LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 127. Arabia Saudită avertizează Israelul de „repercusiuni foarte grave” pentru asaltul de la Rafah

UPDATE ORA 20.00- Biden va vorbi cu Netanyahu duminică – oficiali de la Casa Albă

Joe Biden va vorbi cu Benjamin Netanyahu duminică, au declarat doi oficiali ai Casei Albe, potrivit Reuters.

Biden, care își petrece weekendul la domiciliul său din Wilmington, Delaware, este așteptat să vorbească cu premierul israelian duminică dimineață, a declarat unul dintre oficiali.

Netanyahu a declarat mai devreme la Fox News că nu a mai vorbit cu Biden de la comentariul „exagerat” de joi și că nu știe ce a vrut să spună președintele SUA prin asta. El a spus că apreciază sprijinul SUA pentru războiul din Gaza.

„Sunt de părere, după cum știți, că conduita răspunsului în Fâșia Gaza a fost exagerată”, a spus Biden reporterilor la Casa Albă la începutul acestei săptămâni.

UPDATE ORA 18.00- Armata americană lovește mai multe rachete în zonele controlate de Houthi din Yemen

Armata americană a declarat duminică că a lovit mai multe dispozitive și rachete în zonele controlate de Houthi din Yemen, care erau pregătite să se lanseze împotriva navelor din Marea Roșie.

Grevele au avut loc sâmbătă între orele 16-17 (1300-1400 GMT) la nord de orașul Hodeida, a scris Comandamentul Central al SUA (Centcom) pe X.

„Forțele americane au condus cu succes lovituri de autoapărare împotriva a două nave de suprafață fără pilot (USV) și a trei rachete mobile de croazieră antinavă (ASCM)… care erau pregătite să se lanseze împotriva navelor din Marea Roșie”, se arată în comunicat.

UPDATE ORA 15:50 – Imagini din satelit dezvăluie cum a întărit Egiptul granițele cu Gaza

Imagini din satelit realizate între 22 noiembrie anul trecut și 15 ianuarie anul acesta, arată că autoritățile egiptene au înăsprit securitatea la granița cu Fâșia Gaza prin înființarea mai multor puncte de control.

La 23 noiembrie, autoritățile egiptene au început să finalizeze construcția unui vechi bermă de pământ paralel cu frontiera, la aproximativ 200 de metri (219 yarzi) de gardul de separare a frontierei.

Imagini realizate la 3 decembrie arată că autoritățile au finalizat partea rămasă a bermei, cu o lungime de 3,5 km, ceea ce aduce lungimea totală a bermei la 14 km de-a lungul întregii frontiere sectoriale.

Imagini din 22 noiembrie arată, de asemenea, că a început construcția unui nou zid de beton de-a lungul vechiului zid.

La 15 ianuarie, imaginile arătau că utilajele terminaseră construcția zidului ajungând la o lungime de aproximativ 14 km (8,7 mile).

UPDATE ORA 15:15 – Brigăzile Qassam afirmă că doi prizonieri israelieni au fost uciși într-un bombardament israelian

Aripa armată a Hamas, Brigăzile Qassam, afirmă că bombardamentele continue ale armatei israeliene asupra Fâșiei Gaza au dus la uciderea a doi prizonieri israelieni și la rănirea altor opt.

Brigăzile au adăugat că starea prizonierilor devine tot mai periculoasă, având în vedere imposibilitatea de a le oferi un tratament adecvat, și consideră Israelul pe deplin responsabil pentru viețile prizonierilor răniți.

UPDATE ORA 14:15 – Oman avertizează împotriva planurilor Israelului de a lua cu asalt Rafah

Omanul a declarat că respinge categoric intenția Israelului de a invada orașul Rafah, care adăpostește sute de mii de civili palestinieni strămutați.

„Avertizăm cu privire la repercusiunile grave ale continuării ocupației în agresiunea sa nediscriminatorie în Fâșia Gaza și a planurilor sale de a lua cu asalt Rafah”, a declarat Ministerul de Externe din Oman într-o declarație.

„Facem apel la comunitatea internațională să ia măsuri concrete pentru a descuraja Israelul de aroganța sa și să-l împingă să înceteze focul și să deschidă punctele de trecere”, a adăugat acesta.

UPDATE ORA 12:45 – Un înalt oficial Hamas: „Negocierile sunt în curs de desfășurare”

Mohammed Nizal, un înalt responsabil al Hamas, a declarat că există discuții în curs de desfășurare pentru a se ajunge la o încetare a focului.

„[Premierul israelian] Netanyahu vrea ca războiul să continue pentru a rămâne la putere și nu vrea să-și piardă coaliția de dreapta”, a declarat Nizal. „El vrea să continue lupta până la alegerile din SUA din noiembrie, pentru ca [Donald] Trump să câștige”.

O delegație a Hamas a fost la Cairo joia trecută și a plecat a doua zi după ce a discutat cu oficiali egipteni și qatarezi.

Săptămâna trecută, Netanyahu a respins cea mai recentă ofertă a Hamas pentru o încetare a focului în trei etape, în timpul căreia toți prizonierii vor fi eliberați, Israelul își va retrage trupele din Gaza și se va ajunge la un acord privind încetarea războiului.

UPDATE ORA 10:35 – Cum este posibilă o „trecere sigură” în Rafah?

