• Polonia va trimite 14 avioane de vânătoare MiG-29 în Ucraina.
  • Președintele ucrainean a declarat că trupele Kievului din Bahmut au avansat uneori puțin doar pentru a fi împinse înapoi de forțele rusești.
  • Zelenski a declarat că trupele ucrainene se confruntă cu o situație dificilă în orașul Bahmut.

UPDATE 23.00. Rusia pregătește lichidarea politică a lui Zelenski (oficial ucrainean)

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, a declarat joi, pentru Ukrinform, că rușii depun eforturi pentru a-l „lichida politic” pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski, după ce încercările de eliminare fizică a sa au eșuat.

„Federația Rusă nu a eliminat de pe ordinea de zi lichidarea lui Volodimir Zelenski. Nu au reușit să-l lichideze fizic, așa că acum vor încerca să îl lichideze politic. O mulțime de procese care au loc pe teritoriul Ucrainei trebuie analizate cu atenție din acest punct de vedere. Rusia caută lichidarea politică a Președintelui nostru, pentru că a arătat și a dovedit lumii întregi că este liderul națiunii, liderul țării și rușii cu siguranță nu sunt mulțumiți de asta. Volodimir Zelenski dă dovadă de umanitate, decență și multe alte virtuți, în timp ce președintele Federației Ruse este teroristul de buncăr. Imaginează-ți cât de enervant e pentru ei”, a declarat Oleksii Danilov.

UPDATE 22.00.Planul UE de a trimite un milion de obuze în Ucraina, blocat

Un plan al Uniunii Europene de a trimite un milion de obuze de artilerie în Ucraina este blocat, scrie Sky News. Miniștrii de externe au aprobat pachetul la 20 martie.

Recomandări

P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN

Prima parte a planului prevede o alocare de 1,09 miliarde de dolari pentru ţările UE care trimit către Ucraina obuzele de artilerie. Legislația în acest caz a fost finalizată acum și se așteaptă să intre în vigoare în zilele următoare, au declarat diplomați, sub rezerva anonimatului.

Planul de achiziţie comună de muniţii a fost întârziat de dezacordurile privind companiile din anumite țări care sunt eligibile pentru contracte, au spus oficialii. La anunțarea pachetului, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că munițiile vor proveni de la „industria europeană și din Norvegia” .

Diplomații au declarat că Franța, cu o industrie de armament proprie substanțială, a făcut presiuni pentru a restrânge definiția „industriei europene”, pentru a se asigura că o parte cât mai mare din finanțare va merge către companii din UE.

UPDATE 21.00. Cel puţin şapte civili au fost ucişi în estul Ucrainei

Cel puțin șapte civili au fost uciși în două lovituri separate ale artileriei ucrainene, au anunțat agențiile de presă de stat ruse, citând autoritățile din zonele ocupate din estul Ucrainei, relatează The Guardian.

Patru civili au murit în Donețk, după ce obuzele au lovit o parcare, iar alte șase persoane au fost rănite, a precizat agenția de presă de stat Tass.

De asemenea, agenția de știri de stat Ria a declarat că trei persoane au murit în explozii la o stație de autobuz din Lisichansk, la aproximativ 120 km la nord-est de Donețk.

Informaţiile nu au fost verificate în mod independent, precizează The Guardian.

UPDATE 20.00. Un regiment de elită rusesc a fost decimat în războiul din Ucraina

Kostroma, un oraș aflat la nord-est de Moscova, care găzduiește un regiment faimos ce îi poartă numele, oferă multe indicii ale pierderilor grele suferite de forțele Rusiei în războiul din Ucraina, scrie BBC.

Regimentul 331 de parașutiști, cunoscut sub numele de regimentul aeropurtat Kostroma, a plătit scump pentru rolul jucat în invazie.

O analiză a BBC a confirmat 39 de decese printre militarii regimentului până în aprilie anul trecut, 62 până la sfârșitul lunii iulie, iar acum bilanțul a ajuns la 94. Acestea sunt doar cifrele confirmate – realitatea fiind, cel mai probabil, mai sumbră.

BBC scrie că a întocmit lista după ce a monitorizat conturile soldaților de pe rețelele sociale și a urmărit relatările din presa locală. Datele au fost completate de imaginile obținute de sateliți. O înregistrare video descoperită pe VKontakte (echivalentul rusesc al Facebook) a arătat mai multe morminte de soldați, într-un cimitir la nord-est de Kostroma. Mormintele filmate corespundeau cu numele soldaților morți identificați.

