• Șeful ONU și-a exprimat „îngrijorarea profundă” cu privire la planurile Israelului de a invada Rafah.
  • Netanyahu a anunțat – cabinetul său de război a aprobat planurile de a continua operațiunea de la Rafah.
  • Liderul israelian a spus că va trimite o delegație pentru a epuiza posibilitatea de a ajunge la un acord și în condiții acceptabile pentru statul evreu.

UPDATE 23:00

Premierul Benjamin Netanyahu spune că anunțul Hamas de acceptare a unei propuneri de încetare a focului a fost o încercare de a „sabota” intrarea armatei israeliene în Rafah.

„Am demonstrat deja, prin eliberarea captivilor anteriori, că presiunea militară asupra Hamas este o condiție necesară pentru întoarcerea captivilor noștri”, a spus Netanyahu.

Un oficial arab a declarat ieri că acordul asupra căruia Hamas a convenit include eliberarea ostaticilor timp de șase săptămâni, cu un schimb de 33 de palestinieni în închisorile israeliene per ostatic și o retragere completă a armatei israeliene din Gaza.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"

Un alt diplomat arab a declarat că acordul se bazează pe un acord prezentat de SUA, dar reprezentanții israelieni nu au fost prezenți în timpul negocierilor ulterioare.

Cabinetul de război al țării a fost de acord „în unanimitate” că propunerea Hamas este departe de a satisface nevoile Israelului, dar a instruit o echipă de negocieri să meargă la Cairo. Netanyahu a lăudat, de asemenea, trupele pentru intrarea în Rafah, numind-o un pas important în dezmembrarea Hamas.

„Israelul nu poate accepta o propunere care amenință securitatea cetățenilor noștri și viitorul statului nostru”, a spus el.

UPDATE 22:00

Acordul-cadru Hamas a convenit să schițeze un plan pentru a aduce „calm durabil” sau „încetarea definitivă a operațiunilor militare și ostile” în Gaza, după aproape șapte luni de lupte.

Propunerea, despre care Israelul a spus că este „departe de a-și îndeplini cerințele, include eventuala eliberare a tuturor ostaticilor israelieni ținuți în Gaza, inclusiv a civililor și soldaților israelieni, și o retragere treptată a trupelor israeliene din enclavă.

Israelul a declarat anterior că nu va fi de acord cu un plan care să includă retragerea completă a trupelor sale sau o încetare permanentă a focului pentru eliberarea ostaticilor.

Planul ar urma să fie executat în trei etape, prima durând 42 de zile și implicând retragerea parțială a forțelor israeliene din Gaza, permițând palestinienilor strămutați să se întoarcă la casele lor și eliberarea a aproximativ 33 de ostatici.

Treizeci de prizonieri palestinieni reținuți în Israel vor fi eliberați în schimbul fiecărui ostatic civil și alți 50 în schimbul fiecărei femei soldat eliberat de Hamas.

A treia și ultima etapă ar urma să elibereze cadavrele ostaticilor care au murit în captivitatea lui Hamas și ar începe un plan de reconstrucție multianual sub supravegherea unor țări și organizații, inclusiv Egipt, Qatar și Națiunile Unite.

UPDATE 21:00

Republica Michigan Rashida Tlaib, democrată și singurul membru palestinian american al Congresului, și-a acuzat colegii că au permis „genocidul” în Gaza, conectând finanțarea recentă a Israelului cu operațiunile sale militare escaladate din Rafah.

Ea a spus într-o declarație că „nu a fost o coincidență” faptul că la mai puțin de două luni după ce Congresul a adoptat un proiect de lege care includea 14 miliarde de dolari pentru Israel, premierul Benjamin Netanyahu „a început o invazie terestră a lui Rafah pentru a continua genocidul palestinienilor – cu muniție și bombe plătite cu dolarii noștri de la impozite.”

„Timp de luni de zile, Netanyahu și-a exprimat clar intenția de a invada Rafah, totuși majoritatea colegilor mei și a președintelui Biden au trimis mai multe arme pentru a permite masacrul”, a spus Tlaib.

