• Implicarea presupusă a angajaților UNRWA în atacul terorist din 7 octombrie determină demararea unei anchete exhaustive.
  • Autoritățile israeliene furnizează informații despre presupusa implicare a mai multor angajați UNRWA în atacurile din 2023, conducând la întreruperea temporară a colaborării.
  • Statele Unite suspendă temporar finanțarea suplimentară către UNRWA până la soluționarea acuzațiilor și până când ONU ia măsuri corespunzătoare.

UPDATE 20:00-Peste 30 de militari americani au fost răniți într-un atac la baza din Iordania. Numărul răniților este de așteptat să crească, spun oficialii

Numărul de militari răniți în atacul asupra unei baze americane din Iordania este acum de peste 30 de victime și cel mai probabil va crește, pe măsură ce se caută ajutor medical pentru leziunile cerebrale traumatice.

Baza care a fost atacată este un mic avanpost american numit Turnul 22, lângă granița cu Siria. Nu este clar de ce apărarea antiaeriană nu a reușit să intercepteze drona. Acesta pare să fie primul atac cunoscut asupra Turnului 22 de când atacurile asupra forțelor SUA și ale coaliției din regiune au început pe 17 octombrie.

Forțele americane de la avanpost sunt acolo ca parte a unei misiuni de „consiliere și asistență” cu Iordania. 

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
CORVINUL A CÂȘTIGAT CUPA ROMÂNIEI
PROBLEME ÎN PARADIS?
E GENUL MEU
XI ȘI PUTIN DUC UN RĂZBOI PT. PACE
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL

UPDATE 19:30-Biden dă vina pe grupurile militante susținute de Iran pentru moartea militarilor americani

Președintele american Joe Biden a promis că cei responsabili pentru decesul celor trei membri ai serviciului american, care au murit într-un atac cu dronă asupra unui mic avanpost american din Iordania, vor fi trași la răspundere. Vina se va arunca asupra grupărilor militante susținute de Iran.

„Astăzi, inima Americii este grea”, a spus Biden într-o declarație. „Aseară, trei membri ai serviciului american au fost uciși – și mulți răniți – în timpul unui atac cu drone aeriene fără pilot asupra forțelor noastre staționate în nord-estul Iordaniei, lângă granița cu Siria”.

„În timp ce încă adunam date despre acest atac, știm că a fost efectuat de grupuri militante radicale susținute de Iran care operează în Siria și Irak”, a continuat Biden. Biden a promis că SUA „vor trage la răspundere pe toți cei responsabili la momentul potrivit”. El i-a numit pe cei trei membri ai serviciului căzuți „patrioți”, lăudându-le curajul și oferindu-și durerea, numind atacul „disprețuitor și complet nedrept”.  „Împreună, vom păstra obligația sacră pe care o avem față de familiile lor. Ne vom strădui să fim demni de onoarea și vitejia lor. Vom continua angajamentul lor de a lupta împotriva terorismului”, a spus președintele.

UPDATE 18:00-Armata israeliană spune că a lovit mai multe ținte Hezbollah din sudul Libanului

Forțele de Apărare Israelului spun că au lovit duminică ținte Hezbollah din sudul Libanului cu avioane de luptă și artilerie. Luptătorii Hezbollah au lovit și ei infanteria israeliană la granița libaneză astăzi, potrivit agenției de presă libaneze NNA.

Focul transfrontalier dintre Israel și Hezbollah a devenit un eveniment aproape zilnic, de când militanții libanezi au intensificat atacurile asupra Israelului la o zi după atacurile Hamas din 7 octombrie 2023.

UPDATE 17:30-Franța devine ultima națiune care a suspendat finanțarea agenției ONU din Gaza din cauza acuzațiilor aduse personalului

Franța „nu intenționează să facă o altă plată în prima jumătate a anului 2024” către agenția de ajutor a Națiunilor Unite din Gaza, a declarat duminica Ministrul de Externe francez . Ministerul a subliniat acuzațiile Israelului conform cărora unii membri ai personalului Agenției ONU pentru Refugiați Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA) au fost implicați în atacurile Hamas din 7 octombrie a anului trecut, considerând acuzațiile „excepțional de grave”. 

Franța a contribuit la UNRWA cu aproape 60 de milioane de euro (aproximativ 65 de milioane de dolari) în 2023. Ministerul de Externe a declarat că va decide „când va veni momentul” ce va face pentru a se asigura că cerințele privind transparența și securitatea ajutorului sunt luate în considerare.

Franța se alătură acestor alte națiuni donatoare pentru a întrerupe sprijinul financiar pentru UNWRA, în lumina acuzațiilor: SUA, Germania, Canada, Italia, Regatul Unit, Olanda, Elveţia, Australia, Finlanda. Irlanda și Norvegia spun că vor continua să finanțeze agenția ONU.

UPDATE 14:00-Protestatarii israelieni blochează din nou intrarea camioanelor cu ajutoare prin punctul de trecere Kerem Shalom

Sute de protestatari israelieni au blocat duminică accesul camioanelor cu ajutoare în Gaza prin punctul de trecere Kerem Shalom, cerând ca ostaticii deținuți în Gaza să fie eliberați înainte de a mai fi livrat orice alt ajutor în Fâșie, relatează de la fața locului Nic Robertson, editor diplomatic internațional al CNN.