Numărul real al morților este probabil mult mai mare. Unii dintre soldați provin din orașe din afara orașului Kostroma, ceea ce face ca urmărirea informațiilor despre ei să fie mult mai dificilă, scrie BBC. Apoi, mai mulți soldați au fost dați dispăruți – unii pot fi prizonieri, dar este posibil ca unii dintre ei să se numere printre morți.

UPDATE 19.00. Un regiment de elită rusesc a fost decimat în războiul din Ucraina

UPDATE 18.00. Tipurile de avioane de luptă donate de Polonia nu sunt suficient de moderne, spun forțele aeriene

Tipul de avioane de luptă donate ieri de Polonia nu răspund pe deplin nevoilor de luptă ale Ucrainei, a spus unul dintre cei mai înalți comandanți ai forțelor sale aeriene. Serhiy Holubtsov a spus că Kievul are mare nevoie de avioane de luptă F-16, care au fost „de patru sau cinci ori” mai eficiente.

Polonia a anunțat că va trimite în total 16 avioane MiG-29 din epoca sovietică, în timp ce aliații occidentali în general – și cel mai important SUA – au rezistat solicitărilor pentru avioane F-16.

„F-16 este un avion de luptă care a devenit o aeronavă multirol care poate îndeplini întregul spectru de sarcini aeriene. Din păcate, MiG-29 este din secolul trecut”, a declarat domnul Holubtsov la televiziunea națională.

UPDATE 17.00. Ucraina lansează o aplicație pentru a găsi copii presupus răpiți

Ucraina a lansat o aplicație pentru a ajuta la găsirea celor 19.000 de copii estimați că Kievul ar fi fost deportați în Rusia. Reunite Ukraine, dezvoltat împreună cu compania americană de tehnologie Find My Parent, își propune să conecteze familiile separate de conflict.

Vladimir Putin a fost acuzat că a transportat ilegal copii ucraineni în Rusia de către Curtea Penală Internațională, care a emis un mandat de arestare a acestuia. Oleksander Fatsevych, adjunctul șefului poliției naționale ucrainene, a declarat: „Dacă găsim chiar și un copil în acest fel sau reunim o familie, va fi deja o victorie, una mică, dar cu fiecare pas ne vom putea întoarce. copii acasă”.

UPDATE 16.00. Testele americane arată că piloții de la Kiev pot stăpâni avioanele F-16 mai repede decât se aștepta

Testele americane arată că piloții ucraineni ar putea fi antrenați să piloteze avioane de luptă F-16 moderne pe un orar „redus semnificativ”, au declarat forțele aeriene ucrainene. Ukrainska Pravda a raportat că generalul Serhii Holubtsov a spus că doi piloți trimiși în America au obținut scoruri foarte bune la evaluarea abilităților lor.

Vizita a fost efectuată pentru a oferi Ucrainei mai multe informații despre ceea ce aveau nevoie piloții săi pentru a învăța să piloteze avioanele, despre care Kievul insistă că sunt necesare pentru a obține un avantaj pe câmpul de luptă.

„Am crezut că piloții noștri își vor arăta nivelul [de calificare] și s-a întâmplat cu adevărat”, a spus generalul Holubtsov, citat de Pravda.

UPDATE 15.00. China este de acord că „armele nucleare ar trebui excluse” din conflict

Președintele chinez este de acord că armele nucleare ar trebui excluse din conflict, a declarat Emmanuel Macron într-o vizită la Beijing. Xi Jinping a spus că dorește reluarea discuțiilor de pace cât mai curând posibil și a îndemnat comunitatea internațională să nu escaladeze criza.

Dl Macron i-a cerut liderului Chinei să preseze Rusia să respecte regulile internaționale privind neproliferarea armelor nucleare, după anunțul lui Putin că le va staționa în Belarus.

UPDATE 14.00 Șeful lui Wagner spune că nu indică că forțele ucrainene părăsesc Bahmut

Trupele ucrainene nu se retrag din Bahmut, a declarat liderul grupului Wagner. Comentariile lui Evgheni Prigojin subminează afirmația anterioară conform căreia grupul său ar fi preluat „controlul legal” asupra orașului, când a ridicat un steag printre dărâmăturile unei clădiri administrative din centrul acestuia.

Volodimir Zelenski a ridicat ieri perspectiva retragerii dacă trupele sale riscă să fie încercuite, dar astăzi domnul Prigozhin a spus că forțele Kievului au organizat apărarea printre clădirile înalte din vestul orașului.

„Trebuie spus clar că inamicul nu se duce nicăieri”, a scris el într-o declarație, adăugând că orice retragere ar avea ca rezultat o altă confruntare la periferia orașului sau în Chasiv Yar din apropiere.

