• Podul Crimeei a fost construit după invadarea din 2014 a peninsulei și a fost inaugurat chiar de Vladimir Putin, în 2018.
  • Acesta a condus personal un camion, pentru a proba soliditatea construcției. Ieri, Vladimir Putin a împlinit 70 de ani.

UPDATE ORA 08:00

Traversarea cu feribotul între Crimeea și Teritoriul Krasnodar funcționează în mod stabil, feribotul Kerchensky 2 a efectuat trei curse pe timp de noapte, a anunțat Ministerul Transporturilor din Federația Rusă.

UPDATE ORA 22:00

După exploziile de pe podul din Crimeea Volodimir Zelenski le-a cerut din nou rușilor să se predea

După exploziile de pe podul din Crimeea, care leagă peninsula de teritoriul Rusiei, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a cerut din nou rușilor să se predea.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

El a transmis un mesaj video.

Dacă ocupanții scapă cât timp există o astfel de oportunitate, aceasta va fi cea mai bună opțiune pentru ei. Dacă sunt forțați să rămână, orice ocupant poate găsi o modalitate de a se preda în captivitate forțelor ucrainene.

Garantăm păstrarea vieții lor tuturor militarilor ruși care depune voluntar armele și se vor preda în captivitate. Ucraina întotdeauna respectă toate normele și convențiile internaționale. Nu vom lăsa nicio altă opțiune pe care să se bazeze ocupanților” , a spus președintele Ucrainei.

https://www.facebook.com/zelenskiy.official

UPDATE ORA 21:00

Autoritățile din Crimeea au extins nivelul „galben” de amenințare teroristă

Șeful rus al republicii Crimeea, Serghei Aksyonov, a anunțat că a extins nivelul „galben” de pericol terorist a fost extins în cinci municipalități din nordul peninsulei până pe 23 octombrie, potrivit TASS.

„Un nivel ridicat („galben”) de amenințare teroristă va opera pe teritoriul districtelor urbane Armiansk, Dzhankoy, Krasnoperekopsk și districtele Dzhankoysky și Krasnoperekopsky”, a scris Serghei Aksenov pe Telegram.


Serviciul feroviar a fost restabilit pe podul din strâmtoarea Kerci

Şeful administraţiei instalate de Rusia în Crimeea anexată, Serghei Aksionov, a declarat, sâmbătă seara, că podul peste strâmtoarea Kerci a fost redeschis parţial pentru trenuri şi maşini.

https://t.me/meduzalive/70892

Structura lungă de 19 kilometri rămâne deocamdată închisă pentru camioane, a scris el pe Telegram.

Anterior, Ministerul rus al Transporturilor precizase că benzile neavariate ar putea fi folosite în continuare, notează DPA.

UPDATE ORA 17:00

Circulaţia rutieră pe podul din Crimeea a fost reluată

Circulaţia rutieră pe podul din Crimeea care sâmbătă, a fost avariat de o explozie, a fost redeschisă, potrivit Sky News, scrie Mediafax.

Autorităţile regionale au anunţat că podul a fost redeschis traficului. Totuşi, pe pod nu pot trece decât autoturismele şi autobuzele după ce sunt atent verificate. Camioanele sunt nevoite să utilizeze feribotul pentru a face traversarea.

„Circulaţia vehiculelor de-a lungul podului din Crimeea a început. În acest moment, traficul este deschis pentru autoturisme şi autobuze, cu o procedură de inspecţie completă. Îi rugăm pe şoferii de camioane să îşi planifice traseul folosind trecerea cu feribotul de la Kerch”, a declarat Serghei Aksyonov, potrivit Sky News.

Explozia s-a produs sâmbătă pe podul rutier şi feroviar care leagă Rusia de peninsula Crimeea.

Rusia a preluat Crimeea de la Ucraina în 2014, iar podul de 19 km care o leagă de reţeaua de transport a Rusiei a fost inaugurat cu mare fast de preşedintele Vladimir Putin patru ani mai târziu. Acum reprezintă o rută de aprovizionare crucială pentru forţele ruseşti care au preluat controlul asupra celei mai mari părţi a regiunii Herson din sudul Ucrainei.

