• Pentagonul: ajutorul militar american pentru Israel include muniție, bombe și alte echipamente de bază.
  • Israelul intenționează să creeze o zonă tampon în Fâșia Gaza, scrie FT.
  • Axios – Pentagonul intenționează să trimită în Israel zeci de mii de obuze de artilerie destinate Ucrainei.

23.37 – Prima imagine cu ostaticele eliberate

23.00 – Biden a discutat iar cu Netanyahu

Președintele Joseph R. Biden, Jr. a vorbit în această dimineață cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu al Israelului. Președintele a reafirmat sprijinul Statelor Unite pentru dreptul Israelului de a se apăra și obligația de a-și proteja cetățenii, subliniind totodată importanța operațiunii în concordanță cu legea războiului pentru a include protecția civililor din Gaza prinși în conflictul lansat de Hamas. Președintele și prim-ministrul au discutat despre continuarea vizitei președintelui în Israel la începutul acestei săptămâni, inclusiv despre planurile de a începe mutarea asistenței umanitare în Gaza din Egipt.

22.35 – Declarație a președintelui Joe Biden privind asigurarea eliberării a doi americani luați ostatici

Recomandări

CONFLICT VIOLENT ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI
CORTEGIUL LUI RAISI A AJUNS ÎN TEHERAN
CE NE AȘTEAPTĂ DUPĂ O FURTUNĂ SOLARĂ
UCRAINA TESTEAZĂ DRONELE VIITORULUI
SPUNEM ADIO ZBORURILOR LOW COST?
ȘICANELE DINTRE BIDEN ȘI TRUMP CONTINUĂ

Astăzi, am asigurat eliberarea a doi americani luați ostatici de Hamas în timpul oribilului asalt terorist împotriva Israelului din 7 octombrie. Concetățenii noștri au îndurat un calvar teribil în ultimele 14 zile și sunt nespus de bucuros că se vor reuni în curând cu ei. familie, care a fost cuprinsă de frică. Acești indivizi și familia lor vor avea sprijinul deplin al guvernului Statelor Unite pe măsură ce se recuperează și se vindecă și ar trebui să le respectăm cu toții intimitatea în acest moment.

Din primele momente ale acestui atac, am lucrat non-stop pentru a elibera cetățenii americani care au fost luați ostatici de Hamas și nu ne-am încetat eforturile de a asigura eliberarea celor care sunt încă reținuți. Mulțumesc guvernului Qatar și guvernului Israelului pentru parteneriatul lor în această activitate. Jill și cu mine ținem strâns în inimile noastre toate familiile de americani nesocotiți. Și, așa cum le-am spus acelor familii când am vorbit cu ei săptămâna trecută, nu ne vom opri până când îi vom duce acasă pe cei dragi. În calitate de președinte, nu am o prioritate mai mare decât siguranța americanilor ținuți ostatici în întreaga lume.

22.22 – Biden: Hamas le-a eliberat pe cele două ostatice americane, Judith și Natalie Raanan

22.18 – Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: Lucrăm în toate modurile posibile pentru a localiza oamenii răpiți în Gaza și a-i elibera.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar a declarat pentru Reuters: Qatar speră că dialogul va duce la eliberarea tuturor ostaticilor civili de toate naționalitățile

21.40 – Ministerul rus al Afacerilor Externe a anunțat vineri că Rusia a trimis 27 de tone de provizii în Gaza

Ministerul rus al Afacerilor Externe a anunțat vineri că Rusia a trimis 27 de tone de provizii de alimente pentru a ajuta civilii din Fâșia Gaza. Aceste provizii sunt destinate să fie transferate din Egipt în Fâșia Gaza.

21.03 – La Departamentul de Stat se pregătește o revoltă din cauza politicii SUA în Orientul Mijlociu.

La Departamentul de Stat se pregătește o revoltă din cauza politicii SUA în Orientul Mijlociu.

Acest lucru este raportat de Huffington Post.

