• Procurorii de la Kiev au identificat un militar rus care a ucis un bărbat neînarmat și care i-a violat în mod repetat soția. Procuratura Generală l-a declarat suspect.
  • Mariupol este supus unor bombardamente devastatoare de mai multe săptămâni, iar 100.000 de persoane din oraș nu au apă și nici acces la medicamente, a spus Zelenski.
  • Biden este așteptat să anunțe sancțiuni împotriva unor membri ai Dumei Rusiei.
  • Rusia a început să tragă asupra orașului asediat Mariupol din Marea Azov, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării.

UPDATE 23:00

Proiectul de rezoluție propus de Rusia privind situația umanitară din Ucraina nu a trecut în Consiliul de Securitate al ONU

Un proiect de rezoluție propus de Rusia cu privire la situația umanitară din Ucraina nu a trecut, miercuri seara, în Consiliul de Securitate al ONU. Două țări au votat în favoarea rezoluției, zero țări au votat împotrivă, iar 13 țări, inclusiv Statele Unite, s-au abținut de la vot. Pentru ca rezoluția să treacă erau necesare nouă voturi în favoarea ei.

Ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a vorbit înaintea votului, declarând că Rusia încearcă, din nou, să folosească Consiliul de Securitate pentru „a oferi acoperire pentru acțiunile sale brutale”.

Recomandări

LE FACEM FAȚĂ?
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
A VĂZUT MOARTEA CU OCHII
EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?

„Este cu adevărat de neconceput ca Rusia să aibă îndrăzneala de a prezenta o rezoluție prin care cere comunității internaționale să rezolve o criză umană pe care Rusia singură a creat-o”, a declarat Thomas-Greenfield.

„Rusiei nu-i pasă de deteriorarea condițiilor umanitare sau de milioanele de vieți și vise pe care războiul le-a spulberat. Dacă le-ar păsa, ar înceta să mai lupte”.

Ambasadorul rus la ONU, Vassily Nebenzia, a vorbit, de asemenea, înaintea votului de miercuri seară, afirmând că proiectul lor de rezoluție este „analog cu alte proiecte de rezoluții umanitare”.

Oficial american: ucrainenii au împins forțele rusești înapoi la est de Kiev

„Forțele ucrainene au împins forțele rusești înapoi pe linia frontului la est de Kiev”, a declarat, miercuri, un înalt oficial american din domeniul apărării.

Forțele rusești se află la aproximativ cincizeci și cinci de kilometri de centrul orașului Kiev spre est, o creștere cu douăzeci și cinci -treizeci și cinci de kilometri față de aceeași locație de ieri, a precizat oficialul.

La nord-vest de centrul orașului Kiev, forțele rusești „stabilesc poziții defensive”, a spus oficialul. Ele nu s-au apropiat mai mult de centrul orașului Kiev de-a lungul acestei linii, a adăugat oficialul. Ele rămân la o distanță de 15-20 de kilometri de centrul orașului Kiev, la nord-vest.

În același timp, oficialul a declarat că forțele rusești devin mai active în partea de est a Ucrainei, în zona Donbas, afirmând că au „aplicat mult mai multă energie” în regiunile Luhansk și Donețk, cele două zone pe care Kremlinul le-a declarat republici independente înainte de invazia de luna trecută.

„Începem să îi vedem cum se cam înghesuie în jurul Kievului, dar încearcă într-adevăr să treacă mai mult în ofensivă decât până acum, aplică mai multă energie în acea parte estică”, a declarat oficialul. „Așa că este o mică schimbare față de ceea ce am vorbit înainte”.

Potrivit ONU, peste 3,6 milioane de oameni au părăsit Ucraina de la începutul războiului. Cei mai mulți ucraineni au plecat în Polonia – peste 2,1 milioane, în România (555 mii) și Republica Moldova (371 mii).

UPDATE 22:00

Biden a sosit la Bruxelles

Președintele american, Joe Biden, a sosit la Bruxelles pentru o serie de summituri de urgență menite să abordeze problema războiului Rusiei din Ucraina. Air Force One a aterizat pe aeroportul din Bruxelles, la ora locală 21:03, după un zbor de aproximativ șapte ore de la Washington. Se așteaptă ca Biden să fie întâmpinat de premierul Belgiei la aeroport. El va începe, joi, discuții intense cu NATO, G7 și Uniunea Europeană.

