- Un atac rusesc lovește un depozit de combustibil din Odesa.
- Președintele Consiliului UE promite noi sancțiuni și acuză Rusia de comiterea de atrocități la Bucha.
- Lituania devine primul stat membru UE care refuză importurile de gaze rusești.
UPDATE 23:00
Locuitorii din regiunea Donețk sunt îndemnați să părăsească regiunea din cauza amenințării escaladării militare. Acest lucru a fost declarat de șeful OVA Pavlo Kirilenko.
Advertisment
Pe cerul din regiunea Hmelnytsky, apărarea antiaeriană ucraineană a doborât o rachetă inamică.
„Nimic nu se poate compara cu ceea ce am văzut în Bucha. Eu, personal, încerc să mă pregătesc pentru fotografiile și videoclipurile care vor apărea de la Mariupol. Probabil că vor fi și mai devastatoare.
Recomandări
Ceea ce am văzut la Bucha arată clar un fapt: Rusia este mai rea decât ISIS în atrocitățile sale, crimele, amploarea acestor crime și comportamentul nepoliticos al armatei ruse în Ucraina. Nu știu unde au studiat acești soldați, ce fel de valori profesează, dacă există, pentru că este inexprimabil”, a spus Kuleba.
Fregata rusă din proiectul 11356P a primit astăzi avarii grave în urma unui foc al apărătorilor ucraineni.
Papa Francisc a confirmat că este gata să mearga în Ucraina, a spus ziarul catolic Avvenire. Pontiful a spus că nu știe dacă vizita este posibilă. „Am fost întrebat dacă va avea loc o călătorie în Ucraina și am spus că este pe masă discuția. Dar nu știu dacă va fi posibil, dacă este convenabil, dacă este în bine și dacă ar trebui să o fac”.
Orcii părăsesc în mod activ regiunea Sumi și trag dupa ei echipamente pe care soldații ucraineni nu le-au terminat, spune șeful OVA Jivitski.
UPDATE 22:00
Vehicule rusești distruse sunt aliniate pe străzi, iar majoritatea caselor au fost avariate într-un fel sau altul, o mare parte dintre clădirile de acolo fiind complet distrusă.
Bucha a cunoscut unele dintre cele mai grele lupte de la începutul războiului.
CNN a văzut cel puțin o duzină de cadavre în saci mortuari îngrămădiți în interiorul mormântului. Unele erau deja parțial acoperite.
O groapă comună a fost descoperită în orașul Bucha, la periferia capitalei ucrainene Kiev, a constatat o echipă CNN.
UPDATE 21:00
„Lumea a văzut multe atrocități de război. În momente diferite. Pe continente diferite. Dar a venit timpul să ne asigurăm că atrocitățile militare comise de forțele rusești sunt ultima manifestare a unui astfel de rău pe pământ. Toți cei responsabili de astfel de atrocități vor fi trecuți într-o carte specială a catastrofelor. Ei vor fi găsiți și pedepsiți”, a spus Zelenski.
În discursul său, Zelenski a anunțat că Ucraina va înființa un mecanism special de justiție care să investigheze și să urmărească penal fiecare crimă comisă de ocupanți pe teritoriul țării. Potrivit președintelui, procurorii și judecătorii internaționali vor ajuta Ucraina în acest sens. Scopul este de a aduce în fața justiției persoanele specifice care au declanșat și au participat în orice fel la războiul împotriva Ucrainei.
„Procuratura Generală, Poliția Națională, Ministerul Afacerilor Externe, SBU, serviciile de informații și alte structuri vor trebui să își îndrepte toate eforturile, pentru ca mecanismul să funcționeze imediat. Fiecare autor al unor astfel de crime va fi înscris într-un registru special al călăilor, va fi găsit și pedepsit”, a declarat președintele.
UPDATE 20:00
Hackerii de la Anonymous au dezvăluit identitățile a 120.000 de invadatori care luptă în Ucraina. „Toți soldații implicați în invazia Ucrainei trebuie să se confrunte cu un tribunal militar”.
Fotografie a autobuzului bombardat lângă Balakliya. Acesta este unul dintre cele trei vehicule folosite pentru evacuarea civililor. Anterior, șeful departamentului de poliție din Harkov a declarat că un șofer a fost ucis.
„Bucha, un oraș cu cadavre și tancuri arse, care a oprit ofensiva rusă”. BBC a realizat un reportaj din orașul eliberat de eroi.
Mykhailo Podolyak a calificat acțiunile ocupanților drept un genocid planificat.
Vitali Klitschko: „Prieteni! Suburbiile Kievului eliberate de orci arată îngrozitor… Pe jumătate distrus, jefuit, plin de moarte, de durere și de suferință”.
Regiunea Kiev: Gostomel este pus în gardă de „spiritul rusesc”.
Mașini strivite de tancurile rusești și împușcate pe străzile din Bucha. Unele au rămas cu oameni morți în ele.
UPDATE 19:00
Primar: Orașul ucrainean Cernihiv, distrus în mare parte.
