• Președintele turc, Erdogan a avertizat cu privire la riscul unei creșteri a tensiunilor în Orientul Mijlociu, în timpul întâlnirii cu omologul său iranian Raisi.
  • Ebrahim Raisi i-a sugerat lui Erdogan să întrerupă relațiile cu Israelul, menționând eficacitatea acestei măsuri în încetarea „atrocităților” din regiune.
  • Erdogan a făcut un apel urgent pentru oprirea conflictului dintre Israel și Hamas, condamnând atacurile asupra civililor din Gaza.

UPDATE ORA 23.00- Ministerul Sănătății din Gaza raportează bombardamente în jurul Spitalului Nasser

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Ashraf al-Qudra, spune că tancurile bombardează în vecinătatea spitalului din Khan Younis, iar dronele trag puternic spre curțile și clădirile centrului medical, punând în pericol toată lumea din interior.

Vă vom aduce mai multe informații pe măsură ce le primim.

Recomandări

CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
LUIS RUBIALES VA FI JUDECAT
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
AVERTISMENTUL UNUI CERCETĂTOR DESPRE A.I.
SE RĂCEȘTE VREMEA
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT

UPDATE ORA 22.00- Trei palestinieni uciși într-un atac israelian în centrul Gazei

Agenția de știri palestiniană Wafa relatează că o fată tânără se numără printre cei trei morți în urma atacului care a lovit az-Zawayda în centrul Fâșiei Gaza. Agenția a citat surse locale.

Wafa mai relatează că bombele israeliene au lovit o casă rezidențială din cartierul al-Hassayna din vestul taberei de refugiați Nuseirat.

UPDATE ORA 21.00- Rezistența islamică din Irak revendică un atac împotriva bazei americane

Coaliția de grupuri irakiene legată de Iran a declarat că a vizat o bază din apropierea aeroportului Erbil cu drone, ca parte a luptei sale împotriva „forțelor americane de ocupare în Irak și regiune” și ca răspuns la masacrele israeliene din Gaza.

Grupările irakiene aliate cu Teheranul și-au intensificat atacurile împotriva forțelor americane de la izbucnirea conflictului din Gaza. Dar administrația Biden a încercat să îndepărteze legătura dintre tulburările regionale și ofensiva israeliană.

UPDATE ORA 20.00- S-a ajuns astăzi la un acord militar între Statele Unite și Israel, care include F-35 și muniție

Liderul Hamas Osama Hamdan: „Dacă instanța de la Haga decide cu privire la încetarea focului și Israelul aderă la decizia, vom respecta aceasta.”

The New York Times: Curtea Internațională de Justiție va ordona Israelului să oprească imediat războiul din Fâșia Gaza.

UPDATE ORA 19.00- PNC cere ca Fâșia Gaza să fie declarată „zonă de dezastru”

Consiliul Național Palestinian (PNC) a cerut secretarului general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, să includă Israelul pe lista „țărilor de rușine” și să declare Fâșia Gaza o zonă de dezastru.

Într-o declarație de presă, PNC a îndemnat comunitatea internațională să nu aplice standarde duble și ca dreptatea să fie pentru toate popoarele, indiferent de rasă, religie și culoare.

„Solicităm oamenilor lumii și organizațiilor societății civile să intensifice acțiunile de solidaritate și să facă presiuni asupra guvernelor lor pentru a lua măsuri urgente pentru a opri agresiunea și războiul de exterminare din Fâșia Gaza și toate crimele ocupației din Fâșia Gaza. Cisiordania”, se spune în comunicat.

De asemenea, a subliniat necesitatea ca instituțiile judiciare să acționeze pentru a activa dreptul internațional pentru a împiedica liderii israelieni să scape de responsabilitate.

UPDATE ORA 18.00- Șeful OMS spune că încetarea focului este „întârziată”

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, și-a reiterat apelul pentru o încetare a focului în Gaza, unde atacul Israelului continuă să afecteze civilii palestinieni.

