• Peste 400 de persoane au părăsit Gaza, în timp ce punctul de trecere Rafah către Egipt se deschide pentru civili pentru prima dată în mai mult de trei săptămâni.
  • 335 de deținători de pașapoarte străine și 76 de răniți din Gaza au putut pleca până acum, spun oficialii palestinieni.
  • Hezbollah: „Suntem pregătiți să intrăm în Israel”.

22.45 – Blinken spune că diplomația poate face diferența în timp ce se îndreaptă spre Orientul Mijlociu

Într-o scurtă remarcă făcută înainte de a pleca într-o altă călătorie în Orientul Mijlociu, secretarul de stat american a spus că acestea sunt „vremuri provocatoare”.

El spune că sarcina lui pentru această călătorie este să împiedice conflictul dintre Israel și Hamas să se transforme într-un conflict mai larg, să asigure întoarcerea tuturor ostaticilor americani în Gaza și să pună bazele pentru o soluție durabilă de pace în două state.

Călătoria sa va începe cu întâlniri pe teren în Israel și apoi va include discuții cu alți lideri din regiune.

Recomandări

NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK
27 DE CICLIȘTI ROMÂNI MERG LA CAMPIONAT
BRITANICII CAUTĂ PROFESORI ÎN ROMÂNIA
ACTORUL IAN GELDER A MURIT

Este o luptă frenetică pentru a împiedica situația să se dea peste cap, dar Blinken spune că încă mai crede că diplomația SUA poate face diferența. Câtă diferență va fi însă pusă la încercare în zilele următoare.

22.20 – Senatorul Chris Murphy: Rata de decese ale civililor din Gaza este inacceptabilă, îndemn Israelul să își reconsidere strategia

Senatorul Chris Murphy, cel mai important democrat din cadrul subcomitetului pentru Orientul Mijlociu al Senatului, a avertizat: „Rata actuală a morții civililor în interiorul Gaza este inacceptabilă și nesustenabilă. Îndemn Israelul să își reconsidere imediat strategia și să treacă la o campanie antiteroristă mai deliberată și mai proporțională”.

„Este timpul ca prietenii Israelului să recunoască faptul că actuala abordare operațională cauzează un nivel inacceptabil de daune civile și nu pare a avea șanse de a atinge obiectivul de a pune capăt definitiv amenințării din partea Hamas. Așa cum am învățat din propriile campanii antiteroriste ale Americii, un număr disproporționat de mare de victime civile are un cost moral, dar și un cost strategic, deoarece grupurile teroriste se hrănesc din nemulțumirile cauzate de rănirile civile”, a adăugat el.

22.00 – Ministerul de Externe iordanian: Ministrul de Externe se va întâlni sâmbătă cu omologul său american la Amman pentru a discuta despre situația catastrofală din Gaza

Ministerul de Externe iordanian: Ministrul de Externe se va întâlni sâmbătă cu omologul său american la Amman pentru a discuta despre situația catastrofală din Gaza. Ministrul de Externe va sublinia în timpul întâlnirii sale cu Blinken necesitatea de a lua măsuri pentru a opri imediat războiul israelian din Gaza. Am discutat telefonic cu șeful biroului politic al Hamas despre ultimele evoluții din Gaza și Cisiordania.

21.30 – Pentagonul: Forțele noastre speciale din Israel oferă consiliere cu privire la recuperarea ostaticilor și nu participă la operațiuni de luptă

Pentagonul: Forțele noastre speciale din Israel oferă consiliere cu privire la recuperarea ostaticilor și nu participă la operațiuni de luptă. Continuăm să vorbim cu israelienii despre importanța proporționalității și a protecției civililor de pe teren. Știm că Houthis au capacitatea de a lansa rachete care ajung în Israel. Susținem un armistițiu umanitar temporar în Gaza pentru a permite intrarea ajutorului și pentru ieșirea ostaticilor și a deținuților. Nu sprijinim încetarea focului pentru că dă timp Hamas să-și reorganizeze rândurile și să lanseze noi atacuri.

