• Antony Blinken reafirmă opoziția SUA față de o încetare a focului în Gaza, susținând că ar permite Hamas să se regrupeze și să atace din nou Israelul.
  • Declarația a fost făcută în cadrul unei întâlniri a secretarului de stat american cu lideri importanți din Orientul Mijlociu.
  • SUA cred că o încetare a focului în acest moment ar crea oportunitatea pentru Hamas de a reveni și de a lansa noi atacuri asupra Israelului.

UPDATE 23.00 – Fumul se ridică peste Gaza pe măsură ce luptele continuă

UPDATE 22.00 – Rachete trase în centrul Israelului

În timp ce Israelul continuă atacurile aeriene asupra Fâșiei Gaza, armata israeliană spune că sirenele de raid aerian sună în centrul Israelului, din cauza rachetelor care au fost lansate din Gaza.

„Milioane de israelieni aleargă la adăposturi împotriva bombelor”, a spus IDF pe X, alături de o hartă care arată locațiile de avertizare. IDF a spus recent că 8.000 de rachete au fost lansate asupra Israelului din 7 octombrie.

UPDATE 21.00 – SUA continuă „lucrarea vitală și urgentă” pentru a opri răspândirea conflictului, a spus Blinken

Blinken a vorbit, de asemenea, despre eforturile SUA de a se asigura că războiul nu se extinde în alte părți ale Orientului Mijlociu.

Recomandări

CINE VINE DUPĂ ȘOIGU
UK, LA RĂSCRUCE DE DRUMURI
ȘOIGU VA FI ÎNLOCUIT
37 DE PERSOANE MOR ÎN INDONEZIA
CANADA, AFECTATĂ DE INCENDII
TELEGRAM SAU SIGNAL?

Există îngrijorări că alți actori regionali ar putea fi implicați. „Aceasta este munca foarte vitală și urgentă a diplomației americane”, a spus el.

Vorbind despre eforturile sale continue pentru pauze umanitare pentru a permite mai mult ajutor în Gaza și pentru a permite mai multor civili să plece, Blinken spune că liderii din Orientul Mijlociu cu care a vorbit în timpul turneului său au salutat ideea.

UPDATE 20.00 – Trei copii și bunica lor uciși în Liban

Trei copii și bunica lor au fost uciși într-un atac israelian în sudul Libanului, a declarat presa de stat libaneză. Raportul spunea că mașina lor a fost lovită pe un drum din districtul Bint Jbeil și că copiii aveau vârsta de zece, 12 și 14 ani.

Atacurile transfrontaliere dintre grupul libanez Hezbollah și armata israeliană au fost frecvente în ultimele săptămâni.

UPDATE 19.00 – Israelul afirmă că un civil a fost ucis de o rachetă antitanc a Hezbollah din Liban

De partea israeliană a frontierei, un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că un civil a fost ucis de o rachetă antitanc trasă de Hezbollah din Liban. Purtătorul de cuvânt spune că Hezbollah atacă „situri militare israeliene și orașe civile”.

UPDATE 18.00 – Libanul reclamă o lovitură israeliană în țară

Agenția de stat libaneză National News Agency a anunțat că un atac israelian a vizat o mașină în sudul Libanului.

Patru surse de securitate au declarat pentru Reuters că trei persoane au fost ucise în timpul loviturii, care a avut loc între satele Aianata și Aitaroun, în apropiere de granița cu Israelul.

Forțele israeliene și Hezbollah, susținută de Iran, fac schimburi de focuri peste graniță începând cu 7 octombrie.

UPDATE 17.00 – Israelul acuză Hamas că folosește spitalele ca bastioane militare

Forțele de apărare israeliene (IDF) au acuzat Hamas că exploatează sistematic spitalele” ca parte a mașinii sale de război.

Israelul a fost criticat de Națiunile Unite și de agențiile sale, inclusiv de Organizația Mondială a Sănătății, pentru presupusele lovituri asupra infrastructurii medicale din Gaza sau în apropierea acesteia.

