• Ucraina a intrat în a șaisprezecea zi de război.
  • Deja cinci țări – Polonia, Lituania, Estonia, Germania și Slovacia – au început investigarea crimelor de război rusești din Ucraina.
  • Parlamanetul ucrainean susține că rușii au atacat un institut din orașul Harkov care conține un reactor nuclear experimental.
  • Secretarul de presă al lui Putin Dmitri Peskov: „Din punct de vedere conceptual, o întâlnire între Putin și Zelenski este posibilă, dar mai întâi negociatorii trebuie să își facă treaba”.

UPDATE 23:00

„Forțele ruse avansează spre Kiev după săptămâni de lupte”, avertizează Pentagonul. Acesta a transmis, vineri, că trupele ruse încep să facă progrese mai mari spre capitala Kiev, în timp ce forțele ucrainene continuă să lupte împotriva unui tir de rachete.

„În acest moment, bombardamente rusești lovesc destul de violent”, a declarat, reporterilor, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby. „Și evaluăm că rușii încep să dea mai mult impuls pe teren către Kiev, în special dinspre est”.

Curtea Penală Internațională a declarat că „bombardarea civililor este o crimă”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Dacă atacurile sunt îndreptate, în mod intenționat, împotriva civililor: este o crimă. Dacă atacurile sunt îndreptate, în mod intenționat, împotriva unor bunuri civile: aceasta este o crimă”, a spus procurorul șef al Curții Penale Internaționale.

„Îndemn părțile în conflict să nu folosească arme puternice”, a adăugat procurorul șef al ICC, Karim Khan. „Nu există nicio justificare legală, nicio justificare pentru atacurile care sunt nediscriminate sau disproporționate în ceea ce privește impactul lor asupra populației civile”.

Rusia susține că bombardează doar ținte militare, dar există din ce în ce mai multe dovezi foto și video ale bombardării zonelor rezidențiale din diferite orașe ale Ucrainei.

„Statutul de la Roma” (un tratat internațional care a instituit Curtea Penală Internațională) a fost semnat, de Rusia, în 2000, dar nu a fost ratificat.

UPDATE 22:00

Deutsche Bank își închide activitatea în Rusia. În declarația băncii, se spune: „ca și alte companii internaționale și în conformitate cu obligațiile noastre legale și de reglementare, suntem în proces de a opri activitatea noastră existentă în Rusia, în timp ce încă activăm în Rusia”.

„Reacția insuficientă a comunității mondiale, la ocupația rusă a Crimeei, în 2014, a condus la actuala agresiune rusă împotriva Ucrainei”, a declarat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Fitch Ratings Inc. a retrogradat ratingurile companiilor miniere rusești, inclusiv Gazprom și Lukoil.

„Statele Unite nu văd semne concrete ale presupusei folosiri, de către Rusia, a armelor chimice în Ucraina”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Trupa britanică de rock, Pink Floyd, a început să-și șteargă toate înregistrările muzicale din serviciile de muzică digitală din Rusia și Belarus.

UPDATE 21:00

Rusia a întrerupt evacuarea din orașul Izium.

Ministerul Apărării din Belarus raportează că informațiile despre atacul cu rachete asupra satului din Belarus sunt false.

„Ucraina este pregătită ca belarușii să se alăture agresiunii ruse împotriva Ucrainei”, a declarat secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei (NSDC), Oleksiy Danilov.

„Statele Unite nu pot confirma afirmațiile despre loviturile cu rachete asupra Ucrainei, de pe teritoriul Belarusului și despre conectarea Minskului la operațiunea specială a Federației Ruse”, a spus Pentagonul.

Primarul orașului Irpin, Alexander Markushin, a spus că pe 12 martie, la ora 10:00, este planificată o nouă evacuare a locuitorilor orașului din satul Romanovka în direcția Kiev. Informațiile exacte vor fi publicate mâine dimineață.