Netanyahu a promis o „trecere sigură” pentru civilii strămutați în Rafah, în timp ce presiunea internațională crește împotriva unei planificate ofensive militare israeliene în cel mai sudic oraș din Gaza.

Cu toate acestea, rămâne neclar cum ar putea fi realizat acest lucru, având în vedere că în prezent în acest oraș locuiesc 1,4 milioane de persoane din Fâșia Gaza.

De asemenea, de la începutul războiului, la 7 octombrie, forțele israeliene au bombardat în mod obișnuit zonele sigure desemnate, după ce le-au spus palestinienilor să se evacueze către acestea.

Însăși Rafah a fost odată declarată zonă sigură pentru palestinienii strămutați, dar a fost ținta unor lovituri israeliene în mod regulat. În ultimele 24 de ore, loviturile israeliene au ucis cel puțin 40 de persoane care se adăposteau la est de Rafah.

De asemenea, rămâne neclar unde s-ar putea duce palestinienii din Rafah, având în vedere că sunt deja înghesuiți la granița cu Egiptul.

UPDATE ORA 8:00 – Netanyahu le promite palestinienilor o „trecere sigură” înainte de operațiunea Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis „trecere sigură” pentru civilii strămutați în Rafah, înaintea unei incursiuni israeliene în cel mai sudic oraș din Gaza.

Într-un interviu acordat postului ABC News, Netanyahu și-a reiterat intenția de a extinde operațiunea militară a Israelului în oraș.

În ciuda alarmei internaționale privind potențialul de carnagiu într-un oraș în care trăiesc mai mult de jumătate din cei 2,4 milioane de locuitori ai Fâșiei Gaza, Netanyahu a declarat: „O vom face”.

El a recunoscut că este de acord „cu americanii” că operațiunea va trebui să planifice mai întâi impactul asupra civililor.

„O vom face asigurând în același timp un pasaj sigur pentru populația civilă, astfel încât aceasta să poată pleca”, a spus el, potrivit unor extrase publicate din interviu.

Nu este clar unde poate pleca un număr atât de mare de oameni, care sunt presați de granița cu Egiptul și se adăpostesc în corturi improvizate.

Când a fost întrebat, Netanyahu a spus doar că se „lucrează la un plan detaliat”.

Pe măsură ce forțele israeliene s-au extins în mod constant spre sud, Rafah a devenit ultimul oraș important din Gaza în care trupele nu au intrat încă, chiar dacă este bombardat de lovituri aeriene aproape zilnic.

UPDATE ORA 7:15 – Israelul afirmă că Hamas nu dorește o pauză în lupte, pe fondul opoziției față de asaltul de la Rafah

Guvernul israelian a afirmat că Hamas nu dorește o pauză în lupte care ar permite livrarea de ajutoare și eliberarea prizonierilor, în contextul în care opoziția internațională față de ofensiva planificată asupra Rafah este tot mai mare.

„Din nefericire, Hamas nu dorește o pauză care să permită intrarea ajutoarelor și eliberarea ostaticilor. Dacă ar fi fost atât de ușor, am fi făcut-o cu mult timp în urmă”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Eylon Levy, într-o postare pe X.

Hamas încearcă să păstreze cei 136 de ostatici ca pârghie pentru a supraviețui acestui război pe care l-a început. Ne-am dori cu adevărat să fie atât de ușor”

Levy a făcut aceste remarci după ce ministrul britanic de externe, David Cameron, s-a declarat „profund îngrijorat” în legătură cu asaltul planificat asupra Rafah și a cerut o „pauză imediată” în lupte pentru a facilita livrarea de ajutoare și eliberarea prizonierilor.

UPDATE 5:00- Planurile de invazie de la Rafah reprezintă o „încălcare flagrantă a dreptului internațional”: Șeful CCG

„Intențiile declarate” ale Israelului de a invada Rafah ar fi o „încălcare flagrantă a dreptului internațional și a convențiilor umanitare”, a declarat Jasem Mohamed Albudaiwi, secretarul general al Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG).

Invazia planificată „amenință să escaladeze violența, să destabilizeze securitatea și stabilitatea regiunii și să ducă la o deteriorare și suferință suplimentară pentru poporul palestinian”, a adăugat Albudaiwi într-o declarație emisă sâmbătă.

Albudaiwi a făcut apel la comunitatea internațională să „înfrunte aceste planuri israeliene cu un spirit de unitate și responsabilitate comună” și cu un „angajament profund față de principiile păcii, justiției și demnității umane”.

UPDATE 3:00-25 de morți în bombardarea unei locuințe la est de Rafah: Raport

25 de persoane au fost ucise și alte zeci au fost rănite în bombardarea unei case în care se adăposteau persoane strămutate la est de Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, scrie Al Jazeera.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ministerul de Externe al Arabiei Saudite a avertizat sâmbătă cu privire la „repercusiunile foarte grave ale asaltului și atacului” asupra orașului Rafah din sudul Fâșiei Gaza, scrie CNN.

„Regatul condamnă ferm expulzarea lor forțate și își reînnoiește cererea de încetare imediată a focului”, a declarat ministerul într-un comunicat.

Ministerul saudit a declarat că atacul asupra Rafah reprezintă o încălcare a dreptului internațional și „confirmă necesitatea convocării de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a împiedica Israelul să provoace un dezastru umanitar iminent”.

Exit mobile version