• Astăzi este cea de-a zecea zi de când Rusia a atacat Ucraina.
  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că are loc un terorism nuclear.

UPDATE ORA 23:00

Joe Biden s-a adresat rușilor: „Nu cred că doriți un război sângeros, distructiv împotriva Ucrainei, o țară și un popor cu care aveți legături atât de profunde de familie, istorice și culturale”.

UPDATE ORA 22:00

Acum orașul este blocat, suntem uciși ca națiune, ca popor al Ucrainei. Ocupanții ruși împușcă acum în zone rezidențiale. Avioanele au aruncat bombe astăzi. Am ajuns ca primar să organizez transportul și locațiile pentru evacuarea oamenilor. Și în acel moment, în timp ce plecam, trupele ruse inamice au rupt tăcerea și au început să bombardeze. În mod miraculos, oamenii nu au fost răniți, dar echipamentele au fost avariate. Avem nevoie de garanții de securitate. Bombardele au loc de 6 zile. Sperăm că discuțiile de astăzi vor ajunge într-un punct în care există un coridor. Noi, la rândul nostru, facem tot ce este necesar”, a spus primarul din Mariupol.

În regiunea Harkov, Forțele Armate ale Ucrainei au capturat 30 de unități de echipament rusesc.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Țările europene pregătesc treptat terenul pentru recunoașterea guvernului Zelenski unicul guvern legitim al Ucrainei.

În centrul orașului Belgorod, s-a raportat că s-a auzit o bubuitură puternică, asemănătoare unei explozii. A fost însoțită de un fulger. S-a întâmplat pe malul stâng, lângă Vezelka.

Departamentul de Stat, Pentagonul și alte agenții studiază posibilitatea evacuării președintelui Vladimir Zelenski în Polonia, unde guvernul său în exil va conduce un război de gherilă. Acest lucru a fost raportat de Washington Post.

UPDATE ORA 21:00

Zelenski: „Comparați doar Donețk după opt ani de război și Harkov după opt zile de război. Ți s-a spus că distrugem orașe. Uită-te la Harkov! Uită-te la Cernihiv! Bombele de 500 de kg aruncate pe casele ucrainenilor ne-au ucis, ne-au ucis copiii!”.

Conform decretului lui Putin, Guvernul, în termen de două, zile va stabili lista țărilor care comit „acțiuni neprietenoase” împotriva Rusiei.

Putin a semnat un decret privind procedura temporară de îndeplinire a obligațiilor față de anumiți creditori străini.

Zelenski: Ocuparea orașelor ucrainene este temporară. Trebuie să ieșim și să alungăm acest rău din pământul nostru, astfel încât să nu facă noi „LND” și „DPR”, în care o viață normală este, pur și simplu, imposibilă – doar sclavie și doar „în genunchi”.

Putin a simplificat intrarea în Rusia din teritoriile RPD, RPL și Ucraina, a spus Kremlinul.

Putin a semnat un decret privind o plată suplimentară de 5 milioane de ruble familiilor armatei ruse care au murit în timpul operațiunii de protejare a Donbasului, a informat Kremlinul.

Kuleba: Statele Unite iau în considerare consolidarea capacităţilor de apărare ale Ucrainei.

Zelenski: „Fiecare metru din pământul nostru ucrainean, câștigat prin proteste și umilire a ocupanților, este un pas către victorie pentru toată Ucraina. Aceasta este o șansă la viață. Ucrainenii, în toate orașele noastre în care a intrat inamicul, simțiți, treceți la ofensivă!”.

Voluntarii belaruși, care luptă acum pentru Ucraina, fac apel către bărbați să li se alăture.

Ucrainenii de la Kiev așteaptă forțele ruse.

Noile sancțiuni anti-ruse nu au legătură cu acordul nuclear iranian și nu ar trebui să afecteze posibila implementare a acestuia, relatează Reuters, citând Departamentul de Stat.

UPDATE ORA 20:00

Ministrul de externe a spus că Ucraina „va câștiga acest război”, dar solicită mai mult ajutor din partea NATO.

Dmytro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, a cerut o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, relatează Reuters.

UPDATE ORA 19.00

Două rachete au fost doborâte peste Belgorod. Organizatorii „republicilor populare” din vestul Ucrainei au fost reținuți la Ivano-Frankivsk. Potrivit informațiilor, „Republica Federală Ucraina” trebuia să includă: regiunile Ivano-Frankivsk, Transcarpatia, Lvov, Ternopil și Cernăuți, transmite SBU.

