• Peste 1.000 de civili și peste 700 de militari sunt deținuți în închisori din Rusia sau de către separatiștii pro-ruși.
  • Președintele Zelenski spune că Rusia concentrează zeci de mii de soldați pentru următoarea ofensivă în estul Ucrainei.
  • Viceprimarul din Mariupol, Serhiy Orlov, spune că forțele ucrainene rezistă în fața Rusiei în orașul asediat.

UPDATE 23:00

Directorul de programe de urgență al Unicef avertizează că peste un milion de copii ucraineni riscă să nu aibă ce mânca. Manuel Fontaine a declarat în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU că aproape jumătate din cei 3,2 milioane de copii care au rămas în casele lor riscă să nu aibă suficientă hrană.

Un total de 4.354 de persoane au fost evacuate luni din orașele ucrainene prin coridoare umanitare, dintre care 556 din Mariupol, a declarat vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk pe serviciul de mesagerie Telegram.

UPDATE 22:00

Aproximativ 20% dintre trupele rusești a căror moarte a fost confirmată în Ucraina sunt ofițeri, potrivit unui nou studiu al serviciului rus al BBC. Datele arată că din cele 1.083 de pierderi pe care BBC a putut să le verifice, 217 au fost ale unor ofițeri, cu grade de la locotenent junior la general.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Tendința este în concordanță cu o analiză anterioară a BBC, realizată la sfârșitul lunii martie, care a analizat 557 de pierderi, care a constatat că 19,6% dintre acestea erau ofițeri. Cu toate acestea, numărul mare de ofițeri declarați morți se datorează probabil faptului că trupurile lor sunt recuperate și trimise acasă cu prioritate și este mai probabil să fie anunțate public.

UPDATE 21:00

Peste 1.000 de civili și peste 700 de militari sunt deținuți în închisori din Rusia sau de către separatiștii pro-ruși, a declarat vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk. Într-un nou interviu, Vereshchuk a declarat că este cel mai îngrijorată de cele peste 500 de femei din rândul civililor, care se confruntă cu umilințe regulate, cum ar fi faptul că li se rade capul și sunt forțate să stea în picioare sau să se dezbrace.

Șase ruși suspectați că ar fi lucrat ca spioni au fost expulzați din Franța în urma unei anchete îndelungate, a anunțat Ministerul francez de Externe. Cei șase ar fi lucrat sub acoperire diplomatică și ar fi lucrat contrar intereselor noastre naționale, a precizat ministerul într-un comunicat.

UPDATE 20:00

Rușii încearcă să dubleze sau poate chiar să tripleze numărul de forțe care să lupte în Donbas, spun oficialii occidentali, dar acest lucru va dura ceva timp și rămân întrebări cu privire la cât de eficiente vor fi acestea. Acest lucru face ca perioada următoare să fie crucială, spun oficialii.

Aceștia consideră că 37 sau 38 dintre grupurile tactice de batalioane pe care Rusia le-a adus inițial în invazie nu mai sunt eficiente în luptă – rămânând puțin peste 90 disponibile. Aceștia spun că rușii sunt acum în curs de reechipare, recondiționare și redistribuire a forțelor.

UPDATE 19:00

Forțele ucrainene rezistă în fața Rusiei în orașul-port Mariupol, asediat în sudul țării, spun oficialii, în ciuda unor rapoarte care sugerau că bătălia se apropie de sfârșit. Luptele pentru Mariupol continuă, a susținut viceprimarul Serhiy Orlov. Anterior, un lider militant din estul Ucrainei, susținut de Moscova, a declarat că forțele sale au preluat controlul asupra portului orașului.

În ceea ce privește portul Mariupol, acesta se află în prezent sub controlul nostru„, a declarat Denis Pușilin, șeful așa-numitei republici populare Donețk – citat de agenția rusă de presă Interfax și RIA Novosti. Mariupol a suferit cel mai mult atacurile susținute ale Rusiei în timpul războiului – și este cheia campaniei militare a Moscovei în Ucraina.

Premierul indian Narendra Modi afirmă că a făcut apel în repetate rânduri la președintele rus Vladimir Putin și la președintele ucrainean Volodymyr Zelensky pentru a purta discuții directe. Vorbind în timpul unei convorbiri video cu președintele american Joe Biden, Modi spune că războiul din Ucraina este îngrijorător și condamnă uciderea de nevinovați.

