• Ajutorul umanitar ONU a intrat astăzi în sudul Fâșiei Gaza, prin trecerea Rafah.
  • Ministrul israelian al Apărării: Operațiunea la sol din Gaza trebuie să fie ultima, deoarece nu va mai exista Hamas după ea.
  • Netanyahu a precizat că președintele francez și premierul olandez vor vizita Israelul luni și marți
  • IDF: Un tanc israelian a lovit din greșeală un post egiptean în apropiere de granița cu Gaza.

23.20 – Forumul familiilor cere liderilor israelieni și mondiali să asigure eliberarea tuturor ostaticilor

Forumul familiilor ostaticilor și ale celor dispăruți, care reprezintă cetățenii israelieni ținuți ostatici de Hamas în Fâșia Gaza, a salutat eliberarea lui Yocheved Lifshitz și Nurit Cooper, care au fost eliberate luni. Forumul a făcut apel la liderii israelieni și mondiali să „îi aducă pe toți acasă imediat”. Aceasta este o misiune națională și globală de cea mai mare importanță”.

22.50 – Declarații Elon Musk

Elon Musk: „Al treilea război mondial e un risc pentru civilizatie din care nu ne-am putea reveni. Conteaza sa-l evitam. WW1 a devenit dintr-un conflict regional un conflict global. Nimeni nu vrea inca un razboi mondial, dar s-ar putea intampla din nou.”

22.10 – Presa israeliană: Ambii soti ai celor 2 femei au rămas în captivitate pentru că nu au cetățenie străină

22.00 – Eliberatele Nurit Cooper și Yochaved Lifshitz, au fost răpite în atacul terorist de la Nir Oz pe 23.10.07

21.50 – Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a asistat în această seară la eliberarea a încă doi răpiți, scoțându-i din Gaza

„Rolul nostru de mediator neutru între părțile în conflict ne face posibilă munca. Suntem pregătiți să vizităm răpiții care rămân în captivitate și să asistăm la orice eliberare viitoare. Ne bucurăm că în curând cei care au fost eliberați se vor reuni cu familiile și cei dragi.”

Recomandări

ISRAELUL EXTINDE OPERAȚIUNEA ÎN RAFAH
CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
A8 FACE PROGRESE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ
COMPANIILE RESIMT SCĂDERI DUPĂ PANDEMIE
PROFESORII VOR LUCRA CU A.I.

21.40 – Declarația Hamas privind eliberarea celor 2 ostatici pe care Israelul i-ar fi respins

„Noi, cei din Brigăzile Al-Qassam, prin medierea egiptean-qatară, i-am eliberat pe cei doi deținuți, Nurit Yitzhak și Yochved Lifshitz, în ciuda faptului că inamicul a refuzat de vinerea trecută să le accepte primirea și încă neglijează siguranța prizonierilor lor”.

„Am decis să-i eliberăm din motive umanitare imperioase, în ciuda crimelor ocupației”.

„Pentru mai mult de 8 încălcări ale procedurilor care au fost convenite cu frații mediatori la care ocupația ar urma să adere în această zi pentru a finaliza procesul de predare”.

21.10 – Purtătorul de cuvânt al Brigăzii Al-Qassam: Cu medierea egipteană și qatară, am eliberat doi deținuți din motive umanitare, pe care inamicul refuzase anterior să-i primească

20.50 – Departamentul de Stat al SUA: Orice încetare a focului va oferi Hamas oportunitatea de a-și aduna forțele pentru a-și continua atacurile teroriste împotriva Israelului

20.30 – Casa Albă: Președintele Biden nu vrea să vadă conflictul extins

19.30 – Civilii străini vor fi eliberați

Răpiții cu cetățenie civilă vor fi eliberați din captivitatea Hamas în următoarele ore.

19.00 – Terorist Hamas: Am primit ordini de ucidere

Un terorist al Hamas care a participat la atacul surpriză: „Hamas ne-a ordonat să ucidem, să decapităm și chiar să ne culcăm cu un cadavru. Planul era să mergem din casă în casă, din cameră în cameră, să aruncăm grenade și să ucidem pe toți cei de acolo, inclusiv femei și copii”.

