LIVE UPDATE. Senatul a decis: Procedura de punere sub acuzare a lui Donald Trump a fost declarată constituțională. Ce se întâmplă cu procesul

LIVE UPDATE. Senatul a decis: Procedura de punere sub acuzare a lui Donald Trump a fost declarată constituțională. Ce se întâmplă cu procesul Sursa Foto: Profimedia
  • Senatul a votat că procedura de acuzare este constituțională.
  • Procesul lui Donald Trump începe oficial marți, 9 februarie 2021, în Senatul american.
  • Procesul este numit „impeachment”.
  • Este a doua astfel de procedură pentru fostul fostul președinte al Statelor Unite.

Senatul Statelor Unite a stabilit prin vot, marţi seară, că procesul împotriva fostului preşedinte Donald Trump, acuzat de „instigare la insurecţie”, este constituţional, chiar dacă mandatul prezidenţial s-a încheiat.

După prezentarea argumentelor ambelor părţi, Senatul a decis printr-un raport de voturi de 56 la 44 că procesul împotriva lui Donald Trump este constituţional, chiar dacă mandatul prezidenţial s-a încheiat.

Şase senatori republicani au votat alături de colegii democraţi pentru continuarea procedurii, informează publicaţia The Hill şi site-ul Axios.com.

Procesul care îl vizează pe fostul preşedinte american Donald Trump, inculpat de Camera Reprezentanţilor pentru „instigare la insurecţie”, a început marţi în Senatul SUA.

Avocaţii lui Donald Trump au contestat constituţionalitatea procedurii inculpării în vederea demiterii, argumentând că în Constituţia SUA nu există prevederi privind „inculparea în vederea demiterii a unei persoane fizice care nu deţine funcţii oficiale”. Mandatul preşedintelui Donald Trump s-a încheiat pe 20 ianuarie.

În plus, avocaţii fostului preşedinte, David Schoen, Bruce Castor, Michael van der Veen şi Julieanne Bateman, au respins argumentele „absurde” ale liderilor democraţi, denunţând ceea ce consideră a fi o tentativă de „reducere la tăcere a unui adversar politic”.

„Conducerea Partidului Democrat nu vrea să permită niciodată ca o «criză bună» să fie irosită, dar este incapabilă să înţeleagă că nu orice lucru poate fi atribuit de fiecare dată adversarilor politici, indiferent cât de mult vor să exploateze orice moment de incertitudine al poporului american. Este vorba de o încercare egoistă a liderilor democraţi din Camera Reprezentanţilor de a profita de pe urma sentimentelor de groază şi confuzie ale americanilor din întreg spectrul politic care au asistat la distrugerile provocate pe 6 ianuarie la Capitoliu de câteva sute de oameni”, afirmă avocaţii lui Donald Trump.

Senatul va stabili prin majoritate de două-treimi dacă Donald Trump este sau nu vinovat. Sunt necesare voturile a 17 senatori republicani, alături de cele ale tuturor senatorilor democraţi, pentru eventuala condamnare a lui Donald Trump. Cel mai probabil, Donald Trump va fi achitat, dacă nu vor apărea noi dovezi semnificative împotriva sa, notează site-ul de ştiri Axios.com. Atât liderii democraţi, cât şi cei republicani vor să încheie rapid procedura.

UPDATE 00:18 Procesul a fost amânat până mâine la ora prânzului (ora locală în Washington D.C.)

Procesul a fost amânat până mâine la ora prânzului, ora locală în Washington D.C., relatează The Guardian.

Zilele următoare, ambele părți își vor prezenta argumentele în cazul acuzării lui Donald Trump.

UPDATE 00:14 Procedura de punere sub acuzare a fost declarată constituțională

Senatul a votat că procesul în care Donald Trump este acuzat este unul constituțional, relatează The Guardian.

UPDATE 00:09 David Schoen, avocatul lui Donald Trump, a spus că instituția prezidențială este în pericol

David Schoen, avocatul lui Donald Trump, a declarat că „Instituția prezidențială este în pericol”, relatează The Guardian.

Senatul votează dacă procesul este constituțional.

