• Înalt diplomat al UE critică călătoria lui Von der Leyen la Tel Aviv și susținerea sa fermă pentru Israel.
  • Borrell consideră că poziția pro-israeliană a avut consecințe semnificative pentru Europa în contextul conflictului din Gaza.
  • Borrell avertizează asupra impactului planurilor lui Netanyahu asupra regiunii și subliniază necesitatea combaterii extremismului cu idei alternative.

UPDATE ORA 21.00- Șeful armatei israeliene: Hezbollah trebuie să plătească pentru atacul Israelului

Herzi Halevi a spus că Hezbollah trebuie să plătească un „preț foarte mare” pentru lansarea unor atacuri limitate asupra Israelului după 7 octombrie.

Comentariile sale au venit în timpul unei vizite astăzi la granița de nord a Israelului, lângă Liban, și reprezintă cel mai recent exemplu de retorică ascuțită a oficialilor israelieni care au sugerat dorința de escaladare a grupului libanez.

„Nu așteptăm nimic, spunem următoarele – Hezbollah a decis pe 7 octombrie seara că se alătură și trebuie să plătească un preț foarte mare pentru asta”, a spus Halevi.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META

UPDATE ORA 20.00- Biden se confruntă cu proteste pentru că a mâncat înghețată în timp ce discută despre încetarea focului în Gaza

De la izbucnirea războiului, președintele SUA s-a confruntat cu acuzații că a adoptat un ton dezumanizant față de palestinieni, în timp ce aceștia suportă asaltul israelian asupra Fâșiei Gaza.

El chiar a pus la îndoială numărul palestinienilor uciși în atacurile israeliene și a respins numărul tot mai mare de victime civile din Gaza drept „prețul războiului”.

Ieri, Joe Biden a alimentat și mai mult percepția că tratează viețile palestinienilor cu dezordine când a făcut un anunț major despre o posibilă descoperire în negocierile privind un posibil armistițiu în Gaza în timp ce consuma un cornet de înghețată.

„Între timp, cei care încurajează această groază își ling înghețata și vorbesc despre a fi „în speranță” tot timpul blocând rezoluțiile ONU [Consiliului de Securitate] și continuă să transfere mai multe arme în Israel”, a scris avocatul palestino-american Huwaida Arraf într-o postare pe rețelele de socializare. comentând răspândirea foametei în Gaza.

UPDATE ORA 19.00- Israelul comite „cea mai odioasă formă de genocid”: Shtayyeh

Premierul palestinian Mohammad Shtayyeh i-a spus viceministrului japonez pentru Afaceri Externe, Kiyoto Tsuji, în timpul unei întâlniri la Ramallah, că Israelul comite „cele mai odioase forme de genocid împotriva poporului nostru”.

Shtayyeh, care servește în prezent ca prim-ministru interimar după ce a demisionat luni, a adăugat că Israelul „lucrează pentru a perpetua apartheid-ul și acționează ca și cum ar fi un stat deasupra legii”, a raportat agenția de presă palestiniană Wafa.

„Israelul a transformat Fâșia Gaza într-un câmp de moarte și se confruntă cu o catastrofă umanitară majoră, deoarece oamenii trăiesc fără cele mai de bază necesități ale vieții – apă, hrană, electricitate sau medicamente”, a spus Shtayyeh.

UPDATE ORA 18.00- În ciuda comentariilor lui Biden, puține semne că un încetare a focului este iminent

În timp ce președintele SUA a declarat reporterilor că se așteaptă la un acord de încetare a focului până la începutul săptămânii viitoare, există puține semne că oficialii israelieni îi împărtășesc optimismul.

„Trebuie spus până acum, din biroul primului ministru, din cabinetul de război, nu a existat niciun detaliu specific, nicio reacție, nici un răspuns, nicio confirmare a vreunui punct de vedere al vreunui acord în lucru”, corespondentul Al Jazeera Zein. Basravi a raportat din Cisiordania ocupată.

„În ceea ce privește ceea ce vorbesc oficialii israelieni în presa locală israeliană, ei au minimalizat semnificația remarcilor lui Joe Biden. Aseară, prim-ministrul [israelian] Netanyahu a fost, de asemenea, raportat că a spus că a fost „surprins” de ceea ce a avut de spus Biden”.