UPDATE 20:00

MACRON ȘI SCHOLZ VOR VORBI CU PUTIN SÂMBĂTĂ | Președintele francez, Emmanuel Macron și cancelarul german, Olaf Scholz, vor discuta mâine, sâmbătă, cu președintele rus, Vladimir Putin, în contextul în care sunt avute în vedere noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru escaladarea ofensivei sale în Ucraina. Macron a anunțat această conversație telefonică în cadrul conferinței de presă finale a summitului informal al șefilor de stat și de guvern din UE, care a avut loc, joi și vineri, la Palatul Versailles și care s-a axat pe conflict și pe impactul acestuia asupra blocului comunitar.


1.582 DE CIVILI UCIȘI ÎN MARIOPOL | Primăria din Mariupol, orașul ucrainean asediat de trupele ruse, susține că 1.582 de cetățeni au fost uciși.

PUTIN VREA SĂ RECRUTEZE VOLUNTARI PENTRU A LUPTA| Putin spune că Rusia va recruta „voluntari” pentru a lupta împotriva Ucrainei și „îi va ajuta să ajungă în zona de luptă”. Serghei Shoigu, ministrul apărării, spune că majoritatea „voluntarilor” provin din Orientul Mijlociu, unde se pare că 16.000 de persoane vor să lupte pentru Donețk și Luhansk.

Președintele SUA a spus că 12.000 de soldați americani s-au mutat la granițele Rusiei și că SUA vor „proteja fiecare centimetru din țările NATO”.

Rusia și-a extins ofensiva militară în Ucraina, lovind, pentru prima dată, în apropierea aeroporturilor din vestul țării.

Președintele Biden spune: „Ne vom asigura că Ucraina are armele necesare pentru a se apăra de o forță rusă invadatoare.”/„Noi vom continua să fim alături de aliaţii noştri din Europa şi să transmitem un mesaj inconfundabil: vom apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO cu toată forţa unei Alianţe Nord-Atlantice unite şi consolidate”/ „Nu vom intra în război cu Rusia în Ucraina. Un conflict direct între NATO şi Rusia înseamnă al III-lea Război Mondial, ceva ce trebuie să ne străduim să evităm”, a mai subliniat preşedintele Statelor Unite.

Ucraina are 56 de avioane de luptă în funcțiune, a declarat un înalt oficial american al apărării.

UPDATE 19:00

SUA ACUZĂ RUSIA DE FOLOSIREA PROPRIEI ȘTIINȚE PRIVIND ARMELE CHIMICE:

Statele Unite au acuzat astăzi Rusia, în cadrul Consiliului de Securitate, că a urmat un scenariu pregătit, acuzând Ucraina că are un program de arme biologice și că a făcut acest lucru cu ajutorul SUA, dar au deplâns faptul că această teză este răspândită și de China „în sprijinul Rusiei”. Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat în fața Consiliului că, prin acuzațiile sale privind armele biologice, Rusia „folosește Consiliul pentru a legitima și justifica acțiunile (președintelui său Vladimir) Putin”.

UCRAINA CONSTATĂ „ZERO” PROGRES ÎN NEGOCIERI: Ministrul ucrainean de externe, Kuleba, l-a dezmințit pe președintele rus Vladimir Putin, care a perceput vineri „progrese” în discuțiile de pace dintre cele două țări, afirmând în schimb că discuțiile nu au dat până acum niciun rezultat. „Mi-e greu să înțeleg la ce fel de progres se referă președintele Putin, deoarece nu s-a înregistrat niciun progres în cadrul discuțiilor”, a declarat Kuleba într-un interviu.

Primarul din Melitopol a fost răpit, a declarat Anton Gerașcenko, consilier al Ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei.

Deja cinci țări – Polonia, Lituania, Estonia, Germania și Slovacia – au început investigarea crimelor de război rusești din Ucraina, potrivit procurorului general al Ucrainei Irina Venediktova.

ONU a declarat că a primit dovezi ale utilizării, de către Rusia, a munițiilor cu dispersie în Vugledar și Harkov.

