• Iranul nu își poate permite să nu răspundă la atacul care l-a ucis pe liderul Hamas.
  • Houthi revendică atacul asupra unei nave de marfă în Golful Aden.
  • PPS afirmă într-o declarație că la începutul lunii august existau aproximativ 9.900 de prizonieri palestinieni deținuți în închisorile israeliene.

UPDATE ORA 22:00 – Aproape 10.000 de palestinieni în închisorile israeliene, excluzând mulți din Gaza

Societatea prizonierilor palestinieni (PPS) afirmă într-o declarație că la începutul lunii august existau aproximativ 9.900 de prizonieri palestinieni deținuți în închisorile israeliene, dar numărul nu include toți deținuții aflați în lagărele militare israeliene din Gaza.

Numărul palestinienilor deținuți în cadrul așa-numitei „detenții administrative” israeliene a ajuns la 3 432, potrivit declarației citate de agenția de presă Wafa.

Acesta afirmă că numai în închisoarea Damon se află 86 de femei deținute, printre care și o femeie însărcinată. Se crede că în taberele din Gaza sunt deținute mai multe femei, dar nu există date confirmate cu privire la acestea.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

UPDATE ORA 21:00 – Armata israeliană afirmă că în raidurile din Tulkarem au fost uciși luptători palestinieni implicați în atacuri anterioare

Armata israeliană afirmă că unii dintre cei nouă membri ai grupurilor palestiniene armate pe care i-a ucis ieri erau implicați în atacuri anterioare.

Aceasta susține că Haitham Balidi, un comandant local al Hamas care s-a numărat printre palestinienii uciși în loviturile aeriene și în raidurile care au urmat, s-a numărat printre cei care au comis un atac armat în apropierea orașului Bayt Lid din Cisiordania ocupată, la 2 noiembrie, în urma căruia a fost ucis un soldat rezervist israelian.

UPDATE ORA 20:00 – Houthi revendică atacul asupra unei nave de marfă în Golful Aden

Purtătorul de cuvânt militar al Houthi, Yahya Saree, a declarat că gruparea yemenită a lovit Groton – o navă de marfă sub pavilion Liberia – în Golful Aden „cu un număr de rachete balistice”.

Sâmbătă târziu, United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) a raportat că o navă de marfă fără nume a fost atacată de două ori în largul coastelor Yemenului, cel puțin o rachetă lovind nava.

UPDATE ORA 19:00 – Israelul blochează și lasă să putrezească ajutoarele „prima fază a genocidului său”: ministrul de externe turc

Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, a declarat că practica Israelului de a bloca ajutoarele, de a ucide lucrătorii umanitari, de a bloca evacuările și de a lăsa să putrezească proviziile umanitare sunt crime împotriva umanității și „prima fază a genocidului”.

Remarcile sale au fost făcute după o vizită în portul egiptean El Arish și la frontiera Rafah.

UPDATE ORA 18:00 – Bilanțul morților a crescut la 30 după atacurile israeliene asupra a două școli din orașul Gaza

Cel puțin 30 de cadavre au fost recuperate din școlile Al-Nasr și Hassan Salama după atacurile aeriene israeliene, potrivit Apărării Civile din enclavă.

Serviciul de salvare a declarat pe Telegram că aproximativ 16 persoane strămutate sunt încă dispărute sub dărâmăturile școlii Al-Nasr.

UPDATE ORA 17:00 – Israelul ordonă palestinienilor să părăsească părțile de sud și sud-est ale Khan Younis

Armata israeliană a emis un nou ordin ca palestinienii să părăsească părțile de sud și sud-est ale Khan Younis din Gaza, potrivit lui Hind Khoudary de la Al Jazeera în Deir el-Balah.

Ea a spus că anunțul afectează cartierele Jurat al-Lot, al-Manara, Maan, Kizan, Kizan Abu Rashuan, al-Najar, as-Salam și al-Hashash.

Locuitorii din aceste zone au fost avertizați că „orice prezență a civililor în aceste zone este periculoasă și de mare risc”, a spus ea.

UPDATE ORA 16:00 – Zeci de morți în atacul israelian asupra a două școli din Gaza

25 de palestinieni au fost uciși și mulți alții răniți în loviturile israeliene asupra școlilor Hassan Salameh și Al Nasr din orașul Gaza.

UPDATE ORA 15:00 – Cinci rachete au fost lansate din sudul Gazei

Într-o declarație scurtă, armata israeliană a anunțat că una dintre rachete a căzut într-o zonă din apropierea orașului Ashkelon, în sudul Israelului, fără a provoca victime.

UPDATE ORA 14:00 – Forțele israeliene au luat cu asalt casa suspectului din atacul de la Holon

Forțele israeliene au luat cu asalt casa suspectului de la Holon în atacul cu un cuțit , situată în Salfit, în nordul Cisiordaniei ocupate.

O sursă locală a declarat pentru Al Jazeera că mai mult de 10 vehicule militare au ajuns la casa suspectului și că forțele israeliene împiedică locuitorii și jurnaliștii să se apropie de locul respectiv.

UPDATE ORA 13:00 – Biden și-a dat seama că Netanyahu a mințit despre înțelegerea privind-ui pe captivi

Un oficial de rang înalt din administrația președintelui Joe Biden a declarat pentru cotidianul israelian Haaretz că Netanyahu este nerecunoscător față de SUA și ignoră ajutorul semnificativ pe care l-a oferit Israelului în ultimele 10 luni de război.

Oficialul a descris, de asemenea, ultimele două conversații dintre cei doi bărbați – una în cadrul unei întâlniri la Casa Albă, acum aproximativ 10 zile, și cealaltă la telefon, săptămâna trecută – ca fiind dificile și tensionate, potrivit Haaretz.

„Biden și-a dat seama că Netanyahu îl mințea despre ostatici,” a declarat oficialul pentru publicație.

„Nu o spune încă public, dar în întâlnirea dintre ei, i-a spus specific, ‘Încetează să mă mai minți.’”

Oficialul a spus că SUA se pregătește să ajute Israelul în fața unui răspuns din partea Iranului și Hezbollahului la asasinatele de săptămâna trecută din Beirut și Teheran, dar a subliniat că nu va exista niciun sprijin pentru acțiuni care să extindă și mai mult conflictul.

„Netanyahu încearcă să prelungească războiul în loc să se concentreze pe cum să ajungă la o înțelegere privind ostaticii,” a spus oficialul. „Ne face mai dificil să continuăm să sprijinim Israelul pe termen lung.”

Haaretz a spus că prim-ministrul israelian a răspuns la rapoartele despre discuțiile tensionate cu Biden printr-un comunicat de presă atribuit biroului său, care a spus: „Prim-ministrul nu se amestecă în politica americană și va colabora cu oricine este ales președinte, la fel cum și el așteaptă ca americanii să nu se amestece în politica israeliană.”

UPDATE ORA 12:00 – „De ce suferim atât de mult?”

Shifa al-Days, o femeie care se adăpostea în curtea Spitalului al-Aqsa atunci când a fost vizată de o dronă israeliană, și-a pierdut fiica în atac.

„Dormeam împreună cu copiii mei în cort,” a declarat al-Days pentru Al Jazeera. „Fiica mea avea și ea un cort separat lângă mine. Dintr-o dată, am auzit bombardamentele, apoi m-am ridicat repede să verific copiii. Am fost șocată când am găsit-o pe fiica mea moartă la intrarea în cort,” a spus ea.

„Cei doi fii ai fiicei mele și-au pierdut mama. De ce suferim atât de mult?” a adăugat ea.

UPDATE ORA 11:00 – Israelul țintește serviciile umanitare din Gaza

Atacul israelian asupra Spitalului Martirii al-Aqsa a ucis cel puțin patru persoane. Dronele israeliene au vizat curtea spitalului peste noapte, unde palestinienii amenajaseră corturi improvizate.

Acest atac a provocat un lanț de distrugeri și un incendiu de mari dimensiuni.

Există dovezi clare că Israelul a intensificat loviturile asupra tuturor zonelor care oferă servicii umanitare.

Spitalul al-Aqsa este unul dintre principalele spitale responsabile pentru furnizarea tratamentului medical pentru sute de mii de palestinieni [deplasati forțat] din zona centrală a Fâșiei Gaza, care a fost vizată pe scară largă în ultimele 24 de ore.

UPDATE ORA 10:00 – Atacatorul din Holon a fost identificat

Atacatorul din Holon a fost identificat ca fiind un bărbat de 34 de ani din Salfit, un oraș din nordul Cisiordaniei ocupate, care a intrat în Israel fără permisiune, conform rapoartelor din media israeliană.

În urma atacului, în care două persoane au fost ucise, forțele israeliene au închis intrarea în Salfit – o măsură care sugerează că forțele israeliene se pregăteau să efectueze un raid în oraș.

