• SUA adoptă noi sancțiuni împotriva Rusiei și a cercului de apropiați ai lui Putin, inclusiv a celor două fiice ale președintelui rus.
  • Mai mult de 400 de persoane sunt date dispărute în orașul Hostomel, anunță un oficial local.
  • Atacurile asupra civililor de către forțele ruse în orașul ucrainean Bucea par a fi premeditate, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării.
  • Ocupanții ruși au distrus o filială a Institutului Inimii din Irpen

UPDATE 23:00

Războiul din Ucraina a intrat într-o „fază nouă și diferită”, a declarat ministrul britanic de externe, Liz Truss.

Ea a spus că ofensiva rusă a devenit „mai concentrată” și că NATO a fost de acord să furnizeze echipamente noi și grele pentru a o combate. „Putin și-a schimbat tactica, dar nu și intențiile. Vrea să controleze toată Ucraina”, a declarat Truss.

Saeima letonă a decis ca anul acesta ziua de 9 mai să fie o zi de comemorare a ucrainenilor uciși în război.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Președintele Consiliului European, Charles Michel: UE este pregătită să aloce încă 500 de milioane de euro pentru echipamente militare pentru Ucraina.

„Acest război demonstrează cât de mult a crezut lumea propaganda altora și miturile rusești despre Ucraina și nu ceea ce este adevărat. Întotdeauna am fost atât de… îndrăzneț. Cei mai curajoși din lume. Cine altcineva ar face ceea ce fac ucrainenii?”, a spus Zelenski.

UPDATE 22:00

Marea Britanie va livra opt noi reactoare nucleare.

În Irpin, în regiunea Kiev, a fost impusă starea de asediu timp de trei zile.

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat, joi, că 26 de cadavre au fost gasite sub ruinele a doua cladiri distruse din orasul Borodianka, din regiunea Kiev, care este perchezitionat în prezent de autoritati, după ce trupele ruse care îl ocupau s-au retras, relateaza Reuters

SUA vor purta discuții cu China pe tema situației din jurul Ucrainei și a sancțiunilor împotriva Rusiei. Acest lucru a fost anunțat de purtătoarea de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki. Cu toate acestea, a spus ea, nu există încă informații cu privire la canalele care vor fi folosite.

Ucraina a evacuat astăzi 4.676 de persoane prin coridoarele umanitare. Kyrylo Tymoshenko, șeful adjunct al biroului prezidențial, a citat datele.

SUA au dat o lovitură dură companiilor aeriene rusești. Companiile aeriene rusești Aeroflot, Azur Air și Utair au interdicție de a furniza piese pentru avioanele de la Shat, precum și de a încheia contracte pentru întreținerea acestora. Sancțiunile sunt impuse pentru șase luni și pot fi prelungite.

Cernihiv- invadarorii au reușit să distrugă case, clădiri comerciale și mașini. „Au distrus mai mult de o viață. Noi nu-i vom ierta”.

UPDATE 21:00

Canada este pregătită să consolideze sprijinul militar, financiar și umanitar pentru Ucraina, a declarat ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba.

Rusia vrea să ocupe întregul Donbas până pe 9 mai, a spus fostul purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA pentru Ucraina, Kurt Walker. În același timp, el a menționat că forțele armate ale Rusiei nu sunt în stare foarte bună.

Dmitry Muratov, editor șef la Novaya Gazeta și laureat al premiului Nobel, a fost atacat în tren. „Au turnat vopsea și acetonă. Ochii mă ard. Eram în tren dinspre Moscova spre Samara”.

Armata ucraineană a recăpătat controlul asupra aproape a întregului teritoriu al regiunii Mykolaiv. Acest lucru a fost anunțat de guvernatorul regiunii Vitaly Kim.

Google Maps va afișa panorame ale orașelor ucrainene distruse. Proiectul a fost inițiat de Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei. „Acest proiect a pornit din orașul eliberat Irpin. În același timp, mai multe echipe încep să lucreze. Vrem să acoperim toate orașele cele mai distruse. Întreaga lume ar trebui să vadă cum arătau înainte și ce le-a făcut agresorul”, a spus ministrul adjunct de interne Igor Bondarenko.

Panoramele Irpin ar putea fi disponibile încă de săptămâna viitoare.

UPDATE 20:00

„Rusia capitulează!”, a spus reprezentantul permanent al Ucrainei.

Potrivit The Times, Ministerul Britanic al Apărării are în vedere opțiuni pentru trimiterea de vehicule blindate precum Mastiff și vehicule militare Chakal.

A existat o reacție a Rusiei la rezoluția Adunării Generale a ONU care și-a suspendat participarea la Consiliul pentru Drepturile Omului. Federația Rusă consideră decizia motivată politic și ilegală.

După cum a spus Dmitri Polyansky, reprezentant adjunct al Federației Ruse la ONU, pe 7 aprilie, Rusia își va înceta prematur puterile în UNHRC. Dar nu se va abate de la obligațiile sale în domeniul drepturilor omului.

UPDATE 19:00

Briefing al Ministerului Apărării al Federației Ruse:

  • Forțele Armate RF au blocat așezarea Ugledar, acum luptă pentru eliberarea acesteia,
  • Forțele armate ruse au blocat complet așezarea Novomikhailovka și au început să o curețe,
  • Rachete de înaltă precizie lansate aerian au lovit un grup de echipamente militare ucrainene la gara Novograd-Volynsky din regiunea Jytomyr,
  • Aviația operațional-tactică a Forțelor Aerospațiale Ruse a lovit 42 de unități militare din Ucraina.

Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat la Sky News că Rusia a suferit pierderi semnificative în timpul războiului din Ucraina: „Am suferit pierderi semnificative de trupe, aceasta este o tragedie uriașă pentru noi”.

Inamicul a lansat un atac aerian pe pasajul superior din apropierea stației Barvenkovo ​​a căii ferate Donețk. Drept urmare, trei trenuri de evacuare au rămas temporar blocate în Sloviansk și Kramatorsk, a declarat Oleksandr Kamyshin, președintele consiliului de administrație al Ukrzaliznytsia.

