LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 275. Se împlinesc 9 luni de la atacul Hamas asupra Israelului. Activiștii israelieni protestează în fața caselor unor miniștri proeminenți

UPDATE 22:00 – Netanyahu: Acordul privind Gaza trebuie să permită lupta până la atingerea obiectivelor Israelului

Orice acord de încetare a focului în Gaza trebuie să permită Israelului să continue să lupte până când își atinge obiectivele de război, a declarat din nou prim-ministrul israelian Netanyahu.

Într-o declarație, el a enumerat cerințele israeliene pe care le consideră nenegociabile, înainte de alte discuții privind încetarea focului care vor avea loc săptămâna aceasta la Cairo și Doha. Acordul trebuie să interzică contrabanda cu arme către Hamas prin granița dintre Gaza și Egipt și nu trebuie să permită întoarcerea a mii de luptători în nord, a declarat Netanyahu.

UPDATE 21:00 – Personalul Semilunii Roșii din Gaza este epuizat” după nouă luni de război

Societatea Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS) afirmă că personalul său din Gaza este „epuizat” după ce a lucrat non-stop timp de nouă luni, dar organizației nu i s-a permis să își rotească lucrătorii.

Israelul exercită un control efectiv asupra întregii frontiere terestre din Gaza, iar armata sa reglementează intrarea persoanelor și a bunurilor.

UPDATE 20:00 – Directorul CIA este așteptat să viziteze Egiptul pentru discuții privind Gaza

Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA, William Burns, este așteptat să viziteze Cairo în această săptămână pentru discuții privind încetarea focului în Gaza, a raportat televiziunea egipteană Al Qahera News TV, potrivit Reuters.

Postul de televiziune egiptean, care are legături cu agențiile de informații ale țării, a citat o sursă anonimă de rang înalt care a declarat că Burns va călători și în Qatar. Al Qahera News a adăugat că Egiptul va găzdui o delegație israeliană în această săptămână.

Atât Israelul, cât și Hamas au fost supuse unor presiuni tot mai mari pentru a ajunge la un acord, însă discuțiile în jurul unui plan susținut de Organizația Națiunilor Unite și prezentat de președintele american Joe Biden în luna mai au stagnat în ultimele săptămâni.

UPDATE 19:00 – Brigăzile Al-Quds atacă o bază militară din sudul Israelului

Aripa armată a grupării palestiniene Jihadul Islamic afirmă că a lansat o rafală de rachete asupra unei baze militare din jurul așezării evreiești Nahal Oz din sudul Israelului.

O declarație separată pe Telegram a adăugat că soldații israelieni staționați la punctul de trecere Rafah și în împrejurimile acestuia au fost loviți cu proiectile de mortieră.

UPDATE 18:00 – Israelului ar trebui să i se impună o încetare a focului: Raportorul ONU

Francesca Albanese, raportorul special al ONU pentru teritoriile palestiniene ocupate, spune că palestinienii din Gaza sunt „prinși într-un iad fără comparație” de la 8 octombrie.

Nu au cum să fie în siguranță în Gaza. Este șocant pentru mine că există chiar și o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care ordonă o încetare a focului și că aceasta încă nu este în vigoare”, a declarat ea pentru Al Jazeera din Catania, Italia.

Nu există nicio altă modalitate de a opri acest carnagiu din Gaza, în afară de impunerea unei încetări a focului [Israelului]”, a adăugat ea.

UPDATE 17:00 – Peste 3.300 de masacre” comise începând cu 7 octombrie

Biroul de presă din Gaza a publicat statistici actualizate cu privire la războiul Israelului în Gaza, în cea de-a 275-a zi a sa:

UPDATE 16:00 – Hezbollah susține că a lovit un alt amplasament al armatei israeliene

Gruparea libaneză afirmă că a atacat cu rachete avanpostul militar israelian Bayad Blida din apropierea frontierei și a obținut o „lovitură directă”.

Anterior, Hezbollah a afirmat în declarații separate că au fost bombardate alte trei situri militare din apropierea frontierei.

UPDATE 15:00 – Israelul bombardează o școală UNRWA în timp ce războiul din Gaza trece de nouă luni

Israelul atacă și ucide palestinieni în Gaza de nouă luni.

Ultimul atac a fost asupra unei școli gestionate de UNRWA în tabăra de refugiați Nuseirat din centrul Gazei, unde se adăposteau mii de persoane strămutate forțat.

UPDATE 14:00 – Misiunea navală a UE distruge două drone în Golful Aden


Misiunea navală a UE care protejează navele, și care traversează Marea Roșie, spune că fregata sa Psara a distrus două vehicule aeriene fără pilot în Golful Aden.