UPDATE 13.00

Procurorul suedez Mats Ljungqvist a adăugat la comentariile sale anterioare despre ancheta asupra sabotajului conductei Nord Stream.

Ljungqvist a declarat pentru Reuters că „scenariul principal clar” a fost că în spatele sabotajului se află un grup sponsorizat de stat, dar că un grup independent este încă „teoretic posibil”.

UPDATE 12.00

Relațiile bilaterale dintre Suedia și Ungaria sunt la un nivel scăzut, a declarat joi șeful de cabinet al premierului Viktor Orbán, Gergely Gulyás, în cadrul unei conferințe de presă, făcând apel la Stockholm să ia măsuri pentru a spori încrederea, relatează Reuters.

Finlanda și Suedia au depus anul trecut o cerere comună de aderare la NATO, dar cererea Suediei a fost blocată de Turcia și Ungaria, membre ale NATO. Ungaria citează nemulțumiri legate de criticile suedeze la adresa bilanțului lui Orbán în ceea ce privește democrația și statul de drept.

UPDATE 11.00

Guvernatorul Ucrainei de Donețk, una dintre regiunile parțial ocupate pe care Federația Rusă pretinde că le-a anexat, a postat o actualizare de stare pe Telegram.

Pavlo Kyrylenko scrie că în Bahumt, „doi civili au fost uciși și doi răniți – distrugerea totală a orașului s-a adăugat la distrugerea totală a unei grădinițe, două case private și trei clădiri înalte”.

UPDATE 10.00

Procuror suedez: rămâne neclar cine a comis sabotajul Nord Stream

Rămâne neclar cine s-a aflat în spatele sabotajului conductelor Nord Stream dintre Rusia și Germania, care a aruncat gaz în Marea Baltică anul trecut, a declarat joi autoritatea de urmărire penală a Suediei, care investighează incidentul.

„Lucrăm necondiționat și întoarcem fiecare dovadă și nu lăsăm nimic la voia întâmplării”, a declarat procurorul Mats Ljungqvist într-un comunicat.

UPDATE 09.00

Ministerul Apărării al Regatului Unit și-a publicat informația zilnică de informații despre situația din Ucraina, așa cum o vede. Astăzi, accentul a fost demiterea raportată a locotenentului general Rustam Muradov.

După cum se susține pe rețelele de socializare ruse, Ministerul Apărării din Rusia l-a demis, foarte probabil, pe general-colonelul Rustam Muradov din funcția de comandant al Grupului de Forțe de Est (EGF) din Ucraina.

FEG sub conducerea lui Muradov a suferit pierderi excepțional de grele în ultimele luni deoarece atacurile sale prost concepute nu au reușit să captureze în mod repetat orașul Vuhledar din regiunea Donețk.

Operațiunile au atras critici publice intense din partea comentatorilor ruși, inclusiv trupele lui Muradov. Muradov a preluat EGF după încercarea sa dezastruoasă de a ataca Kievul din nord-vest în timpul invaziei inițiale la scară largă.

UPDATE 08.00

Reziliența economiei Rusiei în ultimul an a surprins mulți observatori, în timp ce Moscova se adaptează la sancțiunile occidentale fără precedent din cauza atacului său asupra Ucrainei, relatează AFP. Dar, la sfârșitul lunii trecute, într-o recunoaștere publică rară, Putin a avertizat cu privire la posibilele probleme economice viitoare și a îndemnat guvernul să acționeze rapid.

„Sancțiunile impuse economiei ruse pe termen mediu ar putea avea într-adevăr un impact negativ”, a spus Putin la o întâlnire televizată.

A fost o schimbare majoră de ton după ce Putin a spus mai devreme că ceea ce era mai rău s-a trecut, lăudând beneficiile „suveranității economice” și insistând că strategia de sancțiuni a Occidentului a dat înapoi.

UPDATE 07.00

Ucraina este dispusă să discute despre viitorul Crimeei dacă forțele sale ajung la graniță

Ucraina a făcut ceea ce Financial Times numește „cea mai explicită declarație a interesului Ucrainei în negocieri” de la întreruperea discuțiilor de pace de anul trecut în aprilie, spunând că este dispusă să discute despre viitorul Crimeei.

Într-un interviu pentru Financial Times, Andriy Sybiha, șef adjunct al biroului lui Zelenski, a declarat: „Dacă vom reuși să ne atingem obiectivele strategice pe câmpul de luptă și când vom fi la granița administrativă cu Crimeea, suntem gata să deschidem [ o] pagină diplomatică pentru a discuta această problemă.” „Nu înseamnă că excludem calea de eliberare [a Crimeei] de către armata noastră”.

