• Purtătorul de cuvânt al Houthi, Mohammad Abdul Salam, a descris atacurile în Yemen din partea SUA și Marea Britanie drept „un act persistent de agresiune”.
  • Nu există securitate în Orientul Mijlociu fără un stat palestinian, spune Autoritatea Palestiniană.
  • IDF a părut să confirme informații conform cărora soldații săi au săpat morminte într-un cimitir din Gaza.

UPDATE ORA 23.00 – Miniștrii de externe din Orientul Mijlociu se vor întâlni luni cu omologii UE

Miniștrii de externe israelieni, palestinieni și din Orientul Mijlociu vor călători luni la Bruxelles pentru a se întâlni cu omologii lor din Uniunea Europeană.

Miniștrii de externe din Arabia Saudită, Iordania, Egipt și secretarul general al Ligii Arabe sunt, de asemenea, programați să participe la ceea ce un oficial de rang înalt al UE a numit un „balet complex” de întâlniri.

Oficialul a detaliat că Josep Borell, diplomatul șef al UE, a depus o serie de obiective pentru discuțiile de luni, care includ un stat palestinian independent, garanții de fermă pentru Israel și o normalizare deplină a relațiilor dintre Israel și țările arabe.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE ZIUA EUROPEI
LUIS RUBIALES VA FI JUDECAT
CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
DISNEY SI WARNER SE ALIAZĂ
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
REAL MADRID E ÎN FINALA LIGII CAMPIONILOR

UPDATE ORA 22.00 -Aproape 20.000 de copii au fost „născuți în iad” în timpul războiului din Gaza, spune UNICEF

Mii de bebeluși s-au născut „în iad” în Gaza, în timp ce mamele sunt forțate să facă operații de cezariană fără anestezic, iar în unele cazuri trebuie să fie externate din spital la doar câteva ore după operație, a transmis vineri Fondul Internațional de Urgență pentru Copii al Națiunilor Unite.

UPDATE ORA 21.00 – Cei din Gaza raportează bătăi și alte maltratări în timpul detenției israeliene, a declarat oficialul ONU pentru drepturile omului

Un oficial al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului spune că s-a întâlnit cu bărbați palestinieni în Gaza care au descris că au fost bătuți, legați la ochi și ținuți săptămâni în detenție israeliană.

Ajith Sunghay, care conduce Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului în Teritoriul Palestinian Ocupat, a cerut Israelului vineri să respecte normele internaționale privind drepturile omului și dreptul umanitar.

UPDATE ORA 20.00 – SUA mai lovește noi rachete antinavă Houthi în Yemen, a declarat un oficial american

SUA au lovit vineri noi rachete antinavă Houthi în Yemen, potrivit unui oficial american, marcând a șasea oară în ultimele 10 zile când SUA au vizat grupul rebel susținut de Iran.

Vine la o zi după ce SUA au folosit avioane de luptă pentru a lovi două rachete antinavă Houthi, parte a unei campanii în creștere pentru a încerca să perturbe capacitatea grupării militante de a trage cu rachete și drone împotriva căilor maritime internaționale din Marea Roșie și Golful Aden.

UPDATE ORA 19.00 – Israelul nu poate aduce ostaticii în viață fără un acord, spune ministrul cabinetului de război

Ministrul israelian al cabinetului de război Gadi Eisenkot crede că țara sa nu va putea readuce în viață ostaticii luați de Hamas prin mijloace militare, spunând că eliberarea lor trebuie negociată.

UPDATE ORA 18.00 – Lupte aprige au loc în jurul celui mai mare spital al lui Khan Younis

Bombardamentul israelian intens și lupte grele în zona din jurul unui mare spital din sudul Gazei au ucis aproape 30 de persoane vineri, a declarat agenția de presă palestiniană WAFA.

Spitalul Nasser – cea mai mare unitate de sănătate rămasă în orașul Khan Younis din sudul Gazei – a fost „bombardată violent” de artileria și vehiculele militare israeliene, potrivit WAFA. Se pare că mai multe clădiri rezidențiale din apropierea spitalului au fost bombardate, inclusiv una în care o familie de opt membri a fost ucisă, a spus WAFA.

UPDATE ORA 17.00 – „Nu există încredere” în guvernul israelian, spune ministrul cabinetului de război în timp ce cere alegeri anticipate

Israelul are nevoie de noi alegeri pentru că publicul nu mai are încredere în conducerea premierului Benjamin Netanyahu, a declarat ministrul israelian al cabinetului de război Gadi Eisenkot.

UPDATE ORA 16.00 – BBC: Netanyahu a respins public ideea „două state”. Acest lucru îngrijorează SUA și aliații

Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a spus clar Statelor Unite că se opune creării unui stat palestinian după încheierea conflictului din Fâșia Gaza. Făcând anunțul la o conferință de presă de joi, el a promis de asemenea că va continua ofensiva în Gaza „până la victoria completă”.

Comentariile sale vin pe fondul apelurilor aliaților pentru încetarea războiului sângeros și revenirea la discuțiile cu două state.