Situația din regiunea Lugansk: detalii de la șeful ODA Sergiy Gaidai:

  • Un număr mare de vehicule este atras în municipiile din regiunea Lugansk,
  • Evacuarea ar trebui să se efectueze zilnic, prin coridoarele umanitare confirmate,
  • Armata rusă a fost doborâtă la Kremіnniy ZSU.

ELLE Ucraina a publicat un număr special pentru a arăta cum s-au schimbat viețile ucrainenilor din 24 februarie. Numărul este publicat în ucraineană și în engleză, pentru a răspândi adevărul despre războiul din lume.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va merge în vizită la Kiev pe 8 iunie.

Marea Britanie caută modalități de consolidare a independenței energetice. Țara elaborează un plan de consolidare a independenței energetice. Potrivit biroului de presă al guvernului britanic, printre principalele obiective se numără:

  • creșterea de cinci ori a capacității solare până în 2035 prin utilizarea acoperișurilor în diverse proiecte rezidențiale și comerciale,
  • lansarea de noi proiecte licențiate de petrol și gaze în Marea Nordului,
  • reducerea la zero a emisiilor de gaze cu efect de seră prin dezvoltarea tehnologiilor pe bază de hidrogen.

„Cu cât producem mai multă energie curată și ieftină în interiorul granițelor noastre, cu atât vom fi mai puțin afectați de prețurile ridicate ale combustibililor fosili stabilite de piețele globale pe care nu le putem controla”, a declarat ministrul afacerilor și energiei, Kwasi Kwarteng.

Finlanda își va dezvălui planurile pentru o posibilă aderare la NATO în următoarele săptămâni. Presa relatează că Finlanda ar putea solicita aderarea la alianță încă din această primăvară.

Guvernul estonian a fost de acord să oprească importul de gaze rusești în țară până la sfârșitul anului 2022 și să compenseze aceste livrări prin intermediul unui terminal GNL închiriat.

Un incendiu a izbucnit într-un centru comercial din cartierul Saltivka, în urma bombardamentelor rusești din Harkov

UPDATE ORA 18.00

Adunarea Generală a ONU suspendă Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a votat pentru suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului în timpul unei reuniuni de joi. Rezultatul votului: pentru 93; împotrivă 24; abțineri 58.

Într-un proiect de rezoluție, Adunarea Generală a ONU a precizat că Adunarea Generală va „suspenda drepturile de membru în Consiliul pentru Drepturile Omului ale unui membru al Consiliului care comite încălcări grave și sistematice ale drepturilor omului”.

Adunarea Generală avea nevoie de un vot favorabil de două treimi pentru a elimina Rusia din Consiliu.

Înainte de vot, ambasadorul Chinei la ONU, Zhang Jun, a declarat că țara sa va vota împotriva acestei măsuri.

„A trata în acest fel calitatea de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului va crea un nou precedent periculos” și „va produce consecințe grave”, a declarat Zhang, vorbind, joi, în cadrul Adunării Generale a ONU.

„China face apel la toate părțile să lucreze împreună în aceeași direcție, astfel încât să creeze oportunități pentru pace și perspective de negociere. China va continua să mențină o poziție obiectivă și imparțială și să joace un rol responsabil și constructiv în această privință”, a adăugat Zhang.

Rusia face apel la membrii ONU să respingă rezoluția de suspendare a țării din Consiliul pentru Drepturile Omului

Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Gennady Kuzmin, a cerut tuturor statelor membre ale Națiunilor Unite să respingă rezoluția de suspendare a Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului, calificând proiectul de rezoluție drept „un precedent periculos”.

Kuzmin a fost al doilea vorbitor la Adunarea Generală a ONU, joi dimineață, după reprezentantul Ucrainei.

Astăzi nu este nici timpul, nici locul pentru teatru”, a spus el. „Proiectul de rezoluție pe care îl analizăm, astăzi, nu are nicio legătură cu situația reală a drepturilor omului pe teren”.

Ministrul de externe: Ucraina continuă să negocieze cu Rusia „pentru a preveni alte cazuri Bucha”

Ucraina continuă să negocieze cu Rusia „pentru a preveni alte cazuri Bucha”, a declarat ministrul de externe, Dmytro Kuleba, care a făcut, din nou, apel la comunitatea internațională să sporească presiunea asupra Kremlinului, sugerând că, atâta timp cât războiul continuă, sancțiunile nu pot fi considerate pe deplin eficiente.

Pozițiile fiecărei părți în negocierile diplomatice „vor fi definite de succesele armatelor relevante și de impactul sancțiunilor impuse Rusiei”, a declarat Kuleba.

„Acestea sunt cele două criterii principale care fac ca poziția noastră sau a lor să fie mai puternică”, a spus el la o conferință de presă la Bruxelles, după o reuniune a miniștrilor de externe din NATO. „Bineînțeles, ne concentrăm să ne asigurăm că vom fi mai puternici și că vom învinge în cele din urmă.”

Kuleba a reiterat apelul său către comunitatea internațională de a nu mai cumpăra gaz și petrol rusesc.

„Atâta timp cât Occidentul … continuă să cumpere gaz și petrol rusesc, acesta sprijină Ucraina cu o mână, în timp ce susține mașina de război a Rusiei cu alta”, a spus el.

Ucraina face apel la membrii ONU să susțină rezoluția de suspendare a Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului

Ambasadorul ucrainean la ONU, Sergiy Kyslytsya, a făcut apel la toate statele membre ale Națiunilor Unite să sprijine rezoluția de suspendare a Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului.

Kyslytsya a fost primul vorbitor la Adunarea Generală a ONU, joi dimineață și a comparat Consiliul pentru Drepturile Omului cu un Titanic care se scufundă.

„Acum, lumea a ajuns la un moment crucial. Suntem martori că pachebotul nostru trece prin ceață perfidă spre aisberguri mortale. S-ar putea părea că ar fi trebuit să-l numim Titanic în loc de Consiliul pentru Drepturile Omului”, a declarat Kyslytsya. „Trebuie să luăm o măsură, astăzi, pentru a salva consiliul de la scufundare”.

