• În timpul celor cinci zile de război, ocupanții au pierdut 5. 710 soldați și încă 200 sunt luați prizonieri.
  • Ministrul ucrainean al Apărării anunță că de la începutul invaziei, Rusia a lansat 113 rachete Iskander si Caliber.
  • Aproape 680.000 de persoane au fugit din Ucraina de la invazia militară rusă din 24 februarie, potrivit șefului Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR), Filippo Grandi.

UPDATE 23.25

UPDATE 23.20

Președinția franceză a Consiliului UE a anunțat că reprezentanții permanenți ai țărilor UE au aprobat interzicerea difuzării în UE Sputnik și RT, precum și interzicerea participării la proiecte cofinanțate de Fondul Rus de Investiții Directe.

Compania suedeză SKF, cel mai mare producător de rulmenți din lume, suspendă temporar livrările către clienții ruși, relatează ziarul Dagens Industri.

Estonia nu va revoca permisul de ședere cetățenilor ruși cu reședința legală în țară, a declarat ministrul de Interne al Republicii Kristjan Jaani pe pagina sa de Facebook

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

UPDATE 23.13

Directorul general al Consiliului rus pentru afaceri internaționale, dr. Andrey Kortunov a spus că se simte „deprimat” de invazia Rusiei în Ucraina.

Mult timp am crezut că o operațiune militară nu era fezabilă, nu era plauzibilă”, a spus el editorului pentru afaceri internaționale de la Sky, Dominic Waghorn.

Kortunov a spus că nu a crezut că intrarea pe teritoriul Ucrainei reprezintă un interes pentru Rusia.

Am avut propria mea analiză cost-beneficiu și chiar dacă ați lăsat deoparte toate celelalte considerente, am crezut că a merge în Ucraina nu este în interesul Rusiei”, a declarat dr. Andrey Kortunov.

El a spus că gândurile sale au fost ignorate de Kremlin, care a decis să continue cu invazia.

Președintele Vladimir Putin este în prezent înconjurat de consilieri duri, precum șefii serviciilor militare, de securitate și de spionaj, care au făcut presiuni pentru acțiuni militare în Ucraina.

Cred că este foarte jenant pentru noi toți, nu numai pentru că ne-am dovedit a greși, ci și pentru că toți rușii se vor afla într-o poziție dificilă. Mulți dintre noi suntem deprimați, cred că oamenii de la Kremlin ar trebui să fie deprimați”, a spus Kortunov.

Întrebat dacă Putin ar lua în considerare utilizarea armelor nucleare, Kortunov a spus că, dacă NATO se va implica direct în conflict, Rusia va lua „fără îndoială” această măsură.

UPDATE 23.08

Marea Britanie a impus sancțiuni asupra Belarusului ca răspuns la sprijinul său pentru atacul Rusiei asupra Ucrainei, a anunțat astăzi secretarul de externe Liz Truss.

UPDATE 23.00

La Nipro, pe fundalul agresiunii ruse, patrimoniul istoric este protejat. Statuile antice erau acoperite cu saci de nisip. Femeile de piatră (idoli) sunt sculpturi monumentale care au apărut pe teritoriul Ucrainei moderne cu mai bine de 6.000 de ani în urmă.

UPDATE 22.55

Nike a închis vânzările pe site-ul oficial din Rusia.

Totodată, Apple a încetat să vândă toate echipamentele din magazinul online oficial din Rusia.

UPDATE 22.50

Echipament abandonat de ruși. Orașul Bashtanka, regiunea Mykolaiv.

Rușii au lăsat echipamentul în regiunea Nikolaev și au fugit.

Ofensiva asupra Kievului a încetinit: rușii au probleme cu mâncarea și combustibilul, spune un oficial american, citat de presa internațională.

UPDATE 22.43

Polonia a început procesul de confiscare a proprietăților rusești din Varșovia, inclusiv a clădirii școlii de la ambasadă.

Canada va menține sancțiunile împotriva Rusiei până când Moscova își va retrage trupele din Ucraina”, a spus prim-ministrul canadian Justin Trudeau.

UPDATE 22.38

Curtea Internațională de Justiție a ONU a programat o audiere între Ucraina și Rusia pentru perioada 7-8 martie.

Curtea Internațională de Justiție a ONU a cerut Rusiei să fie pregătită pentru măsuri de precauție în contextul disputei cu Ucraina.

Ambasadorii UE au convenit să deconecteze băncile VTB, Rossiya și Otkritie, precum și Novikombank, Promsvyazbank, Sovcombank și VEB de la sistemul SWIFT.

