• Armata din Israel a mai spus că a efectuat atacuri de artilerie în alte părți din sudul Libanului.
  • Israelul și gruparea libaneză Hezbollah au făcut schimb de atacuri transfrontaliere de la începutul războiului din Gaza.
  • În același timp, Societatea Semilună Roșie Palestiniană spune că o ambulanță a fost vizată în zona Tal as-Sultan.

UPDATE ORA 20:00 – Mossadul israelian susține că Iranul se află în spatele atacurilor asupra ambasadelor din Europa

Agenția israeliană de spionaj a afirmat, într-o declarație rară, că Iranul se află în spatele atacurilor asupra ambasadelor israeliene din Europa, în contextul în care consecințele războiului din Gaza continuă să se extindă.

Aceasta a făcut referire la două grupări criminale numite Foxtrot și Rumba, care ar fi finanțate și folosite de Iran, afirmând că acestea sunt „direct responsabile pentru activitatea violentă și promovarea terorismului în Suedia și în întreaga Europă”.

Printre incidente se numără găsirea unei grenade de mână neexplodate în incinta ambasadei israeliene din Stockholm, în ianuarie, și aruncarea a două grenade airsoft în interiorul ambasadei din Bruxelles, în octombrie anul trecut.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Serviciul de securitate suedez Sapo a susținut afirmația Israelului cu privire la incidentul de acolo, afirmând că Iranul folosește de mai mulți ani rețele criminale pentru a desfășura activități care amenință securitatea în Suedia.

UPDATE ORA 19:00 – Șefii apărării din SUA și Israel au avut o convorbire telefonică pe tema războiului din Gaza

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, a oferit un rezumat al unei convorbiri telefonice între Lloyd Austin din SUA și Yoav Gallant din Israel, în care cei doi au discutat despre războiul Israelului din Gaza.

Cei doi bărbați au vorbit despre „operațiunile Israelului în Gaza, despre necesitatea de a susține creșterea livrărilor de asistență umanitară și despre importanța urgentă a deschiderii punctului de trecere a frontierei Rafah pentru continuarea fluxului de ajutor”, potrivit declarației furnizate de Ryder.

UPDATE ORA 18:00 – Partidul lui Netanyahu răspunde la apelul pentru alegeri anticipate în Israel

Partidul Likud, condus de premierul israelian, a denunțat un proiect de lege depus anterior de Partidul Unității Naționale al ministrului israelian Benny Gantz, care cerea dizolvarea parlamentului și organizarea de alegeri anticipate.

„În mijlocul unui război, Israelul are nevoie de unitate și nu de divizare”, a declarat Likud. „Dizolvarea guvernului de uniune este o recompensă pentru [liderul Hamas Yahya] Sinwar, o capitulare în fața presiunii internaționale și o lovitură fatală pentru eforturile de eliberare a ostaticilor noștri.”

UPDATE ORA 17:30 – Liderul houthi promite o intensificare a atacurilor maritime

Gruparea yemenită își va continua operațiunile militare și le va intensifica „calitativ și cantitativ” în sprijinul palestinienilor în războiul Israelului din Gaza, afirmă liderul grupării aliate cu Iranul, Abdulmalik al-Houthi, într-un discurs televizat.

Houthis atacă nave în regiunea Mării Roșii din noiembrie, obligând transportatorii să redirecționeze mărfurile pe drumuri mai lungi și mai scumpe în jurul Africii de Sud. Ulterior, gruparea și-a extins domeniul de aplicare al atacurilor sale la Oceanul Indian și a declarat că va viza, de asemenea, orice navă care se îndreaptă spre porturile israeliene din Marea Mediterană.

UPDATE ORA 15:00 – Nouă morți în atacul asupra unei case de familie din Beit Hanoon

Un atac israelian în nordul Fâșiei Gaza a provocat moartea a cel puțin nouă persoane.

Potrivit raportului, atacul, care a vizat o casă de familie din Beit Hanoon, a provocat și rănirea mai multor persoane.

UPDATE ORA 14:00 – Ruta maritimă de ajutor pentru Gaza din Cipru va fi menținută în larg până la repararea digului: Oficial cipriot

Potrivit unui oficial guvernamental cipriot, ajutorul umanitar pentru Gaza continuă să plece din Cipru pe mare și va fi păstrat în depozite plutitoare în largul enclavei până când un dig militar construit de SUA va fi reparat.