21.00 – John Kirby: Nu am văzut încă indicii că Hezbollah este gata să se alăture războiului în forță

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, a declarat că SUA sunt „îngrijorate de atacurile continue asupra forțelor israeliene din nord”. Cu toate acestea, „nu am văzut încă niciun indiciu că Hezbollah este pregătită să intre în forță, așa că vedem ce are de spus [Nasrallah]”, a spus Kirby, referindu-se la un discurs planificat pentru vineri de către liderul Hezbollah.

20.20 – Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru afaceri de securitate națională, John Kirby, despre armistițiul umanitar

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru afaceri de securitate națională, John Kirby, despre armistițiul umanitar: „Nu vorbim doar despre un armistițiu. Încercăm să explorăm posibilitatea de câte pauze ar fi necesare pentru a primi ajutor și oamenii să iasă, inclusiv răpiții. Așa cum a făcut președintele când i-am scos pe cei doi cetățeni americani răpiți. Vorbim despre pauze temporare pentru a îndeplini anumite sarcini.”

19.50 – Serviciile secrete americane apreciază în prezent că Iranul și organizațiile sale proxy caută să evite un război mai amplu cu Israelul

Comunitatea de informații a Statelor Unite consideră – pentru moment – că Iranul și proxies săi își calibrează răspunsul la intervenția militară a Israelului în Gaza pentru a evita un conflict direct cu Israelul sau cu SUA, dar în același timp impunând costuri adversarilor săi.

Dar SUA este, de asemenea, foarte conștientă de faptul că Iranul nu menține un control perfect asupra umbrelei sale de proxies – în special asupra Hezbollahului libanez, cea mai mare și mai capabilă dintre diferitele grupuri. Hezbollah este un aliat al Hamas, grupul care a atacat Israelul la 7 octombrie, și s-a poziționat de mult timp ca luptând împotriva Israelului. Oficialii americani sunt profund îngrijorați de faptul că politica internă a grupului ar putea determina Hezbollah să escaladeze tensiunile care fierb la foc mic.

De asemenea, SUA nu au întotdeauna o vizibilitate perfectă asupra comunicațiilor dintre Iran și diferiții săi reprezentanți, potrivit unor surse familiare cu serviciile de informații americane din regiune.

19.20 – Ministrul israelian de Interne aprobă un memorandum la o lege care facilitează revocarea cetățeniei celor acuzați de susținere a terorismului

Ministrul israelian de interne, Moshe Arbel, a aprobat un memorandum de lege care va facilita refuzul cetățeniei israeliene celor acuzați de susținere, incitare sau identificare cu o organizație teroristă.

Într-o declarație acordată presei, Arbel a declarat că „acest război nu este războiul Israelului, ci al întregii lumi libere. Proiectul de lege urmărește să exprime clar tuturor celor care îi susțin pe naziștii din Hamas că nu fac parte dintre noi”.

La începutul săptămânii, Arbel a cerut revocarea cetățeniei actriței arabo-israeliene Maisa Abd Elhadi, din Nazaret, după ce aceasta a fost acuzată duminică de incitare la terorism și de exprimarea solidarității cu o organizație teroristă. Abd Elhadi a fost acuzată după ce a distribuit o imagine cu legendă în care Yaffa Adar, în vârstă de 85 de ani, este răpită de Hamas din casa ei din Kibbutz Nir Oz.

19.00 – Ministrul israelian al Apărării: Avem soluții unice pentru a ajunge la toate tunelurile Hamas și a le dezmembra

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a subliniat acțiunile întreprinse de armata israeliană pentru a distruge infrastructura subterană a Hamas în cadrul unei reuniuni de evaluare a situației de joi.

La Unitatea de geniu pentru operațiuni speciale (Yahalom), Gallant a observat armele confiscate de la teroriștii Hamas care s-au infiltrat pe teritoriul israelian și a discutat despre activitățile u nitului în timpul războiului.