Fostul ministru de externe al Federației Ruse a cerut diplomaților țării să demisioneze în semn de protest față de războiul din Ucraina

Dragi diplomați ruși, sunteți profesioniști, nu propagandiști ieftini. Acum este pur și simplu imposibil să susții un război fratricid sângeros în Ucraina”, a scris, marți, pe Twitter, fostul ministru de Externe rus Andrei Kozyrev.

UPDATE 22.30

Explozii la Harkov, marți seară.

UPDATE 22.23

PUTIN DECRET/ Putin va interzice exportul de valută străină din Federația Rusă, în suma care depășește 10.000 de dolari, începând cu 2 martie.

UPDATE 22.15

Ministerul ucrainean al Apărării a publicat, marți, un video cu un prizonier de război rus, care vorbește la telefon cu rudele sale.

Ne-au trimis la moarte, au ucis pe toată lumea în general”, a spus prizonierul rus rudelor sale.

UPDATE 22.07

Peste 70 de soldați ucraineni au fost uciși după ce artileria rusă a lovit o bază militară din Okhtyrka, un oraș între Harkov și Kiev, a scris șeful regiunii.

Curtea Penală Internațională de la Haga va ține o audiere în cazul Ucrainei împotriva Rusiei în perioada 6-7 martie.

UPDATE 22.00

Forțele Armate ale Ucrainei au distrus un convoi de militari ruși, care a pornit de la Nikolaev în direcția Bashtanka în timpul zilei. Ofensiva a fost oprită, transmite șefa Administrației Regionale de Stat Kirovograd, Maria Chernaya.

UPDATE 21.50

Nu mai există legătură feroviară cu sudul regiunii Zaporojie. Fotografiile au fost publicate de șeful Administrației Regionale de Stat Zaporozhye, Oleksandr Starukh.

UPDATE 21.43

Casa Albă a transmis, marți, că președintele SUA Joseph R. Biden a vorbit cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski despre sprijinul continuu al Statelor Unite pentru Ucraina, în timp ce aceasta se apără împotriva agresiunii ruse.

„Președintele Biden a subliniat ajutorul susținut al Statelor Unite pentru Ucraina, inclusiv livrările în curs de asistență de securitate, sprijin economic și ajutor umanitar. Liderii au discutat despre modul în care Statele Unite, împreună cu aliații și partenerii, lucrează pentru a trage Rusia la răspundere, inclusiv prin impunerea de sancțiuni care au deja un impact asupra economiei ruse. Liderii au discutat despre escaladarea atacurilor Rusiei asupra site-urilor folosite de civili în Ucraina, inclusiv asupra bombardamentelor de astăzi lângă memorialul Holocaustului Babyn Yar”, a transmis, marți, Casa Albă.

UPDATE 21.39

Turcia nu intenționează să impună sancțiuni împotriva Rusiei, astfel încât să existe un canal de dialog, potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui Erdogan.

Muntenegru închide spațiul aerian pentru aeronavele rusești și se alătură sancțiunilor împotriva Federației Ruse.

Agenția executivă federală rusă responsabilă cu monitorizarea, controlul și cenzura mass-mediei rusești -Roskomnadzor – amenință că va bloca Wikipedia pentru articolul „Invazia rusă a Ucrainei 2022”.

UPDATE 21.31

„Salut decizia Curții Penale Internaționale de a deschide o anchetă privind invazia Ucrainei de către Putin și atacul brutal asupra poporului ucrainean. Orice crime de război și crime împotriva umanității comise în Ucraina trebuie pedepsite”, a declarat, marți, vicepreședintele Comisiei Europene Josep Borrell.

De asemenea, Rusia a blocat două organizații media independente pentru răspândirea de „informații în mod deliberat false” despre invazia Ucrainei de către Moscova, relatează AFP.

Procurorul general al Rusiei a ordonat organului de control al presei din țară să „restrângă accesul” la postul de televiziune Dozhd – cunoscut și sub numele de TVRain – și la radioul Ekho Moskvy.

Se spune că interdicția vine din cauza postării „intenționate și sistematice” de „informații care solicită activități extremiste, violență” și „informații în mod deliberat false despre acțiunile personalului militar rus” în Ucraina.

Editorul-șef al revistei Ekho Moskvy, Alexei Venediktov, a declarat pe Telegram că postul de radio a fost scos din difuzare.

UPDATE 21.19. Președintele Volodimir Zelenski a acordat un interviu pentru CNN și Reuters.

Președintele Zelenski a spus, marți, într-un interviu pentru CNN și Reuters, că Rusia trebuie să înceteze bombardarea oamenilor, dacă vrea să se așeze la masa negocierilor.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a stabilit condițiile pentru continuarea negocierilor cu Rusia, insistând că forțele ruse trebuie să „oprească bombardarea oamenilor” înainte de a începe discuțiile privind încetarea focului.