UPDATE 18:00

Nehammer a subliniat că „a abordat gravele crime de război din Bucha și în alte locuri” și a subliniat „că toți cei responsabili pentru ele trebuie trași la răspundere. De asemenea, i-am spus președintelui Putin în termeni siguri că sancțiunile împotriva Rusiei rămân în vigoare și va continua să fie înăsprit atâta timp cât oamenii vor muri în Ucraina”.

Nehammer a vizitat Ucraina doar în weekend și a vizitat și orașul Bucha, lângă Kiev, unde au fost găsite numeroase cadavre de civili uciși după retragerea trupelor ruse.

Întâlnirea a avut loc în reședința lui Putin Novo-Ogaryovo, lângă Moscova, a informat agenția de stat rusă TASS, citând purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Un purtător de cuvânt al lui Nehammer a declarat luni după-amiază pentru APA că Nehammer a mers la ambasada Austriei la Moscova după întâlnire.

Peskov a spus că nu sunt planificate ulterior nici poze cu începerea întâlnirii, nici informații pentru presa din partea rusă, a informat agenția de presă dpa. Rezultate tangibile nu erau așteptate. Nehammer a vrut apoi să vorbească cu jurnaliştii.

Inițiativa călătoriei la Moscova a venit de la el, a spus Nehammer, chiar dacă se plănuia călătoria în Ucraina. Austria a expulzat recent patru diplomați ruși.

Cancelarul Karl Nehammer (ÖVP) a descris discuțiile sale cu președintele rus Vladimir Putin despre războiul din Ucraina drept „foarte directe, deschise și dure”. „Nu este o vizită amicală”, a subliniat el într-o declarație luni, imediat după încheierea întâlnirii de la Moscova. „Cel mai important mesaj al meu către Putin a fost (…) că acest război trebuie să se termine în sfârșit, pentru că într-un război sunt doar învinși de ambele părți”, a spus cancelarul.

UPDATE 17:00

Mănăstirea Uspenskiy Nikolo-Vasilyevskiy a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, din satul Nikolskoye de lângă Volnovakha, a fost avariată de bombardamentele din regiunea Donețk. Mănăstirea este bine cunoscută în regiune și nu numai.

Invadatorii ruși capturează nava SMARTA.

Ofensiva rusă în Donbass ar putea începe în curând, a spus Ministerul Apărării.

UPDATE 16:00

Rașiștii au tras în Lisichansk cu arme grele.

„Sunt încrezător că vom reuși să ne reconstruim statul rapid. Oricare ar fi pierderile… Va fi o reconstrucție istorică. Un proiect care va inspira lumea la fel ca lupta noastră pentru libertate. La fel ca lupta noastră pentru Ucraina”.

Republica Populară Donețk a sugerat folosirea de arme chimice împotriva militarilor ucraineni care apără Azovstal.

În Poltava există două puncte de livrare a ajutoarelor pentru refugiați. Imigranții pot lua haine, pantofi, lenjerie de pat, pături, prosoape, perne. Cetăţenii aduc lucruri în fiecare zi.

UPDATE 15:00

300.000 de kilometri pătrați de teritoriu din Ucraina au nevoie de deminare umanitară, conform Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență.

Aproape jumătate din teritoriul Ucrainei are nevoie de deminare umanitară. Șeful Direcției Lucrări pirotehnice și Deminare umanitară a Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență, Oleh Bondar, a declarat în cadrul unui briefing.

Europa refuză să furnizeze echipamente de GNL Rusiei.

Federația Rusă a schimbat din nou scopul „operațiunii speciale” din Ucraina.

UPDATE 14:00

Bloomberg relatează că șeful diplomației europene, Josep Borrell, face apel la statele membre ale UE să furnizeze urgent Ucrainei armele pe care le solicită.

Banca Națională a Ucrainei a transferat aproape 14,8 miliarde de grivne către armată.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că Ucraina și agenda bilaterală vor fi discutate în cadrul întâlnirii de mâine dintre Vladimir Putin și Alexander Lukașenko. Întâlnirea va avea loc pe 12 aprilie la locul de lansare de la Vostochny.

Danemarca și Suedia au reluat procesarea și eliberarea tuturor tipurilor de vize pentru cetățenii ruși, inclusiv a vizelor turistice.

