LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 315. Numărul real al morților din Gaza ar putea depăși 50.000

UPDATE ORA 22:00 – Un înalt oficial american spune că numai răzbunările iraniene ar duce probabil să deraieze acordul de încetare a focului acum

Tocmai a fost ridicat un embargo asupra unui briefing oficial al Casei Albe adresat reporterilor s-a încheiat un apel cu liderii Statelor Unite, Qatarului și Egiptului. Și ceea ce au discutat este ceea ce înaltul oficial al administrației numește impulsul pentru a face acest lucru.

[…] Când a fost întrebat de un reporter ce face acest lucru să fie diferit, el a spus că acolo unde au existat lacune, acum există o „propunere de legătură” finală cu privire la fiecare problemă restantă.

Cu alte cuvinte, nu mai există obstacole mari. Au o soluție, acum doar lucrează la detaliile finale.

Deci, concluzia, spune el, este că există o dorință puternică din partea fiecăruia dintre participanți [pentru] „un spirit nou care să conducă acest lucru la concluzie” și singurele obstacole care rămân ar putea fi un fel de atac de represalii din partea Iranului; ceva la care lucrează oficialii administrației în weekend, pentru a se asigura că nu există represalii.

El spune că SUA trimit un mesaj Iranului chiar acum: „Nu faceți așa ceva. Consecințele pentru așa ceva ar fi cataclismice”.

Și dacă Iranul ar trebui să facă așa ceva, ei sunt pregătiți pentru toate situațiile.

UPDATE ORA 21:00 – De ce se va ajunge probabil săptămâna viitoare la un acord de încetare a focului

Zece luni de genocid i-au dat Gazei o lovitură uriașă din partea umanitară; peste 100.000 de victime, mai mult de 40.000 de morți – practic nu mai există ținte de bombardat în Gaza, în ceea ce privește Israelul.

Deci, într-adevăr [pentru Israel], este timpul ca ei să înceteze războiul – războiul și-a pierdut logica, este capătul liniei, așa cum le-au spus americanii israelienilor în ultimele zile, nu are rost să continui cu mai mult la fel când înseamnă zero logică strategică și doar distrugere umanitară.

Al doilea lucru care s-a schimbat este că acum există o amenințare regională a unui război din ce în ce mai extins, care vine să influențeze negocierile și această rundă de discuții, în care iranienii și Hezbollah amenință să se răzbune împotriva Israelului.

În al treilea rând, publicul israelian s-a săturat cu adevărat de minciunile lui Netanyahu. Deși sunt de acord cu el în mai multe lucruri, nu au încredere în el. Și în mod clar, instituția militară israeliană a ieșit deja împotriva lui, spunând că doar menține războiul pentru propriile sale scopuri personale și că el este cel care de fapt amână un acord.

[Și] la două luni de la alegeri, Statele Unite nu vor să fie atrase într-un război mai larg.

UPDATE ORA 20:00 – Biden își exprimă optimismul cu privire la încetarea focului, dar spune că „nu am ajuns încă acolo”

Președintele american Joe Biden a spus că „suntem mai aproape decât am fost vreodată” de o încetare a focului în Gaza „dar nu suntem încă acolo”, deoarece discuțiile în regiune s-au întrerupt până săptămâna viitoare.

„Nu vreau să greșesc nimic… s-ar putea să avem ceva. Dar nu suntem încă acolo”, a spus Biden reporterilor din Biroul Oval al Casei Albe.

„Este mult, mult mai aproape decât era acum trei zile.”

UPDATE ORA 19:00 – Hamas sprijină cererea ONU de pauză umanitară pentru vaccinare

Gruparea armată palestiniană sprijină cererea ONU pentru o pauză umanitară de șapte zile pentru vaccinarea copiilor împotriva poliomielitei, a declarat un membru al biroului politic al grupului, Izzat al-Rishq, într-un comunicat.

Organizația Mondială a Sănătății spune că trebuie să efectueze două runde de campanie de vaccinare împotriva poliomielitei pentru a preveni circulația rapidă a virusului.

Pe 30 iulie, Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că teritoriul palestinian este o  „zonă epidemică de poliomielita” , dând vina pe reapariția virusului pe ofensiva militară a Israelului de 10 luni și distrugerea ca urmare a unităților de sănătate.

UPDATE ORA 18:00 – Palestinienii descriu atacul din Cisiordania ca fiind „brutal”

Muawiya Sedeh, un tată de cinci copii în vârstă de 38 de ani, se afla acasă în satul ocupat Jit din Cisiordania, când casa lui a fost incendiată, unii mascați și mânuind cocktail-uri Molotov, care au intrat joi seară.

El a declarat agenției de presă Reuters că a scăpat împreună cu familia cu doar câteva minute înainte.

„Am fost norocos, a fost o chestiune de minute între viață și moarte”, a spus Sedeh.