UPDATE 22:09 Echipa juridică a lui Donald Trump a spus că procesul de punere sub acuzare este neconstituțional

Echipa juridică a lui Donald Trump, fostul președinte SUA, a argumentat că procesul este neconstituțional, relatează The Guardian.

Avocatul Bruce Castor a subliniat că atât el, cât și alți avocați ai lui Trump au denunțat violențele de la Capitoliu de pe 6 ianuarie 2021, spunând că toți manifestanții și protestatarii implicați în atac ar trebui să fie urmăriți penal.

UPDATE 20:30: Filmul evenimentelor de la Capitoliu, din 6 ianuarie, este prezentat senatorilor

Unii dintre ei și-au pus mâna la ochi în timpul anumitor secvențe. Un senator democrat a spus că acuzația adusă lui Donald Trump fondează pe fapte concrete și solide.

Procesul care îl vizează pe fostul preşedinte american Donald Trump, inculpat de Camera Reprezentanţilor pentru „instigare la insurecţie”, a început marţi în Senatul SUA.

În prima etapă, Senatul va stabili dacă procedura care îl vizează pe Donald Trump este sau nu constituţională, în contextul încheierii mandatului prezidenţial.

Cel mai probabil, Donald Trump va fi achitat, dacă nu vor apărea noi dovezi semnificative împotriva sa, notează site-ul de ştiri Axios.com. Atât liderii democraţi, cât şi cei republicani vor să încheie rapid procedura.

Noul preşedinte al SUA, Joseph Biden, s-a distanţat de procesul împotriva lui Donald Trump. Biden se va întâlni marţi seară că lideri ai asociaţiilor oamenilor de afaceri, pentru a discuta despre detaliile planului de asistenţă financiară în valoare de 1.900 de miliarde de dolari.

Probele împotriva lui Trump vor fi prezentate miercuri

Miercuri, reprezentanţii Camerei Reprezentanţilor vor prezenta probele împotriva lui Donald Trump.

Avocaţii fostului preşedinte american Donald Trump au respins, luni, acuzaţiile privind instigare la insurecţie, contestând şi constituţionalitatea procesului care urmează să înceapă marţi în Senatul SUA.

Avocaţii lui Donald Trump au respins, potrivit agenţiei Associated Press, argumentele „absurde” ale liderilor democraţi, denunţând ceea ce consideră a fi o tentativă de „reducere la tăcere a unui adversar politic”.

„Conducerea Partidului Democrat nu vrea să permită niciodată ca o «criză bună» să fie irosită, dar este incapabilă să înţeleagă că nu orice lucru poate fi atribuit de fiecare dată adversarilor politici, indiferent cât de mult vor să exploateze orice moment de incertitudine al poporului american. Este vorba de o încercare egoistă a liderilor democraţi din Camera Reprezentanţilor de a profita de pe urma sentimentelor de groază şi confuzie ale americanilor din întreg spectrul politic care au asistat la distrugerile provocate pe 6 ianuarie la Capitoliu de câteva sute de oameni”, afirmă avocaţii lui Donald Trump.

Argumentele aduse de avocații lui Trump

Avocaţii argumentează, conform agenţiei Reuters, că Donald Trump a vorbit „în sens figurat” când le-a cerut simpatizanţilor să „lupte” împotriva Congresului. „Din discurs lipsesc referiri ori încurajări în sensul insurecţiei, violenţelor, acţiunilor infracţionale sau violenţei fizice”, susţin avocaţii Bruce Castor, David Schoen şi Michael van der Veen.

Echipa apărării contestă constituţionalitatea procedurii inculpării în vederea demiterii, argumentând că în Constituţia SUA nu există prevederi privind „inculparea în vederea demiterii a unei persoane fizice care nu deţine funcţii oficiale”. Mandatul preşedintelui Donald Trump s-a încheiat pe 20 ianuarie.

Săptămâna trecută, avocaţii au argumentat că Senatul nu mai are jurisdicţie pentru judecarea acuzaţiilor formulate în cadrul procedurii demiterii preşedintelui, întrucât Donald Trump nu mai este preşedinte. „Prevederea constituţională necesită ca persoana să fie în funcţie, pentru a fi judecată în vederea demiterii”, susţin avocaţii.