18.20 – Yariv Levin a semnat noi reglementări

Ministrul Justiției, Yariv Levin, a semnat reglementări care vor împiedica blocarea conturilor bancare ale răpiților, persoanelor dispărute, răniților, rezidenților evacuați și soldaților recrutați în timpul războiului.

17.50 – Declarațiile lui Joseph Borrell

Joseph Borrell: „Cerem eliberarea imediată a ostaticilor Hamas”.

Joseph Borrell: „Dreptul Israelului de a se apăra nu este nelimitat și nu include întreruperea energiei electrice și a apei pentru civili”.

17.20 – Al treilea convoi intră în trecerea Rafah în direcția Gaza

Un al treilea convoi de camioane de ajutor a intrat în Gaza prin trecerea Rafah, a confirmat Sky News.

Urmează primele două convoai care au intrat în regiune din Egipt în weekend.

Primele transporturi limitate de ajutor sunt extrem de necesare, dar cu mult sub cele 100 de camioane de care ONU spune că Gaza are nevoie în fiecare zi.

16.50 – Israelul spune că a „dejucat” cu succes două drone Hamas

Armata israeliană spune că două drone au fost „identificate trecând din Fâșia Gaza către teritoriul israelian” la Nir Oz și Ein HaBesor – zone de lângă granița cu Gaza – și ambele au fost „dejucate”.

Nu a clarificat cum au fost interceptate dronele sau dacă au fost doborâte. Într-o actualizare separată, Forțele de Apărare Israelului au spus că apărarea sa aeriană a interceptat și o dronă care „s-a infiltrat din Liban în Israel”. Din nou, au fost date puține detalii.

16.20 – Oficialii palestinieni spun că peste 430 de persoane au fost ucise în Gaza de ieri dimineaţă

Israelul și-a continuat loviturile cu rachete și bombardamentele ieri și peste noapte. Fotografiile din această dimineață arată familii care stau lângă clădiri care au fost prăbușite în dărâmături și oameni răniți care zac pe stradă în afara spitalelor.

În această dimineață, armata israeliană a declarat în ultimele 24 de ore că a lovit cel puțin 320 de ținte – inclusiv un tunel care adăpostește luptătorii Hamas și posturi de pază.

15.40 – Hamas spune că a lansat două drone în sudul Israelului

În ultima jumătate de oră a fost emisă o alertă de raid aerian în sudul Israelului, după un presupus atac cu dronă.

Hamas, scriind pe Telegram, spune că a folosit două drone pentru a ataca posturile militare israeliene. Forțele de Apărare Israelului spun că alerta a fost emisă în Nir Oz și Ein HaBesor – zone din apropierea graniței cu Gaza.

15.00

Națiunile Unite: Peste 19.000 de persoane strămutate în Liban ca urmare a escaladării cu Israelul

14.44 – Țările UE discută în continuare ideea unei încetări a focului în scop umanitar în războiul dintre Israel și Hamas

„Discuțiile sunt în curs de desfășurare, dar întrebarea nu este cu adevărat despre încetarea focului, ci despre cum să aducem ajutorul, iar acest lucru se poate face în foarte multe moduri diferite”, a declarat el reporterilor după o reuniune a miniștrilor de externe din UE la Luxemburg.

El a declarat că Suedia preferă o propunere a ONU pentru un coridor umanitar. Anterior, luni, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, și-a exprimat sprijinul pentru o „pauză umanitară”, însă unii dintre miniștrii de externe ai blocului și-au exprimat rezervele față de această idee.

14.30 – Ministerul Sănătății din Gaza spune că 436 de morți într-o zi, în timp ce numărul morților depășește 5.000

Numărul de persoane ucise în Gaza din 7 octombrie a crescut la 5.087 – o creștere de 436 față de ieri. Aceasta include 2.055 de copii, 1.119 de femei și 217 de persoane în vârstă, spun ei. Peste 15.273 de persoane au fost rănite.

14.00 – Primul ministru scoțian: Familia mea din Gaza are șase sticle de apă pentru 100 de persoane

Primul ministru scoțian Humza Yousaf spune că soacra sa și soțul ei trăiesc prin „tortură”, deoarece rămân blocați în Gaza. „Sunt până la șase sticle de apă potabilă curată într-o casă de 100 de oameni, inclusiv un copil de două luni, îmi spune ea”, le-a spus Yousaf jurnaliştilor în timpul unei vizite la Brechin.