Tlaib i-a acuzat pe liderii Israelului că nu au avut niciodată un plan fezabil pentru protejarea civililor în timpul unei invazii a lui Rafah și a spus doar că au făcut-o pentru a „acoperi” Curții Penale Internaționale. Ea a cerut, de asemenea, CPI să emită mandate împotriva lui Netanyahu și a altor lideri israelieni de rang înalt.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat ieri reporterilor că SUA nu pot sprijini operațiunea israeliană de la Rafah, deoarece planurile umanitare prezentate oficialilor nu erau credibile sau implementabile.

UPDATE 20:00

Casa Albă nu crede că acțiunea de peste noapte de la Rafah a făcut parte din operațiunea militară majoră pe care Israelul o planificase, a declarat un oficial american. Administrația Biden intenționează să reacționeze la mișcarea Israelului asupra lui Rafah.

UPDATE 19:00

Cu punctele de trecere Kerem Shalom și Rafah închise, Națiunile Unite și filialele sale de ajutor își fac griji cum să susțină eforturile de ajutor umanitar fără capacitatea de a reaproviziona proviziile.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a cerut guvernului israelian să înceteze escaladările militare pe măsură ce se reiau negocierile diplomatice. El a declarat astăzi reporterilor că există riscul de a rămâne fără combustibil până seara cu punctele de trecere închise.

„Chiar și cei mai buni prieteni ai Israelului sunt clari: un atac asupra lui Rafah ar fi o greșeală strategică, o calamitate politică și un coșmar umanitar”, a spus Guterres.

Programul Alimentar Mondial, o organizație de ajutor ONU, a declarat că stocul său actual de provizii poate acoperi nevoile palestinienilor din Rafah, Deir Al Balah și Khan Younis timp de până la patru zile. Sam Rose, șeful de planificare al agenției ONU pentru refugiații palestinieni, a declarat pentru Al Jazeera că echipele UNRWA vor rămâne acolo unde sunt, dar viitorul operațiunilor sale nu este clar.

„Problema este capacitatea noastră de a continua livrările pe o perioadă susținută de timp dacă punctele de trecere rămân închise”, a spus Rose.

UPDATE 18:00

TEL AVIV — În propunerea sa de încetare a focului, Hamas s-a angajat să elibereze 33 de ostatici în prima fază a unui acord. Ar putea fi vii sau morți și ar proveni din „categoria umanitară”, se spune.

Acestea includ copiii și femeile, atât soldați, cât și civili, persoanele mai în vârstă de 50 de ani și cei cu afecțiuni medicale grave, deși nu este clar cum definește Hamas asta.

O analiză NBC News a constatat că există aproximativ 51 de ostatici care par să se califice pentru eliberare în prima fază. Dintre aceștia, 15 au fost confirmați morți de autoritățile israeliene, deși acest număr este probabil mai mare. 

Un singur ostatic american pare să îndeplinească în mod clar criteriile pentru eliberare. Keith Siegel, un civil în vârstă de 64 de ani, a apărut într-un videoclip cu ostatici lansat de Hamas la sfârșitul lunii trecute. 

Se crede că alți patru ostatici americani sunt în viață, dar toți sunt bărbați mai tineri.  

În total, există 19 femei ostatice în Gaza, deși cinci au fost confirmate morți. Acest număr include atât soldați, cât și civili. 

Doar doi copii ostatici au rămas în Gaza: frații Bibas, cu capul roșu, Ariel, în vârstă de 4 ani, și fratele său, în vârstă de 15 luni, Kfir.  

Hamas a declarat la sfârșitul lunii noiembrie că băieții au fost uciși într-un atac aerian israelian, împreună cu mama lor, Shiri Bibas. Israelul nu și-a confirmat decesele. Tatăl lor, Yarden Bibas, este de asemenea ținut ostatic.

UPDATE 17:00

Poliția din Berlin a distrus astăzi un protest al câtorva sute de activiști pro-palestinieni care ocupaseră o curte a Universității Libere din Berlin.