Orașul Cernihiv din nordul Ucrainei este distrus în proporție de aproximativ 70% în urma unui asalt al trupelor ruse, a declarat, duminică, Vladyslav Atroshenko, primarul orașului.
„Consecințele” atacului Rusiei la Cernihiv sunt „grave”, similare cu urmările din alte orașe și localități grav avariate, cum ar fi Bucha, unde au fost găsite cadavre de civili pe străzi, precum și în Harkov și Mariupol, a spus el.
Cele mai urgente probleme cu care se confruntă locuitorii sunt „concentrarea trupelor rusești la granița cu Belarus” și îngrijorarea că orașul va fi lovit de mai multe rachete și bombe aeriene, a adăugat Atroshenko.
„Rușii se deplasează în Ucraina ca la ei acasă. Iar faptul că au plecat nu înseamnă că nu se vor întoarce mâine. Este nevoie de aproximativ o oră și jumătate pentru ca ei să ajungă la noi … Astăzi putem spune că este liniște, există curățenie, există deminare”, a spus el.
UPDATE 18:00
Zelenski acuză Rusia că a comis un „genocid”
Președintele ucrainean, Volodomir Zelenski, acuză Rusia că a comis un „genocid” în Ucraina pentru a nimici „întreaga națiune”.
„Da, acesta este un genocid. Eliminarea întregii națiuni și a întregului popor. Noi suntem cetățeni ai Ucrainei. Avem mai mult de 100 de naționalități. Aceasta este distrugerea și exterminarea tuturor acestor naționalități”, a declarat el într-un interviu acordat postului american CBC.
„Suntem cetățeni ai Ucrainei și nu dorim să fim supuși politicii Federației Ruse. Acesta este motivul pentru care suntem distruși și exterminați, iar acest lucru se întâmplă în Europa secolului XXI”, a adăugat Volodomir Zelenski.
Rusia neagă „uciderea în masă” a civililor la Bucha
Ministerul rus al apărării a negat afirmațiile Ucrainei potrivit cărora sute de civili au fost uciși de soldații ruși la Bucha.
Ministerul rus al apărării a declarat că numeroasele fotografii și videoclipuri publicate de Ucraina sunt o „provocare”, susținând că toate unitățile sale au părăsit orașul miercuri.
Mai multe cadavre ale unor bărbați civili au fost găsite, sâmbătă, pe o stradă din Bucha, oraș din nord-vestul Kievului. Un jurnalist ucrainean spunea că, în retragere, rușii au omorât toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani.
CNN menționa, citând oficiali și martori, că ar fi vorba despre cadavrele a aproape 300 de civili uciși de trupele rusești în Bucha.
SUA vor oferi 50 de milioane de dolari Republicii Moldova pentru a ajuta cu refugiații ucraineni
Statele Unite vor oferi cincizeci de milioane de dolari pentru a ajuta Moldova să facă față impactului invaziei rusești în Ucraina, inclusiv pentru a sprijini programe de instruire și echipamente pentru gestionarea frontierelor, precum și eforturile de combatere a traficului de persoane, potrivit unui comunicat de presă.
Misiunea SUA a precizat că finanțarea va oferi, de asemenea, asistență „pentru a îmbunătăți responsabilitatea și transparența în sectorul justiției și pentru a combate corupția și criminalitatea cibernetică”, se arată în comunicat.
„Astăzi, am putut vedea la fața locului modul în care guvernul dumneavoastră și poporul moldovean s-au unit pentru a îmbrățișa refugiații ucraineni – majoritatea femei și copii – care au fost forțați să lase în urmă tot ceea ce au și oamenii pe care îi iubesc pentru a fugi în siguranță”, a declarat ambasadorul ONU, Linda Thomas-Greenfield, în cadrul unei conferințe de presă comune cu prim-ministrul moldovean.
UPDATE 17:00
Șeful NATO avertizează că atacurile din Ucraina vor continua: aceasta nu este o „retragere reală a forțelor rusești”
Aceasta nu este o „retragere reală a forțelor rusești”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertizând că atacurile din Ucraina vor continua.
„Ceea ce vedem nu este o retragere reală. Dar vedem că Rusia își repoziționează trupele și că își ia o parte din ele înapoi pentru a le reînarma, pentru a le întări, pentru a le realimenta. Într-un fel, nu ar trebui să fim prea optimiști, pentru că atacurile vor continua”, a declarat Stoltenberg, duminică, pentru Dana Bash, corespondentul politic șef al CNN.
Stoltenberg vorbea în urma unor informații furnizate, sâmbătă, de guvernul ucrainean, potrivit cărora întreaga regiune Kiev a fost „eliberată” de forțele rusești. „Irpin, Bucha, Gostomel și întreaga regiune Kiev a fost eliberată de invadator”, a declarat viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, într-o postare pe Facebook.
CNN nu a confirmat că întreaga regiune Kiev a fost eliberată de trupele rusești de către forțele ucrainene, dar armata ucraineană a recâștigat, în ultimele zile, controlul suburbiilor din jurul capitalei, care a rămas sub controlul guvernului. Armata rusă a declarat că „dezescaladează” în jurul Kievului.