El s-a îndepărtat pentru a-i prelua apelul și a spus că familia nu știe niciodată dacă „vor reuși de la o noapte la alta”, deoarece rachetele, tragerile de rachete și dronele continuă toată noaptea. Socrii lui Yousaf se aflau în Gaza în vizită la familie când au izbucnit ostilitățile. El a spus că roagă guvernul Regatului Unit în numele lor să ceară deschiderea punctului de trecere Rafah și încetarea focului.

13.43 – Israelul afirmă că 37 de membri Hamas au fost arestați în Cisiordania în cursul nopții

De asemenea, departe de Gaza, Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că a arestat aproximativ 800 de palestinieni căutați în Cisiordania – inclusiv peste 500 de persoane afiliate la Hamas – de la atacul asupra Israelului din 7 octombrie.

Forțele de apărare israeliene afirmă că 64 de persoane au fost reținute în cursul nopții, inclusiv 37 de membri ai Hamas.

13.20 – Armata israeliană afirmă că a lovit opt celule teroriste” în Liban

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, spune că IDF a lovit opt celule teroriste” în Liban în ultimele 24 de ore.

Șapte dintre acestea au fost lovite înainte ca acestea să reușească să lanseze rachete antitanc și rachete, a spus el. Hagari a mai spus că 20 de celule Hezbollah au fost lovite de când au izbucnit luptele la graniță la începutul acestei luni.

13.00 – Al treilea convoi de ajutoare intră în Gaza dinspre Egipt

Un al treilea convoi de ajutoare a intrat în Gaza dinspre Egipt. Agențiile de știri Reuters și AFP afirmă că mai multe camioane tocmai au intrat prin punctul de trecere Rafah.

Aceasta urmează unui prim convoi de 20 de camioane sâmbătă și unui al doilea convoi de aproximativ 14 camioane duminică.

12.26 – Nu este o exagerare să spunem că situația din Gaza este catastrofală, susține Crucea Roșie

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a salutat livrarea primelor două convoaie de ajutoare în Gaza, dar spune că este doar o picătură” din ceea ce are nevoie populația.

Imene Trabelsi, purtător de cuvânt al organizației caritabile, a declarat că este nevoie de un plan continuu și durabil de livrare a proviziilor și a subliniat că marea majoritate a celor din Gaza se bazau pe ajutor chiar înainte de izbucnirea ultimului conflict.

Trabelsi adaugă că familiile forțate să își părăsească locuințele dorm pe străzi fără articole esențiale, cum ar fi păturile deoarece adăposturile sunt deja pline.

12.00 – Israel: Guvernul va aloca 1 miliard de shekeli pentru înființarea autorității de reconstrucție a comunităților israeliene de la granița cu Gaza

Guvernul israelian a aprobat alocarea unui miliard de shekeli pentru înființarea unei autorități pentru reconstrucție. Acest organism se va concentra pe reabilitarea comunităților din jurul Fâșiei Gaza care au fost afectate de atacurile întreprinse de Hamas. Fondurile alocate vor fi distribuite în două etape: prima, în valoare totală de 100 de milioane de shekeli, va proveni din bugetul 2023, în timp ce a doua etapă se va ridica la 900 de milioane de shekeli, proveniți din bugetul 2024.

În plus, miniștrii au convenit să aloce 59 de milioane de shekeli pentru Ashkelon și Ofakim, unde mulți locuitori au fost afectați de război, și pentru comunitățile care au oferit adăpost locuitorilor care au fost strămutați din casele lor.

11.18 – Guvernul israelian prea speriat” pentru a da undă verde unei ofensive terestre complete, susține un academician

Armata israeliană nu este la înălțimea misiunii” și s-ar putea să nu lanseze niciodată ofensiva terestră completă, a sugerat un academician.

Ghada Karmi, un academician palestinian, a declarat pentru Sky News că este de părere că guvernul israelian este prea speriat” pentru a permite soldaților să ridice armele la sol în Gaza.