Ambasadorul ucrainean a declarat că acțiunile Rusiei în Ucraina „ar fi echivalate cu crime de război și crime împotriva umanității”.

UPDATE ORA 17.00

Ministrul ucrainean de externe se declară „prudent de optimist” cu privire la rezultatul discuțiilor NATO

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că a fost „foarte specific” în solicitările sale adresate, joi, NATO și s-a declarat „prudent de optimist în ceea ce privește rezultatele discuțiilor noastre”.

Vorbind presei după ce a participat la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO de la Bruxelles, Kuleba a declarat că, în opinia sa, există o înțelegere tot mai mare a faptului că Ucraina nu luptă doar pentru propria securitate, ci și pentru cea a țărilor din alianță.

Kuleba și-a reiterat remarcile anterioare, spunând că înțelegerea pe care Ucraina o propune NATO este simplă: „Voi ne furnizați tot ce avem nevoie și noi vom lupta pentru securitatea noastră și a voastră, astfel încât președintele Putin să nu aibă nicio șansă de a testa Articolul V”.

El nu a vrut să intre în detalii specifice despre aceste discuții, dar a spus că nu a adus în discuție viitoarele garanții de securitate „pentru că știm exact lista aliaților pe care îi vedem ca potențiali garanți de securitate” și că acest lucru va fi negociat în mod bilateral.

UPDATE ORA 16.00

Un înalt oficial ucrainean avertizează asupra „celei mai dificile situații” din estul Ucrainei

„Cea mai dificilă situație” cu care se confruntă, acum, Ucraina este în estul țării, a avertizat, joi, Vadym Denysenko, consilier al ministrului de interne al Ucrainei.

Oficialii militari ucraineni spun că au observat o acumulare a forțelor rusești aici.

„Cea mai dificilă situație, acum, este, bineînțeles, în estul Ucrainei”, a declarat acesta în declarații televizate. „Este vorba de regiunea Luhansk – în zona Rubizhne, în zona Popasna … [unde] orașele sunt distruse. Din păcate, rușii continuă să facă tot ceea ce au făcut înainte în Harkov, Sumy, Cernihiv și așa mai departe – să distrugă infrastructura civilă. Și, bineînțeles, este vorba de Mariupol, care se află încă sub controlul ucrainean și unde încă se luptă.”

UPDATE ORA 15.00

Parlamentul European a susținut un embargo imediat asupra importurilor de petrol și gaze din Rusia

Parlamentul European a susținut o rezoluție care solicită un embargo complet și imediat asupra importurilor de energie rusească: petrol, gaz, cărbune și combustibil nuclear. Acest lucru a fost raportat de europarlamentarul, Guy Verhofstadt.

Documentul a fost sprijinit de o majoritate covârșitoare a deputaților europeni. Votul a fost de 413 deputați din 552. S-au înregistrat 46 de abțineri și 93 de voturi împotrivă. Însă, decizia Parlamentului European este o recomandare, nu una obligatorie

Miniștrii de externe din G7 condamnă în comun atrocitățile comise de Rusia la Bucha

Miniștrii de externe ai țărilor G7 au condamnat în comun „în termenii cei mai fermi atrocitățile comise de forțele armate rusești la Bucha și în alte câteva orașe ucrainene”.

„Masacrele din orașul Bucha și din alte orașe ucrainene vor fi înscrise pe lista atrocităților și a încălcărilor grave ale dreptului internațional, inclusiv ale dreptului internațional umanitar și ale drepturilor omului, comise de agresor pe teritoriul ucrainean”, au declarat înalții diplomați din Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Canada, Japonia și Uniunea Europeană, într-o lungă declarație, după reuniunea lor, de joi, de la Bruxelles, la care a participat și ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba.

„Subliniem faptul că cei responsabili pentru aceste acte odioase și atrocități, inclusiv orice atac care vizează civili și distrugerea infrastructurii civile, vor fi trași la răspundere și urmăriți în justiție”, se mai arată în declarație.

Comandant militar ucrainean: forțele rusești încearcă să șteargă Mariupol „de pe fața pământului”

Forțele militare ruse încearcă să șteargă orașul Mariupol, aflat sub asediu în sudul țării, „de pe fața pământului”, a declarat, miercuri seară, pentru CNN un comandant militar ucrainean aflat, în prezent, la Mariupol.

„Este o catastrofă umanitară. Militarii care au fost implicați în ostilități active aici sunt complet încercuiți. Există probleme de aprovizionare cu apă, alimente, medicamente și aprovizionare generală. Este o situație foarte dificilă”, a declarat Serhiy Volyna, comandantul adjunct al Batalionului de pușcași marini din Mariupol, care luptă în regiune din 2014, când Rusia a anexat Crimeea.

„Suntem încercuiți în Mariupol de mai bine de 40 de zile. Inamicul ne depășește numeric și în ceea ce privește armamentul, artileria lor, au artilerie pe mare, tancuri, vehicule blindate și, bineînțeles, mortiere. Este dificil pentru noi”, a declarat Volyna.

„Este doar bombardament aerian… Ei pur și simplu șterg orașul de pe fața pământului și oriunde ar fi întăriri, își folosesc și tancurile pentru a zdrobi asta”, a continuat el.

Premier britanic: ceea ce se întâmplă în Ucraina este văzut ca un „masacru sistematic de oameni nevinovați”

Premierul britanic, Boris Johnson, a declarat, joi, că „oamenii care privesc ceea ce s-a întâmplat în Ucraina” pot vedea „că este vorba de un măcel sistematic de oameni nevinovați, indiferent de termenul pe care vreți să-l folosiți”.

El răspundea la o întrebare despre folosirea cuvântului „genocid” și dacă aceasta era „evaluarea” sa în legătură cu invazia președintelui rus, Vladimir Putin, în Ucraina.

„Este total de neconceput, iar lumea, cred, este, acum, în majoritate covârșitoare de partea ucrainenilor”, a declarat Johnson. „Marea Britanie va continua, împreună cu prietenii și partenerii noștri, să facă tot ceea ce putem pentru a ajuta”, a adăugat el. „Cu siguranță analizăm ce asistență militară suplimentară putem oferi”.

