UPDATE 23:00

Primarul orașului Luțk a raportat despre atacuri și i-a îndemnat pe oameni să se adăpostească

Sirenele au sunat în mai multe orașe, duminică seară. După alarmele aeriene din mai multe orașe din Ucraina, au apărut și primele informații privind noi bombardamente.

Primarul orașului Luțk, Igor Polishchuk, i-a îndemnat pe orășeni să rămână în adăposturile anti-bombe și să nu publice fotografii și videoclipuri de la locul exploziei, astfel încât partea rusă să nu poată evalua cum exact s-a produs lovitura.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Există rapoarte neconfirmate că un depozit de petrol a fost lovit.

A fost anunțată o alertă de raid aerian la Harkov, Cernigov și Uman. Astfel, atacul se îndreaptă în diferite părți ale țării în același timp.

O serie de explozii au sunat și la Kiev, relatează localnicii. Potrivit locuitorilor, un atac masiv cu rachete a fost efectuat asupra obiectelor Forțelor Armate ale Ucrainei.

Zelenski califică asediul de la Mariupol drept o „catastrofă umanitară”, susține că 2.000 de copii au fost scoși de Rusia

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a calificat, duminică, asediul rusesc asupra orașului portuar Mariupol drept o „catastrofă umanitară”, afirmând că forțele rusești au scos peste 2.000 de copii din oraș în cadrul a ceea ce oficialii ucraineni au descris drept un val de deportări de civili în Rusia.

Rugat într-un interviu acordat unor jurnaliști ruși independenți să descrie situația, Zelenski a declarat: „Realitatea este următoarea: Orașul este blocat de armata rusă. Toate intrările și ieșirile din orașul Mariupol sunt blocate. Portul este minat. O catastrofă umanitară în interiorul orașului este fără echivoc, pentru că este imposibil să mergi acolo cu alimente, medicamente și apă. Armata rusă bombardează convoaiele umanitare. Șoferii sunt uciși”.

Zelenski a adăugat că forțele rusești s-au angajat în „mutarea forțată a oamenilor” în Rusia.

„Potrivit informațiilor noastre, peste două mii de copii au fost scoși, adică furați”, a spus Zelenski. „Locația lor exactă este necunoscută. Ei pot fi acolo cu sau fără părinți. Per total, este un dezastru. Nu vă pot spune cum arată deloc. Este înspăimântător. Îi țin ca pe niște suflete pentru un fond de schimb.”

UPDATE 22:00

Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu președintele turc

Președintele rus, Vladimir Putin, a avut o convorbire telefonică cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, pe tema războiului din Ucraina. Potrivit unui comunicat de presă al biroului lui Erdogan, printre subiectele discutate a fost și cel numit „procesele de negociere”.

Președintele turc ar fi „subliniat necesitatea stabilirii unui armistițiu și a păcii” între Moscova și Kiev „cât mai curând posibil”.

Ambii au convenit ca următoarea întâlnire a negociatorilor ruși și ucraineni să aibă loc la Istanbul. Discuțiile din Turcia vor începe luni și vor ține până miercuri.

Erdogan a fost prezentat de unii ca un potențial intermediar între președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și Vladimir Putin, deoarece a avut convorbiri regulate cu acesta din urmă de la începutul războiului.

UPDATE 21:00

Șeful serviciilor de informații militare ucrainene: Putin are în vedere un „scenariu coreean” pentru Ucraina

Șeful serviciilor de informații militare ucrainene afirmă că președintele rus, Vladimir Putin, ar putea căuta să taie Ucraina în două, precum Coreea de Nord și Coreea de Sud.

„Există motive să credem că el ia în considerare un scenariu coreean” pentru Ucraina. Adică, [forțele rusești] vor încerca să impună o linie de demarcație între regiunile neocupate și cele ocupate ale țării noastre. De fapt, este o încercare de a crea Coreea de Nord și Coreea de Sud în Ucraina”.

Primarul Kievului: școala online va fi reluată luni în capitala ucraineană

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat, duminică, că școlile din capitala ucraineană se vor redeschide în format online începând de luni.

„Pe 28 martie, procesul educațional va fi reluat, în capitală, în format online”, a spus Klitschko într-o declarație pe Telegram.

