• Liderul ucrainean a informat că, de marți, la Biroul Președinției va fi creat un grup de experți – ucraineni și internaționali – care va analiza în permanență sancțiunile impuse Rusiei.
  • Organizația Națiunilor Unite (ONU) și partenerii săi au reușit să livreze luni, în condiții de siguranță, rații alimentare, medicamente și obiecte de uz casnic în Harkov.
  • Forțele Armate ale Ucrainei declară că au sub control situația din așezările Motizin, Lisne, Kapitanivka și Dmitrivka.

UPDATE 23:00

SITUATIE CORIDOARE. Raportul viceprim-ministrului Irina Vereshchuk privind activitatea coridoarelor umanitare:

  • Astăzi, 1.665 de persoane au ajuns la Zaporizhzhia prin trei coridoare umanitare în vehicule personale. Dintre aceștia, 936 sunt locuitori ai Mariupolului și 729 locuitori ai așezărilor din regiunea Zaporojjea.
  • La Vasilyevka, rușii au blocat un convoi umanitar trimis la Berdiansk, Melitopol și Energodar.
  • Trupele ruse au blocat coloane de vehicule personale care mergeau spre Zaporojie de la Tokmak și Energodar.
  • Coridoarele umanitare de la Mariupol, Berdyansk, Melitopol și Energodar au fost convenite pentru mâine.

UPDATE 22:00

Luptele intense continuă în jurul suburbiilor Kievului, în special în nord-vestul și nord-estul orașului, în pofida anunțului oficialilor ucraineni și ruși, potrivit căruia Moscova își retrage unele unități atât din capitală, cât și din Cernihov. În centrul orașului, sirenele de raid aerian și trosnetele de artilerie au putut fi auzite, de asemenea, cu aceeași intensitate și frecvență ca în zilele precedente.

UPDATE 21:00

Expulzarea diplomaților ruși: Mai multe țări au anunțat marți că expulzează diplomați ruși din țările lor. Potrivit Ministerului olandez al Afacerilor Externe, Olanda a expulzat 17 ofițeri de informații ruși atașați diplomaților ruși din țară. Acesta a precizat într-un tweet că decizia s-a bazat pe informații de la serviciile de informații și de securitate olandeze care îi numeau pe ofițerii ruși drept o amenințare la adresa securității naționale. Belgia a declarat că expulzează 21 de diplomați ruși care au fost identificați ca fiind implicați în spionaj și activități de influență, a declarat ministrul belgian al afacerilor externe, Sophie Wilmes.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Ucraina, invitată la o reuniune cu miniștrii de externe din NATO: Ucraina și o serie de țări care nu fac parte din NATO au fost invitate să participe săptămâna viitoare la o parte a unei reuniuni de două zile a miniștrilor de externe din cadrul NATO, potrivit unui comunicat al alianței militare cu sediul la Bruxelles.

Biden a declarat că el și liderii europeni cu care a discutat marți dimineață au fost de acord să aștepte și să vadă ce are de oferit Rusia, urmărindu-și acțiunile între timp.

UPDATE 20:00

Navele mici, navigația și pescuitul sunt interzise în regiunea Zaporijjea. Evhen Starukh a declarat pentru Zaporijjea OVA că există informații despre posibile mineriade pe suprafața apei de către ocupanții din partea superioară și inferioară a centralei electrice din Nipru, în rezervorul Kakhovka și în râul Nipru.

UPDATE 19:00

Situația în Ucraina:

  • Inamicul retrage unități separate de pe teritoriul regiunilor Kiev și Cernihov.
  • Pe Slobozhanskiy și Donetskiy – supraîncărcare pentru forțele principale zonate.
  • Pe Volyn, Siversky – nu au fost detectate schimbări semnificative.
  • Pe Polissya – inamicul nu a desfășurat acțiuni ofensive active.
  • Pe Brovarsky – insurgenții încearcă să mențină pozițiile ocupate anterior și să nu permită o nouă infiltrare a trupelor noastre.
  • Pe Slobozhansky – inamicul continuă să blocheze Harkovul. A retras unele unități ale Armatei 1 de tancuri din zona orașului Sumi, în afara teritoriului Ucrainei.
  • Pe Pivdenno-Buzsky – Armata rusă desfășoară reluarea pregătirii de luptă, reaprovizionarea.
  • În zonele de operare din Marea Neagră și Azov, navele inamice continuă să desfășoare misiuni de supraveghere și recunoaștere.
  • Forțele de ocupație rusești pot detona în orice moment muniții în apropierea zonei Chornobîl, deteriorarea „sigiliului” AES și contaminarea radioactivă a unei zone în care se află sute de milioane de europeni.