NATO este, de asemenea, „îngrijorat și de potențiala intensificare a atacurilor, în special, în sud și în est”, a declarat șeful alianței.
„Așadar, nu este vorba de o retragere reală, ci, mai degrabă, de o schimbare în strategie. Concentrându-se mai mult pe pe pe în sud și est”, a adăugat el.
UPDATE 16:00
Liderii europeni condamnă imaginile de la Bucha și cer anchetarea militarilor ruși
Șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, care a devenit primul lider al unei instituții a Uniunii Europene care a vizitat Ucraina de la începutul invaziei rusești, a declarat că imaginile de la Bucha și din alte zone eliberate din Ucraina arată „realitatea rece a crimelor de război ale lui Putin”.
Într-un tweet de duminică, Metsola s-a declarat „îngrozită” de „atrocitățile armatei ruse la Bucha și alte zone eliberate” și a subliniat că lumea trebuie să fie „conștientizată de ceea ce se întâmplă” în Ucraina și că trebuie impuse „sancțiuni mai dure” Rusiei ca represalii.
„Autorii și comandanții lor trebuie aduși în fața justiției”, a conchis ea.
Cancelarul german, Olaf Scholz, a calificat imaginile de la Bucha drept „teribile și îngrozitoare” și a spus că autorii trebuie să fie trași la răspundere.
„Trebuie să investigăm fără încetare aceste crime comise de armata rusă. Cer ca organizațiilor internaționale, cum ar fi Comitetul Internațional al Crucii Roșii, să li se permită accesul în aceste zone pentru a documenta, în mod independent, atrocitățile. Autorii și cei care le-au comandat trebuie să fie trași la răspundere în mod consecvent”, a declarat Scholz.
La rândul său, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că imaginile care vin din orașul ucrainean Bucha sunt „insuportabile”.
Baerbock a scris, duminică, pe Twitter că „violența neîngrădită a lui Putin nimicește familii nevinovate și nu cunoaște limite” și a cerut ca cei responsabili de „crime de război” să fie trași la răspundere.
„Vom înăspri sancțiunile împotriva Rusiei și vom sprijini și mai mult Ucraina cu apărarea lor”, a scris ea pe Twitter.
Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a avertizat că, dacă ceea ce a numit „abuzuri masive” în Bucha, Ucraina, se vor dovedi a fi crime de război, cei responsabili vor fi „judecați și condamnați”.
„Trebuie menținută și consolidată cea mai puternică presiune economică și internațională posibilă asupra Rusiei pentru a forța autoritățile ruse să pună capăt războiului de agresiune pe care l-au lansat la 24 februarie împotriva Ucrainei, al cărui cost umanitar și impact umanitar devin din ce în ce mai grave pe zi ce trece”, a declarat Le Drian, într-o declarație duminică după-amiază.
Appalled by atrocities of Russian army in #Bucha & other liberated areas.
This is cold reality of Putin’s war crimes.
World must be aware of what is happening. Tougher sanctions must be imposed.
Perpetrators & their commanders must be brought to justice.#StandWithUkraine️— Roberta Metsola (@EP_President) April 3, 2022
UPDATE 15:00
Premierul țării: Lituania devine primul stat membru UE care refuză importurile de gaze rusești
Lituania a devenit primul stat membru al Uniunii Europene care refuză importurile de gaze rusești, potrivit premierului țării.
„De acum, Lituania nu va mai consuma niciun cm cub de gaz rusesc toxic”, a declarat Ingrida Šimonytė, într-un tweet, duminică.
Acest lucru face din Lituania „prima țară din UE” care refuză importurile de gaz rusesc, a adăugat ea.
UE s-a angajat să își reducă dependența de gazul rusesc cu 66% până la sfârșitul acestui an.
From now and so on Lithuania won't be consuming a cubic cm of toxic russian gas.
LT is the first EU country to refuse Russian gas import.— Ingrida Šimonytė (@IngridaSimonyte) April 3, 2022
Ministrul britanic de externe cere ca „actele îngrozitoare” de la Bucha să fie investigate ca fiind crime de război
Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a acuzat, duminică, forțele ruse de comiterea unor „acte îngrozitoare” în orașele ucrainene Bucha și Irpin și a cerut ca acestea să fie investigate ca fiind crime de război.
„Pe măsură ce trupele rusești sunt forțate să se retragă, vedem din ce în ce mai multe dovezi ale unor acte îngrozitoare comise de forțele invadatoare în orașe precum Irpin și Bucha”, a declarat Truss duminică, într-un comunicat.
„Atacurile lor nediscriminatorii împotriva civililor nevinovați în timpul invaziei ilegale și nejustificate a Rusiei în Ucraina trebuie să fie investigate ca fiind crime de război”, a adăugat Truss.