Sunt prea speriați”, a spus ea. Acei soldați israelieni… sunt rezerviști. Ei nu au experiența, nu au pregătirea necesară.

Bănuiesc cu adevărat că guvernul israelian este speriat de faptul că, dacă va da ordin ca aceste trupe să intre în Gaza și să se confrunte cu adevărat cu luptătorii Hamas, atunci ar putea eșua”.

10.58 – 222 de persoane sunt acum confirmate ca fiind ostatici în Gaza – Armata israeliană

Armata israeliană a oferit o nouă actualizare a numărului de ostatici deținuți în Gaza – spunând că acum s-a confirmat că 222 de persoane sunt ținute captive. Cifra este în creștere față de cele 212 persoane despre care se crede că au fost capturate în incursiunea din 7 octombrie.

10.23 – Președintele Israelului spune că un luptător Hamas avea asupra sa un manual de arme chimice

Președintele israelian Isaac Herzog a afirmat într-un interviu pentru Sky News că un ghid de fabricare a armelor chimice a fost găsit pe corpul unui soldat Hamas mort.

Ghidul, descoperit pe un dispozitiv de stocare USB pe care militantul Hamas îl purta asupra sa, era material al-Qaida” despre cum se poate transforma în armament cianura, o substanță chimică extrem de toxică, a declarat Herzog.

Acesta a fost găsit în Kibbutz Be’eri, unde Hamas a făcut ravagii pe 7 octombrie, ucigând zeci de oameni și luând ostatici.

Avem de-a face cu ISIS (gruparea Stat Islamic), al-Qaida și Hamas”, a declarat Herzog, care a postat și despre afirmațiile sale. În acest material, există instrucțiuni despre cum să produci arme chimice, aici se vorbește despre incendiere, se vorbește despre diverse substanțe chimice care ies și produc arme chimice, pur și simplu.”

10.00 – Aproximativ 14 camioane au intrat cu medicamente esențiale, alimente și apă potabilă în Gaza

Apa este o problemă reală aici. Oamenii din spital dau fiecărui pacient doar un litru de apă pe zi. Aproximativ 35 de camioane au intrat în Gaza în ultimele două zile, ceea ce reprezintă mai puțin de 8% din necesarul zilnic al palestinienilor. Obișnuiam să primim între 400 și 500 de camioane în fiecare zi.

Dar există, de asemenea, o speranță pentru oameni că, după 16, 17 zile în care Israelul și Egiptul ne-au închis accesul la apă, acum avem o mică conductă de viață pentru cei care au nevoie de ea.

09.33 – Sute de oameni se adună la Ierusalim pentru a-i sprijini pe părinții lui Hersh Goldberg-Polin în timp ce își părăsesc casa pentru a călători în Statele Unite pentru a milita pentru eliberarea fiului lor.

Sute de oameni se adună la Ierusalim pentru a-i sprijini pe părinții lui Hersh Goldberg-Polin în timp ce își părăsesc casa pentru a călători în Statele Unite pentru a milita pentru eliberarea fiului lor, ținut captiv în Gaza de teroriști.

Goldberg-Polin a fost luat ostatic când oameni înarmați au luat cu asalt rave-ul în deșert Supernova din Kibbutz Re’im, pe 7 octombrie.

Brațul i-a fost explodat sub cot de o grenadă în timpul atacului, adăugând la temerile părinților săi că ar putea să nu primească îngrijirea de care are nevoie.

9.14 – Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, spune că campania militară din Gaza „poate dura o lună, două sau trei, dar la sfârșit nu va mai exista Hamas”.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, spune că campania militară din Gaza „poate dura o lună, două sau trei, dar la sfârșit nu va mai exista Hamas”.

Gallant a vorbit după un briefing operațional la Centrul de Comandă și Control al Operațiunilor Forțelor Aeriene Israeliene.

„În ceea ce privește aspectele operaționale ale manevrelor, la sfârșitul zilei, nimic nu va opri IDF (Forțele de Apărare Israelului)”, a spus el.

„Aceasta ar trebui să fie ultima noastră operațiune de manevră în Gaza, pentru simplul motiv că după aceea nu va mai exista Hamas”.