„Este necesar să opriți măcar bombardarea oamenilor, doar să opriți bombardamentul și apoi să vă așezați la masa negocierilor”, a spus Volodimir Zelenski într-un interviu pentru CNN și Reuters.

Zelenski i-a îndemnat pe membrii NATO să impună o zonă interzisă de zbor pentru a opri forțele aeriene ruse.

„Nu este vorba despre tragerea țărilor NATO în război. Adevărul este că toată lumea a fost târâtă de mult în război și cu siguranță nu de Ucraina, ci de Rusia – un război la scară largă are loc”, a declarat Zelenski.

Despre apartenența la NATO, el a spus statele membre NATO ar trebui să elaboreze garanții comune de securitate pentru Ucraina.

„Partenerii noștri, dacă nu sunt pregătiți să introducă Ucraina în NATO… pentru că Rusia nu vrea ca Ucraina să fie în NATO, ar trebui să elaboreze garanții comune de securitate pentru Ucraina. Asta înseamnă că avem integritatea noastră teritorială, că granițele noastre sunt protejate, avem relații speciale cu toți vecinii noștri, suntem complet în siguranță, iar garanții care ne oferă securitate, ei garantează acest lucru legal”, a mai spus liderul ucrainean.

Totodată, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că Rusia trebuie să înceteze bombardarea orașelor ucrainene înainte ca negocierile cu drepturi depline cu Moscova să fie posibile.

Liderul ucrainean a declarat, în cadrul interviului pentru CNN, că este gata să negocieze cu Putin. Dar el a adăugat că acest lucru necesită „cel puțin indicii” de încetare completă a focului.

De asemenea, președintele ucrainean a spus că nu a simțit specificul rezultatelor primei runde de negocieri cu Federația Rusă.

Zelenski a explicat de ce e important ca oamenii din SUA să înțeleagă semnificațiile unui război care, deși se desfășoară departe de America, el afcetează ideea de democrație și de libertate, în general.

Este important ca oamenii din SUA să înțeleagă că, indiferent că războiul este în Ucraina, el se duce împotriva valorilor vieții, împotriva democrației, a libertății. Acesta este un război în toată lumea. Este foarte greu să înțelegi atâta timp cât acesta lucruri au loc aici, la om acasă sau la vecin. Trebuie un mesaj care să zboare mii de km din Ucraina ca acest sentiment să ajungă în SUA, ca oamenii să înțeleagă cum ne simțim noi aici, că noi luptăm”, a declarat Volodimir Zelenski, pentru CNN.

Acesta a mai transmis un mesaj prin care a declarat că poporul ucrainean luptă, chiar dacă nu știe când ar putea lua sfârșit acest conflict.

Cât timp puteți să rezistați? Noi nu știm. Noi nu ne gândim la asta. Asta este o întrebate filosofică. Asta nu contează. Nu e o întrebare corectă. Noi nu rezistăm. Noi luptăm! Și națiunea asta va lupta până la capăt, până la sfărșitul vieții sale!”, a spus președintele ucrainean.

UPDATE 21.15

UCRAINA. CEI CARE S-AU INTORS. MAJORITATEA BĂRBAȚI – SĂ LUPTE.

Serviciul de Grăniceri al Ucrainei a transmis, marți, că un număr de 80.000 de persoane s-au întors în Ucraina din străinătate. Potrivit Serviciului de Frontieră de Stat, majoritatea covârșitoare a cetățenilor care s-au întors în Ucraina după 24 februarie sunt bărbați.

ONU a solicitat ajutor umanitar de 1,7 miliarde de dolari pentru victimele invaziei Rusiei în Ucraina.

UPDATE 21.10

BMW încetează producția de mașini de marcă la unitățile Avtotor din Kaliningrad și încetează furnizarea de mașini pe piața rusă.

Explozii în orașul ucrainean Ciuhuiiv.

UPDATE 21.00

Liderul opoziției ruse Mihail Hodorkovski, care a petrecut mai bine de zece ani în închisoare, i-a îndemnat pe ruși să nu se teamă să execute 15 zile pentru că au protestat împotriva războiului și a regimului unui tip pe nume Putin.

Hodorkovski este sigur că Putin nu poate face față și este blocat în Ucraina și, pentru a face față, aruncă tot ce are aici: poliție, consilii și altele. Prin urmare, fiecare persoană care acum iese pe străzile orașelor rusești și protestează, distrage atenția unei părți din forțele lui Putin de la uciderea cetățenilor ucraineni.