Se raportează că oficialii diplomatici americani pregătesc un apel către conducerea lor, criticând poziția pe care Washington a adoptat-o în problema agravării conflictului palestino-israelian.

Inițiatorii apelului consideră că politica SUA este unilaterală – în favoarea Israelului, ignorând în același timp suferința civililor palestinieni.

Participanții la petiție se plâng, de asemenea, că secretarul de stat Blinken și consilierii săi nu abordează „nemulțumirea internă larg răspândită”. Potrivit unui alt oficial al Departamentului de Stat, în departament se pregătește o rebeliune la toate nivelurile.

20.28 – Biden afirmă că punctul de trecere Rafah se va deschide în următoarele 24-48 de ore

Biden afirmă că punctul de trecere Rafah se va deschide în următoarele 24-48 de ore.
Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că se așteaptă ca punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Gaza și Egipt să se deschidă pentru ajutor umanitar în termen de 24-48 de ore.

Autostrada a trebuit să fie refăcută și era într-o stare foarte proastă”, a spus el.

20.00 – Hamas anunță eliberarea a 2 americani.

Purtătorul de cuvânt militar al Brigăzilor Al-Qassam, Abu Ubaida: „Ca răspuns la eforturile Qatarului, am eliberat doi deținuți americani (o mamă și fiica ei) din motive umanitare și pentru a demonstra poporului american și lumii că pretențiile lui Biden și administrația sa sunt acuzații false care nu au nicio bază în adevăr”.

19. 54 – CNN: Familiile ostaticilor Hamas vor călători în străinătate pentru a îndemna demnitarii să ajute la aducerea acasă a celor dragi lor

Rudele ostaticilor israelieni ținuți prizonieri de Hamas intenționează să călătorească la Londra, Roma și în alte orașe pentru a îndemna demnitarii străini să ajute la aducerea acasă a celor dragi lor.

Prima delegație, formată din familiile celor dispăruți și ale victimelor, va călători duminică la Londra, a anunțat Amichai Chikli, ministrul israelian al afacerilor cu diaspora, pe X, fostul Twitter.

Marți, un al doilea grup se va deplasa în capitala italiană, a precizat Chikli. Călătorii suplimentare sunt planificate pentru Bruxelles și SUA.

„Scopul acestor misiuni este de a aduce aceste mărturii și povești de primă mână în fața factorilor de decizie de rang înalt din țări din întreaga lume, pentru a contribui la eforturile de returnare a ostaticilor și pentru a aprofunda sprijinul comunității internaționale pentru războiul Israelului împotriva organizațiilor teroriste”, a declarat Chikli.

19.35 – Premierul britanic s-a întâlnit cu al-Sisi și Abu Mazen la Cairo

Premierul britanic Rishi Sonak s-a întâlnit la Cairo cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi. Cei doi au convenit că liderii mondiali ar trebui să facă tot posibilul pentru a preveni extinderea conflictului din Orientul Mijlociu. Așa a spus biroul lui Sunak, care a salutat eforturile Egiptului de a deschide punctul de trecere Rafah cât mai curând posibil. Sunak s-a întâlnit, de asemenea, cu președintele Autorității Palestiniene, Abu Mazen, și i-a subliniat angajamentul de lungă durată al Marii Britanii față de soluția celor două state și eforturile sale de a deschide trecerea ajutorului umanitar în Fâșia Gaza.

19.18- Erdogan, din Turcia: „Israelul să oprească atacurile care echivalează cu un genocid” în Gaza

Erdogan al Turciei spune că regiunea trebuie salvată de ‘frenezia nebuniei’ susținută de statele occidentale, potrivit presei.

De asemenea, Erdogan a cerut comunității internaționale să lucreze pentru încetarea focului umanitar în Gaza, iar Israelul să oprească atacurile care echivalează cu un genocid. El a mai declarat că Israelul provoacă țările din regiune în loc să se întoarcă din greșelile din Gaza.

