• În timpul vizitei sale, Netanyahu se va întâlni cu Președintele Joe Biden, care s-a retras recent din cursa prezidențială din 2024.
  • Deși Trump nu a respins categoric ideea, el încă nu a fost de acord cu o întâlnire, potrivit surselor citate de Politico.
  • Grupul palestinian Jihadul Islamic a criticat proiectul de lege israelian de etichetare a UNRWA drept grup „terorist”.

UPDATE ORA 20:00 – Hezbollah afirmă că a lansat zeci de rachete în nordul Israelului

Gruparea a declarat că a lansat zeci de rachete Katyusha asupra Kiryat Shmona, un oraș israelian din apropierea frontierei libaneze.

Anterior, Hezbollah a susținut că a lansat atacuri cu drone și rachete asupra unui post militar din Muntele Meron și o rachetă Burkan asupra unui post de lângă satul Margliot.

Gruparea a declarat că atacurile au fost ca represalii pentru un atac israelian cu dronă asupra satului Shaqra din sudul Libanului, în care a fost ucis un membru al forței de elită Radwan a Hezbollah.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Israelul și Hezbollah au schimbat zilnic atacuri transfrontaliere începând cu 8 octombrie.

UPDATE ORA 19:00 – Armata israeliană avansează și mai mult în Khan Younis, devastată de război

Tancurile israeliene au pătruns în suburbia Bani Suheila din Khan Younis și mai multe districte estice ale celui de-al doilea oraș ca mărime au fost puternic bombardate pentru a doua zi.

Zeci de mii de palestinieni au fugit din zonele sudice ale Gazei în urma ordinului armatei israeliene de evacuare a unor părți din Khan Younis, inclusiv „zona umanitară” al-Mawasi.

Armata israeliană a declarat că zeci de luptători au fost uciși în Khan Younis de tancurile și avioanele sale de război sau în lupte corp la corp. Depozitele de arme și tunelurile au fost distruse, a adăugat aceasta.

Ultimul atac are loc la o săptămână după ce Ministerul Sănătății a declarat că 92 de persoane au fost ucise într-un atac asupra al-Mawasi, când Israelul a declarat că a vizat un comandant Hamas.

UPDATE ORA 18:00 – Vehicule UNICEF atacate cu focuri de armă în centrul Gazei

Adele Khodr, director regional pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord al agenției ONU pentru copii, spune că „două vehicule clar marcate au fost lovite cu muniție reală în timp ce așteptau la un punct de așteptare desemnat lângă punctul de control Wadi Gaza”.

„Acestea erau în drum pentru a reuni cinci copii, inclusiv un bebeluș, cu tatăl lor”, a postat ea pe X. „Un vehicul a fost lovit de trei gloanțe, dar, din fericire, nu au existat răniți. Echipa a reușit să continue misiunea și să aducă copiii în siguranță”.

Khodr a menționat că „lucrătorii umanitari sunt protejați de dreptul internațional umanitar și nu trebuie să fie vizați”.

Se estimează că 15.000 de copii palestinieni au fost uciși de când Israelul a lansat războiul împotriva Gaza în octombrie – o cifră probabil mult mai mare, cu mii de dispăruți.

UPDATE ORA 17:00 – Biroul ONU pentru drepturile omului condamnă strămutările cauzate de ordinele israeliene de evacuare

OHCHR a denunțat strămutările repetate în urma unui ordin de evacuare dat de armata israeliană civililor din nord-estul Khan Younis. Agenția ONU a declarat că ordinul de evacuare de luni nu a dat „timp” civililor să știe din ce zone li se cere să plece sau unde ar trebui să meargă.

Pe 22 iulie că Israelul a efectuat mai multe raiduri aeriene, inclusiv în Bani Suheila, al-Qarara și Abasan al-Kabira, împreună cu intensificarea bombardamentelor în estul Khan Younis. Acestea s-au soldat cu uciderea a cel puțin 70 de palestinieni, inclusiv femei și copii. Acest număr a crescut de la publicarea declarației. Aproximativ în același timp, armata israeliană a emis un ordin de evacuare pentru zonele din estul Khan Younis, inclusiv părți ale zonei pe care le-a desemnat unilateral „zonă umanitară”.