SITUAȚIA ÎN MARIUPOL. Încă un caz în care locuitorii din Mariupol sunt mutați cu forța pe teritoriul țării agresoare. De această dată, personalul și pacienții maternității orădene nr. 2. Consiliul municipal din Mariupol raportează că ocupanții continuă să răpească locuitorii orașului. Mai mult de 70 de persoane au fost scoase cu forța din Maternitatea nr. 2 din districtul Levoberezhny – este vorba de personal medical și de pacienți.

UPDATE 18:00

Armata rusă bombardează satele ucrainene ocupate și acuză forțele armate ucrainene de acest lucru.

Macron are o conversație telefonică cu Putin.

Anonymous a închis serverele Agenției Federale de Transport Aerian.

UAV turcesc de mici dimensiuni MAM-L Bayraktar TB-2 confiscat în Kherson Oblast.

UPDATE 17:00

Rusia nu vrea să expună Kievul la un mare risc militar, a spus Medinski.

Armata rusă a demilitarizat o zonă rezidențială adiacentă din Saltovka, folosind arme de precizie.

Trupele rusești au atacat un aerodrom din Starokostyantyniv, în regiunea Khmelnytskyy. Acest lucru a fost raportat de primarul orașului, Mykola Melnychuk.

Federația Rusă a deschis un dosar privind tentativa de ucidere deosebit de brutală a cel puțin opt „deținuți” de către forțele de securitate ucrainene.

Anterior, ONU a cerut o anchetă în legătură cu această situație, înregistrarea video, arătând că militarii ucraineni îi tratează brutal pe prizonieri, inclusiv împușcându-i în picioare.

Occupanții l-au ucis pe șeful lui Beryslau, Oleksandr Shapovalov, și pe cel al lui Hola Prystan, Oleksandr Babich, a spus Vitali Klitschko.

„Presiunea asupra lui Putin trebuie să fie crescută atât prin măsuri economice suplimentare, cât și prin acordarea de asistență militară (Ucrainei), pentru a ne asigura că Rusia își schimbă complet cursul”, a reluat un purtător de cuvânt al premierului în legătură cu faima lui Johnson.

Consiliul UE a adoptat un plan în 10 puncte pentru sprijinirea persoanelor strămutate din Ucraina, relatează Elena Zelenska.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că un potențial acord de încetare a focului în Ucraina nu este o măsură suficientă pentru a ridica sancțiunile pe care Marea Britanie le-a impus Rusiei.

UPDATE 16:00

Resursele ucrainene, citând informațiile AFU, raportează că un număr mare de trupe rusești a fost retras în regiunea Kursk, la granița cu Ucraina, mai multe decât înainte de începerea apărării aeriene din 24 februarie.

Severodonetsk, complet dezenergizat după bombardamentele ocupanților.

SBU investighează mutarea forțată a locuitorilor din Mariupol în Rusia de către invadatorii ruși.

Punctele de discuție exprimate anterior de Medinski în legătură cu rezultatul negocierilor cu Ucraina (Rusia nu se opune aderării Ucrainei la UE; refuzul Kievului de a se alătura alianțelor militare etc.) nu reprezintă poziția finală de negociere, ci doar propuneri exprimate de partea ucraineană.

În regiunea Rivne, incendiul de la depozitul de petrol, care a fost lovit de ruși, este încă în curs de stingere.

Comandantul Brigăzii 92 Mecanizate Independente și membrii garnizoanei din Harkov, conduși de generalul „Marcel”, au fost primii care au verificat satul Mala Rogan, regiunea Harkov, care fusese curățat de invadatori.

S-a stabilit că drumul de la Harkov la Chuguev era complet liber de ocupanți. De asemenea, s-a constatat că inamicul a aruncat în aer podul de la Chuguev la satul Bashkirovka, regiunea Harkov. Au fost descoperite noi crime împotriva civililor comise de forțele de ocupație. Se pare că, la părăsirea teritoriului, ocupanții au ucis civili împușcându-i în tâmplă.

Primul adjunct al șefului comisiei internaționale din Duma rusă a declarat că „rezultatul discuțiilor ruso-ucrainene este un indiciu serios că operațiunea specială este aproape de final”.

Președintele SUA, Joe Biden, va discuta astăzi, 29 martie, despre situația din jurul Ucrainei cu liderii: Franței, ai Germaniei, ai Italiei și ai Regatului Unit. Acest lucru a fost raportat de Reuters, citând Casa Albă.

Mâine nu vor avea loc discuții la Istanbul. Presa rusă a relatat, citând o sursă din cadrul Ministerului rus de Externe, că mâine nu sunt așteptate discuții ruso-ucrainene și că delegația rusă intenționează să părăsească Istanbulul astăzi. Inițial, negocierile au fost planificate să dureze două zile.

Biroul președintelui ucrainean a declarat că următoarea rundă de discuții va avea loc încă din această seară.