18.54 – Transportatorul aerian național libanez înjumătățește zborurile pe fondul temerilor de război cu Israelul

Transportatorul aerian național libanez înjumătățește zborurile pe fondul temerilor de război cu Israelul.

Compania națională de transport aerian a Libanului a anunțat vineri că își reduce mai mult de jumătate din zboruri, în condițiile în care tensiunile de la granița cu Israelul au determinat mai multe țări occidentale să avertizeze împotriva călătoriilor în Liban.

18.30 – Aproximativ 100.000 de civili au fost evacuați din casele lor, anunță Israelul

Aproximativ 100.000 de civili au fost evacuați din casele lor până în prezent în nordul și sudul Israelului, potrivit Ministerului israelian al Apărării.

Aceste evacuări includ concedii pe termen scurt, a precizat ministerul, dar nu a specificat un interval de timp.

Evacuarea orașului Kiryat Shmona – care nu este obligatorie – nu este inclusă în acest număr, dar ar ridica numărul total de evacuări la aproximativ 123.000 de civili, a precizat ministerul.

17.10-Ministrul israelian al apărării promite că va tăia legăturile cu Fâșia Gaza după război

Ministrul israelian al apărării afirmă că, odată încheiat războiul cu Hamas, Israelul își va încheia „responsabilitatea” pentru viața din Fâșia Gaza.

În timpul unei ședințe de informare în fața Comisiei pentru afaceri externe și apărare a Parlamentului, Yoav Gallant a enumerat ruperea legăturilor cu enclava de coastă ca fiind unul dintre obiectivele campaniei militare israeliene.

16.47- Khaled Meshaal, lider Hamas, recunoaste că Iranul a ajutat Hamas cu arme

15.30- Hamas: Facem apel la deschiderea permanentă a trecerii Rafah pentru a transporta răniții pentru tratament și ajutor în toate zonele Fâșiei Gaz

15.17- Summit regional privind războiul dintre Israel și Hamas, programat sâmbătă fără SUA

Un summit regional privind războiul dintre Israel și Hamas este programat să aibă loc sâmbătă la Cairo, cu participarea președintelui palestinian Mahmoud Abbas, a liderilor și reprezentanților din întreaga lume și a secretarului general al ONU, António Guterres, dar fără Statele Unite.

15.00- Comandant al tehnologiei și logisticii în armata israeliană: Ne pregătim pentru operațiunea terestră

14.46-Israelul nu va participa la summitul regional privind războiul dintre Israel și Hamas de la Cairo – Haaretz


Politicienii israelieni au precizat că Israelul nu va participa la summitul regional privind războiul în curs de desfășurare, care va avea loc oficial sâmbătă la Cairo.

14.42- Prim-ministrul Libanului: Pregătim un plan de urgență în așteptarea oricăror evoluții

14.31- Biden va cere Congresului să aprobe o finanțare suplimentară de 105 miliarde de dolari, inclusiv 14 miliarde de dolari pentru Israel

Administrația Biden este pregătită să solicite vineri Congresului o finanțare de 105 miliarde de dolari pentru a oferi ajutor și resurse Ucrainei și Israelului, în timp ce ambele țări sunt implicate în războaie interne.

Solicitarea include 14 miliarde de dolari pentru Israel, care, potrivit oficialilor, reflectă solicitările pe care Biden le-a primit în timp ce călătorea miercuri în regiune.

14.24- Ministerul israelian al Apărării: Astăzi am primit 1.000 de tone de arme pentru a spori capacitățile armatei israeliene

14.16- Prim-ministrul Norvegiei: Cerem intrarea imediată a ajutorului în Fâșia Gaza

14.00- Armata israeliană afirmă că majoritatea ostaticilor din Gaza sunt în viață

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au publicat noi informații privind statutul ostaticilor și al persoanelor dispărute luate de Hamas în urma atacului lor brutal și nerușinat din 7 octombrie.

IDF spune că majoritatea ostaticilor sunt în viață.

Peste 20 dintre ostatici au vârsta sub 18 ani, în timp ce 10-20 dintre ei au peste 60 de ani.

