• Decizia SUA de a furniza Ucrainei 31 de tancuri avansate M1A2 Abrams va face o diferență în război, dar nu este un glonț de argint, a declarat vineri generalul armatei americane Mark Milley.
  • Un înalt oficial din Crimeea ocupată de Rusia a declarat că sistemele sale de apărare aeriană au fost activate, dar nu au existat rapoarte de pagube sau victime.
  • Șase tancuri Leopard 2A4 de fabricație germană destinate Ucrainei au părăsit Spania cu o navă, potrivit unui site de monitorizare navală.

UPDATE ORA 23.00.Un civil din regiunea Herson, ucis de o mină lăsată de ruși

Un civil din regiunea Herson a fost ucis de un dispozitiv exploziv lăsat de ruși, a anunțat sâmbătă administrația militară regională, potrivit Ukrainska Pravda.

„Un civil a fost ucis în hromada Velyka Oleksandrivka de un explozibil lăsat de ruși. Tragedia s-a petrecut pe malul râului Inhuleț, între satele Davydiv Brid și Bilohirka. Acolo, un bărbat de 30 de ani a dat peste un exploziv rusesc. El a suferit răni incompatibile cu viața” , a transmis administrația militară din regiunea Herson.

Administrația militară a reiterat că pericolul reprezentat de mine rusești plantate în regiunea Herson rămâne extrem de ridicat.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Zonele principale de pericol sporit sunt malurile lacurilor de acumulare, câmpurile, fâșiile forestiere, marginile drumurilor, terenurile virane.

Sâmbătă, Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că 124 de persoane, inclusiv șase copii, au fost ucise de dispozitive explozive în Ucraina de la începutul invaziei ruse și până în prezent.

UPDATE ORA 22.00. Imaginea AP cu femeia gravidă rănită și transportată pe targă, la Mariupol, a primit premiul pentru fotografia anului

Fotografia care arată o femeie gravidă rănită în timp ce este transportată pe targă de la maternitatea din orașul ucrainean Mariupol, avariată de un bombardament efectuat de forțele ruse, a câștigat premiul World Press Photo of the Year, scrie CNN.

Imaginea – surprinsă de fotoreporterul Evgeniy Maloletka pentru reputata agenție de știri The Associated Press (AP) pe data de 9 martie 2022 – a fost preluată pe scară largă în întreaga lume și a devenit emblematică pentru agresiunea Rusiei împotriva vecinului său.

Femeia din imagine – despre care World Press Photo spune că se numește Irina Kalinina – și copilul ei au murit amândoi, a confirmat un chirurg care a tratat-o la câteva zile după ce a fost făcută fotografia.

UPDATE ORA 21.00.Franța va ajuta Ucraina să-și refacă rețeaua feroviară

Ucraina și Franța au semnat sâmbătă un memorandum prin care statul francez va contribui la refacerea sistemului feroviar ucrainean, scrie The Kyiv Independent.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Infrastructurii, citat de European Pravda, acest lucru ar urma să implice ajutor sub forma construcției de poduri, expedierea de șine și locomotive către operatorul feroviar ucrainean Ukrzaliznytsia, precum și sisteme de trenuri ușoare în orașe.

Franța ar putea, de asemenea, să ajute Ucraina în restabilirea și susținerea navigației aeriene. Parisul va sprijini companiile franceze care sunt implicate în procesul de reconstrucție a Ucrainei cu analize de specialitate.

Infrastructura Ucrainei a fost grav afectată de invazia totală a Rusiei. Atacurile frecvente ale rușilor asupra căilor ferate și distrugerea tactică a drumurilor și podurilor din Ucraina au devenit ceva obișnuit.

În cadrul memorandumului, Franța va ajuta Ucraina să evalueze dimensiunea pagubelor și să lucreze la restabilirea liniilor de transport, punând accentul pe o tehnologie mai puțin energofagă în ceea ce privește emisiile de carbon. Anul trecut, Franța s-a oferit să ajute Ucraina să reconstruiască trei poduri.

UPDATE ORA 20.00. Forțele ruse și ucrainene își schimbă pozițiile în lupta istovitoare pentru Bahmut, spun comandanții ucraineni

Forțele regulate ale Rusiei și luptătorii organizației paramilitare Wagner lansează asalturi neîntrerupte asupra orașului Bahmut din estul țării, potrivit comandanților ucraineni aflați pe linia frontului, scrie CNN.

Situația de acolo „rămâne extrem de tensionată” , a declarat pentru televiziunea ucraineană Iurii Fedorenko, comandantul unei companii din cadrul Brigăzii 92 Mecanizată a Ucrainei.

„Luptele sunt extrem de dificile”, a spus Fedorenko.