Zelenski, în parlamentul grec: „Cei care aleg războiul pierd întotdeauna”

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, joi, în Parlamentul grec că „cei care șantajează Europa cu o criză economică și energetică pierd întotdeauna”.

Într-o alocuțiune virtuală, Zelenski a îndemnat Parlamentul grec să „facă mai mult” și să își folosească „oportunitățile pe care le are în calitate de membru al Uniunii Europene pentru a organiza salvarea Mariupolului”.

„Cei care aleg războiul pierd întotdeauna. Cei care încearcă să priveze o țară de independența și integritatea sa teritorială pierd întotdeauna. Cei care șantajează Europa cu o criză economică și energetică pierd întotdeauna”, a declarat el.

Zelenski a declarat că acțiunile Rusiei nu au fost îndreptate doar împotriva Ucrainei, ci și împotriva Europei.

Rusia încearcă să se asigure că „sărăcia energetică devine o nouă realitate pe acest continent”, a spus el, adăugând că Rusia „face tot ce poate pentru a provoca inflație pentru mulți oameni”.

Președintele ucrainean a cerut, de asemenea, blocarea tuturor băncilor rusești din sistemul financiar mondial.

„În timp ce trupele rusești blochează orașe pașnice și ne deportează oamenii, nicio bancă rusă nu are dreptul să câștige bani în sistemul financiar mondial”, a declarat Zelenski. „Ele trebuie să fie blocate. Toate trebuie blocate și nu doar unele dintre ele”.

El a adăugat că „nicio navă rusă nu ar trebui să aibă posibilitatea de a intra în nicio parte a lumii democratice”.

UPDATE ORA 14.00

Japonia cere Curții Penale Internaționale să investigheze crimele de război din regiunea Kievului

Japonia a cerut Curții Penale Internaționale (CPI) să investigheze uciderea civililor din regiunea Kiev, de către Rusia, ca o posibilă crimă de război, a declarat, marți, premierul țării, Fumio Kishida.

„Uciderea acestor civili nevinovați este o crimă de război, iar țara noastră a cerut Curții Penale Internaționale să investigheze acest lucru. Cred că Rusia trebuie să fie trasă strict la răspundere”, a declarat Kishida reporterilor.

Luni, Kishida și-a exprimat șocul și consternarea ca răspuns la „atrocitățile teribile” comise împotriva civililor ucraineni în orașul Bucha de la periferia Kievului.

Zelenski se va întâlni, vineri, cu șeful Comisiei Europene

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se va întâlni, vineri, cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui ucrainean, Serghei Nikiforov.

„Nu vă pot spune ora exactă din motive de securitate. Dar, în cursul zilei, președintele Ucrainei se va întâlni cu Ursula von der Leyen”, a declarat, joi, Nikiforov pentru programul de televiziune ucrainean „UAtogether”.

Von der Leyen și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, se vor întâlni cu Zelenski la Kiev, în această săptămână, a anunțat, marți, purtătorul de cuvânt, Eric Mamer.

El nu a precizat în ce zi va avea loc întâlnirea.

Zelenski a făcut turul liderilor globali, în ultimele săptămâni, insistând pentru sancțiuni mai dure și anchete privind crimele de război împotriva Rusiei pe fondul invaziei sale în Ucraina.

UPDATE ORA 13.00

Germania înregistrează peste 300.000 de refugiați ucraineni

Peste 300.000 de refugiați au sosit în Germania din Ucraina de la începutul invaziei rusești, în urmă cu șase săptămâni, potrivit Ministerului german de Interne.

Începând de joi, ministerul a declarat că a înregistrat 316.453 de refugiați din Ucraina în țară.

Numărul real al refugiaților care sosesc ar putea fi semnificativ mai mare din cauza absenței controalelor la granița dintre Polonia și Germania, a declarat, pentru CNN, un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.

Majoritatea refugiaților care sosesc în Germania sunt femei, copii și persoane în vârstă, a adăugat purtătorul de cuvânt.

UPDATE ORA 12.00

Ocupanții nu se opresc din sărăcirea regiunii Luhansk

În urmă cu câteva minute, forțele de ocupație rusești au bombardat așezări din regiunea Luhansk. Unii locuitori din zonă au fost uciși și răniți.
Bombardamentele au dus la ocuparea unei ferme forestiere, a unui magazin, a unui centru de recreere și a unor clădiri mari. Școli generale, clădiri private și semidecomandate, garaje și un garaj de gaz din Sevierodonets au fost avariate.

Secretarul de stat al SUA se va întâlni la Bruxelles cu ministrul ucrainean de externe

Secretarul de stat american, Antony Blinken, se va întâlni, joi, la Bruxelles, în Belgia, cu ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, potrivit programului public al Departamentului de Stat.

Cei doi s-au întâlnit personal cel mai recent, împreună cu colegii lor din Departamentul Apărării, la Varșovia, în Polonia.

Kuleba s-a întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, joi dimineață, la sediul NATO.

„Am venit, astăzi, aici, pentru a discuta cele mai importante trei lucruri: Arme, arme și arme. Nevoile urgente ale Ucrainei, sustenabilitatea livrărilor și soluțiile pe termen lung care vor ajuta Ucraina să învingă”, a scris Kuleba, pe Twitter, după această întâlnire.

Întâlnirea cu Blinken este programată să aibă loc la ora 10:00 a.m. ET.

Poliția de frontieră poloneză: peste 2,5 milioane de refugiați au trecut în Polonia dinspre Ucraina, anunță poliția de frontieră poloneză

Peste 2,5 milioane de refugiați care fug de războiul din Ucraina au trecut granița în Polonia, a anunțat, joi, poliția de frontieră poloneză.

Deși nu este clar câți dintre cei 2,5 milioane de refugiați se află, încă, în Polonia, un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a declarat, joi, pentru CNN că 700.000 de ucraineni s-au înregistrat într-o bază de date poloneză care permite refugiaților să se angajeze sau să își continue studiile.