Zelenski a cerut Coreei de Sud sisteme de apărare aeriană, avioane, tancuri, vehicule blindate și artilerie. El a declarat acest lucru într-un discurs în fața parlamentului țării.

Rușii se pregătesc pentru un război de gherilă pe teritoriul lor, afirmă GUR ucrainean.

UE a pus pe lista neagră 21 de companii aeriene rusești. Lista include companii precum: Aurora, Russia, Pobeda, UTair, SVT Aero, Smartavia, Nordwind, Aeroflot și altele, a declarat Comisia Europeană.

Dacă Occidentul va declara Rusia în incapacitate de plată, țara va merge în instanță Rusia și-a îndeplinit integral obligațiile asumate în cadrul datoriei de stat, a declarat ministrul rus de finanțe, Anton Siluanov.

„Lucrăm la crearea unui tribunal internațional pentru a-i trage la răspundere pe ocupanți. Dezvoltăm un mecanism internațional pentru a compensa daunele provocate statului nostru. Vom efectua toate abuzurile și vom pedepsi toți autorii”, a spus Zelenski.

Rusia ar putea lovi Mariupol cu bombe cu fosfor, afirmă serviciile secrete britanice Forțele armate ruse ar putea folosi muniții cu fosfor în Mariupol, pe măsură ce luptele pentru orașul asediat se intensifică. Ministerul britanic al Apărării a declarat acest lucru pe contul său de Twitter luni dimineață, 11 aprilie, citând datele sale de informații.

„Utilizarea anterioară a munițiilor cu fosfor de către forțele rusești în regiunea Donețk crește probabilitatea utilizării viitoare în Mariupol, pe măsură ce luptele pentru oraș se intensifică”, se arată în declarație.

Imensul iaht al oligarhului Viktor Medvedciuk va fi predat ARMA (Agenția Națională pentru Detectarea, Cercetarea și Gestionarea Bunurilor provenite din Corupție și alte Infracțiuni), conform unei hotărâri judecătorești.

Grădinița din centrul orașului Harkov a fost bombardată.

UPDATE 13:00

Aderarea Ucrainei la UE se va întâmpla în următorii ani, iar această poveste nu va dura, cu siguranță, zeci de ani.

Una dintre companii, care și-a anunțat retragerea din Rusia, a găsit o modalitate de a vinde petrol rusesc folosind așa-numitul „amestec leton”.

Slovacia a confirmat discuțiile cu Ucraina privind vânzarea de obuziere Zuzana.

O tabără specială pentru prizonierii de război ruși este în curs de înființare în Ucraina, deoarece sunt foarte mulți. Ombudsmanul Lyudmyla Denysova a declarat acest lucru într-un interviu pentru Left Bank.

Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a declarat că țările UE au început să lucreze la un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, cu o „opțiune petrolieră”.

Ministrul german de externe, Annalena Berbock, a declarat că Ucraina are nevoie de arme grele, „partenerii noștri nu au timp pentru scuze, trebuie să fim creativi”.

The British Times scrie că Finlanda și Suedia ar putea deveni membre ale NATO încă din această vară.

Ministrul ucrainean al Justiției, Denys Malyuska, a declarat în emisiunea UArazom că, în legătură cu războiul din Ucraina, 42 de țări s-au adresat deja unui tribunal internațional de la Haga pentru a investiga posibile crime de război rusești.

UPDATE 12:00

În noaptea de 11 aprilie, Rusia a bombardat o altă gară, potrivit lui Oleksandr Kamyshyn, șeful consiliului de administrație al Ukrzaliznytsya.

Rușii au bombardat fiecare oraș din regiunea Luhansk. Nu există nicio infrastructură critică sau de altă natură rămasă intactă în regiune

Rușii distrug regiuni întregi din Ucraina. Pe care, potrivit președintelui ticălos Putin, a venit să le „protejeze”. Lumea și Rusia au înțelesuri opuse ale cuvântului „protecție”. Pentru ruși, înseamnă crimă și distrugere. Ei atacă brutal regiunea Donețk, distrug regiunea Luhansk. Hoarda rusă arde totul de viu și distruge tot ce a fost construit de ucraineni timp de ani de zile.

„Rusia ne-a răpit 46 de zile de viață obișnuită, pe care le-am putut petrece cu familia, la muncă, să ne bucurăm de vremea bună și să ne plimbăm pe frumoasele străzi ucrainene.

