• Vladimir Putin pretinde că nu a avut altă soluţie şi avertizează cetăţenii ruşi că urmează sancţiuni.
  • Ministrul de Interne din Ucraina: Au avut loc 392 de bombardamente.
  • Luptele continuă în tot sud-estul și centrul țării. Șase poduri au fost distruse.

UPDATE 04:44

Avioanele de război rusești bombardează, se pare, obiective din orașele ucrainene Lviv și Kiev.

La Kiev s-au auzit explozii încă de dimineață, autoritățile orașului fac apel la locuitorii orașului să stea acasă.
Vineri dimineață, în jurul orei 4:22, la Kiev s-au auzit mai multe explozii în diferite raioane ale Kievului, informează UNIAN cu referire la ministrul adjunct de interne al Ucrainei Anton Gerașcenko.

În special, s-au auzit explozii în cartierele Pechersky și Goloseevsky ale capitalei, la Poznyaki.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Atacurile asupra Kievului cu rachete de croazieră sau balistice tocmai au continuat. Am auzit două explozii puternice”, a scris Anton Gerașcenko pe canalul său Telegram.

Au avut loc deja aproximativ 6 explozii în zona Troyeshchyna din Kiev.

UPDATE 01:50

Guvernul Ucrainei solicită voluntari din rândul hackerilor clandestini din țară pentru a ajuta la protejarea infrastructurii critice și pentru a desfășura misiuni de spionaj cibernetic împotriva trupelor rusești, susțin două persoane implicate în acest proiect.

UPDATE 01:22

Rusia desfășoară crematorii mobile pentru a distruge cadavrele soldaților morți, informează The Telegraph. Se presupune că instalațiile care vor fi instalate pe vehicule sunt folosite pentru a ascunde dovezile pierderilor pe câmpul de luptă.

Luptele grele continuă în Sumî. În tot orașul se aud împușcături, a spus șeful Administrației Regionale de Stat Sumî Dmitri Zhivitsky

UPDATE 01:15

Rada Supremă le cere civililor să stingă luminile din casele lor, să închidă ferestrele și să stingă luminile din casele lor.„Pentru a face casele invizibile pentru inamic în întuneric”

UPDATE 00:00

Președintele Ucrainei Zelensky a semnat un decret de mobilizare generală. La ora 03:00, Moscova va începe un bombardament masiv asupra Kievului – corespondentul CNN, citând informații.

UPDATE 23:45

Oameni se odihnesc în metroul din Kiev, folosindu-l ca adăpost împotriva bombelor. Rusia a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei, declanșând atacuri aeriene și trimițând trupe și tancuri din mai multe direcții, într-o mișcare care ar putea rescrie peisajul geopolitic mondial.

UPDATE 23:30

Zelenski a cerut liderilor UE să participe la o reuniune de urgență a Consiliului European pentru a fi alături de Ucraina și a opri agresorul.

Soarta Ucrainei se decide în Ucraina: Dacă Putin nu primește acum o respingere decentă, va merge mai departe.

Ar trebui adoptate imediat sancțiuni economice și financiare puternice împotriva agresorului, lipsiți de mijloacele de a continua agresiunea: deconectarea de la SWIFT, impunerea unui embargo asupra comerțului cu petrol și gaze, ajutarea armatei cu arme și muniții, sprijinirea operațiunii de menținere a păcii ONU.

Poporul nostru moare pentru libertatea Ucrainei și a Europei. Am așteptat mult la ușa deschisă. Am întrebat despre apartenența la NATO – nu am auzit un răspuns.
Acum avem nevoie de garanții juridice internaționale de securitate, de o perspectivă europeană clară și de acțiuni rapide și concrete.

UPDATE 23:00

23:00 Armata ucraineană a recucerit Aeroportul Internațional Antonov din Gostomel, la mai puțin de 10 kilometri de Kiev, a informat armata. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, aeroportul din Gostomel se află acum „complet sub controlul” armatei ucrainene, după lupte acerbe împotriva forțelor aeriene ruse.

Ucraina. Ministerul de Interne anunță că Insula Șerpilor a fost capturată de trupele ruse și a pierdut contactul cu grănicerii care o apărau.

Forțele armate ucrainene spun că ostilitățile pe aeroportul Gostomel continuă, dar soldații au reușit să împiedice o aterizare mai mare a trupelor ruse.

Rusia a lansat peste 160 de rachete în timpul atacului său împotriva Ucrainei, a declarat un oficial american al apărării. Reuters a anuntat că oficialul a adăugat că oficialul a spus că Rusia a continuat să introducă trupe în țară.