În urmă cu două săptămâni, 45 dintre cei 50 de senatori republicani au cerut anularea procedurii, argumentând că mandatul preşedintelui Donald Trump s-a încheiat.

Mulţi experţi în drept constituţional cred că poate fi organizat un proces judiciar în Senat, în cadrul procedurii inculpării în vederea demiterii lansată de Camera Reprezentanţilor, chiar dacă un preşedinte şi-a încheiat mandatul, însă Constituţia SUA nu menţionează în mod specific acest lucru şi nicio instanţă judiciară nu a fost solicitată să se pronunţe asupra unui astfel de caz, notează agenţia Reuters. Donald Trump este primul preşedinte american vizat de două proceduri în vederea destituirii şi primul preşedinte care va fi judecat în Senat după expirarea mandatului.

Procesul Senatului SUA care îl vizează pe Donald Trump, inculpat pentru „instigare la insurecţie”, va începe marţi. Senatul va stabili prin majoritate de două-treimi dacă Donald Trump este sau nu vinovat. Sunt necesare voturile a 17 senatori republicani, alături de cele ale tuturor senatorilor democraţi, pentru eventuala condamnare a lui Donald Trump.

Fostul președinte al SUA, acuzat pentru „instigare la insurecţie”

Camera Reprezentanţilor din SUA a aprobat inculparea lui Donald Trump pentru „instigare la insurecţie”, iar procedura continuă în Senat. Potrivit articolului de inculpare, „Donald Trump s-a implicat în delicte majore şi minore prin instigarea la acte de violenţă împotriva instituţiilor de guvernare din Statele Unite”.

Preşedintele Donald Trump este acuzat că a pretins în mod repetat că a câştigat scrutinul prezidenţial şi a încurajat, prin discursul rostit pe 6 ianuarie în faţa simpatizanţilor adunaţi în zona Eclipse din centrul Washingtonului, acţiunile violente asupra Capitoliului, în timp ce Congresul valida victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial.

Preşedintele a periclitat în mod grav securitatea Statelor Unite şi a instituţiilor guvernamentale. A ameninţat integritatea sistemului democratic, a interferat asupra tranziţiei paşnice a puterii şi a pus în pericol o ramură coegală a sistemului de guvernare. Prin urmare, a trădat încrederea acordată în calitatea de preşedinte, afectând în mod evident poporul Statelor Unite. Prin acest comportament, Donald Trump a demonstrat că va rămâne o ameninţare pentru siguranţa naţională, pentru democraţie şi pentru Constituţie dacă i se va permite să rămână în funcţie; a acţionat într-o manieră incompatibilă în mod evident cu sistemul de autoguvernare şi cu statul de drept„, arată actul de inculpare, elaborat înainte de expirarea mandatului prezidenţial.

„Toată lumea crede că discurusul meu a fost total adecvat”

Donald Trump a afirmat că declaraţiile pe care le-a făcut înaintea violenţelor produse la Capitoliu au fost corecte. „Mi-a fost analizat discursul şi fiecare cuvânt din fiecare paragraf, fiecare propoziţie şi toată lumea crede că a fost total adecvat”, a declarat Donald Trump.

Pe 6 ianuarie, înaintea violenţelor care au vizat Congresul, Donald Trump a rostit un discurs în faţa simpatizanţilor, în centrul Washingtonului. „Vom merge la Capitoliu şi vom scanda în faţa bravilor noştri senatori şi congresmeni, iar spre unii probabil nu vom scanda prea mult. Pentru că ţara nu poate fi luată înapoi prin acţiuni slabe. Trebuie să arătăm putere şi să fim puternici. Trebuie să cerem Congresului să facă ceea ce trebuie şi să numere doar voturile electorilor reprezentaţi legal”, a afirmat Donald Trump în discursul din 6 ianuarie.

Donald Trump nu a recunoscut victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial, denunţând presupuse fraude electorale. Violenţele produse pe 6 ianuarie la Capitoliu s-au soldat cu cinci morţi şi zeci de răniţi.