• Discuțiile privind încetarea focului și schimbul de prizonieri din Gaza vor fi reluate duminică în Cairo.
  • Sâmbătă au avut loc în Tel Aviv cele mai mari proteste antiguvernamentale și de eliberare a prizonierilor de la începutul războiului.
  • Zeci de pacienți și personal medical rămân în interiorul spitalului Al-Shifa asediat.

UPDATE ORA 22.00 – Israelul afirmă că a ucis un comandant antitanc „important” al Hezbollah în raidul aerian din Liban

Armata israeliană a declarat că a ucis un comandant „semnificativ”, responsabil pentru „zeci de atacuri cu rachete antitanc împotriva civililor, comunităților și forțelor de securitate israeliene” dintr-o unitate antitanc a Hezbollah, într-o lovitură aeriană în Liban, duminică.

Forțele de apărare israeliene au declarat că Ismail Al-Zin a fost ucis într-un atac asupra unui vehicul în apropierea orașului Kounine din sudul Libanului.

Hezbollah a recunoscut moartea lui Al-Zin într-o declarație de duminică, fără a preciza titlul acestuia sau a spune cum a murit. Agenția națională de știri din Liban (NNA) a raportat un atac cu dronă duminică asupra unei mașini în apropiere de Kounine. O dronă israeliană ar fi lansat o rachetă ghidată asupra mașinii, a precizat NNA.

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
O GENERAȚIE DE SINGURATICI
MENIU A LA GREC
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE

UPDATE ORA 20.00 – Armata israeliană revendică atacuri asupra avanposturilor Hezbollah din sudul Libanului

La scurt timp după ce a anunțat asasinarea unui comandant Hezbollah în satul Kounine din sudul Libanului, armata israeliană a revendicat mai multe atacuri în zonă.

Aceasta a difuzat imagini aeriene care, potrivit acesteia, arată avioane de vânătoare atacând o serie de „clădiri militare” aparținând Hezbollah în Mays al-Jabal și Bilda.

UPDATE ORA 19.00 – Cel puțin 2 persoane au fost ucise de un atac israelian în apropierea unității medicale din Al-Aqsa, afirmă un purtător de cuvânt al spitalului

Un atac israelian cu dronă asupra corturilor din jurul Spitalului Martirilor Al-Aqsa din centrul Gaza a ucis cel puțin două persoane și a rănit alte peste o duzină duminică, a declarat un purtător de cuvânt al spitalului pentru CNN.

Mii de persoane strămutate se adăpostesc în incinta spitalului, împreună cu mai multe echipe de jurnaliști care lucrează din corturile din zonă. Al-Aqsa este singura unitate medicală funcțională rămasă în centrul orașului Deir al-Balah.

Videoclipurile de după incident, împărtășite de jurnaliști, arată panica în timp ce oamenii fugeau să se adăpostească sub dărâmături zburătoare, în timp ce alții se grăbeau spre corturile în flăcări pentru a-i ajuta pe răniți și a stinge micile incendii.

UPDATE ORA 18.00 – Noi proteste antiguvernamentale au avut loc în Israel, în timp ce Netanyahu se îndreaptă spre o procedură medicală

Premierul israelian Benjamin Netanyahu va susține o conferință de presă înainte de a se interna duminică pentru o procedură medicală, potrivit unui comunicat al biroului său, în timp ce protestatarii se adună din nou pentru a cere demisia sa.

Biroul lui Netanyahu a anunțat anterior că acesta a fost diagnosticat cu hernie sâmbătă seara și că va fi supus unei intervenții chirurgicale sub anestezie totală în această seară. Yariv Levin, care ocupă funcția de vicepremier și ministru al justiției, va prelua funcția de prim-ministru pe durata intervenției.

Conferința de presă a lui Netanyahu este programată pentru ora locală 19:30, potrivit biroului său. Ea coincide cu un protest de amploare în fața Knesset-ului, parlamentul israelian, care cere eliberarea ostaticilor deținuți în Gaza și demisia lui Netanyahu.

UPDATE ORA 17.00 – Spitalul Al-Shifa asediat se va transforma într-un cimitir de medici și pacienți, avertizează personalul medical

Personalul medical al Spitalului Al-Shifa spune că complexul se va transforma într-un cimitir dacă asediul israelian, aflat acum în a 14-a zi, va continua.

