• Alte mii de persoane au părăsit nordul Gaza spre sud, afirmă armata israeliană.
  • O rută a fost deschisă timp de cinci ore astăzi – a cincea zi consecutivă în care a fost în funcțiune.
  • De săptămâni întregi, Israelul le-a spus locuitorilor din nordul Gaza să se îndrepte spre sud, afirmând că este mai sigur.

23.00-14 palestinieni au fost uciși în ciocniri în orașul din Cisiordania

Paisprezece palestinieni au fost uciși într-un raid israelian asupra taberei de refugiați din Jenin, în Cisiordania ocupată, anunță Ministerul palestinian al Sănătății.

Acesta a precizat că alți cel puțin 20 de oameni au fost răniți în asaltul care, potrivit rezidenților, a implicat două atacuri cu drone.

22.00-ONU spune că trebuie să coordoneze orice pauză a luptelor

Un purtător de cuvânt al ONU a declarat că orice încetare a luptelor dintre Israel și Hamas în Fâșia Gaza în scopuri umanitare ar trebui, în mod ideal, să fie coordonată cu Națiunile Unite.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că o pauză ar trebui să fie convenită de toate părțile implicate în conflict și coordonată de ONU „pentru a fi cu adevărat eficientă”.

21.00-Israelul ia „măsuri precise” pentru a le permite locuitorilor din Gaza să fugă – ministrul apărării

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat jurnaliștilor că armata întreprinde „măsuri localizate și punctuale” în Gaza pentru a le permite palestinienilor să fugă de luptele dintre forțele israeliene și Hamas.

Cu toate acestea, el nu a răspuns direct la o întrebare referitoare la comentariile unui purtător de cuvânt al Casei Albe, care a afirmat că vor exista pauze zilnice de patru ore în nordul Gaza.

El a repetat linia guvernului israelian potrivit căreia războiul va continua până când Hamas va fi răsturnat și până când ostaticii deținuți în Gaza vor fi eliberați.

Peste 200 de persoane au fost luate ostatice de către Hamas la 7 octombrie. Doar patru au fost eliberate până în prezent.

20.00-Gruparea palestiniană Jihadul Islamic difuzează o înregistrare video cu ostaticii

Aripa armată a grupării palestiniene Jihadul Islamic, din Gaza, a difuzat o înregistrare video cu doi ostatici israelieni – o femeie în vârstă și un băiat.

19.00- Ben Gvir: „Cabinetul de război” nu este autorizat să permită un armistițiu în război timp de patru ore pe zi.

18.00- Casa Albă anunță că Israelul își va opri raidurile în nordul Gazei timp de patru ore pe zi

Purtătorul de cuvânt al NSC, John Kirby, spune acum în briefingul online că Israelul a fost de acord să implementeze „pauze de 4 ore în zonele din nordul Gaza în fiecare zi”

Casa Albă: Israelul va anunța data opririi raidurilor cu trei ore înainte de a începe

„Israelienii ne-au spus că nu vor avea loc operațiuni militare în aceste zone pe durata pauzei și că acest proces începe astăzi”, a declarat Kirby.

Kirby a adăugat că Israelul a informat SUA că nu vor avea loc operațiuni militare în aceste zone pe durata pauzelor și că a fost de acord, de asemenea, să deschidă două coridoare umanitare din nordul spre sudul Gaza. Cu unul a fost deja deschis, un altul va fi pe drumul de coastă.

Casa Albă: Credem că armistițiile temporare sunt un pas în direcția bună

PMO:

Luptele continuă și nu va exista încetare a focului fără eliberarea ostaticilor noștri

17.00 -Israelul a cerut clarificări de la AP, Reuters, CNN și New York Times cu privire la faptul că fotografii lor au fost în apropierea Hamas în timpul atacului din 7 octombrie

Autoritățile israeliene i-au numit pe fotografi „complici la crime împotriva umanității” și au remarcat că acțiunile lor au încălcat toate liniile roșii etice.

O fotografie a unui reporter CNN (în dreapta în cadru) cu unul dintre liderii Hamas, Yahya Sinwar, este difuzată pe scară largă pe rețelele de socializare și mass-media israeliene. Se pare că postul american l-a suspendat deja pe fotograf.

Reuters a negat informațiile conform cărora ar fi avut cunoștințe în avans despre atacul Hamas din 7 octombrie.

Agenția a menționat că a achiziționat primele fotografii din zona de conflict de la freelanceri care nu lucraseră anterior cu Reuters.

16.00 – O întâlnire trilaterală a avut loc joi în Qatar între șefii CIA și Mossad și prim-ministrul Qatar

Reuters raportează că o întâlnire trilaterală a avut loc joi în Qatar între șefii CIA și Mossad și prim-ministrul Qatar pentru a discuta despre parametrii unui acord pentru eliberarea ostaticilor și o pauză în atacurile israeliene asupra Gaza.