Kremlinul anunță că Bennet este în discuții cu Putin. Prim-ministrul Israelului, căruia Zelenski i-a cerut în repetate rânduri medierea, se află la Moscova într-o vizită neanunțată. Chiar acum, el negociază cu Vladimir Putin la Kremlin: se discută situația din jurul Ucrainei.

Erdogan va anunța propunerile Ankarei cu privire la Ucraina în timpul discuțiilor cu Putin așteptate duminică, a declarat un purtător de cuvânt al președintelui turc.

UPDATE ORA 18.00

Trupele ruse s-au retras de la Energodar în regiunea Zaporojie: A fost reluat controlul tuturor autorităților din oraș, șeful autorităților locale era în loc. Situația de la CNE Zaporozhye nu a fost încă raportată, a declarat șeful Administrației Regionale de Stat Zaporojie Starukh.

Noua informare a Ministerului Apărării al Federației Ruse:

  • Forțele Armate RF în timpul operațiunii au distrus 2.119 obiecte din infrastructura militară a Ucrainei;
  • Nici un civil nu a putut părăsi Mariupol și Volnovakha de-a lungul coridoarelor de securitate anunțate;
  • Forțele de apărare aeriană au distrus un elicopter Mi-8 al Forțelor Aeriene Ucrainene și un vehicul aerian fără pilot „Bayraktar TB-2”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit prin Zoom cu senatorii americani. Potrivit surselor media americane, el a cerut din nou instituirea unei zone de excludere a zborului deasupra Ucrainei, o creștere a furnizării de arme militare către țară, interzicerea importului de petrol rusesc și deconectarea Rusiei de la Visa și Mastercard. sisteme de plată. Liderul majorității din Senat Chuck Schumer, un democrat, a spus că Zelensky le-a cerut aliaților să transfere avioane de luptă fabricate rusești în Ucraina. Schumer a promis că va ajuta la îndeplinirea acestei cereri.

Forțele ruse au capturat un spital de psihiatrie cu 670 de persoane în interior în orașul Borodyanka din regiunea ucraineană Kiev, a declarat guvernatorul regional Oleksiy Kuleba.

UPDATE ORA 17.00

Oleksiy Kuleba, despre situația din regiunea Kiev:

  • Cele mai dificile tronsoane sunt traseul Varșovia, traseul Zhytomyr. Aici sunt lupte aprige.
  • Au fost aruncate în aer șinele de cale ferată. Primarul Irpenului a dus oamenii pe autostradă, unde serviciile s-au alăturat deja, voluntarii și oamenii au fost scoși cu autobuzele.
  • Un dispensar psiho-neurologic (670 de persoane) a fost confiscat în Borodyanka. Acești oameni au anumite caracteristici, trebuie să fie sub îngrijire medicală. Situația este foarte complicată.
  • Nu există încetare a focului de la Borodyanka, Vorzel, Bucha pentru evacuarea oamenilor.

Spitalul Regional de Copii Luhansk, în urma bombardamentelor.

Un alt avion militar rus a fost doborât la Oceac, regiunea Mîkolaiiv, Ucraina.

UPDATE ORA 16.00

Doi copii răniți au murit în regiunea Kiev din cauza bombardamentelor armatei ruse. Aceștia nu au putut fi trimiși la Okhmatdit.

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat cu ministrul chinez de externe Wang Yi despre „războiul premeditat, neprovocat și nejustificat al Moscovei împotriva Ucrainei„, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA într-un comunicat preluat de Reuters.

Rusia condamnă cu hotărâre declaraţiile conducerii austriece, care pun la îndoială calitatea „neutralităţii” Vienei, a spus Ministerul de Externe.

Orașul Irpin, după explozia căii ferate, a rămas doar evacuarea pe jos.

SITUAȚIE HARKOV:

  • Ocupatorii continuă să se concentreze asupra orașelor ucrainene Kiev, Harkov, Mykolayiv, accesul la frontierele administrative din regiunile Lugansk și Donețk, creează un coridor terestru cu TOT al Republicii Autonome Crimeea, dar își pierd treptat potențialul ofensiv.
  • Inamicul se pregătește pentru operațiuni ofensive în direcția Harkov cu implicarea unităților armatelor 6 și 20 integral militare ale Forțelor Armate RF.
  • În zonele de frontieră ale regiunii Belgorod cu Ucraina în zona n.p. Bezsonivka a remarcat concentrarea a până la 3 mii de rezerviști care au venit să compenseze pierderile. Starea morală și psihologică a rezerviștilor este extrem de scăzută.