Programa școlară va fi adaptată condițiilor actuale.

„Acesta va fi mai adaptat la condițiile actuale. Și folosind diferite platforme educaționale pentru elevi”, a explicat primarul orașului Kiev.

„O sarcină importantă, astăzi, este ca orașul să trăiască și să lucreze chiar și sub o lege marțială atât de strictă. Ei [rușii] încearcă să ne intimideze. Asta nu va funcționa! Noi nu vom renunța!”, a precizat Vitali Klitschko.

UPDATE 20:00

Interviu cu Volodimir Zelenski, interzis în Rusia

Autoritățile din Rusia au decis să interzică publicarea unui interviu al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. Organizațiilor media din Rusia li s-a cerut să nu folosească un interviu cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Solicitarea a fost făcută de Autoritatea de supraveghere a comunicațiilor din Rusia. Interviul cu președintele Ucrainei a fost realizat de jurnaliști de la unități mass-media rusești.

Qatar nu intenționează să facă noi investiții în Rusia

Ministrul afacerilor externe din Qatar, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, a declarat că investițiile în Rusia sunt în prezent „foarte mult analizate”. Qatar nu se gândește să își mărească investițiile în această țară până când nu va exista „un mediu mai bun și mai multă stabilitate politică”, susține politicianul.

UPDATE 19:00

Prim-ministrul Fumio Kishida: Japonia își va revizui complet strategia de securitate pe fondul războiului din Ucraina

Situația din Ucraina ar putea duce lumea la cea mai mare criză de după al Doilea Război Mondial. Situația de securitate a Japoniei a devenit „mai gravă” în ultima vreme. Schimbarea granițelor geopolitice prin forță nu ar trebui să se întâmple niciodată în regiunea Indo-Pacific. Amintiți-vă că Japonia are pretenții teritoriale față de Federația Rusă. Ea consideră insulele Kunashir, Shikotan și grupul de insule Habomai ca fiind o parte ocupată a țării ei”, a spus premierul japonez Fumio Kishida.


Trupele ruse continuă să aducă muniție la centrala nucleară de la Cernobîl”, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Acesta a menționat că acest lucru crește serios riscul de deteriorare a structurilor de izolație construite peste cea de-a patra unitate de putere a stației după explozia din 1986, ceea ce ar putea duce la consecințe ireparabile.


Șeful Republicii Populare Lugansk, din estul Ucrainei, a declarat că nu va întreprinde nicio acțiune care să vizeze organizarea unui referendum în republică în viitorul apropiat.

„Aceasta este opinia mea personală, privată. Nu întreprindem nicio acțiune care să vizeze organizarea unui referendum în republică în viitorul apropiat. Cea mai importantă sarcină astăzi pentru locuitori și conducerea republicii este să finalizeze ostilitățile, să ne eliberăm teritoriul, să ne eliberăm locuitorii de fascism. În viitor, după ce vor fi primit libertatea, locuitorii republicii noastre vor avea dreptul absolut de a-și determina soarta viitoare – cu cine și cum să trăiască. Deși am făcut deja alegerea noastră în 2014 în timpul Primăverii Ruse”, a declarat șeful LPR.

UPDATE 18:00

Concertul-telemaraton caritabil „Salvați Ucraina” – #StopWar are loc duminică seară, începând cu ora 18:30.

Emisiunea de două ore este redifuzată de canale TV din aproximativ 20 de țări din Europa și din lume, precum și de platforme de streaming și rețele sociale. La ea participă muzicieni, artiști, activiști comunitari, lideri de gândire, actori, artiști, sportivi, voluntari din întreaga lume.

Vor cânta trupe de renume mondial: Imagine Dragons, Nothing But Thieves, Fatboy Slim, artiștii Craig David, câștigătorii Eurovision Salvador Sobral și Netta și alții. Teletonului se vor alătura vedetelor ucrainene: Ruslana, THE HARDKISS, Jamala, Go_A, MONATIK, Alyona Alyona, DakhaBrakha și alții.

În timpul și după difuzarea maratonului, se strâng fonduri pentru rezolvarea celor mai mari probleme umanitare din Ucraina.