După cum am relatat anterior, armata americană a anunțat că debarcaderul pe care l-a ancorat în largul coastei din Gaza pentru a primi ajutoarele pe mare a fost retras temporar după ce o parte din structură s-a rupt la două săptămâni după ce a început să funcționeze.

UPDATE ORA 13:00 – Atacurile israeliene au provocat 53 de morți și 357 de răniți în ultimele 24 de ore: Ministerul palestinian al Sănătății

Ultimele atacuri ridică numărul total al persoanelor ucise în Gaza în timpul războiului la 36.224, la care se adaugă 81.777 de răniți, a precizat ministerul.

Există multe alte victime care nu sunt incluse în aceste cifre și care sunt încă prinse sub dărâmături, neputând fi atinse de salvatori, a adăugat acesta.

UPDATE ORA 12:00 – 16.000 de persoane strămutate, înghesuite într-o singură școală ONU

O școală administrată de ONU în Deir el-Balah găzduiește acum 16.000 de persoane, în timp ce supraaglomerarea se agravează din cauza strămutării din Rafah.

Familiile care caută refugiu în școală sunt nevoite să doarmă pe holurile acesteia sau să își amenajeze adăposturi improvizate din plastic, a declarat Agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA).

„Condițiile de trai sunt dezastruoase, cu resurse puține, instalații sanitare insuficiente și provizii foarte limitate”, a precizat agenția.

UPDATE ORA 11:00 – Ministerul palestinian al Sănătății condamnă uciderea „țintită” a paramedicilor

Ministerul a denunțat atacul militar israelian asupra unei ambulanțe din Rafah, care a ucis doi paramedici ai Societății Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS) în timp ce se aflau la datorie.

Ministerul a calificat atacul drept o „crimă odioasă” care a confirmat „intenția armatei israeliene de a anihila” sistemul de sănătate din Gaza.

În timpul războiului din Gaza, atacurile israeliene au ucis cel puțin 493 de lucrători din domeniul sănătății, inclusiv asistente medicale, paramedici și medici, iar mulți alții au fost răniți, potrivit ministerului.

UPDATE ORA 10:00 – Funcționarii publici australieni îndeamnă guvernul să pună capăt exporturilor de arme către Israel

Peste 300 de funcționari publici australieni au semnat o scrisoare deschisă în care condamnă complicitatea Australiei în „genocidul” Israelului din Gaza și îndeamnă guvernul premierului Anthony Albanese să oprească toate exporturile militare către Israel.

„Bombele care ucid și mutilează o populație care este formată în proporție de aproape 80% din refugiați și aproape 50% din copii sunt lansate de avioane de război F-35 cu piese fabricate exclusiv în Australia”, se arată în scrisoare.

„Rosebank Engineering din Victoria este singura companie din lume care fabrică mecanismul care permite F-35 să lanseze bombe”, se mai arată în scris.

În scrisoare se arată că Australia a crescut exporturile de arme către Israel de la începutul ostilităților, în ciuda faptului că țări precum Canada, Belgia, Italia, Spania și Olanda au suspendat exporturile de arme către Israel.

UPDATE ORA 09:00 – Raportorul special al ONU atrage atenția asupra sprijinului acordat de liderii femeilor pentru războiul Israelului în Gaza

Francesca Albanese, expertul ONU pentru drepturile omului în teritoriile palestiniene ocupate, a luat-o în vizor pe Ursula von der Leyen, cea mai importantă femeie lider al UE, și pe Nikki Haley, o recentă candidată la președinția SUA.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Albanese a declarat că este „mândră” atunci când vorbesc femeile lider. Dar nu întotdeauna.

„Uneori, îmi este dureros de rușine”, a scris ea într-o postare deasupra conturilor de socializare etichetate ale președintelui Comisiei Europene, von der Leyen, și ale lui Haley, fost ambasador al SUA la ONU în timpul președintelui de atunci, Donald Trump.

Von der Leyen a fost supusă unor critici usturătoare pentru ceea ce a fost descris ca fiind sprijinul ei „necontrolat” pentru Israel la începutul războiului din Gaza, inclusiv o scrisoare semnată de peste 800 de oficiali UE care au criticat aparenta ei „indiferență” față de măcelul civililor palestinieni din Gaza.

UPDATE ORA 08:00 – Luptele fac ravagii în Cisiordania ocupată

Confruntări violente par să fie în curs de desfășurare între luptătorii palestinieni și forțele israeliene în Tubas, un oraș situat în nordul Cisiordaniei ocupate.

