• Operațiunea militară israeliană în zona Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza „progresează și dă rezultate impresionante”, a declarat joi ministrul apărării din Israel.
  • SUA nu intenționează să sancționeze oficiali guvernamentali israelieni, afirmă Casa Albă.
  • Agenția ONU din Gaza avertizează că s-ar putea să nu-și poată continua operațiunile după sfârșitul lunii.

UPDATE ORA 23- Ambasadorul SUA la ONU respinge cu fermitate proiectul de rezoluție algerian care cere încetarea focului umanitar în Gaza

Ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a declarat vineri reporterilor că proiectul de rezoluție al Algeriei care cere o încetare a focului în Gaza nu pune presiune adecvată asupra Hamas, spunând în schimb să se concentreze asupra negocierilor care au loc între SUA și partenerii lor regionali în Mijlociu. Est, cum ar fi Egiptul și Qatarul.

 „Acest proiect de rezoluție ar putea pune în pericol negocierile sensibile, deraiând eforturile diplomatice exhaustive în curs de a asigura eliberarea ostaticilor și o pauză sigură și prelungită de care civilii palestinieni și lucrătorii umanitari au atât de mult nevoie”, a spus Thomas-Greenfield.

Thomas-Greenfield a subliniat cele două rezoluții pe care SUA lucrează pentru a le implementa în regiune, despre care ea a spus că ambele se ocupă de situația umanitară și solicită încetarea ostilităților, numind rezoluția algeriană „nu este oportună”.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE ZIUA EUROPEI
HAOS ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ DIN ROMÂNIA
CUM AR FI EUROPA FĂRĂ ZIUA EUROPEI
AVERTISMENTUL UNUI CERCETĂTOR DESPRE A.I.
MAI ESTE EUROPA IUBITĂ?
CIOLACU DĂ VINA PE CÎȚU

Cu toate acestea, ea nu a putut spune când pot fi implementate rezoluțiile alternative, adăugând că „negocierile necesită timp”.

 „Îi acordăm acel timp. Îi dăm acest efort pe teren”, a spus Thomas-Greenfield.

UPDATE ORA 22- SUA lansează lovituri de răzbunare asupra țintelor miliției legate de Iran în Irak și Siria

SUA au început să efectueze lovituri asupra țintelor din Irak și Siria, începutul a ceea ce va fi probabil o serie de atacuri americane la scară mai mare asupra milițiilor susținute de Iran care au efectuat atacuri asupra trupelor americane în Orientul Mijlociu, potrivit a două SUA. oficiali.

Loviturile de răzbunare au venit ca răspuns la o lovitură cu drone a militanților susținuți de Iran asupra unui avanpost militar american din Iordania, duminică, care a ucis trei membri ai militarilor americani și a rănit alți peste 40.

Grevele au loc la doar câteva ore după ce președintele american Joe Biden a participat la o ceremonie de transfer demnă și s-a întâlnit cu membrii familiei celor trei soldați uciși în Iordania.

Oficialii au semnalat că loviturile ar putea fi mai semnificative decât atacurile anterioare asupra milițiilor susținute de Iran în ultimele câteva săptămâni, care s-au concentrat în primul rând pe depozitarea armelor sau facilitățile de antrenament. Dar administrația trece un ac; ei vor să descurajeze și să oprească alte atacuri, dar să evite izbucnirea unui conflict pe scară largă cu Iranul într-o regiune deja tulburată de războiul Israel-Hamas în continuare din Gaza.

Administrația Biden a semnalat că ar putea fi acțiuni suplimentare în zilele următoare. Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat joi că răspunsul SUA va fi „pe mai multe niveluri”.

UPDATE ORA 21- Biden participă la transferul demn al a trei americani uciși în atacul cu drone din Iordania

Pentru un președinte american, este cea mai gravă dintre responsabilități: a fi martor la întoarcerea morților din război a țării acasă pentru ceea ce armata numește un „transfer demn”.

Președintele Joe Biden a participat vineri la al doilea său comandant șef, onorându-i pe cei trei soldați americani uciși într-un atac cu dronă în Iordania weekendul trecut, când rămășițele lor ajung înapoi pe pământul SUA.

 „Au riscat totul”, a spus Biden cu o zi înainte de a face călătoria la Baza Forțelor Aeriene Dover din Delaware.

Biden a asistat vineri la transferul Sgt. William Rivers, 46 de ani; și doi specialiști din Armată care au fost promovați postum la gradul de sergent: Kennedy Sanders, 24 de ani, și Breonna Moffett, 23. Toți sunt din Georgia.

Statele Unite nu au luat încă răzbunare pentru atacul cu drone din Iordania, care a făcut cei trei americani morți și peste 40 de răniți, deși au dat vina pe un grup umbrelă de militanți susținuți de Iran în Irak. Un contraatac în mai multe faze este așteptat în curând, au spus oficialii.

