• Houthis și-au asumat responsabilitatea pentru un atac de luni împotriva unei nave americane în Golful Aden.
  • Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că „nimeni nu ne va împiedica” să distrugem Hamas.
  • Comandamentul Central al Statelor Unite a precizat anterior, într-o declarație, că nava în cauză, M/V Gibraltar Eagle, a suferit avarii minore și nu a raportat răniți.

UPDATE ORA 22.30 – Medicamente/ Qatar anunță: mâine începe un acord de transfer pentru răpiți – 2 avioane vor decola din Qatar către Al-Arish în Egipt – și de acolo medicamentele vor fi transferate răpiților.

Ministerul Afacerilor Externe din Qatar: S-a ajuns la un acord final pentru a introduce medicamentele persoanelor răpite din Gaza – procesul de transfer al medicamentelor va începe mâine.

UPDATE ORA 22.00 – „Der Spiegel”: Guvernul german ia în considerare să livreze „Israelului” muniție pentru tancuri

Der Spiegel: Germania este înclinată să accepte cererea Israelului de a-i furniza 10.000 de obuze pentru tancuri de 120 mm.

UPDATE ORA 21.00 -Presa israeliana/ Kan: O sursă de la Casa Albă spune: „Portăm discuții serioase și intense cu Qatar cu privire la posibilitatea unui alt acord pentru eliberarea răpiților”

Motivul: nu pot intra în prea multe detalii. Dar de aceea, Brett McGeorge, seniorul Consiliului de Securitate Națională, a fost în Qatar. Casa Albă într-un alt anunț: Israelul a trecut la lupte de intensitate scăzută în Fâșia Gaza

Recomandări

DE CE S-A PRĂBUȘIT ELICOPTERUL CU RAISI
CNN: HAGA CERE ARESTAREA LUI NETANYAHU
CE URMEAZĂ ÎN IRAN
TAYLOR SWIFT, ÎN SLUJBA DOMNULUI
SCARLET JOHANSSON CRITICĂ OPENAI
RAISI ȘI DELEGAȚIA AU MURIT

UPDATE ORA 20.00 – Hamas lansează în jur de 25 de rachete în Israel, cel mai mare baraj din ultimele săptămâni

Aproximativ 25 de rachete au fost lansate în sudul Israelului din Gaza marți, au declarat Forțele de Apărare Israelului (IDF) pentru CNN.

Rachetele au fost lansate spre orașul Netivot din sud și majoritatea au fost interceptate de sistemul de apărare aeriană Iron Dome al Israelului. Nu au fost raportate răni.

UPDATE ORA 19.00 – O delegație israeliană va pleca în Egipt în zilele următoare pentru a discuta despre situația din Gaza

UPDATE ORA 18.00 – Peste 10.000 de copii au fost uciși în Gaza din 7 octombrie, a declarat ministerul sănătății condus de Hamas

Cel puțin 10.600 de copii au fost uciși în atacurile israeliene din Gaza din 7 octombrie, a anunțat marți Ministerul Sănătății condus de Hamas.

Cel puțin 158 de persoane au fost ucise în atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza în ultimele 24 de ore, iar alte 320 au fost rănite, a adăugat marți Ministerul Sănătății condus de Hamas.

„Un număr de victime sunt încă sub dărâmături și pe drumuri, iar echipajele de ambulanță și de apărare civilă nu pot ajunge la ele”, a spus ministerul.

UPDATE ORA 17.00 – Shin Bet dezvăluie ca militanții Jihadului Islamic au fost antrenați în Iran

De la Fâșia Gaza la antrenamentul militar în Iran – S-a dezvăluit în ancheta Shin Bet: așa se antrenează pe pământul iranian operatorii Jihadului Islamic din Fâșia Gaza

Bassel Mahdi, comandantul unui pluton din Jihadul Islamic, a fost arestat de forțele IDF și Shin Bet în Fâșia Gaza la 20.12.2023 și a fost transferat în Israel pentru audieri.

În investigația sa efectuată de Shin Bet, Mahdi descrie pregătirea prin care au urmat operatorii Jihadului Islamic la o bază de pregătire militară din Iran. Antrenamentul a fost condus de soldați iranieni în grupuri de 15-20 de membri ai Jihadului Islamic din Gaza, Liban și Siria.

Citate din investigația Shin Bet a lui Bassel Mehdi:

„Comandantul meu m-a sunat și mi-a spus că ar trebui să merg în Iran pentru un curs de lunetist, voi beneficia de el și salariul îmi va crește când mă întorc”.

„Am plecat din Fâșia Gaza în Egipt unde am stat vreo două săptămâni, de acolo am plecat câteva zile în Siria și apoi în Liban. După două săptămâni am plecat din nou din Siria în Iran.

„În Iran cursul a fost de 15 zile. Au fost antrenamente de fitness și antrenament de tragere pe diferite tipuri de arme – unii activiști au urmat cursuri de rachetă și artilerie și antrenamente în Iran.’