Când s-a întors, a spus că israelienii îl batjocoreau spunând: „Ne vom întoarce și te vom ucide!” şi îl îndemnau să meargă în Iordania sau în Siria.

Localnicii au spus că peste 100 de persoane au luat parte la atac, mulți purtând măști și îmbrăcați în negru și păreau bine coordonați, împărțindu-se în grupuri înarmate cu arme și alții care aruncau cu pietre și cocktail-uri Molotov. Un palestinian a fost ucis de focuri de armă în timpul incidentului.

„Am mai văzut atacuri, dar nu într-un mod atât de brutal și organizat”, a spus Hassan Orman, un rezident care a văzut atacul.

„Ceea ce s-a întâmplat este ceva organizat, au planificat zile întregi, aveau arme, gaze lacrimogene, spray cu piper, cuțite, tot felul de arme.”

UPDATE ORA 17:00 – Netanyahu speră că mediatorii pot pune „presiune” pe Hamas să accepte acordul de încetare a focului

Israelul speră că presiunea mediatorilor și a Statelor Unite va duce la acceptarea de către Hamas a încetării focului propus de Israel pe 27 mai, se arată într-un comunicat al biroului lui Netanyahu.

„Israelul apreciază eforturile SUA și ale mediatorilor de a descuraja Hamas de la respingerea acordului privind ostaticii”, se arată într-un comunicat.

„Principiile fundamentale ale Israelului sunt bine cunoscute de mediatori și de SUA, iar Israelul speră că presiunea lor va determina Hamas să accepte principiile din 27 mai, astfel încât detaliile acordului să poată fi implementate”.

Hamas a spus că dorește ca mediatorii să facă presiuni asupra Israelului pentru a accepta planul propus de Biden pe 31 mai. Netanyahu ar fi căutat mai multe condiții noi pentru încetarea focului de atunci.

Acest explicator intră în mai multe detalii despre fundalul negocierilor de încetare a focului.

UPDATE ORA 16:00 – Pericol de escaladare a atacurilor israeliene

Un purtător de cuvânt al biroului președintelui palestinian a avertizat despre pericolele escaladării atacurilor israelienilor asupra satului ocupat Jit din Cisiordania, a raportat agenția de presă Wafa.

Potrivit Wafa, Nabil Abu Rudeineh a spus că atacurile au fost „rezultatul războiului continuu de exterminare purtat de statul de ocupație israelian împotriva poporului nostru”.

Un palestinian a fost ucis și mai multe persoane au fost rănite după ce zeci de israelieni au atacat în Jit.

Zeci de israelieni mascați, unii înarmați, au aruncat cu pietre și cocktail-uri Molotov în timp ce au luat cu asalt satul, dând foc mai multor mașini și distrugând proprietăți. Au atacat și orașul Huwara.

UPDATE ORA 15:00 – Discuțiile de încetare a focului par să decurgă bine

Declarațiile [de încetare a focului] sugerează că mediatorii sunt mult mai optimiști astăzi.

Ei vorbesc despre „reducerea decalajelor”.

Când vine vorba de implementarea fie a acordului-cadru, care a fost prezentat de președintele american Joe Biden la sfârșitul lunii mai și convenit cu Hamas la începutul lunii iulie, fie a oricărui tip de acord modificat care a venit ulterior, există încă multe întrebări și nu prea multe răspunsuri la ora asta.

Vor fi echipe tehnice care vor lucra la asta în cursul săptămânii viitoare. Va avea loc o altă întâlnire la Cairo înainte de sfârșitul săptămânii viitoare.

Dar acum se pare că există un impuls – și acesta în sine este un pas mare, pozitiv, având în vedere unde ne aflam acum doar 24 de ore, când nu eram siguri exact ce se întâmplă în spatele ușilor închise.

UPDATE ORA 14:00 – Trei copii uciși în atacul asupra al-Mawasi

Un atac militar israelian a lovit o tabără de corturi în zona al-Mawasi din sudul Gazei, relatează colegii noștri de la Al Jazeera Arabic.

Atacul a ucis cel puțin patru persoane, inclusiv trei copii, au spus ei.

UPDATE ORA 13:00 – Armata israeliană spune că a lovit luptători, clădiri din sudul Libanului

Soldații au direcționat o aeronavă să atace o clădire în care luptătorii grupului Hezbollah operau în zona Aitaroun, se arată într-un comunicat al armatei.

Armata a spus că forțele israeliene au bombardat și zonele Leida și Kfar Kila din sudul Libanului.

UPDATE ORA 12:00 – Hezbollah a lansat un videoclip în care amenință Israelul cu atacuri cu rachete

Hezbollah a lansat un videoclip care pare să arate un complex militar subteran echipat cu rachete grele și lansatoare.