„Începutul focului din Gaza este de mult așteptat. 26.000 de oameni au murit – 70% femei și copii. 8.000 dispăruți. 64.000 de răniți. 1,7 milioane de strămuți. Bolnavi nu primesc servicii. Focare și răspândire a foametei. Sistemul de sănătate în genunchi”, a spus el într-o postare pe rețelele sociale de joi.

„Soluția există. Este necesară doar voința. Să alegem pacea.”

UPDATE ORA 17.00- Oficial UNRWA: asigurările israeliene „nu au fost urmate”

Thomas White, directorul de afaceri al Agenției Națiunilor Unite pentru Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații din Palestina (UNRWA), îi spune Al Jazeera că organizația este în contact constant cu autoritățile israeliene în ceea ce privește instalațiile care adăpostesc persoanele strămutate, dar asigurările israeliene că aceștia vor fi protejați „nu sunt urmat de”.

El a făcut aceste comentarii după ce focul de tancuri israeliene s-a izbit miercuri de un adăpost al ONU, ucigând cel puțin 13 persoane.

„Acesta nu este un incident izolat. Acest lucru se întâmplă peste tot în Khan Younis și a fost un model în alte părți ale Gazei. A existat un bilanț disproporționat asupra populației civile, deoarece luptele vin în aceste zone”, a spus White.

„Deci, pe de o parte, primim asigurări că civilii vor fi protejați, dar apoi civilii își pierd viața și sunt răniți în timpul acestor ostilități.”

UPDATE ORA 16.00- Cu o zi înainte ca Curtea Internațională de Justiție să dea o decizie provizorie cu privire la acuzațiile de genocid aduse Israelului de Africa de Sud, că Israelul declasifică documente pentru a-și dovedi intenția, relatează The New York Times.

Cu o zi înainte ca Curtea Internațională de Justiție de la Haga să dea o decizie interimară cu privire la acuzațiile de genocid aduse Israelului de Africa de Sud, The New York Times a dezvăluit existența unor documente desecretizate de Israel în încercarea de a arăta că a luat măsuri pentru protejarea și reducerea la minimum a victimelor civile în timpul războiului din Gaza.

Atunci când este introdus un caz de presupus genocid, instanța abordează „interpretarea, aplicarea sau îndeplinirea convenției”, iar pragul trebuie dovedit „intenție”.

UPDDATE ORA 15.00 – Numărul morților a crescut la 12 în urma bombardării adăpostului ONU din Khan Younis, spune directorul UNRWA

Numărul persoanelor ucise după bombardarea unui adăpost al ONU din Khan Younis a crescut la 12 persoane, a declarat joi directorul UNRWA, Thomas White, într-un comunicat.

Alte 75 de persoane au fost rănite, dintre care 15 sunt în stare critică, a spus White.

O parte a centrului de instruire UNRWA, care găzduiește mii de oameni, a fost lovită de două obuze și a luat foc, a spus White.

Personalul ONU a reușit să ajungă la locație, la vest de Khan Younis, miercuri seară, după ce i s-a interzis accesul de mai multe ori, a spus White.

UPDATE ORA 14.00 – Qatarul critică presupusele remarci divulgate ale prim-ministrului Israelului, care a numit națiunea din Golf „problematică”

Qatarul a declarat miercuri că Benjamin Netanyahu subminează eforturile de mediere în războiul Israel-Hamas, după ce o înregistrare care s-a scurs ar fi capturat pe premierul israelian criticând națiunea din Golf.

În înregistrarea, care a fost difuzată la televiziunea israeliană, o voce – pretins a lui Netanyahu – descrie Qatarul ca fiind „problematic”.

Vorbitorul mai spune că este „foarte supărat pe americani” pentru că au reînnoit un contract de închiriere pentru baza lor militară din Qatar fără a extrage o concesiune pentru ostatici din țară. CNN nu poate verifica dacă vocea de pe înregistrarea scursă îi aparține lui Benjamin Netanyahu.