Ministrul și-a exprimat aprecierea față de forțele aeriene și a spus că următoarea etapă, o operațiune la sol mult așteptată, „va veni în curând”.

Cât de curând rămâne neclar.

În următoarele două zile sunt așteptate vizite din partea premierului olandez Mark Rutte și a președintelui francez Emmanuel Macron.

08.45 – O sursă diplomatică din cadrul Consiliului de Securitate a declarat pentru Al Jazeera: Un proiect de rezoluție american modificat confirmă dreptul Israelului de a se apăra individual sau colectiv.

O sursă diplomatică din cadrul Consiliului de Securitate a declarat pentru Al Jazeera: Un proiect de rezoluție american modificat confirmă dreptul Israelului de a se apăra individual sau colectiv.

07.30 – Channel 12 difuzează un film cu unele dintre victimele masacrului din 7 octombrie în ultimele lor ore de la rave-ul din deșert din Kibbutz Re’im.

Channel 12 difuzează un film cu unele dintre victimele masacrului din 7 octombrie în ultimele lor ore de la rave-ul din deșert din Kibbutz Re’im.

Teroriştii Hamas, teroriştii au ucis peste 260 de petrecăreţi în cadrul masacrului devastator în care au fost ucise peste 1.400 de oameni, în marea majoritate civili.

Un număr necunoscut de petrecăreți se numără printre cei 200-250 de persoane ținute ostatici în Gaza. Mulți dintre cei care au participat la festival au fost violați și răniți.

Filmările – unele dintre ele profesioniste și altele amatoare – sunt puse pe muzică fără o voce off și îi arată pe unii dintre cei uciși și răpiți în timp ce dansează și se bucură la festival, fără să cunoască carnagiul care va avea loc.

Ora 06.45 – Mai mulți oficiali americani spun pentru The New York Times că Casa Albă dorește ca Israelul să acorde mai mult timp pentru negocierile cu privire la ostaticii ținuți de teroriști din Gaza.

Mai mulți oficiali americani spun pentru The New York Times că Casa Albă dorește ca Israelul să acorde mai mult timp pentru negocierile cu privire la ostaticii ținuți de teroriști din Gaza și pentru ca ajutorul să intre în Fâșie, înainte de lansarea operațiunii la sol.

Raportul spune că administrația Biden dorește, de asemenea, să sporească pregătirea pentru orice potențiale atacuri asupra țintelor americane din regiune din partea grupurilor din Iran, despre care consideră că ar putea crește pe măsură ce războiul continuă.

Doi oficiali au declarat ziarului că mesajul a fost transmis Israelului prin intermediul secretarului american al Apărării Lloyd J. Austin, care vorbește aproape în fiecare zi cu ministrul Apărării Yoav Gallant. Un purtător de cuvânt al Gallant nu a confirmat raportul ziarului.

Ora 05.58 – Forțele de Apărare Israelului numesc un soldat care a fost ucis într-un atac al Hamas asupra trupelor care operau în Gaza ca Cpl. Tamir Barak, 19 ani.

Forțele de Apărare Israelului numesc un soldat care a fost ucis într-un atac al Hamas asupra trupelor care operau în Gaza ca Cpl. Tamir Barak, 19 ani.

Armata spune că Barak, din Nir Eliyahu, a servit în Combat Engineering Corps.

Ora 05.06 – Avioanele militare israeliene au efectuat lovituri aeriene în apropierea spitalelor Al-Shifa și Al-Quds din orașul Gaza.

Avioanele militare israeliene au efectuat lovituri aeriene în apropierea spitalelor Al-Shifa și Al-Quds din orașul Gaza, potrivit site-ului de știri Wafa al Autorității Palestiniene.

Nu există informații imediate despre victime sau țintele atacurilor, care au venit după ce Forțele de Apărare Israelului au anunțat că bombardează zeci de site-uri legate de Hamas din Fâșie.

Ora 04.13 – Liderii Statelor Unite, Canadei, Franței, Germaniei, Italiei și Regatului Unit au emis o declarație comună în care subliniază sprijinul pentru dreptul Israelului de a se apăra împotriva Hamas.