UPDATE 21:00

Google News, blocat în Rusia

Autoritatea de reglementare a comunicațiilor din Rusia ar fi blocat Google News în întreaga țară, potrivit agenției de presă Interfax. Acest lucru vine după ce Google a anunțat că va pune pe pauză toate reclamele al căror conținut exploatează, desființează sau aprobă conflictul dintre Rusia și Ucraina. Măsura apare după ce mai multe platforme importante de socializare au anunțat noi restricții de conținut în legătură cu conflictul, inclusiv blocarea organelor media de stat rusești RT și Sputnik în Uniunea Europeană.

Un jurnalist rus ar fi fost ucis de tiruri de rachete la Kiev

Potrivit organizației „Reporteri fără Frontiere”, Oksana Baulina făcea reportaje pentru site-ul rusesc de investigații „The Insider”. Ea ar fi murit în timpul unui bombardament asupra orașului Kiev, în timp ce se documenta pe teren despre atacurile armatei ruse.

Săptămâna trecută, cameramanul „Fox News”, Pierre Zakrzewski și jurnalistul ucrainean, Benjamin Hall, au fost și ei uciși de bombardamentele trupelor ruse. Atacul s-a produs în satul Gorenka, în apropiere de Kiev.

Primarul orașului Harkov: Aproape 1.000 de clădiri rezidențiale au fost distruse

„Aproape 1.000 de clădiri rezidențiale au fost distruse în Harkov”, a anunțat primarul orașului ucrainean, Ihor Terehov.

Orașul, al doilea ca mărime din Ucraina, care este considerat o țintă cheie pentru forțele președintelui rus, Vladimir Putin și care a suferit săptămâni întregi de asalturi grele, se află la doar treizeci de kilometri de granița cu Rusia.

Terehov a dezvăluit amploarea pagubelor produse, raportând un total de 1.143 de clădiri distruse de focul rusesc, dintre care 998 erau clădiri rezidențiale.

UPDATE 20:00

Guvernul SUA a declarat, în mod oficial, că armata rusă a comis crime de război în Ucraina

„Guvernul SUA a declarat, în mod oficial, că membri ai forțelor armate ruse au comis crime de război în Ucraina”, a anunțat, miercuri, secretarul de stat, Antony Blinken, într-un comunicat.

Declarația oficială a SUA, vine după ce președintele Joe Biden și adjunctul secretarului de stat, Wendy Sherman, au declarat că, în opinia lor, au avut loc crime de război în Ucraina.

„Astăzi, pot anunța că, pe baza informațiilor disponibile, în prezent, guvernul american apreciază că membri ai forțelor Rusiei au comis crime de război în Ucraina”, a declarat Blinken.

„Evaluarea noastră se bazează pe o analiză atentă a informațiilor disponibile din surse publice și secrete”, a spus el.

Zelenski, către companiile franceze din Rusia: Trebuie să înceteze să sponsorizeze crima

Președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, a avut un discurs ferm în Parlamentul francez, cerând companiilor franceze să părăsească Rusia, pentru că altfel „sponsorizează crima împotriva femeilor și copiilor nevinovați”.

Președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, adresându-se parlamentului francez prin videoconferință, a făcut apel la companiile franceze să părăsească Rusia.

„Avem din ce în ce mai multă nevoie de sprijin pentru a câștiga împotriva tancurilor. Avem nevoie de arme. Puteți, de asemenea, să puneți mai multe sancțiuni împotriva Rusiei. Companiile franceze ar trebui să părăsească piaţa din Rusia: Renault, Leroy Merlin, Auchan şi alţii (…). Aceste companii trebuie să înceteze să sponsorizeze crima împotriva unor femei şi copii nevinovaţi. Toată lumea trebuie să-şi amintească asta: valorile sunt mai importante decât profiturile, oamenii sunt mai importanţi decât profitul. Şi dacă ne uităm în viitor, la cum vom trăi după război, avem nevoie de garanţii privind securitatea noastră, avem nevoie de garanţii că un nou război nu va fi posibil în lumea noastră”, a spus Zelenski.

Renault a fost criticat, în ultimele zile, după ce producătorul auto a repornit producția la uzina sa din Moscova.

UPDATE 19:00

Uniunea Europeană va aloca 3,4 miliarde de euro statelor ca primesc refugiați ucraineni

Miercuri, propunerea a fost făcută de Comisia Europeană. Aceasta mai trebuie să fie aprobată de alte organisme centrale ale UE.