După cum am mai spus, Putin nu se descurcă. El este blocat în Ucraina. Și pentru a se descurca el aruncă tot ce are: poliție, consilii și altele. Fiecare om care iese acum pe stradă în orașele Rusiei, fiecare om care iese la protest, ia o parte din puterea lui Putin din a ucide civili ucraineni. Dacă costă, mergeți în stradă și stați și mai târziu. Eu am stat zece ani…mai mult de zece ani. Pornind de la ce am considerat că e corect. Dacă voi considerați că e corect să nu ucidă cetățeanul statului vecin doar pentru că acest bandit a vrut astfel, opuneți rezistență. Astăzi, ieșitul în stradă înseamnă a opune rezistență și a fi împotriva uciderii oamenilor în Ucraina. Ce altceva mai e posibil de făcut? Sabotaj. Nici nu vorbesc acum de nerespectarea ordinelor penale… Da, veți avea probleme, dar vreau să spun din nou, aceste probleme nu vor fi pe termen lung pentru că lui Putin nu i-a rămas mult timp la putere, iar după, toți cei care nu ați respectat ordinele criminale, veți fi EROI!”, a spus Hodorkovski, într-un mesaj video.

Mihail Hodorkovski a fost arestat, în 2013, de autoritățile ruse și acuzat de fraudă. La scurt timp după aceea, guvernul condus de președintele rus Vladimir Putin a înghețat acțiunile Iukos în baza unor acuzații fiscale. Guvernul lui Putin a luat alte măsuri împotriva Yukos, ceea ce a dus la prăbușirea prețului acțiunilor companiei și la evaporarea unei mari părți din averea lui Hodorkovski.

În mai 2005, acesta a fost găsit vinovat și condamnat la nouă ani de închisoare. În decembrie 2010, în timp ce încă își ispășea pedeapsa, Hodorkovski și partenerul său de afaceri Platon Lebedev au fost acuzați și găsiți vinovați de deturnare de fonduri și spălare de bani, iar pedeapsa cu închisoarea lui Hodorkovski a fost prelungită până în 2014. După ce Hans-Dietrich Genscher a făcut presiuni pentru eliberarea sa, președintele Vladimir Putin l-a grațiat pe Hodorkovski, eliberându-l din închisoare la 20 decembrie 2013.

UPDATE 20.55

O explozie majoră a fost raportată la o bază aeriană de lângă Harkov, posibil depozit de muniție.

UPDATE 20.50

Operatorul Nord Stream 2 a declarat falimentul.

OMV austriac își va reconsidera participarea la proiectul Nord Stream 2, a spus compania.

UPDATE 20.44

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a transmis, marți, la CNN, că niciun oraș nu e în mâna rușilor acum.

UPDATE 20.36

Statele Unite au declarat 12 angajați ai Misiunii Permanente a Federației Ruse pe lângă ONU persona non grata, care trebuie să părăsească țara până pe 7 martie.

Ministerul rus de Externe a calificat expulzarea angajaților Misiunii Permanente a Rusiei la ONU drept un truc ticălos american și a promis un răspuns.

UPDATE 20.25

Un fost și doi oficiali americani actuali au declarat că președintele rus Vladimir Putin devine din ce în ce mai frustrat și are ieșiri neobișnuite de furie către cercul său interior. Aceștia au spus că președintele rus este din ce în ce mai frustrat de luptele sale militare din Ucraina, potrivit NBC News.

Ei au spus că Vladimir Putin a avut izbucniri de furie asupra oamenilor din cercul său apropiat din cauza stării campaniei sale militare și a condamnării la nivel mondial a acțiunilor sale.

UPDATE 20.19

UEFA va aloca 1 milion de euro pentru sprijinirea copiilor din Ucraina.

În plus, 100.000 de euro vor fi alocați copiilor și refugiaților care se află în Moldova.

UPDATE 20.11

„Prieteni! Dragi Kyivans! Inamicul a atacat capitala! Și există deja victime în rândul populației civile. În urma a două rachete care au lovit turnul TV, conform datelor preliminare, cinci civili au murit, mergând pe trotuar, pe lângă turn. Îi îndemn pe toți Kyivitenii să nu meargă sau să călătorească pe străzi! Fiți extrem de atenți. Este mai bine să petreceți această noapte în adăposturi. Acum specialiștii lucrează pentru a restabili funcționarea completă a turnului TV. Și transmisie digitală parțial restaurată. Precum și canalele TV sunt disponibile în rețelele de cablu, prin satelit și difuzare online. Să ne unim pentru a ne apăra orașul! Forțele armate ale Ucrainei, poliția capitalei, alte agenții de aplicare a legii și teroriști apără. Ne păstrăm calmul, pentru că inamicul vrea să ne intimideze și să ne demoralizeze! Acest lucru nu se va întâmpla! Să stăm împreună! Kievul este inima Ucrainei și înțelegem asta! Sa ne batem! Și vom câștiga! Glorie Ucrainei!”, a fost mesajul pe care l-a transmis, marți, primarul capitalei Kiev, Vitali Klitschko.