Protestatarii au ridicat aproximativ 20 de corturi și au format un lanț uman în jurul corturilor mai devreme în cursul zilei. Poliția le-a cerut studenților prin difuzoare să părăsească campusul.

Anterior, poliția olandeză a arestat aproximativ 125 de activiști în timp ce destrămau o tabără demonstrativă pro-palestiniană de la Universitatea din Amsterdam. Poliția din Amsterdam a declarat pe platforma de socializare X că acțiunea lor este „necesară pentru a restabili ordinea”, după ce protestele au devenit violente. Nu s-au raportat răniți.

De asemenea, studenții au organizat proteste sau au înființat tabere în Finlanda, Danemarca, Germania, Italia, Spania, Franța și Marea Britanie.

UPDATE 16:00

Operațiunea militară israeliană de la Rafah a „doborât” ajutorul pentru Gaza, a spus ONU.

Cu punctele de trecere Rafah și Kerem Shalom închise, „în prezent, cele două artere principale pentru introducerea ajutoarelor în Gaza au fost oprite”, a declarat Jens Laerke, purtătorul de cuvânt al Oficiului Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, într-un briefing de presă astăzi.

Laerke a avertizat că stocurile umanitare existente în Gaza ar putea fi de așteptat să dureze nu mai mult de o zi – și a remarcat că Rafah este singurul punct de intrare al combustibilului pentru a intra în Gaza și că fără el, generatoarele, camioanele și echipamentele de comunicații nu ar putea funcționa. . „Dacă nu intră combustibil pentru o perioadă prelungită de timp, ar fi o modalitate foarte eficientă de a pune operațiunea umanitară în mormânt”, a spus el.

UPDATE 15:00

Directorul CIA, Bill Burns, se va întoarce marți la Cairo pentru mai multe discuții, a declarat pentru CNN o sursă familiarizată cu întâlnirile, în timp ce SUA și alți mediatori încearcă să revigoreze eforturile de a obține un acord de încetare a focului în schimbul ostaticilor.

Principalele negocieri de la Cairo sunt la nivel de lucru și nu se așteaptă ca Burns să se alăture acestora, dar se va întâlni cu diferitele delegații. Atât Israelul, cât și Qatar au declarat că vor trimite echipe.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar a descris ultima rundă de discuții de la Cairo drept „negocieri indirecte între cele două părți”, deoarece nu se așteaptă ca Israelul să se întâlnească cu oficiali Hamas.

Burns s-a întors la Cairo la sfârșitul săptămânii trecute, înainte de a se deplasa la Doha în weekend pentru noi discuții privind potențialul acord de încetare a focului în Gaza. La Doha, el a ajutat la reelaborarea cadrului împreună cu qatarezii, care a fost apoi prezentat Hamas, la care grupul a răspuns luni.

Israelul a declarat că termenii acelei propuneri sunt „departe” de a satisface cererile sale și a avertizat că va continua cu o operațiune militară în Gaza.

UPDATE 14:00

Hamas a declarat marți că intrarea Israelului în Rafah luni seară a constituit o „catastrofă umanitară”, reprezentând „o amenințare directă pentru peste 1,5 milioane de palestinieni strămutați”.

Gruparea militantă a afirmat într-o declarație că Forțele de Apărare ale Israelului (FDI) „au lansat o agresiune terestră” în Rafah, unde trupele israeliene au preluat controlul asupra părții palestiniene a punctului de trecere a frontierei cu Egiptul.

Într-o declarație separată, Ministerul de Interne și Securitate Națională din Gaza a avertizat că „închiderea punctului de trecere de la Rafah în contextul condițiilor catastrofale din Fâșia Gaza exacerbează criza umanitară și izolează complet Fâșia de lumea exterioară”. Aceasta reprezintă o politică de pedeapsă colectivă împotriva a peste 2 milioane de persoane”.

