• O explozie puternică a zguduit joi noaptea o stradă din orașul rus Belgorod, situat chiar la granița cu Ucraina.
  • Una dintre străzile principale din oraș a fost descoperit un crater cu diametrul de 20 de metri.
  • Imagini video de la fața locului au arătat grămezi de beton pe stradă, mai multe mașini avariate și o clădire cu geamurile sparte.

UPDATE ORA 24.00

Guvernul britanic a sancționat un judecător rus și alte două persoane despre care spune că au legătură cu arestarea lui Vladimir Kara-Murza, criticul Kremlinului aflat în închisoare.

UPDATE ORA 23.00

Statele Unite vor începe luna viitoare să instruiască forțele ucrainene cu privire la modul de operare a tancurilor Abrams, în încercarea de a le aduce pe câmpul de luptă înainte de sfârșitul verii.

UPDATE ORA 22.00 Ministerul rus de Externe afirmă că declarațiile NATO privind aderarea Ucrainei la alianță sunt „periculoase”

Ministerul rus de Externe a emis vineri un avertisment cu privire la declarațiile „periculoase” ale NATO privind aderarea Ucrainei la alianță.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN

„NATO își fixează obiectivul de a învinge Rusia în Ucraina și, pentru a motiva Kievul, promite că, după încheierea conflictului, țara poate fi acceptată în alianță”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Maria Zakharova.

Aceasta vine după ce secretarul general al NATO, Jen Stoltenberg, a vizitat joi Kievul și a declarat că „viitorul Ucrainei este în NATO”.

UPDATE ORA 21.00 Experții nucleari de la centrala din Zaporizhzhia au auzit bombardamente „aproape în fiecare zi” în această săptămână

Experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de la centrala nucleară ucraineană Zaporizhzhia au auzit bombardamente aproape în fiecare zi în ultima săptămână, a anunțat vineri agenția într-o actualizare.

La un moment dat, li s-a spus să se adăpostească la fața locului din cauza pericolelor potențiale, potrivit unei actualizări a directorului general al AIEA, Rafael Grossi.

„Am văzut indicii clare de pregătiri militare în zonă când am vizitat centrala nucleară Zaporizhzhia în urmă cu puțin peste trei săptămâni. De atunci, experții noștri de la fața locului au raportat frecvent despre faptul că au auzit detonări, sugerând uneori bombardamente intense nu departe de sit. Sunt profund îngrijorat de situația de la centrală”, a declarat Grossi.

UPDATE ORA 20.00 Un oficial rus avertizează asupra unei curse a înarmării „incontrolabile”

Un oficial rus a avertizat vineri în legătură cu o cursă a înarmării „incontrolabilă” care implică mai multe puteri nucleare, a anunțat vineri agenția de presă de stat RIA.

„În esență, asistăm la o cursă a înarmării cu rachete cu consecințe greu de prevăzut. Zeci de miliarde de dolari sunt investite în îmbunătățirea tehnologiei rachetelor. Acest proces capătă un caracter incontrolabil”, a declarat Grigori Mashkov, ambasadorul agreat, citat.

RIA a precizat că Mashkov s-a referit, într-un interviu acordat unei reviste, la extinderea rapidă a sistemelor sale de rachete de către China și la capacitățile nucleare ale Israelului, Indiei și Pakistanului.

UPDATE ORA 19.00 Cinci persoane sancționate pentru încarcerarea disidentului britanico-rus

Marea Britanie a sancționat cinci persoane, inclusiv doi spioni ruși, în urma încarcerării unui disident britanico-rus timp de 25 de ani la Moscova.

Vladimir Kara-Murza a fost încarcerat luni, după ce a fost condamnat pentru trădare și răspândirea de informații false despre armata rusă, într-un proces pe care l-a descris ca fiind un „proces-spectacol”.

Criticul Kremlinului, un aliat apropiat al opozantului asasinat Boris Nemțov, a supraviețuit deja la două otrăviri care l-au lăsat în comă în 2015 și 2017.

UPDATE ORA 18.00 Kievul afirmă că situația din orașul Bakhmut este „sub control”

Ucraina a declarat vineri că forțele rusești au făcut unele progrese în luptele aprige pentru orașul Bakhmut din estul țării, dar că situația este sub control.

Ministrul adjunct al apărării, Hanna Malyar, a făcut aceste comentarii cu puțin timp înainte ca ministerul rus al apărării să declare că trupele sale de asalt luptă acum în partea de vest a Bakhmut, ultima parte a orașului deținută de forțele ucrainene.

„Situația este tensionată, dar sub control”, a scris Malyar pe aplicația de mesagerie Telegram. „Deciziile sunt luate în funcție de oportunitatea militară”.

UPDATE ORA 17.00 Ministrul Apărării, Reznikov: Ucraina este de facto deja parte a spațiului de securitate al NATO

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a scris din nou pe Twitter despre reuniunea grupului de contact pentru apărarea Ucrainei de la Ramstein, Germania, afirmând că Ucraina este de facto, deja parte a spațiului de securitate al Alianței, după ce a atins niveluri de interoperabilitate fără precedent.