„Avem soluții unice pentru a ajunge la toate tunelurile și a le dezmembra în subteran și suntem pregătiți să facem acest lucru”, a declarat Gallant, spunându-le soldaților: Veți fi vârful de săgeată în toate zonele cele mai importante”.

„Nu sunt sigur că multe alte armate din lume au această capacitate”, a spus Gallant, îndemnându-i pe soldați să „se antreneze, să se organizeze, să pregătească echipamentul”.

18.40 – Peste 130 de terorişti au fost ucişi în ultimele ore. Forțele IDF distrug infrastructura teroristă cu multe arme găsite în timpul operațiunii terestre din Gaza

Luptătorii IDF continuă să ducă lupte aprige împotriva teroriștilor Hamas în Fâșia Gaza, în timp ce localizează multe arme și distrug infrastructura teroristă alături de complexele militare ale organizației Hamas.

În timpul luptelor desfășurate de forțele noastre, aproximativ 130 de teroriști au fost eliminați. De asemenea, avioane de luptă și elicoptere au atacat o serie de sedii militare care au fost folosite de înalți oficiali ai organizației și în direcția forțelor din teren, distrugând cu succes o serie de infrastructuri teroriste care se aflau în zone civile și ansambluri militare.

În plus, o navă de rachete navale a atacat clădirile capturate și posturile de observare ale organizației teroriste Hamas, ca parte a efortului de ajutor acordat forțelor IDF care operează pe uscat.

17.00 – The New York Times: Statele Unite vor face presiuni asupra Israelului pentru pauze în războiul împotriva Hamas

O scurtă încetare a operațiunilor militare ar permite ca alimentele, apa și alte ajutoare să ajungă în Gaza și ar ajuta la eliberarea ostaticilor, spun oficialii.

16.40 – Netanyahu și ministrul de finanțe Smotrich dezvăluie măsurile de ajutor economic, subvenții pentru rezerviști

Premierul Benjamin Netanyahu și ministrul de finanțe Bezalel Smotrich au prezentat joi măsurile guvernamentale de ajutor economic, inclusiv subvenții pentru rezerviști.

Subvențiile includ un avans al compensațiilor pentru rezerviști, permițând soldaților să primească plata pentru serviciul lor pe măsură ce acesta are loc și nu la încheierea lui.

De asemenea, este inclusă o creștere a compensației minime, astfel încât aceasta să nu scadă sub aproximativ 2.335 de dolari pe lună și anularea taxelor pentru

16.18 – Șeful Statului Major al IDF: Operăm cu mai puțin de jumătate din efectivele forțelor aeriene în Gaza și suntem gata să atacăm alte fronturi dacă este necesar

Șeful Statului Major al IDF, Herzl Halevi, a declarat presei că IDF operează cu mai puțin de jumătate din forțele aeriene în Fâșia Gaza. El a adăugat că armata este pregătită să atace alte fronturi dacă este necesar.

Referindu-se la salvarea soldatului israelian Ori Megidish la începutul săptămânii, el a spus că este o „operațiune care reprezintă o picătură în ocean. Suntem profund angajați să facem totul pentru a-i aduce acasă pe ostatici, pe toți ostaticii”, a adăugat el.

15.35 – Noul ambasador al SUA se va deplasa în Israel împreună cu secretarul de stat Blinken

Noul ambasador al Statelor Unite în Israel, Jack Lew, recent confirmat, va călători joi în Israel împreună cu secretarul de stat Antony Blinken.

Lew își va prelua postul la Ierusalim într-un moment în care mizele nu ar putea fi mai mari: Operațiunile terestre din ce în ce mai ample ale Israelului și numărul de civili care rezultă din acestea au fost din ce în ce mai mult condamnate de lumea arabă, fapt evidențiat în parte de decizia Iordaniei de a-și rechema propriul ambasador în Israel.