Citând o sursă despre care se spune că va fi informată cu privire la întâlnire, Reuters a spus că discuțiile au inclus și o discuție privind permiterea importurilor umanitare de combustibil în Gaza.

15.00 – Șeful NATO: Aliații NATO susțin pauzele umanitare în războiul din Gaza

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că aliații NATO susțin pauzele umanitare în războiul dintre Israel și Hamas pentru a permite ca ajutoarele să ajungă în Gaza.

Dreptul internațional trebuie respectat și civilii trebuie să fie protejați în conflict, a declarat el reporterilor la Berlin, adresându-se presei înainte de o întâlnire cu cancelarul german Olaf Scholz.

„Războiul din Gaza nu trebuie să se transforme într-un conflict regional major. Iranul și Hezbollah trebuie să rămână în afara acestei lupte”, a adăugat el.

14.00 – Ministerul condus de Hamas din Gaza spune că 12 au fost uciși în atacurile aeriene israeliene la Deir al-Balah

Ministerul de Interne condus de Hamas din Gaza spune că 12 palestinieni au fost uciși și zeci au fost răniți în urma atacurilor aeriene israeliene pe o stradă din Deir al-Balah.

Deir al-Balah se află în regiunea centrală a Fâșiei Gaza, între orașul Gaza și Khan Younis. IDF nu a comentat incidentul specific – dar afirmă că atacurile sale vizează infrastructura și luptătorii Hamas.

13.00 – Israelul redeschide drumul pentru ca locuitorii din Gaza să se deplaseze spre sud

Armata israeliană spune că a redeschis astăzi un coridor de evacuare pentru a permite civililor din nordul Gazei (unde are loc o mare parte din război) să se deplaseze în sud.

Forțele de Apărare Israelului – care le-au spus gazaenilor să facă acest lucru de săptămâni întregi – spun că aceasta va fi a cincea zi consecutivă în care coridorul Salah al-Din este deschis.

Avichay Adraee, purtătorul de cuvânt al armatei pentru mass-media arabă, a declarat la X că deplasarea pe drumul principal care traversează Gaza va fi permisă între 10:00 ora locală (08:00 GMT) și 16:00. E cu o oră mai mult decât ieri.

Ieri, aproximativ 50.000 de oameni au reușit să evacueze nordul pe acest drum, a declarat agenția umanitară a ONU OCHA – cel mai mare număr într-o singură zi de la deschiderea coridorului duminică.

12.00 – Hamas susține că a distrus vehicule și buldozer israelieni

Hamas a dat acum și o actualizare, cu aripa sa militară, Brigăzile Al-Qassam, susținând că are:

  • Au distrus trei vehicule israeliene și un buldozer în apropiere de tabăra Al-Shati, cunoscută și sub numele de tabăra de pe plajă.
  • A distrus un tanc israelian la nord de Sheikh Radwan în orașul Gaza
  • A distrus un tanc israelian în Al-Tawam, la nord de orașul Gaza
  • Între timp, Brigăzile Al-Quds – din grupul Jihad Islamic Palestinian – susțin că au bombardat vehicule israeliene în complexul Ansar din orașul Gaza.

11.00 -Cele mai recente imagini din Gaza după mai multe lovituri peste noapte

Au fost mai multe lupte în Fâșia Gaza peste noapte – și au început să apară imagini în această dimineață cu oameni care caută printre moloz.

Armata israeliană spune că a lovit un post militar al Hamas în nord. Ministerul palestinian de Interne condus de Hamas spune că șase persoane au fost ucise peste noapte când o casă a fost bombardată în Khan Younis, iar altele au fost rănite în loviturile asupra orașului Gaza și în tabăra de refugiați Jabalia, în nordul Gazei.

10.30 – Doi israelieni au fost împușcați în noaptea de joi în timp ce conduceau în nordul Cisiordaniei

Doi israelieni au fost împușcați în noaptea de joi în timp ce conduceau în nordul Cisiordaniei, relatează Associated Press, citând presa israeliană. Un copil aflat pe bancheta din spate a mașinii a fost nevătămat, spun rapoartele.

A fost al doilea atac cu împușcături asupra șoferilor israelieni în Cisiordania într-o săptămână. La 2 noiembrie, un bărbat israelian a fost ucis după ce mașina lui a fost împușcată, apoi s-a prăbușit și s-a răsturnat.

Peste 160 de palestinieni au fost uciși în Cisiordania ocupată de Israel de la începutul războiului, în principal în timpul protestelor și luptelor cu forțele israeliene în timpul raidurilor de arestare, relatează AP.

10.00 – Widodo va vorbi cu președintele Biden

Președintele Indoneziei Joko Widodo a declarat joi că îi va comunica președintelui Joe Biden în întâlnirea lor de luni că conflictul din Orientul Mijlociu ar trebui oprit.