Prin victorie completă, Netanyahu înseamnă distrugerea Hamas și întoarcerea ostaticilor israelieni rămași, ceea ce, potrivit lui, ar putea dura mai multe luni.

Deja, peste 25.000 de palestinieni au murit în Fâșia Gaza, potrivit ministerului sănătății condus de Hamas, iar aproape 85% din populația enclavei a fost forțată să-și părăsească casele.

În acest sens, mulți lideri mondiali încearcă să convingă Israelul să-și încetinească ofensiva și să înceapă negocieri semnificative pentru a pune capăt războiului și a stabiliza regiunea.

UPDATE ORA 15.00 – Belgia va furniza o navă unei misiuni UE pentru a proteja transportul maritim de atacurile Houthi

Belgia va furniza o navă unei misiuni UE pentru a proteja transportul maritim de atacurile Houthi din Yemen, susținută de Iran, în Marea Roșie, transmite postul belgian VRT, citând surse guvernamentale.

Mulți expeditori comerciali au deturnat nave pe alte rute în urma atacurilor din Marea Roșie ale militanților Houthi, care controlează o mare parte din Yemen și spun că acționează în solidaritate cu palestinienii, în timp ce Israelul și Hamas poartă război în Gaza.

UPDATE ORA 14.00 – Mii de palestinieni au blocat accesul la Moscheea Al-Aqsa pentru rugăciunile de vineri

Forțele israeliene au înființat puncte de control militare în tot orașul vechi al Ierusalimului, blocând mii de palestinieni să ajungă la locul sfânt pentru rugăciunile lor de vineri, relatează presa locală.

Din cauza restricțiilor, doar 15.000 de credincioși au reușit să ajungă astăzi la moschee, conform Wafq-ului islamic care administrează situl, un număr mult mai mic decât de obicei vineri, când mulți musulmani se adună pentru închinarea comunală.

UPDATE ORA 13.00 – Președintele israelian a venit cu o plângere penală în timpul vizitei la Davos

Isaac Herzog a fost venit cu o plângere penală în timpul unei vizite în Elveția. Procuratura Federală a declarat că a primit o plângere penală împotriva lui Isaac Herzog, care a fost joi la Forumul Economic Mondial de la Davos.

„Plângerile penale vor fi acum examinate în conformitate cu procedura obișnuită”, a spus biroul într-un comunicat, adăugând că a fost în contact cu Ministerul de Externe „pentru a examina chestiunea imunității persoanei în cauză”.

Nu a spus care sunt plângerile specifice sau cine le-a depus.

Însă agenția de presă AFP a raportat că o declarație emisă de persoanele din spatele plângerii spune că aceștia solicită o urmărire penală în paralel cu cazul de genocid adus în Africa de Sud împotriva Israelului în fața CIJ.

UPDATE ORA 12.00 – Primarul orașului Gaza: Epuizarea combustibilului reprezintă o provocare pentru furnizarea de servicii

Yahya al-Sarraj, primarul orașului Gaza, a avertizat că agresiunea israeliană continuă și criza deficitului de combustibil reprezintă o provocare pentru furnizarea de servicii de bază cetățenilor.

„Solicităm comunității internaționale să intervină urgent și să furnizeze combustibil, generatoare de electricitate și echipamente pentru a furniza servicii”, a spus al-Sarraj într-o conferință de presă.

El a adăugat că peste 50.000 de tone de deșeuri s-au acumulat în teritoriul blocat, amenințănd răspândirea bolilor periculoase și a epidemilor.

UPDATE ORA 11.00 – Copiii din Gaza care suferă „cele mai îngrozitoare condiții pe care le-am văzut vreodată”, susține un oficial UNICEF

După o vizită în Gaza, Ted Chaiban, directorul executiv adjunct al fondului ONU pentru copii, a avertizat că copiii din enclavă se confruntă cu foamete și boli, descriind condițiile lor ca fiind cele mai grave la care a fost martor vreodată.

„Mâncarea mică disponibilă nu satisface nevoile nutriționale unice ale copiilor. Drept urmare, mii de copii sunt subnutriți și bolnavi”, a spus el într-un comunicat. „Dacă acest declin persistă, am putea vedea decese din cauza conflictului nediscriminatoriu, agravate de decese din cauza bolilor și a foametei”, a spus el.

UPDATE ORA 10.00 – Forțele israeliene au avansat și mai mult în orașul principal din sudul Gazei

Forțele israeliene au avansat și mai mult în orașul principal din sudul Gazei, lovind zonele din apropierea celui mai mare spital funcțional al teritoriului și stârnind temeri că ar putea fi forțat să se închidă din cauza bombardamentelor israeliene și a ordinelor de evacuare.

Helen Livingstone și agențiile de presă raportează că rezidenții Khan Younis și personalul medical au spus că luptele au avut loc la câțiva metri de spitalul Nasser, cel mai mare spital care încă funcționează parțial în Gaza, în ultima săptămână.

Acesta primește sute de pacienți răniți pe zi de când luptele s-au mutat în sud luna trecută.