UPDATE 18:00. G7 nu anunță niciun tratat comercial cu Rusia

Liderii G7 au anunțat vineri că intenționează să pună capăt acordului comercial favorabil cu Rusia, deschizând ușa unei posibile impuneri de tarife vamale Moscovei ca represalii pentru invazia acesteia în Ucraina.

„Ne vom asigura că produsele companiilor rusești nu beneficiază de un tratament comercial favorabil în economiile noastre”, au anunțat într-un comunicat liderii G7, din care fac parte Statele Unite, Germania, Canada, Franța, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite.

UE anunță mai multe cheltuieli militare | Uniunea Europeană a convenit vineri să își majoreze cheltuielile militare pentru a face față amenințărilor noului scenariu creat de invazia Ucrainei și a reamintit Rusiei angajamentul de apărare reciprocă în cazul unui atac asupra unuia dintre membrii săi.

Vodka, diamante și mărfuri de mare, dar nu din Rusia

Președintele american Joe Biden a anunțat vineri interzicerea importurilor de vodcă, diamante, pește și fructe de mare din Rusia în SUA, ca sancțiune pentru invazia Rusiei în Ucraina.

Biden afirmă că Rusia va plăti un „preț uriaș” în caz de război chimic

Președintele american Joe Biden a avertizat, vineri, Rusia că va plăti „un preț mare” , dacă va folosi arme chimice sau biologice în Ucraina și a declarat că Washingtonul va apăra „fiecare centimetru” din teritoriul aliaților din NATO. Vorbind cu reporterii la Casa Albă, Biden a mai spus că dorește să evite orice confruntare directă între NATO și Rusia, deoarece acest lucru ar însemna începerea celui de-al Treilea Război Mondial.

„Belarus ar putea invada Ucraina”

Fosta purtătoare de cuvânt a lui Zelenski, Iuliia Mendel, a declarat că armata ucraineană susține că Belarusul se pregătește să invadeze Ucraina înainte de ora 21.00, în această seară.

UPDATE 17:00. UE anunță al patrulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat, vineri, în cadrul summitului liderilor europeni de la Verisailles, că membrii UE vor aplica Rusiei încă un pachet de sancțiuni (al patrulea).

Vom pune în aplicare un al patrulea pachet de sancțiuni care va izola și mai mult Rusia de economia mondială”, a declarat Von der Leyen la finalul reuniunii liderilor europeni de la Versailles (Franța), la care au participat președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele francez Emmanuel Macron.

Rusia blochează Instagram

Autoritatea de reglementare a telecomunicațiilor din Rusia, Roskomnadzor, a blocat Instagram în țară, la cererea Procuraturii Generale, din cauza refuzului rețelei de socializare de a elimina apelurile la violență împotriva rușilor, inclusiv a armatei.

În conformitate cu cererea Procuraturii Generale a Rusiei, accesul la rețeaua de socializare Instagram, deținută de Meta Platforms, va fi restricționat pe teritoriul Federației Ruse. Pe rețeaua de socializare Instagram sunt difuzate materiale informative care conțin îndemnuri la violență împotriva cetățenilor Federației Ruse, inclusiv a militarilor„, a declarat autoritatea de reglementare, citată de agențiile ruse.

UE consideră „fezabilă” reducerea cu două treimi a importurilor de gaze naturale rusești

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că, în opinia sa, este „fezabil” ca UE să renunțe la două treimi din importurile de gaze naturale rusești până la sfârșitul anului.

Este fezabil. Nu este vorba de o interdicție (a gazului rusesc), ci de o reducere„, a precizat von der Leyen la conferința de presă de la finalul summitului șefilor de stat și de guvern de la Versailles (Franța), lăsând să se înțeleagă că nu există intenția de a închide imediat robinetele ca sancțiune împotriva Moscovei.

UCRAINA a ucis un al treilea general rus
Trupele ucrainene ar fi lichidat un al treilea ofițer de rang înalt din armata rusă.