Liderii Statelor Unite, Canadei, Franței, Germaniei, Italiei și Regatului Unit au emis o declarație comună în care subliniază sprijinul pentru dreptul Israelului de a se apăra împotriva Hamas, în timp ce cer Ierusalimului să protejeze viețile civile.

„Liderii și-au reiterat sprijinul pentru Israel și pentru dreptul său de a se apăra împotriva terorismului și au cerut aderarea la dreptul internațional umanitar, inclusiv la protecția civililor”, se arată în declarația președintelui american Joe Biden, a premierului canadian Justin Trudeau, a președintelui francez Emmanuel. Macron, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Giorgia Meloni și prim-ministrul britanic Rishi Sunak, în urma unui apel telefonic comun pe care l-au susținut astăzi.

ORA 03.20 – Viața bebelușilor din Gaza este în pericol

Mulți bebeluși care depind de ventilatoare nu ar supraviețui unei întreruperi a curentului electric în Gaza, a avertizat doctorul Fu’ad al-Bulbul, șeful secției de neonatologie a spitalului Al-Shifa.

ORA 02.41 – Liderii mondiali fac apel la Israel să respecte dreptul internațional într-o declarație comună

Liderii mondiali au făcut apel la Israel să respecte dreptul umanitar internațional, inclusiv protecția civililor, într-o declarație comună prin care și-au reafirmat sprijinul pentru Israel în războiul său împotriva Hamas.

Președintele american Joe Biden, premierul canadian Justin Trudeau, președintele francez Emmanuel Macron, premierul britanic Rishi Sunak și premierul italian Giorgia Meloni au emis declarația comună după ce au avut o convorbire telefonică comună duminică.

Aceștia au mai cerut eliberarea imediată a tuturor ostaticilor rămași și „s-au angajat să se coordoneze îndeaproape pentru a-și sprijini cetățenii din regiune, în special pe cei care doresc să părăsească Gaza”.

ORA 01.45 – Israelul efectuează zeci de lovituri împotriva Hamas în Gaza

Armata israeliană a efectuat zeci de lovituri aeriene asupra unor ținte ale Hamas duminică seara târziu, au anunțat Forțele de Apărare ale Israelului.

ORA 01.17 – Netanyahu: Israelul nu va oferi niciun ajutor umanitar Gazei și va împiedica orice aprovizionare necontrolată de la alții

ORA 01.00 – Cel puțin 14 camioane cu ajutoare umanitare intră în Fâșia Gaza prin punctul de trecere Rafah

Cel puțin 14 camioane de ajutor umanitar, sponsorizate de Semiluna Roșie egipteană și de Națiunile Unite, care au intrat în Fâșia Gaza din Egipt prin punctul de trecere Rafah duminică seara târziu, ora locală.

ORA 00.27 – Statele Unite spun că Hamas blochează ieșirea din Gaza a 500-600 de cetățeni americani

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a confirmat în cursul zilei de astăzi că Hamas îi împiedică pe cei aproximativ 500-600 de cetățeni americani aflați în Gaza să părăsească teritoriul.

„Până în prezent, cel puțin, Hamas i-a împiedicat să plece, arătând încă o dată disprețul său total față de civilii de orice fel care sunt blocați în Gaza”, a declarat el.

Știre inițială

Un soldat al Forțelor de Apărare Israeliene a murit și alți trei au fost răniți în timpul unui raid în cadrul pregătirilor pentru o operațiune terestră în Gaza, a declarat duminică un purtător de cuvânt al IDF.

Raidul a fost efectuat în cursul zilei de astăzi în zona Kibbutzului Kissufim, în apropiere de Fâșia Gaza, a declarat purtătorul de cuvânt al FDI, Daniel Hagari, în timpul unui briefing video. O rachetă antitanc lansată spre un tanc al FDI și un vehicul de geniu s-a soldat cu un soldat mort, unul cu răni moderate și doi cu răni ușoare, potrivit lui Hagari, scrie CNN.

FDI a precizat că raidul a făcut parte din pregătirile pentru o operațiune terestră în Gaza, forțele israeliene încercând „să demonteze infrastructura teroristă, să curețe zona de teroriști, arme și să localizeze persoanele dispărute și cadavrele”.