UPDATE 20.00

Forțele ruse au intrat în orașul Herson, din sudul Ucrainei, a anunțat Ministerul de Interne al Ucrainei Alexandra Zvenigorodschi.

Ucraina controlează clădirea administrației orașului, a declarat la televizor consilierul ministerului de interne ucrainean Vadym Denysenko.

UPDATE 19.46

Aproape 680.000 de persoane au fugit din Ucraina de la invazia militară rusă din 24 februarie, a declarat Filippo Grandi, șeful Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR). Numărul este în creștere rapidă.

Duma de Stat, într-o ședință extraordinară din 4 martie, va analiza problema tragerii la răspundere penală pentru diseminarea de informații greșite despre acțiunile Forțelor Armate ale RF în operațiunile militare”, a declarat deputatul Dumei de Stat Serghei Boiarski.

UPDATE 19.33

Ministerul rus al Afacerilor Externe a spus, marți, că Administrația Biden continuă linia distrugerii în totalitate a bazelor legăturilor interstatale dintre Federația Rusă și Statele Unite.

UPDATE 19.10

Este prea devreme pentru a spune dacă discuțiile ruso-ucrainene vor duce la discuții directe între Putin și Zelenski”, a spus un oficial al Kremlinului.

UPDATE 19.00

PENTAGON, CITAT DE CNN. Statele Unite ale Americii au fost martore la peste 400 de rachete lansate de Rusia în timpul invaziei Ucrainei în această dimineață, potrivit unui înalt oficial al Pentagonului, relatează CNN.

„Potrivit datelor preliminare, cinci persoane au fost ucise, iar alte cinci au fost rănite în atacul asupra turnului de televiziune”, a comunicat Ministerul ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă. Ministerul ucrainean de Interne a confirmat atacul în zona turnului de televiziune. „Posturile tv nu vor funcţiona o perioadă. Sistemele secundare de recepţie pentru anumite posturi tv vor fi activate în scurt timp”, a comunicat Ministerul de Interne de la Kiev.

UPDATE 18.00

Rusia pregătește o provocare deliberată pentru a justifica introducerea trupelor belaruse. Conform datelor disponibile, în prezent există aproximativ 300 de tancuri belaruse în apropierea graniței dintre Belarus și Ucraina. Ministerul Apărării al Ucrainei a confirmat că turnul de televiziune al capitalei a fost atacat.

Exploziile din Harkov.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski:

  • Dacă Ucraina va cădea, atunci trupele rusești vor fi la granițele NATO
  • Biden mi-a spus că încă nu este timpul pentru o zonă interzisă de zbor
  • În primul rând, este nevoie de o încetare completă a focului pentru a te așeza la masa negocierilor
  • Dacă partenerii nu vor să fim în NATO, avem nevoie de garanții de securitate

Președintele Zelenski spune că Ucraina nu exclude posibilitatea unei lovituri preventive cu rachete pe teritoriul Belarusului ca răspuns la acțiunile dictatorului Lukașenko. În primul rând, este nevoie de o încetare completă a focului pentru a sta la masa negocierilor.

UPDATE 17.00

Gagarinn Plaza, aflat în Odessa.

MESAJUL ECHIPEI PREȘEDINTELUI ZELENSKI: Chiar acum, președintele Ucrainei acordă un interviu pentru CNN și Reuters. A șasea zi de război. Suntem la lucru. Munca în Biroul Comandantului Suprem este în plină desfășurare non-stop. Deja obișnuit să nu mai dormi. În acest moment are loc un puternic atac cu rachetă pe teritoriul unde se află complexul memorial Babi Yar! Acești răufăcători ucid victimele Holocaustului pentru a doua oară! Știm exact ce vrem. Cu siguranță ne vom ridica și vom reconstrui iubita noastră Ucraina.

Forțele armate ruse au atacat turnul TV din Kiev.

UPDATE 16.00

Forțele Armate RF preiau controlul gării din Herson. Rusia efectuează operațiunea în Ucraina „chirurgical”, a spus Lukașenko.

Imaginile dezvăluie că armata rusă adună o cantitate mare de echipamente la N-V de Kiev. În est, se crede că trupele belaruse au intrat în Ucraina lângă Cernihiv. În sud, Mariupol este acum prins între atacuri din toate părțile.