UPDATE 14:00
Papa Francisc a numit Ucraina o țară „martiră” și a caracterizat invazia Rusiei ca fiind o „blasfemie”
Papa Francisc a calificat țara ucraineană drept „martiră” și invazia în curs a Rusiei drept un „sacrilegiu” în timpul mesajului său adresat credincioșilor, la finalul unei slujbe, ținute duminică dimineață, în Malta.
El le-a cerut credincioșilor, inclusiv unora care purtau steaguri ucrainene, să se roage „pentru pace, în timp ce ne gândim la tragedia umanitară din Ucraina martirizată, aflată, încă, sub bombardamentele unui război. Fie ca noi să fim neobosiți în rugăciune și în oferirea de asistență celor care suferă”.
Francisc își încheie duminică vizita de două zile în insula mediteraneană și este așteptat să se întoarcă la Roma.
Comentariile Papei vin la o zi după ce a declarat că o călătorie în Ucraina „este pe masă”, în timp ce vorbea cu jurnaliștii. Întrebat, sâmbătă, de un reporter dacă se gândește să viziteze Kievul, Papa Francisc a răspuns, după o pauză lungă: „Da, este pe masă”.
Papa Francisc și-a arătat sprijinul pentru refugiații ucraineni și a cerut încetarea războiului.
Human Rights Watch documentează presupuse crime de război comise de forțele ruse
Violul, execuțiile sumare și violențele ilegale sunt câteva dintre presupusele crime de război săvârșite de forțele ruse din Ucraina împotriva civililor din zonele ocupate din regiunile Cernăuți, Harkov și Kiev, a anunțat, duminică, Human Rights Watch (HRW) într-o declarație citată de CNN.
Grupul independent de apărare a drepturilor omului spune că a documentat acuzații de crime de război care „includ un caz de viol repetat; două cazuri de execuție sumară, unul a șase bărbați, celălalt a unui bărbat și alte cazuri de violență ilegală și amenințări împotriva civililor între 27 februarie și 14 martie 2022″.
„Soldații au fost, de asemenea, implicați în jefuirea bunurilor civile, inclusiv a alimentelor, hainelor și lemnelor de foc. Cei care au comis aceste abuzuri sunt responsabili de crime de război”, a adăugat acesta.
CNN nu a verificat în mod independent detaliile acestor rapoarte.
CNN a solicitat un comentariu din partea Ministerului rus al apărării cu privire la acest raport.
Președintele Consiliului UE promite noi sancțiuni și acuză Rusia de comiterea de atrocități la Bucha
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a promis, duminică, noi sancțiuni împotriva Rusiei, după ce au apărut imagini cu douăzeci de cadavre de civili împrăștiate pe jos în orașul Bucha, la nord-vest de Kiev, Ucraina.
Imaginile au fost publicate sâmbătă de AFP, după ce jurnaliștii au avut acces în zonă după retragerea forțelor rusești.
„Șocat de imaginile obsedante ale atrocităților comise de armata rusă în regiunea eliberată de Kiev #BuchaMassacre”, a scris Michel pe Twitter.
Shocked by haunting images of atrocities committed by Russian army in Kyiv liberated region #BuchaMassacre
EU is assisting #Ukraine & NGO’s in gathering of necessary evidence for pursuit in international courts.
Further EU sanctions & support are on their way.
Слава Україні!— Charles Michel (@eucopresident) April 3, 2022
„Problemă radioactivă gravă” după ce trupele ruse părăsesc Cernobîl
Autoritățile ucrainene trebuie să verifice dacă există deșeuri radioactive și radiații în jurul Kievului, deoarece ar putea exista o „problemă radioactivă gravă”, în urma unei informări făcută de șeful zonei de excludere de la Cernobîl.
Acesta a declarat că aproximativ 1.500 de soldați ruși s-au aflat în zona de excludere din jurul centralei nucleare de la Cernobîl în timpul ocupării zonei de către Rusia.
Două explozii au fost auzite în orașul rus Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina
Două explozii au fost auzite, duminică, în orașul rus Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina, au declarat doi martori pentru Reuters. Cauza exploziilor nu a fost imediat clară. Unul dintre martori a declarat că exploziile au fost atât de puternice încât au zdruncinat ferestrele casei sale din Belgorod.
Exploziile au avut loc la câteva zile după ce Ministerul rus al apărării a declarat că două elicoptere ucrainene au lovit un depozit de combustibil din oraș, situat la aproximativ 35 km de granița cu Ucraina, după ce au intrat în Rusia, la o altitudine extrem de joasă, în primele ore ale zilei de vineri.
Kremlinul a declarat că incidentul ar putea submina eforturile de pace, în timp ce un înalt oficial ucrainean de securitate a negat responsabilitatea.
UPDATE 13:00
Aproximativ 2,5 milioane de refugiați ucraineni au trecut, până acum, granița în Polonia
Poliția de frontieră poloneză spune că 2,461 milioane de refugiați au trecut granița ucraineană în Polonia. Peste 4,1 milioane de refugiați au fugit din Ucraina de la începutul invaziei Rusiei, la 24 februarie, potrivit celor mai recente cifre ale ONU.
