• Marea Britanie va lua în considerare recunoașterea unui stat palestinian pentru a ajuta la încheierea războiului cu Israelul, a declarat luni ministrul de externe al țării.
  • Noul coordonator umanitar al ONU pentru Gaza îndeamnă la livrarea mai rapidă a ajutoarelor.
  • O misiune de evaluare a ONU în Gaza ar putea avea loc în următoarele zile, afirmă un oficial american.

UPDATE ORA 23:00 – Forțele SUA au doborât o rachetă Houthi în apropiere de Marea Roșie

O rachetă de croazieră lansată de Houthi în Marea Roșie a ajuns la o milă distanță de un distrugător american, înainte de a fi doborâtă, au declarat patru oficiali americani pentru CNN. Este cel mai apropiat atac Houthi de o navă de război americană.

UPDATE ORA 21:00 – SUA solicită „schimbări fundamentale” la UNRWA înainte să-și reia finanțarea

Statele Unite au declarat că principala agenție de ajutor a Națiunilor Unite din Gaza trebuie să facă schimbări pentru „restabilirea încrederii donatorilor”, înainte de a relua finanțarea, a spus ambasadorul SUA la ONU.

SUA au fost de mult un donator principal pentru UNRWA, dar SUA și alte câteva țări au întrerupt finanțarea după ce Israelul a susținut că 13 angajați au fost asociați cu atacurile Hamas din 7 octombrie.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

Chiar dacă ajutorul umanitar este extrem de necesar în Gaza, SUA își vor continua pauza până când vor exista „schimbări fundamentale la UNRWA pentru a preveni ca acest lucru să se întâmple din nou”, a declarat ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

UPDATE ORA 20:00 – Israelul inundă tunelurile Hamas

Israelul a început să pompeze cantități masive de apă de mare în tunelurile Hamas, în încercarea de a scăpa de ultimii luptători Hamas.

UPDATE ORA 19.00 – Hamas și Autoritatea Palestiniană cer o anchetă internațională după ce 30 de cadavre au fost găsite în nordul Gazei

Atât Hamas, cât și Autoritatea Palestiniană cer o anchetă după descoperirea a aproximativ 30 de cadavre în saci îngropate sub moloz și nisip într-o școală din nordul Gazei.

Videoclipurile și imaginile apărute marți au arătat zeci de pungi de cadavre descoperite la o școală din Beit Lahia, care fusese folosită drept adăpost în timpul luptelor de sute de oameni. Unele dintre gențile folosite pentru cadavre aveau etichete în ebraică împreună cu coduri de bare.

CNN a geolocalizat videoclipul la școala secundară Hamad bin Khalifa, care, împreună cu alte școli și adăposturi din zonă, se afla în mijlocul unei lupte intense la începutul lunii decembrie.

UPDATE ORA 17:00 – Între 18 și 40 de protestatari au fost reținuți de poliție la Kerem Shalom

Media israeliană raportează că,1 în urma luptelor de la granița Kerem Shalom, între 18 și 40 de protestatari au fost reținuți de poliție.

Situl Kerem Shalom a fost scena demonstrațiilor timp de mai multe zile. Protestatarii se opuneau ajutorului umanitar pentru Fâșia Gaza. La protest au luat parte și familiile israelienilor ținuți ostatici de Hamas în Gaza.

UPDATE ORA 16:00 – Peste 180.000 de oameni au fost forțați să părăsească zona, pe fondul luptelor din Khan Younis

În timp ce orașul Khan Younis, din sudul Gazei, este cuprins de lupte, 184.000 de oameni s-au înregistrat pentru a primi asistență umanitară, după ce au fost forțati să părăsească zona în ultimele zile, potrivit UNRWA.

„UNRWA, împreună cu oamenii din Khan Younis, au fugit la periferie, mai aproape de coastă”, a declarat Tom White, directorul afacerilor UNRWA, într-un videoclip postat pe X (fostul Twitter).

Imaginile din satelit realizate de Planet Labs în ultimele 10 zile arată că un grup mare de corturi amenajate de persoane strămutate la vest de Khan Younis a dispărut acum.

UPDATE ORA 15:00- IDF declară punctul de trecere spre Gaza zonă militară închisă în urma protestelor

Forțele de Apărare ale Israelului au declarat că au implementat o „zonă militară închisă” în zona din jurul punctului de trecere Nitzana dintre Israel și Gaza.

În ultimele zile, protestatarii – inclusiv membrii familiilor ostaticilor luați în Gaza de Hamas – au blocat punctul de trecere Nitzana, cerând ca niciun ajutor să nu fie trimis în Gaza până când nu vor fi eliberați toți ostaticii israelieni.

Fluturând steaguri israeliene și ținând pancarte pe care scria „unde este ajutorul umanitar pentru ostatici?”, protestatarii spun că vor ca ajutorul să fie reținut până când ostaticii vor fi eliberați. O femeie, al cărei frate a fost ucis în Fâșia Gaza, a declarat că „niciun camion nu va intra până când nu se va întoarce și ultimul dintre răpiți”.

UPDATE ORA 14:00 – Un expert juridic avertizează că IDF ar fi încălcat dreptul internațional în timpul raidului asupra spitalului din Cisiordania

Experții au avertizat că este posibil ca FDI să fi încălcat dreptul internațional prin mijloacele pe care le-a folosit pentru a se infiltra în spital în timpul raidului de marți.

