LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 296. Un atac israelian a provocat incendii în sudul Libanului

Libanul își plânge morții începând de azi: 78 de decese și 4000 de răniți. „Am fost martorii unei catastrofe imense” / Care ar fi cauza incendiului transformat în explozie

UPDATE ORA 22:00 – Palestinieni vulnerabili, printre persoanele strămutate după ordinele de evacuare din Bureij și Nuseirat

Locuitorii vulnerabili din taberele Bureij și Nuseirat sunt forțați să părăsească zona după ce au primit apeluri din partea armatei israeliene care îi avertizează să evacueze.

O înregistrare video difuzată de colegii noștri arată persoane în vârstă și cu handicap printre persoanele strămutate, care nu au un loc sigur în care să se mute.

UPDATE ORA 21:00 – Armata israeliană susține că racheta de fabricație iraniană a vizat Majdal Shams

Armata israeliană a declarat că racheta care a lovit sâmbătă Înălțimile Golan ocupate a fost o rachetă Falaq-1 de fabricație iraniană.

„Iranul își cheltuiește banii permițându-le proxeneților săi să comită acte de terorism împotriva civililor nevinovați”, a afirmat armata într-o declarație pe X. Israelul a învinuit Hezbollah pentru atac, în timp ce gruparea libaneză a negat responsabilitatea.

Armata israeliană a publicat, de asemenea, o hartă care arată presupusa rută de lansare a rachetei din Liban către orașul druz Majdal Shams.

UPDATE ORA 20:00 – Șeful ONU condamnă atacul de pe Înălțimile Golan ocupate

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a condamnat un atac cu rachetă care a ucis 12 copii în Înălțimile Golan siriene ocupate de Israel.

Potrivit unei declarații, Guterres a făcut apel la toate părțile să „dea dovadă de maximă reținere” și a transmis „cele mai profunde condoleanțe familiilor celor care și-au pierdut viața”.

„Civilii, și în special copiii, nu ar trebui să continue să poarte povara violenței îngrozitoare care afectează regiunea”, a spus el.

UPDATE ORA 19:00 – Șeful Mossad și-a încheiat întâlnirea de la Roma privind acordul de încetare a focului

Șeful Mossadului, David Barnea, și-a încheiat întâlnirea cu mediatorii de la Roma, a anunțat biroul prim-ministrului israelian într-o declarație.

Părțile au discutat despre un document trimis de Israel prin care se solicitau clarificări cu privire la acordul de încetare a focului propus pentru Gaza.

„În zilele următoare, negocierile vor continua cu privire la principalele probleme”, se arată în declarație.

UPDATE ORA 18:00 – O fetiță printre cei 15 morți în două atacuri aeriene israeliene în Khan Younis

Două lovituri aeriene israeliene separate asupra Khan Younis au ucis cel puțin 15 palestinieni, inclusiv o fetiță de patru luni, au declarat medicii.

O lovitură aeriană asupra unei zone cu corturi în care se aflau persoane strămutate în zona al-Mawasi a ucis cinci persoane, inclusiv o fetiță pe nume Maria Abu Ziada.

Al-Mawasi din vestul Khan Younis este o zonă desemnată din motive umanitare, unde armata israeliană a ordonat palestinienilor din alte locuri să meargă.

UPDATE ORA 17:00 – Blinken: „Suntem în discuții cu guvernul Israelului”

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că nu dorește să vadă o escaladare a războiului după ce Israelul a acuzat Hezbollah de uciderea a 12 copii într-un atac cu rachetă pe Înălțimile Golan ocupate de Israel.

Blinken a adăugat că este întristat de pierderea de vieți omenești și a spus că ajungerea la un acord de încetare a focului pentru războiul din Gaza poate ajuta la calmarea situației la granița de nord a Israelului cu Libanul.

„Suntem în discuții cu guvernul Israelului și, din nou, subliniez dreptul acestuia de a-și apăra cetățenii și hotărârea noastră de a ne asigura că pot face acest lucru”, a declarat Blinken în cadrul unei conferințe de presă în Japonia.

UPDATE ORA 16:00 – Bilanțul morților în Gaza a ajuns la 39 324, potrivit Ministerului Sănătății

Cel puțin 39.324 de palestinieni au fost uciși și 90.830 au fost răniți în urma loviturilor israeliene asupra Gaza începând cu 7 octombrie, a declarat Ministerul Sănătății din Gaza.

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că 66 de palestinieni au fost uciși și 241 au fost răniți în ultimele 24 de ore din cauza războiului Israelului în Gaza.

Ministerul a declarat că mii de alți morți sunt cel mai probabil pierduți printre dărâmăturile enclavei.

UPDATE ORA 15:00 – Franța cere reținere după lovitura mortală asupra lui Majdal Shams

Ministerul francez de Externe a denunțat atacul cu rachetă asupra satului druz din Înălțimile Golan ocupate de Israel. „Franța cere să se facă tot posibilul pentru a evita o nouă escaladare militară și vom continua să lucrăm cu părțile relevante în acest sens”, se arată într-un comunicat. Franța continuă să-și sfătuiască cetățenii să nu meargă în Liban, Israel sau teritoriul palestinian ocupat, a adăugat acesta.