Canada este pregătită să furnizeze mai mult petrol, gaze și uraniu țărilor dependente anterior de aprovizionarea Rusiei

Ministrul Resurselor Naturale din Canada, Jonathan Wilkinson, a declarat că țara sa s-a angajat „să ajute cât de mult putem în ceea ce privește înlocuirea petrolului și gazelor rusești”.

Canada va exporta încă 200.000 de barili de petrol și încă 100.000 de barili de gaze naturale.


Un miting organizat în sprijinul Ucrainei a avut loc, duminică după-amiază, în orașul german Stuttgart.


Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a transmis, duminică, un mesaj video prin care a anunțat noi măsuri privind alimentarea clădirilor rezidențiale din oraș cu căldură și reluarea procesului educațional în sistem online.

„Autoritățile orașului au decis să înceapă deconectarea clădirilor rezidențiale și instituțiilor de la încălzire de luni, 28 martie. Ne ghidăm după legislația în vigoare. Și, dacă timp de trei zile temperatura medie a aerului este de +8 grade Celsius și tinde să crească și mai mult – putem încheia sezonul de încălzire.

Furnizarea de căldură a caselor va fi oprită treptat. Iar procesul, conform tehnologiei, va dura aproximativ o săptămână. – Pentru că sistemul de încălzire centrală al capitalei este foarte extins și unul dintre cele mai mari din Europa.

Tot pe 28 martie se va relua procesul educațional în Capitală – în format online. Va fi mai adaptat la condițiile actuale. Și folosind diferite platforme educaționale pentru elevi.

O sarcină importantă astăzi este ca orașul să trăiască și să lucreze chiar și într-o lege marțială atât de dificilă.

Ei încearcă să ne intimideze. Asta nu va funcționa! Nu ne vom da bătuți!
Kievul va rezista! Ucraina va câștiga! Slavă Ucrainei!”


Țările europene vor putea refuza aprovizionarea cu gaze din Rusia în termen de doi ani, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell

El a mai menționat că Uniunea Europeană „caută să formeze o armată specială pentru a contracara provocările comune”.


Fostul ministru rus al culturii, Vladimir Medinski, a anunțat, duminică, că între Rusia și Ucraina a avut loc o altă rundă de negocieri privitoare la Forțele Aerospațiale. Cele două delegații se vor întâlni personal în Turcia în perioada 29-30 martie.


Orice referendum fals din ORDLO privind aderarea la Federația Rusă nu va fi recunoscut de Ucraina și de lume”, a scris șeful biroului președintelui Volodimir Zelenski Andri Yermak.

Încercările rușilor în acest fel de a ridica mizele și de a submina suveranitatea ucraineană vor eșua în continuare. Pentru Ucraina, problema integrității teritoriale și a suveranității este fundamentală”, a adăugat el.

Șeful LPR a spus că pregătirile pentru organizarea unui referendum privind intrarea LPR în Rusia nu sunt în curs de desfășurare.


Următoarea rundă de negocieri dintre Rusia și Ucraina va avea loc în perioada 29 – 30 martie, a anunțat duminică deputatul ucrainean, reprezentant al delegației ucrainene, David Arahamia.

Delegațiile se vor întâlni în direct în Turcia.

UPDATE 17:00

Trupele rusești au tras duminică, 27 martie, două rachete asupra oraşului-port Odesa, din sudul Ucrainei, însă au fost doborâte cu succes de sistemul de apărare aeriană.

Rusia continuă să-și trimită trupele pe teritoriul Republicii Belarus pentru a efectua rotație forțelor care luptă împotriva Ucrainei și au suferit semnificative, transmite Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. 

UPDATE 16:00

UPDATE 16:41 Primarul din Ivano-Frankivsk, Ruslan Marținkiv, spune că mașina s-a a fost atacată de trupele ruse în timp ce însoțea o coloană umanitară care se îndrepta spre regiunea Cernihiv. Potrivit acestuia, totul s-ar fi întâmplat sâmbăta, 26 martie. În urma atacului au fost rănite mai multe persoane.

UPDATE 16:39 Ministerul de Externe al Ucrainei a reacţionat la intenţiile așa-numitului șef al Republicii Populare Lugansk, Leonid Pasechnik, protejat al Kremlinului, privind organizarea unui aşa-zis „referendum” în vederea aderării la Rusia a regiunilor ocupate din regiunea Lugansk („LNR”).