Protestele durează de câteva zile și au fost organizate de familiile ostaticilor israelieni reținuți în Gaza. Duminică, protestatarii au blocat din nou convoaiele, în ciuda așteptărilor ca poliția israeliană să elibereze protestele pentru a permite ca punctul de trecere să funcționeze, relatează Robertson. Camioanele cu ajutoare au rămas însă parcate la câteva sute de metri de protestatari.

UPDATE 12:00-Luptele grele continuă pentru a șaptea zi în apropierea spitalelor din Khan Younis

Luptele grele din apropierea spitalelor Nasser și Al-Amal din Khan Younis, în Gaza, au continuat și în a șaptea zi duminică, au anunțat atât Forțele de Apărare Israeliene (IDF), cât și Ministerul palestinian al Sănătății.

FDI a declarat din nou că desfășoară „operațiuni precise” împotriva Hamas în orașul din sudul orașului, afirmând că serviciile sale de informații indică faptul că membri ai Hamas operează în interiorul și în jurul spitalelor Nasser și Al-Amal.

Societatea Semilună Roșie Palestiniană (PRCS) a declarat că, în ultima săptămână, unitățile spitalicești au fost „sub asediu” după ce armata israeliană și-a intensificat operațiunile în Khan Younis.

Rezervele de oxigen de la spitalul Al Amal au fost epuizate și că, în consecință, echipele medicale nu pot efectua operații chirurgicale, a avertizat duminică PRCS. Acesta a precizat că se coordonează cu Comitetul Internațional al Crucii Roșii „pentru a explora posibilitatea de a oferi un pasaj sigur” pentru ca buteliile de oxigen să poată fi aduse la spital.

UPDATE 10:00-Secretarul general al ONU afirmă că nouă membri ai personalului UNRWA au fost concediați din cauza unor acuzații

Dintre cei 12 membri ai personalului Agenției Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA) care ar fi fost implicați în atacul mortal comis de Hamas la 7 octombrie în Israel, nouă au fost concediați, unul a fost ucis, iar identitatea altor doi este „în curs de clarificare”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres.

„Națiunile Unite iau măsuri rapide în urma acuzațiilor extrem de grave împotriva mai multor membri ai personalului Agenției de Ajutorare și Lucrări a ONU (UNRWA)”, a declarat Guterres duminică, adăugând că organismul de supraveghere al ONU a lansat deja o anchetă și că urmează o analiză independentă.

„Orice angajat al ONU implicat în acte de terorism va fi tras la răspundere, inclusiv prin urmărire penală”, a mai spus secretarul general.

UPDATE 8:00-Americanii arabi și musulmani spun că nu-l vor susține pe Biden pentru sprijinul acordat Israelului în războiul din Gaza

Mulți alegători arabo-americani și musulmani care au vorbit cu CNN spun că nu vor vota pentru eforturile de realegere ale președintelui american Joe Biden din cauza sprijinului său neclintit pentru Israel și a faptului că nu a cerut o încetare permanentă a focului în Gaza.

În ultimul ciclu electoral prezidențial, Biden a primit sprijinul mai multor aleși și lideri ai comunității musulmane americane proeminente. Dar, de data aceasta, mulți sunt sceptici – și furioși.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Se ridică acuzații împotriva unor membri ai Organizației Națiunilor Unite pentru presupusa implicare în atacul terorist din 7 octombrie 2023. În acest context, Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiații Palestineni (UNRWA) a declarat că va iniția o anchetă exhaustivă.

Angajați ai ONU sunt sub suspiciune pentru presupusa implicare în atacul efectuat de către Hamas pe 7 octombrie. Situația tensionată din enclavă cunoaște noi dezvoltări, iar colaborarea cu personalul respectiv a fost temporar întreruptă.

„Autorităţile israeliene au furnizat UNRWA informaţii despre presupusa implicare a mai multor angajaţi ai UNRWA în atacurile oribile din Israel de la 7 octombrie”, a spus Philippe Lazzarini, comisarul general al UNRWA.

Oficialii ONU nu au dezvăluit public numărul angajaților implicați în atacuri, nici detalii despre presupusa lor implicare. Cu toate acestea, au promis că oricine va fi găsit vinovat va suporta consecințele legale.

„Orice angajat al UNRWA care a fost implicat în acte de terorism va fi tras la răspundere.”, a adăugat oficialul.

Tensiunile au legătură și cu momentul publicării acestui anunț. Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, a acuzat UNRWA că a făcut anunțul într/un moment în care atenția este îndreptată spre Curtea Internaţională de Justiţie, care a ordonat Israelului să împiedice actele de genocid din Gaza.

Veste legată de posibila implicare a angajaților ONU în atacuri are și consecințe materiale. Departamentul de Stat al SUA a anunțat că nu va mai acorda nicio finanţare suplimentară agenţiei. Măsura va fi aplicată până la soluționarea situației.

„Departamentul de Stat a suspendat temporar finanţarea suplimentară pentru UNRWA în timp ce analizăm aceste acuzaţii şi măsurile pe care le ia Organizaţia Naţiunilor Unite pentru a le rezolva”, a spus purtătorul de cuvânt Matthew Miller.