Cei care se înregistrează în baza de date „sunt, în principal, persoane care doresc să rămână în Polonia”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Peste 4,3 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie, potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați.

În plus, peste 7,1 milioane de persoane sunt strămutate intern în Ucraina, după ce au fost forțate să își părăsească locuințele, potrivit celui mai recent raport al Organizației Internaționale pentru Migrație.

Trei rachete de croazieră doborâte în apropiere de Zaporizhzhia

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât, miercuri seară, trei rachete de croazieră, a anunțat secretarul Consiliului municipal Zaporizhzhia, Anatoli Kurtev, pe Telegram.

O echipă CNN din Zaporizhzhia a auzit ceea ce părea a fi un avion și o explozie puternică în jurul orei locale 23.00, miercuri, în jurul orei locale.

Ritmul evacuărilor civililor din orașul Zaporizhzhia, situat în sud-estul țării, s-a intensificat, în ultima săptămână, după ce centrala nucleară din apropiere, Enerhodar, a fost capturată de soldații ruși.

Într-o postare pe Facebook, săptămâna trecută, liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat trupele rusești că au comis un „atac terorist”, trăgând intenționat asupra centralei electrice, riscând potențial viețile a milioane de oameni.

Oficial ucrainean: a fost anunțată stare de asediu în jurul Bucha pentru a permite deminarea și a reduce jafurile

A fost anunțată stare de asediu în apropiere de Bucha, la nord-vest de Kiev, din cauza jafurilor, a declarat, joi, un oficial ucrainean de rang înalt, adăugând că prezența minelor și a munițiilor neexplodate rămâne o problemă în zonele recent smulse de sub controlul rusesc.

„O stare de asediu pentru șapte zile este impusă într-o serie de așezări din districtul Bucha. Acest lucru se face din doar două motive”, a declarat Vadym Denysenko, consilier al ministrului ucrainean de interne. „Primul este deminarea. Al doilea este într-adevăr pentru a evita jafurile, pentru că, în aceste zone, apar jefuitori. Bineînțeles, poliția singură nu va putea face față. „De aceea lucrăm aici cu Apărarea Teritorială, cu autoritățile locale și cu locuitorii care au rămas în aceste zone.”

O declarație oficială a guvernatorului militar al regiunii Kiev a anunțat o stare de asediu mai strictă în Hostomel, în apropiere de Bucha, care se va încheia la ora locală 6 dimineața, la 14 aprilie.

Denysenko a sugerat că guvernul ucrainean se confruntă cu o sarcină uluitoare de a colecta și elimina minele și muniția neexplodată.

„Numai în regiunea Kiev, mai mult de 1.500 de dispozitive explozive au fost deminate ieri”, a declarat el. „Asta numai în regiunea Kiev. Și vorbim despre regiunea Kiev, regiunea Cernihiv, regiunea Sumy – toate teritoriile pe care am reușit să le eliberăm.”

UPDATE ORA 11.00

Australia pregătește mai multe livrări de ajutoare letale către Ucraina

Australia se pregătește să livreze mai mult ajutor letal Ucrainei după discursul președintelui, Volodimir Zelenski, în fața parlamentului națiunii, de săptămâna trecută, a anunțat, joi, ministerul său de externe.

Australia a livrat cinci încărcături C-17 de sprijin militar – letal și neletal – Ucrainei. Suntem în curs de pregătire a Bushmasterelor pe care președintele Zelenski le-a solicitat, în discursul său în fața parlamentului nostru – discursul său memorabil – de săptămâna trecută. Acestea vor fi transportate cât mai curând posibil”, a declarat ministrul de externe, Marise Payne.

Premierul australian, Scott Morrison, a anunțat că va fi trimisă asistență militară suplimentară în Ucraina, după discursul pasionant al lui Zelenski în fața parlamentului țării joia trecută.

Australia impune noi sancțiuni și interdicții de călătorie vizând înalți oficiali ruși

Australia a dezvăluit, joi, noi sancțiuni împotriva a 67 de oficiali ruși, ridicând numărul total de „persoane și entități” sancționate de la invazia Rusiei în Ucraina la „aproape 600″, potrivit Ministerului de Externe.

Cele mai recente sancțiuni vizează oameni de afaceri ruși proeminenți, precum și militari și oficiali guvernamentali de rang înalt, printre care vicepremierul, Dmitri Grigorenko, ministrul Economiei, Maxim Reshetnikov, și politicianul rus de rang, înalt Alexander Babakov.

Printre cei aflați pe ultimele liste se numără generalul-colonel Mihail Mizintsev, numit responsabil de atacuri asupra „civililor nevinovați”, inclusiv de „bombardarea teatrului” din Mariupol.

„Această ultimă rundă de sancțiuni vine în urma apariției dovezilor privind crimele de război comise de Rusia la Bucarest și în alte orașe din jurul Kievului”, se arată în comunicat. „Australia condamnă aceste atrocități în cei mai fermi termeni posibili”.

„Oroarea este aproape de nedescris și o vedem în fiecare zi. Dar cred că australienii pot fi mândri de efortul pe care țara noastră îl face pentru a sprijini Ucraina”, a declarat ministrul de externe, Marise Payne, pentru postul de radio local 2GB.

Un cor de lideri mondiali au cerut sancțiuni sporite și anchete pentru crime de război împotriva Rusiei, în urma presupuselor atrocități din orașul Bucha, la nord-vest de capitala Kiev.

Reprezentanții Uniunii Europene urmează să aprobe, joi, o interdicție a cărbunelui rusesc, care va intra în vigoare de la jumătatea lunii august

Reprezentanții Uniunii Europene urmează să aprobe, joi, o interdicție a cărbunelui rusesc, care va intra în vigoare de la jumătatea lunii august, cu o lună mai târziu decât a propus inițial, a declarat o sursă UE pentru Reuters, în urma presiunilor din partea Germaniei de a amâna măsura.

Eliminarea treptată a importurilor de cărbune rusesc din UE este măsura de temelie într-un al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pe care Comisia UE l-a propus săptămâna aceasta, ca reacție la atrocitățile din orașul ucrainean Bucha.