Aceleași date arată că, deși marea majoritate a acestor refugiați au fugit în Polonia, alții au trecut și în țările vecine din Europa, inclusiv în România, Republica Moldova și Ungaria.
La sfârșitul lunii martie, un înalt oficial al administrației Biden a anunțat că Statele Unite vor primi până la 100.000 de ucraineni și alte persoane care fug de agresiunea Rusiei.
Ministrul ucrainean de externe solicită sancțiuni ca răspuns la „masacrul” de la Bucha
Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a cerut lumii să reacționeze la „masacrul” care, în opinia sa, a avut loc în orașul Bucha, în apropiere de Kiev, relatează BBC.
„Rușii urmăresc să elimine cât mai mulți ucraineni”, a declarat el într-o postare pe Twitter, solicitând grupului G7 al celor mai bogate națiuni din lume să impună sancțiuni Rusiei ca răspuns.
Separat, președintele Consiliului UE, Charles Michel, a folosit, de asemenea, cuvântul „masacru” pentru a descrie scenele din Bucha, după ce forțele rusești s-au retras din oraș.
Michel a declarat că UE va impune sancțiuni ca răspuns și că ajută la eforturile de a aduna dovezi pentru a fi folosite în instanțele internaționale.
Forțele armate ale Ucrainei au preluat controlul asupra zonei orașului Pripyat și a unei porțiuni din frontiera de stat a Ucrainei cu Belarus
Forțele ruse țin prizonieri 11 primari ucraineni și ucid unul în detenție
Forțele ruse țin în captivitate 11 primari ai unor localități ucrainene și au ucis un primar în detenție, a declarat duminică vicepremierul ucrainean, Iryna Vereshchuk.
Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, Vereshchuk a declarat că 11 primari locali din regiunile Kiev, Kherson, Mykolaiv și Donețk „se află în captivitate rusească”.
Ea a adăugat că Ucraina va „informa Comitetul Internațional al Crucii Roșii, ONU și alte organizații despre captivitatea lor”.
Vereshchuk a declarat că guvernul ucrainean a aflat, sâmbătă, că Olga Sukhenko, primarul din Motyzhyn – un sat din regiunea Kiev – a fost ucisă în captivitate de către forțele rusești.
„Aceasta este o crimă de război, cei responsabili vor fi pedepsiți în conformitate cu dreptul umanitar internațional”, a declarat Vereshchuk, adăugând că Ucraina va face presiuni pentru a se asigura că „civilii noștri, primarii, preoții, jurnaliștii și activiștii noștri sunt eliberați” din detenție.
CNN nu a putut verifica independent aceste afirmații. Forțele rusești au reținut oficiali guvernamentali locali într-o serie de cazuri în Ucraina.
Cadavrele a cel puțin 20 de civili au fost găsite împrăștiate pe stradă în orașul Bucha, la nord-vest de Kiev, după retragerea forțelor ruse din zonă, în imagini șocante publicate sâmbătă de AFP.
CNN a solicitat un comentariu din partea Ministerului rus al apărării cu privire la acuzațiile privind executarea civililor în regiunea Kiev și în alte părți ale Ucrainei.
UPDATE 12:00
Încercările de evacuare din Mariupol se vor intensifica, din nou, duminică
Încercările de evacuare din orașul-port Mariupol, aflat sub asediu, se vor relua duminică, potrivit vicepremierului ucrainean, Iryna Vereshchuk.
Vereshchuk a declarat că un total de 17 autobuze vor pleca din apropierea orașului sudic Berdiansk, în vederea evacuării oamenilor din Berdiansk și din orașul vecin Mariupol.
„10 (autobuze) pentru a evacua oamenii din Mariupol și din Berdiansk… șapte autobuze vor încerca să se apropie de Mariupol însoțite de Crucea Roșie”, a declarat Vereshchuk, într-un videoclip, postat duminică, pe rețelele de socializare.
Sâmbătă, o echipă a Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), care plecase din Zaporizhzhia, nu a reușit să ajungă la Mariupol, petrecând noaptea în drum spre destinație, potrivit unui ofițer de presă al CICR.
Mariupol, care este înconjurat de puncte de control rusești, a fost supus, timp de săptămâni, la un bombardament intens. Oficialii ucraineni au descris situația de acolo ca fiind o urgență umanitară majoră.
Autoritățile ucrainene intenționează, de asemenea, să evacueze, duminică, persoanele din Severodonetsk, Popasna, Lysychansk, Rubizhne și satul Nijni din regiunea Luhansk, a adăugat Vereshchuk.
Eforturile de evacuare din întreaga Ucraină au continuat. Peste 4.000 de civili au fost evacuați prin coridoare sâmbătă, potrivit lui Vereshchuk.
UPDATE 11:00
Armata rusă confirmă lovitura asupra instalației de combustibil din Odesa
Ministerul rus al apărării a confirmat, duminică, un atac asupra unei rafinării de petrol și a instalațiilor de depozitare a combustibilului din orașul portuar ucrainean Odesa, care a fost, în mare parte, scutit de asalturile rusești de când a început invazia în februarie.