Peste trei milioane de ucraineni au fost forțați să-și părăsească țara din cauza invaziei ilegale și nejustificate a Rusiei, iar numărul crește în fiecare zi. Țările UE și societatea civilă au arătat o solidaritate remarcabilă cu ei, iar UE intensifică asistența pentru cei care acceptați-le Prin urmare, [din fondurile programului de dezvoltare uniformă a țărilor UE] țărilor Uniunii Europene, în special celor care sunt în frunte, li se vor aloca 3,4 miliarde de euro”, potrivit serviciului de presă al Comisiei Europene.


Reprezentantul turc la ONU acuză Rusia de crime de război

Reprezentantul permanent al Turciei la ONU, Feridun Sinirlioglu, a spus că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este o încălcare flagrantă a dreptului internațional.


Participanții la summitul NATO vor discuta despre echilibrul pe termen lung al forțelor și activelor de pe flancul estic, deciziile urmând să fie luate în vară la Madrid, a spus Casa Albă.

La o întâlnire din 24 martie, liderii SUA și UE vor coordona abordările față de China în legătură cu poziția acesteia cu privire la situația din Ucraina, transmite Casa Albă.


Premierul britanic Boris Johnson l-a informat miercuri pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre „intenția” sa de a folosi reuniunile G7 și NATO de joi pentru a crește „substanțial” ajutorul letal defensiv acordat Ucrainei, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Downing Street.

Premierul și-a expus intenția de a folosi reuniunile de mâine ale G7 și NATO pentru a spori presiunea asupra regimului lui Vladimir Putin și a lucra cu partenerii pentru a crește substanțial ajutorul letal defensiv pentru Ucraina. Liderii vor căuta să abordeze solicitările Ucrainei și să se asigure că președintele Zelenskyy se află în cea mai puternică poziție posibilă în cadrul discuțiilor de pace în curs”, a declarat purtătorul de cuvânt în urma convorbirii dintre cei doi lideri.
În timpul convorbirii, Johnson a reiterat „admirația sa pentru curajul forțelor armate ucrainene și succesul lor în respingerea atacului Rusie”.

„Zelenski a declarat că bombardarea zonelor civile, inclusiv asediul asupra Mariupolului, este de neconceput și necesită un răspuns din partea comunității internaționale”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

UPDATE 18:00

Cadavrele a 24 de morți au fost recuperate de sub dărâmăturile administrației regionale Harkov de la bombardament până în prezent, a declarat Evgheni Vasilenko, purtătorul de cuvânt al Direcției principale a Serviciului de Stat de Urgență din regiunea Harkov.

Consilierul economic al premierului italian, Mario Draghi, consideră că gazele trebuie platite în continuare în euro, dar încă nu au fost luate decizii în Cabinet.


Ministerul Apărării din Suedia a transmis că acest stat va furniza Ucrainei încă 5.000 de arme antitanc.


Ministrul ucrainean al Sănătății: Rusia a avariat 58 de ambulanțe și a ucis șase medici din 24 februarie

Ministrul Sănătății din Ucraina, Viktor Lyashko, spune că ministerul a început să furnizeze veste antiglonț lucrătorilor medicali de urgență, „care, în ciuda tuturor, salvează ucrainenii”.


Volodimir Zelenski relatează că a vorbit din nou cu prim-ministrul britanic Boris Johnson și „și-a obținut sprijinul în ajunul întâlnirilor importante de mâine”.

Joi va avea loc un summit extraordinar al NATO pentru a discuta despre asistența acordată Ucrainei.


NATO: Pierderile totale ale Rusiei ar putea ajunge la 30-40 de mii de oameni

Acest lucru a fost anunțat astăzi la un briefing a unui reprezentant NATO, menționând că pierderile armatei ruse în Ucraina în morți pot varia de la 7 la 15.000 de oameni, iar pierderile totale, numărând răniți, dispăruți și capturați, până la 40.000.


Siria eșuează in planul de a atrage militanți în războiul din Ucraina de partea Federației Ruse. Acest lucru a fost raportat la Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei.

„Pe 22 martie, a avut loc o întâlnire între comandantul brigăzii a VIII-a din provincia sudică a Siriei Dera, colonelul Naseem Abu Irra și generalul forțelor armate ruse Alexander Zhuravlev (în calitate de comandant al grupului rus în provinciile sudice ale Siriei).

În timpul întâlnirii, generalul rus a cerut să se întocmească și să furnizeze o listă cu numele și informațiile personale ale militanților din unitățile Abu Irra și din Forțele de Apărare Siriene, care sunt gata să participe la războiul împotriva Ucrainei.