Ca răspuns, purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a susținut o informare în această după-amiază, insistând că Israelul lovește pe baza informațiilor” și în conformitate cu dreptul internațional, adăugând: Nu dorim să lovim spitale și ambulanțe”.

Hagari a împărtășit, de asemenea, informații declasificate, detaliind ceea ce el a spus că sunt bastioane Hamas sub, în interiorul și în jurul a trei spitale din Gaza.

UPDATE 16.00 – Ministru israelian a fost suspendat pentru că a sugerat o bombă nucleară în Gaza

Un ministru de rang inferior din guvernul israelian a fost suspendat de la toate reuniunile guvernamentale până la noi ordine, după ce a sugerat că lansarea unei bombe nucleare în Gaza este una dintre posibilități”.

Amihai Eliyahu, care este ministrul patrimoniului țării, a făcut acest comentariu într-un interviu acordat unui post de radio ultraortodox, Kol Beramah.

El a declarat că nu există non-combatanți în Gaza” și că acordarea de asistență umanitară civililor palestinieni ar reprezenta un eșec”. Întrebat dacă acest lucru înseamnă că utilizarea armelor nucleare ar putea fi justificată, ministrul nu a exclus această variantă.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a reacționat rapid, spunând că remarcile au fost despărțite de realitate”.

UPDATE 15.00-Avionul fără pilot la bord a fost interceptat în Liban, spune IDF

Armata israeliană afirmă că forțele sale au reușit să intercepteze cu succes un avion fără pilot la bord care a fost văzut apropiindu-se „din adâncul teritoriului Libanului” spre Israel.

Aceasta a precizat că aeronava a fost doborâtă „în adâncul Libanului”.

Forțele de apărare israeliene au mai spus că mai multe rachete antitanc au fost lansate din Liban spre Israel – iar forțele israeliene au răspuns cu focuri de artilerie.

UPDATE 14.00-Abbas face apel la încetarea imediată a focului în Gaza

În timpul întâlnirii lor, președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, i-a spus secretarului de stat american Antony Blinken că trebuie să existe o „încetare imediată a focului” și să se permită intrarea ajutorului umanitar în Fâșia Gaza, a declarat purtătorul său de cuvânt Nabil Abu Rudeineh pentru agenția de presă Reuters.

Potrivit agenției oficiale palestiniene de știri, acesta i-a mai spus lui Blinken: „Nu am cuvinte pentru a descrie genocidul și distrugerile suferite de poporul nostru palestinian din Gaza din mâinile mașinii de război a Israelului, fără să țină cont de principiile dreptului internațional.”

Aceasta urmează unor cereri similare din partea statelor arabe.

Sâmbătă, Blinken a respins noțiunea de încetare a focului în timpul unei conferințe de presă comune cu miniștrii de externe iordanian și egiptean, afirmând că aceasta ar permite Hamas să se regrupeze și cerând în schimb o pauză umanitară

UPDATE 13.00-Blinken și Abbas au discutat despre eforturile de restabilire a calmului în Cisiordania – Departamentul de Stat al SUA

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avut discuții cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Blinken „a reafirmat angajamentul SUA pentru furnizarea de asistență umanitară care salvează vieți și pentru reluarea serviciilor esențiale” în Gaza.

De asemenea, el a precizat că palestinienii „nu trebuie să fie strămutați cu forța”, a declarat Matthew Miller.

Blinken și Abbas au discutat despre eforturile de „restabilire a calmului și stabilității” în Cisiordania, inclusiv despre necesitatea de a „opri violența extremistă împotriva palestinienilor și de a-i trage la răspundere pe cei responsabili”, a adăugat el…

Miller a precizat că Blinken a reiterat că SUA rămâne „angajată în promovarea unor măsuri egale de demnitate și securitate pentru palestinieni și israelieni deopotrivă”.

Blinken a exprimat, de asemenea, angajamentul SUA de a lucra pentru „realizarea aspirațiilor legitime ale palestinienilor pentru înființarea unui stat palestinian”.