UPDATE ORA 17.00- Biden a „criticat puternic” guvernul israelian în apariția în show-ul Late Night

Erau multe de descompus în ceea ce privește ceea ce spunea președintele Biden în emisiunea Late Night. Practic, el conturează o politică pe termen scurt, o proiecție pe termen mediu și o teorie pe termen lung.

El a indicat că va exista o încetare a focului de îndată ce luni, pentru a permite eliberarea captivilor din Gaza. El a adăugat că Israelul s-a angajat să nu desfășoare activități în timpul lunii sfinte a Ramadanului, ceea ce ar da timp pentru ca captivii să fie scoși din Gaza.

Președintele Biden a spus, de asemenea, că acest lucru ar crea o dinamică care poate duce la o soluție pe termen mai lung. În special, ceea ce implică el este o recunoaștere arabă mai largă a Israelului în schimbul unui acord mai durabil.

Dar, în mod semnificativ, de asemenea, președintele Biden a criticat puternic actualul guvern israelian, descriindu-l ca fiind profund conservator și spunând că, dacă va rămâne în această natură, își va pierde sprijinul în întreaga lume. O linie rară de critică din partea președintelui Biden la adresa actualei administrații israeliene.

UPDATE ORA 15.00 – Hezbollah declară că a tras o „salvă mare” de rachete asupra bazei de supraveghere din Israel

Hezbollah spune că a lansat astăzi o salvă de rachete la o bază de supraveghere aeriană israeliană, ca răspuns la cel mai profund atac al armatei israeliene de până acum asupra teritoriului libanez.

Nu s-au raportat imediat victime de la rachete. Avioanele de război israeliene au lovit ieri Valea Bekaa într-o intensificare a ostilităților transfrontaliere pe care războiul din Gaza le-a declanșat în octombrie, determinând grupul susținut de Iran să răspundă cu tiruri de rachete atât ieri, cât și astăzi.

Forțele de menținere a păcii ONU din Liban îndeamnă toate părțile să înceteze ostilitățile pentru a evita escaladarea ulterioară, avertizând că evenimentele recente ar putea reprezenta pericole pentru o soluție politică a conflictului.

Misiunea de menținere a păcii, UNIFIL, a declarat că a observat o „schimbare îngrijorătoare” în schimburile de foc dintre Israel și Hezbollah și că se angajează cu părțile pentru a reduce tensiunile și a preveni neînțelegerile periculoase.

UPDATE ORA 14.00 – Gestionarea de către Biden a războiului din Gaza i-ar putea afecta speranțele electorale, spun democrații

Adâncimea supărării față de modul în care Joe Biden a gestionat războiul din Gaza i-ar putea dăuna la alegerile prezidențiale din noiembrie, au declarat o serie de înalți oficiali ai Partidului Democrat și ai campaniei, împreună cu zeci de alegători și activiști.

Opoziția domnului Biden față de solicitarea unei încetări permanente a focului continuă să stârnească furie într-o coaliție de alegători care i-a propulsat victoria din 2020, de la negri americani la activiști musulmani din Michigan, până la tineri alegători.

În cadrul concursului de nominalizare a democraților din Michigan de astăzi, activiștii arabo-americani au promis să-și rețină sprijinul, îndemnând alegătorii primari să bifeze „neangajați” la urna de vot într-un test de turnesol timpuriu pentru a afla cum l-ar putea afecta modul în care președintele gestionează Gaza în statul swing.

UPDATE ORA 13.00 – Qatarul este „optimist” în privința discuțiilor de încetare a focului în curs

Qatarul este „optimist” că un acord privind încetarea focului sau încetarea ostilităților va fi atins înainte de Ramadan, care va începe probabil pe 10 martie, dar este prea devreme pentru a face un anunț, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Qatar, Majed al-Ansari.

El a confirmat că o delegație israeliană se află în Qatar pentru a continua discuțiile privind asigurarea unei pauze în războiul Israelului împotriva Gaza, care ar putea duce la eliberarea captivilor, spunând că „au avut loc multe evoluții” și „ne simțim optimiști”.

El a adăugat că Qatarul „împinge din greu” pentru ca propunerea-cadru pe care a prezentat-o împreună cu Statele Unite, Israel și Egipt la Paris să fie aprobată de Hamas.

UPDATE ORA 12.00 – Animalele mor de foame la grădina zoologică din Gaza

Oficialii din Gaza spun că animalele au murit de foame la o grădină zoologică din enclava asediată, pe fondul unui asediu israelian care a împiedicat personalul să ajungă la complex pentru a hrăni animalele.