„Inamicul folosește tot potențialul de atac și asalt disponibil, atât în ceea ce privește echipamentul, cât și în ceea ce privește efectivele militare” , a precizat comandantul.

Parașutiștii și forțele speciale ruse s-au alăturat asaltului și au avut un oarecare succes tactic, potrivit comandantului. Trupele ruse recurg la bombardamente din avioane pentru a „distruge literalmente” pozițiile ucrainene, apoi avansează pentru a umple terenul lăsat gol, a declarat Fedorenko.

Dar, a continuat comandantul, trupele Kievului desfășoară o „apărare activă” și recuperează unele poziții, „atât la periferia orașului, cât și în interiorul orașulului, împingând inamicul departe de căile de comunicare și alungându-l de pe pozițiile acestuia” .

Unele poziții trec dintr-o parte în cealaltă pe parcursul bătăliei. Controlate de ucraineni, acestea sunt curerite de ruși, și viceversa.

Un alt ofițer, locotenentul Roman Konon, a declarat că trupele ruse avansează cu o forță fără precedent, distrugând tot ce le stă în cale. Fiecare parte înregistrează pierderi, a spus Konon.

Fedorenko este de acord cu eforturile de luni de zile de apărare a Bahmutului, eforturi prin care trupele ruse sunt „tocate” , susținând că „inamicul suferă pierderi mult mai mari în timpul asaltului decât forțele ucrainene”.

Iar dacă Ucraina ar permite Rusiei să își atingă obiectivele în Bahmut, a mai spus comandantul, atunci această cedare ar elibera „un număr extrem de mare de forțe și mijloace, care în prezent sunt rapid redistribuite în alte zone prioritare și importante pentru inamic”.

Rușii ar putea viza, astfel, orașele estice Marinka sau Lîman, dacă Bahmutul va fi curerit.

Atâta timp cât forțele ruse sunt împiedicate de luptele de la Bahmut să avanseze, Ucraina este capabilă să „distrugă acest potențial de atac și de lovire al inamicului” , a spus Fedorenko.

„Mai devreme sau mai târziu, va trebui să recâștigăm fiecare centimetru, fiecare metru din Bahmut – ceea ce înseamnă că tot ceea ce putem ține aici și acum, trebuie să fie ținut acum” , a mai afirmat comandantul.

UPDATE ORA 19.00. Zelenski impune sancțiuni împotriva a 40 de persoane fizice și 382 de persoane juridice

Președintele Volodimir Zelenski a semnat sâmbătă două decrete, aprobând o propunere a Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare de a impune sancțiuni împotriva a 400 de persoane fizice și juridice, scrie The Kyiv Independent.

Sancțiunile vizează 25 de cetățeni ruși, patru cetățeni elvețieni și opt cetățeni din Mali. Lista îi include pe membrii familiei oligarhului rus Vladimir Potanin, pe membrii familiei oficialului rus Suleiman Kerimov și pe rudele unui soldat rus care ar fi fost responsabil de torturarea unui prizonier de război ucrainean.

Sancțiunile vizează, de asemenea, partide politice din Rusia, companii de tehnologie, Comisia Electorală Centrală a Rusiei și unele companii înregistrate în Elveția, Luxemburg, Franța, Cipru și Malta. Pe 15 aprilie, Zelenski a semnat două decrete de impunere a unor sancțiuni împotriva a peste 690 de persoane fizice și juridice, inclusiv din Rusia.

Potrivit documentelor publicate pe site-ul președinției ucrainene, au fost impuse sancțiuni împotriva mai multor sportivi ruși, precum și împotriva unor motoare de căutare rusești precum Rambler și Yandex.

UPDATE ORA 18.00. Ministrul rus de externe Lavrov se va întâlni luni la New York cu șeful ONU

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov se va întâlni luni la New York cu secretarul general al ONU, António Guterres, relatează presa de stat rusă TASS, citându-l pe reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya.

Aproape toți membrii delegației lui Lavrov la Consiliul de Securitate al ONU au primit vize pentru a participa, a declarat Nebenzya pentru televiziunea de stat Rusia 24, a informat joi TASS. El a spus că vizele nu au fost încă eliberate jurnaliştilor.

UPDATE ORA 17.00. Ministru: Ucraina va câștiga războiul tehnologiilor

Pe măsură ce trupele ucrainene și rusești duc bătălii convenționale pe linia frontului, primul război major din Europa din era internetului a declanșat, de asemenea, un război tehnologic, deoarece ambele părți luptă pentru avantaj cu dronele și comunicațiile prin satelit.

UPDATE ORA 16.00. Mii de persoane au fost evacuate după ce explozivul a fost găsit în orașul rus Belgorod, spune guvernatorul

Mii de locuitori au fost evacuați după ce un exploziv a fost găsit în orașul rus Belgorod, a declarat guvernatorul acestuia.