Dar, în toate aceste 46 de zile, armata rusă a bombardat fără milă orașele și satele ucrainene pașnice, ucigând oameni și făcând tot posibilul să se izoleze și mai mult de lumea civilă. Astfel de animale își au locul doar în cușcă, și doar izolat. În prezent, înregistrăm fiecare crimă a rușilor. Și noi luptăm pentru libertatea noastră”, a spus Zelenski.

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei: în direcția Donețk, inamicul continuă să se concentreze pe preluarea controlului asupra așezărilor Popasna, Rubizhne, Nyzhne și Novobakhmutivka, precum și pe stabilirea controlului deplin asupra orașului Mariupol.

  • Armata rusă continuă să creeze grupuri de trupe militare pentru atacul în direcția Slobojanskiy – se așteaptă în zilele următoare.
  • Nu este de neconceput că forțele armate ale Federației Ruse vor desfășura acțiuni provocatoare pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova pentru a acuza Ucraina de agresiune împotriva unei țări vecine.
  • Este posibil ca, pentru a perturba aprovizionarea cu mărfuri a locurilor de atac, inamicul va continua să lovească instalațiile de infrastructură de transport din Ucraina, pentru a le distruge sau a le dezactiva.
  • În direcția Slobozhanskiy, unități separate ale Armatei a 6-a și ale trupelor de coastă ale Flotei de Nord continuă să blocheze parțial orașul Harkov, iar bombardamentele de artilerie continuă în unele zone ale orașului.
  • Recunoașterea aeriană a zonei continuă în direcția Izyum pentru a identifica pozițiile Forțelor Armate ale Ucrainei. Inamicul folosește UAV-ul „Orlan-10” pentru a obține informații.
  • Cu două grupuri tactice de batalioane, inamicul a încercat să lanseze un atac în direcția localităților Dovhenke și Dmytrivka, nu a avut succes și s-a retras pe pozițiile ocupate anterior.
  • În orașul Mariupol, cu sprijinul artileriei și al aviației, invadatorii continuă să ia cu asalt zonele uzinei Azovstal și ale portului maritim.
    Cu ajutorul unităților separate, inamicul a efectuat bombardamente de artilerie asupra pozițiilor trupelor noastre din zonele așezărilor Vysokopillya, Trudolyubivka și Maryanske.
  • Pe teritoriul regiunilor Donețk și Luhansk, apărătorii Ucrainei au respins 4 atacuri inamice, au distrus 5 tancuri, 8 unități blindate, 6 unități de autovehicule și 8 sisteme de artilerie inamice.

.UPDATE 11:00

Briefing al Ministerului rus al Apărării:

  • Avioanele operaționale și tactice ale forțelor aeriene ruse au lovit 78 de obiective militare din Ucraina;
  • Forțele armate ruse au distrus 441 de drone, 239 de sisteme MLRS și 2.079 de tancuri și vehicule blindate de la începutul operațiunii speciale din Ucraina;
  • Forțele armate ruse distrug echipamentele diviziei de rachete antiaeriene S-300 furnizate din Europa cu rachete Kalibr de pe mare;
  • Un elicopter militar ucrainean Mi-24 a fost doborât de focuri de armă de calibru mic în regiunea Kherson;
  • Rachete în apropiere de Velyka Novoselovka au distrus o bază de reparații AFU, inclusiv sisteme de rachete sol-aer Buk-M1;
  • Două avioane ucrainene Su-25 au fost doborâte în aer de mijloacele de apărare aeriană rusești în apropierea așezării Izyum;
  • Până la 25 de membri ai forțelor armate ucrainene au fost loviți în timpul distrugerii echipamentelor batalionului S-300;
  • Forțele armate ruse au distrus nouă tancuri, cinci piese de artilerie autopropulsate Acacia, cinci lansatoare multiple de rachete Grad și peste 60 de naționaliști din Donbas cu o lovitură cu armament de înaltă precizie.

Membri ai Gărzii Naționale Ucrainene, care s-au predat, au descris modul în care conducerea a ordonat împușcarea civililor din Rubizhne:

„La un moment dat, au fost aduși oameni acolo, erau atât femei, cât și bărbați… Oamenii care au fost aduși acolo aveau brățări albe, erau locuitori din Rubizhne. I-au pus pe toți în fața noastră și ni s-a ordonat să îi împușcăm pe toți”.