Ministerul a descris punctul de trecere ca fiind „principala linie de salvare pentru cetățenii din Fâșia Gaza”, care „nu reprezintă nicio amenințare pentru ocupația israeliană”.

Forțele de apărare israeliene au precizat marți, într-un comunicat, că trupele sale terestre „au început o operațiune precisă de contraterorism” în „anumite zone din estul Rafah”, bazată pe informații și având ca scop dezmembrarea infrastructurii Hamas.

Punctul de trecere cheie de la Rafah este singura facilitate de frontieră din Gaza care nu a fost controlată anterior de Israel și a permis în ultimele luni intrarea în enclavă a unui număr limitat de ajutoare umanitare.

UPDATE 13:00

Președintele SUA, Joe Biden, își propune să lanseze marți un apel pentru a lupta împotriva valului de antisemitism în creștere rapidă, într-un moment precar al războiului Israelului împotriva Hamas și în timp ce protestele au cuprins campusurile universitare americane, punând în evidență problemele lui Biden cu unii alegători tineri.

Sprijinul de lungă durată și ferm al lui Biden pentru Israel a fost supus unei presiuni intense pe măsură ce criza umanitară din Gaza se amplifică. Peste 34.000 de persoane au fost ucise în Gaza începând cu 7 octombrie, în ciuda eforturilor președintelui de a convinge Israelul să găsească un echilibru între a se apăra și a preveni moartea civililor palestinieni. În timp ce negocierile pentru încetarea focului sunt în curs de desfășurare, există acum amenințarea iminentă a unei invazii militare israeliene la scară largă în orașul Rafah din Gaza, unde s-au refugiat mulți civili.

UPDATE 12:00

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, s-a alăturat marți criticilor din ce în ce mai numeroase la adresa premierului israelian Benjamin Netanyahu pentru că a ignorat cererile internaționale împotriva unui atac asupra Rafah, care a devenit un nou punct central în cele șapte luni de război.

În ciuda faptului că Hamas a acceptat un proiect de acord de încetare a focului, Netanyahu a promis că va continua cu un atac asupra orașului. Forțele israeliene au preluat controlul asupra părții palestiniene a punctului de trecere Rafah, un punct de intrare vital pentru ajutorul către Gaza de la granița cu Egiptul.

Mișcarea este departe de operațiunea pe scară largă pe care Netanyahu a amenințat că o va desfășura la Rafah, dar Borrell a descris-o ca fiind o ofensivă terestră.

„Ofensiva terestră împotriva Rafah a început din nou, în pofida tuturor solicitărilor comunității internaționale – SUA, statele membre ale Uniunii Europene – toată lumea cerându-i lui Netanyahu să nu atace Rafah”, a declarat marți Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, în cadrul unui briefing.

„În pofida acestor avertismente și a acestor solicitări, atacul a început ieri seară. Mi-e teamă că acest lucru va provoca din nou multe victime, victime civile, orice s-ar spune. În Gaza sunt 600.000 de copii. Aceștia vor fi împinși în așa-numitele „zone de siguranță” – nu există zone de siguranță în Gaza.”

Anterior, marți, șefa operațiunilor Consiliului Norvegian pentru Refugiați (NRC) din Gaza, Suze van Meegen, a făcut remarci similare, declarând pentru CNN: „Nu numai că nu există un loc sigur unde să te duci, dar pentru mulți oameni nu există nici o modalitate de a ajunge acolo”.

UPDATE 11:00

Eforturile de ajutor umanitar din Gaza ar putea fi blocate din cauza confiscării de către trupele israeliene a părții palestiniene a punctului de trecere a frontierei Rafah, a avertizat marți o agenție ONU.

„Întreruperea continuă a intrării ajutoarelor și a livrărilor de combustibil la punctul de trecere Rafah va stopa răspunsul umanitar critic în întreaga Fâșie Gaza”, a declarat UNRWA, agenția ONU pentru refugiații palestinieni, într-o postare pe platforma de socializare X.
„Foametea catastrofală cu care se confruntă oamenii, în special în nordul Gaza, se va agrava mult dacă aceste rute de aprovizionare vor fi întrerupte”, a adăugat UNRWA.