UPDATE ORA 16.00- OMS raportează o creștere a cazurilor de hepatită A în Gaza

Agenția de sănătate a ONU spune că creșterea cazurilor are loc în principal în zonele centrale și în guvernoratul Rafah din sud, „condițiile actuale de apă și canalizare fiind favorabile pentru răspândirea în continuare”.

Virusul hepatitei se răspândește în principal atunci când o persoană neinfectată și nevaccinată ingerează alimente sau apă contaminate cu fecalele unei persoane infectate.

Potrivit ONU, au fost raportate inundații în diferite părți ale Fâșiei din cauza daunelor extinse ale infrastructurii, distrugerii și colmatării uriașe a sistemului de canalizare și a apelor uzate.

Lagunele de apă pluvială au fost contaminate cu ape uzate și mai multe lagune sunt expuse riscului de inundare dacă precipitațiile se intensifică.

UPDATE ORA 15.00- „Escaladare și izolare” în luptele la granița dintre Israel și Liban

A avut loc un atac aerian la Kafr Kila, care este partea de est a sudului Libanului.

În zona disputată Ayta al-Shab, forțele speciale israeliene din unitatea de recunoaștere Maglan și-au părăsit baza pentru a efectua o operațiune de defrișare în apropiere, dar nu peste graniță. Radioul armatei israeliene susține că a fost pentru mine terestre, dar mass-media libaneză Al Mayadeen spune că unitatea a fost observată de ceea ce ei numesc „forțe de rezistență” și s-a întors.

Cel mai mare incident a implicat 10 lovituri aeriene israeliene în sudul Libanului. Hezbollah a declarat că a lansat o rachetă în Metula, în zona disputată israeliană, și, de asemenea, trei rachete în direcția unei poziții militare în Galileea.

Cuvintele cheie de reținut aici sunt „escaladare și izolare”. Până acum, totul a fost limitat de-a lungul frontierei de 120 km (75 mile) în litigiu. Dar au existat lovituri mai departe pe teritoriul libanez – iar acest lucru este alarmant.

UPDATE ORA 14.00- Ministerul Sănătății: 350.000 de pacienți lipsiți de medicamente în Gaza

Cel puțin 350.000 de pacienți cu boli cronice nu își primesc medicamentele din cauza războiului israelian în desfășurare, a declarat Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Ashraf Al-Qudra, a avertizat cu privire la complicații grave de sănătate care pot agrava starea pacienților, solicitând organizațiilor internaționale să furnizeze urgent medicamente.

Al-Qudra a anunțat anterior epuizarea gazului de protoxid de azot de anestezie în sălile de operație, împreună cu o lipsă severă de alte gaze medicale.

Organizațiile palestiniene și internaționale de sănătate și drepturile omului au avertizat cu privire la prăbușirea sistemului de sănătate din Gaza din cauza războiului în curs.

UPDATE ORA 13.00- „Atâta timp cât ocupația israeliană continuă, va exista Hamas”

Hamas a lansat un baraj de zeci de rachete dintr-o zonă din nordul Gazei de unde forțele israeliene s-au retras recent.

Hamze Attar, un analist al apărării cu sediul în Luxemburg, spune că salva a fost „un răspuns la afirmațiile israeliene că au distrus capacitățile rachetelor Hamas”.

„Au trimis un mesaj foarte ferm: „Când te retragi, rachetele vor începe din nou”, a spus Attar pentru Al Jazeera.

„Dacă distrugerea cartierelor din nordul Gazei a fost misiunea, atunci misiunea a fost îndeplinită. Dar distrugerea capacităților militare ale Hamas – nu cred. Asta va dura ani, nu trei luni. Am văzut că forțele israeliene nu au avut un picnic frumos și ușor în Gaza. A fost o misiune foarte grea, iar Israelul nu a realizat mare lucru.

„Este imposibil să curăți o ideologie atât de ușor. Hamas este o idee, parte a rezistenței. Atâta timp cât ocupația israeliană continuă, va exista Hamas”, a spus el.

UPDATE ORA 12.00- Irakul își cheamă trimisul la Teheran pentru consultări

Ministerul Afacerilor Externe al Irakului și-a chemat ambasadorul la Teheran înapoi la Bagdad, ca răspuns la atacurile Iranului asupra nordului Erbil.

Ambasadorul, Naseer Abdul Mohsen, a fost convocat „în scopul consultărilor pe fondul recentelor atacuri iraniene asupra Erbilului, care au dus la căderea unui număr de martiri și răniți”, se arată în comunicat.

Ministerul de Externe al Iranului a declarat anterior că respectă integritatea teritorială a Irakului, dar nu va ezita să-și folosească „dreptul legitim și legal” de a acționa împotriva celor care îi amenință securitatea națională.