„Situația raportată de mulți dintre angajați este oribilă și inumană; nu a fost asigurată ventilația, condițiile de curățenie, apa și nici medicația minimă, ceea ce a dus la răni septice din care au ieșit muște albe”, a scris pe X medicul britanic-palestinian Ghassan Abu-Sittah, care a efectuat ani de zile intervenții chirurgicale la spital. El a împărtășit un mesaj al personalului de la Al-Shifa pe care spune că l-a primit de la un coleg din nordul Gaza.

Medicul norvegian Mads Gilbert, care a lucrat, de asemenea, la spital în trecut, a împărtășit un mesaj similar pe care spune că l-a primit de la ministrul adjunct al sănătății din Gaza, Yousef Abu Al-Reech. „Însoțitorii pacienților sunt fie executați, fie arestați, fie strămutați în sud de către armată, ceea ce adaugă o altă povară pentru personal”, se arată în mesajul lui Al-Reech.

UPDATE ORA 16.00 – Yariv Levin va ocupa temporar funcția de prim-ministru israelian, în timp ce Netanyahu va fi supus unei operații de hernie

Premierul israelian Benjamin Netanyahu va fi supus duminică unei intervenții chirurgicale sub anestezie totală, după ce a fost diagnosticat cu o hernie, potrivit unui comunicat al biroului său.

„Noaptea trecută, în timpul unei examinări de rutină, s-a descoperit că premierul Benjamin Netanyahu are o hernie. În urma consultării cu medicii săi, s-a decis ca după încheierea activității de astăzi (duminică, 31 martie 2024), premierul Netanyahu să fie internat în spital pentru o operație de hernie”, se subliniază în comunicatul de duminică.

UPDATE ORA 15:00 – În discursul de Paște, Papa Francisc face apel la încetarea focului în Gaza

Papa Francisc a făcut un nou apel de Paște pentru o încetare imediată a focului în Gaza și pentru eliberarea tuturor prizonierilor din Gaza, într-un discurs axat pe pace.
Francisc a prezidat Sfânta Liturghie într-o Piață Sfântul Petru plină, iar apoi a transmis binecuvântarea și mesajul său „Urbi et „Orbi” (către oraș și către lume) de la balconul central al Bazilicii Sfântul Petru.

„Fac apel încă o dată ca accesul la ajutorul umanitar să fie asigurat în Gaza și fac încă o dată apel la eliberarea rapidă a ostaticilor capturați la 7 octombrie anul trecut și la o încetare imediată a focului în Fâșie”, a spus el.

„Câtă suferință vedem în ochii copiilor, copiii au uitat să zâmbească în aceste zone de război. Cu ochii lor, copiii ne întreabă: De ce? De ce atâta moarte? De ce toată această distrugere? Războiul este întotdeauna o absurditate și o înfrângere”, a adăugat el.

UPDATE ORA 14:00 – Atacul asupra cortului face parte din atacurile sistematice ale Israelului asupra presei din Gaza

Cu doar câteva minute în urmă, armata israeliană a vizat un cort pentru jurnaliști în incinta spitalului Al-Aqsa din Deir el-Balah.

De obicei, jurnaliștii merg și lucrează în interiorul spitalelor. Noi lucrăm în acest moment din fața spitalului Kuwaiti din Rafah pentru a ne refugia și a ne feri de bombardamentele israeliene.

Aceasta este o nouă parte a atacurilor israeliene continue asupra jurnaliștilor. Potrivit primelor informații, doi palestinieni au fost uciși și câțiva jurnaliști au fost răniți. Aceștia au fost transferați în interiorul spitalului Al-Aqsa.
După cum se poate vedea din înregistrările video de la fața locului, cortul a fost complet distrus.
Jurnaliștii au fost vizați în mod sistematic pe parcursul acestui conflict. Din octombrie, peste 130 de jurnaliști palestinieni au fost uciși.

UPDATE ORA 13:00 – Israelul mărșăluiește spre înfrângere în războiul din Gaza

Deputatul Gideon Sa’ar, liderul partidului Noua Speranță din Israel, a declarat că abordarea guvernului față de războiul din Gaza va duce la o înfrângere.