UPDATE 15:00

Depozitul de petrol din Lvov, care a fost lovit sâmbătă de o rachetă a forțelor ruse, a fost distrus în totalitate, informează.

Soldații ruși care au fost răniți în timpul așa-numitei „operațiuni speciale” a Rusiei în Ucraina au fost decorați sâmbătă, 26 martie, cu distincții de stat.

În peninsula Crimeea are loc o mobilizare forțată a bărbaților pentru a participa la ofensiva Rusiei asupra Ucrainei, a avertizat Ludmila Denisova, comisara pentru drepturile omului a Radei Supreme a Ucrainei, cerând comunității mondiale să reacționeze la aceste acțiuni și să înăsprească sancțiunile împotriva Federației Ruse.

UPDATE 14:00

Canada se angajează să ajute țările să nu mai folosească petrolul rusesc

Canada spune că poate furniza mai mult petrol, gaze și uraniu pentru a ajuta la rezolvarea crizei energetice globale, scrie BBC.

Emmanuel Macron dezaprobă discursul lui Biden.

Președintele Franței atrage atenția că relațiile și așa firave dintre Occident și Rusia s-ar putea înrăutăți considerabil după discursul lui Joe Biden de la Varșovia, în care președintele SUA a sugerat că Putin trebuie înlăturat de la Kremlin, spunând „Acest om nu poate rămâne la putere”.

Declarația a venit la numai câteva ore după ce Biden l-a numit „măcelar” pe Putin, la o întâlnire cu refugiații ucraineni din Polonia. „Nu aș folosi aceste cuvinte. Din contră. Noi trebuie să facem în continuare tot ce putem pentru a împiedica escaladarea situației. Astfel de comentarii nu ajută”, a pus Macron la France 3, preluat de The Guardian. „Scopul nostru e să obținem întâi încetarea focului, apoi, retragerea trupelor ruse din Ucraina. Nu ne permitem să ne subminăm singuri, prin discurs sau acțiuni ce pot pune punct oricăror tratative de pace”, a mai spus el.



Site-ul publicației germane Bild, blocat în Rusia

Rusia a blocat accesul la site-ul publicației germane Bild pe teritoriul său, scrie agenția de presă de stat Ria Novosti, citată de CNN. Nu a fost comunicat motivul acestei decizii, luate de biroul Procurorului General și implementată de Roskomnadzor, autoritatea de reglementare a presei. Redactorul-șef al Bild, Johannes Boie, a declarat însă pentru CNN că decizia Rusiei „confirmă că munca nostră e în slujba democrației, libertății și drepturilor omului. Noi am relatat și continuăm să relatăm despre agresiune rusă în Ucraina, atât în limba germană, cât și, din ce în ce mai mult, în limba rusă”.




Activista Cristina Ramirez a mers la un pichet solo, la Moscova, cu un afiș anti-război în fața clădirii Administrației Prezidențiale. Ea a fost reținută de polițiști și dusă la PO Kitai-Gorod.


Activele înghețate ale Federației Ruse vor fi transferate în curând în Ucraina

În următorii doi sau trei ani, bunurile înghețate ale Federației Ruse ar putea fi folosite pentru a plăti despăgubiri Ucrainei pentru prejudiciul cauzat de invadarea teritoriului țării.

Ucraina va da în judecată Rusia pentru distrugerea ţării şi a economiei. Tribunalul internaţional va decide asupra acestor probleme”, a declarat Oleg Yitskhoki, profesor de economie la Universitatea California din Los Angeles.

După cum a spus Oleg Ustenko, consilier prezidențial pe probleme economice, fondurile Băncii Centrale a Rusiei înghețate în Occident au fost deja rezervate Ucrainei. Vorbim de peste 300 de miliarde de dolari.


EREVAN/ Armenia/ Miting împotriva războiului a fost organizat duminicîn capitala Armeniei, Erevan, la care au participat aproximativ 100 de persoane. Acțiunea a început cu un moment de reculegere.