Explozia s-a produs într-un camion de marfă şi a provocat incendierea a şapte vagoane cisternă cu combustibil care se îndreptau spre peninsulă.

Două secţiuni ale podului rutier s-au prăbuşit parţial, dar porţiunea care traversează strâmtoarea Kerch, calea navigabilă prin care navele călătoresc între Marea Neagră şi Marea Azov, nu a fost avariată.

UPDATE ORA 16:00

Pagube de 8 milioane de dolari în urma exploziei Podului Kerci

Uniunea asiguratorilor din Rusia a estimat sâmbătă pagubele provocate Podului Crimeii de o explozie produsă la primele ore ale dimineţii între 200 şi 500 de milioane de ruble (aproximativ 3,2 milioane şi, respectiv, 8,1 milioane de dolari), potrivit agenţiei RIA Novosti, citată de EFE.

„Uniunea asiguratorilor din Rusia estimează pagubele provocate de situaţia de urgenţă de pe Podul Crimeii între 200 şi 500 de milioane de ruble”, se afirmă într-un comunicat.

Organizaţia nu dispune deocamdată de informaţii privind contractele de asigurare în vigoare pentru această infrastructură care a costat la vremea respectivă aproximativ 3,5 miliarde de dolari şi a fost construită de compania omului de afaceri Arkadi Rottenberg, un prieten al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Comitetul de anchetă rus a declarat sâmbătă că, potrivit informaţiilor preliminare, un camion a explodat în această dimineaţă pe partea rutieră a Podului Crimeei, în zona Taman a peninsulei Crimeea, provocând incendierea a şapte cisterne cu combustibil dintr-o garnitură de tren ce se îndrepta spre peninsulă.

În urma incidentului, două secţiuni ale părţii rutiere a podului s-au prăbuşit în apă.

UPDATE ORA 14:00

Incendiul de pe podul care leagă peninsula Crimeea de Rusia continentală ar fi fost provocat de explozia unei maşini-capcană, fiind afectată porţiunea rutieră a podului, susţine Comitetul naţional antiterorist rus, citat de agenţiile de presă ruse, potrivit France Presse.

,,Astăzi la ora locală 06:07 (03:07 GMT) pe partea rutieră a podului Crimeii a avut loc explozia unei maşini-capcană care a antrenat incendierea a şapte cisterne feroviare ce se îndreptau spre Crimeea” , a indicat Comitetul.

Autorităţile ruse în domeniul drumurilor au indicat pe site-ul lor că traficul pe pod este ,,întrerupt temporar”.

Cauzele incendiului ,,sunt pe cale să fie stabilite” , potrivit Căilor ferate din Crimeea.

UPDATE ORA 12.00

Trei persoane au fost ucise de explozia produsă sâmbătă pe podul care leagă Rusia de Crimeea, a anunțat Comitetul de Investigații al Rusiei. Potrivit rapoartelor preliminare, victimele se aflau într-un vehicul aflat în apropiere în momentul în care s-a produs explozia.

În acest moment, trupurile a două victime – un bărbat și o femeie – au fost recuperate din apă. Identitățile lor sunt în curs de stabilire, se arată în comunicatul agenției.

UPDATE ORA 09.57

Comitetul antiterorism al Rusiei spune că explozia unui camion a fost cea care a provocat ruperea podului. Înregistrările camerelor de supraveghere par să confirme ipoteza. Președintele Parlamentului Crimeei îi acuză pe ucraineni.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Oxplozie puternică a avut loc sâmbătă dimineață, pe Podul Kerci, care face legătura dintre Rusia și peninsula ocupată. Din primele informații, un tren cu vagoane cisternă a sărit în aer, producând o deflagrație foarte mare.

Conform Ria Novosti, explozia s-a produs în jurul orei 6.00, pe ramura de cale ferată a Podului Crimeei (Kerci). Imaginile surprinse arată un tren în flăcări pe acesta. Sursa citată mai spune că arcadele de susținere ale podului nu ar fi fost afectate, dar imaginile arată că podul rutier s-a prăbușit.