În videoclipurile postate pe Telegram de surse media locale și verificate de Al Jazeera, se aud focuri de armă rapide în jurul orașului Tubas, după ce acesta a fost luat cu asalt de forțele israeliene.

UPDATE ORA 03:00 – Dronele israeliene deschid focul asupra palestinienilor care fug din Rafah

Locuitorii din Rafah spun că tancurile israeliene au împins în Tal as-Sultan în vest, împreună cu Yibna și lângă Shaboura, în centrul orașului cel mai sudic din Gaza.

Ulterior, s-au retras spre o zonă tampon de la granița cu Egiptul, în loc să rămână pe loc, așa cum au făcut-o în alte ofensive.

„Am primit apeluri de urgență de la locuitorii din Tal as-Sultan, unde dronele au vizat cetățenii strămutați în timp ce se deplasau din zonele în care locuiau către zonele sigure”, a declarat Haitham al-Hams, director adjunct al serviciilor de ambulanță și de urgență din Rafah.

Ministrul Sănătăţii, Majed Abu Raman, a cerut Statelor Unite să facă presiuni asupra Israelului pentru a deschide punctul de trecere Rafah pentru ajutor, spunând că nu există niciun indiciu că autorităţile israeliene vor face acest lucru în curând, iar pacienţii din Gaza asediată mor din cauza lipsei de tratament.

UPDATE ORA 02:00 – SUA distrug două lansatoare de rachete în Yemenul controlat de Houthi

Grevele au avut loc marți la ora locală 20:40 (17:40 GMT), potrivit Comandamentului Central al SUA.

Mai devreme astăzi, forțele americane „au distrus cu succes două sisteme aeriene fără echipaj [UAS] deasupra Mării Roșii lansate dintr-o zonă controlată de Houthi din Yemen”, a spus CENTCOM.

„S-a stabilit că aceste rachete și sisteme reprezentau o amenințare iminentă pentru SUA, forțele coaliției și navele comerciale din regiune”, a spus comandamentul. „Aceste acțiuni sunt întreprinse pentru a proteja libertatea de navigație și pentru a face apele internaționale mai sigure și mai sigure.”

În decembrie 2023, SUA au lansat o forță multinațională a Mării Roșii, deoarece atacurile Houthi în sprijinul Gazei au crescut de-a lungul rutei de transport maritim.

UPDATE ORA 01:00 – Liniile roșii ale lui Biden pentru Israel „poate pur și simplu nu există de fapt”

Analistul politic american Eli Clifton spune că sprijinul continuu al administrației Biden pentru Israel în ciuda recentelor atacuri mortale asupra lui Rafah ridică o întrebare serioasă cu privire la politicile președintelui american în Orientul Mijlociu.

„Devine din ce în ce mai clar că Casa Albă Biden fie este neinteresată în aplicarea oricăror linii roșii asupra Israelului, fie că aceste linii roșii poate pur și simplu nu există de fapt”, a declarat Clifton, un consilier principal la Institutul Quincy pentru Stăpânire Responsabilă, pentru Al. Jazeera.

El a adăugat că există două motive care stau la baza poziției lui Biden.

„Pe frontul politic intern, există o teamă de a ofensa alegătorii și donatorii, venind la ceea ce vor fi alegeri prezidențiale americane extrem de disputate” în noiembrie, a spus Clifton.

„Dar există și motivul strategic care stă la baza acestui lucru și care este foarte consecvent între administrații de a dubla a ceea ce este, probabil, o strategie eșuată de a-i îmbrățișa pe israelieni, de a-l îmbrățișa îndeaproape pe Netanyahu – cu convingerea că, făcând acest lucru, se poate influența decizia lor. -facerea.”

Știre inițială

Armata din Israel afirmă că avioanele sale de vânătoare au efectuat atacuri asupra „infrastructurii” Hezbollah în zona Khiam din sudul Libanului.

Armata a mai spus că a efectuat atacuri de artilerie în alte părți din sudul Libanului.

Israelul și gruparea libaneză Hezbollah au făcut schimb de atacuri transfrontaliere de la începutul războiului din Gaza, ceea ce a stârnit îngrijorări cu privire la o escaladare mai amplă.

În același timp, Societatea Semilună Roșie Palestiniană spune că o ambulanță a fost vizată în zona Tal as-Sultan din Rafah și că „soarta echipajului este încă necunoscută”.

„Coordonarea este în curs de desfășurare pentru a ajunge în zona vizată și pentru a stabili soarta echipajului, a declarat aceasta.

Citește și