În videoclipul de patru minute, bărbați înarmați sunt văzuți instalând rachetele într-o instalație asemănătoare tunelului, în timp ce vocea liderului Hezbollah Hassan Nasrallah pare să cânte în fundal.

„Rachetele sunt plasate, desfășurate și concentrate asupra țintelor”, spune vocea.

„Dacă Israelul impune un război Libanului, Israelul se va confrunta cu un destin și o realitate la care nu se aștepta”.

UPDATE ORA 11:00 – Noile ordine de evacuare ale Israelului comprimă populația strămutată

Israelul continuă să micșoreze dimensiunea zonei umanitare din Gaza.

În ultima jumătate de oră, armata israeliană a emis noi ordine de evacuare pentru locuitorii unor părți din Khan Younis și Deir el-Balah.

Vom continua să monitorizăm cum evoluează situația. Acest lucru adaugă cu siguranță o presiune asupra unei zone umanitare deja mici.

UPDATE ORA 10:00 – Dronă militară israeliană bombardează un grup de oameni în orașul Gaza

O dronă militară israeliană a bombardat un grup de palestinieni în apropierea Turnului al-Tabbaa din zona As-Saraya Junction din orașul Gaza, ucigând cel puțin două persoane și rănind încă cinci, potrivit rapoartelor presei locale.

UPDATE ORA 09:00 – Avioane israeliene bombardează 30 de locuri în Gaza în ultima zi

Au fost efectuate atacuri asupra clădirilor militare, a echipelor de luptă și a altor ținte, potrivit unui comunicat militar.

Potrivit acestuia, trupele care operau în orașul sudic Khan Younis au bombardat și au efectuat atacuri aeriene în mai multe zone de unde au fost lansate rachete asupra trupelor.

Soldații au atacat și o clădire din Khan Younis, unde au găsit un depozit de arme, inclusiv RPG-uri și dispozitive explozive, a adăugat armata.

UPDATE ORA 08:00 – Cadavrele copiilor palestinieni au fost confiscate de forțele israeliene

Armata israeliană a confiscat și continuă să rețină de la familii cadavrele a 35 de copii palestinieni uciși în teritoriul ocupat din 2016, a declarat un grup pentru drepturile copilului.

Încălcând legea internațională umanitară și a drepturilor omului, autoritățile israeliene continuă să rețină rămășițele copiilor palestinieni uciși în ceea ce familiile îndurerate văd drept un act de „pedeapsă colectivă”.

Cel mai recent cadavru al unui copil luat de forțele israeliene a fost cel al tânărului Shadi Wissam Mohammad Shiha, în vârstă de 16 ani, care a fost ucis de focul unui lunetist israelian, marți seara, în satul Anata, la nord-est de Ierusalim, în timp ce își închidea proprietatea familiei.

„Copiii palestinieni nu se pot odihni nici măcar după moarte, deoarece autoritățile israeliene continuă să rețină cadavrele lor pe termen nelimitat”, a spus organizația într-un comunicat.

UPDATE ORA 07:00 – Armata israeliană atacă locuri din sudul Libanului

Avioanele de luptă israeliene și artileria au lovit peste noapte locații din sudul Libanului, inclusiv o clădire folosită de Hezbollah în satul Kfar Kila și locații din satele Rmeish și Ramyah.

UPDATE ORA 06:00 – Grupările pentru drepturile israeliene reacționează cu repulsie față de „terorismul pur al coloniștilor”

Grupurile pentru drepturile omului și activiștii din Israel au acuzat guvernul premierului Benjamin Netanyahu pentru că a sprijinit și sponsorizat violența colonilor în urma atacurilor asupra unui sat și oraș ocupat din Cisiordania, în timpul cărora un palestinian de 23 de ani a fost ucis.

„Acesta este terorism pur al coloniștilor – susținut de stat, sponsorizat de guvernul nostru”, a declarat organizația Peace Now pe rețelele de socializare.

Organizația Mistaclim, care este formată din israelieni care se opun ocupării teritoriului palestinian, a spus: „Acesta nu este un eveniment naționalist, ci un atac terorist”.

„Până acum – 0 arestări”, a adăugat acesta.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Bilanțul oficial al morților din Gaza a depășit 40.000, dar alte 10 000 de persoane sunt încă date dispărute sub dărâmăturile clădirilor prăbușite, a declarat biroul media al guvernului Hamas în cadrul unei conferințe de presă.

Acesta a declarat că bilanțul oficial al deceselor include doar victimele care au fost aduse la spitale, dar că mai multe cadavre urmează să fie recuperate, ceea ce înseamnă că numărul real al deceselor ar putea depăși 50.000.

Acesta a adăugat că 92 401 persoane au fost rănite, dintre care multe nu au putut primi tratament medical din cauza prăbușirii sistemului de sănătate.

Exit mobile version