Kiev din Donețk.

Sirenele au fost anulate la 33 de minute după ce au fost anunțate.

UPDATE ORA 20:00

Șeful cancelariei lui Zelenski: Rușii au bombardat orașul Avdiivka, provocând daune semnificative infrastructurii

Armata rusă a lansat două atacuri cu rachete asupra orașului Avdiivka din regiunea Donețk, situat pe linia frontului, provocând daune semnificative infrastructurii, a anunțat sâmbătă șeful cancelariei președintelui Volodimir Zelenski, Andrii Yermak, potrivit The Kyiv Independent.

Nicio persoană nu a fost ucisă în urma bombardamentelor, a precizat el. Vineri, 31 martie, un băiețel de cinci luni și bunica lui în vârstă de 69 de ani au fost uciși într-o casă în urma bombardamentelor de artilerie ale Rusiei asupra orașului Avdiivka, potrivit guvernatorului regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko.

UPDATE ORA 19:00

Trenul medical care a evacuat peste 3.000 de pacienți

Peste 3.000 de pacienți, evacuați de la începutul războiului cu ajutorul unui tren medical Un singur tren a evacuat peste 3.000 de pacienți de la începutul războiului, potrivit Ministerului ucrainean al Sănătății, relatează Sky News.

Ceea ce a început ca un tren cu patru vagoane în martie 2022 și-a dublat dimensiunile, adăpostind acum saloane întregi și un vagon de terapie intensivă.

Trenul este gestionat de organizația caritabilă Medici Fără Frontiere, împreună cu guvernul ucrainean, și are la bordul său anesteziști, cardiologi, asistente de terapie intensivă și un translator, a precizat ministerul, într-un comunicat de presă.

Christopher Stokes, coordonatorul șef al organizației Medici fără Frontiere pe probleme de urgențe medicale, a declarat că există o „legătură emoțională foarte puternică” între pacienți și personal, a precizat organizația, într-o postare pe Facebook.

În același aceeași postare, reprezentanții organizației Medici Fără Frontiere l-au citat pe șeful trenului, Igor Komarov, care a subliniat natura sensibilă a muncii lor în ceea ce privește fereastra de intervenție. „Uneori există un mic interval de timp între bombardamente” , a spus el. „Trebuie să ducem rapid pacienții într-un loc sigur. Mai ales copiii cu amputări și răni grave” , a adăugat Komarov.

UPDATE ORA 18:00

Zelenski și Macron, discuție de o oră despre cooperarea în domeniul apărării

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și omologul său francez, Emmanuel Macron, au avut sâmbătă o conversație telefonică de o oră în care au discutat despre „interacțiunea în domeniul apărării” și despre măsurile de punere în aplicare a planului de pace din Ucraina, potrivit unui mesaj pe Twitter publicat de Zelenski, relatează CNN.

„L-am informat în detaliu despre situația de pe front. Ne-am oprit asupra pașilor suplimentari pentru implementarea Formulei de Pace, a acțiunilor coordonate pentru următoarele evenimente internaționale”, a precizat liderul ucrainean.

În noiembrie 2022, Zelenski a prezentat liderilor mondiali, reuniți la summitul Grupului celor 20 care a avut loc în Bali, Indonezia, formula de pace în 10 puncte a Ucrainei. Pașii propuși de Kiev includ o cale către siguranța nucleară, securitatea alimentară, un tribunal special pentru presupusele crime de război ale rușilor și un tratat de pace final cu Moscova.

De asemenea, el i-a îndemnat pe liderii G20 să își folosească toată puterea pentru a „determina Moscova să renunțe la amenințările nucleare” și să implementeze un plafon de preț pentru energia importată din Rusia.

UPDATE ORA 17:00

Zelenski aprobă un nou pachet de sancțiuni

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat noi sancțiuni împotriva persoanelor și entităților care au legături cu Kremlinul.

Documentul, care intră în vigoare imediat, va impune măsuri punitive împotriva a 239 de persoane fizice, precum și a 155 de entități juridice.

Printre aceste măsuri se numără Viktor Zubkov, președintele consiliului de administrație al Gazprom și Viaceslav Boguslayev, fostul șef al întreprinderii Motor Sich.

UPDATE ORA 16:00

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunţat sâmbătă că Ucraina va achiziţiona 100 de vehicule blindate multirol Rosomak, sub licenţă finlandeză, pentru care finanţarea este asigurată de Uniunea Europeană şi Statele Unite, scrie Sky News.

Blindatele sunt produse la Siemianowice Slaskie, în sudul Poloniei, pe baza modelului AMV (armed modular vehicle – vehicul modular blindat) al companiei Patria din Finlanda.

Morawiecki a informat personalul, chiar la uzină, că aduce ,,comanda obţinută ieri din partea prim-ministrului ucrainean Denis Şmigal” . El nu a precizat valoarea contractului.