Colonelul sirian nu a dat un răspuns clar. Dar el a promis că va lua legătura după consultări „cu alți reprezentanți ai conducerii brigăzii a VIII-a”.


UE nu a exclus ca liderii de la summitul UE să discute despre cererea Federației Ruse privind plățile pentru gazul rusesc în ruble.

UPDATE 17:00

Un alt jurnalist a părăsit postul rus Channel One

Fosta prezentatoare TV și corespondent al Channel One din Franța, Zhanna Agalakova, a susținut o conferință de presă la Paris:

Nu se punea întrebarea dacă să continui. Și nu se punea întrebarea dacă să numim ceea ce se întâmplă o „operație de menținere a păcii. Acesta este razboi. Trebuie să fie clar: acesta este un război”, a subliniat prezentatorul TV, adăugând că a depus o scrisoare de demisie de la Channel One pe 3 martie.


Vladimir Putin a vorbit din nou cu premierul israelian Naftali Bennett

Bennett a împărtășit evaluările sale asupra situației din jurul Ucrainei, ținând cont de contactele sale cu liderii mai multor state străine și a exprimat câteva idei cu privire la procesul de negocieri în desfășurare între reprezentanții ruși și ucraineni.

Putin și-a dat evaluarea negocierilor și a cursului operațiunii militare speciale de protejare a Donbassului.

Președintele Rusiei și-a exprimat și condoleanțe în legătură cu atacul terorist de ieri din Israel, care s-a soldat cu vieți omenești.


Ambasadorii UE au aprobat un ajutor militar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina. Acest lucru a fost raportat de jurnalistul Radio Liberty Rikard Jozwiak.


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit, miercuri, prin sistem videoconferință, în fața Parlamentului francez și a cerut companiilor franceze să părăsească imediat Rusia și, de asemenea, a cerut Franței să ajute Ucraina cu echipamente militare și sisteme de apărare aeriană.

În discursul său către parlamentul francez, Volodimir Zelenski s-a referit de mai multe ori la o imagine teribilă. Pe 9 martie anul acesta, o rachetă rusă a distrus maternitatea Mariupol.

Mai târziu, la Moscova, vor spune că aceasta este fie o provocare a naționaliștilor, fie o grevă la sediul Azov, deghizat în obiect civil – acest lucru nu este important. Important este că la Mariupolul, la acea vreme, s-au salvat femeile însărcinate și copiii care erau scoși de sub dărâmături. Una dintre femeile care se afla în maternitate în timpul grevei a avut pelvisul zdrobit. Aflând că copilul ei nenăscut a murit, ea a implorat medicii să dea moarte, pentru că nu știa de ce ar trebui să trăiască în continuare. Femeia asta e moartă”, le-a spus ZelenskI parlamentarilor francezi.

Totodată, președintele ucrainean le-a cerut deputaților și senatorilor francezi să onoreze memoria a mii de ucraineni morți cu un minut de reculegere.

Pentru ca nimeni să nu se roage vreodată pentru moarte. Pentru ca oamenii să-și trăiască viața din plin. Pentru ca oamenii să-și ia rămas bun nu sub bombe, nu în război, ci când le vine vremea. Numai în pace, doar în demnitate, pentru că trebuie să trăiești astfel încât să fii respectat, să fii amintit și să-ți spună la revedere, așa cum întreaga lume a văzut Franța luându-și rămas-bun de la marele Belmondo”, a spus el.

Această pace este posibilă, este convins Zelenski, doar dacă mai târziu, după război, se va putea construi un sistem de securitate în lume, în care, printre altele, Franța va juca un rol cheie.

Dar pentru aceasta, războiul trebuie încheiat, iar Parisul poate ajuta Kievul în acest sens”, a continuat președintele Ucrainei. ZelenskI nu le-a cerut francezilor să închidă cerul deasupra Ucrainei: în acest discurs, cererile lui au părut mai realiste: tancuri, arme antitanc, aviație, apărare aeriană.

În al doilea rând, președintele Ucrainei a vorbit despre întărirea în continuare a presiunii sancțiunilor: „în fiecare săptămână un nou pachet de sancțiuni”.

Și în al treilea rând, în parlamentul francez, ZelenskI a cerut companiilor franceze să părăsească piața rusă.

Renault, Auchan, Leroy Merlin și alții – trebuie să înceteze să mai fie sponsori ai mașinii militare ruse, sponsori ai crimelor de copii, femei, sponsori ai violurilor, jafurilor, jafurilor de către armata rusă. Toate companiile trebuie să-și amintească odată pentru totdeauna că valorile valorează mai mult decât profitul, decât profitul pe sânge„, a spus președintele Ucrainei.