O explozie de gaz a avut loc într-o clădire de cinci etaje din Stupino, regiunea Moscova, distrugând pereții interiori a două apartamente.

Situația din regiunea Zaporojie de la începutul războiului este gravă. Din punct de vedere teritorial, rușii au ocupat o mare parte din regiune. Șeful administrației militare regionale Zaporojie, Oleksandr Starukh, a declarat acest lucru.

Potrivit acestuia, luptele de-a lungul liniei de contact nu s-au oprit de o lună. Mai ales în partea de est a regiunii, care se învecinează cu Donbas. În unele zone ale regiunii există probleme cu anumite categorii de alimente și mai ales cu medicamentele. În marile orașe au început deja să fie înființate birouri de comandant. Persoane antrenate profesional și FSB, inclusiv trădătorii din Crimeea, terorizează metodic toate zonele populate.

Irpen, Bucha, Gostomel, Vorzel – podul provizoriu de pe digul Romanovka, care leagă orașele de Kiev, a fost deschis de astăzi.

Pe fondul atacurilor masive ale Rusiei asupra regiunii Dnipropetrovsk, persoanele strămutate din Sinelnikovo au fost îndemnate să se deplaseze, să fugă în regiunile vestice ale Ucrainei. „Acesta a fost apelul primarului către ei, referindu-se la situația actuală din oraș: „Au trecut alte 24 de ore alarmante…”.

UPDATE 10:00

Societe Generale va părăsi piața din Rusia.

Cannes, Ljubljana, Chișinău organizează, de asemenea, acțiuni de susținere și onorează memoria celor uciși în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

„Forțele armate ale Ucrainei au distrus un depozit de muniții rusești în apropierea unui sat ocupat din regiunea Luhansk”, a declarat șeful OVA, Serhiy Gaidai. „Avem o mică victorie – a fost nevoie de aproximativ trei ore pentru a arde ceea ce ar fi putut deja să ne ucidă oamenii astăzi”, a spus el.

Invadatorii ruși au ucis 183 de copii și au rănit peste 342 de la invazia Ucrainei, susține procuratura.

Din cauza bombardamentelor efectuate de forțele armate ruse, 938 de instituții de învățământ au fost avariate. 87 dintre ele au fost complet distruse.

UPDATE 09:00

Prim-ministrul Slovaciei, Eduard Heger, a negat informația conform căreia sistemul slovac de rachete antiaeriene S-300 a fost distrus în Ucraina. „Slovacia neagă categoric propaganda rusă că sistemul de apărare S-300 din Ucraina a fost distrus. Aceasta este o farsă. A fost confirmat oficial de Ucraina”, a scris el pe Twitter.

Mai devreme, pe canalele de telegramă rusești, au existat informații că S-300 slovac ar fi fost distrus lângă Nikolaev.

Trupele ruse continuă să bombardeze Donbasul, crescând riscul victimelor civile.

Utilizarea de către Rusia a muniției cu fosfor în Mariupol crește, potrivit informațiilor britanice.

UPDATE 8:00

Kremlinul l-a numit pe Aleksandr Dvornikov să conducă ofensiva din sud-estul Ucrainei și să-i permită lui Vladimir Putin să obțină victoria înainte de data simbolică de 9 mai. Palmaresul său de serviciu, în special în Siria, i-a adus o reputație îngrozitoare. Generalul Aleksandr Dvornikov, în vârstă de 60 de ani, a fost ales, potrivit BBC și Sky News, să conducă următoarea ofensivă a Rusiei în Ucraina.

Ucraina poate deveni un teren de testare pentru drona kamikaze Switchblade, potrivit CNBC. „Folosirea Switchblade în Ucraina poate fi cea mai importantă utilizare a armelor în luptă, deoarece nu este clar cât de des armata americană a folosit drone ucigașe pe câmpul de luptă”, a raportat CNBC.

Potrivit acestuia, un grup de ucraineni care tocmai părăsiseră Statele Unite tocmai se antrenase să manipuleze aceste drone de multe săptămâni. Au fost antrenați la un centru de antrenament al forțelor speciale din Biloxi, Mississippi.

Rusia ar putea pregăti o lovitură asupra Odessei și a Niprului, cu scopul de a captura în continuare. Aceasta este opinia căpitanului de prim rang în demisia Marinei SUA Harry Tabah.