Ca urmare a unui atac aerian pe bulevardul Novobavarsky, o clădire înaltă a fost complet distrusă. Mulți oameni sunt încă sub dărâmături. Numărul victimelor este stabilit. Armata ucraineană a doborât deja un avion inamic care a bombardat orașul Harkov. Acesta este același avion care a bombardat clădiri rezidențiale.

Zonele rezidențiale din Harkov.

La ora 16:00, după un atac aerian între orele 2 și 3 sub o cabană cu cinci suprafețe, în total, șase zboruri, în stația de metrou Harkov, opt persoane au murit și șase persoane au fost rănite. 38 de persoane au fost distruse, dintre care două persoane au fost deblocat din blocadă.

La Harkov, armata rusă a lansat un atac cu rachete asupra unei zone rezidențiale. Spitalul a fost distrus, sunt morți și răniți. Ce spun civilii: Criminali de război ruși, nu sunteți străini să bombardați spitale. Aici nu sunt instalații militare.

La Harkov, un avion inamic a fost doborât, din care o bombă a zburat într-o clădire rezidențială de pe Novobavarsky Prospekt, de unde continuă să curățeze molozurile. Anterior: 8 persoane au murit în casă, 8 au fost rănite.

UPDATE 15.00

FORTELE AZOV au prima unitate de mercenari din Belarus/ tb tradus Sub Terodefense Azov a fost creată prima unitate de voluntari străini. Acum avem o companie din Belarus cu noi. Lukașenko a spus că Rusia a intrat într-o operațiune militară în Ucraina pentru că nu a avut de ales, informează agentia de stat

Poporul ucrainean nu poate fi învins. Indiferent de cât timp va dura, vom câștiga întotdeauna, a spus Dmytro Kuleba. Şeful Administraţiei Regionale de Stat Cernigău- Vyacheslav Chaus, a declarat că armata rusă a tras asupra Cernigău de la Gradov.

În regiunea Nikolaev, locuitorii au reținut echipamentele inamice. Un localnic a spus că acesta este pământ ucrainean, căruia militarul a spus că este rus. Ei înțeleg perfect totul. Nu sunt victime, sunt ocupanți.

Ocupanții ruși abandonează chiar și cele mai pregătite sisteme de apărare aeriană Tor-M2, concepute pentru a proteja trupele de atacurile aeriene.

Armata rusă va lovi SBU și cel de-al 72-lea centru principal al OSP din Kiev, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

Rusia este vinovată de „terorism geopolitic” prin încălcarea dreptului internațional în invadarea Ucrainei, a declarat marți Charles Michel, președintele Consiliului European.

Evacuarea locuitorilor din Lugansk este complet finalizată, a declarat șeful orașului.

UPDATE 14.00

În Harkov, un avion de luptă a aruncat o bombă pe o fabrică de echipamente . Sunt victime și martori oculari. Echipamentul rusesc este deja în Starobilsk, regiunea Luhansk. Rușii se află la intrare.

Okhtyrka, regiunea Sumî: După un atac cu rachete asupra unei unități militare, armata noastră rămâne sub dărâmături, anunță șeful Administrației Regionale de Stat Zhivitsky.

UPDATE 13.00

În Harkov, un obuz a lovit o clădire rezidențială din Shishkovka.

Astăzi încep să sosească primele pungi cu cadavre în Rusia, iar în viitorul apropiat vor avea loc primele înmormântări în Federația Rusă, pe care autoritățile ruse nu le vor mai putea ascunde”, a declarat Vadim Denisenko, consilier al șeful Ministerului de Interne ucrainean.

Zelenski a chemat ambasadorii din Kârgâzstan și Georgia pentru consultări. Potrivit acestuia, Kârgâzstanul sprijină agresiunea rusă, iar autoritățile georgiene îi împiedică pe voluntarii care vor să ajute Ucraina. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că Rusia nu are rachete la sol cu ​​rază medie și mai scurtă de actiune.

Forțele Armate ale Ucrainei au aruncat în aer podul de pe râul Irpin, la periferia Kievului.

UPDATE 12.00

În regiunea Sumî, echipamentele inamice călătoresc prin sate cu steaguri albe și împușcă civili, a spus șeful Administrației Regionale de Stat. Oficial Administrația Regională de Stat Harkiv anunță că cel putin 10 persoane. Aproximativ 10 persoane au fost salvate din dărâmături de peste 20 de persoane care au fost ucise și peste 20 au fost rănite. Se lucrează la curățarea resturilor. Casa scărilor și coridoarele de la toate etajele au fost complet distruse.