Oficialii israelieni i-au acuzat pe luptătorii Hamas că operează de la spitalul Nasser, ceea ce personalul neagă.

UPDATE ORA 09.00 – IDF a părut să confirme informații conform cărora soldații săi au săpat morminte într-un cimitir din Gaza

IDF a părut să confirme informații conform cărora soldații săi au săpat morminte într-un cimitir din Gaza, explicând că a luat măsuri pentru a verifica dacă trupurile ostaticilor nu au fost îngropate acolo, relatează Times of Israel.

Răspunzând unei întrebări de la postul american NBC, IDF a declarat într-o declarație că „s-a angajat să-și îndeplinească misiunea urgentă de a salva ostaticii și de a găsi și returna cadavrele ostaticilor care sunt ținute în Gaza”.

Declarația continuă: „Atunci când sunt primite informații critice sau informații operaționale, IDF efectuează operațiuni precise de salvare a ostaticilor în locațiile specifice în care informațiile indică faptul că pot fi localizate cadavrele ostaticilor.

„Procesul de identificare a ostaticilor, desfășurat într-o locație sigură și alternativă, asigură condiții profesionale optime și respect față de decedat. Corpurile hotărâte să nu fie cele ale ostaticilor sunt returnate cu demnitate și respect.

UPDATE ORA 08.00 – Nu există securitate în Orientul Mijlociu fără un stat palestinian, spune Autoritatea Palestiniană

Nu va exista securitate sau stabilitate în Orientul Mijlociu fără înființarea unui stat palestinian independent, a declarat joi un purtător de cuvânt al președintelui Autorității Palestiniene, ca răspuns la respingerea ideii de către premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Netanyahu a declarat joi că ideea creării unui stat palestinian va intra în conflict cu securitatea Israelului – remarci în contradicție cu poziția multor țări, inclusiv a Statelor Unite.

„Întreaga regiune este în pragul unei erupții vulcanice”, a declarat purtătorul de cuvânt al PA Nabil Abu Rudeineh, potrivit agenției de presă palestiniene WAFA, adăugând că remarcile lui Netanyahu arată că guvernul israelian este „hotărât să împingă întreaga regiune în abis”.
Rudeineh a susținut, de asemenea, că SUA „ poartă responsabilitatea pentru deteriorarea securității și stabilității în regiune datorită părtinirii și sprijinului oarb pentru ocupația israeliană”.

UPDATE ORA 06.00 – Rebelii Houthi promit trecerea în siguranță a navelor rusești și chineze în Marea Roșie

Rebelii Houthi vor asigura trecerea în siguranță a navelor chineze și rusești în Marea Roșie, în timp ce întrețin atacuri împotriva navelor comerciale ca răzbunare pentru războiul Israelului din Gaza, a declarat joi un purtător de cuvânt al militanților susținuți de Iran pentru presa rusă.

Într-un interviu pentru ziarul pro-Kremlin Izvestia, un înalt oficial Houthi, Mohammed al-Bukhaiti, a declarat că militanții din Yemen vor ataca doar navele legate de Israel și aliații săi.

UPDATE ORA 03:00 – Rebelii Houthi lansează rachete asupra unei alte nave la doar câteva ore după loviturile militare americane

Rebelii houthi au tras rachete asupra unei alte nave comerciale deținute de SUA joi, la doar câteva ore după o nouă rundă de lovituri militare americane împotriva grupului susținut de Iran în Yemen.

Houthiștii au lansat două rachete balistice anti-navă asupra M/V Chem Ranger, a declarat armata americană, marcând al treilea atac de acest fel asupra unei nave deținute de SUA în această săptămână.

„Echipajul a observat rachetele lovind apa în apropierea navei. Nu au fost raportate răniri sau daune aduse navei”, a declarat Comandamentul Central al SUA.

Știre inițială

Purtătorul de cuvânt al Houthi, Mohammad Abdul Salam, a descris atacurile în Yemen din partea SUA și Marea Britanie drept „un act persistent de agresiune” care vizează protejarea Israelului, în timpul unui interviu acordat televiziunii Houthis Al-Masirah.

În ciuda atacurilor recente, Abdul Salam a subliniat că houthiții nu vor fi descurajați să lanseze atacuri asupra a ceea ce el pretinde că sunt nave „legate” de Israel.

SUA au efectuat joi mai multe lovituri împotriva houthiilor din Yemen, potrivit Comandamentului Central al Statelor Unite, vizând un număr mic de rachete antinavă care se pregăteau să fie lansate. Grevele sunt cele mai recente dintr-o serie de acțiuni împotriva grupării susținute de Iran, în urma unor lovituri importante conduse de SUA de săptămâna trecută cu Regatul Unit și a sprijinului de la câțiva aliați.

Vine pe fondul tensiunilor sporite din Orientul Mijlociu și temerilor că războiul Israel-Hamas din Gaza s-ar putea extinde și mai mult în regiune. Cu câteva ore înainte de o grevă americană de miercuri, houthii au lovit o navă deținută și operată de SUA.