UPDATE 12.00- Blinken sosește la Ramallah

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken a ajuns la sediul Autorității Palestiniene din Cisiordania ocupată și întâlnirea cu președintele palestinian Mahmoud Abbas.

Oprirea lui Blinken la Ramallah nu a fost anunțată în itinerariul inițial al turneului său diplomatic.

UPDATE 11.00-Blinken se va întâlni cu președintele palestinian în Cisiordania

Secretarul de stat american Antony Blinken se află în plină campanie diplomatică în regiune, după ce a vizitat vineri Tel Aviv și sâmbătă Amman.

Astăzi, el se îndreaptă spre orașul Ramallah din Cisiordania ocupată de Israel, unde este așteptat să se întâlnească cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Abbas – cunoscut și sub numele de Abu Mazen – este liderul Autorității Palestiniene (AP) din 2005 și reprezintă partidul politic Fatah, un rival acerb al Hamas, care conduce Gaza.

AP guvernează părțile din Cisiordania care nu se află sub control israelian total.

Blinken urmează să se îndrepte spre Turcia mai târziu în cursul zilei.

UPDATE 10.00- Biden lasă să se întrevadă progrese în direcția unei pauze umanitare

Președintele Joe Biden a lăsat să se înțeleagă că s-ar fi înregistrat unele progrese în direcția unei pauze umanitare în conflictul dintre Israel și Hamas.

UPDATE 9.00- Proteste la Washington DC – și în întreaga lume

au avut loc proteste uriașe în întreaga lume împotriva atacurilor continue ale Israelului asupra Gaza.

Mii de oameni au participat la mitinguri în SUA, Canada, Europa, Orientul Mijlociu și Africa, cerând încetarea focului și solidaritate cu palestinienii.

La Washington DC, manifestanții au organizat sâmbătă, în apropierea Casei Albe, cel mai mare protest de la începutul conflictului, unii dintre ei criticând sprijinul președintelui Biden pentru Israel.

Protestatarii au purtat steaguri palestiniene și pancarte cu sloganuri precum „Viețile palestinienilor contează” și „Încetați acum asediul asupra Gaza”.

La Paris a avut loc prima mare demonstrație pro-palestiniană autorizată, după ce încercările anterioare au fost interzise din cauza unor probleme de dezordine publică.

UPDATE 8.00-Un înalt diplomat american se îndreaptă spre Turcia

Cel mai înalt diplomat american, secretarul de stat Antony Blinken, se îndreaptă astăzi spre Turcia, după o călătorie în Iordania, unde s-a întâlnit cu liderii din Orientul Mijlociu și a ascultat cererile de încetare a focului.

În Turcia au avut loc proteste înaintea vizitei lui Blinken, iar liderul țării a fost deschis împotriva Israelului și a susținătorilor săi occidentali, în timp ce numărul morților din Gaza crește.

Blinken și-a reafirmat sprijinul pentru „pauzele umanitare”, astfel încât civilii să poată primi ajutor, iar președintele Joe Biden a sugerat sâmbătă că s-au înregistrat unele progrese în această privință.

Până acum însă, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că nu poate exista o încetare temporară a focului până când nu sunt eliberați toți ostaticii israelieni.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a reafirmat opoziția Statelor Unite față de o încetare a focului în Gaza, în cadrul unei întâlniri cu liderii importanți din Orientul Mijlociu, spunând că, în opinia SUA, o încetare a focului acum ar lăsa Hamas să se regrupeze și să atace din nou Israelul, scrie CNN.

Rezistența Statelor Unite față de apelurile la încetarea focului a pus SUA în dezacord cu partenerii săi arabi, inclusiv cu cei cu care s-a întâlnit la Amman, în Iordania.

În schimb, înaltul diplomat american a subliniat din nou sprijinul SUA pentru „pauze umanitare” – un concept care a fost respins de oficialii israelieni.