ZELENSKI: Racheta către piața centrală din Harkov este o teroare totală, nedisimulată. De aceea, Rusia este un stat terorist. Nimeni nu va ierta. Nimeni nu va uita.

Zelenski: Șeful administrației militare, generalul Nikolai Zhernov, va apărea la Kiev pentru a proteja capitala de invadatorii ruși. Vitali Klitschko rămâne primarul Kievului și va lucra împreună cu șeful militarului. După război, vom întoarce totul la locul său. Generalul Nikolai Zhernov a fost numit șef al administrației militare de la Kiev.

Pacienții erau încă acolo la momentul primului atac, ocupanții au bombardat maternitatea Adonis.

Atacurile din Herson.

UPDATE 11.00

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kubela, a declarat că lovituri cu rachete rusești au provocat marți o explozie în al doilea oraș ca mărime al țării, Harkov. „Lovituri barbare cu rachete rusești asupra Pieței Libertății din centrul orașului Harkov și asupra cartierelor rezidențiale. Putin este incapabil să desființeze Ucraina. El comite mai multe crime de război din furie, ucide civili nevinovați. Lumea poate și trebuie să facă mai mult. CREȘTEȚI PRESIUNEA, IZOLAȚI ÎNTREAGA RUSIE!”, a declarat Kubela într-o postare pe Twitter.

„În urma bombardamentelor, clădirea Administrației Regionale de Stat și clădirile adiacente au fost distruse. A avut loc o lovitură în casa scării, sub dărâmături sunt oameni. În momentul de față 6 persoane au fost scoase 20 de persoane sunt rănite, 8 unități de echipamente de salvare lucrează la fața locului, aproximativ 20 de persoane din personalul de salvare curăță moloz împreună cu voluntari, scot răniții și cadavrele morților din clădire”, a declarat Yevhen Vasylenko, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei din regiunea Harkov.

UPDATE 10.00

În urma bombardării clădirii Administrației Regionale de Stat Harkov, 6 persoane au fost rănite, inclusiv 1 copil. Numărul morților este în curs de stabilire. Incendiul de pe acoperișul Operei a fost lichidat. Peste 40 de persoane și 7 unități au fost implicate din SES.

UPDATE 09.00

Pierderi ale trupelor rusești pe 1 martie: 5710 personal uciși și răniți, 200 de prizonieri, 846 de vehicule blindate de luptă, 305 unități de vehicule, 198 de tancuri, 77 de sisteme de artilerie, 29 de elicoptere, 29 de avioane, 24 de lansatoare de grenade propulsate de rachete, șapte mijloace de apărare aeriană, trei drone de nivel operațional și tactic și două bărci.

Primăria Harkiv este distrusă. Nu se știe câte victime sunt. În mod preliminar, atacul aerian a avut loc pe YEAH Harkov, casa de operă, societatea filarmonică și o parte din zona rezidențială, practic, 4-5 etaje. O parte din Mariupol este fără electricitate. Există întreruperi în comunicațiile mobile.

Podul fluviului Desna de lângă Zolotynka din regiunea Cernihiv din Ucraina a fost distrus.

UPDATE 08.00

În timp ce primele discuții de luni nu au dat rezultate, un convoi rusesc lung de 60 de kilometri a ajuns la periferia aeroportului Antonov, lângă Kiev. Potrivit staff-ului ucrainean și american, în această a șasea zi a ofensivei se pregătește un asediu al capitalei.

Peste 70 de soldați ucraineni au fost uciși după ce artileria rusă a lovit o bază militară din Okhtyrka, un oraș situat între Harkov și Kiev, a scris șeful regiunii pe Telegram.

Ministerul Apărării din Ucraina: Încă de la începutul zilei, adversarul regrupează trupe și lansează lovituri rachetă-bombă din aer. Încercare de a ateriza parașutiști tactici. Folosește pe scară largă grupurile de informații pentru atacuri asupra obiectelor de infrastructură civilă și militară. Luptele în apărare sunt în desfășurare în regiunea Siver pentru a împiedica promovarea adversarului în capitală din nord-est. În suburbiile Cernihivului a apărut apariția unor adversari DRG separați, care, cu sprijinul tehnologiei blindate, au încercat să pătrundă în oraș, dar au fost distruși de apărătorii ucraineni. În alte direcții, tancuri și părți mecanizate ale Forțelor Armate ale Ucrainei, cu sprijinul aviației și artileriei, continuă să ducă lupte de apărare la granițele ocupate. Un impact înflăcărat al adversarului se efectuează prin toate mijloacele disponibile. Grupul Forțelor de Apărare din Kiev continuă să protejeze orașul, să mențină frontierele externe de apărare și obiectele de infrastructură de stat critic importante fără a permite apropierea unităților de ocupație către capitală.