Trupele ruse au bombardat gara Ocheretino din regiunea Donețk

Acest lucru a fost anunțat de șeful consiliului de administrație al „Ukrzaliznytsya” Oleksandr Kamyshin.

Inamicul continuă să vizeze infrastructura feroviară. Tocmai a ajuns la gara Ocheretino, calea ferată Doneţk. Slavă Domnului, de data aceasta nu au fost victime„, a transmis, miercuri, Oleaksandr Kamyshin.


Propunerea Poloniei de a trimite trupe de menținere a păcii NATO în Ucraina ridică semne de întrebare, Statele Unite nu vor trimite trupe acolo, a spus ambasadorul american la NATO.

UPDATE 16:00

NATO: Stoltenberg vrea ca în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia să fie trimise noi grupuri de luptă

Secretarul general al NATO vrea ca în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia să fie trimise noi grupuri de luptă: „Vom avea în total opt astfel de grupuri pe tot flancul estic„. O decizie în acest sens va fi luată mâine, anunţă Jens Stoltenberg, care spune că organizaţia nord-atlantică nu va trimite trupe în Ucraina, însă Rusia trebuie să renunţe la retorica nucleară.https://4716a99fd77b00056cdb68ce1ab6bf6e.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Mâine vom lua alte decizii. Mă aștept ca liderii să fie de acord să consolidăm postura NATO în flancul de est, la sol, pe mare și în aer. Primul pas este trimiterea a patru noi grupuri de luptă NATO în Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia. Vom avea în total opt grupuri de luptă pe tot flancul estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră„, anunţă secretarul general al NATO.

Ucraina are dreptul la autoapărare, sub Carta ONU. Noi ajutăm Ucraina să-și apere acest drept. Încă din 2014 am ajutat Ucraina să se antreneze și să își întărească aceste capacități militare. În ultimele luni, le-am dat arme, sisteme de apărare antitanc și antiavioane, drone, sprijin financiar. Mâine mă aștept ca Aliații să acorde sprijin suplimentar, inclusiv pentru apărarea împotriva armelor biologice, nucleare și în domeniul cibernetic„, mai spune Stoltenberg.

UPDATE 15:00

Joe Biden susține că un atac al Rusiei cu arma chimică în Ucraina este o ”ameninţare credibilă”

Un atac rus cu arma chimică în Ucraina este o ”ameninţare credibilă”, avertizează Biden înaintea unui turneu în Europa. 

Şeful statului american pleacă spre „Bătrânul Continent”, unde urmează să efectueze un adevărat maraton diplomatic. Biden urmează să participe la trei summituri internaţionale într-o singură zi, joi, la Bruxelles, ale NATO, G7 şi Uniunii Europene (UE).

UPDATE 14.41: Zelenski cere Japoniei să intensifice sancțiunile la adresa Rusiei

Volodimir Zelenski a cerut Japoniei să sporească sancțiunile la adresa Moscovei, inclusiv prin introducerea unui embargo comercial asupra mărfurilor rusești. Fără a furniza dovezi, președintele Ucrainei a spus că forțele ruse pregătesc noi atacuri în zona centralei nucleare de la Cernobîl. El a mai spus că a primit rapoarte că Rusia s-ar putea pregăti să folosească arme chimice, notează BBC

Guvernul rus: Două schimburi de prizonieri de la începutul invaziei în Ucraina

UPDATE 13.00

Două schimburi de prizonieri ruşi şi ucraineni au fost organizate de la începutul invaziei ruse, anunţă miercuri ministerul rus de Externe, fără să precizeze datele la care au avut loc şi nici numărul prizonierilor, relatează AFP. 

O delegată însărcinată cu drepturle omului la Kremlin, Tatiana Moskalkova, a evocat luni un schimb, în Ucraina, între 9 prizonieri ruşi şi primarul din Melitopol, un oraş cucerit de către Rusia. Întrebat despre acest subiect, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a dorit să răspundă.

Consilier Zelenski: Progres în ceea ce priveşte limitarea înaintării armatei ruse în suburbiile Kievului

Serghei Leşcenko, şeful de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelenski, afirmă că blocuri de apartamente şi case, dar şi clădiri de mici dimensiuni au fost bombardate de armata rusă la Kiev. Acesta menţionează ”numărul uriaş” al trupelor ruseşti de la periferia capitalei Ucrainei.

