• Casa Albă: Israelul desfășoară în prezent o activitate limitată în Liban.
  • David Lammy și Antony Blinken, au reiterat apelurile pentru încetarea focului.
  • „Al treilea război a început oficial între Liban și Israel“, scrie presa din Israel.

UPDATE 09:26

Ce scrie presa despre operațiunea israeliană din Liban

New York Times: Aceasta este prima astfel de invazie a Israelului pe teritoriul vecinului său din nord în aproape două decenii. Invazia vine după atacurile intense israeliene în Liban în ultimele două săptămâni, care au ucis sute de oameni.

Politico: Vorbim despre o escaladare semnificativă a conflictului” cu Hezbollah. Odată cu decizia de a trimite trupe în Liban, începe o nouă etapă a conflictului.

Recomandări

A.I., N-AI LEGE, INOVEZI
GAGA E PE RED CARPET
GRIEZMANN SE RETRAGE
A CRESCUT EVERESTUL
ÎNTÂLNIRE TENSIONATĂ
BIDEN RIPOSTEAZĂ

Pais: Apelurile diplomatice de ultimă oră pentru a preveni operațiunea israeliană s-au dovedit zadarnice.

UPDATE 09:17

Purtătorul de cuvânt al IDF:

Forțele IDF au început o operațiune la sol țintită și demarcată împotriva țintelor teroriste Hezbollah în zona de lângă granița din sudul Libanului

În conformitate cu decizia eșalonului politic, IDF a început în urmă cu câteva ore o operațiune la sol țintită și delimitată în sudul Libanului împotriva țintelor și infrastructurilor teroriste ale organizației teroriste Hezbollah, într-o serie de sate din apropierea graniței, care reprezintă o problemă imediată. și o amenințare reală pentru așezările israeliene de la granița de nord.

IDF operează conform unui plan regulat conceput de Statul Major General și Comandamentul Nord, pentru care forțele s-au antrenat și pregătit în ultimele luni. Forțele terestre sunt însoțite într-un efort de atac de către forțele aeriene și de artilerie, care atacă ținte militare din zonă într-un efort coordonat cu luptătorii forțelor terestre.

Etapele campaniei au fost aprobate și se desfășoară în conformitate cu decizia nivelului politic. Operațiunea „Săgețile Nordului” continuă, conform evaluării situației, în același timp cu luptele din Gaza și alte arene.

IDF continuă să lupte și să acționeze pentru a atinge obiectivele războiului și face tot ce este necesar pentru a proteja cetățenii Statului Israel și a returna locuitorii din nord la casele lor în siguranță. Cerem să nu transmitem zvonuri și rapoarte neoficiale despre activitățile forțelor IDF și să rămânem doar la anunțurile oficiale.

UPDATE 09:11

Divizia 98 a început o activitate vizată în zona Libanului de Sud: documentație din pregătirea forțelor diviziei.

UPDATE 8:00

Armata israeliană a bombardat o casă din orașul Daoudiya din sudul Libanului, omorând cel puțin 10 persoane și rănind alte cinci, relatează Agenția Națională de Știri din Liban.

Toți cei uciși fac parte din familia Diab, potrivit NNA.

UPDATE 07:00

Într-o convorbire telefonică cu omologul său israelian Yoav Gallant, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că Washingtonul sprijină Israelul în „necesitatea dezmembrării infrastructurii de atac [Hezbollah] de-a lungul frontierei” cu Libanul pentru a preveni „atacuri de tipul 7 octombrie asupra comunităților din nordul Israelului”.

Austin a avertizat, de asemenea, Iranul cu privire la consecințele în cazul în care alege să lupte cu aliatul-cheie al Washingtonului.

Austin a mai spus că armata SUA este „bine pregătită” pentru a apăra „personalul, partenerii și aliații SUA” din regiune în „fața amenințărilor din partea Iranului și a organizațiilor teroriste susținute de Iran”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Casa Albă spune că vede operațiunea terestră a Israelului în sudul Libanului ca fiind în conformitate cu dreptul țării de a se apăra împotriva amenințărilor din partea grupărilor teroriste, scrie CNN.

„Înțelegem că israelienii vor desfășura operațiuni limitate pentru a distruge infrastructura Hezbollah care ar putea fi folosită pentru a amenința cetățenii israelieni. Acest lucru este în conformitate cu dreptul Israelului de a-și apăra cetățenii și de a întoarce în siguranță civilii la casele lor”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate la sfârșitul zilei de luni.

Ministrul britanic de Externe, David Lammy, și Secretarul de Stat American, Antony Blinken, au reiterat apelurile pentru încetarea focului în contextul escaladării conflictului dintre Israel și Liban, în cadrul unei convorbiri telefonice care a avut loc luni seara.

„Un vehicul aerian fără pilot (UAV) a fost interceptat „deasupra Mării Mediterane la zeci de kilometri de coasta din centrul Israelului” în cursul nopții, a declarat armata israeliană.

Citește și