Nu este clar câți ostatici sunt reținuți în total în Gaza.

IDF a declarat că numărul celor dispăruți este între 100 și 200 de persoane, în timp ce un purtător de cuvânt al aripei militare a Hamas, Brigăzile Al-Qassam, a declarat luni, într-o declarație video, că numărul acestora este de cel puțin 200-250.

Purtătorul de cuvânt, Abu Obaida, a declarat că Brigăzile Al-Qassam dețin aproximativ 200 de ostatici, în timp ce restul sunt deținuți de alte „formațiuni militante” din Gaza, adăugând că nu poate determina numărul exact de ostatici din cauza bombardamentelor israeliene constante.

13.50- Galant în fața Comisiei pentru Afaceri Externe și Securitate a Knesset dezvăluie etapele războiului

Gallant: Prima fază actuală: un război militar pentru eliminarea activiștilor și conducătorilor Hamas. A doua etapă este: retragerea din lupte și eliminarea focarelor de rezistență. A treia etapă este un nou sistem de securitate în Gaza, care ne să ne îndepărteze din viața locuitorilor din Gaza și să creeaze o nouă realitate de securitate.

13.24- Ministerul Securității din Israel: Cel de-al 45-lea avion a sosit astăzi în transportul aerian militar american.

Ministerul Securității din Israel: Au sosit până acum 1.000 de tone de ajutor

13.10- ONU spune că livrarea primului ajutor este așteptată mâine

Națiunile Unite afirmă că prima livrare de ajutoare în Gaza prin punctul de trecere Rafah ar trebui să aibă loc „în următoarea zi sau cam așa ceva”.

Guterres cere deschiderea granitei

12.56- Sunak și emirul Qatarului sunt de acord asupra necesității de a preveni escaladarea situației în Orientul Mijlociu

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak s-a întâlnit cu emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al-Thani, pentru a conveni asupra „nevoii urgente” de a trimite alimente, apă și medicamente în Gaza.

12.29- La trecerea Rafah se fac pregătiri pentru intrarea echipamentului umanitar. dar nu este sigur că se va întâmpla ceva astăzi – presa israeliană

12.06- Națiunile Unite: Se așteaptă ca transportul de prim ajutor să intre în Gaza în următoarele două zile

12.05- Liderii din Likud i-au spus lui Haaretz: Nu avem încredere că Netanyahu va merge până la sfârșitul războiului pentru a elimina Hamas, așa cum a promis din 2008. îi este frică

11.26- Purtătorul de cuvânt al IDF: Au fost trimise informări către 306 familii de ofițeri IDF uciși.

10.57- Timpul se scurge pentru civilii din Gaza, spune agenția ONU

Juliette Touma, de la agenția ONU pentru refugiații palestinieni, UNRWA, spune că Gaza a „devenit un iad” în ultimele două săptămâni.

Vorbind pentru BBC Newsday, ea a cerut ca asediul asupra Gaza să fie ridicat, deoarece civilii au nevoie de provizii umanitare imediat.

„Timpul se scurge. Au trecut aproape două săptămâni. Două săptămâni foarte lungi în care UNRWA nu a reușit să aducă niciun fel de provizii în Gaza”, a spus ea.

10.47- Guvernul israelian aprobă închiderea biroului Al Jazeera, invocând probleme de securitate

10.12- Hamas va fi anihilată – ministru israelian

Armata israeliană continuă să își adune forțele înaintea unei anticipate ofensive terestre în Gaza.

09.32 – Forțele americane din Irak ar fi fost lovite de atacuri cu drone

Rachetele și dronele au lovit joi baze militare irakiene care găzduiesc forțele americane, potrivit agenției de presă Reuters, care citează surse de securitate anonime.

În interiorul bazei aeriene Ain al-Asad s-au auzit mai multe explozii, iar armata irakiană a închis zona și a început o operațiune de căutare, a raportat Reuters. Nu este clar dacă au existat victime în urma acestor atacuri.

