• Ministrul de Externe al Chinei va vizita Washingtonul în această săptămână.
  • Joe Biden:,,Trebuie sa avem o incetare a focului. Nu o incetare a focului, trebuie să eliberăm ostaticii şi mai vorbim după”.
  • Israelul mulţumeşte Egiptului şi Crucii Roşii după eliberarea celor două ostatice în vârstă.

11.34 – Washingtonul urmărește să construiască o coaliție internațională care să vizeze finanțarea Hamas, spune un oficial de top al Trezoreriei SUA.

Washingtonul urmărește să construiască o coaliție internațională care să vizeze finanțarea Hamas, spune un oficial de top al Trezoreriei SUA.

„Scopul nostru este să construim o coaliție cu țări atât din regiune, cât și din întreaga lume, pentru a urmări finanțarea lor”, a spus secretarul adjunct al Trezoreriei, Wally Adeyemo, în marginea unui eveniment de la Washington.

Adeyemo a spus că, în timpul unei călătorii în Europa, la sfârșitul acestei săptămâni, intenționează să se întâlnească cu „aliați și parteneri și să discute despre ce putem face într-un mod coordonat pentru a urmări rețeaua financiară a Hamas”.

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
O GENERAȚIE DE SINGURATICI
MENIU A LA GREC
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE

Statele Unite au dezvăluit noi sancțiuni săptămâna trecută împotriva membrilor Hamas, agenților și facilitatorilor financiari.

În timp ce Statele Unite au emis anterior o serie de sancțiuni împotriva Hamas, pe care Washington l-a desemnat ca grup terorist, Adeyemo spune că organizația a încercat să găsească modalități de a evita restricțiile – cum ar fi prin utilizarea criptomonedelor și a noi facilitatori.

11.09 – Surse diplomatice pentru Al Jazeera: Rusia distribuie un proiect de rezoluție în Consiliul de Securitate care solicită o încetare imediată și permanentă a focului în Gaza.

22.47 – Președintele american Joe Biden și prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman au convenit să „consolideze” în cele din urmă negocierile care erau în desfășurare pentru normalizarea legăturilor dintre Israel și Arabia Saudită.

Președintele american Joe Biden și prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman au convenit să „consolideze” în cele din urmă negocierile care erau în desfășurare pentru normalizarea legăturilor dintre Israel și Arabia Saudită înainte de izbucnirea războiului din Gaza, a spus Casa Albă într-o citire dintr-un apel telefonic. cei doi lideri au avut loc mai devreme astăzi.

Biden și bin Salman „au afirmat importanța de a lucra pentru o pace durabilă între israelieni și palestinieni de îndată ce criza se va atenua, bazându-se pe munca care a fost deja în desfășurare între Arabia Saudită și Statele Unite în ultimele luni”, se arată în citirea Casei Albe. .

Oficialii Biden au recunoscut că efortul de normalizare nu mai este cea mai imediată prioritate pentru SUA și Israel, deoarece lucrează pentru a răspunde atacului Hamas din 7 octombrie. Cu toate acestea, Casa Albă insistă că este încă angajată față de obiectiv și a sugerat că unul dintre motivele masacrului Hamas a fost încercarea de a zădărnici efortul.

22.17 – Școlile din mare parte din Israel se vor putea deschide ca de obicei începând de mâine, inclusiv în Ierusalim, Tel Aviv și Haifa.

Școlile din mare parte din Israel se vor putea deschide ca de obicei începând de mâine, inclusiv în Ierusalim, Tel Aviv și Haifa, conform noilor orientări ale Comandamentului Frontului Intern de astăzi. Anterior, în aceste zone, era permisă o combinație de învățământ la distanță și activitate în persoană, în funcție de accesul la adăposturile anti-bombă și de personal.

Directiva se aplică școlilor K-12 din „cea mai mare parte a țării”, dar exclude vestul Negev, Ashkelon, Ashdod și alte zone din jurul Gazei, unde învățarea în persoană este încă interzisă. Alte zone, cum ar fi de-a lungul graniței cu Liban, Golanul și Negevul central, vor continua să permită învățarea personală în ceea ce se numesc condiții de securitate sigure, combinată cu învățământul la distanță.

21.20 – Purtătorul de cuvânt al IDF Contraamiralul Daniel Hagari spune că forțele marinei continuă să caute posibili teroriști suplimentari care au încercat să se infiltreze în Israel din Fâșia Gaza, prin mare.

Purtătorul de cuvânt al IDF Contraamiralul Daniel Hagari spune că forțele marinei continuă să caute posibili teroriști suplimentari care au încercat să se infiltreze în Israel din Fâșia Gaza, prin mare.

Hagari spune că forțele marinei – inclusiv comandouri navale – care operează vizavi de coasta orașului Gaza, au observat celula teroristă Hamas intrând în mare dintr-un tunel.

Forțele marinei au deschis focul asupra scafandrilor Hamas, ucigându-i, „și în prezent sunt în proces de a se asigura că nu mai sunt membri ai celulei în mare”, spune el.