Misiunea Aspides a început în februarie ca răspuns la atacurile cu drone și rachete asupra navelor de către rebelii Houthi aliniați cu Iranul din Yemen, care pretind că acționează în solidaritate cu palestinienii în războiul Israelului din Gaza.

Alte țări, inclusiv SUA, au și forțe navale care operează în zonă.

UPDATE 12:00 – Hamas așteaptă răspunsul Israelului


Hamas așteaptă un răspuns din partea Israelului cu privire la propunerea de încetare a focului, au declarat duminică doi oficiali ai grupării palestiniene.

Acest lucru vine la cinci zile după ce Hamas a acceptat o parte cheie a unui plan al SUA care vizează încheierea războiului de nouă luni din Gaza.

Planul în trei faze a fost prezentat la sfârșitul lunii mai de către președintele american Joe Biden și este mediat de Qatar și Egipt. Acesta își propune să pună capăt războiului și să elibereze aproximativ 120 de ostatici israelieni ținuți de Hamas.

Un alt oficial palestinian a declarat că Israelul este în discuții cu Qatarul.

„Qatarul a discutat cu Israelul răspunsul Hamas și au promis că le vor da răspunsul Israelului în câteva zile”, a declarat duminică oficialul palestinian, care a cerut să nu fie numit, pentru Reuters.

Guvernul israelian nu a făcut niciun comentariu imediat cu privire la momentul deliberărilor sale.

UPDATE 11:00 – Yair Lapid cere încetarea războiului din Gaza


Yair Lapid, liderul opoziției israeliene, a cerut încetarea războiului din Gaza, îndemnând guvernul israelian să încheie un acord permanent de încetare a focului cu Hamas și să-i readucă pe captivii israelieni, potrivit Radio-ului armatei israeliene.

Radiodifuzorul l-a citat pe Lapid spunând că armata israeliană se bazează pe rezerve și că „nu este potrivită pentru războaie lungi”.

UPDATE 09:00 – Protestatarii israelieni fac presiuni asupra lui Netanyahu


Poliția israeliană a folosit tunuri cu apă împotriva protestatarilor antiguvernamentali din Tel Aviv sâmbătă seara, în timp ce presiunile crescând asupra prim-ministrului Benjamin Netanyahu să demisioneze. Manifestanții au cerut noi alegeri, precum și eliberarea imediată a prizonierilor deținuți în Gaza.

UPDATE 09:00 – Activiștii israelieni protestează

Activiștii israelieni protestează în fața unor miniștri proeminenți. Politicienii vizați sunt ministrul Apărării Yoav Gallant, ministrul de Externe Israel Katz, președintele Knesset-ului Amir Ohana, ministrul Economiei Nir Barkat, ministrul Transporturilor Miri Regev, ministrul Agriculturii Avi Dichter și Negev, Galileii și ministrul Securității Naționale Yitzhak Wasserlauf, potrivit presei israeliene.

Protestele fac parte dintr-o „zi a tulburărilor” pentru a marca nouă luni de la atacurile Hamas din 7 octombrie și pentru a solicita organizarea alegerilor, precum și pentru întoarcerea ostaticilor ținuți în Gaza.

UPDATE ORA 02:00 – Manifestanții din Amman își arată solidaritatea cu palestinienii din Gaza

În capitala iordaniană au avut loc demonstrații de amploare, mai mulți activiști locali publicând videoclipuri pe X în care se văd mulțimi mari de oameni care flutură steaguri iordaniene și palestiniene și care afișează bannere în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza.

UPDATE ORA 01:00 – Doi morți în atacurile israeliene asupra orașului Gaza

Al Jazeera Arabic raportează acum că atacurile aeriene israeliene care au vizat cartierele Sheikh Radwan și Zeitoun din orașul Gaza, în nordul Fâșiei Gaza, au ucis cel puțin doi palestinieni și au rănit 15.

Știre inițială

Armata din Israel și-a asumat responsabilitatea pentru bombardarea de astăzi a unei școli ONU care adăpostește palestinieni strămutați în centrul Gazei, care a provocat moartea a cel puțin 16 persoane, potrivit Biroului de presă al guvernului din Gaza.

Armata a afirmat într-o declarație că atacul a avut loc „în zona școlii al-Jaouni și a vizat teroriști”.

Declarația a adăugat că armata a încercat să reducă la minimum vătămarea civililor.

Corespondentul nostru a declarat anterior că majoritatea celor peste 75 de răniți în atac erau copii, după cum au raportat de la spitalul Al-Aqsa din Deir el-Balah.

De asemenea, atacurile israeliene au lovit cartierele Sheikh Radwan și Zeitoun din orașul Gaza, în nordul Fâșiei.

Exit mobile version