Armata israeliană a declarat că a preluat controlul asupra părții palestiniene a punctului de trecere dintre Gaza și Egipt, care este un punct de intrare crucial pentru ajutorul umanitar în enclava asediată. Un oficial palestinian a declarat că toate mișcările au fost oprite la această facilitate după ce a fost capturată de tancurile israeliene.

CNN a contactat armata și oficialii israelieni pentru a comenta orice plan de facilitare a livrărilor de ajutoare către Gaza.

UPDATE 10:00

Operațiunile militare din Rafah ar fi „catastrofale” pentru fluxul de ajutor pentru peste un milion de palestinieni strămutați care au nevoie disperată de sprijin umanitar, a declarat pentru Sky News un purtător de cuvânt al Federației Internaționale a Crucii Roșii.

Tommaso Della Longa a declarat că realitatea de pe teren este deja sumbră.

„Nu există spațiu, pentru că în Rafah fiecare bucată de teren este luată pentru a găsi adăpost în refugiu”, a spus el.

UPDATE 9:00

Agenția palestiniană de știri WAFA a declarat că unul dintre corespondenții săi a văzut tancuri israeliene ocupând „complet” punctul de trecere, pe fondul „bombardamentelor și al focurilor de armă grele”.

WAFA a criticat, de asemenea, oprirea, ca urmare, a fluxului de ajutoare prin Rafah.

Prezența forțelor israeliene împiedică „circulația călătorilor, în special a celor bolnavi și răniți, precum și intrarea ajutoarelor umanitare sau transferul ajutoarelor acumulate către populația din Fâșia Gaza în regiunile de sud și de nord, ceea ce prevestește o foamete”, a relatat WAFA.

„Punctul de trecere terestră de la Rafah este considerat un colac de salvare pentru poporul nostru din Fâșia Gaza și singurul punct de trecere terestră pentru intrarea ajutoarelor și evacuarea răniților.

„Această incursiune și controlul strâns al acesteia înseamnă privarea de alimente și ajutor medical”.

UPDATE 8:00

Două explozii au fost raportate la sud de Yemen, potrivit United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO).

Aceasta a precizat că exploziile au avut loc în apropierea unei nave comerciale, care naviga la aproximativ 82 de mile marine la sud de Aden.

Atât nava, cât și echipajul sunt în siguranță, a precizat UKMTO.

Grupul Houthi nu a revendicat încă responsabilitatea, însă suspiciunea cade în mod natural asupra lor, având în vedere atacurile repetate asupra navelor comerciale efectuate de miliție.

Houthis, cu sediul în Yemen și susținuți de Iran, afirmă că vizează toate navele despre care cred că sunt legate, operate, deținute, sub pavilion sau care călătoresc spre sau dinspre Israel.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Șeful ONU și-a exprimat „îngrijorarea profundă” cu privire la planurile Israelului de a invada Rafah după ce Netanyahu a anunțat că va continua ofensiva.

Secretarul general al ONU António Guterres a declarat la X: „Reiter apelul meu urgent adresat guvernului israelian și conducerii Hamas să ajungă la un acord și să oprească suferința.

„Sunt profund îngrijorat de indicii că o operațiune militară la scară largă în Rafah ar putea fi iminentă. Protecția civililor este esențială în dreptul internațional umanitar.”

Luni, Netanyahu a anunțat – cabinetul său de război a aprobat planurile de a continua operațiunea de la Rafah, în ciuda faptului că Hamas a fost de acord cu un acord de încetare a focului propus de Egipt și Qatar.

Domnul Netanyahu a spus că termenii acordului sunt „departe de cerințele necesare ale Israelului”, iar alți oficiali israelieni l-au descris ca fiind o versiune „atenuată” a unui plan anterior și „inacceptabil”.

Liderul israelian a spus că va trimite o delegație pentru a epuiza posibilitatea de a ajunge la un acord și în condiții acceptabile pentru statul evreu.

Citește și