UPDATE 16:00

ZELENSKI AVERTIZEAZĂ CU PRIVIRE LA SOSIREA UNOR „VOLUNTARI” CARE SĂ LUPTE DE PARTEA RUSIEI

Președintele ucrainean Volodymir Zelensky a deplâns vineri posibila sosire a unor „voluntari” din țările din Orientul Mijlociu pentru a lupta de partea Rusiei în invazie, descriindu-i drept „mercenari”. „Rachete, bombe, artilerie și acum mercenari sirieni”, a spus el într-o înregistrare video difuzată pe Telegram și preluată de agenția de presă UNIAN.

UCRAINA CREȘTE BUGETUL DE APĂRARE:

Cabinetul de miniștri al Ucrainei a reamintit vineri bugetul de stat pentru a aloca 50 de miliarde de grivne (aproximativ 1,5 miliarde de euro) pentru bugetul apărării. Autoritățile au confirmat decizia într-un decret publicat de guvern, în care au precizat că bugetul parlamentului a fost redus semnificativ cu 295 de milioane de grivne (aproximativ nouă milioane de euro).

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, l-a îndemnat pe omologul său rus, Vladimir Putin, să accepte „imediat” o încetare a focului și să asigure coridoare umanitare sigure, în timpul unei convorbiri telefonice între cei doi lideri vineri. „Conversația s-a axat exclusiv pe războiul din Ucraina”, a precizat președinția finlandeză într-un comunicat, în care președintele Niinisto i-a exprimat lui Putin îngrijorarea sa cu privire la „agravarea catastrofei umanitare” din Ucraina și la „suferința profundă” a populației.

PREȘEDINTELE BELARUS CREDE CĂ ÎN 6 LUNI CONFLICTUL DIN UCRAINA VA FI UITAT

Președintele belarus, Alexander Lukașenko, a declarat vineri că „în șase luni, până la sfârșitul anului, oamenii vor uita” conflictul din Ucraina, care a început la sfârșitul lunii februarie, odată cu invazia Rusiei în această țară. În cadrul unei întâlniri cu omologul său rus Vladimir Putin, Lukașenko a declarat că situația actuală „este un moment de oportunitate” care oferă Minskului și Moscovei șansa de a se „reorienta” în domeniul economic.

UPDATE 15:00

O greșeală a lui BORRELL provoacă confuzie în operațiunea din Ucraina

O greșeală a lui Josep Borrell, vicepreședinte al Comisiei Europene, ar fi putut duce la eșecul transferului a 28 de bombardiere de luptă MiG-29 poloneze către Ucraina. Statele Unite și aliații europeni acuză acest lucru pentru eșecul operațiunii, care era secretă, dar pe care Borrell ar fi făcut-o publică.

UCRAINA ACUZĂ RUSIA DE EXECUTAREA CIVILILOR

Forțele ucrainene au acuzat vineri armata rusă de executarea civililor, printre alte încălcări ale dreptului internațional, și au afirmat că trupele rusești introduc un „regim polițienesc” în zonele ocupate. Într-o declarație, armata ucraineană a afirmat că „inamicul încearcă să introducă un sistem de administrație marțială” în regiunea Kherson, în încercarea de a „menține ordinea în zonele ocupate temporar”. Acesta a declarat că, după șaisprezece zile de „rezistență eroică a poporului ucrainean”, trupele rusești continuă să comită încălcări, inclusiv „jafuri, jafuri, execuții și răpiri”.

UCRAINA ESTE INVITATĂ LA SUMMITUL NATO DE LA MADRID

Ministrul estonian de externe, Eva-Maria Liimets, a anunțat vineri că Ucraina este invitată, alături de Georgia, la summitul NATO de la Madrid din luna iunie. Liimets a făcut acest anunț alături de omologul său spaniol, José Manuel Albares, în cadrul unei conferințe de presă la Madrid.

UPDATE 14:00

DISCURSUL TRIUMFALISTI AL LUI ZELENSKI Președintele Zelenski a ținut vineri un discurs în fața națiunii și a afirmat că Ucraina a ajuns la un „punct de cotitură strategic”. Vorbind pe o stradă, cu un steag ucrainean pe fundal, liderul ucrainean a declarat: „Este imposibil de spus câte zile ne mai rămân pentru a elibera pământul ucrainean. Dar putem spune că vom face acest lucru. Pentru că am ajuns deja la un punct de cotitură strategic. Ne îndreptăm deja spre obiectivul nostru, spre victoria noastră.”