Vineri, însă, atenția lui Biden s-a concentrat asupra americanilor pierduți și asupra familiilor pe care le-au lăsat în urmă.

UPDATE ORA 20- Potrivit ambasadorului SUA, negociatorii fac progrese în obținerea mai multor ajutor în Gaza

Negociatorii fac progrese în negocierile pentru a aduce mai mult ajutor în Gaza, a declarat vineri ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, Consiliului de Securitate al ONU.

 „Nu vă pot da un interval de timp pentru negocieri. Negocierile necesită timp”, a spus Thomas-Greenfield într-un discurs care a detaliat discuțiile dintre SUA și partenerii din Orientul Mijlociu. „Dar noi îi acordăm acel timp. Îi dăm acest efort pe teren.”

Thomas-Greenfield a respins caracterizarea conform căreia ajutorul pentru Gaza a ajuns doar într-un filtru, dar a fost de acord că enclava nu a primit suficient.

Ambasadorul a folosit, de asemenea, problema pentru a sublinia importanța unei anchete rapide asupra agenției de ajutor ONU, acuzată de Israel că are agenți Hamas încorporați în timpul atacurilor grupului din 7 octombrie.

UPDATE ORA 19.00- ONU spune că mii de persoane fug de la Khan Younis la Rafah

„Escalada ostilităților” din orașul Khan Younis din sudul Gazei conduce mii de civili la Rafah – un oraș în care peste 1,4 milioane de locuitori din Gaza „deja înghesuiți”, potrivit Națiunilor Unite.

 „În ultimele zile, mii de palestinieni au continuat să fugă în sud, care găzduiește deja peste jumătate din populația Gaza de aproximativ 2,3 milioane de oameni. Majoritatea locuiesc în structuri improvizate, corturi sau în aer liber. Rafah este o oală sub presiune. de disperare și ne temem pentru ceea ce urmează”, a declarat Jens Laerke, purtătorul de cuvânt al Oficiului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

În timp ce civilii fug la Rafah în căutarea siguranței, ministrul israelian al apărării Yoav Gallant a mai spus că armata israeliană va viza zona după ce își va îndeplini misiunea în Khan Younis.

UPDATE ORA 18.00- Mama unui copil dispărut de 6 ani, blocat în mașină în Gaza, așteaptă în fața spitalului în speranța că va ajunge

Mama unei fetițe de 6 ani, dispărută de luni după ce a rămas prinsă când mașina în care se afla a fost supusă focului în centrul Gazei, stă în fața unui spital în speranța că fiica ei va ajunge „în orice moment”.

Se crede că fetița, Hind Rajab, este singura supraviețuitoare dintre cei șapte pasageri care călătoreau în mașină, care făcea parte dintr-un convoi care a fost supus focului. Au trecut acum peste 90 de ore de când un echipaj de salvare a fost trimis în ajutor. Începând de vineri dimineață, soarta tânărului Hind și a echipajului Societății Semilunii Roșii din Palestina era încă necunoscută.

Întrebat de CNN despre situație, Forțele de Apărare Israelului au spus că „nu sunt familiarizate cu incidentul descris”.

UPDATE ORA 17.00- Peste 1 milion de copii din Gaza au nevoie de sprijin pentru sănătatea mintală, spune Unicef

Jonathan Crickx, purtătorul de cuvânt al agenției ONU pentru copii Unicef din teritoriile palestiniene, a mai spus că sănătatea mintală a copiilor din Gaza este grav afectată de război. Crickx a vorbit vineri la o conferință de presă la Geneva, printr-un link video de la Ierusalim, relatează AFP, în cadrul căreia a vorbit și despre numărul copiilor din Gaza separați de părinții lor.

„Prezentă simptome precum niveluri extrem de ridicate de anxietate persistentă, pierderea poftei de mâncare, nu pot dormi, au izbucniri emoționale sau au panică de fiecare dată când aud bombardamentele”, a spus el.

Înainte de izbucnirea conflictului, Unicef a estimat că peste 500.000 de copii din Fâșia Gaza aveau nevoie de sănătate mintală și de sprijin psiho-social. Acum consideră că „aproape toți copiii au nevoie” de un astfel de ajutor – mai mult de un milion de copii, a spus Crickx.

„Copiii nu au nimic de-a face cu acest conflict. Cu toate acestea, ei suferă așa cum niciun copil nu ar trebui să sufere”, a spus Crickx. „Niciun copil nu ar trebui să fie expus vreodată la nivelul de violență văzut pe 7 octombrie – sau la nivelul de violență la care am asistat de atunci.”

El a cerut o încetare a focului, astfel încât Unicef să poată efectua o numărătoare adecvată a copiilor care sunt neînsoțiți sau separați, să urmărească rudele și să ofere sprijin pentru sănătatea mintală.