„Dacă sunt validate, aceste observații sunt iresponsabile și distructive pentru eforturile de a salva vieți nevinovate, dar nu sunt surprinzătoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al Qatar, Majed Al Ansari.

UPDATE ORA 13.00 – Agenția ONU pentru Refugiați: Palestinieni prinși în mijlocul atacurilor intensificate din Khan Younis

Directorul UNRWA, Thomas White, spune că atacurile asupra site-urilor civile din Khan Younis sunt „complet inacceptabile” și trebuie să înceteze imediat.

„Pe măsură ce luptele se intensifică în jurul spitalelor și adăposturilor care găzduiesc persoanele strămutate, oamenii sunt prinși în interior și operațiunile de salvare a vieții sunt împiedicate”, a spus el.

White a continuat spunând că atacul asupra Centrului de Formare Khan Younis de miercuri, care a găzduit mii de persoane strămutate, a dus la moartea a 12 persoane și la rănirea altor 75 – cu mai mult de o duzină în stare critică.

„Situația din Khan Younis subliniază un eșec constant de a respecta principiile fundamentale ale dreptului internațional umanitar: distincție, proporționalitate și precauții în efectuarea atacurilor”, a spus el. „Acest lucru este inacceptabil și detestabil și trebuie să înceteze.”

UPDATE ORA 12.00 – Hamas: Declarațiile Israelului împotriva Qatarului reflectă obstacolul său pentru acordul de schimb de prizonieri

Hamas a reproșat declarațiile liderilor israelieni care afirmă rolul de mediere al Qatarului în războiul din Gaza. Sentimentul lor reflectă realitatea poziției Israelului de a împiedica ajungerea la un acord privind schimbul de captivi israelieni și prizonieri palestinieni, a spus grupul.

Într-o declarație, Hamas a spus că Qatarul joacă un rol activ în stoparea agresiunii împotriva Gazei și în realizarea unui acord de schimb de prizonieri. Comentariile vin după ce Canalul 12 al Israelului a dezvăluit o înregistrare a premierului israelian Benjamin Netanyahu, în care el a numit Qatarul mai „problematic” decât ONU și Crucea Roșie.

UPDATE ORA 11.00 – „Extrem de catastrofal”: Fără mâncare sau anestezie la Spitalul Nasser

Complexul medical Nasser din asediatul Khan Younis a rămas fără alimente, anestezice și calmante.

„Situația de sănătate și umanitară din spital este extrem de catastrofală din cauza asediului forțelor de ocupație israeliene”, a spus Ministerul Sănătății.

Armata israeliană a încercuit spitalele Nasser și Al-Amal din sudul Gazei, pe fondul temerilor de repetare a ceea ce a făcut la Spitalul Al-Shifa din nordul orașului Gaza.

UPDATE ORA 10.00 – Copii printre cei uciși în sudul Gazei

Bombardarea israeliană a zonei al-Satar al-Gharbi din Khan Younis a dus la moartea a cel puțin trei persoane, inclusiv doi copii.

Khan Younis a fost supus unui bombardament intens israelian în ultimele zile, inclusiv atacuri asupra caselor rezidențiale și spitalelor.

UPDATE ORA 09.00 – Adăpostul ONU a fost lovit într-o lovitură mortală, în timp ce Crucea Roșie avertizează cu privire la oprirea medicală totală

O clădire a Națiunilor Unite care adăpostește palestinieni strămutați din sudul Gazei a fost lovită miercuri de un foc de tancuri israeliene, ucigând cel puțin nouă persoane și rănind alte 75, potrivit Agenției de Ajutor și Lucrări ONU din Gaza.

Armata israeliană a declarat că „în prezent” a exclus ca o lovitură aeriană sau de artilerie israeliană să lovească Centrul de pregătire UNRWA Khan Younis. IDF a spus că „o revizuire amănunțită a operațiunilor forțelor din vecinătate este în curs”.

Comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini, a declarat la X că întregul centru, una dintre cele mai mari facilități UNRWA din Gaza, adăpostește 30.000 de oameni și este marcat în mod clar ca un sit al ONU.