„Am ajuns la un punct de cotitură strategic. Ne îndreptăm deja spre obiectivul nostru, spre victoria noastră”.

PUTIN CONSTATĂ PROGRESUL „POZITIV” AL NEGOCIERILOR | Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că ultimele negocieri cu Ucraina par să fi avut rezultate „pozitive” în vederea încetării ostilităților, minimalizând totodată sancțiunile economice impuse țării de SUA, UE și aliații lor, pe care le-a descris ca fiind o „oportunitate” de a dezvolta un sistem de „autosuficiență”. „Există anumite evoluții pozitive, după cum am fost informat de negociatori. În momentul de față există discuții aproape zilnic”, a declarat liderul rus după o întâlnire cu omologul său rus și aliat apropiat, Alexander Lukașenko.

UPDATE 13:00

Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva a 386 de deputați ruși care au votat pentru independența DNR și LNR.

FACEBOOK PERMITE INFORMAȚII ANTI-RUSIA | Facebook și Instagram vor permite amenințări împotriva lui Putin și a armatei sale. Aceste schimbări temporare de politică vor fi permise doar în unele țări apropiate de conflict și atâta timp cât nu vor avea alt scop decât acela de a incita la ură împotriva liderilor ruși.

UPDATE 12:30

Din punct de vedere conceptual, o întâlnire între Putin și Zelenski este posibilă, dar mai întâi negociatorii trebuie să își facă treaba”, a declarat secretarul de presă al lui Putin Dmitri Peskov.

Primarul Harkovului, Terekhov, s-a adresat cetățenilor care locuiesc în case fără căldură, cu privire la ce să facă pentru a trece cu bine peste această mare problemă.

Vine frigul. Fac un apel tuturor cetățenilor ale căror case au rămas fără căldură din cauza bombardamentelor de la Harkov, să coboare la metrou, subsoluri și adăposturi anti-bombe. Mergeți și la școli și grădinițe care sunt încălzite. Acolo vă vom oferi tot ce aveți nevoie pentru viață, inclusiv mese calde”, a spus primarul.

UPDATE 12:00

Președintele rus Vladimir Putin a participat, vineri, la ședina Consiliului rus de Securitate. în cadrul acesteia, el a discutat cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.

Șoigu l-a înștiințat pe Putin cu privire la numărul mare de cereri de la voluntari din diferite țări care, potrivit ministrului rus, vor să vină în Republicile Populare Lugansk și Donețk pentru a participa la ceea ce ei consideră a fi mișcarea de eliberare. Cel mai mare număr este din țările din Orientul Mijlociu: peste 16.000 de cereri.

Totodată, Șoigu i-a propus lui Putin ca Rusia să asigure o capacitate mai mare de luptă a a miliției din LPR și DPR, după ce a spus că „există livrări absolut necontrolate de arme, diferite arme către Ucraina din toate părțile.

În plus, Vladimir Vladimirovici, am acumulat un număr mare de arme, arme ucrainene: acestea sunt tancuri, vehicule blindate și toate tipurile de arme de calibru mic, destul de multe, artilerie. În plus, există multe complexe Javelin și Stinger. De asemenea, se propune transferarea acestui lucru către republicile Lugansk și Donețk, poliție, pentru ca acestea să poată desfășura mai eficient apărarea republicilor lor”, a spus ministrul Șoigu.

Șoigu i-a spui lui Putin despre Statul Major care „a luat în considerare toate măsurile pe care Occidentul le ia pentru a-și întări forțele în apropierea granițelor noastre de vest. În fiecare zi sosesc din ce în ce mai multe unități noi, se desfășoară, iar acest lucru se întâmplă pe fondul faptului că absolut nimic nu le amenință în acest caz.”