UPDATE ORA 10.00

198 de persoane, dintre care 45 de copii, au fost evacuate de către soldații ucraineni în regiunea Donețk

198 de persoane, dintre care 45 de copii, au fost evacuate de către soldații ucraineni în regiunea Donețk. Oamenii au fost evacuați din diferite așezări din regiunea Donețk, cum ar fi orașul Vugledar din districtul Volnovasky, Krasnohorivka și Novohrodivka din districtul Pokrovsk. Toți cei evacuați sunt, acum, în siguranță.

În Donbas, începe evacuarea în masă în urma

În Donbas, începe evacuarea în masă în urma apelului lansat de vicepremierul, Iryna Vereshchuk și de șeful OVA din Luhansk, Serhiy Haidai.

Evacuați! Șansele de a vă salva pe voi înșivă și pe rudele voastre de la moartea rusească devin din ce în ce mai mici pe zi ce trece.

Cel mai înalt diplomat al UE speră că ultima rundă de sancțiuni împotriva Rusiei va fi aprobată până vineri

Cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene și-a exprimat speranța că cea de-a cincea rundă de sancțiuni împotriva Rusiei va fi aprobată până joi sau vineri.

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, a declarat că blocul încă analizează „lista persoanelor și a sectoarelor afectate”, dar speră să ajungă la un acord asupra măsurilor finale până „în această după-amiază sau cel târziu mâine”, a declarat el reporterilor în drum spre o reuniune a miniștrilor de externe ai NATO care a avut loc, joi, la Bruxelles.

Marți, blocul a anunțat planurile propuse pentru un pachet de sancțiuni pe cinci piloni, inclusiv o interdicție asupra importurilor de cărbune rusesc și o interdicție totală a tranzacțiilor pentru patru bănci rusești cheie.

Un potențial embargo asupra petrolului rusesc „va fi discutat luni” la Consiliul Afaceri Externe al UE, a declarat Borrell.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, în Parlamentul European că al cincilea pachet „nu va fi ultimul nostru pachet de sancțiuni”.

„Da, acum am interzis cărbunele, dar acum trebuie să ne uităm la petrol”, a spus ea.

Agenda ministrului ucrainean de externe la reuniunea NATO

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a vorbit, joi, la sediul NATO din Bruxelles, unde miniștrii de externe din NATO și G7 se reunesc, în această săptămână, pentru a discuta despre sancțiunile împotriva Rusiei și despre modalitățile de sprijinire a Ucrainei.

„Agenda mea este foarte simplă. Are doar trei puncte pe ea. Este vorba de arme, arme și arme”, a declarat Kuleba reporterilor.

Furnizarea de arme Ucrainei a fost cea mai bună modalitate de „a-l limita pe Putin și de a înfrânge armata rusă în Ucraina, pe teritoriul Ucrainei, astfel încât războiul să nu se extindă mai departe”, a spus Kuleba.

Japonia condamnă amenințarea Rusiei cu sancțiuni

Orice contramăsuri rusești împotriva Japoniei ca răspuns la sancțiunile impuse Moscovei de către Tokyo ar fi „inacceptabile”, a declarat secretarul-șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno.

„Toată această situație provine din agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Orice răspuns care încearcă să transfere responsabilitatea către Japonia este extrem de nejustificat și inacceptabil”, a declarat Matsuno într-o conferință de presă joI.

Comentariile lui Matsuno au fost făcute după ce un oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat, miercuri, că Moscova ia în considerare contramăsuri împotriva Tokyo, care a impus o serie de sancțiuni Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina.

Guvernul japonez „alimentează isteria antirusească în societatea japoneză”, a declarat Zakharova în cadrul unei conferințe de presă. De asemenea, ea a criticat Japonia pentru că „urmează cu obediență instrucțiunile primite de peste ocean” și a spus că Tokyo subminează relațiile dintre Rusia și Japonia.

„Actualele autorități japoneze distrug, în mod constant, cooperarea pozitivă reciproc avantajoasă care a fost creată cu grijă de-a lungul multor ani de predecesorii lor”, a declarat Zakharova.

Luna trecută, Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că va suspenda discuțiile privind un tratat de pace pentru a pune capăt, în mod oficial, ostilităților din Al Doilea Război Mondial dintre Moscova și Tokyo din cauza sancțiunilor legate de Ucraina.

UPDATE ORA 09.00

Austria expulzează diplomați ruși

Țara a decis să expulzeze trei angajați ai ambasadei ruse din Viena și un angajat al consulatului general rus din Salzburg.

„Au comis acte incompatibile cu statutul lor diplomatic. Prin urmare, aceștia sunt declarați persona non grata, în conformitate cu articolul 9 din Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice”, a precizat Ministerul austriac de Externe într-un comunicat.

Primăria Mariupol a arătat fotografii înainte și după bombardarea Bazinului „Neptun”, care nu a mai fost deschis după reconstrucție

UPDATE ORA 08.00

Un deputat ucrainean despre descoperirea unor cadavre de civili: „Vedem oroarea în viața reală”

În timp ce ucrainenii găsesc cadavrele unor civili uciși în zone ocupate, anterior, de forțele rusești, cei de la fața locului spun că imaginile șocante care apar din locuri precum Bucha ar putea fi doar începutul a ceea ce se descoperă.

„Cred că Bucha este doar începutul, pe măsură ce eliberăm mai mult din țara noastră”, a declarat Sviatoslav Iuraș, cel mai tânăr membru al parlamentului ucrainean, pentru Jake Tapper de la CNN, joi dimineața devreme.

„Veți vedea mult mai multă oroare pe ecranele televizoarelor voastre. Vedem oroarea în viața reală. Nu putem decât să ne declarăm complet șocați de faptul că acest lucru este posibil în timpul nostru”, a spus el.

UPDATE ORA 07.00

Canada îl va convoca pe ambasadorul Rusiei în legătură cu presupusele asasinate ale civililor din suburbiile Bucea și Irpin din Kiev, a declarat ministrul afacerilor externe, Mélanie Joly. Există o furie internațională din ce în ce mai mare din cauza crimelor.