Acest lucru vine după ce grupurile armate irakiene aliniate Iranului au amenințat săptămâna trecută că vor viza SUA din cauza sprijinului acordat Israelului împotriva Hamas.

Joi mai devreme, Pentagonul a declarat că forțele americane din Irak și Siria au fost supuse mai multor atacuri cu drone de marți. Au rezultat răni ușoare, deși un antreprenor civil a murit după ce a suferit un „episod cardiac” în timp ce se adăpostește de o posibilă amenințare.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder a declarat că „văzuseră miliția susținută de Iran comportând astfel de lucruri”, dar a adăugat că încă evaluează atacurile și nu au alte detalii.

09.20 – „Bombe cad în fiecare minut”

Un coridor de ajutor crucial între Egipt și sudul Gazei – la punctul de trecere a frontierei Rafah – s-ar putea deschide încă de astăzi pentru a permite intrarea în Gaza aprovizionării atât de necesare.

Mohsen Sarhan, directorul executiv al Băncii de Alimente din Egipt, a declarat pentru BBC că livrarea ajutoarelor ar putea fi obstrucționată dacă bombardamentele intense la punctul de trecere Rafah continuă.

„Ceea ce ne împiedică să intrăm este bombardarea cu covorul întregii secțiuni din Gaza de către armata israeliană. Suntem staționați la graniță acum pentru opt zile și bombe cad în fiecare minut”, a declarat el pentru programul BBC Newsday.

08.55 – Lumea „își pierde umanitatea”, spune șeful agenției ONU

Orientul Mijlociu se află la „marginea unui abis” ca urmare a războiului dintre Israel și Hamas, a declarat șeful agenției ONU, Philippe Lazzarini, pentru BBC.

„Lumea își pierde acum umanitatea”, a declarat comisarul general al Agenției ONU pentru Refugiați din Palestina din Orientul Apropiat. El a avertizat că violența s-ar putea răspândi în regiune. Lazzarini a avertizat despre situația îngrozitoare pentru civilii din Gaza, solicitând din nou coridoare de ajutor umanitar în teritoriu.

Vorbind la Ierusalim, Lazzarini a condamnat atacul Hamas asupra Israelului, numind-o „masacrul îngrozitor și barbar” care a creat o „traumă națională, o traumă colectivă în Israel”.

08.30 – Forțele americane din Irak ar fi fost lovite de atacuri cu drone

Rachete și drone au lovit joi baze militare irakiene care găzduiesc forțele americane, potrivit agenției de presă Reuters, care citează surse de securitate nenumite.

În interiorul bazei aeriene Ain al-Asad s-au auzit mai multe explozii, iar armata irakiană a închis zona și a început o operațiune de căutare, a raportat Reuters. Nu este clar dacă au existat victime în urma acestor atacuri. Acest lucru vine după ce grupurile armate irakiene aliniate Iranului au amenințat săptămâna trecută că vor viza SUA din cauza sprijinului acordat Israelului împotriva Hamas.

Joi mai devreme, Pentagonul a declarat că forțele americane din Irak și Siria au fost supuse mai multor atacuri cu drone de marți. Au rezultat răni ușoare, deși un antreprenor civil a murit după ce a suferit un „episod cardiac” în timp ce se adăpostește de o posibilă amenințare.

08.00 – Israelul evacuează locuitorii din orașul de lângă granița cu Liban

Armata israeliană spune că evacuează oamenii din orașul nordic Kiryat Shmona, lângă granița cu Libanul.

Ordinul a fost aprobat de ministrul israelian al apărării Yoav Gallant și a fost comunicat primarului orașului „cu puțin timp în urmă”, au declarat Forțele de Apărare Israelului (IDF) într-o declarație pe X, cunoscută anterior ca Twitter.

Locuitorii sunt duși la pensiuni finanțate de stat. Kiryat Shmona, care are o populație de aproximativ 23.000 de locuitori, a fost lovită de rachete în ultimele zile, pe fondul ciocnirilor dintre luptători înarmați din grupul Hezbollah libanez și armata israeliană.