Oamenilor li s-a spus să părăsească șaptesprezece blocuri de apartamente în orașul de lângă granița de est a Ucrainei, a adăugat el, la două zile după ce Rusia a recunoscut că avionul său de război a bombardat accidental orașul, rănind trei persoane.

Nu a fost imediat clar dacă cele două incidente au fost legate, iar Kievul a avertizat anterior că Moscova ar putea organiza atacuri cu steag fals pentru a justifica acțiuni mai dure în Ucraina.

UPDATE ORA 15.00. Rusia va expulza diplomații germani

Rusia a declarat că va expulza diplomații germani ca răzbunare pentru că a fost trimis acasă de la Berlin, potrivit agenției de presă Tass.

„Ca reacție la acțiunile ostile ale Berlinului, partea rusă a decis să oglindească expulzarea diplomaților germani din Rusia, precum și să limiteze semnificativ numărul maxim de angajați ai misiunilor diplomatice germane din țara noastră”, a citat Tass.

UPDATE ORA 14.00. Luptele în Bahmut ajung în ultima parte a orașului deținută de Kiev, susține Rusia

Ministerul rus al Apărării a susținut ieri că trupele de asalt luptă în părțile de vest ale orașului Bakhmut, ultima parte a orașului ucrainean din prima linie încă deținută de forțele Kievului.

Kievul a recunoscut că forțele ruse au făcut unele progrese în luptele acerbe pentru Bakhmut, dar a insistat că situația este sub control.

A venit în momentul în care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Kievul pregătește în mod activ noi unități care nu au apărut încă în prima linie, în timp ce șeful mercenarului Wagner – ale cărui unități au condus încărcarea Rusiei la Bakhmut – și-a exprimat îngrijorarea față de noile unități și de contraatacul ucrainean care se pregătește. .

UPDATE ORA 13.00. Spania va livra Ucrainei șase tancuri Leopard 2 în următoarele zile

José Manuel Albares a declarat publicației germane Tagesschau că va fi urmat de un al doilea pachet de încă patru tancuri.

Anterior, Spania a amânat livrarea, ministrul său apărării, Margarita Robles, afirmând că tancurile Leopard 2 vor părăsi țara în a doua jumătate a lunii aprilie, în timp ce inițial livrarea trebuia să aibă loc „la scurt timp după Paște”, 9 aprilie. .

În timp ce Spania a promis că va trimite cel puțin 10 dintre tancurile sale de fabricație germană în Ucraina în 2022, transferul a fost amânat din cauza stării lor tehnice proaste. Tancurile nu au mai fost folosite din anii 1990 și necesită reparații și teste de pregătire pentru luptă.

UPDATE ORA 12.00

Comandamentul operațional al Ucrainei a raportat că 11 nave de război rusești sunt pregătite pentru luptă în Marea Neagră, inclusiv două submarine înarmate cu rachete de croazieră Kalibr.

Potrivit Ukrinform, serviciul de presă al Comandamentului Operațional Sud al Ucrainei a raportat acest lucru pe Facebook.

„Situația din zona sudică de responsabilitate a forțelor de apărare rămâne dificilă, dar ne continuăm munca de luptă. Gruparea navelor inamice din Marea Neagră este formată din 11 unități, inclusiv două port-rachete submarine înarmate cu opt Kalibr”, se arată în comunicat.

UPDATE ORA 11.00. Zelenski spune că Kievul pregătește noi unități pentru prima linie

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-o adresă video că Kievul pregătește în mod activ noi unități care nu au apărut încă pe prima linie, pe fondul luptei grele din Bakhmut.

Atacul Rusiei asupra lui Bahmut se bazează în mare măsură pe armata privată a Grupului Wagner, al cărei comandant Evgheni Prigojin și-a exprimat vineri îngrijorarea cu privire la un contraatac ucrainean.

UPDATE ORA 10.00

Un înalt oficial din Crimeea ocupată de Rusia a declarat că sistemele sale de apărare aeriană au fost activate, dar nu au existat rapoarte de pagube sau victime.

„Forțele de apărare aeriană au lucrat pe cer deasupra Crimeei. Fără pagube sau victime. Cer tuturor să rămână calmi și să aibă încredere doar în surse de informații de încredere”, a declarat oficialul, Serghei Aksyonov, pe aplicația de mesagerie Telegram.

Nu a spus care este ținta apărării antiaeriene și nici nu a precizat locația activității militare.