UPDATE 22:45

Podul care traversează peste râul Oskol în satul Senkovo, regiunea Harkov a fost aruncat în aer în urma asediului.

Rusia a lansat peste 160 de rachete în timpul atacului său împotriva Ucrainei, a declarat un oficial american al apărării. Reuters a anuntat că oficialul a spus că Rusia a continuat să introducă trupe în țară.

UPDATE 22:39

Putin a avut o conversație telefonică cu Macron și i-a oferit lui Macron o explicație cuprinzătoare a motivelor și circumstanțelor deciziei de a conduce o operațiune militară specială.

UPDATE 22:30

Bărbaților cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani li s-a interzis să părăsească Ucraina. 10.000 de puști automate au fost predate locuitorilor obișnuiți din Kiev în ultimele ore, a spus șeful Ministerului Afacerilor Interne din Ucraina.

UPDATE 22:20

Liderii UE convin asupra unor sancțiuni „masive” împotriva sectoarelor financiare, energetice și de transport din Rusia

UPDATE 22:15

Ministrul Sănătății din Ucraina raportează 57 de morți și 169 de răniți după invazia Rusiei.

Orașul Mariupol este supus unui atac puternic, sunt raportate sute de explozii.

UPDATE 22:00

Potrivit Centrului pentru Comunicații Strategice al Ucrainei, planul invaziei ruse vizează blocarea Kievului și crearea unui coridor terestru între peninsula Crimeea și teritoriul autodeclarat al Transnistriei.

Rusia încearcă, de asemenea, să dea o lovitură infrastructurii civile critice prin atacuri aeriene și atacuri cu rachete.

Luptele sunt în curs de desfășurare în Herson, unde forțele ruse încearcă să flancheze orașul la est și să continue invazia în Mykolaiv.

Infrastructura de apărare a Ucrainei de pe Insula Șerpilor a fost complet distrusă de atacuri aeriene și bombardamente navale rusești.

UPDATE 21:50

Imagini de pe contul de FB al consilierului prezidențial Oleksiy Arestovich

Desantul rus la Gostomel a fost anihilat. Îi vom descuraja în continuare să desanteze. De asemenea, Forțele Armate ale Ucrainei au recâștigat controlul asupra localității Kahovka, regiunea Herson. Contra-atacăm în unele zone. În apropiere de Harkov, rușii au fost întâmpinați cu rezistență strânsă. La fel, lângă Sumy și Konotop. Acolo, în total, a fost nimicit aproape un batalion de tancuri.

UPDATE 21:30

Statele Unite, ca răspuns la expulzarea ambasadorului adjunct al Rusiei la Moscova, Gorman, au anunțat expulzarea trimisului rus Trepelkov din țară, transmite AP.

UPDATE 19:52

În Zaporojie a fost impusă restricție de ieșire din oraș între orele 22:00 și 06:00

UPDATE 19:45

Reuters: Consilierul prezidențial ucrainean confirmă că pista de aterizare Gostomel a fost ocupată de ruși

UPDATE 19:20

Trupele ruse au stabilit controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl

UPDATE 19:18

BBC relatează că orașul Sumî se află sub controlul parțial sau complet al trupelor ruse.

UPDATE 19:06

Unitatea de producție a companiei ucrainene Naftogaz din regiunea Lugansk și-a oprit activitatea, a informat Reuters

UPDATE 19:02

Ministrul de Interne din Ucraina: Au avut loc 392 de bombardamente. Luptele continuă în tot sud-estul și centrul țării. Șase poduri au fost distruse.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a susţinut, joi după-amiază, că nu a avut „altă modalitate“ decât atacarea Ucrainei şi a avertizat comunitatea oamenilor de afaceri ruşi că Occidentul va impune sancţiuni economice masive, deşi speră că „partenerii“ nu vor lua măsuri extreme.

„Rusia nu a avut altă modalitate decât trimiterea trupelor în Ucraina. Ceea ce se întâmplă acum evidenţiază măsurile de constrângere, că nu ne-au lăsat altă modalitate de a proceda altfel“, a susţinut Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin susţine că Rusia nu vrea să afecteze sistemul economic mondial şi nici să fie exclusă din acesta, astfel că îi îndeamnă pe cei pe care el îi numeşte „parteneri“ să înţeleagă situaţia. „Rusia continuă să fie parte a economiei mondiale, nu ne pregătim să o afectăm. Mi se pare că partenerii noştri trebuie să înţeleagă şi să nu fixeze obiectivul eliminării noastre din sistem“, a declarat Vladimir Putin la o reuniune cu reprezentanţi ai mediilor de afaceri din Rusia.

*ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE