• Ministrul de Externe al Israelului, Israel Katz, a acuzat pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan că a transformat Turcia într-o dictatură.
  • Katz a afirmat că Erdogan a sprijinit Hamas, pe care l-a descris drept o organizație de ucigași și violatori, contrar poziției întregii lumi libere.
  • Declarațiile au fost făcute într-o postare pe platforma X, potrivit Al Jazeera.
  • Mai multe persoane s-au adunat la Ambasada Israelului din Ammanul Iordaniei pentru a condamna moartea liderului palestinian la Teheran.
  • Pentagonul a anunțat că va trimite nave de război și portavioane în Orientul Mijlociu în caz de represalii iraniene.

UPDATE ORA 22:00 – Atacul israelian a ucis un băiat și a rănit șase persoane în sudul Libanului

Ministerul Sănătății din Liban a anunțat că un băiat de 17 ani a fost ucis și șase persoane au fost rănite după ce un raid aerian israelian a vizat orașul Deir Siriane din districtul Marjayoun din sudul Libanului.

Armata israeliană a lansat astăzi mai multe raiduri aeriene în zonele din sudul Libanului, iar fumul s-a ridicat deasupra satului Kfar Kila, lângă graniță.

Hezbollah a lansat mai multe atacuri asupra pozițiilor israeliene de-a lungul graniței, operatorii săi trăgând și o rachetă sol-aer asupra unui avion de război israelian care zboară în spațiul aerian libanez peste noapte și forțându-l să se întoarcă înapoi.

Recomandări

„TRUMP E UN BUFON IDIOT”
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
TRUMP: O URĂSC PE TAYLOR SWIFT!
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
LA CE-I SERVEȘTE ȘCOALA?
S.O.S SECRET SERVICE

Acest lucru vine la o zi după ce un atac israelian a ucis cel puțin cinci muncitori migranți sirieni în sudul Libanului, potrivit medicilor.

UPDATE ORA 21:00 – A avut loc o explozie în apropierea unei nave în largul Adenului din Yemen

Operațiunile comerciale maritime din Regatul Unit confirmă într-o actualizare a incidentului de mai devreme, la aproximativ 170 de mile marine (315 km) de orașul yemenit Aden, că o navă a fost atacată.

„Comandantul unei nave comerciale raportează că echipa armată de securitate a observat o mică explozie în imediata apropiere a navei”, se spune, adăugând că nu s-au produs pagube și că echipajul este în siguranță.

Houthii din Yemen nu au raportat niciun atac până acum.

UPDATE ORA 20:00 – Armata israeliană revendică mai multe lovituri în sudul Libanului

Armata israeliană spune că avioanele sale au vizat infrastructura și „cladirile militare” operate de Hezbollah în Tire Harfa și Kfar Kila în sudul Libanului.

Se spune că unul dintre tancurile sale a tras într-o „structură teroristă” pe care Hezbollah o folosea în Rab al-Thalathine.

Potrivit armatei israeliene, au fost detectate mai multe lansări de rachete care traversau din Liban în Galileea de Sus și de Vest, cel puțin un proiectil având impact în Avivim, dar fără victime.

Acesta a spus că forțele israeliene au vizat sursele lansărilor cu bombardamente de artilerie.

UPDATE ORA 19:00 – Trei bombe au fost aruncate în al doilea atac israelian asupra unei școli

Cel puțin 31 de palestinieni au murit în Fâșia Gaza, 24 dintre ei doar în ultimele 12 ore.

Zece au murit într-un cartier din vestul Gazei, când armata israeliană a aruncat o bombă, distrugând parțial o școală care fusese transformată într-un adăpost pentru mii de familii strămutate.

Cel puțin trei bombe au fost apoi aruncate asupra școlii, în timp ce salvatorii și voluntarii din interiorul unității încercau să ajute oamenii de sub dărâmături.

Cele trei bombe au distrus complet instalația. Nu știm încă exact câți oameni au fost uciși în acel atac.

Aceasta este tactica pe care armata israeliană a folosit-o pe scară largă în trecut. Armata aruncă o bombă care distruge parțial instalațiile, și anume centrele de evacuare, ucigând un număr de oameni, iar apoi, în câteva minute, aruncă alte bombe.

UPDATE ORA 18:00 – Forțele israeliene lovesc astăzi școala Hamama pentru a doua oară

Avioanele israeliene au vizat din nou școala Hamama, care găzduiește persoane strămutate în cartierul Sheikh Radwan din orașul Gaza.

Cel puțin 10 persoane au fost ucise în atacul anterior. Noile raiduri au distrus complet școala și au dus la mai multe morți.

Școala a fost vizată de trei rachete în timp ce victimele atacului anterior erau salvate.

Vă vom ține la curent cu cel mai recent atac pe măsură ce apar mai multe informații.

UPDATE ORA 17:00 – Guvernul Marii Britanii le spune cetățenilor britanici din Liban să „plece acum”

Guvernul Marii Britanii și-a îndemnat cetățenii din Liban să părăsească imediat țara, pe fondul temerilor a unui război total între Israel și Hezbollah și a unui conflict regional mai larg.

Ministrul de externe David Lammy a declarat: „Tensiunile sunt mari, iar situația s-ar putea deteriora rapid”.

„În timp ce lucrăm non-stop pentru a ne consolida prezența consulară în Liban, mesajul meu pentru cetățenii britanici de acolo este clar – plecați acum”.

UPDATE ORA 16:00 – Armata israeliană raportează „numeroase proiectile” venite din Liban

În cea mai recentă actualizare de război, armata israeliană spune că unul dintre proiectile a lovit zona Avivim din nordul Israelului, dar că nu au fost raportate răniți.

Ea a spus că forțele sale au lovit sursele incendiului și „ținte suplimentare pentru a elimina amenințările”.

UPDATE ORA 15:00 – Air France și Transavia suspendă zborurile spre Beirut

Air France-KLM, compania mamă a Air France și a transportatorului low-cost Transavia, anunță că zborurile spre și dinspre capitala libaneză vor rămâne suspendate cel puțin până marți, din cauza problemelor de „securitate” din regiune.

Cele două companii aeriene franceze au întrerupt pentru prima dată deservirea rutei luni, la o zi după ce Israelul a promis să riposteze în urma tirurilor de rachete din Liban care au ucis 12 persoane în Înălțimile Golan ocupate de Israel.

Zborurile către Tel Aviv în Israel vor continua în mod normal, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt.

UPDATE ORA 14:00 – Copil rănit într-un raid israelian în apropiere de Nablus

Agenția de știri palestiniană Wafa raportează că un copil palestinian a fost împușcat și rănit în timpul unui raid israelian în apropierea taberei de refugiați Balata, la est de Nablus, în Cisiordania ocupată.

Agenția l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Semilunii Roșii, Ahmed Jibril, care a declarat că echipajele de ambulanță s-au ocupat de un copil în vârstă de 14 ani care a fost împușcat în coapsă și a fost ulterior transferat la spital pentru tratament medical.

UPDATE ORA 13:00 – Avioane militare israeliene lovesc din nou Tulkarem

Armata israeliană a emis un prim raport potrivit căruia unul dintre avioanele sale a lansat o lovitură asupra unor persoane din zona Tulkarem „în timpul unei confruntări cu forțele de securitate în cadrul unei operațiuni antiteroriste”.

Această lovitură este separată de atacul anterior asupra unei mașini care a ucis cinci palestinieni în aceeași zonă.

UPDATE ORA 12:00 – Suedia închide ambasada din Beirut

Suedia își închide ambasada din Beirut și își evacuează personalul, pe măsură ce crește îngrijorarea că războiul din Gaza s-ar putea transforma într-un conflict regional.

Ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, a anunțat această decizie în cadrul unor comentarii la Radioul suedez, afirmând că personalul ambasadei a fost rugat să părăsească Beirutul pentru Cipru și că ministerul intenționează să își mute temporar misiunea diplomatică. Decizia a fost luată „inițial pentru luna august, dar poate fi prelungită în funcție de situația de securitate”, a declarat Billstrom.

Închiderea ambasadei vine după ce numeroase țări occidentale, inclusiv Suedia, au emis avertismente de călătorie prin care își îndeamnă cetățenii să părăsească Libanul.