„Ucraina renunță la încercarea de a recâștiga Crimeea și Donbass pe cale militară. Propunerile Ucrainei privind garanțiile de securitate nu se aplică în Crimeea și Donbass. Kievul promite că nu va adera la alianțe militare. Propunerile Kievului sugerează declararea Ucrainei ca stat permanent neutru sub garanții juridice internaționale”, a spus Medinsky.

UPDATE 15:00

Comisarul pentru drepturile omului din Federația Rusă, Tatyana Moskalkova, a declarat că a primit deja peste 400 de plângeri privind amenințările la adresa rudelor militarilor ruși.

Ucraina a fost invitată să participe la o reuniune a grupului pan-atlantic. Șefii europarlamentarilor din statele membre NATO se vor întâlni pe 6-7 iunie la Bruxelles.

Numeroase clădiri rezidențiale și clădiri agricole au fost distruse în urma bombardamentelor în Sevrodonetsk, Rubizhne, Lysychansk și Novotoshkivske (comunitatea Girsk), precum și în satul Shchedrishcheve (comunitatea Sevrodonetsk).

Rusia nu este împotriva aderării Ucrainei la UE, spune Medinski, membru al echipei ruse de negociere.

Orașul Sevierodonetsk a fost complet distrus, a declarat Serhiy Gaidai, șeful administrației regionale de stat din Luhansk.

În Irpin, regiunea Kiev, care a fost eliberată de invadatorii ruși, 50% din clădiri au fost distruse. Primarul spune că este încă periculos să te întorci în oraș din cauza bombardamentelor, așa că autoritățile continuă să evacueze locuitorii.

Forțele speciale rusești au capturat militari ucraineni implicați în torturarea soldaților Forțelor Armate Ruse.

„Ținând cont de principiile discutate astăzi de către Ministerul rus al Apărării, pentru a crește încrederea reciprocă și a crea condițiile necesare pentru continuarea negocierilor și pentru a atinge scopul final de a conveni și semna acordul menționat mai sus, s-a decis reducerea drastică, de câteva ori, a activității militare în direcțiile Kiev și Cernihiv. Presupunem că deciziile de bază vor fi luate la Kiev și că ar trebui create condițiile pentru continuarea activității. Statul Major General al Forțelor Armate Ruse va oferi mai multe detalii atunci când delegația noastră se va întoarce la Moscova”, a declarat Fomin, viceministrului rus al Apărării.

Avem suficient material pentru a face posibilă o întâlnire între Zelenski și Putin, a spus Arahamiya.

Chalyy a explicat, în cadrul unui briefing care a urmat unei alte runde de discuții cu Rusia, ce ar însemna neutralitatea ucraineană:

  1. Refuzul de a staționa baze militare și contingente militare străine,
  2. Refuzul de a adera la alianțe militare și politice,
  3. Exercițiile militare pe teritoriul Ucrainei vor putea fi efectuate numai cu acordul țărilor garante,
  4. Ușile către UE sunt deschise pentru Ucraina, iar țările garante vor trebui să sprijine acest lucru și să se angajeze să nu intervină în acest sens,

Chalyy a mai spus că, în cazul în care se va ajunge la acorduri finale la nivel înalt, va fi pregătită o conferință multilaterală cu înalți oficiali ai țărilor garante pentru a semna acordul.

Consilierul șefului biroului prezidențial Mykhaylo Podolyak a precizat cum va fi implementat tratatul privind garanțiile internaționale de securitate pentru Ucraina.

„Punerea în aplicare a acestui tratat va avea loc în conformitate cu următoarea procedură: În primul rând, va fi un referendum în care toți cetățenii ucraineni își vor exprima poziția față de acest tratat și față de modul în care ar trebui să funcționeze. După aceea, va avea loc ratificarea în parlamentele țărilor garante și în parlamentul ucrainean. Acesta este un aspect esențial. Adică, trebuie să obținem sprijinul societății, astfel încât tratatul să fie cu adevărat consolidant pentru noi”, a spus el.

„În ceea ce privește teritoriul ORDLO, aceste chestiuni sunt puse într-o clauză separată care urmează să fie negociată între președinții Ucrainei și ai Rusiei. Cu alte cuvinte, toate chestiunile litigioase au fost mai mult sau mai puțin discutate, propunerile noastre au fost făcute”, a spus Podolyak.

Rusia va reduce drastic activitatea militară în direcțiile Kiev și Cernihiv, a declarat șeful delegației ruse, Vladimir Medinski, după discuțiile cu Ucraina.

Rușii răspândesc pe rețelele de socializare filmulețe false cu bătălii pe teritoriul regiunii Odesa. Videoclipul a fost filmat în Munții Ural și este folosit pentru a provoca panică în rândul ucrainenilor.

UPDATE 14:00

„Am anunțat cerințele noastre cele mai importante. Vom purta discuții în următoarele două săptămâni. Cred că vom invita si țările garante la negocieri.