UPDATE 13:00

Șeful Ministerului britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat că livrările, către Ucraina, de echipamente militare sofisticate fabricate din Occident vor fi ineficiente din cauza dificultăților în dezvoltarea și pregătirea echipajelor


Centrul orașului Cernigău după bombardarea continuă a ocupanților ruși de sâmbătă.


India va continua să importe cărbune rusesc, spune ministrul Oțelului

India intenționează să continue să importe cărbune de cocsificare din Rusia, a declarat duminică ministrul Oțelului din India – părând să contracareze tendința globală de a evita Moscova din cauza invaziei sale în Ucraina.

Ne îndreptăm în direcția importului de cărbune cocsificabil din Rusia”, a declarat ministrul Oțelului Ramchandra Prasad Singh, la o conferință la New Delhi.

El a spus că India intenționează să dubleze importurile de cărbune cocsificabil rusesc, un ingredient cheie în fabricarea oțelului.

Singh a mai spus la conferința de presă că țara a importat 4,5 milioane de tone – dar nu a indicat perioada la care se referea.

Țările occidentale și Japonia au impus sancțiuni neașteptat de grele asupra guvernului președintelui Vladimir Putin și a persoanelor asociate cu acesta.

India, un cumpărător important de mărfuri rusești, de la mărfuri la arme, s-a abținut de la mai multe voturi cheie ale Națiunilor Unite care condamna invazia din 24 februarie.


Auchan va rămâne în Rusia

CEO-ul Auchan Retail International, operatorul lanțurilor de hipermarketuri Auchan, Yves Claude, a declarat că firma nu are de gând să părăsească piața rusă din cauza războiului din Ucraina.

Anterior, președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a acuzat pe Auchan că sponsorizează agresiunea rusă.


Salvatorii din Regiunea Odesa au stins un incendiu într-o clădire de locuințe

Pe 27 martie, la ora 9, Serviciul de Salvare a primit un mesaj că în cartierul Primorsky al orașului Odesa a avut loc un incendiu în apartament.

Incendiul a fost localizat la ora 9:17 și stins la ora 9:32 Incendiul a distrus proprietatea gospodăriei dintr-un apartament cu o suprafață totală de 40 de metri pătrați.

În timpul incendiului, trei locuitori ai casei din cadrul serviciului de protecție împotriva gazelor și fumului au fost evacuați pe scări.

Cauza și pagubele incendiului sunt în curs de stabilire.
Nimeni nu a fost ucis sau rănit.

Din SES au fost implicate șase unități și 38 de salvatori.


Serviciul Federal pentru Supravegherea Comunicațiilor, Tehnologiei Informației și Mass-mediei din Rusia – Roskomnadzor – a restricționat accesul la site-urile tabloidului german Bild și la cele ale jurnalistului Nevzorov, împotriva cărora a fost deschis un dosar pentru falsuri despre acțiunile armatei ruse.


La Herson, oamenii s-au adunat pentru un miting pașnic împotriva ocupației armatei ruse.


Depozitul de petrol din Lvov, care a fost lovit de o rachetă cu o zi înainte, este complet distrus.

UPDATE 12:00

Moralul în Ucraina rămâne ridicat în ciuda a peste o lună de lupte brutale și a bombardamentelor rusești, potrivit unuia dintre cei mai cunoscuți cântăreți din țară, care călătorește în țară pentru a ridica moralul.

Vorbind în direct cu Hala Gorani din Harkov, în estul Ucrainei, Sviatoslav Vakarchuk a declarat că, în ciuda eforturilor sale de a vizita trupele, pacienții din spitale și civilii care suferă din cauza războiului, el „nu trebuie să ridice moralul, pentru că moralul este foarte ridicat”.

Întreaga țară luptă împotriva Rusiei. Uniți suntem. Vom câștiga acest război, fără îndoială pentru mine. Singura întrebare este: care va fi prețul pentru asta?„. a declarat Vakarchuk pentru CNN.

Vakarchuk, care este solistul formației populare Okean Elzy, a declarat că fanilor săi din Rusia le va fi greu să aibă acces la muzica sa în societatea „orwelliană” a lui Putin.

Au fost suprimați atât de brutal, așa că toți cei care sunt împotriva războiului sunt foarte tăcuți. Nu mai știu ce să le spun rușilor. Singurul lucru care poate funcționa acum sunt sancțiunile dure”, a spus cântărețul.