UPDATE ORA 15.00

Un avion a fost interceptat în zona Nikolaev.

Procurorul general al Ucrainei a declarat că instanța ucraineană l-a arestat în lipsă pe Oleg Gazmanov, fiind suspectat de încălcare a integrității teritoriale a Ucrainei.

Oamenii sunt evacuați din Irpine cu autobuzele. Potrivit primarului din Irpin, în această dimineață rușii au atacat șinele de cale ferată, care trebuiau să servească drept rută pentru îndepărtarea localnicilor.

La Nicolaev, trei elicoptere doborâte azi, chiar lângă Odesa.

UPDATE ORA 14.00

Ministrul de externe Dmitri Kuleba a cerut pe Twitter să-și exprime sprijinul pentru locuitorii din Herson. „Hersonul curajos inspiră Ucraina și lumea! Mii de civili ucraineni protestează împotriva ocupației ruse în fața soldaților ruși înarmați. Ce spirit. Face un apel tuturor de pe glob: Exprimați-vă sprijinul neînfricatilor ucraineni din Herson!”, a scris Kuleba.

Sankt Petersburg:

  • Șefa mișcării publice Mayak, Daria Heikinen, a fost reținută în urma unei percheziții.
  • Activista de stânga Yevgenia Smetankina a fost reținută după o percheziție și dusă la un centru de detenție temporară de pe Zakharyevskaya 6.
  • Activista Polina Titova a fost reținută în urma unei percheziții și dusă la PO nr.17.
  • Activistul Yabloko Kirill Olyunin a fost reținut și dus la departamentul principal al Ministerului Afacerilor Interne din Sankt Petersburg.
  • Poliția a venit cu o percheziție la apartamentul fostei Mundep Olga Galkina. Acum Galkina este asistentul unui deputat de la A Just Russia.
  • O percheziție are loc la casa activistei pentru drepturile omului Maria Malysheva.
  • Părinții activistului Dinar Idrisov sunt percheziționați. El nu locuiește la acea adresă.
  • Deputatul municipal Vladimir Volokhonsky a fost reținut și el.
  • Se face o percheziție la activista Lelya Nordik. Ea nu vrea să preia legătura.

Majoritatea activiștilor, politicienilor și activiștilor pentru drepturile omului sunt acuzați că au raportat minări false. (partea 2 a articolului 207 din Codul penal). Poliția din Sankt Petersburg raportează zeci de măsuri operaționale pentru eliminarea rețelei de „terorişti telefonici”.

Numărul de persoane care doresc să se alăture unităților de apărare teritorială din Zaporijjea.

Trupele ruse se apropie de Nikolaev, trag, administrația functionează ca de obicei. Armata ucraineană este pregătită să respingă atacul. Echipamentul vine de la Kulbatino, dar acest echipament este capturat de armata ucraineană.

UPDATE ORA 13.00

Primarul din Mariupol a confirmat că Ucraina a primit garanții de securitate din partea Federației Ruse, dar acestea au fost dejucate de partea rusă.

Ministerul rus al Apărării ca răspuns la afirmația ucrainenilor că nu au respectat acordul de încetare a focului de la Mariupol:

„Nimeni nu a venit pe coridoarele trecerilor umanitare deschise – conform fotografiilor UAV de deasupra Mariupolului, aveam impresia că nu s-au format convoai umanitare. În ciuda consecințelor grave ale perturbării operațiunii umanitare de astăzi, suntem gata să continuăm să lucrăm cu reprezentanții Ucrainei și ai organizațiilor internaționale pentru o soluție imediată la criza umanitară”.

În Harkov a fost identificată o cădere asupra unei clădiri. Trupele ruse au încălcat acordul reluând bombardarea așezărilor. În special, Volnovakha a fost trasă insidios asupra lui. Prin urmare, evacuarea din Mariupol este în prezent imposibilă, a spus șefa Ministerului Reintegrării Iryna Vereshchuk.

UPDATE ORA 12.00

Din cauza faptului că partea rusă nu aderă la regimul tăcerii și bombardării continue atât a Mariupolului însuși, cât și a împrejurimilor sale, din motive de securitate, se amână evacuarea populației. Poliția va informa și locuitorii orașului cu ajutorul difuzoarelor.