UPDATE ORA 09.00. Moscova se luptă pentru a justifica războiul, în timp ce șeful lui Wagner pune la îndoială afirmația „naziștilor”, spune Marea Britanie

Ministerul Regatului Unit al Apărării și-a publicat actualizarea informațiilor pentru 22 aprilie, spunând că Rusia se luptă să mențină consistența într-o narațiune de bază folosită pentru a justifica războiul din Ucraina: că invazia este asemănătoare cu experiența sovietică din timpul celui de-al doilea război mondial.

UPDATE ORA 08.00

Liderul populist al Ungariei, Viktor Orban, a avut un răspuns de un singur cuvânt la adresa șefului NATO, după ce acesta a vizitat Ucraina și a promis o eventuală aderare a țării devastate de război.

„Ce?!” a scris Orban pe Twitter vineri, în timp ce a distribuit un link către un articol din Politico cu titlul: „Nu am mai văzut niciodată un astfel de articol: Locul tău este în NATO, îi spune șeful alianței Ucrainei în prima vizită de război”.

UPDATE ORA 07.00

Perspectivele Ucrainei de a debloca transporturile de cereale către Europa de Est s-au îmbunătățit, deoarece România a optat împotriva unei interdicții unilaterale a importurilor de alimente. Ucraina a crescut exporturile de produse agricole și alimentare prin intermediul națiunilor din Uniunea Europeană după ce invazia Rusiei a perturbat ruta sa obișnuită de transport maritim pe Marea Neagră.

UPDATE ORA 06.00

Un acord care permite exportul de cereale ucrainene în Marea Neagră în condiții de siguranță ar putea începe să se încheie săptămâna viitoare, după ce Rusia a declarat că nu va aproba nicio navă nouă dacă operatorii acestora nu garantează că tranzitul va fi efectuat până la „data preconizată de… închidere”, care este 18 mai. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că Moscova a considerat că nu au fost îndeplinite condițiile sale pentru prelungirea acordului negociat de Națiunile Unite care garantează exporturile sigure prin Marea Neagră.

UPDATE ORA 05.00

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a respins posibilitatea de a livra avioane de luptă germane Ucrainei la întâlnirea cu aliații occidentali de la baza aeriană americană de la Ramstein.

UPDATE ORA 04.00

Ucraina a cerut din nou aliaților să furnizeze arme cu rază lungă de acțiune, avioane de luptă și muniție, în timpul unei întâlniri la baza aeriană Ramstein din Germania pentru a discuta despre creșterea sprijinului acordat Kievului.

UPDATE ORA 03.00

Generalul Mark Milley, șeful Statului Major al armatei americane, a declarat că decizia de a furniza Ucrainei 31 de tancuri avansate M1A2 Abrams va face o diferență în război, dar nu este un glonț de argint.

UPDATE ORA 02.00

Ucraina a declarat că forțele rusești au făcut unele progrese în luptele crâncene pentru Bakhmut, dar că situația este încă sub control.

UPDATE ORA 01.00

Ministerul rus al Apărării a declarat într-un briefing că trupele de asalt luptau în părțile vestice ale Bakhmut, ultima parte a orașului ucrainean aflat încă în mâinile forțelor Kievului.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ministerul rus de Externe a emis vineri un avertisment cu privire la declarațiile periculoase” ale NATO privind aderarea Ucrainei la alianță.

NATO își fixează obiectivul de a învinge Rusia în Ucraina și, pentru a motiva Kievul, promite că, după încheierea conflictului, țara poate fi acceptată în alianță”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Maria Zakharova.

Aceasta vine după ce secretarul general al NATO, Jen Stoltenberg, a vizitat joi Kievul și a declarat că viitorul Ucrainei este în NATO”.

Stoltenberg a declarat că a discutat cu președintele Volodymyr Zelensky despre o inițiativă de sprijin multianual”, adăugând că aceasta va ajuta Ucraina să treacă de la echipamentele și doctrinele din epoca sovietică la standardele NATO”. Acest lucru ar „asigura o interoperabilitate deplină cu alianța”, a spus Stoltenberg.

Vizita sa și declarațiile privind aderarea Ucrainei la NATO au fost întâmpinate cu reacții de respingere din partea Rusiei. Kremlinul a reiterat joi că împiedicarea aderării Kievului la NATO este unul dintre obiectivele sale cheie.

„Astfel de declarații sunt lipsite de viziune și de-a dreptul periculoase. Acestea pot duce la prăbușirea finală a sistemului de securitate european”, a declarat Zakharova.
De asemenea, Stoltenberg a reafirmat vineri, în timpul unei reuniuni a aliaților la baza aeriană Ramstein din Germania, că Ucraina va adera la alianța militară. El a declarat reporterilor că toți aliații NATO au fost de acord că Ucraina ar trebui să devină membru – dar nu a dat o dată definitivă a momentului în care acest lucru se va întâmpla.