Într-o declarație, OHCHR a afirmat: „În ciuda ordinului de evacuare, operațiunile militare israeliene au continuat fără întrerupere în zonă și în împrejurimi. Ordinul de evacuare a acoperit, de asemenea, părți ale drumului Salah al-Deen, care a fost una dintre cele două rute principale vitale pentru transportul și distribuirea ajutoarelor, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la faptul că livrarea și furnizarea asistenței umanitare extrem de necesare vor fi în continuare reduse sau împiedicate.”

„Nu există niciun loc sigur în Gaza”, a declarat OHCHR. „Ordinele confuze de evacuare în masă emise de o parte care își sporește concomitent intensitatea atacurilor asupra zonelor din care se ordonă evacuarea și prin care oamenii trebuie să se deplaseze pun civilii într-un pericol și mai mare și pot spori daunele aduse civililor.”

UPDATE ORA 16:00 – Iranul cere interzicerea Israelului de la Jocurile Olimpice de la Paris

Ministerul iranian de Externe a cerut excluderea sportivilor israelieni de la Jocurile Olimpice care încep săptămâna aceasta la Paris din cauza războiului din Gaza.

Delegația Israelului, care a plecat luni spre Franța înaintea ceremoniei de deschidere de vineri, este protejată în capitala Franței, pe fondul indignării internaționale crescânde față de numărul mare de victime civile și de criza umanitară în curs de desfășurare din teritoriul palestinian asediat și bombardat.

„Anunțarea primirii și protejării delegației regimului sionist terorist de apartheid înseamnă acordarea de legitimitate ucigașilor de copii”, a declarat ministerul într-o postare pe X.

„Ei nu merită să fie prezenți la Jocurile Olimpice de la Paris din cauza războiului împotriva poporului nevinovat din Gaza”, a adăugat acesta, făcând apel la organizatori să interzică Israelul.

UPDATE 15:00

Aproape 60 de guverne vor fi autorizate să depună argumente juridice la Curtea Penală Internațională (CPI), în timp ce judecătorii analizează dacă să emită mandate de arestare pentru oficiali israelieni și Hamas.

Judecătorii au autorizat 18 state – inclusiv SUA, Germania și Africa de Sud – precum și 40 de organizații și persoane fizice să prezinte documente până la 6 august.

Acestea sunt legate de cererea din mai a procurorului CPI, Karim Khan, de a emite mandate de arestare în legătură cu atacurile Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie și cu războiul israelian din Gaza care a urmat. Se așteaptă ca noile argumente juridice să încetinească grav decizia grupului de trei judecători.

Regatul Unit a pus recent sub semnul întrebării dacă CPI are competență asupra resortisanților israelieni din cauza dispozițiilor din Acordurile de la Oslo.

UPDATE 14:00

Spitalul Al-Awda, de lângă tabăra de refugiați Jabalia, a primit două cadavre și șapte persoane rănite după ce forțele israeliene au bombardat o casă la intrarea în Bureij, în nordul Gaza.

În timpul unei serii de atacuri, forțele israeliene au tras un proiectil de artilerie în cartierul Rimal, în centrul orașului Gaza, au declarat surse palestiniene.

UPDATE 13:00

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) afirmă că armata israeliană a plasat mai mult de 80% din Fâșia Gaza „sub ordine de evacuare sau desemnată ca zonă interzisă”.

„Continuăm să auzim aceeași întrebare: Unde să mă duc?” a scris UNRWA pe X, citând declarațiile purtătoarei sale de cuvânt la Radio 4 al BBC.

UPDATE 12:00

Cel puțin 39 090 de persoane au fost ucise și 90 147 au fost rănite în războiul din Gaza începând cu 7 octombrie, potrivit Ministerului Sănătății.

Bilanțul include 84 de palestinieni care au murit și 329 care au fost răniți în ultimele24 de ore, în opt atacuri în Gaza.

Se crede că numărul total al victimelor este mult mai mare, deoarece mii de cadavre sunt îngropate în resturile clădirilor bombardate din întreaga Fâșie.

UPDATE 11:00

Armata israeliană susține acum că a țintit „grupurile teroriste” din Khan Younis în ultimele 24 de ore, avioanele sale lovind mai mult de 50 de locuri folosite de luptători, în timp ce forțele sale terestre din cadrul Diviziei 98 au înaintat în orașul Khan Younis.

Noua ofensivă este desfășurată de Brigada a 7-a blindată a diviziei, Brigada parașutiștilor și Brigada Commando, a declarat armata. Acesta a precizat că forțele blindate au ucis oameni prin bombardarea tancurilor.

Mai la sud, în Rafah, trupele israeliene din cadrul Diviziei 162 au afirmat că au ucis zeci de persoane.