UPDATE ORA 16.00. Germania, Polonia și Ucraina semnează un acord privind reparațiile tancurilor Leopard

Germania, Polonia și Ucraina au semnat vineri un acord privind un centru de reparații pentru tancurile Leopard folosite în Ucraina pentru a lupta împotriva forțelor rusești, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, la o reuniune a aliaților la baza aeriană Ramstein. Cu toate acestea, el a emis o notă de precauție cu privire la orice invitație timpurie a Ucrainei de a se alătura NATO.

Toate părțile au căzut de acord asupra modului de finanțare a unui astfel de centru, care va costa 150-200 de milioane de euro pe an și ar putea începe operațiunile la sfârșitul lunii mai, a declarat Pistorius reporterilor.

UPDATE ORA 15.00

Guvernul canadian a anunțat vineri o nouă asistență militară pentru Ucraina în valoare de 39 de milioane de dolari canadieni, care va include 40 de puști cu lunetă, 16 aparate de radio și o donație la un fond NATO pentru a ajuta Kievul în războiul său împotriva Rusiei, relatează Reuters.

Ultima rundă de ajutor canadian, care include și muniție pentru puști, a fost anunțată de ministrul apărării, Anita Anand, la Baza Aeriană Ramstein din Germania, unde oficialii din domeniul apărării din cadrul NATO se întâlnesc pentru a discuta despre noi livrări militare pentru Ucraina.

UPDATE ORA 14.00

Amiralul Viktor Liina, care a ocupat funcția de comandant al flotei baltice a marinei ruse, a fost numit comandant al flotei din Pacific, potrivit agenției de presă ruse de stat Tass.

El îl înlocuiește pe amiralul Serghei Avakyants, care a demisionat la începutul acestei săptămâni, imediat după ce marina a efectuat o serie de exerciții în cadrul unei inspecții surpriză.

UPDATE ORA 13.00

Marea Britanie a impus astăzi sancțiuni împotriva a cinci persoane care au legătură cu arestarea criticului Kremlinului Vladimir Kara-Murza, care a fost încarcerat pentru 25 de ani săptămâna aceasta.

Elena Lenskaya – un judecător care a aprobat arestarea lui Kara-Murza, împreună cu Denis Kolesnikov și Andrei Zadachin – anchetatori implicați în arestarea lui Kara-Murza, vor fi toți sancționați.

UPDATE ORA 12.00

Patriarhul Kirill al Moscovei a declarat astăzi că trupele rusești din Ucraina luptă pentru viitorul țării noastre și i-a îndemnat pe ruși să lase deoparte diviziunile interne.

Tass relatează că liderul Bisericii Ortodoxe din Rusia, care a susținut în mod vocal invazia Ucrainei, a declarat: „Chiar trebuie să fim uniți astăzi… ostilitatea unii față de alții este ca o trădare a Patriei”.

El i-a îndemnat pe ruși să lucreze împreună pentru ca „atunci vom avea puterea de care se vor teme cei care visează la ruinarea pământului rusesc” și a spus că „apărarea Patriei” este „cea mai mare datorie și faptă sacră” pentru fiecare persoană.

UPDATE ORA 11.00. Ucraina se va alătura în cele din urmă alianței NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reafirmat vineri angajamentul NATO ca Ucraina să se alăture în cele din urmă alianței militare.

Vorbind înaintea unei reuniuni a grupului de contact pentru apărarea Ucrainei la baza aeriană Ramstein din Germania, el a mai declarat presei, potrivit Reuters, că, odată ce războiul din Ucraina se va încheia, Kievul trebuie să aibă „mijloacele de descurajare pentru a preveni noi atacuri”.

La începutul acestei săptămâni, într-o apariție la Kiev alături de Zelenski, Stoltenberg l-a invitat pe președintele Ucrainei la următorul summit NATO de la Vilnius.

UPDATE ORA 10.00. Ministerul de Externe al Chinei a declarat vineri că nicio țară nu are dreptul să intervină în relația sa cu Rusia.

Reuters relatează că purtătorul de cuvânt al ministerului, Wang Wenbin, a făcut această remarcă în cadrul unui briefing de presă, când i s-a cerut să comenteze afirmația secretarului american al Trezoreriei, Janet Yellen, care a spus că parteneriatul „fără limite” al Chinei cu Rusia indică faptul că aceasta nu este serioasă în ceea ce privește încheierea războiului din Ucraina.

UPDATE ORA 09.00. China afirmă că „nu inflamează” situația din Ucraina

China nu inflamează situația din Ucraina și pledează pentru o rezolvare pașnică a disputelor internaționale prin dialog și diplomație, a declarat vineri ministrul chinez de externe Qin Gang.