Ucraina funcționează puțin diferit față de Rusia. Principalul lucru pentru noi este că statul comunică cu societatea. Punerea în aplicare a deciziei va urma procedura: un referendum, apoi ratificarea parlamentelor țărilor garantate”, a spus Alexander Chaly.

„S-a decis reducerea drastică a activității militare în direcțiile Kiev și Cernihiv. În ceea ce privește Crimeea, aceasta este o clauză separată a acordului. Timp de 15 ani vom purta discuții cu Rusia asupra Crimeei, în acest timp fără acțiune militară”, a spus șeful adjunct al Ministerului Apărării al Federației Ruse.

Reprezentantul delegației ruse la discuțiile cu Ucraina, Vladimir Medinsky, a spus că discuțiile cu Ucraina au fost constructive. Rusia va lua în considerare propunerile ucrainene, iar acestea vor fi raportate lui Putin. El a mai spus că „Rusia face doi pași pentru a detensiona conflictul față de Ucraina”.

Federația Rusă a propus la discuții o soluție care presupune o întâlnire simultană între Zelenski și Putin și parafarea tratatului de pace de către miniștrii de externe. Acest lucru a fost declarat de Medinsky.

„Dacă vom lucra rapid la acord și vom găsi un compromis, posibilitatea de a face pace va deveni mai apropiată”, a mai spus Medinski.

Delegația rusă a părăsit și Palatul Dolmabahçe după discuții.

Chaly, despre sistemul de garanții de securitate pentru Ucraina:

  • Acordul de securitate este o posibilă opțiune diplomatică pentru a pune capătul războiului.
  • Cerința cheie a acordului este reprezentată de garanțiile clare de securitate pentru Ucraina care ar trebui să fie similare cu cele 5 articole NATO. Dacă Ucraina este obiectul agresiunii, avem dreptul să cerem consultări în termen de trei zile, dacă nu duc la nimic, țările garantează să ajute cu armele și chiar să închidă cerul.
  • „Dacă vom reuși să consolidăm aceste prevederi cheie, Ucraina va fi în măsură să-și fixeze statutul sub formă de neutralitate permanentă, nealiniere și nonnucleară”.
  • „În cadrul unor garanții precum cele 5 articole ale NATO, nu vom desfășura baze militare străine pe teritoriul nostru și nu vom intra în alianțe militaro-politice”.

Rezultatele discuțiilor ucraineno-ruse de la Istanbul:

  • „Prima noastră victorie este mutarea negocierilor din Belarus în Turcia. Vedem Turcia drept una dintre garanțiile securității pentru Ucraina”, a spus David Arahamiya.
  • „Știm că sistemul de securitate al lumii s-a spart. Propunerea noastră, am lucrat la format, dar nu semnăm nimic, despre un nou sistem de garanții de securitate pentru Ucraina. Acesta este un nou tratat internațional care este în curs de ratificare. Suntem predați de Memorandumul de la Budapesta”.
  • Garanții de țară, similar articolului 5 din NATO, vor ține consultări timp de 3 zile. Țările garante vor fi obligate să ofere asistență. Printre garanții, vedem țările Consiliului de Securitate al ONU, Statele Unite ale Americii, Franța, Turcia, Germania, Canada, Polonia, Israel.
  • „Există probleme nerezolvate cu ORDLO și Crimeea. Unele țări și-au dat deja acordul prealabil. Acesta este sistemul pe care dorim să construim un nou viitor pentru Ucraina. Aceste garanții trebuie, de asemenea, să ajute la aderarea la UE”.

Sursa RIA: SUA se pregătește să trimită în Ucraina foști militari ai Armatei Naționale Afgane.

Presă turcă: discuțiile ruso-ucrainene de la Istanbul s-au încheiat, după ce au durat aproximativ 3 ore.

Federația Rusă retrage o parte din trupele din regiunile Kiev și Cernihiv, pentru că nu au reușit să atingă scopul, a spus Statutul Major.

Pierderile Ucrainei din războiul cu Rusia depășesc 1 trilion de dolari.

CNN relatează că Departamentul de Apărare al SUA intenționează să accelereze producția de rachete Javelin și Stinger pe care le furnizează Ucrainei.

În regiunea Kursk din Federația Rusă, autoritățile locale au declarat că un punct de control din regiune a fost atacat de Ucraina.

Rusia expulzează în total zece diplomați din Lituania, Letonia și Estonia ca răspuns la expulzarea diplomaților ruși din țările baltice.

UPDATE 13:00

Palatul Elysee a raportat că discuția dintre Macron și Putin este programată pentru ora 17:30, ora Moscovei. Kremlinul va distribui un mesaj presei în urma conversației în apropierea orei 19:00, ora Moscovei.