„În această dimineață, rachete de mare precizie pe mare și din aer au distrus o rafinărie de petrol și trei instalații de depozitare a combustibilului și lubrifianților în apropierea orașului Odesa, de unde se aproviziona cu combustibil grupul de trupe ucrainene din direcția Mykolaiv”, se arată într-o declarație pe Telegram.
Primarul din Odesa, Hennadii Trukhanov, a declarat că nu au existat victime în urma atacului.
„Astăzi, ocupanții au lovit cu rachete obiectele de infrastructură critică din Odesa”, a declarat Trukhanov în declarații televizate. „Există foc, există fum. Din fericire, nu există victime. Doar clădirile sunt avariate. Situația este sub control”.
Negocierile dintre Rusia și Ucraina vor continua pe 4 aprilie în format online
Acest lucru a fost anunțat de șeful grupului de negociere din partea Rusiei, Vladimir Medinsky.
UPDATE 10:00
Trupele rusești „își adună forțele” pentru a concentra atacurile militare în estul Ucrainei
Trupele rusești „își adună forțele” pentru a concentra atacurile militare în estul Ucrainei, deoarece au eșuat în alte zone, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Volodimir Zelenski.
Serghei Nikiforov a declarat, la emisiunea Sunday Morning de la BBC, că soldații lui Vladimir Putin se „regrupează” și se pregătesc „să încercuiască armata noastră din Donbas”.
„Se retrag în unele regiuni… se retrag în Belarus, în Rusia, se regrupează și apoi, vizează să atace Donbasul. Își adună forțele. Se pregătesc să își concentreze eforturile în est”, a spus acesta.
Singura parte a Ucrainei în care înregistrează unele progrese este estul.
UPDATE 09:00
Vicepremierul polonez, Jaroslaw Kaczynski, a declarat că Polonia este deschisă la amplasarea de arme nucleare americane pe teritoriul său.
Scholz i-ar fi cerut lui Zelenski ca Ucraina să renunțe la perspectiva aderării la NATO
Cancelarul german, Olaf Scholz, i-a cerut lui Zelenski, în februarie, ca Ucraina să renunțe la perspectiva aderării la NATO pentru a evita o ofensivă de amploare a Rusiei, potrivit unui articol din Wall Street Journal. publicat sâmbătă.
„Scholz a făcut o ultimă încercare de a ajunge la o înțelegere între Moscova și Kiev. Pe 19 februarie, la Munchen, el i-a spus lui Zelenski că Ucraina ar trebui să renunțe la aspirațiile sale de a adera la NATO și să își declare neutralitatea în contextul unui acord mai larg între Occident și Rusia privind securitatea europeană”, scrie Jurnalul.
Un astfel de acord ar trebui să fie semnat de Putin și Biden, care „ar asigura împreună securitatea Ucrainei”.
Președintele Zelenski a răspuns că Putin nu poate fi de încredere și că majoritatea ucrainenilor vor să adere la NATO. Acest lucru i-a făcut pe oficialii germani să se îngrijoreze că șansele de pace se dezgheață.
UPDATE 08:00
Administrația militară regională: „Infrastructura critică” din Odesa a fost afectată
O lovitură rusă a lovit „infrastructura critică” din orașul portuar Odesa, situat în sudul țării, a declarat, duminică, Serhii Bratchuk, purtătorul de cuvânt al Statului Major Operațional al administrației militare regionale din Odesa.
„Unul dintre obiectele de infrastructură critică a fost lovit în această dimineață”, a declarat el la televiziunea națională. „În prezent, situația este sub control, serviciile respective lucrează la fața locului. Detaliile vor fi anunțate mai târziu”.
Primăria orașului Odesa a confirmat un atac aerian pe contul lor de Telegram, duminică dimineața, spunând că unele rachete rusești au fost doborâte de sistemul lor de apărare antiaeriană și că, în unele cartiere, a izbucnit un incendiu.
Ministrul britanic al apărării: avioanele rusești rămân „vulnerabile” în fața apărării ucrainene
Ucraina continuă să reprezinte o „provocare semnificativă” pentru operațiunile aeriene și de rachete ale Rusiei, lăsând avioanele rusești vulnerabile la sistemele de apărare aeriană cu rază scurtă și medie de acțiune, a declarat duminică Ministerul britanic al apărării.
„Incapacitatea Rusiei de a găsi și de a distruge sistemele de apărare aeriană a îngreunat serios eforturile sale de a obține un control larg asupra aerului, ceea ce, la rândul său, a afectat semnificativ capacitatea sa de a sprijini avansarea forțelor sale terestre pe mai multe fronturi„, a scris ministerul într-o actualizare a informațiilor de apărare postată pe Twitter.
Ministerul a raportat, de asemenea, o concentrare a activității aeriene rusești spre sud-estul Ucrainei, „probabil ca urmare a faptului că Rusia își concentrează operațiunile militare în această zonă”, a precizat ministerul.