China nu intenționează să se angajeze într-o competiție între marile puteri, a declarat Qin la Forumul Lanting din Shanghai, adăugând că se opune încercărilor de a construi ziduri și bariere pentru a întrerupe lanțurile internaționale de aprovizionare.

UPDATE ORA 08.00. Stare de urgență, după ce Moscova lovește din greșeală orașul rusesc Belgorod

Guvernatorul regional al Belgorodului, Viaceslav Gladkov, care a anunțat starea de urgență, a declarat pe Telegram că pe una dintre străzile principale a existat un crater cu diametrul de 20 de metri. Patru mașini și patru clădiri de apartamente au fost avariate, a adăugat el.

UPDATE ORA 07.00. Atacul din Belgorod

Un avion de război rusesc a tras accidental o armă în orașul Belgorod, în apropiere de Ucraina, provocând o explozie și deteriorând clădiri, a anunțat agenția de presă Tass, citată de Ministerul rus al Apărării.

Joi seara târziu, autoritățile locale au raportat o explozie puternică în oraș, care se află chiar peste granița cu Ucraina. Guvernatorul regional a declarat că două femei au fost rănite.

„În timp ce un avion Sukhoi Su-34 al forțelor aeriene zbura deasupra orașului Belgorod a avut loc o descărcare accidentală de muniție de aviație”, a declarat ministerul apărării, potrivit Tass.

UPDATE ORA 06.00

Zelenski a declarat că NATO trebuie să invite Ucraina să devină membră și să îi ofere un termen de aderare. „Nu există o singură barieră obiectivă în calea deciziei politice de a invita Ucraina în cadrul alianței”, a spus el. „Iar acum, când majoritatea oamenilor din țările NATO și majoritatea ucrainenilor susțin aderarea la NATO, este momentul pentru deciziile corespunzătoare”.

UPDATE ORA 05.00

„Viitorul Ucrainei se află în NATO”, a declarat șeful alianței militare occidentale în timpul primei sale vizite în țară de la invazia Rusiei de acum 14 luni. Jens Stoltenberg a promis continuarea sprijinului militar pentru Ucraina, spunând: „NATO este alături de voi astăzi, mâine și atât timp cât va fi nevoie”. El l-a invitat pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, la summitul NATO de la Vilnius din iulie.

UPDATE ORA 04.00

Zelenski a cerut sprijinul Mexicului pentru a organiza un summit cu țările din America Latină pentru a pune capăt invaziei rusești. Apelul de joi urmează comentariilor președintelui brazilian, Luiz Inácio Lula da Silva, care a declarat săptămâna trecută în China că Washingtonul ar trebui să înceteze să mai „încurajeze” războiul și că Statele Unite și Uniunea Europeană „trebuie să înceapă să vorbească despre pace”.

UPDATE ORA 03.00

Președintele american, Joe Biden, și președintele francez, Emmanuel Macron, au semnalat joi eforturi pentru a reduce tensiunile în urma recentelor declarații ale liderului francez privind Taiwanul și relația de securitate europeană cu Washingtonul.

Referindu-se la faptul că Macron a insistat ca China să joace un rol în încheierea unui acord de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina, o declarație a biroului său a precizat: „China are un rol de jucat pentru a contribui, pe termen mediu, la încheierea conflictului în conformitate cu principiile și obiectivele Cartei Națiunilor Unite”.

UPDATE ORA 02.00

Danemarca, împreună cu Olanda, va dona 14 tancuri Leopard 2 Ucrainei. Ministrul interimar al apărării din Danemarca, Troels Lund Poulsen, a declarat că nu este vorba de tancuri daneze, ci de tancuri „care sunt cumpărate în colaborare cu Olanda”. Ministrul de externe, Lars Løkke Rasmussen, a descris-o ca fiind „o contribuție foarte semnificativă”.

UPDATE ORA 01.00

SUA au anunțat un ajutor militar de 325 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv muniție suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (Himars), rachete avansate și mine antitanc. Acesta este cel de-al 36-lea pachet de securitate de la începutul războiului, în februarie 2022.

O explozie puternică a zguduit joi noaptea o stradă din orașul rus Belgorod, situat chiar la granița cu Ucraina, dar nu au fost raportate inițial cazuri de răniți, au anunțat autoritățile locale.

Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, care a anunțat starea de urgență, a declarat pe Telegram că pe una dintre străzile principale din oraș a fost descoperit un crater cu diametrul de 20 de metri. Acesta nu a precizat care a fost cauza.

Imagini video de la fața locului au arătat grămezi de beton pe stradă, mai multe mașini avariate și o clădire cu geamurile sparte. O filmare a arătat ceea ce părea a fi o mașină răsturnată pe acoperișul unui magazin.

Belgorod este una dintre mai multe regiuni din sudul Rusiei unde obiective precum depozite de combustibil și muniții au fost zguduite de explozii de la începutul a ceea ce Moscova numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina, la 24 februarie 2022.