Adjunctul Poporului Goncharenko a arătat un ordin al Ministerului Apărării al Federației Ruse. „Eliberatorii” sunt aruncați în Ucraina fără documente și buletine, astfel încât identitatea lor nu a putut fi stabilită sau identificată prin serviciul „Căutați-vă propriul”.

În jurul orei 12:40, un avion inamic a fost doborât deasupra Cernigău, provocându-l să se prăbușească la periferia sectorului privat. Informațiile despre victime sunt specificate. Două persoane au fost salvate. Unitățile SES sting patru case private și două anexe. În urma prăbușirii avionului, în sectorul privat au fost găsite 3 bombe de avioane FAB-500. Se iau măsuri pentru evacuarea populației din cartier. Din SES au fost implicate 23 de persoane și patru unități. tehnici, inclusiv calculul pirotehnic. Informația este în curs de clarificare.

Kremlinul nu s-a opus tranziției rușilor la software fără licență din cauza sancțiunilor. „Pe fundalul banditismului economic care are loc într-o mare parte a globului, după cum înțelegeți, ar trebui să existe o reacție adecvată”.

Kremlinul a reacționat la arestările de conace și iahturi ale oamenilor de afaceri ruși din Marea Britanie, Franța și Italia: „Aceasta este chintesența banditismului economic și un atac la dreptul sacru la proprietate. Nu este justificat de nimic: nici legal, nici economic, nici moral.

Două explozii puternice au avut loc în centrul orașului Harkov.

Putin va vizita centrul de antrenament Aeroflot, sâmbătă: Autoritățile ruse cred că companiile străine care au părăsit țara vor dori cândva să se întoarcă și să-și refacă pozițiile. Dar nu vor fi așteptați peste tot, pentru că concurenții vor ocupa locurile libere din piață.

UPDATE ORA 11.00

Evacuarea civililor din orașele ucrainene Mariupol și Volnovakha ar trebui să înceapă la ora locală 11.00, dar în prezent lucrăm la detalii, a declarat șeful administrației militare regionale Donețk a guvernului ucrainean, Pavlo Kirilenko, pe contul său oficial de Twitter.

Oficialii ruși au precizat că țara își va întrerupe bombardamentele în aceste orașe între orele 9.00 și 16.00, ora locală, sâmbătă.

UPDATE ORA 10.00

Armata ucraineană a doborât un elicopter de luptă rusesc.

Rușii au aruncat în aer șinele de cale ferată din regiunea Irpen, făcând imposibilă evacuarea pe calea ferată. Acest lucru a fost anunțat de primarul orașului Alexander Markushin. „Solicităm urgent tuturor oamenilor care așteptau evacuarea din gara Irpen să meargă pe autostrada Novoirpenskaya (podul din satul Romanovka), de unde vor fi evacuați cu autobuzele către Kiev.”

UPDATE ORA 09.00

Pe timpul nopții a avut loc o explozie puternică lângă Cernigov.

Ministerul Apărării al Forțelor Armate al Ucrainei raportează că 39 de avioane inamice și 40 de elicoptere au fost distruse în timpul războiului. Rusia va permite coridoare umanitare către Mariupol si Volnivaka, anunță ministrul Apărării din Rusia.

UPDATE ORA 08.00

Ministerul rus al Apărării a anunțat că va înceta sâmbătă bombardamentele asupra unor părți din Ucraina, pentru a permite civililor să iasă în siguranță.

Oficialii occidentali au observat o schimbare în strategia rusă de la ținte militare la civili, mai multe atacuri fiind concentrate asupra centrelor de populație. Noua abordare vine după ce președintele rus Vladimir Putin nu a reușit să obțină victoria rapidă pe care și-o dorea, iar armata rusă s-a confruntat cu o rezistență ucraineană dură și hotărâtă în întreaga țară.

UPDATE ORA 07.00

Peste 1,2 milioane de refugiați au părăsit Ucraina de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie, potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați.

În timp ce războiul din Ucraina intră în cea de-a doua săptămână, un oficial occidental din cadrul serviciilor de informații a avertizat că Rusia ar putea căuta să bombardeze orașele până la supunere, ceea ce ar putea duce la un număr mare de victime civile.

Alarmă la o centrală nucleară: Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a organizat vineri o reuniune de urgență, în cadrul căreia un înalt oficial ONU a cerut cooperarea cu organismul de supraveghere nucleară al ONU și o trecere sigură în Ucraina. Acest lucru vine după ce un incendiu a izbucnit la centrala nucleară Zaporijjea din Ucraina, cauzat de bombardamentele rusești, ceea ce a stârnit temeri legate de un potențial incident nuclear.