Ca răspuns la apariția mercenarilor străini în Ucraina, Putin l-a invitat pe Șoigu să se întâlnească cu voluntarii care doresc să meargă în Donbass și să participe la mișcarea de eliberare. De asemenea, echipamentele militare în stil occidental capturate în timpul luptei vor fi transferate în LPR și DPR.
Între timp, Ministerul Apărării va pregăti în curând un raport pentru președinte privind întărirea granițelor de vest ale Federației Ruse.

UPDATE 11:00

Un deces în raiduri aeriene lângă o grădiniță și o clădire de apartamente din Dnipro, potrivit autorităților ucrainene.

O persoană a fost ucisă în lovituri aeriene vineri dimineață în apropierea unor structuri civile din orașul Dnipro, din centrul Ucrainei, a anunțat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei pe un canal oficial Telegram.

Pe 11 martie, în jurul orei 6:10, au avut loc trei lovituri aeriene în districtul Novokodatsky din orașul Dnipro, și anume: o lovitură în apropierea unei grădinițe și a unei clădiri de apartamente, precum și o lovitură care a țintit o fabrică de încălțăminte cu două etaje și a provocat un incendiu”, a precizat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei, conform CNN.

La începutul acestei săptămâni, un oficial ucrainean a declarat că Rusia adună resurse pentru a „încercui” Dnipro, adăugând că planul Rusiei este de a „înconjura orașele mari, de a exsangviniza forțele armate ucrainene și de a crea o situație de catastrofă umanitară pentru civili”.

UPDATE 10:00

Vicepreședintele american Kamala Harris va efectua, vineri, o vizită în România, unde se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis.

Întrevederea Președintelui României cu Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii se înscrie în cadrul eforturilor aliate și transatlantice de coordonare strânsă în vederea gestionării situației de securitate, în special la Marea Neagră, cu impact asupra securității euroatlantice”, se arată într-un comunicat al administrației prezidențiale.

Președintele Joe Biden a trimis deja 1.000 de soldați în România.

UPDATE 09:00

Casa Albă afirmă că SUA este alături de companiile care se retrag din Rusia, după ce Kremlinul amenință cu confiscarea activelor.

Într-un mesaj pe Twitter, joi seară, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a abordat rapoartele potrivit cărora Rusia ar putea confisca activele companiilor occidentale care și-au suspendat operațiunile în această țară.

Decizia de a se retrage sau de a suspenda serviciile în Rusia „depinde în cele din urmă de companii. Așa cum a spus președintele Biden la începutul acestei săptămâni, salutăm deciziile companiilor de a ieși din Rusia pentru că nu vor să ia parte la războiul ales de Rusia împotriva Ucrainei„, a declarat Psaki.

Secretarul de presă al Casei Albe a spus, totodată, că orice decizie nelegiuită a Rusiei de a confisca activele acestor companii va duce în cele din urmă la și mai multă durere economică pentru Rusia.

Aceasta va compune mesajul clar pentru comunitatea globală de afaceri că Rusia nu este un loc sigur pentru a investi și a face afaceri. Suntem alături de companiile americane care iau decizii dificile în ceea ce privește viitorul operațiunilor lor din Rusia„, a adăugat Psaki.

Zeci de companii americane, europene și japoneze din aproape toate sectoarele economiei au renunțat la societăți mixte, fabrici, magazine și birouri în ultimele două săptămâni ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina și la sancțiunile care îi sunt impuse.

Sancțiunile au afectat cea mai mare parte a sectorului financiar al Rusiei, inclusiv banca sa centrală și au distrus moneda rusă.

UPDATE 08:00

Mai multe companii aeriene își suspendă zborurile cu Rusia

Air Astana din Kazahstan și Pegasus Airlines din Turcia suspendă toate zborurile către și dinspre Rusia.
Într-o declarație transmisă joi pe Twitter, Air Astana a declarat că „regretă sincer să anunțe că, din cauza retragerii acoperirii de asigurare pentru zborurile comerciale către, dinspre și deasupra Federației Ruse, toate zborurile către Federația Rusă sunt suspendate cu efect imediat”.