„Rușii au puțin timp să se regrupeze și să adune o armată, să o abandoneze. Și ucrainenii – au și ei puțin timp. Acum, fiecare oră, fiecare minut, secundă – este viața ucrainenilor și a militarilor”.

În noaptea de 11 aprilie, ocupanții au tras asupra unei alte gări din regiunile de est ale Ucrainei. Au fost avariate 5 locomotive, șine și catenară. Nu există victime printre oameni, a spus președintele consiliului de administrație al Ukrzaliznytsia Oleksandr Kamyshin.

Armata rusă sporește prezența echipamentelor militare în apropierea regiunilor Harkov și Donețk, în special, în orașul Valuyki și satul Soloty din regiunea Belgorod. În imaginile din satelit disponibile datorită Schemes, jurnaliştii au observat o acumulare masivă de echipamente militare, inclusiv tancuri şi vehicule blindate de transport de trupe, precum şi desfăşurarea unei tabere de corturi.

Anterior, Statul Major al APU a raportat că Rusia își transferă unitățile la Belgorod și Valuyki pentru a ataca în continuare Harkov și Donbass, această informație a fost confirmată de Departamentul de Apărare al SUA.

UPDATE 7:00

▪️Pe 10 aprilie, trupele ruse au tras peste zece rachete în regiunea Dnipropetrovsk. Unul dintre ei a fost bătut, a raportat președintele consiliului regional Nikolay Lukashuk.

▪️Ministerul Politicii Agrare notează că, conform scenariului pesimist, 70% pot fi semănate în Ucraina în acest an.

▪️Preoții UOC al Patriarhiei Moscovei strâng semnături la apelul la Consiliul Întâistătătorilor Bisericilor Antice de Răsărit „cu proces împotriva Patriarhului Kirill”

▪️Cabinetul de Miniștri a alocat primele miliarde de grivne din fondul de rezervă al bugetului de stat pe 2022 pentru reconstrucția teritoriilor eliberate de trupele ruse.

▪️Procuratura Generală a Ucrainei a identificat deja peste 500 de militari ruși care au comis crime de război în Ucraina.

▪️La Rusia au adunat cel puțin 32 de luptători Su-27 (Flanker) pe aerodromul militar din Voronezh. Acest lucru este dovedit de imaginile din satelit ale companiei americane Planet Labs, publicate de analiștii de la Orion Intel. /// ▪️În ultimele 24 de ore, Forțele Aeriene ale Forțelor Armate au distrus 11 ținte aeriene rusești.

▪️Vilkhivka eliberată de ocupanții din regiunea Harkov a fost aproape complet distrusă.

▪️Împotriva nopții la Nikolaev a avut loc o explozie puternică. Vitaliy Kim a spus că un bărbat a fost rănit. Incendiile de pădure din cauza șocurilor sunt localizate. Fondul de radiație este normal.

▪️Din Lysychansk, Bakhmut, Popasna, Slovyansk și alte orașe – încă aproximativ o jumătate de sută de oameni au fost evacuați în regiunea Lviv cu răni provocate de mine, răni de schije și membre amputate. Toți cei evacuați beneficiază de tratamentul necesar de către personalul medical din regiune. Cel mai în vârstă pacient are 92 de ani.


Ucraina reacționează la refuzul președintelui Parlamentului Georgiei, Shalva Papuashvili, de a vizita Bucha și Irpen

Anterior, Papuashvili a spus că consideră imposibil să meargă în Ucraina până când „unii reprezentanți ai guvernului ucrainean sunt pe deplin conștienți de sprijinul puternic oferit de Georgia”.

Singurul lucru care mă face să mă simt inexplicabil este întrebarea: este potrivit să numim „nepotrivită” o invitație de a veni într-o țară prietenoasă și de a privi situația ei, de a-i împărtăși durerea, de a exprima cuvinte de sprijin? Cred că un prieten ar trebui să o facă fără invitații”, – a răspuns lui Papuașvili președintele Radei Supreme Ruslan Stefanchuk.


China a livrat în secret sisteme moderne de apărare aeriană Serbiei, care este un aliat al Rusiei – Associated Press.

Serbia, care solicită aderarea la UE, își completează forțele armate cu arme rusești și chineze, avioane de război, tancuri și alte echipamente.