Forțele navale rusești au continuat să împiedice realimentarea Ucrainei, pe mare, cu o „blocadă îndepărtată” a coastei ucrainene în Marea Neagră și Marea Azov, a precizat ministerul, deși o debarcare a forțelor rusești ar fi fost probabil „din ce în ce mai riscantă” din cauza pregătirilor ucrainene.
Minele raportate în interiorul Mării Negre reprezintă, de asemenea, „un risc serios” pentru activitatea maritimă, a declarat ministerul, adăugând că, deși originea acestor mine rămâne neclară și disputată, „prezența lor se datorează aproape sigur activității navale rusești”.
Un atac rusesc lovește un depozit de combustibil din Odesa
Un depozit de combustibil din orașul ucrainean Odesa arde, duminică dimineața, potrivit unei echipe CNN aflată la fața locului.
Un martor a declarat pentru CNN că a auzit șase explozii la depozitul de combustibil înainte de răsăritul soarelui.
Mai mulți martori au declarat pentru CNN că au văzut drone pe cerul din jurul zonei în ultimele două zile.
În imaginile video realizate de CNN se văd coloane de fum negru și gros care se ridică în aer din depozitul de combustibil, care se află lângă o cale ferată. Coloanele puteau fi văzute la kilometri distanță. Echipa CNN nu a auzit nicio sirenă de raid aerian.
Cel puțin o explozie secundară a fost auzită în timp ce pompierii încercau să controleze incendiul. Nu este clar dacă au existat victime.
UPDATE 07:00
La Odesa sunt semnalate explozii. Sunt nori de fum deasupra orașului.
SUMAR 00:00 – 06:00
Statele Unite vor facilita transferul tancurilor sovietice în Ucraina – CNN. Este vorba de tancuri T-72 cu care armata ucraineană are experiență în operare
▪ Partea rusă a fost de acord cu propunerile privind garanţiile de securitate, cu excepţia clauzei privind Crimeea, a declarat un membru al delegaţiei ucrainene Arahamiya. Potrivit acestuia, întâlnirea dintre președinții Ucrainei și Rusiei va avea loc probabil în Turcia
▪ Ministerul rus al Apărării a spus că ocupanții promit să asigure evacuarea străinilor de la Mariupol la Berdiansk
▪️ Prim-ministrul finlandez Sanna Marin a cerut aderarea țării la NATO, deoarece Rusia nu era vecinul pe care și l-au imaginat.
▪️ Secretarul britanic de externe Liz Trass a numit atrocitățile rușilor din Bucha și alte orașe ucrainene dezgustătoare.
▪️ Potrivit informațiilor americane, Putin are nevoie de cel puțin o „victorie” în Ucraina până pe 9 mai. Serviciile de informații spun că Rusia și-a revizuit strategia și se concentrează pe capturarea Donbassului și a altor regiuni din estul Ucrainei.
UPDATE 6:00
Președintele rus Vladimir Putin vrea să obțină cel puțin o „victorie” în Ucraina până pe 9 mai, când la Moscova are loc în fiecare an o paradă militară de „Ziua Victoriei”. Acest lucru este evidențiat de cele mai recente estimări ale informațiilor americane, au declarat pentru CNN mai mulți oficiali americani.
Ministerul japonez al Apărării angajează un specialist care va lupta împotriva propagandei rusești și va publica informații exacte despre războiul din Ucraina.
UPDATE 5:00
Vânzătorii de carburanți marini au încetat deservirea navelor sub pavilion rusesc în marile centre europene, inclusiv Spania și Malta. Incapacitatea de a alimenta cu combustibil complică logistica în timpul transportului.
După eliberarea orașului Bucha, 280 de persoane au fost deja îngropate în gropi comune.
Primarul Anatoly Fedoruk a vorbit despre asta.
Potrivit acestuia, străzile orașului ruinat sunt încă pline de cadavre.
UPDATE 03:00
Un regizor lituanian a murit la Mariupol
În timp ce încercau să părăsească Mariupol, ocupanții ruși l-au ucis pe regizorul lituanian Mantas Kvedaravičius.
Acest lucru a fost anunțat de realizatorul de documentar rus și leton Vitaly Mansky.
„Prietenul nostru, participant la Artodkfest, realizatorul de documentar lituanian Mantas Kvedaravičius, a fost ucis astăzi la Mariupol, cu o cameră în mâini, în acest război nasol al răului împotriva lumii întregi”, a scris Mansky.
În 2016, Kvedaravičius a realizat filmul „Mariupolis” despre războiul din Donbass. Acest film se numește „istoria umană pe fondul răsturnărilor istorice.
UPDATE 02:00
Armata rusă a părăsit orașul ucrainean Bucha după ce a executat probabil sute de civili. Cadavrele zac în jur cu mâinile legate. Am întrebări pentru Scholz, Merkel, Steinmeier, Maas, Baerbock, Lambrecht, Gabriel, Platzeck și alții.
