• Benjamin Netanyahu a cerut încetarea misiunii Agenției ONU de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA).
  • Este pentru prima dată când Netanyahu a cerut în fața camerei de luat vederi încetarea misiunii și a acuzat în mod specific oficialii UNRWA.
  • Leo Cans, director al organizației Medici fără Frontiere (MSF) pentru teritoriile palestiniene, a declarat că Israelul respinge „aproape sistematic” livrările de asistență umanitară în nordul Fâșiei Gaza.

UPDATE ORA 22.00 – SUA nu intenţionează să sancţioneze oficialii guvernului israelian, spune Casa Albă

În prezent, nu există planuri de a viza oficialii israelieni cu sancțiuni economice, a declarat joi Casa Albă, după ce Administrația a anunțat un nou ordin executiv care vizează patru persoane acuzate de comiterea directă de violență sau intimidare în Cisiordania.

Axios a raportat joi că Administrația a luat în considerare sancționarea unor miniștri ultraconservatori ai guvernului israelian, inclusiv ministrul Securității Naționale Itamar Ben Gvir și ministrul de Finanțe Bezalel Smotrich; ambii au pledat în mod expres pentru relocarea în masă a palestinienilor din Gaza pentru a face loc coloniștilor israelieni.

UPDATE ORA 19.00 – Un Înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA nu are „niciun răspuns definitiv” din partea Hamas privind propunerea de eliberare a ostatici

Înaltul oficial al Departamentului de Stat al SUA pentru Orientul Mijlociu a declarat joi că nu are „niciun răspuns definitiv” din partea Hamas la o propunere elaborată în weekend, care ar duce la eliberarea ostaticilor deținuți de grup și o pauză susținută a luptei în Gaza. Hamas a spus că Ismail Haniyeh, șeful biroului politic Hamas, a primit propunerea la o întâlnire la Paris în acest weekend, care a implicat oficiali din Israel, Egipt, Qatar și Statele Unite.

Recomandări

ELICOPTERUL LUI RAISI S-A PRĂBUȘIT
CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ RAISI A MURIT
FICO SCAPĂ DE PERICOL
NOU TERMINAL PE AEROPORTUL ORADEA
A.I.-UL AJUTĂ LA FERTILIZAREA IN VITRO

UPDATE ORA 17.00 – Oficial american: Biden intenționează să emită un ordin executiv care vizează coloniștii violenți din Cisiordania

Președintele american Joe Biden intenționează să emită un ordin executiv care vizează coloniștii violenți din Cisiordania care, a spus el, au subminat stabilitatea în zonă, potrivit unui oficial american. Problema este una pe care Biden a discutat-o ​​personal în ultimele luni cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

UPDATE ORA 15.00 – UNRWA spune că suspendările de finanțare îi vor opri „cel mai probabil” activitatea în Orientul Mijlociu până la sfârșitul lunii februarie

După ce aproape 20 de guverne au suspendat o finanțare de 440 de milioane de dolari către UNRWA, nevoile umanitare colosale ale oamenilor din Gaza se vor înrăutăți probabil, a declarat principala agenție de ajutor din Gaza.

„Dacă finanțarea rămâne suspendată, cel mai probabil vom fi forțați să ne închidem operațiunile până la sfârșitul lunii februarie nu numai în Gaza, ci și în întreaga regiune”, a declarat joi comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini.

UPDATE ORA 13.00 – 100 de personalități proeminente fac apel la UE să acționeze în legătură cu Gaza

Un grup de 100 de lideri politici, umanitari, artiști și oameni de știință au solicitat UE să facă mai mult pentru a respecta dreptul internațional în Gaza și să depună eforturi pentru a aduce pacea în Palestina și Israel.

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe de la Bruxelles din acest weekend, inițiativa Call4Peace a trimis o scrisoare deschisă în care denunță lipsa de acțiune a UE.

„Regretăm profund lipsa de leadership din partea Europei și suntem îngroziți de reacțiile slabe ale comunității internaționale la violențele extreme din Gaza și Israel”, a afirmat grupul în scrisoare.

„Denunțăm ororile săvârșite de Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie, în urma cărora ostaticii au rămas captivi până în prezent, precum și acțiunea militară disproporționată a forțelor israeliene, care a dus la distrugeri în masă în Gaza și la o rată fără precedent de ucidere a civililor în rândul palestinienilor. Uniunea Europeană nu poate aștepta să acționeze”.

Printre semnatari se numără fostul președinte irlandez Mary Robinson, politicianul suedez Margot Wallstrom, activistul politic american Jody Williams, scriitorul Jonathan Littell și liderul spiritual francez de origine nepaleză Matthieu Ricard.

UPDATE ORA 12.00 – Copiii din Gaza se confruntă cu o penurie severă de apă

Copiii din sudul Fâșiei Gaza au acces la doar 2 % sau mai puțin din rata de consum zilnic de apă recomandată de OMS.

În ianuarie, aceștia aveau acces la doar 1,5 până la 2 litri de apă pe zi, în comparație cu recomandarea OMS de cel puțin 100 de litri.

Proviziile de alimente și de apă au scăzut atunci când Israelul a impus o blocadă totală asupra Gaza, interzicând intrarea alimentelor și a combustibilului în fâșie la 9 octombrie.

Deși ulterior a fost permisă intrarea ajutoarelor, de atunci acestea au reprezentat doar o fracțiune din ceea ce a intrat în Gaza înainte de 7 octombrie.