UPDATE ORA 14:00 – Brigăzile Qassam atacă trupele israeliene în centrul, nordul Gazei

Aripa armată a Hamas spune că luptătorii săi au vizat un centru de comandă israelian din așa-numitul coridor Netzarim cu rachete cu rază scurtă de acțiune. Coridorul Netzarim, numit după o așezare evreiască din Gaza care a fost demontată în 2005, a fost înființat în timpul războiului de armata israeliană pentru a separa nordul Gazei de sud. Într-o declarație separată, grupul a spus că a atacat „forțele inamice” care pătrundeau în vecinătatea Colegiului Universitar din sudul orașului Gaza cu foc de mortar.

UPDATE ORA 13:00 – Blinken spune că „fiecare indiciu” legat de racheta din Golan duce la Hezbollah

„Toate indicii sunt că într-adevăr racheta a fost de la Hezbollah”, a spus secretarul de stat al SUA Antony Blinken în timpul unei vizite în Japonia, fără a detalia existența vreunei dovezi. „Suntem de dreptul Israelului de a-și apăra cetățenii de atacurile teroriste”, a adăugat el. Tensiunile dintre Hezbollah și Israel sunt la cote maxime după atacul mortal asupra comunității druze, care a ucis 12 tineri. Gruparea armată neagă orice implicare, dar autoritățile israeliene spun că Hezbollah a fost mandatul, promițând să riposteze.

UPDATE ORA 12:00 – Forțele israeliene arestează cel puțin șase persoane în Cisiordania ocupată, peste noapte

Arestările au fost efectuate în principal în Ramallah și Jenin, potrivit Comisiei pentru Afaceri ale Deținuților și Foștilor Deținuți și al Societății Prizonierilor Palestinieni. Printre cei arestați se numără doi copii și foști prizonieri, au spus organizațiile. De la începutul războiului, forțele israeliene au reținut peste 9.845 de palestinieni, se mai arată în comunicat.

UPDATE ORA 11:00 – Un copil moare din cauza rănilor, în Khan Younis, în timp ce bombardamentele israeliene continuă

Un copil a murit din cauza rănilor suferite în urma bombardamentelor israeliene care au vizat casa familiei sale în urmă cu câteva zile în orașul Abasan al-Kabira, la est de Khan Younis din sudul Gazei, relatează colegii noștri de la sol. La est de Khan Younis, forțele israeliene au bombardat și orașul Bani Suheila și cartierul Sheikh Nasser, a raportat un corespondent Al Jazeera.

UPDATE ORA 10:00 – Israelul bombardează o casă din districtul Baalbek din Liban

Am raportat mai devreme că Israelul a efectuat lovituri aeriene asupra orașelor și satelor libaneze peste noapte. Cel mai recent atac a avut loc în districtul Baalbek din guvernoratul Baalbek-Hermel, potrivit Agenției Naționale de Știri (NNA) din Liban. O dronă israeliană a lovit astăzi în zori o casă de la marginea orașului Taraya (Taraiyya) cu două rachete, iar pagubele s-au limitat la materiale, se arată în raport. Potrivit NNA, atacurile anterioare au avut loc la periferia orașelor Aabbassiyeh, Tayr Debba și Toura din districtul Tire, vizând o zonă deschisă care nu a dus la răniți.

De asemenea, a lansat un raid asupra unei case din orașul Burj al-Shemali, care a dus la victime și daune grave proprietății, infrastructurii și caselor din jurul zonei vizate, se arată în raport.

Totodată, a avut loc un raid în orașul Tayr Harfa, care a provocat pagube mari proprietăților și culturilor.

UPDATE ORA 09:00 – Atacurile transfrontaliere Israel-Liban

Atacul asupra orașului druz Majdal Shams, care a ucis 12 persoane sâmbătă, a fost cel mai mortal din Înălțimile Golan ocupate de Israel de când atacurile transfrontaliere Israel-Hezbollah s-au intensificat în octombrie anul trecut. Potrivit Reuters, cel mai recent atac aduce un total de 44 de persoane ucise pe partea israeliană a graniței Israel-Liban din octombrie, inclusiv cel puțin 21 de soldați. În Liban, cel puțin 543 de persoane au fost ucise de atacurile israeliene până în iunie, potrivit Proiectului de date privind locația și evenimentele în conflicte armate (ACLED).

UPDATE ORA 08:00 – Armata israeliană spune că a atacat Hezbollah, peste noapte

Armata israeliană tocmai a emis o declarație prin care confirmă atacurile aeriene din Liban. A spus că avioanele sale de luptă au vizat depozitele de arme și alte infrastructuri Hezbollah din Valea Bekaa din estul Libanului, în Shabriha și Burj el-Shemali, lângă orașul Tir, din sud, și satele Kafr Lila, Rab al-Thalathine, Khiam și Tayr Harfa.

Știre inițială

Un atac cu dronă a provocat izbucnirea unui incendiu în satul de frontieră, Adaisseh, în sudul Libanului, a raportat agenția de presă de stat NNA, scrie Al Jazeera.

Bombardamentele de artilerie asupra orașului Meiss el-Jabal au provocat, de asemenea, izbucnirea unui incendiu de proporții, a raportat agenția, adăugând că echipe de apărare civilă au fost trimise în zonă.

Avioane de luptă israeliene au efectuat, de asemenea, atacuri simulate asupra orașului Tyre, al patrulea ca mărime din Liban, rupând sunetul și declanșând explozii puternice în aer.

Exit mobile version