Invadatorii continuă să folosească aviația și artileria împotriva așezărilor Harkov și Barvenkovo, ei caută să captureze orașul Izyum.

Operațiunea militară specială va continua până la atingerea obiectivelor de stabilitate, a spus ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu.

„Am protestat legat de un videoclip de agresiune împotriva militarilor ruși. Aceste nemultumiri au fost acceptate de partea ucraineană, ei au promis că vor lua măsurile cele mai stricte”, a spus Medinsky.

Ministerul de Interne ceh a raportat că, din 24 februarie, au eliberat 241.724 de vize speciale refugiaților din Ucraina care le permit să obțină azil în țară.

UPDATE 12:00

Operațiunea militară specială va continua până la atingerea obiectivelor stabilitate, a mai spus Shoigu.

Zelenski a semnat o lege privind răspunderea penală pentru publicarea datelor privind localizarea și mișcarea trupelor ucrainene conform legii marțiale.

Principalele obiective ale primei etape a operațiunilor militare speciale din Ucraina au fost finalizate. „Monitorizam declarațiile liderilor țărilor individuale NATO cu privire la intenția lor de furnizare de aeronave și sisteme de apărare aeriană Ucrainei. Dacă vor fi implementate, vom reacționa în mod adecvat”, a spus Shoigu.

Rusia a protestat împotriva videoclipurilor cu hărțuirea armatei ruse, a spus Medinsky.

„Cheia este un acord privind garanțiile internaționale de securitate pentru Ucraina, cu acesta putem pune capătul războiului. A doua problemă este o încetare a focului pentru a rezolva toate problemele umanitare”, se arată în briefing-ul intermediar oferit de Mihail Podolyak.

UPDATE 11:00

Consecințele bombardării Nikolaev. În acest moment, salvatorii au eliberat 17 persoane din dărâmături.

În ultimele 24 de ore, forțele de ocupație au tras de 46 de ori în regiunea Harkov.

Negocierile pentru pace sunt în plină desfășurare.

Israelul și Turcia discută construirea unei conducte de gaz către zăcământul de gaze naturale Leviathan, ca alternativă la aprovizionarea cu gaz rusesc în sudul Europei, conform Reuters.

Președintele Crimeei, Aksyonov, a declarat că o parte semnificativă a locuitorilor din regiunile Ucrainei, eliberată în timpul operațiunilor speciale, se declară gata să primească pașapoarte rusești.

UPDATE 10:00

Oleksandr Markushin, primarul din Irpin, a spus că 50% din case au fost distruse în oraș.

În Irpin, au rămas aproximativ 4.000 de persoane care trebuie evacuate. Acest lucru a fost declarat de primarul orașului Alexander Markushin.

Roman Abramovici, care se află și el la Istanbul, a stat de vorbă cu Erdogan înaintea discuțiilor ruso-ucrainene.

Administrația Regională de Stat Nikolaev avertizează că aeronavele inamice au zburat din Crimeea spre Nikolaev și vor opera la altitudini foarte joase. Toată lumea a fost îndemnată să meargă la adăposturi.

Șeful OVA din Nikolaev, Vitaly Kim, a declarat că, în urma bombardamentelor de dimineață ale orașului, a fost lovita clădirea administrației regionale de stat.

Un grup de experți va fi înființat la Biroul Președintelui Ucrainei în termen de o săptămână, pentru a monitoriza și a analiza respectarea sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei.

Au început negocierile între delegațiile ucrainene și ruse.

„Dumneavoastră, ca o delegație, aveți responsabilitatea istorică pentru deciziile luate astăzi”, a declarat președintele
Turcia la deschiderea rundei de negocieri de la Istanbul dintre Ucraina și Rusia.

Viceprim-ministrul Irina Vereșciuk a declarat că de astăzi, 29 martie, au fost convenite trei coridoare umanitare: de la Mariupol la Zaporizhzhya cu vehiculul propriu, din orașul Melitopol până în Zaporojie și de la Energodar la Zaporojie.

UPDATE 09:00

Peskov: Rusia nu poate și nu vrea să se gândească la trimiterea forțelor sale într-o țară NATO.

Potrivit Pentagonului, ultimele manevre ale armatei ruse în estul Ucrainei indică faptul că o capturare a Donbassului a devenit o prioritate pentru aceasta.

Președintele turc Erdogan a sosit la discuțiile dintre Ucraina și Rusia la Istanbul.

Peskov a considerat că declarațiile lui Biden despre Putin sunt foarte tulburătoare și o insultă personală din partea președintelui SUA.

UPDATE 08:00

Discuțiile ruso-ucrainene vor avea loc la Palatul Dolmabahce de pe malul Bosforului. Startul este programat pentru ora 10:30, ora Moscovei.

ONU solicită Ucrainei și Rusiei să investigheze incidentele de presupusă tortură a personalului militar din Ucraina.