07.00 – Rishi Sunak va vizita Egiptul

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak va călători astăzi în Egipt pentru a discuta situația din Israel și Gaza cu omologii din regiune.

Sunak va discuta „imperativul de a evita escaladarea regională și de a preveni pierderea inutilă a vieții civile”, a spus biroul său.

Sunak sa întâlnit joi cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, și a cerut Arabiei Saudite să ajute la sprijinirea stabilității în Orientul Mijlociu.

ORA 05.00 Principalul spital din Gaza va mai avea curent electric doar pentru cel mult 24 de ore

Principala unitate medicală din Gaza, Spitalul Al-Shifa din orașul Gaza, are suficient combustibil doar pentru a face să funcționeze generatoarele timp de 24 de ore, a anunțat organizația Medici fără frontiere.

„Fără electricitate, mulți pacienți vor muri”, a declarat Guillemette Thomas, coordonatorul medical al MSF pentru Palestina, cu sediul la Ierusalim.

ORA 03.45 Biden se declară „sfâșiat” de explozia de la spitalul din Gaza și spune că Israelul nu este responsabil

Președintele SUA, Joe Biden, a reafirmat evaluarea americană potrivit căreia Israelul „nu este responsabil” pentru explozia mortală de la spitalul din Gaza din această săptămână.

ORA 02.00 – Israelul vrea acces complet și să supravegheze ajutorul umanitar în întregime

ORA 01.15 – O persoană a murit lângă granița dintre Israel și Liban după un „schimb de focuri”

O persoană a murit în apropiere de granița dintre Israel și Liban, potrivit Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL), care asigură menținerea păcii.

Joi seară, a avut loc un „schimb de focuri semnificativ” dincolo de Linia Albastră – linia de demarcație dintre Liban și Israel, potrivit UNIFIL.

Forțele armate libaneze au solicitat asistență din partea UNIFIL pentru a recupera șapte persoane care au rămas blocate în apropierea Liniei Albastre.

ORA 01.00 – Lovitură aeriană israeliană în centrul Gaza, soldată cu cel puțin 10 morți

Cel puțin 10 persoane au fost ucise de un atac aerian israelian care a lovit o clădire rezidențială din centrul Fâșiei Gaza în noaptea de joi spre vineri, potrivit oficialilor din domeniul sănătății de la Spitalul Martirilor Al-Aqsa.

Lovitura aeriană din Deir al-Balah a rănit, de asemenea, cel puțin 35 de persoane, au declarat oficialii din domeniul sănătății. Printre cei uciși și răniți se numără și copii, potrivit oficialilor.

Știre inițială

Aproximativ 1 milion de persoane strămutate în Gaza trăiesc în condiții din ce în ce mai grele”, pe fondul lipsei de resurse esențiale, a declarat joi Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA).

Gaza se află sub o pană totală de electricitate pentru a noua zi consecutivă, rezervele de alimente și apă sunt din ce în ce mai puține, iar spitalele sunt în pragul colapsului, a precizat biroul.

Producția de apă din sursele municipale de apă subterană este la mai puțin de cinci la sută din nivelul de dinaintea ultimei crize. Lipsa de combustibil, insecuritatea și deteriorarea drumurilor au dus la oprirea operațiunilor de transport cu camioanele de apă în majoritatea zonelor”, a precizat OCHA.
Sănătatea nutrițională se deteriorează pe fondul aprovizionării extrem de limitate cu apă, crescând riscul de deshidratare și determinând oamenii să consume apă improprie pentru băut”, a mai spus OCHA.

De asemenea, biroul a subliniat că stocurile comerciale de produse alimentare esențiale din magazine vor mai dura „doar câteva zile”.

OCHA a precizat că Programul Alimentar Mondial (PAM) furnizează zilnic asistență alimentară și în numerar, ajutând în total 522.000 de palestinieni de la începutul crizei.