”Confirm că avem un progres în jurul Kievului în ceea ce priveşte limitarea înaintării armatei ruse în suburbii. Totuşi, numărul trupelor ruseşti masate în jurul oraşului e uriaş şi noi luptăm pentru libertatea noastră în fiecare zi şi în fiecare noapte. Astăzi, Kievul a fost bombardat din nou şi din nefericire, au distrus case, clădiri mici şi blocuri de apartamente”, a declarat acesta pentru CNN. 

Ministrul rus al Apărării și șeful armatei nu au mai apărut în public de 12 zile

Presa rusă relatează că Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu și generalul Valeri Gerasimov, actualul șef al Statului Major Rus și prim-adjunct al ministrului Apărării nu au mai apărut deloc în spațiul public de 12 zile. Înainte de 11 martie, Șoigu apărea în public la fiecare câteva zile. Publicația independentă Agentsmedia relatează că oficialul rus ar avea probleme cu inima. De obicei, Serghei Șoigu este foarte activ în mass-media.

Procuratura ucraineană: Militarii ruşi comit infracţiuni sexuale în Ucraina

UPDATE 12.00

Procuratura ucraineană acuză militarii ruşi de comiterea unor infracţiuni sexuale în Ucraina, relatează AFP. ”Militarii au intrat prin efracţie într-o casă, într-un sat, l-au ucis pe proprietarul neînarmat şi au violat-o pe soţia acestuia, ameninţându-i copilul”, acuză prim-vicepremierul însărcinat cu Afaceri Externe, Emine Djaparova.

Rusia ameninţă din nou NATO

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a avertizat miercuri că trimiterea unor forţe de menţinere a păcii în Ucraina poate conduce la o confruntare directă între NATO şi Rusia, relatează Reuters.

„Colegii noştri polonezi au declarat deja că acum va avea loc un summit NATO şi că este necesar de trimis trupe de menţinere a păcii în Ucraina. Sper că ei înţeleg despre ce este vorba. Va fi o ciocnire directă între forţele ruse şi cele ale Alianţei Nord-Atlantice, pe care nu numai că toată lumea dorea să o evite, dar mai şi spuneau că aşa ceva nu ar trebui să aibă loc în principiu”, a declarat ministrul rus de Externe.

Patru răniţi şi locuinţe avariate la Kiev

Patru persoane au fost rănite uşor, iar mai multe locuinţe au fost avariate, miercuri, într-un bombardament rus vizând un cartier din nord-vestul Kievului, declară surse AFP. Tiruri de artilerie au vizat miercuri dimineaţa cartierul Nivki, situat în partea capitalei ucrainene care se află cel mai aproape de linia frontului, la aproximativ cinci kilometri distanţă, a constatat AFP.

O casă a fost incendiată şi distrusă în întregime. Mai multe imobile au fost ciuruite de schije, iar geamurile le-au fost sparte. Vitrine ale unor magazine din apropiere au fost sparte, iar copaci din cartier au fost tăiaţi la nivelul coroanei.

UPDATE 11:00

O încetare temporară a focului ar urma să intre în vigoare, miercuri, la ora locală 9.00, pentru a permite civililor să părăsească regiunea Lugansk din estul Ucrainei, potrivit administratorului local ucrainean, guvernatorul Serhiy Gaidai, pe rețelele de socializare.

Postarea a detaliat locurile de adunare unde ar putea ajunge civilii înainte să se urce în trenurile care îi vor duce departe de Lugansk, care se află în regiunea disputată Donbas.

Atenție!!! S-a convenit asupra unui coridor umanitar: locuitorii din Rubizhne, Lysychansk, Severodonetsk, Comunitatea Hirska (mai exact, Nijne) vor fi evacuați astăzi”, a scris Gadai.

Lupte violente au cuprins regiunea Lugansk, inclusiv presupusul bombardament rusesc asupra unui azil de bătrâni, soldat cu 56 de morți la 11 martie. Luni, Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a acuzat forțele rusești că au deportat cu forța 2.389 de copii din regiunea Donețk și Lugansk, într-un incident pe care Ambasada SUA l-a catalogat drept „răpire”. Rusia a declarat că 16.434 de persoane, inclusiv 2.389 de copii, au fost evacuate cu o zi mai devreme din proprie inițiativă.

UPDATE 10:00

Protestatarii încearcă să blocheze acostarea în Turcia a unui iaht care ar avea legături cu oligarhul rus Roman Abramovici

Protestatarii din portul turcesc Bodrum au încercat să blocheze luni acostarea iahtului „My Solaris”, un iaht care ar avea legături cu oligarhul rus Roman Abramovici.

