LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 272. Mossad: Israelul analizează răspunsul Hamas la propunerea de încetare a focului în Gaza

UPDATE ORA 21:00 – Netanyahu îi spune lui Biden că negocierile privind luarea de ostatici vor fi reluate

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a spus Președintelui american Joe Biden, în cadrul unei convorbiri telefonice, că Israelul a decis să trimită o delegație pentru a negocia eliberarea unui ostatic cu Hamas, dar că va pune capăt războiului din Gaza numai după „atingerea tuturor obiectivelor sale”, a declarat biroul lui Netanyahu într-o declarație.

Comentariile lui Netanyahu confirmă rapoartele anterioare conform cărora Israelul ar urma să trimită o delegație.

Într-o declarație a Casei Albe, Președintele american Joe Biden a salutat decizia lui Netanyahu.

UPDATE ORA 20:00 – Cabinetul israelian se reunește pe tema negocierilor pentru încetarea focului: Raport

Postul de televiziune israelian Channel 12 raportează că membrii cabinetului vor discuta acordul, ale cărui speranțe au fost reînviate ieri, după ce Hamas a declarat că a prezentat noi „idei” mediatorilor din Qatar, Egipt și Turcia cu privire la modalitatea de a ajunge la o încetare a focului.

Presa israeliană a relatat, de asemenea, că țara va trimite o delegație pentru a continua negocierile, șeful Mossad, agenția israeliană de informații externe, conducând discuțiile.

UPDATE ORA 18:00 – Israelul va trimite negociatori la discuțiile de încetare a focului cu Hamas

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu va trimite o delegație pentru a lua parte la discuțiile pentru o captivitate în schimbul unui acord de încetare a focului, a declarat un oficial israelian, potrivit Reuters și The Associated Press. Nu este clar unde vor avea loc discuțiile.

Netanyahu ar fi subliniat negociatorilor săi „că războiul se va încheia numai după atingerea tuturor obiectivelor sale, și nu cu o clipă mai devreme”.

Prim-ministrul a declarat în repetate rânduri că aceste obiective includ înfrângerea completă a Hamas, ceea ce contrazice, fără îndoială, orice mișcare către o încetare a focului.

Cu toate acestea, biroul lui Netanyahu a anunțat aseară că Israelul a primit ultimul răspuns al Hamas la o propunere de încetare a focului în curs de negociere, adăugând că îl va studia.

UPDATE ORA 17:00 – Armata israeliană revendică atacuri pe teritoriul libanez

Armata afirmă într-un comunicat că avioanele sale de război au atacat zonele Ramieh și Hula din sudul Libanului.

Aceasta a adăugat că aceste atacuri au avut loc după ce sirenele de raid aerian au sunat astăzi în nordul Israelului, armata monitorizând 200 de proiectile de rachetă venite din Liban, trase de Hezbollah.

UPDATE ORA 15:00 – Numărul palestinienilor morți în cele aproape nouă luni de război a depășit 38 000

Ministerul Sănătății din Gaza, administrată de Hamas, a declarat joi că numărul palestinienilor morți în cele aproape nouă luni de război a depășit 38 000.

Ministerul a declarat că, în ultimele 24 de ore, trupurile a 58 de persoane au fost aduse la spitale, ridicând numărul total al deceselor la 38 011.

Ministerul a precizat că mai mult de 87 000 de persoane au fost rănite în lupte.

În numărătoarea sa, ministerul nu face distincție între combatanți și necombatanți, dar se pare că mulți dintre morți sunt femei și copii.

UPDATE ORA 14:00 – Nu există victime după ce Hezbollah a lansat peste 200 de rachete asupra Israelului, potrivit serviciului de ambulanță

Hezbollah din Liban a declarat joi că a lansat peste 200 de rachete și un roi de drone asupra a 10 situri militare israeliene ca răspuns la uciderea unuia dintre comandanții de vârf ai grupării aliniate Iranului în sudul Libanului miercuri.

Un purtător de cuvânt militar israelian a declarat că afirmațiile Hezbollah sunt „în curs de examinare”, în timp ce serviciul de ambulanță al Israelului a declarat că nu au fost raportate victime.

Barajul de joi urmează cel puțin două atacuri de miercuri, ca răspuns la ceea ce Hezbollah a numit „asasinarea” comandantului său, Mohammed Nasser.

UPDATE ORA 13:00 – Armata israeliană a declarat că numeroase proiectile și ținte aeriene suspecte” au intrat pe teritoriul său dinspre Liban

Armata israeliană a declarat că numeroase proiectile și ținte aeriene suspecte” au intrat pe teritoriul său dinspre Liban, multe dintre acestea fiind interceptate. Nu au existat rapoarte imediate cu privire la victime.

Israelul a recunoscut miercuri că l-a ucis cu o zi înainte pe Mohammad Naameh Nasser, care conducea una dintre cele trei divizii regionale ale Hezbollah în sudul Libanului.

Câteva ore mai târziu, Hezbollah a lansat zeci de rachete Katyusha și rachete Falaq cu focoase grele în nordul Israelului și pe Înălțimile Golan ocupate de Siria. Acesta a lansat mai multe rachete joi și a declarat că a trimis, de asemenea, drone explozive în mai multe baze.