Informații operative privind invazia rusă din Statul Major.

  • Fhederația Rusă continuă să conducă o agresiune armată la scară largă împotriva statului ucrainean. Principalele eforturi ale ocupanților sunt concentrate pe pregătirile pentru operațiunea ofensivă din estul Ucrainei, care are ca scop stabilirea controlului deplin asupra teritoriului regiunilor Donețk și Lugansk.
  • Inamicul continuă operațiunile active în direcțiile Slobozhansky, Donețk, Pivdennobuzsky și Tavriya. În direcția Slobozhansky, inamicul continuă să blocheze orașul Harkov și să efectueze bombardamente de artilerie.
  • În direcțiile Donețk și Tavriya, inamicul continuă bombardarea cu artilerie a așezării Popasna. Scopul este de a incendia unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei și de a relua ofensiva asupra Rubizhne, Nyzhne și Novobakhmutivka. Ocupanții au încercat, de asemenea, fără succes, să spargă apărarea trupelor ucrainene în zona așezării Novotoshkivske.
  • În direcția South Bug, inamicul apără frontierele ocupate anterior, ia măsuri pentru restabilirea capacității de luptă a unităților sale. Continuă să efectueze măsuri stricte de filtrare în teritoriile ocupate temporar din regiunea Herson.
  • O parte din unitățile rusești retrase sunt situate în tabere de corturi într-o serie de regiuni ale Federației Ruse care se învecinează cu Ucraina. Militarii refuză să ia parte la alte ostilități de pe teritoriul Ucrainei. Starea morală și psihologică a acestui personal este scăzută și tinde să se deterioreze.
  • Comandamentul Forțelor Armate ale Federației Ruse continuă să caute modalități de rezolvare a problemei reumplerii unităților sale cu resurse umane. Comisariatele militare din Rusia și-au intensificat activitatea cu recruți care au fost eliberați din serviciul militar din 2012 și au specialități de contabilitate militară de șofer, mecanic-șofer, cercetași și comandanți juniori.
  • Ocupanții ruși continuă să folosească violența împotriva civililor din teritoriile ocupate temporar. Populația din Mariupol este deportată cu forța în districtele ocupate temporar din regiunea Donețk.
  • Pentru ziua precedentă, Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au lovit trei ținte aeriene: o rachetă de croazieră, un UAV și un avion de luptă. Forțele aeriene au continuat să lanseze lovituri cu rachete și bombe asupra forțelor de ocupație.

UPDATE ORA 06.00

Situația actuală în Ucraina:

  • Se introduce o oră de acces în comunitatea Gostomel din regiunea Kiev pentru o săptămână întreagă. Acesta va rula de la 06:00 pe 7 aprilie până la 06:00 pe 14 aprilie. În restul regiunii Kiev, interzicerea de circulație va funcționa noaptea – de la 21:00 pe 6 aprilie până la 06:00 pe 7 aprilie
  • Armata ucraineană din Statele Unite a învățat să folosească drona kamikaze Switchblade. Ucraina va primi două tipuri de astfel de drone, iar operatorii acestora, care au studiat în Statele Unite, vor merge în curând în Ucraina.
  • De la începutul războiului, poliția ucraineană a înregistrat aproape 5.000 de încălcări ale legilor și obiceiurilor de război ale Rusiei.
  • Aproximativ 60 de parașutiști din Pskov au refuzat să lupte în Ucraina.
  • Președintele Andrzej Duda este de acord cu afirmația lui Volodimir Zelenski conform căreia acțiunile Rusiei de la Bucha sunt genocid al poporului ucrainean.
  • În Konotop din regiunea Sumî, oamenii vor fi anulate datorii pentru luna martie – aceasta este valabilă pentru alimentarea cu apă și întreținerea zonelor rezidențiale, se ia în considerare problema plății pentru încălzire. Cei care au plătit deja vor fi recalculați.

Rusia și-a mutat o parte din aeronava din Belarus. O parte din elicopterele armatei ruse au fost mutate pe aerodromul din satul Seshcha, regiunea Bryansk, unde are sediul regimentul de aviație al aeronavelor Ministerului Apărării.

Italia nu va nega impunerea unui embargo asupra importurilor rusești de petrol și gaze dacă Uniunea Europeană va decide să facă acest lucru”, a declarat premierul italian Mario Draghi. Draghi asigură că Italia va acționa în conformitate cu deciziile UE. „Dacă UE propune un embargo, vom fi bucuroși să-l respectăm”, a spus Draghi.

UPDATE ORA 05.00

În urma sancțiunilor UE împotriva Rusiei, Belgia a blocat un total de 196,4 miliarde de euro în tranzacții financiare rusești și a înghețat 2,7 miliarde de euro în active , a declarat ministrul de finanțe Vincent Van Petegem pentru RTBF.

Ocupanții ruși au distrus o filială a Institutului Inimii din Irpen. Fasciștii și jefuitorii au defectat echipamente scumpe concepute pentru a examina și trata oamenii pentru boli de inimă. Acest lucru a fost declarat de directorul institutului și doctorul onorat al Ucrainei Boris Todurov, efectuând un tur al birourilor instituției medicale împrăștiate. Ocupanții locuiau pe teritoriul filialei, iar în timpul liber trăgeau pur și simplu în monitoare, saloane și garduri.

Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan și președintele Azerbaidjan Ilham Aliyev au instruit ministerele lor de Externe să înceapă pregătirile pentru discuțiile de pace dintre cele două țări, a informat serviciul de presă al Cabinetului de Miniștri armean.

UPDATE ORA 04.00

Canada a aprobat un proiect de foraj petrolier controversat din punct de vedere ecologic, în încercarea de a crește capacitatea de export pentru a compensa impactul interdicțiilor impuse de Rusia pe piața energetică europeană. Proiectul petrolier offshore Bay du Nord va fi construit în parteneriat cu compania petrolieră norvegiană Equinor și va fi amplasat în largul coastei Newfoundland, iar producția ar trebui să înceapă în jurul anului 2028.