UPDATE ORA 06.00 – Un sondaj de opinie din SUA arată că asiaticii americani consideră că palestinienii au nevoie de mai mult sprijin

Aproximativ jumătate dintre americanii de origine asiatică, nativii din Hawaii și din insulele din Pacific consideră că SUA nu îi sprijină „suficient” pe palestinieni în actualul conflict din Gaza, potrivit site-ului american de știri Axios.

Potrivit site-ului, acest grup demografic este un bloc de vot crucial pe care președintele american Joe Biden va trebui să îl curteze dacă speră să fie reales în noiembrie anul acesta, când SUA va vota din nou pentru președinte.

Patruzeci și nouă la sută din acest grup nu este de acord cu modul în care Biden gestionează războiul Israelului împotriva Hamas, iar acest lucru ar putea fi semnificativ în alegeri.

UPDATE ORA 04.00 – 30 de cadavre de palestinieni au fost descoperite într-o școală din Gaza, încătușați și legați la ochi

Una dintre știrile noastre de top de astăzi este descoperirea acestor cadavre în nordul Fâșiei Gaza, iar multe întrebări rămân cu privire la modul în care au murit acești oameni și chiar la identitatea lor.

„Am fost șocați să găsim o groapă comună în curtea școlii”, a declarat pentru Al Jazeera un bărbat care a ajutat la recuperarea lor. „Aceștia sunt civili palestinieni, legați la ochi și încătușați la spate. Cadavrele erau ținute în saci de plastic negri”, a continuat el.

UPDATE ORA 03.00 – SUA au efectuat raiduri aeriene asupra „mai multor” drone Houthi în Yemen, afirmă un oficial american

SUA au efectuat miercuri lovituri aeriene împotriva „unui număr” de drone Houthi în Yemen, a declarat un oficial american pentru CNN.

Aceste lovituri sunt cele mai recente dintr-o serie de atacuri asupra armelor Houthi înainte ca acestea să fie lansate împotriva căilor maritime internaționale și a navelor de război americane din regiune.

UPDATE ORA 02.00 – Peste 40 de membri ai Gărzii Naționale au fost răniți în atacul cu drone de duminică din Iordania

Cel puțin 41 de membri ai Gărzii Naționale a Statelor Unite au fost răniți în atacul cu dronă de duminică din Iordania care a ucis trei soldați americani, potrivit Biroului Gărzii Naționale.

Militarii răniți proveneau din unitățile Gărzii Naționale din Arizona, California, Kentucky și New York. Dintre cei răniți, 27 au putut reveni la serviciu, în timp ce 14 sunt încă evaluați pentru îngrijiri suplimentare, inclusiv unul care a fost evacuat medical în stare stabilă.

Marți, Pentagonul a declarat că peste 40 de soldați au fost răniți în atac, un număr despre care oficialii au spus că se așteaptă să crească din cauza întârzierii apariției simptomelor pentru leziuni cerebrale traumatice.

Se așteaptă ca cei trei soldați americani care au fost uciși în atac să se întoarcă vineri la baza aeriană Dover în timpul unei ceremonii demne de transfer al rămășițelor pământești.

UPDATE ORA 01.00 – Un distrugător american interceptează o rachetă balistică Houthi și drone în Golful Aden, potrivit unui oficial

Un distrugător al Statelor Unite care operează în Golful Aden a interceptat miercuri o rachetă balistică anti-navă Houthi și drone Houthi, potrivit unui oficial american.

USS Carney, un distrugător de rachete ghidate din clasa Arleigh-Burke, a doborât miercuri seara (ora Yemenului) lansările Houthi.

Interceptarea mai multor lansări vine la o zi după ce o rachetă de croazieră Houthi s-a apropiat la mai puțin de o milă de o altă navă americană în Marea Roșie, cel mai aproape de o navă de război americană de care s-a apropiat până acum un atac Houthi.

Miercuri, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a calificat lansările continue ale Houthi drept atacuri nesăbuite și ilegale împotriva navelor militare și a navelor comerciale”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a cerut miercuri încetarea misiunii Agenției ONU de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA).

Cred că este timpul ca comunitatea internațională și ONU însăși să înțeleagă că misiunea UNRWA trebuie să ia sfârșit”, a declarat Netanyahu în fața unei delegații de ambasadori ONU.

Este pentru prima dată când Netanyahu a cerut în fața camerei de luat vederi încetarea misiunii și a acuzat în mod specific oficialii UNRWA că sunt complici la atacurile Hamas din 7 octombrie împotriva Israelului.

Netanyahu a abordat, de asemenea, acuzațiile de genocid aduse de Africa de Sud împotriva Israelului la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), spunând că multe dintre acuzațiile aduse la instanța supremă a ONU au fost aduse de funcționari ai UNRWA.

Leo Cans, director al organizației Medici fără Frontiere (MSF) pentru teritoriile palestiniene, a declarat că Israelul respinge „aproape sistematic” livrările de asistență umanitară în nordul Fâșiei Gaza și că sistemul de sănătate se confruntă cu o presiune inimaginabilă.

Am văzut o majoritate de femei și copii printre pacienții din spitale. Este pentru prima dată când am văzut acest lucru, deși am lucrat cu colegii mei în alte situații de război, în Afganistan, Siria, Sudanul de Sud”, a declarat Cans într-un interviu acordat postului de știri AFP. Pentru noi, este o dovadă clară că bombardamentele sunt nediscriminatorii”.

De asemenea, el a precizat că atacurile asupra unităților medicale au devenit o caracteristică comună a ofensivei israeliene.

De la începutul războiului, au avut loc atacuri sistematice asupra unităților medicale, ceea ce este fără precedent pentru MSF”, a spus el. „În război, aceste locuri sunt întotdeauna zone sensibile și există întotdeauna incidente, dar acesta este sistematic.”

Citește și