Statele Unite și Franța continuă să se străduiască să împiedice ca încăierările să degenereze într-un război total, de care se tem că s-ar putea răspândi în întreaga regiune.

UPDATE ORA 12:00 – Netanyahu și Biden vor discuta după negocierile israeliene privind încetarea focului

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și președintele american Joe Biden vor discuta în cursul zilei de joi, a anunțat postul public de televiziune Kan din Israel, citând o sursă diplomatică.

Netanyahu urmează să discute cu propria sa echipă despre propunerile Hamas privind un posibil acord de încetare a focului pentru a pune capăt războiului de aproape nouă luni din Gaza.

UPDATE ORA 11:00 – AP a relatat cum schimburile zilnice de lovituri dintre Hezbollah și forțele israeliene au provocat incendii care distrug păduri și terenuri agricole

AP a relatat cum schimburile zilnice de lovituri dintre Hezbollah și forțele israeliene au provocat incendii care distrug păduri și terenuri agricole de ambele părți ale liniei frontului.

Schimburile s-au intensificat de la începutul lunii mai, când Israelul și-a lansat incursiunea în orașul Rafah din sudul Gazei. Aceasta a coincis cu începutul sezonului cald și uscat al incendiilor de vegetație.

Începând cu luna mai, loviturile Hezbollah au dus la arderea a 8 700 de hectare (aproximativ 21 500 de acri) în nordul Israelului, potrivit Autorității pentru natură și parcuri din Israel.

UPDATE ORA 10:00 – Netanyahu va organiza o reuniune a cabinetului de securitate pentru a discuta propunerile Hamas de încetare a focului

Premierul israelian Benjamin Netanyahu va convoca joi seara o reuniune a cabinetului său de securitate pentru a discuta propunerile Hamas privind un posibil acord de încetare a focului în Gaza, a declarat pentru Reuters o sursă din biroul lui Netanyahu.

Înainte de reuniunea cabinetului, Netanyahu va avea consultări cu echipa sa de negociere a încetării focului, a mai spus sursa.

UPDATE ORA 09:00 – Semiluna Roșie recuperează trupurile a doi copii uciși în atacul din orașul Gaza

Societatea Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS) declară că echipajele sale de ambulanță au recuperat trupurile a doi copii uciși într-un atac israelian pe strada Yaffa din orașul Gaza noaptea trecută, precum și opt persoane rănite.

PRCS a distribuit pe rețelele de socializare o înregistrare video care arată cum unii dintre răniți sunt duși la spital.

UPDATE ORA 08:00 – Forțele israeliene au ucis o persoană și au rănit trei în estul orașului Gaza

O persoană a fost ucisă și trei persoane au ajuns la spitalul al-Ahli rănite după ce forțele israeliene au luat la țintă doi palestinieni pe strada Shaaf, în estul orașului Gaza, a raportat presa palestiniană.

Timp de mai multe ore, artileria israeliană a continuat bombardarea intensă a cartierului Shujayea, în estul orașului Gaza, și a zonelor din jurul acestuia.

UPDATE ORA 03:00 – Tânăr palestinian arestat în timpul unui raid israelian în Tulkarem, Cisiordania

Forțele israeliene au luat cu asalt Tulkarem, în Cisiordania ocupată, arestând un tânăr palestinian, relatează agenția de presă Wafa.

Raidul are loc după ce mai mulți palestinieni și un soldat israelian au fost uciși în ultimele zile în Tulkarem și în tabăra de refugiați vecină Nur Shams.

UPDATE ORA 02:00 – Ciocniri în timp ce armata israeliană efectuează raiduri de noapte în Cisiordania

Forțele israeliene au luat cu asalt orașul Beit Ummar din Cisiordania ocupată, la nord de Hebron, a raportat agenția de presă palestiniană Wafa.

Separat, agenția a mai declarat că au izbucnit ciocniri în urma unor raiduri în orașele Aqraba și Sebastia din guvernoratul Nablus.

UPDATE ORA 01:00 – Hamas afirmă că liderul său este în contact cu mediatorii pentru un acord privind Gaza

Hamas afirmă că liderul său Ismail Haniyeh a fost în contact cu mediatorii qatarioți și egipteni pentru a discuta idei pentru un acord de încetare a focului care să pună capăt războiului din Gaza.

„Mișcarea a tratat într-un spirit pozitiv conținutul deliberărilor în curs”, se arată în declarație.

Grupul a adăugat că, în ultimele ore, membrii săi au discutat, de asemenea, despre evoluțiile recente cu oficiali din Turcia.

Știre inițială

Israelul analizează răspunsul Hamas la o propunere care ar include un acord de eliberare a prizonierilor și încetarea focului în Gaza, potrivit unei declarații a agenției israeliene de informații Mossad.

„Mediatorii acordului privind eliberarea ostaticilor au dat echipei de negociere răspunsul Hamas la schița acordului privind eliberarea ostaticilor. Israelul examinează răspunsul și va răspunde mediatorilor”, se arată într-o declarație publicată de biroul premierului Benjamin Netanyahu, în numele Mossad.

Hamas susține că orice acord trebuie să pună capăt războiului și să ducă la retragerea completă a Israelului din Gaza. Israelul spune că va accepta doar pauze temporare în lupte până când Hamas va fi eradicat, scrie Reuters.

Exit mobile version