UPDATE 10:00

Forțele israeliene, însoțite de vehicule grele de demolare, au luat cu asalt orașul Wadi al-Jawaya, la sud de Hebron, în Cisiordania, pentru a pregăti demolarea caselor din oraș, potrivit corespondenților Al Jazeera.

Un corespondent Al Jazeera a raportat, de asemenea, că forțele israeliene demolează infrastructura din tabăra de refugiați Tulkarem din Cisiordania, în timpul operațiunii militare care se desfășoară de mai bine de 10 ore.

UPDATE 09:00

Societatea Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS) a declarat că forțele israeliene le-au împiedicat să ajungă la locul unui atac cu dronă în tabăra de refugiați Tulkarem, care ar fi ucis mai multe persoane.

„Forțele de ocupație israeliene au împiedicat echipajele noastre să ajungă la locul bombardat de ocupație în interiorul taberei pentru a se ocupa de martirii și răniții de la fața locului”, a scris PRCS într-o postare pe X.

UPDATE 08:00

Grupurile palestiniene Hamas și Fatah au încheiat trei zile de negocieri de reconciliere intrapalestiniene care au avut loc în capitala Chinei, Beijing.

De atunci, oficialul Hamas Mousa Abu Marzouk a anunțat că grupul său a semnat un acord acolo.

UPDATE 02:00 – Coloniștii israelieni iau cu asalt sanctuarele musulmane din Cisiordania ocupată

Agenția de știri Wafa raportează că zeci de coloniști au intrat în locurile sfinte musulmane din orașul Kifl Haris din Cisiordania, la nord de Salfit.

Martorii au declarat pentru Wafa că coloniștii au intrat în sanctuare sub protecția soldaților israelieni și au efectuat ritualuri religioase în interior.

Actele provocatoare ale coloniștilor evrei israelieni împotriva populației arabo-musulmane din Cisiordania sunt frecvente și sunt întreprinse chiar de membri de nivel înalt ai guvernului israelian.

UPDATE 01:00 – Biden afirmă că va încerca în continuare să pună capăt războiului din Gaza în ultimele luni ca președinte

Președintele american Joe Biden a promis că va continua să lucreze pentru a pune capăt războiului din Gaza în ultimele luni de mandat, după ce a renunțat la candidatura pentru realegere.

„Voi lucra foarte îndeaproape cu israelienii și cu palestinienii pentru a încerca să găsim o modalitate de a pune capăt războiului din Gaza, de a obține pacea în Orientul Mijlociu și de a-i aduce acasă pe toți ostaticii [israelieni]”, a declarat Biden într-un apel public la sediul său de campanie, care a trecut la susținerea vicepreședintelui Kamala Harris.

Discuțiile dintre Israel și Hamas cu privire la propunerea lui Biden de încetare a focului, care se află pe masă de luni de zile, urmează să fie reluate joia aceasta.

Știre inițială

Publicația de știri americană Politico relatează că Premierul israelian a solicitat o întâlnire în persoană cu fostul Președinte american, în timp ce Netanyahu își începe călătoria în țară.

Politico a citat două persoane familiarizate cu cererea de întâlnire, fără a le numi.

Netanyahu se va întâlni cu Președintele Joe Biden, care ieri s-a retras din cursa prezidențială americană din 2024, și cu vicepreședintele Kamal Harris, pe care Biden l-a susținut ca înlocuitor al său, împreună cu alți parlamentari americani.

Sursele Politico spun că „Trump nu a fost încă de acord cu o întâlnire, dar nici nu a respins categoric ideea”.

De asemenea, Jihadul Islamic a criticat proiectul de lege israelian de etichetare a UNRWA drept grup „terorist”

Grupul palestinian afirmă că proiectul de lege din parlamentul israelian, care a trecut în primă lectură, prevestește un „război de foamete pe care Israelul îl lansează împotriva refugiaților, nu numai în Gaza, ci și în taberele de refugiați din Cisiordania și în Ierusalim”.

Într-o declarație pe canalul său oficial Telegram, Jihadul Islamic Palestinian a declarat că acesta este un pas spre anexarea completă a Cisiordaniei de către Israel.

„Este, de asemenea, unul dintre mulții pași făcuți de Israel pentru a lichida drepturile palestinienilor și a pune capăt cauzei palestiniene prin atacarea refugiaților și a drepturilor acestora”, a acuzat acesta.

Citește și