În timpul raidului, forțele speciale israeliene, îmbrăcate în civili și în personal medical, s-au infiltrat în spitalul Ibn Sina din orașul Jenin, din Cisiordania ocupată, și au ucis trei bărbați palestinieni, au declarat atât oficiali israelieni, cât și palestinieni. Israelul a declarat că unul dintre bărbați era un luptător Hamas, în timp ce ceilalți doi frați care au fost uciși aveau legături cu Jihadul Islamic.

Deghizându-se în civili și în personal medical, ambii având statut de protecție, este posibil ca trupele israeliene să fi recurs la perfidie, sau înșelăciune.

UPDATE ORA 12:00 – Aviația și artileria israeliană vizează un cartier din vestul orașului Khan Younis, spun jurnaliștii din Gaza pentru CNN

Reporterii din Gaza au declarat miercuri pentru CNN că avioanele și artileria israeliană au intensificat din nou atacurile asupra orașului Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, elicopterele și dronele survolând mai multe locații.

Focuri de armă și bombardamente au izbucnit în ceea ce este cunoscut sub numele de cartierul austriac din vestul Khan Younis, au declarat jurnaliștii. Armata israeliană a demolat un bloc rezidențial din centrul orașului Khan Younis.

Mai la nord, lovituri israeliene au lovit mai multe locații din orașul Gaza, potrivit jurnaliștilor.

O casă din cartierul Al-Daraj, în estul orașului Gaza, a fost bombardată. De asemenea, au avut loc tiruri de artilerie și lovituri aeriene în nord-vestul orașului Gaza. Avioanele de război israeliene au lansat o serie de lovituri aeriene care au vizat case din cartierele locale Al-Zaytoun și Al-Rimal.

UPDATE ORA 10:00 – OMS afirmă că a livrat materiale medicale esențiale la un spital cheie din Khan Younis

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a reușit să ajungă luni la Spitalul Nasser din Khan Younis și să „livreze materiale medicale esențiale pentru 1.000 de pacienți”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Ghebreyesus.

OMS a emis mai multe avertismente cu privire la luptele din zonele învecinate. În vecinătatea spitalului Nasser au avut loc frecvent bombardamente și lovituri aeriene, armata israeliană afirmând că vizează agenți.

UPDATE ORA 08:00 – Familiile ostaticilor americani se întâlnesc cu oficiali de la Casa Albă

Familiile celor șase ostatici americani rămași în Gaza s-au întâlnit marți seară la Casa Albă cu consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan și cu coordonatorul pentru Orientul Mijlociu al Casei Albe, Brett McGurk, potrivit unui oficial de la Casa Albă.

Sullivan și McGurk au pus la curent familiile cu negocierile în curs de desfășurare cu privire la ostaticii, inclusiv cu informații de la întâlnirea pe care Sullivan a avut-o săptămâna aceasta cu prim-ministrul qatariot Mohammed bin Abdulrahman Al Thani.

De asemenea, aceștia au subliniat angajamentul continuu al administrației de a scoate ostaticii de acolo, a declarat oficialul.

Familiile au participat atât în persoană, cât și virtual și au avut ocazia să pună întrebări.

UPDATE ORA 03:00 – Comitetul umanitar al ONU solicită țărilor să reconsidere suspendarea finanțării agenției de ajutorare a ONU

Șefii diferitelor agenții umanitare ale Organizației Națiunilor Unite au avertizat națiunile să nu retragă finanțarea Agenției ONU de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA).

„Retragerea fondurilor de la UNRWA este periculoasă și ar duce la prăbușirea sistemului umanitar din Gaza, cu consecințe umanitare și privind drepturile omului de mare amploare în teritoriile palestiniene ocupate și în întreaga regiune. Lumea nu poate abandona populația din Gaza.”, au declarat marți, într-o declarație, liderii forumului de coordonare umanitară al ONU, Comitetul permanent interagenții.

Știre inițială

Marea Britanie va lua în considerare recunoașterea unui stat palestinian pentru a ajuta la încheierea războiului cu Israelul, a declarat luni ministrul de externe al țării, scrie CNN.

Ministrul britanic de externe, David Cameron, a declarat la Londra, la o recepție organizată la Westminster pentru ambasadorii arabi, că această măsură ar contribui la transformarea soluției celor două state într-un proces „ireversibil” pentru a pune capăt războiului, potrivit agenției britanice de presă Press Association (PA).

Aceasta urmează comentariilor scrise ale lui Cameron de la începutul acestei săptămâni, în care a spus:

„Trebuie să le oferim oamenilor din Cisiordania și Gaza perspectiva politică a unei căi credibile către un stat palestinian și un nou viitor. Și trebuie să fie ireversibil.

„Acest lucru nu este în întregime în darul nostru. Dar Marea Britanie și partenerii noștri pot ajuta prin confirmarea angajamentului nostru față de un stat palestinian suveran și viabil, precum și a viziunii noastre privind componența acestuia”, a scris Cameron duminică. „Și, în mod crucial, trebuie să ne afirmăm intenția clară de a-i acorda recunoaștere, inclusiv la Națiunile Unite”.