Japonia este obligată să plătească gazul rusesc în ruble, a spus Secretarul șef al Cabinetului Japoniei, Hirokazu Matsuno.

Un atac cu rachetă a avut loc la o instalație de lângă Nikopol , a declarat șeful Administrației Militare a Districtului Nikopol, Yevhen Yevtushenko.

Congresul SUA a înaintat un proiect de lege privind redristribuirea fondurilor din activele înghețate ale Rusiei către Fondul de Asistență pentru Refugiații Ucraineni și Reconstrucția Ucrainei.

UPDATE 07:00

Rusia este pregătită să accepte intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană, dacă refuză să se alăture NATO, relatează The Financial Times, citând sursele sale anonime.

Delegația ucraineană a sosit la Istanbul pentru discuții din Rusia, conform BBC.

În Federația Rusă a fost lansată o versiune pilot a rețelei sociale numită „Rosgram”, care este un analog al Instagram, după cum demonstrează asemănarea designului și funcționalității.

Se raportează că, la prima vedere, accesul va fi deschis bloggerilor și investitorilor, iar din aprilie, tuturor celorlalți.


Purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe a declarat că președintele francez Emmanuel Macron intenționează să discute din nou cu președintele rus Vladimir Putin marți, 29 martie.


Stingerea incendiului la uzina de stocare a combustibilului din regiunea Rivne este încă în desfășurare, după ce incendiul a izbucnit azi-noapte în urma unei lovituri de rachetă.

S-a întâmplat în seara zilei de 28 martie, ca urmare a unei lovituri cu rachete a ocupanților. Nu există victime și răniți” relatează Serviciul ucrainean pentru Situații de Urgență (SES).

Șeful regiunii Rivne a anunțat pe parcursul nopții o lovitură cu rachete asupra depozitului de petrol din satul Klevan.


Secretarul general al ONU, António Guterres, a inițiat un armistițiu umanitar între Ucraina și Rusia.

Guterres a afirmat că războiul a dus la o risipă de mii de vieți, la strămutarea forțată a zece milioane de oameni, la distrugerea unei infrastructuri importante și la o creștere rapidă a prețurilor globale.

Dar să fim sinceri. Soluția la această tragedie umanitară nu este în arena umanitară, ci în arena politică„, a spus șeful ONU.

UPDATE 06:00

Informații operative începând cu ora 06.00, pe 29 martie 2022, privind invazia rusă a Ucrainei din partea Statului Major al APU:

  • „A început cea de-a treizeci și patra zi a opoziției poporului ucrainean față de invazia militară rusă.
  • Grupul Forțelor de Apărare continuă să desfășoare o operațiune de apărare în direcțiile Est, Sud-Est și Nord-Est. În toate acestea, Forțele Armate ale Ucrainei descurajează cu succes inamicul, iar în unele zone trupele noastre efectuează contraatacuri cu succes.
  • Inamicul continuă să lanseze insidios lovituri cu rachete și bombe, încercând să distrugă complet infrastructura și zonele rezidențiale ale orașelor ucrainene.
  • Se concentrează pe stocarea combustibilului pentru a complica logistica și a crea condiții pentru o criză umanitară.
  • Cu încălcarea cerințelor dreptului internațional umanitar în unele așezări ocupate temporar din regiunile Kiev, Zaporijia, Cernihov, Herson și Harkov, ocupanții ruși continuă să terorizeze populația locală: trag în case, jefuiesc, fură.
  • Gruparea Forțelor Mixte din direcțiile Donețk și Lugansk a respins șapte atacuri inamice pe zi. Soldații noștri au distrus 12 tancuri, zece vehicule de luptă de infanterie și trei vehicule. De asemenea, inamicul a suferit victime.”

După începerea unei invazii rusești pe scară largă , peste 510.000 de cetățeni s-au întors deja în Ucraina, aproximativ 75-80% dintre ei bărbați, relatează Ukrinform, citând purtătorul de cuvânt al Serviciului de Frontieră de Stat Andri Demchenko.

Potrivit ONU, 3,8 milioane de oameni au părăsit Ucraina în acest timp . Numărul persoanelor strămutate interne a ajuns deja la 6,5 ​​milioane. Alte 13 milioane de oameni sunt prinși în zone de luptă și nu își pot părăsi casele.

UPDATE 05:00

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului: Rusia ar folosi armele nucleare doar împotriva unei amenințări la adresa „existenței statului”

Rusia ar folosi armele nucleare doar atunci când există o amenințare la adresa existenței țării – și nu ca urmare a războiului în curs de desfășurare din Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu acordat luni la PBS Newshour, informează CNN.

El a spus că rezultatul operațiunii (din Ucraina), oricare va fi el, nu reprezintă un motiv pentru utilizarea unei arme nucleare.