UPDATE ORA 08.00 – Israelul a demolat clădiri pentru a crea o zonă tampon în Gaza: Raport

Armata israeliană a demolat sute de clădiri în Gaza pe o rază de 1 km (0,6 mile) de gard, în timp ce încearcă să creeze o zonă tampon, relatează Wall Street Journal, citând un nou studiu al Universității Ebraice.

Studiul, realizat folosind analiza imaginilor satelitare, arată că 40% din cele 2.824 de clădiri din Gaza situate la 1 km de graniță au fost distruse din 7 octombrie. „Totul a fost aplatizat. Era în mare parte agricultură. Acum este o zonă militară, un pământ complet al nimănui”, a spus un soldat citat.

În apropiere de orașul Khan Younis din sudul Gazei, o zonă dens populată care a suferit un bombardament intens de către armata israeliană timp de săptămâni, 67% din clădirile aflate la 1 km de demarcația Israelului au fost distruse.

UPDATE ORA 06.00 – Secretarul de externe al Marii Britanii discută despre „încetarea durabilă a focului” cu Abbas

David Cameron spune că i-a prezentat președintelui palestinian Mahmoud Abbas un plan menit să găsească „o soluție politică pe termen lung” la războiul Israelului din Gaza și Cisiordania ocupată.

„Am stabilit planul nostru de a trece de la o pauză – de a primi ajutor și ostatici – către o încetare durabilă a focului, care să conducă la o soluție politică pe termen lung, inclusiv un stat palestinian”, a spus el într-o postare pe X.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a avertizat cu privire la riscul unei creșteri a tensiunilor în Orientul Mijlociu, în timpul întâlnirii cu omologul său iranian, Ebrahim Raisi. Raisi i-a sugerat lui Erdogan să întrerupă relațiile cu Israelul, iar Erdogan a subliniat importanța evitării acțiunilor care ar putea amenința securitatea și stabilitatea regiunii.

Erdogan a făcut un apel la adoptarea de măsuri urgente pentru a pune capăt conflictului dintre Israel și Hamas, condamnând atacurile asupra civililor din Gaza.

Vizita lui Raisi în Turcia a avut loc în contextul creșterii tensiunilor în regiune.

„Ruperea legăturilor cu regimul sionist poate fi eficientă pentru a-l forţa să pună capăt tuturor acestor atrocităţi”, a declarat Raisi, acuzând încă o dată SUA de responsabilitate pentru sângele vărsat în Gaza.

Cei doi şefi de stat şi-au afirmat de asemenea voinţa de a lupta împotriva ameninţărilor teroriste, la trei săptămâni după un dublu atentat sinucigaş revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic, soldat cu 89 de morţi în sudul Iranului.

Cei doi conducători şi-au afişat voinţa de a-şi spori comerţul bilateral pentru a-l ridica la 30 miliarde de dolari.

Potrivit experţilor, războiul din Gaza a creat o „apropiere tactică” între Teheran şi Ankara, în pofida relaţiilor lor complexe, chiar divergente în mai multe dosare.


Turcia a sprijinit grupări rebele în conflictul din Siria, opunându-se președintelui Bashar al-Assad, susținut de Moscova și Teheran.

Ankara a acordat sprijin Azerbaidjanului în privința enclavăi Nagorno-Karabah, cucerită de Baku în 2023 într-o ofensivă rapidă, provocând îngrijorări în rândul Iranului, conform AFP.

Iranul este preocupat de extinderea influenței Azerbaidjanului în regiunea Caucazului, deoarece acest lucru ar putea alimenta aspirațiile separatiste ale propriei minorități etnice azere.

Teheranul privește cu reticență orice intenție a Azerbaidjanului, aliat cu Ankara, de a crea un coridor teritorial prin Armenia către enclavele Nahicevan de-a lungul frontierei nordice a Iranului, deoarece acest lucru ar putea complica accesul propriu al Iranului către Armenia.