UPDATE ORA 15:00

Starețul de la Kiev-Pechersk Lavra a fost convocat pentru interogatoriu

Mitropolitul Pavel, starețul mănăstirii Kiev-Pechersk Lavra din capitala ucraineană, a fost convocat pentru interogatoriu. Fotografii publicate de Serviciul de Securitate ucrainean arată ofițeri în fața casei lui Pavel sâmbătă.

Ramura lui Pavel a Bisericii Ortodoxe din Ucraina a fost până de curând legată în mod oficial de Biserica Ortodoxă Rusă. BBC relatează că serviciile de securitate au percheziționat casa lui Pavel de la Lavra Kiev-Pechersk.

UPDATE ORA 14:00

Președinția Rusiei la Consiliul de Securitate al ONU este o „lovitură simbolică”, afirmă un oficial ucrainean

Un oficial ucrainean de rang înalt a criticat „lovitura simbolică” pe care o reprezintă preluarea de către Rusia a președinției rotative a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite. Sâmbătă, Rusia a preluat președinția celui mai important organism de securitate al ONU, care se schimbă în fiecare lună.

Ultima dată când Moscova a deținut această funcție a fost în februarie 2022, când trupele sale au lansat o invazie la scară largă în Ucraina, relatează Reuters. Vineri, Kremlinul a declarat că intenționează să își „exercite toate drepturile” în acest rol.

UPDATE ORA 13:00

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, promite o creștere a livrărilor de muniții pentru forțele rusești

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a promis că va crește furnizarea de muniții pentru forțele țării, în timpul unei vizite la cartierul general al trupelor moscovite care luptă în Ucraina, potrivit unor imagini publicate sâmbătă de Ministerul Apărării.

În înregistrarea video publicată pe Telegram, Șoigu prezidează o întâlnire cu ofițeri militari de rang înalt, inclusiv cu generalul Valeri Gerasimov, șeful Statului Major General al Rusiei, relatează Reuters.

UPDATE ORA 12:00

O victorie în Ucraina este puțin probabilă în acest an, afirmă un general american de rang înalt

Cel mai înalt general american, Mark Milley, a declarat că este puțin probabil ca Ucraina să expulzeze toate trupele rusești de pe teritoriul său în acest an, relatează Kyiv Independent, citând un interviu acordat publicației Defense One.

UPDATE ORA 11:00

Alexander Lukașenko, președintele belarus, a declarat că a intensificat discuțiile cu Rusia despre desfășurarea armelor nucleare în Belarus, susținând că există planuri ca Polonia vecină să invadeze. Belarus a desfășurat un contingent de forțe speciale la granița sa de sud cu Ucraina „pentru a preveni provocările”, a adăugat el.

UPDATE ORA 10:00

Șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, a declarat că „încălcările grave” ale drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar au devenit „în mod șocant de rutină” în invazia Rusiei în Ucraina.

Numărul victimelor civile în Ucraina a fost mult mai mare decât arată cifrele oficiale, a spus Türk într-o adresă adresată Consiliului ONU pentru drepturile omului la Geneva, unde a spus că Ucraina este o națiune „care se luptă să supraviețuiască” în fața invaziei Rusiei.

UPDATE ORA 09:00

Mandatul lui Valery Gerasimov s-a caracterizat prin eșec, spune Ministerul Apărării din Marea Britanie

Cea mai recentă actualizare a informațiilor de la Ministerul Apărării al Marii Britanii (MOD) cataloghează performanța șefului de stat major rus, general Valery Gerasimov, care, spune Ministerul Apărării, „împinge limitele cât de mult va tolera conducerea politică a Rusiei eșecul”.

UPDATE ORA 08:00

Vladimir Putin a semnat o nouă strategie de politică externă a Rusiei, menită să reducă „dominanța” occidentală și să identifice China și India ca parteneri cheie pentru viitor.

Noul document cimentează ruptura profundă în stilul războiului rece dintre Rusia și vest din cauza ofensivei Moscovei în Ucraina.

UPDATE ORA 07:00

Comandantul suprem al forțelor armate ucrainene, generalul Valerii Zaluzhnyi, a declarat că acțiunile Rusiei în timpul ocupației de la Bucarest vor rămâne mereu în „memoria națională” a Ucrainei.

„Bucea. O suburbie a capitalei. Un centru important al întregii zone de apărare a Kievului. Un simbol al rezistenței ucrainene”, a scris pe Facebook generalul de rang înalt al Ucrainei la împlinirea unui an de când Bucha a fost recucerită de la trupele rusești. „33 de zile de ocupație, peste 9 mii de crime de război rusești înregistrate”.