UPDATE 06:00

Conform CNN , WhiteHouse consideră că următoarea etapă a războiului din Rusia va fi blocarea Kievlui pentru a sparge, în final, rezistența ucrainenilor.

UPDATE 04:00

Oameni nevinovați mor acum în Ucraina. Este de neconceput și nepermis. Guvernele ar trebui să cheltuiască bani pentru vindecarea oamenilor, pentru încercarea de a învinge cancerul, nu pentru război. Suntem împotriva acestui război”, a spus miliardarul rus Oleg Tinkov.

UPDATE 02:00

Coloana de tancuri rusești din afara Kievului „are o lungime de 64 de km”. În sudul Belarusului, la mai puțin de 20 de mile (32 km) nord de granița cu Ucraina, au fost observate alte forțe terestre și unități de elicoptere de atac la sol, conform Maxar.

Primarul din Herson a promis că nu va preda orașul și va rezista până dimineață.

Kuleba a convenit cu Blinken să mărească aprovizionarea cu arme către Ucraina și să crească presiunea asupra Federației Ruse.

A început asaltul asupra orașului Herson, conform Serviciul de Comunicații Speciale de Stat. Martorii oculari spun că inamicul înaintează din partea aeroportului, unde s-au auzit anterior explozii.

American Airlines suspendă acordurile cu Aeroflot și S7 pe o perioadă nedeterminată.

UPDATE 01:00

„Din cauza atacurilor cu rachete ale ocupanților, mulți oameni s-au trezit sub dărâmături. Salvatorii fac tot posibilul și imposibilul pentru a-i scoate de acolo”, a spus primarul din Harkov.

70 de luptători ucraineni au murit în timpul bombardamentului rusesc asupra unei unități militare din Ohtîrka.

Pentru prima dată din 1815, Elveția s-a retras din neutralitatea sa și s-a alăturat sancțiunilor UE împotriva Rusiei

Sateliții Starlink livrați de Elon Musk în Ucraina sunt deja lansați.

ONU raportează cel puțin 406 victime civile și peste 160.000 de refugiați Biroul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) a raportat cel puțin 406 victime civile, inclusiv cel puțin 102 morți.

Cifra reală ar putea fi considerabil mai mare, deoarece multe victime raportate nu au fost confirmate încă, a declarat Martin Griffiths, subsecretar general pentru afaceri umanitare și coordonator de ajutor de urgență, informând Consiliul de Securitate de la Geneva. Cel puțin 160.000 de persoane au fost strămutate în interior, iar cifra reală ar putea fi substanțial mai mare. Cele 102 victime mortale includ 7 copii.

Statele Unite au informat misiunea rusă la Națiunile Unite că încep procesul de expulzare a 12 ofițeri de informații din misiunea rusă care au abuzat de privilegiile lor de a trăi în Statele Unite prin spionaj, ceea ce are un impact negativ asupra securității naționale.

Explozii puternice au fost raportate la Herson.

Oameni înarmați îmbrăcați fie în apărarea teroristă, fie în uniforma oamenilor legii se plimbă prin apartamente cu cererea de a deschide ușa. Oamenii sunt rugați să nu deschidă și să sune la 102. De asemenea, sunt rugați să citească surse oficiale despre acțiunile Poliției Naționale și ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

Mariupol se află sub controlul armatei ucrainene, a spus primarul orașului Vadym Boycenko

Marele Stat Major al Forțelor Armate ale Ucrainei informează: inamicul continuă să încerce să lanseze un atac asupra Kievului în zona Demidov de peste râul Irpin.

Procurorul Curții Penale Internaționale de la Haga a demarat o anchetă împotriva oficialilor Federației Ruse care au comis o crimă împotriva umanității prin invadarea Ucrainei. „Există suficiente argumente pentru a crede că atât, probabil, crime de război, cât și crime împotriva umanității au fost comise în Ucraina”, a spus el.

UPDATE 00:00

Forțele cecene continuă să intre în Ucraina. „Simți spiritul patrioților care urmează să apere poporul ucrainean?! Feriți-vă de naziști, Azov, Bandera și mai ales, de acei diavoli care, fugind de noi, nu ezită să înșele poporul ucrainean, spunând că îl veți proteja. Ești atât de ticălos! Nu ai trăit curajos, nu ai luptat curajos și vei muri nevrednic! Rog poporul ucrainean să nu creadă acești diavoli! Te conduc la moarte sigură. Determină-ți propriul destin! Împreună suntem putere “, au spu strupele.

Kievul a fost, din nou, lovit de o explozie puternică.