UPDATE ORA 16.00- Orașele Tayr Harfa și periferia Wadi Hassan și Majdel Zoun din Liban au fost vizate de lovituri aeriene

Orașele Tayr Harfa și periferia Wadi Hassan și Majdel Zoun din Liban au fost vizate de lovituri aeriene și de artilerie israeliene, relatează Al Jazeera, citând agenția de presă NNA din Liban.

Se adaugă că avioanele de război israeliene au vizat, de asemenea, periferia orașelor sudice Marwahin, Zibqin și Jabal Balat.

Al Jazeera a citat, de asemenea, un raport al Times of Israel care spunea că sirenele au sunat în patru orașe din apropierea graniței cu Liban: Kiryat Shmona, Tel Hai, Kfar Yuval și Ma’ayan Baruch. Acesta a adăugat că sirenele au fost avertismente de două valuri de tir de rachete.

Organizațiile de știri au spus că comunitățile au fost în mare parte evacuate de civili din 8 octombrie, când grupul Hezbollah din Liban și armata israeliană au început să facă schimb de focuri.

UPDATE ORA 14:00 – Peste 800 de oficiali americani și europeni denunță sprijinul Israelului pentru război

Sute de oficiali europeni și americani au scris o scrisoare către guvernele lor în care denunță războiul Israelului din Gaza drept „una dintre cele mai grave catastrofe umane din acest secol”.

Declarația – intitulată „Este datoria noastră să ne exprimăm atunci când politicile guvernelor noastre sunt greșite” – denunță politicile care „slăbesc” poziția morală a națiunilor lor în lume.

UPDATE ORA 13:00 – 25 de palestinieni reținuți peste noapte în Cisiordania ocupată

Societatea Prizonierilor Palestinieni spune că 25 de palestinieni au fost reținuți peste noapte în timpul raidurilor israeliene în Cisiordania ocupată.

Unsprezece dintre ei sunt din Baqat al-Hatab din Qalqilya, în timp ce restul sunt din Jenin, Hebron, Tubas, Tulkarem și Ierusalim. Printre cei reținuți se numără o femeie, minori și un palestinian rănit.

Aceste arestări măresc numărul palestinienilor reținuți în teritoriile ocupate de la 7 octombrie la 6 485.

UPDATE 5:00-Oficialii belgieni îl vor convoca pe ambasadorul israelian după bombardarea birourilor agenției de dezvoltare din Gaza

Birourile din Gaza ale agenției belgiene de dezvoltare, Enabel, au fost distruse în ceea ce oficialii belgieni au descris ca fiind un bombardament.

Ministrul belgian al afacerilor externe, Hadja Lahbib, a împărtășit joi, într-o postare pe X, fotografii ale clădirii de birouri distruse.

„Țintirea clădirilor civile este inacceptabilă”, a declarat Lahbib, adăugând că ea și ministrul belgian al cooperării pentru dezvoltare, Caroline Gennez, îl vor convoca pe ambasadorul israelian pentru a „clarifica totul”.

Misiunea principală a agenției este „de a pune în aplicare prioritățile politice ale cooperării guvernamentale belgiene și de a promova dezvoltarea internațională durabilă”, potrivit site-ului Enabel.

UPDATE 3:00-Agenția ONU din Gaza avertizează că s-ar putea să nu-și poată continua operațiunile după sfârșitul lunii

Pe măsură ce situația umanitară din Gaza se agravează, Agenția Națiunilor Unite pentru Ajutor și Lucrări (UNRWA) avertizează că va trebui probabil să își întrerupă activitatea în Orientul Mijlociu până la sfârșitul lunii februarie.

Aproape 20 de guverne au suspendat finanțarea organizației în valoare de 440 de milioane de dolari, din cauza acuzațiilor că o parte din personalul său a fost implicat în atacul Hamas din 7 octombrie împotriva Israelului.

„Dacă finanțarea rămâne suspendată, cel mai probabil vom fi nevoiți să ne oprim operațiunile până la sfârșitul lunii februarie – nu doar în Gaza, ci și în întreaga regiune”, a declarat joi comisarul general al agenției, Philippe Lazzarini.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Operațiunea militară israeliană în zona Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza „progresează și dă rezultate impresionante”, a declarat joi ministrul apărării din Israel.

„Ne îndeplinim misiunile în Khan Younis și vom ajunge și la Rafah și vom elimina elementele teroriste care ne amenință”, a declarat Yoav Gallant, potrivit unui comunicat al ministerului.

În ultimele zile au avut loc lupte intense în orașul din sudul țării, în special în jurul unui complex spitalicesc unde se adăpostesc mii de persoane, potrivit unui grup umanitar, scrie CNN.

Operațiunile armatei israeliene „care vizează teroriștii de deasupra și de sub pământ, ne aduc mai aproape de a permite întoarcerea ostaticilor, deoarece Hamas nu răspunde decât la presiuni”, a declarat Gallant. În trecut, Israelul a afirmat frecvent că Hamas folosește spitalele și alte infrastructuri ca acoperire pentru tuneluri și operațiuni militare.