„Ce se întâmplă de obicei după astfel de atacuri este că forțele israeliene asediază casa atacatorului, interoghează membrii familiei, prietenii și, de obicei, dărâmă casa ca parte a politicii lor de distrugere a locuințelor palestinienilor considerați responsabili pentru atacuri împotriva țintelor israeliene”, a spus Niba Ibrahim de la Al Jazeera, raportând de la Ramallah.

Ibrahim a adăugat că autoritățile israeliene probabil vor înăspri și permisele de intrare pentru lucrătorii palestinieni care intră în Israel.

UPDATE ORA 09:00 – Ministrul de Externe al Iordaniei va călători în Iran duminica aceasta

Ministrul de Externe al Iordaniei, Ayman Safadi, va călători în Iran duminica aceasta pentru discuții cu omologul său iranian, în contextul tensiunilor regionale amplificate după asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran săptămâna trecută, a raportat agenția de știri iraniană ISNA.

Ministrul iordanian de externe l-a contactat pe Ali Bagheri, ministrul de externe interimar al Iranului, de două ori în ultimele 48 de ore pentru a discuta despre tensiunile regionale generate de asasinarea lui Haniyeh.

UPDATE ORA 08:00 – „Străzile noastre sunt inundate de crime”: Liderul opoziției îl critică pe Ben-Gvir

Liderul opoziției israeliene, Yair Lapid, l-a criticat pe Itamar Ben-Gvir pentru activitatea sa ca ministru al securității naționale.

„De când a preluat funcția, străzile noastre sunt inundate de crime și operațiuni,” a spus Lapid pe X. „În toate standardele, securitatea personală este într-o stare de colaps, poliția este la cel mai jos nivel de până acum, singurul lucru pe care îl face este să participe la interviuri, să înșele și să provoace de dimineața până seara,” a adăugat el.

Comentariile lui Lapid au venit după ce două persoane au fost ucise într-un atac cu cuțitul lângă Tel Aviv. Ben-Gvir a sosit rapid la fața locului, unde a lăudat politica sa controversată de distribuire a armelor și a îndemnat locuitorii să își ia arme.

În urma atacului din 7 octombrie, ministrul de extremă dreapta a ușurat distribuirea armelor către israelieni, inclusiv coloniști, și a relaxat semnificativ legile privind controlul armelor din țară.

UPDATE 02:00 – Canada le spune cetățenilor să evite călătoriile în Israel

Guvernul canadian își avertizează cetățenii să nu călătorească în Israel, spunând că conflictul armat regional pune în pericol securitatea.

„Situația de securitate se poate deteriora și mai mult fără avertisment”, spune Canada într-un aviz de călătorie emis pentru a crește nivelul de risc pentru călătoria în Israel.

„Dacă conflictul armat se intensifică, ar putea afecta capacitatea ta de a pleca prin mijloace comerciale. Poate duce la întreruperi de călătorie, inclusiv închideri ale spațiului aerian și anulări și devieri de zboruri. Nu ar trebui să vă bazați pe Guvernul Canadei pentru o plecare sau o evacuare asistată”, se spune în avizul de călătorie.

UPDATE 01:00 – Rachete multiple lansate spre Israel

Un baraj de rachete a fost lansat spre nordul Israelului, cu numeroase interceptări din Domul de Fier filmate peste Galileea. Hezbollah a revendicat sâmbătă opt atacuri asupra pozițiilor israeliene, dar nu a comentat cel mai recent baraj. Acest lucru vine după ce armata israeliană a revendicat mai multe atacuri asupra sudului Libanului, inclusiv unul care a ucis un luptător Hezbollah în satul Deir Seryan într-o lovitură cu drone.

UPDATE 00:41

UPDATE 00:39

UPDATE 00:38 – Hezbollah lansează rachete asupra lui Kiryat Shmoune

ȘTIREA INIȚIALĂ

Iranul nu își poate permite să nu răspundă la atacul care l-a ucis pe liderul Hamas, Haniyeh, la Teheran, a declarat Ibrahim Fraihat, profesor asociat de soluționare a conflictelor la Institutul Doha, scrie Al Jazeera.

Guvernul iranian are multe în joc dacă nu răspunde, pentru că suveranitatea i-a fost încălcată și, de asemenea, pentru că își va determina poziționarea față de aliații săi – axa de rezistență în regiune – și dacă este capabil să protejeze”, a spus el pentru Al Jazeera.

Fraihat a spus că timpul nu este de partea Iranului, „pentru că nu poate aștepta mult” să se răzbune împotriva atacului.

Citește și