Russian army left Ukrainian town of Bucha after having executed probably hundreds of civilians. Bodies are laying around with hands tied. I have questions to Scholz, Merkel, Steinmeier, Maas, Baerbock, Lambrecht, Gabriel, Platzeck and others. pic.twitter.com/nfkEqvqAeU— Sergej Sumlenny (@sumlenny) April 2, 2022
În teritoriile ocupate temporar, rușii au început să colecteze date personale sub pretextul unui „recensământ” sau în timpul distribuirii „ajutoarelor umanitare”. Centrul pentru Combaterea Dezinformarii (JRS) avertizează că aceste informații vor fi apoi folosite pentru intimidare și hărțuire.
De asemenea, este probabil ca aceste date să fie folosite în timpul „referendumurilor”. Cel mai adesea sunt percheziționați militarii, membrii familiilor lor, activiștii, jurnaliștii și personalitățile culturale.
Prin urmare, JRS le cere tuturor să fie deosebit de vigilenți și să nu dea nimănui informațiile personale și documentele originale, precum și să-și informeze rudele, prietenii și rudele despre posibilul pericol.
UPDATE 00:00
Fotografie cu ucraineni la granița mexico-americană. Oameni care așteaptă permisiunea de a intra în Statele Unite ca refugiați – The Guardian
„Trăiesc în condiții periculoase și petrec noaptea în corturi așteptând să înceapă procesul de imigrare”, potrivit The Guardian.
Informații operative ale Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei din 24.00 02.04.2022 privind invazia rusă: Intensitatea loviturilor cu rachete ale inamicului, precum și a loviturilor cu arme de înaltă precizie a scăzut ușor
▪️Se continuă pregătirea unor unități inamice suplimentare pentru participarea la ostilitățile de pe teritoriul Ucrainei. Se plănuiește crearea unor batalioane „voluntare” de rezidenți ai teritoriilor ocupate temporar ale Ucrainei și de mercenari.
▪️În direcția Polissya, ocupanții continuă să retragă unități pe teritoriul Republicii Belarus. În timpul retragerii trupelor, inamicul minează rutele de înaintare și așezările individuale.
▪️În regiunea Sivers’kyi, inamicul a finalizat retragerea unităților de pe teritoriile statului nostru către Federația Rusă și Republica Belarus. Echipamentul militar al inamicului este concentrat în gările și instalațiile care au șine de cale ferată, ceea ce îi permite să fie încărcat și trimis pe teritoriul Federației Ruse.
▪️Unitățile Armatei a 2-a All-Militare din Districtul Militar Central care operează în direcția orașului Brovary sunt retrase în Federația Rusă (prin Regiunea Sumy). ▪️În Slobozhanshchyna, inamicul continuă să blocheze parțial orașul Harkov și obuze zonele rezidențiale și industriale ale orașului cu sisteme de artilerie de diferite tipuri. Intensitatea bombardării a scăzut.
▪️În direcția Donețk, inamicul a continuat să tragă asupra unor unități ale Forțelor Armate și să efectueze operațiuni de asalt în unele zone. Principalele eforturi ale ocupanților au continuat să se concentreze pe capturarea așezărilor de la Rubijne, Popasna, pregătirea pentru atacul de la Severodonețk, obținerea controlului deplin asupra Mariupolului, precum și accesul la Vugledar și Marinka. Nu au reușit.
Echipele de salvare au dezactivat într-o singură zi peste 640 de dispozitive explozive în orașul eliberat Irpin de lângă Kiev.
Primarul din Irpin a declarat că orașul nu va fi sigur timp de o lună, deoarece armata îl va curăța de explozibilii lăsați de ruși.
⚡️ Rescuers deactivate more than 640 explosive devices in liberated town of Irpin near Kyiv in one day.
The mayor of Irpin said the city won’t be safe for a month, as the military will be clearing it from explosives left by Russians.— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) April 2, 2022
Forțele speciale ale Poliției Naționale au început să elibereze orașul Bucha
My brother sent this to me. Town of Bucha northwest of Kyiv. The amount of dead citizens on one street alone…I just can’t even process. pic.twitter.com/KOSwISih6N— Viktoriia 🇺🇸🇺🇦 (@ViktoriiaUAH) April 1, 2022
Orașul Bucha este în prezent curățat de regimentul de forțe speciale al poliției naționale (SAFARL), format din unități ale forțelor speciale, luptători KORD și Thor, precum și specialiști din cadrul serviciului antiintrus și al serviciului de muniție antiexplozivă.
▪ Specialiștii din cadrul Serviciului EOD inspectează locurile unde au avut loc infracțiuni militare în Federația Rusă și recuperează munițiile și munițiile explozive care nu au fost detonate.
▪️Ofițerii de ordine publică verifică fiecare curte și ajută localnicii.
▪️Majoritatea oamenilor care au supraviețuit în focul ocupației cooperează cu forțele de ordine pe cât posibil.
Poliția face tot posibilul pentru a restabili legea și ordinea în teritoriile ocupate, astfel încât localnicii să se poată întoarce cât mai repede în orașul lor natal.
Partenerii noștri