UPDATE ORA 06:00

Planul rusesc de a trimite arme nucleare în Belarus dovedește că discuțiile Putin-Xi au eșuat, spune Zelenski

Planul declarat al Rusiei de a plasa arme nucleare în Belarus este o dovadă că discuțiile dintre președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping de la începutul acestei luni au eșuat, a declarat vineri președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Deși China a părut să se poziționeze ca un broker de pace între Rusia și Ucraina în săptămânile premergătoare vizitei de stat de trei zile a lui Xi la Moscova, întâlnirile dintre cei doi lideri nu au dus la un progres semnificativ în ceea ce privește rezolvarea conflictului.

UPDATE ORA 05:00

Familia jurnalistului american, Paul Whelan, îngrijorată după ce acesta a omis apelul zilnic obișnuit

Familia lui Paul Whelan, un american despre care SUA afirmă că este deținut pe nedrept în Rusia, este îngrijorată pentru siguranța lui după ce acesta nu și-a mai sunat părinții, cum făcea zilnic, a declarat vineri fratele său pentru CNN.

„Nu a putut să sune ieri; este ceva neașteptat. Trebuia să poată vorbi cu personalul consular al ambasadei SUA ieri, dar nici asta nu s-a întâmplat. Așa că suntem puțin îngrijorați că s-ar putea să se întâmple altceva”, a declarat David Whelan.

De asemenea, el a subliniat o asemănare între cazul fratelui său și arestarea lui Gershkovici, spunând că cele două fac parte din încercarea Rusiei de a obține o concesie din partea SUA.

UPDATE ORA 04:00

Wimbledon va permite jucătorilor ruși și belaruși să concureze în acest an

Wimbledon va accepta înscrierile jucătorilor ruși și belaruși la turneul din acest an, dacă aceștia vor fi de acord să concureze ca sportivi neutri și dacă vor respecta „condițiile corespunzătoare”, au anunțat vineri organizatorii într-un comunicat.

Rușilor și bielorușilor le-a fost interzis să concureze la Wimbledon în 2022, în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Wimbledon este al treilea eveniment de Grand Slam din anul calendaristic.

Interdicția a avut ca rezultat faptul că circuitele profesioniste masculin și feminin – ATP și WTA – și Federația Internațională de Tenis (ITF) au privat Wimbledon de punctele de clasament.

Condițiile de înscriere la ediția din acest an a evenimentului, unul dintre cele patru turnee majore ale tenisului, includ interzicerea „exprimării sprijinului pentru invazia Rusiei în Ucraina”, în timp ce jucătorii care primesc finanțare din partea statului rus sau belarus nu vor avea voie să concureze, inclusiv cei care primesc sponsorizări de la companii operate sau controlate de acestea.

UPDATE ORA 03:00

Administrația Biden cere eliberarea lui Evan Gershkovich.

Președintele Joe Biden a cerut vineri eliberarea reporterului arestat al Wall Street Journal, Evan Gershkovich – primele sale comentarii publice pe această temă de când Gershkovich a fost acuzat joi de spionaj de către autoritățile ruse. Vicepreședintele Kamala Harris a spus vineri că este „profund îngrijorată” în legătură cu Gershkovich.

Apelurile administrației Biden se numără printre altele care îndeamnă Rusia să îl elibereze și pe acesta. Liderii a peste 30 de organizații de presă din întreaga lume au semnat joi o scrisoare adresată ambasadorului rus în SUA, în care cer eliberarea lui Gershkovici.

UPDATE ORA 02:00

SUA nu vor furniza Ucrainei echipamente ATACMS, dar analizează alte opțiuni, afirmă un general american de rang înalt

SUA nu vor furniza Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune, dar în schimb analizează alte opțiuni pentru a oferi armatei ucrainene o rază de acțiune mai mare pe câmpul de luptă, potrivit președintelui Statului Major General Mark Milley.

Generalul american de rang înalt a declarat că SUA are „relativ puține” ATACMS, iar armata trebuie să își mențină propriile niveluri de arme critice în inventarele sale. Dar armata ia în considerare alte posibilități, a declarat Milley într-un interviu acordat vineri pentru Defense One.

„Raza de acțiune a ATACMS este mai mare, dar există alte sisteme care pot ajunge la această rază de acțiune”, a spus Milley. „Există UAV-uri, de exemplu, care ar putea face acest lucru. Britanicii au câteva sisteme. Așa că acestea sunt câteva lucruri pe care le analizăm pentru a le da un pic mai multe picioare”.

„În acest moment, nu furnizăm ATACMS”, a spus Milley.
El a precizat că este o decizie politică și că nu ar lua nimic în considerare sau nu pentru viitor.

Racheta ATACMS are o rază de acțiune de aproximativ 320 de kilometri, mult mai mare decât orice sistem pe care SUA l-a furnizat Ucrainei până acum.