Avem un concept de securitate care spune foarte clar că numai atunci când există o amenințare pentru existența statului, în țara noastră, putem folosi și vom folosi efectiv arme nucleare pentru a elimina amenințarea pentru existența țării noastre”, a spus Peskov.

Întrebat despre comentariile președintelui american Joe Biden, care l-a numit pe Vladimir Putin un „măcelar” și a declarat că președintele rus nu ar mai trebui să rămână la putere, Peskov a spus că „este destul de alarmant”.

„Este o insultă personală. Bineînțeles, este complet inacceptabil. Nu este treaba președintelui Statelor Unite să decidă cine va fi și cine este președintele Federației Ruse”, a declarat Dmitri Peskov.

UPDATE 03:00

Zelenski spune că le-a cerut liderilor țărilor partenere să sporească presiunea sancțiunilor asupra Rusiei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a discutat luni cu liderii țărilor partenere și le-a spus că trebuie să crească presiunea sancțiunilor asupra Rusiei.

Zelenski, în timpul briefingului său zilnic de luni, a declarat că a vorbit cu prim-ministrul Regatului Unit, cu prim-ministrul Canadei, cu cancelarul Germaniei, cu prim-ministrul Italiei și cu președintele Azerbaidjanului.

Am convenit cu Marea Britanie să ne sprijinim în continuare apărarea și să consolidăm sancțiunile împotriva Federației Ruse. De asemenea, Canada susține un răspuns mai dur din partea lumii la catastrofa creată de trupele rusești în orașele ucrainene. În cadrul unei conversații cu cancelarul german (Olaf) Scholz, am acordat, de asemenea, o atenție considerabilă necesității de a crește presiunea sancțiunilor asupra Rusiei”, a adăugat ZelenskI.

Zelenski a mai spus: „Italia a fost de acord să devină unul dintre garanții securității Ucrainei în cadrul noului sistem relevant de garanții pe care îl elaborăm”.

Zelenski a declarat că a mulțumit președintelui Azerbaidjanului pentru sprijinul umanitar acordat Ucrainei și i-a informat despre starea de lucruri în teritoriile în care au intrat trupele rusești.

De asemenea, Zelenski a afirmat că va continua să discute cu liderii și să colaboreze și cu organizațiile internaționale.

UPDATE 02:00

Oficial britanic din domeniul apărării: Se așteaptă ca Wagner Group să trimită peste 1.000 de mercenari în Ucraina

Cunoscutul grup militar privat rusesc Wagner s-a instalat în estul Ucrainei, potrivit atașatului britanic al apărării la Washington, AVM Mick Smeath, conform CNN.

Potrivit unei declarații a ambasadei britanice, Smeath a declarat: „Se așteaptă ca aceștia să desfășoare peste 1.000 de mercenari, inclusiv lideri de rang înalt ai organizației, pentru a întreprinde operațiuni de luptă”.

Smeath a adăugat: „Din cauza pierderilor grele și a unei invazii în mare parte blocate, este foarte probabil ca Rusia să fi fost forțată să reprioritizeze personalul Wagner pentru Ucraina în detrimentul operațiunilor din Africa și Siria.
Marțea trecută, un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat reporterilor că Grupul Wagner este „activ” în Ucraina.

În acest moment, SUA nu văd „indicii tangibile” că rușii fac eforturi pentru a se realimenta, dar „continuăm să vedem indicii că poartă aceste discuții și că fac acest tip de planuri atât în ceea ce privește realimentarea, cât și consolidarea”, a declarat oficialul.


Forțele ucrainene „continuă să mențină apărarea circulară” a Mariupolului, în contextul în care se cere evacuarea completă, afirmă statul major

Statul major ucrainean a declarat că forțele sale „continuă să mențină apărarea circulară” în interiorul orașului portuar Mariupol, chiar dacă forțele rusești și-au consolidat controlul în jurul orașului.

Anunțul a fost făcut la scurt timp după miezul nopții de marți.

Primarul din Mariupol, Vadim Boichenko, a declarat mai devreme luni că orașul se află „în mâinile ocupanților”, deoarece coridoarele de evacuare din oraș au fost înconjurate din toate părțile de forțele rusești.

Boichenko a cerut „evacuarea completă” a cetățenilor rămași din orașul măcinat. Oficialii ucraineni spun că 90% din clădirile rezidențiale din oraș au fost avariate sau distruse în timpul luptelor grele din ultimul luni.


Ministrul japonez al Economiei, Comerțului și Industriei, Koichi Hagiuda, a anunțat că Japonia a interzis exportul de mașini premium, pietre prețioase și bijuterii în Rusia, începând cu 5 aprilie.

UPDATE 01:00

Negociatorii din Ucraina au sosit în Turcia cu un avion turcesc. Începutul discuțiilor este programat pentru ora 10:00, ora Moscovei.