UPDATE 11:00

Armata rusă a confirmat duminică loviturile asupra unor depozite de combustibil în orașul Lvov din vestul Ucrainei și în afara Kievului, afirmând că a vizat aprovizionarea cu combustibil pentru trupele ucrainene.

La 26 martie, arme de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune lansate din aer au distrus o mare bază de combustibil în apropierea orașului Lvov, care furniza combustibil pentru trupele ucrainene din regiunile vestice ale Ucrainei, precum și în apropiere de Kiev”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konashenkov, într-un briefing duminică.

Konashenkov a confirmat o lovitură separată asupra Liovului sâmbătă, afirmând că rachetele de croazieră au vizat atelierele uzinei de reparații radio din Lvov, despre care a afirmat că efectua revizia și modernizarea sistemelor de armament ucrainene.

Autoritățile ucrainene au confirmat lovitura asupra bazei de combustibil din Lvov. Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei a declarat duminică că incendiul izbucnit la depozitul de combustibil din Lvov a fost stins la ora 6:49 dimineața.

Primarul din Lvov, Andriy Sadovyi, a declarat duminică, într-o postare pe Twitter, că pompierii au avut nevoie de 14 ore pentru a stinge incendiul.

Separat, Konashenkov a afirmat că armele lansate de pe mare au vizat un depozit de rachete ucrainean aflat la 30 de kilometri (18 mile) la sud-vest de Kiev.


Înaintea Zilei Mondiale a Teatrului, celebrată din 1962 pe 27 martie, Teatrul Deutsches din Berlin și-a manifestat solidaritatea cu Teatrul Academic de Dramă din Mariupol, distrus, scriind cuvântul „copii” în fața intrării acestuia, a anunțat sâmbătă Ambasada Ucrainei la Berlin pe pagina sa oficială de Facebook.

Actorii, activiștii și diplomații ucraineni din Berlin au scris „copii” cu litere mari și albe, la fel cum același cuvânt a fost scris în limba rusă pe jos în fața teatrului din Mariupol.

Acest lucru a simbolizat faptul că Deutsches Theater Berlin este alături de Teatrul Academic de Dramă distrus din Mariupol. Împreună cu teatrul în care copiii s-au ascuns de bombardamentele rusești, în timp ce Mariupol striga și implora ca măcar să nu se arunce bombe acolo, scriind acest cuvânt cu litere mari care puteau fi văzute din aer. Din păcate, acest lucru nu a oprit inamicul”, a precizat ambasada.

Autoritățile ucrainene au declarat că aproape 300 de persoane au murit și până la 1.300 de persoane s-au refugiat în teatru pe 16 martie, când acesta a fost bombardat de forțele rusești, informează CNN.

Rusia a negat că forțele sale au lovit teatrul, susținând în schimb că acesta a fost aruncat în aer de Batalionul Azov al armatei ucrainene.

Imagini publicate de Ambasada Ucrainei și un videoclip postat pe contul de Instagram al Deutsches Theater arată cum actori, activiști și diplomați pictează literele, în timp ce un steag ucrainean cu cuvintele „rămânem uniți” atârnă deasupra intrării în teatru.

O serie de evenimente dedicate orașului Mariupol au avut loc sâmbătă pe cele șase scene ale Deutsches Theater cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, a precizat ambasada.

UPDATE 10:00

Cel puțin cinci persoane ar fi fost rănite sâmbătă, după ce o serie de rachete au lovit Lvov, un oraș din vestul Ucrainei, aproape de granița cu Polonia, care fusese anterior ferit de cele mai grave efecte ale atacului brutal al Rusiei.