Conform rapoartelor, membrii Școlii de navigație pentru copii și tineret din Odessa – denumită în mod obișnuit Clubul de navigație Optimist – purtau steaguri ucrainene și pancarte pe care scria „Nu războiului”.

A fost decizia întregii echipe de a bloca apropierea iahtului oligarhului rus Abramovici. Ridicăm steagul țării noastre la multe competiții internaționale. Vrem doar să arătăm tuturor cine este Ucraina„, a declarat antrenorul echipei, Pavlo Dontsov, pentru CNN.

Potrivit Marine Traffic, „My Solaris” a acostat în Bodrum luni seara.

UPDATE 09:00

Rusia își intensifică represiunea pe plan intern în timp ce războiul din Ucraina face ravagii, potrivit Human Rights Watch

Condamnarea de marți a lui Alexei Navalnîi, o figură a opoziției ruse și critic al Kremlinului, pentru „noi acuzații inventate”, arată că Moscova își intensifică represiunea împotriva disidenței pe plan intern, în timp ce luptă împotriva invaziei sale neprovocate din Ucraina, a declarat miercuri Human Rights Watch.

Se pare că acest verdict are ca scop nu doar să-l reducă la tăcere pe Navalnîi, ci și să servească drept avertisment pentru societatea civilă rusă și pentru oricine îndrăznește să se opună politicilor Kremlinului„, a declarat Hugh Williamson, director pentru Europa și Asia Centrală la Human Rights Watch.

După ce a executat deja o pedeapsă de doi ani și jumătate, Navalnîi a fost găsit vinovat de deturnare de fonduri de la propria sa Fundație Anticorupție și condamnat la încă nouă ani de închisoare. De asemenea, el a fost amendat cu o sumă echivalentă a 11.200 de dolari.

Navalnîi a fost reținut în februarie 2021 la sosirea la Moscova din Berlin, Germania, unde a petrecut mai multe luni recuperându-se după otrăvirea cu agentul neurotoxic Novichok – un atac pe care el îl atribuie serviciilor de securitate rusești și președintelui Vladimir Putin însuși.

Cazurile împotriva lui Navalnîi fac parte din peisajul sumbru al represiunii Kremlinului împotriva societății civile și a disidenței pașnice din Rusia, care s-a intensificat drastic de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina„, a declarat Williamson.

Autoritățile ruse au reținut mii de protestatari împotriva războiului, de la începutul acestuia, pe 24 februarie.

Kremlinul pare hotărât să izoleze societatea rusă de lumea exterioară pentru a-i izola pe ruși de faptele incomode, inclusiv despre invazia Rusiei în Ucraina„, a declarat Williamson.

UPDATE 08:00

Ministerul Apărării din Ucraina a transmis, miercuri dimineață, că Grupul Forțelor de Apărare continuă să desfășoare operațiuni defensive în direcțiile est, sud-est și nord-est.

În direcția estică, grupuri operaționale de trupe operează în Donețk, Slobozhansky și în partea de est a districtelor operaționale Tavriya. Adversarul nu are voie să reia atacul în direcțiile Slovyansk și, parte din forță, la așezarea Lozovului. În direcția Nord-Est continuă desfășurarea unei operațiuni de apărare într-o zonă de operare desemnată”, a transmis, miercuri, Ministerul Apărării din Ucraina, potrivit unei informări postate pe pagina sa de Facebook.

Instituția a spus că principalele eforturi ale ucrainenilor, în acest moment, se concentrează pe acoperirea frontierei de stat, „împiedicând acțiunea inamicului în zona așezării Malin”.

În direcția Sud-Est se desfășoară o operațiune de apărare și sprijinire a acțiunilor trupelor terestre și a unităților individuale, precum și operațiuni de apărare a punctelor de bază și a porturilor maritime din Zona de Operație a Mării Negre. Apărarea orașului Mykolaiv și a așezărilor regiunii Mykolaive continuă, a mai transmis Ministerul ucrainean.

„Forțele Armate ale Forțelor Aeriene ale Ucrainei consolidează atacurile concentrate cu rachete și atacurile aeriene inamice, mușamalizarea antiaeriană a obiectelor importante ale Ucrainei și grupurilor militare. Peste 17 ținte aeriene inamice au fost afectate în ultimele 24 de ore (șase avioane, cinci UAV-uri, un elicopter și cinci rachete înaripate. În plus, aviația Forțelor Aeriene a provocat lovituri devastatoare asupra acumulării de tehnologie și forței vii a inamicului și a afectat rachetele înaripate inamice”, a explicat Ministerul Apărării din Ucraina.