Într-o declarație, Hamas și-a revendicat responsabilitatea pentru atacul pe mare și a susținut că membrii săi s-au ciocnit cu forțele israeliene după ce aparent au reușit să se infiltreze în Israel.

20.55 – Cancelarul Austriei Karl Nahammer și prim-ministrul Republicii Cehe Petr Piala vor sosi mâine pentru o vizită de solidaritate cu Israelul.

Cancelarul Austriei Karl Nahammer și prim-ministrul Republicii Cehe Petr Piala vor sosi mâine pentru o vizită de solidaritate cu Israelul. Președintele francez Emmanuel Macron a vizitat Israelul astăzi, după cancelarul german Olaf Schulz, președintele SUA Joe Biden, premierul britanic Rishi Sunak, premierul italian Giorgia Meloni și președintele Cipru Nicos Christodoulidis.

20.05 – Luptele împotriva teroriştilor Hamas din Gaza care au încercat să se infiltreze în Israel din mare pare să fie în desfăşurare, relatează ştirile Channel 12.

Luptele împotriva teroriştilor Hamas din Gaza care au încercat să se infiltreze în Israel din mare pare să fie în desfăşurare, relatează ştirile Channel 12.

Potrivit postului, se aud focuri de armă răsunând în zonă și elicoptere militare zboară deasupra capului.

IDF spune doar că forțele continuă să scaneze zona.

Walla relatează că locuitorilor din Kibbutz Zikim din apropiere li s-a spus că luptele au loc pe țărm și nu în kibbutz.

Rapoartele privind numărul teroriştilor ucişi variază de la cinci la opt.

18.51 – Secretarul de stat al SUA spune că țara sa nu caută un conflict cu Iranul

Secretarul de stat al SUA 🇺🇸 spune că țara sa nu caută un conflict cu Iranul, dar dacă Iranul sau împuterniciții săi atacă, „ne vom apăra poporul, ne vom apăra securitatea rapid și decisiv”.
În timpul discursului lui Blinken, unele dintre țările arabe au părăsit discursul – Egiptul și Emiratele nu au făcut-o.
Blinken: Lucrăm cu Egiptul, Israelul și Națiunile Unite pentru a dezvolta mecanisme care să ofere acces continuu la ajutor umanitar civililor din Gaza.

17.41 – Benny Gantz spune că „zilele în care secretarul general al ONU sprijină terorismul sunt zile negre pentru lume.”

Benny Gantz spune că „zilele în care secretarul general al ONU sprijină terorismul sunt zile negre pentru lume. Nu există nicio modalitate de a justifica un masacru de civili nevinovați. Cine nu este de partea dreaptă a istoriei va fi judecat după ea. Oricine justifică terorismul nu este demn să vorbească în numele lumii.”

Coordonatorul ONU preocupat de situația umanitară din teritoriile palestiniene: Salutăm intrarea ajutorului în Gaza, dar este o picătură în ocean.

17.26 – Un baraj masiv de rachete vizează regiunea Tel Aviv pentru a treia oară în câteva ore

Sirenele rachete sună în toată regiunea Tel Aviv, inclusiv în orașul însuși, în zonele de la est de oraș din jurul aeroportului Ben-Gurion și în orașele din nord și sud.

Rachetele par să facă parte dintr-un baraj masiv din Gaza care vizează zonele cele mai populate din Israel, a treia astfel de salvă în mai puțin de două ore și pare a fi cea mai mare.

Lansările anterioare au fost revendicate de Hamas.

17.00 – Un mesaj trimis jurnaliştilor israelieni în numele unei „surse diplomatice” acuză Hamas că i-a imitat pe nazişti

Un mesaj trimis jurnaliştilor israelieni în numele unei „surse diplomatice” acuză Hamas că i-a imitat pe nazişti în încercarea de a obţine puncte de PR prin eliberarea a doi ostatici israelieni în vârstă.

„La fel cum naziștii au făcut turnee proiectate și organizate la Crucea Roșie a unui lagăr de concentrare „curat”, pentru a păcăli lumea și a se prezenta ca uman, la fel și Hamas, în timp ce măcelărește copii, violează femei și împușcă copii, încearcă să prezinte în sine ca uman prin eliberarea unor ostatici pe care aparent i-a tratat”, se arată în declarația guvernului, referindu-se la Theresienstadt.

UPDATE 16:20 – Șeful Statului Major al Armatei Israeliene: Războiul va fi lung și va implica pierderi, dar își va atinge obiectivele

UPDATE 14.32 El Al pune pe scaunele avioanelor chipurile ostaticilor israelieni reținuți în Gaza

UPDATE 10:00 Emmanuel Macron a sosit în Tel Aviv

Președintele francez Emmanuel Macron a sosit marți la Tel Aviv. Marcon intenționează să își exprime solidaritatea în urma atacurilor Hamas din 7 octombrie și să discute despre o soluție cu două state, a declarat luni o sursă de la Palatul Élysée.

Macron este așteptat să se întâlnească cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, cu președintele israelian Issac Herzog și cu liderul opoziției Yair Lapid.