  • Primarul din Lvov, Andriy Sadovyi, a cerut apărare aeriană pentru Ucraina după ce o serie de rachete rusești au lovit orașul. El a declarat că rachetele au fost lansate din Sevastopol, cel mai mare oraș din Crimeea.
  • Una dintre lovituri a lovit o instalație de depozitare a combustibilului, provocând un incendiu.
  • O lovitură ulterioară a provocat „daune semnificative” la instalațiile de infrastructură ale orașului.
  • Până în prezent, nu au existat decese la primul loc unde au fost lansate rachetele, potrivit lui Maksym Kozytskyi, șeful Administrației militare regionale din Lvov.
  • Kozytskyi a declarat că fiecare sit a fost lovit cu două lovituri și că ambele sunt situate în cartiere rezidențiale.
  • Cinci persoane de la locul de depozitare a combustibilului au nevoie de îngrijiri medicale, a spus el.
  • „Nu există victime în primul sit, iar în cel de-al doilea sit încă încercăm să stingem focul”, a declarat Kozytskyi.
  • Atacul a avut loc în timp ce președintele american Joe Biden se afla sâmbătă în Polonia, unde s-a întâlnit cu omologul său polonez, Andrzej Duda, precum și cu oficiali și refugiați ucraineni.
  • Ulterior, Biden a ținut un discurs în fața Castelului Regal din capitala poloneză Varșovia, în care a declarat cu tărie că președintele rus Vladimir Putin „nu poate rămâne la putere”. Casa Albă a precizat ulterior că nu a fost un apel direct la schimbarea regimului.
  • Lvov este un oraș ucrainean strategic, situat în apropierea graniței cu Polonia, care a fost în mare parte ferit de bombardamentele neîncetate observate în mare parte din țară în timpul invaziei rusești.
  • Atacul are loc la doar o zi după ce armata rusă a declarat că prima fază a conflictului s-a încheiat și că își îndreaptă atenția către zonele disputate din estul Ucrainei.
  • Lvov este, de asemenea, punctul de trecere pentru sute de mii de refugiați care fug din Ucraina.

UPDATE 09:00

Incendiul de la un depozit de petrol din Lvov, care a fost lovit ieri de un atac cu rachete, a fost stins abia la 27 martie, la ora 07:00. Acest lucru a fost raportat de Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina.

În Lvov a fost oprit un incendiu pe teritoriul uneia dintre întreprinderile industriale de depozitare a produselor petroliere.

Pe 26 martie, în jurul orei 16:30, în Lvov a izbucnit un incendiu, din cauza focurilor de armă pe teritoriul unei întreprinderi industriale pentru depozitarea produselor petroliere.

Pe 27 martie, la ora 05:02, incendiul a fost localizat. La ora 06:49 a fost stins.

UPDATE 08:00

Pădurile au început să ardă în regiunea Lugansk din cauza bombardamentelor. Guvernatorul Serhiy Gaidai a numit-o „o nouă problemă”.

Potrivit acestuia, arde litiera din pădure și iarba uscată. Aproximativ 15 hectare ardeau într-un district.

Reamintim că, în anul 2020, regiunea Lugansk a fost lovită de incendii forestiere pe scară largă. În acel moment, oamenii au fost uciși și zeci de clădiri rezidențiale au fost distruse. Acestea au fost stinse timp mai mult de o săptămână.


Premierul ucrainean Denis Șmigal: „Ucrainenii ale căror case au fost distruse de război vor putea înregistra pagubele prin intermediul Diya”

Potrivit premierului ucrainean Denis Șmigal, fiecare casă, fiecare apartament, fiecare stradă din fiecare oraș afectat vor fi reconstruite, iar mecanismul de colectare a informațiilor și de stabilire a pagubelor va fi lansat în Ucraina în următoarele săptămâni.


Ministerul de Interne al Ucrainei: Ocupanții ruși au folosit muniții cu dispersie Tornado-S interzise în zona rezidențială din Krasnohorivka, regiunea Donețk.

„Poliția a izolat acum zona periculoasă din mijlocul străzilor din sectorul privat. Tehnicienii în explozibili lucrează la dezamorsarea focoaselor cumulative. Timpul de autodistrugere a acestora poate fi de până la 40 de ore, astfel încât este extrem de periculos pentru civili să se apropie de muniție. Ocupanții ruși au folosit muniții cu dispersie Tornado-S interzise în zona rezidențială din Krasnohorivka, regiunea Donețk”, a transmis Ministerul ucrainean de Interne.

UPDATE 07:00

În Harkov, după bombardarea din timpul nopții, un incendiu pe scară largă a început.