Ministerul ucrainean a transmis că, pe teritoriul Federației Ruse continuă o mobilizare ascunsă în vederea suplimentării pierderilor componenței personale a grupului de ocupație a trupelor care operează în războiul din Ucraina. Comisarii militari încearcă să se angajeze în serviciu și să semneze contracte relevante ale fostelor cadre militare, oferind avantaj celor care au deja experiență de luptă, relatează instituția.


Zelenski spune că piloții ruși vor fi trași la răspundere pentru uciderea civililor.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că mai devreme sau mai târziu piloții ruși vor fi trași la răspundere pentru uciderea civililor.

Aș dori să repet din nou acest lucru tuturor piloților ruși, ei nu se gândesc la ordinele pe care le îndeplinesc. Pentru că uciderea civililor este o crimă. Și veți fi responsabili pentru acest lucru, fie că este astăzi sau mâine, acest lucru este inevitabil. Mai ales că vorbim despre un avion bombardier deasupra Mariupolului, iar acest lucru se va întâmpla cu toți cei care ne ucid civilii, în țara noastră pașnică”, a spus el într-un video postat pe pagina de Facebook a guvernului ucrainean.

Fără a oferi dovezi, Zelenski a afirmat că forțele armate ucrainene au doborât un avion rusesc în apropiere de Chornobaivka, în Kherson.

UPDATE 07:00

Biden vrea să mobilizeze Occidentul într-un moment crucial pentru Ucraina.

Rusia a început să tragă asupra orașului asediat Mariupol din Marea Azov, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării, în timp ce o contraofensivă ucraineană pare să respingă forțele rusești din jurul capitalei, Kiev.

Zelenski spune că piloții ruși vor fi trași la răspundere pentru uciderea civililor.

UPDATE 06:00

Un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat că ucrainenii luptă pentru a recuceri orașul Kherson din sudul țării, precum și pentru a împinge forțele rusești din nord-estul orașului Mykolaiv.

Forțele rusești au suferit reculuri la nord de Kiev, în zonele pe care le-au deținut aproape de la începutul invaziei.

Un contraatac ucrainean la nord și la vest de Kiev pare să fi înregistrat unele progrese, punând în pericol eforturile rușilor de a încercui Capitala.

Forțele ucrainene au încercat în ultimele zile să recupereze teritoriul de la ruși, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării.

UPDATE 05:00

Consecințele „agresiunii lui Putin împotriva Ucrainei se extind mult dincolo de Europa”, afirmă președintele Comisiei Europene.

Biden este așteptat să anunțe sancțiuni împotriva unor membri ai Dumei Rusiei.

UPDATE 04:00

Atacurile au deteriorat 5% din structurile din districtul Livoberezhnyi, distrugând 26 de clădiri, conform unei analize ONU.

Trupele rusești din regiunea ucraineană Lugansk au preluat controlul asupra clădirilor guvernamentale din cartierul Mariupol.

UPDATE 03:00

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat luni, în cadrul unei ședințe de informare, că SUA au „observat o activitate navală sporită în nordul Mării Negre”.

Zelenski l-a invitat pe Papa Francisc în Ucraina și i-a mulțumit pentru tot ajutorul oferit până acum. „Îi mulțumesc Sanctității Sale pentru poziția sa clară și fermă împotriva războiului și pentru rugăciunile sale pentru Ucraina. L-am invitat să ne viziteze țara în acest moment crucial”.

UPDATE 02:00

Mariupol este supus unor bombardamente devastatoare de mai multe săptămâni, iar 100.000 de persoane din oraș nu au apă și nici acces la medicamente, a spus Zelenski.

Forțele ruse au furat autobuze care circulau pentru a salva locuitorii din Mariupol, afirmă Ucraina.

UPDATE 01:00

Procurorii de la Kiev au identificat un militar rus care a ucis un bărbat neînarmat și care i-a violat în mod repetat soția. Procuratura Generală l-a declarat suspect. Procurorul general Iryna Venediktova a anunțat acest lucru pe Facebook

Incendiile în Herson continuă.

UPDATE 00:00

Administrația președintelui american Joe Biden pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva deputaților Dumei de Stat, dezvăluie The Wall Street Journal.

O actriță din Rusia a fost rugată de tătăl ei să se întoarcă în Rusia și să ceară iertare pentru faptul că și-a trădat țara.