UPDATE ORA 11:00 – Apărarea civilă raportează o lovitură israeliană mortală asupra Bureij

Organizația de salvare din Fâșia Gaza afirmă că echipajele sale au recuperat cadavrele a două persoane care au fost ucise atunci când armata israeliană a bombardat o casă din blocul 1 al taberei de refugiați Bureij.

Protecția civilă a adăugat că trei persoane au fost rănite în atacul din centrul Gaza.

UPDATE ORA 10:00 – Cinci persoane ucise în apropiere de Khan Younis

Forțele israeliene au vizat o casă din zona Miraj, la sud de Khan Younis, omorând cel puțin cinci persoane, transmit colegii noștri de la fața locului.

Atacul are loc pe fondul reluării bombardamentelor de artilerie și în Bureij din centrul Gazei, unde un raid nocturn a ucis o mamă și copilul ei.

UPDATE ORA 09:00 – Comandantul militar al Hamas din Tulkarem, ucis în urma unui atac israelian asupra unei mașini

Liderul Brigăzilor Qassam, aripa militară a Hamas, din Tulkarem a fost ucis în urma unui atac al unei drone israeliene asupra vehiculului în care se afla, a confirmat gruparea palestiniană.

Haitham Balidi se numără printre cele cinci persoane ucise în atacul de lângă orașul Tulkarem din Cisiordania ocupată. Ceilalți patru ocupanți ai vehiculului nu au fost încă identificați.

Armata israeliană a declarat că în mașină se afla o „echipă teroristă”.

UPDATE ORA 08:00 – Armata israeliană bombardează un apartament din Khan Younis, omorând 4 persoane

Armata israeliană a bombardat o clădire de apartamente din Khan Younis, în sudul Gazei, omorând cel puțin patru persoane, inclusiv copii.

UPDATE 02:00 Israel a lansat un atac în zona Hawsh al-Sayed Ali, la granița dintre Siria și Liban

Armata israeliană a lovit o zonă din apropierea graniței dintre Liban și Siria, scrie Al Jazeera care citează Agenția Națională de Știri din Liban.

UPDATE 01:15: SUA va trimite nave de război și portavioane de luptă în Orientul Mijlociu

Statele Unite ale Americii a anunțat că trimit în Orientul Mijlociu un grup de transport, o escadrilă de luptă și nave de război suplimentare, în timp ce regiunea se pregătește pentru posibile represalii iraniene după uciderea lui Ismail Nahiyeh, potrivit CNN.

Ce trimite Pentagonul în Orientul Mijlociu?

Secretarul apărării a aprobat următoarele pentru Orientul Mijlociu:

– Grupul de atac al portavionului USS Abraham Lincoln pentru a înlocui USS Theodore Roosevelt, aflat în prezent în Golful Oman.

– O escadrilă de luptă suplimentară în Orientul Mijlociu – crucișătoare și distrugătoare suplimentare capabile de apărare împotriva rachetelor balistice în regiunile mediteraneene și din Golf.

– Pasul către desfășurarea gata de apărare împotriva rachetelor balistice terestre suplimentare.

Pentagonul spune că SUA va răspunde oricărui atac asupra forțelor americane din partea Iranului.

UPDATE 00:40: Oamenii s-au adunat la Ambasada Israelului din Iordania pentru a denunța uciderea lui lui Ismail Haniyeh

Noi demonstrații au loc la Ambasada Israelului din Iordania. Mai multe persoane condamnă asasinarea lui Ismail Haniyeh.

Ministrul de Externe, Israel Katz, a scris o postare usturătoare pe X în care l-a acuzat pe președintele Recep Tayyip Erdogan că „a transformat Turcia într-o dictatură doar datorită sprijinului său pentru ucigașii și violatorii Hamas, împotriva poziției întregii lumi libere”, scrie Al Jazeera.

Katz a spus că Erdogan „amenință să invadeze o țară democratică [Israelul] cu care Turcia nu are niciun conflict militar și că întrerupe relațiile comerciale, dăunând exportatorilor turci în valoare de 6 miliarde de dolari pe an”.

Erdogan a fost un critic vocal al atrocităților israeliene din Gaza, despre care mulți experți și grupuri de drepturi spun că constituie un genocid.

Citește și