UPDATE 06:00

Unitatea Forțelor Aeriene Ucrainene a suferit în ziua precedentă un avion, 12 UAV-uri de diferite tipuri și 2 rachete de crater. Aviația Forțelor Aeriene a fost folosită pentru acoperirea defensivă a trupelor și a obiectelor. Avioanele de atac au efectuat lovituri la joasă înălțime împotriva țintelor desemnate și a țintelor invadatorilor.


Inamicul nu a încetat să încerce să mărească pierderile de vehicule și să crească numărul de victime ale unităților sale de luptă.


Rusia continuă să se bazeze pe rachete cu rază lungă de acțiune sau bombe lansate din spațiul aerian rusesc.
Rusia lansează rachete spre Ucraina de la distanță pentru a nu-și pune în pericol avioanele.

UPDATE 05:00

Finlanda s-ar putea confrunta cu amenințarea la granița cu Rusia dacă decide să solicite aderarea la NATO, a spus președintele Sauli Niinistö.

Sprijinul pentru aderarea la NATO a crescut de la evenimentele din Ucraina. Declarația a fost făcută în timpul unei întâlniri dintre Sauli Niinisto și Joe Biden.


Forțele ucrainene eliberează Poltavka, Malynivka. Pe 26 martie, forțele ucrainene au lansat contraatacuri cu succes împotriva trupelor ruse, alungându-le din satele ocupate temporar din regiunea Zaporizhzhia. Lupte grele au avut loc în ambele sate.


Rușii scot oamenii din Mariupol.

UPDATE 04:00

În Trostyanets, regiunea Sumy, care a fost eliberată cu o zi înainte, au avut loc multe distrugeri, iar spitalul local a fost minat de ocupanți.
Acest lucru a fost anunțat de prim-adjunctul șefului administrației militare regionale Sumy, Taras Savchenko.


Livrările de mărfuri importate în Rusia s-au prăbușit cu 59%.

UPDATE 02:00

Șeful Ministerului Culturii, Alexander Tkacenko, a spus că ocupanții au distrus deja peste 100 de situri de patrimoniu cultural din Ucraina.


Primarul Mariupolului Vadim Boychenko: Armata rusă nu a venit să „elibereze” pe Mariupolul, ci să șteargă orașul de pe fața pământului împreună cu locuitorii săi.


„Drapelul ucrainean atârnă deasupra orașului, trupele ruse nu pot încă să captureze complet Mariupol, controlând doar o parte din periferia acestuia. Mariupol a fost înconjurat din a cincea zi de război.
Din cauza luptelor, orașul este întrerupt de la alimentarea cu apă, gaze și de la comunicații”, a spus primarul din Mariupol.
Potrivit lui, Boycenko, „mii” de civili au murit în oraș. În plus, potrivit acestuia, 90% din clădirile de locuințe din oraș au fost avariate: „Este vorba de 2.600 de case, dintre care 60% au fost lovite direct de Grad, obuzier sau sistem…. 40% nu mai pot fi restaurate. Mariupol are nevoie de un evacuare completă”.


Noi atacuri au fost înregistrate în Cernigău.

Utilizarea unui sistem la distanță (ISDM) în regiunea Harkov.

TOS-1A „Solntsepyok” lovește Forțele Armate ale Ucrainei în Kamenka, regiunea Harkiv.

UPDATE 01:00

Forțele ruse folosesc fosfor alb împotriva ucrainenilor.

„Armata rusă a tras din nou asupra centrului de cercetare nucleară de la Harkov”, a informat parlamentul ucrainean.


Autoritățile ucrainene estimează că armata rusă a distrus până acum în jur de 4.500 de clădiri rezidențiale, 100 de întreprinderi, 400 de instituții de învățământ și 150 de unități de sănătate.


Rusia ar vrea să-și închidă ambasada din Polonia o perioadă.


În Harkov continuă exploziile.


Actorul și regizorul de film de la Hollywood Sean Penn a spus că lui Zelenski ar trebui să i se permită să vorbească la premiile Oscar.

UPDATE 00:00

Institutul mass-media din Ucraina a documentat 148 de crime împotriva jurnaliştilor şi a presei de la începutul invaziei ruse.


Regiunea Vyborgskaya a fost cuprinsă de flăcări.

Oamenii continuă să se adăpostească la metrou.


Recruții ruși sunt planificați să fie implicați în războiul împotriva Ucrainei.