Următoarea rundă de discuții ucraineno-ruse va avea loc marți. Delegațiile se vor întâlni în Turcia.


Șeful regiunii Rivne, Vitali Koval, a anunțat o lovitură cu rachete asupra depozitului de petrol din satul Klevan.


Pe 28 martie, Forțele Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene au lovit 17 ținte aeriene: opt avioane, trei elicoptere, patru UAV și două rachete de croazieră ale ocupanților ruși.

Inamicul este slăbit, dezorientat, lipsit de logistică și forțe principale”, transmit Forțele Armate ale Ucrainei

Forțele Armate ale Ucrainei au declarat că resping atacurile rusești și avansul rasiștilor în direcțiile Slovyansk și Barvinkovo. Acestea au îndemnat la descurajarea atacurilor inamice în zonele Rubizne, Lisichansk și Popasna.

Trupele ucrainene apără orașul Mariupol și înfrânează înaintarea inamicului în zona Cernihov. Forțele Armate ale Ucrainei controlează situația din așezările Motizin, Lisne, Kapitanivka și Dmitrivka. Inamicul este slăbit, dezorientat, lipsit de logistică și forțe principale. Conducerea Federației Ruse încearcă să compenseze focul de artilerie și atacurile cu bombe cu rachete asupra infrastructurii și asupra civililor”, au informat Forțele Armate ale Ucrainei.


Volodimir Zelenski a declarat, luni seară, că trupele ucrainene avansează în regiunea Kiev și recâștigă controlul asupra teritoriului ucrainean, potrivit unui video postat pe contul său de Instagram. El a menționat că orașul Irpin a fost, între timp, eliberat.

Președintele ucrainean a declarat, totodată, că situația rămâne tensionată în orașele Cernihov, Sumy, Harkov, Donbas și zona de sud a Ucrainei.

Mariupol rămâne blocat. Trupele ruse nu au permis ca astăzi să fie organizat niciun coridor umanitar. Am convenit cu Marea Britanie să ne sprijine în continuare și să întărească sancțiunile împotriva Rusiei. Canada susține, de asemenea, un răspuns mai dur din partea lumii la catastrofa creată de trupele rusești în orașele ucrainene. Într-o conversație cu cancelarul Scholz, președintele a acordat și o atenție considerabilă necesității de a întări sancțiunile. Azerbaidjanul a oferit sprijin umanitar Ucrainei. Italia a fost de acord să devină unul dintre garanții securității Ucrainei în noul sistem de garanții relevant pe care îl dezvoltăm”, a relatat Zelenski, ca urmare a dialogurilor avute luni cu oficialii mai multor state.

Liderul ucrainean a informat că, de marți, la Biroul Președinției va fi creat un grup de experți – ucraineni și internaționali – care va analiza în permanență sancțiunile impuse Rusiei.

Ucraina nu poate și nu va fi de acord cu poziția pasivă de sancțiuni a unor entități față de Rusia. De săptămâna aceasta creăm un grup de experți ucraineni și internaționali la Biroul Președintelui. Acesta va analiza în mod regulat sancțiunile împotriva Rusiei”, a spus Zelenski.

În cursul săptămânii, președintele ucrainean va vorbi în parlamentele țărilor partenere: Danemarca, Norvegia, Țările de Jos, Grecia, Australia.

Este important ca acestea să fie discursuri nu doar în fața politicienilor, ci și în fața societăților”, a precizat Volodimir Zelenski.

El a menționat semnarea a două decrete importante.

Cu privire la acordarea de premii de stat a militarilor Forțelor Armate ale Ucrainei. La cererea comandantului nostru șef Valeri Zaluzni, 302 dintre apărătorii noștri sunt premiați”, a mai spus președintele.


Organizația Națiunilor Unite (ONU) și partenerii săi au reușit să livreze luni, în condiții de siguranță, rații alimentare, medicamente și obiecte de uz casnic în Harkov, Ucraina, potrivit unei declarații a lui Osnat Lubrani, coordonatorul umanitar al ONU în Ucraina.

Proviziile au fost furnizate de Programul Alimentar Mondial (PAM), Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Fondul ONU pentru copii (UNICEF) și Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR). În coordonare cu Crucea Roșie ucraineană, proviziile vor fi livrate și în „zone greu accesibile, precum Izium, Balakliia și Chuhuiv”, a declarat Lubrani

Secretarul general al ONU, António Guterres, a discutat, de asemenea, despre activitatea umanitară a ONU luni, în timpul unui briefing de presă de dimineață, afirmând că în prezent mai mult de 1.000 de persoane din cadrul ONU lucrează în Ucraina în opt centre umanitare din Dnipro, Vinnytsia, Lvov, Uzhorod, Chernivitzi, Mukachevo, Lugansk și Donețk.