În orașul Energodar, ocupanții ruși au început să creeze autorități false. Invadatorii au reușit să aleagă un nou primar și apoi să-l demită pe actualul primar. Cu toate acestea, aceste decizii nu au forță juridică.

FBI-ul american a distrus infrastructura informatică a hackerilor ruși

Acesta a fost un pas de avertizare pentru a împiedica hackerii ruși să folosească dispozitive stricate în „botnet” – o rețea de computere defecte care pot ataca alte servere cu trafic fraudulent.

UPDATE ORA 03.00

Finlanda a reacționat la războiul Rusiei din Ucraina anunțând o creștere a finanțării de 2,2 miliarde de euro (1,8 miliarde de lire sterline) în următorii patru ani. Banii suplimentari vor plăti sute de soldați profesioniști în plus, o mai bună securitate a frontierelor și arme, inclusiv rachete și muniție.

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a anunțat furnizarea a 5.000 de terminale Starlink Guvernului Ucrainei. Guvernul SUA ajută compania SpaceX a lui Elon Musk să finanțeze și să furnizeze mii de terminale de internet prin satelit Ucrainei.

Ministrul Afacerilor Externe Mihail Fedorov a anunțat noi restricții pe care companiile de tehnologie le-au aplicat împotriva Rusiei:

  • Poliția germană a închis serverele pieței de darknet în limba rusă Hydra. 17 milioane de clienți au fost înregistrați pe server. În 2020, a fost supus unor operațiuni în valoare de cel puțin 1,23 miliarde EUR.
  • Intel părăsește Rusia. Twitter restricționează accesul la conturile guvernamentale ruse.
  • Avid Technology Inc, o companie americană specializată în tehnologii audio și video, a încetat să vândă și să sprijine toți clienții, utilizatorii și revânzătorii din Rusia și Belarus. Dezvoltat de Bumble Inc. a anunțat încetarea activităților sale în Rusia, precum și eliminarea tuturor aplicațiilor sale din Apple App Store și Google Play Store din Rusia și Belarus.
  • Grupul Havas a anunțat suspendarea noilor investiții în Rusia pe termen nelimitat.

UPDATE ORA 02.00

În regiunea Sumy, Forțele Armate ale Ucrainei au „descoperit” 5 ocupanți, 3 au fost luați prizonieri. Ei erau de serviciu lângă camionul cu proprietatea jefuită a ucrainenilor, a anunțat procurorul general Irina Venediktov.

Întrebat dacă acțiunile Rusiei la Bucha ar putea fi numite genocid al poporului ucrainean, președintele polonez Andrzej Duda a spus: „Este dificil să nu fii de acord. Scopul acestei invazii este distrugerea națiunii ucrainene”. Duda a adăugat că Putin trebuie să impună condiții dure și să consolideze drastic sancțiunile împotriva Rusiei.

UPDATE ORA 01.00

SUA și aliații vor căuta în cele din urmă să priveze Rusia de orice venit din exporturile de petrol și gaze, a anunțat Casa Albă.

Trupele de ocupație răpesc civili și apoi se prefac a fi prizonieri de război ucraineni , a declarat avocatul poporului Lyudmila Denisova. Ea a spus că ocupanții au răpit ucraineni civili în timpul retragerii din regiunea Kiev. Acum ei sunt arătați în mass-media rusă ca „prizonieri” ai armatei ucrainene.

Armata rusă continuă să refuze să meargă în Ucraina. De data aceasta, 60 de soldați din Pskov au mers împotriva sistemului și au fost duși în Belarus pentru a fi transferați în continuare în Ucraina.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Televiziunea cehă a difuzat imagini cu echipamente militare aflate în trenuri într-o gară din orașul Jihlava, care se pare că se îndreaptă spre Ucraina. Ministrul ceh al apărării, Jana Cernochova, a declarat că Republica Cehă trimite echipamente militare esențiale în Ucraina.

În timp ce miniștrii de externe ai NATO s-au reunit la Bruxelles pentru discuții privind conflictul, secretarul general al alianței de securitate, Jens Stoltenberg, a declarat că nu va intra în detalii cu privire la tipul de arme pe care aliații le furnizează Ucrainei.

Situația în Donbas, în estul Ucrainei:

  • Mii de persoane încearcă să fugă din Donbas înaintea așteptatei ofensive rusești în estul Ucrainei
  • Oficialii ucraineni fac apel la oamenii din zonă să profite de această ocazie pentru a fugi cât este sigur
  • Forțele rusești încearcă să încerce să încerce să încerce să înconjoare forțele ucrainene pentru a prelua controlul asupra întregului Donbas – care este format din regiunile Donețk și Luhansk
  • Crucea Roșie a ajutat la ducerea în siguranță a unui convoi de aproximativ 1.000 de refugiați din orașul port asediat Mariupol

În Ucraina:

  • Peste 400 de persoane sunt date dispărute din orașul Hostomel, potrivit unui oficial local. Orașul a dus greul avansurilor rusești asupra capitalei Ucrainei, Kiev, alături de Bucha și Irpin
  • Relatările supraviețuitorilor continuă să apară din Bucea, unde sute de persoane ar fi fost ucise de soldații ruși.

Iryna Vereshchuk a prezentat un raport privind rezultatele activității umanitare din 6 aprilie:

  • Au fost evacuate 4.892 de persoane;
  • Aproximativ 3.686 de persoane din Mariupol și Berdyansk au ajuns în Zaporijjea cu mijloace de transport proprii și autobuze. Dintre acestea, 1.171 de persoane erau din Mariupol și 2.515 persoane din Polohy, Vasylivka, Berdyansk, Melitopol și Gulyaypole;
  • Un convoi de 11 autobuze a plecat astăzi din Zaporijjea pentru a evacua locuitorii din Melitopol și Tokmak. Autobuzele se află acum în orașul Vasylivka și vor continua mâine dimineață. Tot mâine, autobuzele pentru evacuarea oamenilor din orașul Berdyansk vor pleca din Zaporijjea;
  • Regiunea Lugansk: 1.206 persoane evacuate din orașele Lysychansk, Severodonetsk, Rubizhne, Kreminna și din satul Gornoe.