UPDATE 06.00

Zelenski spune că Polonia ar putea ajuta la formarea unei coaliții de puteri occidentale pentru a furniza avioane de război Kievului.

În timpul unei vizite la Varșovia de miercuri, Zelenski a spus că Polonia a contribuit la determinarea aliaților occidentali să trimită tancuri de luptă în Ucraina și el crede că ar putea juca același rol într-o „coaliție avioanelor”.

Guvernul polonez a declarat că va trimite încă 10 avioane de luptă MiG peste patru furnizate mai devreme, dar până acum nu a existat niciun acord din partea celorlalți susținători militari importanți ai SUA sau ai Ucrainei pentru a trimite avioanele de luptă F-16 pe care le-a solicitat Kievul.

UPDATE 05.00

Von der Leyen și Macron îl presează pe Xi să pună capăt războiului

Președintele francez, Emmanuel Macron, și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vor prezenta argumentele Europei pentru încheierea conflictului din Ucraina la întâlnirea cu Xi Jinping de la Beijing.

Liderii francezi și europeni vor fi întâmpinați în după-amiaza târziu de președintele chinez la Sala Mare a Poporului, inima puterii din capitală.

Presiunea occidentală crește asupra Chinei pentru a-și asuma un rol mai activ în procesul de pace din Ucraina. Deși Beijingul este oficial neutru, Xi nu a condamnat niciodată invazia rusă.

UPDATE 04.00

O dronă ucraineană s-a prăbușit în apropierea centralei nucleare Zaporojie, a anunțat agenția rusă de presă RIA, citând un ofițer rus. Se întâmplă în momentul în care șeful organului de supraveghere nuclear al ONU era așteptat în Rusia pentru discuții privind securitatea centralei.

UPDATE 03.00

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a avertizat că oricine îl ajută pe „agresorul” (Rusia) în conflictul din Ucraina va deveni un „complice”. Liderul francez a sosit la Beijing pentru o vizită de stat de trei zile în timpul căreia speră să-l descurajeze pe Xi Jinping să sprijine invadarea Ucrainei de către Rusia, dezvoltând, de asemenea, legături comerciale europene cu Beijingul.

UPDATE 02.00

Polonia va trimite 14 avioane de luptă MiG-29 în Ucraina, a declarat Duda la o conferință de presă comună cu Zelenski.

Zelenski i-a mulțumit liderului polonez, guvernului și poporului pentru că au stat „umăr la umăr” cu Ucraina și le-au oferit adăpost ucrainenilor care fug. Polonia a deschis calea în mobilizarea sprijinului militar și politic occidental pentru Kiev de la începutul invaziei cu drepturi depline a Rusiei, acum 13 luni.

UPDATE 01.00

Explozii „puternice” auzite peste noapte în Melitopolul ocupat

Primarul exilat al Melitopolului, un oraș ocupat de ruși din regiunea Zaporojie, spune că peste noapte s-au auzit mai multe explozii.

„Tocmai au fost înregistrate mai multe explozii puternice în oraș”, a scris Ivan Fedorov pe Telegram. Sunt atâtea câte știm până acum, dar vă vom aduce mai multe știri pe măsură ce apar.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Onoruri militare, omagii și laude i-au primit luni în Polonia pe Volodimir Zelenski și pe soția sa, Olena Zelenska. Zelenski și soția sa, Olena Zelenska, au fost întâmpinați la Varșovia de președintele Andrzej Duda, care i-a acordat lui Zelenski cea mai veche și cea mai înaltă distincție civilă din Polonia, Ordinul Vulturul Alb, scrie The Guardian.

Polonia va trimite 14 avioane de vânătoare MiG-29 în Ucraina, a declarat Duda la o apariție de presă comună cu Zelenski. Zelenski a mulțumit liderului, guvernului și poporului polonez pentru că a stat umăr la umăr” cu Ucraina și a oferit adăpost ucrainenilor care au fugit. Polonia a fost lider în mobilizarea sprijinului militar și politic occidental pentru Kiev de la începutul invaziei în toată regula a Rusiei, în urmă cu 13 luni.

Volodimir Zelenski a declarat că trupele ucrainene se confruntă cu o situație dificilă în orașul Bahmut din estul țării, dar că Kievul va lua deciziile corespunzătoare” pentru a le proteja dacă riscă să fie încercuite de forțele rusești. Președintele ucrainean, în cadrul unei conferințe de presă susținute miercuri în Polonia, a declarat că trupele Kievului din Bahmut au avansat uneori puțin doar pentru a fi împinse înapoi de forțele rusești, dar că au rămas în interiorul orașului.