11:41 Plecarea liderilor Hamas în străinătate, în schimbul eliberării răpiților

Israelul examinează o posibilitate în baza căreia liderii aripii militare a Hamas să părăsească Fâșia, în schimbul vieții lor, stabilirea unui alt guvern în Fâșie și eliberarea tuturor răpiților.

11:38 Peste 12.000 de ținte au fost atacate în Fâșia Gaza

IDF spune că de la începutul luptei, peste 12.000 de ținte au fost atacate în Fâșia Gaza; aproximativ 1.200 de ținte teroriste au fost incriminate în timpul luptelor.

11:31 IDF confirmă 242 de ostatici deținuți de Hamas în Gaza

Ministrul german de interne anunță interzicerea completă a activităților Hamas.

11:30 – Egiptul va ajuta la evacuarea „a aproximativ 7.000 de străini” din Gaza

05:00 – Biden: Zilele lui Netanyahu ca prim-ministru sunt numărate

Joe Biden crede că zilele lui Benjamin Netanyahu ca prim-ministru al Israelului sunt numărate, potrivit Sky News.

„Va trebui să dea socoteală în societatea israeliană cu privire la ceea ce se întâmplă acum în Gaza”, a declarat în mod anonim un oficial american.

04:00 – Mai multe explozii au zdruncinat Gaza joi dimineață

Un val de noi explozii a fost văzut în orașul Gaza la primele ore ale zilei de joi, potrivit unui flux live surprins de camerele video de la AFP.

03:00 – Biden este optimist în privința recuperării ostaticilor

Președintele SUA nu își face griji pentru cele 239 de persoane ținute captive de Hamas.

„Administrația mea lucrează non-stop pentru a reuni toți cetățenii ținuți ostatici cu familiile lor. Nu ne vom da bătuți, punct.

02:00 – Israelul neagă afirmația Hezbollah că ar fi distrus o dronă israeliană

Hezbollah a declarat joi că a distrus o dronă israeliană care zbura în sudul Libanului cu o rachetă sol-aer.

Dar un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene, Daniel Hagari, a declarat într-o că nu a existat „nicio pagubă” în acest sens.

Hagari susține că trupele israeliene au atacat teroriștii care au tras în drona lor.

Este a doua oară într-o săptămână când Hezbollah susține că a doborât o dronă israeliană în timp ce ciocnirile de la graniță se amplifică.

01:00 – Organizația caritabilă „Medici fără frontiere” părăsește Gaza

Un număr de 22 de membri din personalul „Medici fără frontiere” au ales să părăsească Gaza.

Într-o declarație recentă, organizația de caritate afirmă că tot personalul său internațional a trecut cu succes granița către Egipt prin punctul de trecere de la Rafah.

00:00 – Papa Francisc susține soluția cu două state

Papa Francisc a vorbit despre conflictul dintre Israel și Hamas și și-a reiterat sprijinul pentru o soluție cu două state.

Vorbind la postul TV de stat italian RAI, Papa a abordat și problema antisemitismului, care „din păcate, nu a trecut”.

„Două popoare care trebuie să trăiască împreună. Cu asta există o soluție înțeleaptă: două popoare, două state și Ierusalimul cu un statut special”, a declarat Papa Francisc.

ȘTIRE INIȚALĂ

Joe Biden și consilieri de rang înalt au discutat despre probabilitatea ca zilele politice ale lui Benjamin Netanyahu să fie numărate – iar președintele i-a transmis acest sentiment premierului israelian într-o conversație recentă, scrie Politico.

Subiectul scurtei durate de viață politică a lui Netanyahu a fost abordat în cadrul unor întâlniri recente la Casa Albă la care a participat Biden, potrivit a doi oficiali de rang înalt ai administrației. Aceasta a inclus discuții care au avut loc de la călătoria lui Biden în Israel, unde s-a întâlnit cu Netanyahu.

Biden a mers atât de departe încât i-a sugerat lui Netanyahu că ar trebui să se gândească la lecțiile pe care le-ar împărtăși cu eventualul său succesor, au adăugat cei doi oficiali ai administrației.