UPDATE ORA 11.00- „Nu există pace fără „o soluție reală” cu două state”

Ministrul de Externe al Qatar, șeicul Mohamed Abdulrahman Al Thani, a ținut un discurs la Davos, în Elveția, spunând că „nu există nicio formulă magică pentru a reveni la ceea ce era înainte de 7 octombrie fără o soluție reală – soluția celor două state”.

El a mai spus:

„Încheierea războiului, eliberarea ostaticilor și prizonierilor palestinieni, precum și deteriorarea situației din Cisiordania ocupată trebuie abordate rapid. Ocuparea Cisiordaniei de către Israel este la fel de rea ca și invadarea Gaza și nu există o reacție reală din partea comunității internaționale pentru a o rezolva. Există politicieni care cred că situația din Gaza poate fi ignorată, iar răspunsul global la război este extrem de dezamăgitor pentru națiunile din Orientul Mijlociu.”

UPDATE ORA 10.00- Atacul Iranului: două duzini de rachete lansate din 3 locații

Garda Revoluționară a lansat un videoclip care detaliază scene la câteva minute după atacurile sale asupra Irakului și Siriei.

Amirali Hajizadeh, comandantul șef al diviziei aerospațiale a forței de elită, dirijează lansările în imagini publicate de site-ul de știri Fars, legat de IRGC.

Hajizadeh spune că atacul asupra unei „baze sioniste” din nordul Irakului a fost efectuat folosind patru rachete balistice lansate de la Kermanshah și șapte din Azerbaidjanul de Est, ambele provincii la granița cu Irakul.

Patru rachete au fost lansate din Khuzestan, de asemenea la granița cu Irakul, pentru a atinge o țintă legată de ISIL în provincia Idlib din Siria. În videoclip, Hajizadeh spune că alte nouă rachete vor viza un al doilea grup armat în câteva ore în Siria.

UPDATE 5.00-Ministrul iranian de externe avertizează SUA și Marea Britanie cu privire la loviturile împotriva Houthis

Ministrul iranian de externe a avertizat luni Statele Unite și Marea Britanie în urma recentelor lovituri ale acestora împotriva unor ținte houthi din Yemen.

Comentariile ministrului de externe Hossein Amir-Abdollahian au fost făcute înainte ca Houthis, susținuți de Iran, să revendice luni un nou atac împotriva unei nave americane în Golful Aden.

„Avertizăm America și Marea Britanie să oprească imediat războiul împotriva Yemenului”, a declarat Amir-Abdollahian în timpul unei conferințe de presă televizate comune cu ministrul de externe al Indiei la Teheran.
Înalți oficiali houthi au declarat Iranului că grupul își va continua atacurile în Marea Roșie „atât timp cât genocidul din războiul din Gaza va continua”, a adăugat el.

UPDATE 4.00-Un soldat israelian a fost rănit într-un schimb de focuri cu un grup neidentificat de-a lungul frontierei egiptene

Un soldat israelian a fost rănit în timpul unui schimb de focuri de-a lungul frontierei sudice cu Egiptul, după ce aproximativ 20 de persoane neidentificate, unele dintre ele înarmate, s-au apropiat de graniță, au anunțat luni Forțele de Apărare Israeliene (IDF).

Într-o postare pe rețelele de socializare, purtătorul de cuvânt al FDI, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că soldatul israelian a fost rănit ușor și a fost tratat la spital.

Mai mulți suspecți au fost, de asemenea, loviți în incidentul din apropierea punctului de trecere a frontierei de la Nitzana, au precizat FDI. Acesta nu a oferit detalii suplimentare.

Nu a existat niciun cuvânt imediat din partea Egiptului cu privire la incident.

Anterior, mass-media egipteană a raportat că autoritățile au dejucat o operațiune de contrabandă cu droguri în aceeași locație, arestând șase persoane, deși nu este clar dacă cele două incidente au legătură între ele.

ȘTIREA INIȚAILĂ

Houthis și-au asumat responsabilitatea pentru un atac de luni împotriva unei nave americane în Golful Aden, scrie CNN.

Gruparea militantă yemenită „a desfășurat o operațiune militară care a vizat o navă americană în Golful Aden, cu o serie de rachete navale adecvate”, a anunțat luni generalul de brigadă Yahya Saree într-o declarație video în direct, adăugând că loviturile au fost „precise și directe”.

Comandamentul Central al Statelor Unite a precizat anterior, într-o declarație, că nava în cauză, M/V Gibraltar Eagle, a suferit avarii minore și nu a raportat răniți.

Houthis au promis că orice lovituri viitoare asupra Yemenului nu vor rămâne fără răspuns.

Orice navă americană și britanică „care participă la agresiunea” împotriva Yemenului este considerată „țintă ostilă”, a declarat Saree. „Forțele armate yemenite confirmă că un răspuns la atacurile americane și britanice va veni în mod inevitabil și că orice nou atac nu va rămâne fără răspuns și pedeapsă”.