Pegasus Airlines a declarat că suspendă zborurile în perioada 13-27 martie, invocând riscurile operaționale și limitările impuse de sancțiunile europene, potrivit CNN.

UPDATE 07:00

Convoiul rusesc de 40 de mile din apropierea capitalei ucrainene Kiev s-a dispersat în mare parte, iar organismul de supraveghere nucleară al ONU spune că Kievul a pierdut toate comunicațiile cu centrala nucleară de la Cernobîl.

Între timp, Rusia și China promovează o teorie a conspirației cu privire la un presupus laborator american de arme biologice în Ucraina, iar președintele Joe Biden este așteptat să anunțe vineri că SUA va revoca statutul de „națiune cea mai favorizată” pentru Rusia.

UPDATE 04:00

De la începutul războiului de amploare, Forțele Armate Ruse au tras asupra clădirii Consulatului General al Greciei și asupra biroului Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE din Mariupol, precum și asupra consulatului onorific al Sloveniei, Azerbaidjanului și Albaniei din Harkov, a declarat Reprezentantul Permanent al Ucrainei la Viena.

Consiliul UE a însărcinat Comisiei Europene să prezinte o evaluare a cererilor Ucrainei, Georgiei și Moldovei pentru aderarea la UE.

Inspectoratul nuclear ucrainean acuză Rusia de terorism nuclear, dar anunță, la sfârșit, că programul a fost dezvoltat cu SUA.

UPDATE 03:00

În seara zilei de 10 martie, armata rusă a bombardat instalația nucleară de cercetare Neutron Source situată la Institutul Național de Fizică și Tehnologie din Harkov.

Din cauza rezistenței ucrainene puternice, forțele ruse își măresc forțele pentru a înconjura orașe cheie ucrainene.

ONU BIO SUA promite să oprească iluminarea cu gaz, după ce Rusia a cerut Consiliului de Securitate al ONU o reuniune specială privind „biolaboratoarele”.

Imaginile din satelit ale unui mare convoi militar rusesc ce au fost luate în ultimele 24 de ore în apropiere de Kiev arată că acesta s-a „împrăștiat și redistribuit în mare măsură”.

UPDATE 01:00

Un avion militar rus a fost doborât deasupra Ucrainei și s-a prăbușit pe teritoriul Belarusului.

Parlamentul ucrainean susține că forțele ruse au atacat un institut din orașul Harkov care conține un reactor nuclear experimental.

UPDATE 00:00

Pe 10 martie, în jurul orei 00:30, aeronavele inamice au lovit periferia Okhtyrka și satul Bakyrivka, districtul Okhtyrka.

Tot ceea ce am citit în ultima vreme despre ultimatumurile de negociere ale Rusiei – despre statusuri, teritorii, limbi, naționalizare și așa mai departe – provoacă doar nedumerire. Vă rog să nu mai mâncați propagandă rusă în astfel de volume, pe care Oglinzile noastre le retipăresc naiv!”- Podolyak.

Zelenski: „Ocupanții au lansat un atac exact acolo unde ar trebui să fie coridorul umanitar”.

Rusia a înaintat o cerere de a organiza o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU vineri, 11 martie, cu privire la activitățile militare-biologice ale SUA în Ucraina.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba, a declarat că Rusia pregătește o altă „operațiune teribilă”. „Obsesia maniacală cu care oficialii ruși fantezează despre arme sau amenințări biologice sau chimice inexistente în Ucraina este profund alarmantă și poate indica, de fapt, că Rusia pregătește o altă operațiune îngrozitoare sub un steag fals. Acest tweet este pentru protocol”.

Sunt președintele unei țări adecvate și un popor adecvat. Și tatăl a doi copii. Nu au fost dezvoltate arme chimice sau alte arme de distrugere în masă pe pământul meu. Întreaga lume știe asta. Și dacă Rusia face așa ceva împotriva noastră, va primi cele mai dure sancțiuni”, a spus Zelenski.