În ceea ce privește inventarul de arme, SUA își revizuiește, de asemenea, estimările privind cantitatea de muniții de care ar avea nevoie armata într-un război între marile puteri, după ce a văzut cât de repede ucrainenii consumă munițiile, a declarat Milley. În prezent, SUA au „suficiente muniții în inventarul nostru actual pentru a face ceea ce trebuie să facem”, a spus el, dar baza industrială de apărare va lucra pentru a-și extinde capacitatea pe parcursul mai multor ani.

„Dacă ești implicat într-un război semnificativ între marile puteri”, a spus Milley, „este mai bine să nu subestimezi de câte muniții vei avea nevoie”.

UPDATE ORA 01:00

Fondul Monetar Internațional aprobă un împrumut de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina

Consiliul de administrație al Fondului Monetar Internațional a aprobat un nou acord prelungit pe 48 de luni, în valoare de aproximativ 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina, a anunțat vineri fondul într-un comunicat. Împrumutul face parte dintr-un pachet de sprijin pentru Ucraina care se ridică la 115 miliarde de dolari și permite plata imediată a aproximativ 2,7 miliarde de dolari.

„Obiectivele generale ale programului autorităților sunt susținerea stabilității economice și financiare într-o perioadă de incertitudine excepțional de ridicată, restabilirea sustenabilității datoriei în perspectivă, atât în scenariul de bază, cât și în scenariul negativ, și promovarea reformelor care sprijină redresarea Ucrainei pe calea spre aderarea la UE în perioada postbelică”, potrivit comunicatului. „Programul, împreună cu asigurările de finanțare din partea G7, a UE și a altor donatori, este conceput pentru a rezolva problema balanței de plăți a Ucrainei și pentru a restabili viabilitatea externă pe termen mediu.”
Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a mulțumit FMI, inclusiv directorului general Kristalina Georgieva, pentru aprobarea împrumutului acordat Kievului.

„Împreună susținem economia [ucraineană]. Și ne îndreptăm spre victorie, a spus acesta într-un mesaj pe Twitter.
Primul director general adjunct al FMI, Gita Gopinath, a felicitat autoritățile ucrainene pentru activitatea lor de gestionare a finanțelor țării, în pofida „impactului economic și social devastator” al invaziei la scară largă a Rusiei.

„Activitatea s-a contractat brusc anul trecut, o mare parte din stocul de capital al țării a fost distrus, iar sărăcia este în creștere” , a declarat Gopinath. „Cu toate acestea, autoritățile au reușit totuși să mențină stabilitatea macroeconomică și financiară generală, datorită unei politici pricepute și a unui sprijin extern substanțial.”
Gopinath a recunoscut că riscurile programului au fost „excepțional de ridicate” , dar a spus că istoricul Ucrainei a fost un factor de atenuare.

„Experiența autorităților de a întreprinde politici ambițioase atunci când se justifică, disponibilitatea acestora de a întreprinde măsuri de urgență și revizuirile frecvente din prima fază a programului sunt factori de atenuare a riscurilor” , a spus ea. „Programul a fost conceput în mod corespunzător pentru a rezolva problema balanței de plăți a Ucrainei și pentru a restabili viabilitatea externă pe termen mediu atât în scenariul de bază, cât și în cel negativ.”

Armata ucraineană a declarat că unitățile sale au respins aproape 50 de atacuri rusești peste liniile frontului din regiunea Donețk de est în ultima zi – dar au avut loc mult mai puține lovituri aeriene și rachete decât în mod normal. Bombardele rusești s-au concentrat în jurul orașului asediat Bakhmut, precum și în jurul Avdiivka și Mariinka din Donețk și Kupyansk în regiunea Harkov, a spus armata.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Rusia a tras cel puțin șase rachete spre Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, joi seară, potrivit șefului administrației militare regionale din Harkiv.

„Obuzul vine din direcția Belgorod”, a spus Oleh Syniehubov pe Telegram, referindu-se la un oraș rusesc aflat chiar peste graniță. „Informațiile despre victime și distrugeri sunt actualizate. Nu părăsi adăposturile până nu sună alarma!”

Armata ucraineană a declarat că unitățile sale au respins aproape 50 de atacuri rusești peste liniile frontului în regiunea Donețk de est în ultima zi – dar au avut loc mult mai puține lovituri aeriene și rachete decât în mod normal.

Bombardele rusești s-au concentrat în jurul orașului asediat Bakhmut, precum și în jurul Avdiivka și Mariinka din Donețk și Kupyansk în regiunea Harkov, a spus armata.

„Inamicul continuă să atace orașul Bakhmut. Cu toate acestea, apărătorii noștri țin orașul cu curaj și resping numeroase atacuri inamice”, a spus Statul Major.