Doi muncitori au fost răniți în timp ce încercau să ajungă la unitatea din cartierul Zeitoun, la est de orașul Gaza, care a fost avariată în timp ce armata israeliană continuă să ducă război împotriva Gazei.

Aproximativ 100 de animale, inclusiv lei, maimuțe, lupi și păsări, au fost găzduite în grădina zoologică.

UPDATE ORA 11.00 – Numărul morților din Gaza crește

Cel puțin 29.878 de persoane au fost ucise în Gaza în urma atacurilor israeliene din 7 octombrie, potrivit Ministerului Sănătății din zona asediată.

Alte 70.215 persoane au fost rănite în acest timp, a adăugat ministerul.

UPDATE ORA 10.00 – Armata israeliană, Shin Bet, l-a avertizat pe Netanyahu cu privire la restricțiile Moscheei Al-Aqsa

Radioul Armatei Israelului raportează că armata și Shin Bet, serviciul de securitate internă, i-au cerut premierului Netanyahu să se răzgândească cu privire la decizia de a restricționa intrarea musulmanilor în Moscheea Al-Aqsa în timpul lunii sfinte a Ramadanului.

Serviciile militare și de securitate invocă deteriorarea situației de securitate din Cisiordania ocupată drept motiv pentru ridicarea restricțiilor.

Hamas a avertizat mai devreme Israelul împotriva unei astfel de mișcări.

UPDATE ORA 09.00 – „Prea mulți oameni nevinovați sunt uciși”: Biden spune că Israelul riscă să piardă sprijinul internațional

Joe Biden a spus peste noapte că Israelul a fost de acord să oprească activitățile militare în timpul Ramadanului, care este de așteptat să dureze între 10 martie și 9 aprilie.

„Se apropie Ramadanul și a existat un acord de către israelieni că nu se vor angaja în activități în timpul Ramadanului, de asemenea, pentru a ne oferi timp să scoatem toți ostaticii”, a spus Biden în timpul unei apariții la NBC. spectacol Late Night with Seth Meyers.

Dar președintele SUA a avertizat și că Israelul riscă să piardă sprijinul internațional din cauza numărului mare de morți în rândul palestinienilor.

„Sunt prea mulți oameni nevinovați care sunt uciși. Iar Israelul a încetinit atacurile de la Rafah”, a spus Biden.

UPDATE ORA 08.00 – Palestinienii fug de foame în nordul Gazei

Oamenii din nordul Gazei își riscă viața fugind în sud, deoarece se tem să moară de foame din cauza lipsei de ajutor umanitar în nordul teritoriului.

Nordul Gazei a fost aproape complet oprit de la ajutor, șeful UNRWA, Philippe Lazzarini, afirmând că „foametea poate fi evitată dacă mai multe convoai alimentare sunt permise în nordul Gazei în mod regulat”.

UPDATE ORA 06.00 – Armata israeliană arestează 4 palestinieni în Nablus, atacă lagărul Jazalone

Armata israeliană a arestat patru palestinieni în guvernoratul Nablus, relatează agenția de presă Wafa.

Doi bărbați au fost arestați în zona montană de nord a orașului Nablus, în timp ce un al treilea bărbat a fost arestat pe strada University din Nablus.

Un al patrulea bărbat a fost arestat în satul Beit Furik, la sud de Nablus. Forțele israeliene au împușcat și un bărbat în piept la punctul de control Beit Furik, relatează Wafa.

În altă parte în Cisiordania ocupată, Wafa raportează că armata israeliană a luat cu asalt tabăra Jazalone, la nord de orașul Ramallah, și a arestat un număr nespecificat de bărbați.

Știre Inițială:


Într-un interviu acordat publicației spaniole El Pais, șeful UE pentru politică externă Josep Borrell și-a exprimat dezaprobarea puternică față de călătoria președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Tel Aviv, în octombrie 2023, la câteva zile după izbucnirea războiului din Gaza.

Borrell consideră că această călătorie și poziția sa pro-israeliană au avut un cost geopolitic ridicat pentru Europa, criticând sprijinul ferm al lui Von der Leyen pentru Israel. În plus, el a subliniat îngrijorările sale privind planurile premierului israelian Netanyahu pentru Gaza și a avertizat asupra semințelor urii care pot fi semănate de astfel de acțiuni. Criticile din partea oficialilor UE vin într-un context de tensiune și conflicte continue în regiunea Orientului Mijlociu.

Citește și