„Problema planului de eliberare a prizonierilor este blocată exact din același motiv pentru care totul este blocat: În aceste luni lungi, presiunea militară asupra Hamas a scăzut”, a declarat Sa’ar, al cărui partid a părăsit recent guvernul, la X.

„Fără o presiune semnificativă, Hamas nu vede nicio urgență în conceperea unui nou plan.

„Un război lung, repetitiv și leneș nu va duce la un progres… Realitatea completă este că, fără a opri eroziunea și a schimba cursul conflictului, Israelul mărșăluiește spre înfrângere.”

UPDATE ORA 12:00 – Zece palestinieni reținuți în raidurile israeliene peste noapte în Cisiordania

Cel puțin 10 palestinieni au fost reținuți de forțele israeliene peste Cisiordania ocupată peste noapte.

Au fost raportate raiduri israeliene în orașul Nablus și în tabăra de refugiați Balata, precum și în mai multe locații din jurul orașului Jenin, unde au avut loc confruntări armate, au spus surse.

De asemenea, trupele au atacat diverse orașe și sate din și în jurul orașelor Qalqilya, Betleem și Hebron.

Forțele israeliene au declarat că printre cei deținuți se numără un palestinian acuzat că a împușcat și rănit trei israelieni joi.

Suspectul s-ar fi predat în apropiere de al-Auja, în nordul Ierihonului.

Faceți clic aici pentru a distribui pe rețelele sociale

UPDATE ORA 11:00 – Armata israeliană spune că au fost efectuate 80 de atacuri aeriene în ziua trecută

Armata israeliană a declarat că operațiunile sale la spitalul al-Shifa din orașul Gaza continuă.

În cartierul Remal din orașul Gaza, au fost efectuate lovituri aeriene asupra mai multor clădiri.

Armata susține că a ucis 15 luptători în centrul Gazei în ultima zi. Acesta a adăugat că un număr de luptători din zona Khan Younis au fost, de asemenea, uciși.

Avioanele israeliene au lovit aproximativ 80 de ținte în Gaza, inclusiv clădiri și infrastructură.

UPDATE ORA 10:00 – Președintele cubanez face apel la încetarea „genocidului” din Gaza

Președintele Cubei a cerut comunității internaționale să ia măsuri pentru a pune capăt „genocidului” din Gaza, unde atacurile israeliene au ucis peste 32.000 de oameni începând cu 7 octombrie.

Distribuind o fotografie cu steagul palestinian proiectat pe Memorialul Jose Marti din capitala Havana, Miguel Diaz-Canel a spus sâmbătă seara că „Cuba cere ca genocidul să înceteze acum”.

„Atâta timp cât pământul palestinian continuă să fie martirizat, sângerat, distrus până la temelie de ura ocupantului israelian, nu ne putem obosi să denunțăm crima și să facem apel la comunitatea internațională”, a scris Diaz-Canel pe X.

Președintele națiunii insulare din Caraibe a fost unul dintre liderii care a exprimat cea mai puternică opoziție față de atacurile Israelului.

UPDATE ORA 09:00 – Forțele israeliene demolează case într-un raid în tabăra Balata

Mai multe despre raidurile israeliene în curs de desfășurare în Cisiordania ocupată.
Agenția de știri Wafa relatează că soldații israelieni însoțiți de un buldozer au luat cu asalt în zori tabăra de refugiați Balata, la est de orașul Nablus. Soldații au dărâmat cu buldozerul un drum principal și au demolat o serie de case, a declarat agenția, citând surse locale.

Agenția a raportat „focuri de armă pe scară largă” și desfășurarea unui număr de lunetiști pe acoperișuri în timpul raidului.

Știre inițială

Discuțiile dintre Israel și Hamas privind încetarea focului și schimbul de prizonieri din Gaza vor fi reluate duminică în Cairo.

Potrivit rapoartelor israeliene, discuțiile anterioare au ajuns în impas din cauza reticenței Hamas de a face compromisuri în chestiuni cheie.

Gruparea teroristă a insistat asupra întoarcerii depline a locuitorilor din nordul Gaza și a legat orice eliberare ulterioară de ostatici de angajamentul Israelului de a înceta ostilitățile și de a retrage toate forțele IDF.

Israelul s-a opus ferm acestor condiții.

Sâmbătă, la Tel Aviv au avut loc cele mai mari proteste antiguvernamentale și de eliberare a prizonierilor de la începutul războiului.