Tensiuni la ONU: La reuniunea de urgență, ambasadorul rus la ONU a afirmat că există minciuni despre cum au atacat trupele rusești centrala nucleară din Zaporijjea. Ambasadorul ucrainean a ripostat, numindu-l pe omologul său rus mincinos și a afirmat că centrala a suferit pagube.

UPDATE ORA 06.00

Conform CNN, Rusia este pregătită să desfășoare până la 1.000 de mercenari suplimentari în Ucraina în următoarele zile și săptămâni, în timp ce un înalt oficial occidental din cadrul serviciilor de informații a avertizat că Moscova ar putea „bombarda orașele până la supunere”. SUA au văzut deja „unele indicii” că mercenarii ruși ar putea fi implicați în invazia Moscovei în Ucraina „în unele locuri”, a declarat un înalt oficial din domeniul apărării la începutul acestei săptămâni, dar nu a fost clar unde anume sau în ce număr.

UPDATE ORA 04.00

Vicepreședintele SUA Kamala Harris va călători săptămâna viitoare în Polonia și România, a anunțat vineri biroul ei, vizita urmând după invadarea Ucrainei de către Rusia, deoarece SUA încearcă să arate sprijinul pentru Ucraina și NATO de est.

Asociația Internațională de Box interzice boxerilor și oficialilor de competiție din Rusia și Belarus să participe la competițiile internaționale de box. Acolo unde nu din motive organizatorice sau legale, li se va permite să participe ca sportivi neutri.

UPDATE ORA 03:00

Elon Musk a postat un nou mesaj prin care susține Ucraina și se adresează rușilor care nu vor războiul.

Conform Pentagon, Ucraina și-a menținut cea mai mare parte a forțelor aeriene în stare de pregătire pentru luptă.

Potrivit unui oficial al Departamentului de Apărare al SUA, Ucraina a reușit să mențină cea mai mare parte a forțelor sale aeriene în pregătire de luptă pentru a noua zi a unui război la scară largă cu Rusia.

UPDATE ORA 02:00

Conducerea CNE Zaporojie din Energodar „este în mâinile ucrainene”. În același timp, trupele ruse controlează perimetrul centralei nucleare.

Pentru a cincea zi consecutiv, armata rusă bombardează Mariupol. Cu toate acestea, Forțele Armate de la marginea orașului nu le permit să intre în teritoriu. Autoritățile lucrează la crearea unui „culoar verde” pentru a livra orașului alimente și medicamente. „Este nevoie de o încetare a focului”, a spus primarul Boycenko.

UPDATE ORA 01:00

Echipa specializată pe crime de război a poliției metropolitane asistă la ancheta Curții Penale Internaționale (CPI) a presupuselor crime de război din Ucraina.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a spus că totul se va încheia odată cu înfrângerea lui Putin, indiferent cât va dura.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat reporterilor că secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și președintele șefilor de stat major, generalul Mark Milley, nu au vorbit cu omologii lor. Înainte de invazia Rusiei, atât Austin, cât și Milley au vorbit cu omologii lor, conform Reuters.

UPDATE ORA 00:00

Alarmele aeriene au fost auzite la: Kiev, Vinnytsia, Jytomyr, Dnipro, Vasilkiv si Pervomaisk.

Anchetatorii Bellingcat cred că numărul de pierderi ale trupelor ruse în Ucraina este de aproximativ 10.000, ceea ce este „destul de real”.

Kremlin, Peskov: „Scopul operațiunii Rusiei în Ucraina nu este de a împărți, ci de a oferi garanții pentru propria sa securitate”. Interviul a fost acordat pentru Sky News Arabia.

Centrala Zaporizhzhya funcționează în regim normal, conform Arestovych.

Denîs Șmîhal, prim-ministrul Ucrainei: „Se duc bătălii aprige, inamicul suferă pierderi uriașe de resurse umane și echipamente. Armata rusă și oficialii săi de vârf au vorbit despre cum vor arunca forțele NATO în Canalul Mânecii într-o săptămână, în timp ce soldații lor își vor lăsa echipamentul și se vor preda. Luptele au loc în zeci de orașe și sute de sate, iar peste tot inamicul se confruntă cu rezistența nu numai a luptătorilor, ci a întregii populații”.

Zelenski spusține că în Ucraina are loc un terorism nuclear.