UPDATE – Pană de curent într-un spital indonezian din Gaza

Spitalul Indonezian din Gaza şi-a pierdut curentul electric şi instalaţiile sale vitale au fost întrerupte din cauza lipsei de combustibil. 

UPDATE- Apel telefonic între ministrul Apărării şi secretarul american al Apărării  

Aceasta se află în umbra cererii americane din partea Israelului de a aştepta intrarea pe uscat în Gaza şi încercarea de a epuiza eliberarea răpiţilor civili.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului spune în această seară într-o conversaţie cu reporterii că „SUA se pregătesc să desfăşoare forţe suplimentare în Orientul Mijlociu şi le-au ordonat să se pregătească”

Purtătorul de cuvânt a adăugat: „Vom face totul şi vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja forţele americane şi interesele noastre de peste ocean. Nimeni nu vrea să vadă un conflict escaladând, iar acesta este scopul nostru principal. Dar nici nu vom ezita niciodată să ne apărăm forţele”.

UPDATE – Rapoarte despre lansarea de rachete din Yemen 

Se pare că este vorba despre lansarea de drone din Yemen cu scopul de a ataca navele Marinei SUA.  

UPDATE – Ministrul Katz: „Ofensiva nu va fi amânată din cauza ostaticilor”

Ministrul Energiei, Israel Katz, a declarat pentru ziarul german „Bild” că Israelul nu va amâna ofensiva terestră în Fâşia Gaza din cauza ostaticilor care se află acolo. Într-un interviu, ministrul Katz a spus că Israelul va face totul pentru a-i aduce acasă pe răpiţi, „dar acest lucru nu poate întârzia operaţiunile noastre, inclusiv intrarea la sol, dacă decidem să facem acest lucru. Hamas vrea să ne ocupăm de răpiţi şi speră ca armata să nu intre şi să le distrugă infrastructura. Nu se va întâmpla asta”. (Reuters)

UPDATE – Hamas acuză Israelul 

Şeful Biroului Politic al Hamas, Ismail Haniyeh: Aceşti criminali nu fac diferenţa între nimeni. Ei ucid copii, femei şi bătrâni şi comit cele mai îngrozitoare masacre în toată Fâşia Gaza. În acest fel, ei scriu o pagină de ruşine în istoria lor pătată de sânge.Titanii rezistenţei şi leii asupririi îi vor urmări.Fortăreţele lor vor fi distruse şi nu se vor bucura de nicio siguranţă.A trecut mult timp.

Presa israeliană crede că  miliţiile iraniene care s-ar putea alătura războiului, după ameninţările ambasadorului Iranian în Liban. 

UPDATE – Ministrul de Externe al Chinei va vizita Washingtonul în această săptămână 

Cel mai înalt diplomat chinez va efectua o vizită rară la Washington în această săptămână, au anunţat luni Statele Unite, deschizând calea unei potenţiale vizite a preşedintelui Xi Jinping, menită să ţină sub control tensiunile dintre China şi SUA în privinţa Taiwanului. 

China va face tot ce îi stă în putinţă atunci când vine vorba de a contribui la reconcilierea palestiniano-israeliană, i-a spus luni ministrul său de externe omologului său israelian într-o convorbire telefonică, potrivit presei de stat chineze.

De asemenea, China va susţine ferm orice rezoluţie, atâta timp cât aceasta va conduce la pace, a declarat ministrul Wang Yi, care a numit conflictul o „alegere majoră între război şi pace”, a precizat marţi presa de stat.

UPDATE – Joe Biden:,,Trebuie sa avem o incetare a focului. Nu o incetare a focului, trebuie să eliberăm ostaticii şi mai vorbim după”

Times of Israel – Administraţia Biden este îngrijorată de faptul că Israelului nu are obiective militare realizabile în Gaza şi că Forţele de Apărare Israelului nu sunt încă pregătite să lanseze o invazie terestră cu un plan care poate funcţiona, au spus oficiali înalţi ai administraţiei. 

UPDATE – Toţi cei trei italieni dispăruţi în urma atacului Hamas sunt morţi 

Toate cele trei persoane cu dublă cetăţenie italo-israeliană date dispărute după atacul din 7 octombrie asupra Israelului comis de gruparea militantă Hamas au murit, a declarat luni ministrul italian de Externe Antonio Tajani.

UPDATE – Israelul mulţumeşte Egiptului şi Crucii Roşii după eliberarea celor două ostatice în vârstă

Guvernul israelian a mulţumit Egiptului şi Crucii Roşii pentru rolul pe care l-au avut în asigurarea eliberării lui Yocheved Lifshitz şi Nurit Cooper, cei doi ostatici în vârstă eliberaţi luni de Hamas.

UPDATE – Casa Albă: Biden, îngrijorată de antisemitismul în creştere după atacul Hamas

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a subliniat că administraţia Biden este preocupată de antisemitismul în creştere după atacul Hamas, la scurt timp după ce a răspuns la o întrebare pe această temă cu un răspuns axat în principal pe creşterea islamofobiei.