Jokowi, așa cum este cunoscut liderul indonezian, urmează să zboare vineri la Riad pentru un summit internațional despre război.

09.30 – Forțele de apărare israeliene susțin că un bastion cheie al Hamas a fost securizat după 10 ore de luptă

Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că a securizat un bastion cheie al Hamas după o bătălie de 10 ore.

Trupele aparținând Brigăzii Nahal, una dintre principalele unități de infanterie ale FDI, au securizat ceea ce a numit o fortăreață numită „Avanpost 17″ în Jabaliya de Vest, în nordul Gaza.

FDI a declarat că s-a angajat în lupte „deasupra solului și pe o rută subterană”, sugerând că Hamas ar fi putut folosi o parte din vasta sa rețea de tuneluri în timpul bătăliei.

„Luptătorii au finalizat preluarea avanpostului după 10 ore de lupte, în timpul cărora au eliminat teroriști, au confiscat multe arme, au descoperit puțuri de tuneluri teroriste, inclusiv un puț situat lângă o grădiniță și care duce la un traseu subteran extins”, se arată într-o actualizare.

09.00 – Politicienii se îndreaptă spre Franța pentru a discuta despre ajutorul pentru Gaza

Aproximativ 80 de țări și organizații internaționale se vor reuni la Paris în cursul zilei de astăzi pentru a discuta despre modalitățile de a trimite ajutoare umanitare către populația din Gaza.

Guvernul francez este gazda conferinței, care va avea ca scop restabilirea aprovizionării cu apă, combustibil și electricitate în Gaza, asigurându-se în același timp că ajutorul nu este deturnat către Hamas.

Vor fi prezente delegații din câteva națiuni arabe, inclusiv din partea Autorității Palestiniene, care guvernează Cisiordania, și din partea Egiptului. Vor participa, de asemenea, șefi ai UE și unii lideri europeni.

08.00 – Condițiile nu sunt favorabile pentru agențiile umanitare: Șeful ICRC din Gaza

Un convoi umanitar care livra provizii medicale vitale pentru spitalul Al-Quds din sudul Fâșiei Gaza a fost lovit direct, iar unul dintre șoferii camionului a fost la „câțiva centimetri” de moarte, a declarat pentru BBC șeful biroului ICRC din Gaza.

„Sincer, condițiile nu sunt propice pentru ca umanitarii să lucreze în acest moment, ca să nu mai vorbim de a trăi”, a declarat William Schomburg, care făcea parte și el din convoiul de ajutoare, la emisiunea Newshour de la BBC.

„Avem nevoie de un nivel de bază de siguranță și de provizii. De asemenea, trebuie să ne putem asigura că putem face rotația personalului”, a precizat el, adăugând că spitalele rămân fără combustibil, în timp ce căutarea de apă potabilă a devenit o provocare zilnică. „În prezent, niciun loc din Gaza nu este sigur”, a adăugat Schomburg.

07.00 – Armata israeliană afirmă că a distrus 130 de tuneluri Hamas în Gaza

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că armata a distrus 130 de puțuri de tuneluri Hamas de la începutul ofensivei sale terestre în Gaza.

„Geniștii de luptă ai IDF lucrează în prezent pentru a expune și distruge infrastructura teroristă Hamas din Gaza, inclusiv tunelurile. Depozitele de apă și oxigen descoperite în interiorul tunelurilor indică pregătirile Hamas pentru șederi prelungite în subteran”, a precizat FDI într-un comunicat.

Miercuri, acesta a declarat că a distrus un tunel al Hamas în apropierea unei școli sponsorizate de UNRWA în zona Beit Hanoun din nordul Gaza.

FDI a făcut această afirmație într-o declarație publicată miercuri și a distribuit, de asemenea, o înregistrare video care ar fi arătat distrugerea „în apropierea școlii” prin intermediul unei camere cu dronă.

03:00 – Israelul susține că a distrus 130 de ascunzători ale Hamas în Gaza

Armata israeliană susține că a distrus 130 de ascunzători ale Hamas. Israelul continuă „extinderea” operațiunii sale terestre în Gaza.

„Militarii noștri luptă în Gaza pentru a înlătura insurgența. Odată cu extinderea operațiunii terestre din Fâșia Gaza, soldații zădărnicesc infrastructura teroristă a Hamas”, au declarat oficialii armatei israeliene printr-un comunicat.

02:00 – Netanyahu: Nicio încetare a focului până la eliberarea ostaticilor noștri

„Aș dori să oprim tot felul de zvonuri false pe care le auzim din tot felul de direcții și să reiterez un lucru clar: nu va exista o încetare a focului fără eliberarea ostaticilor noștri”, declarat premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

01:00 – Hamas a pierdut controlul în nordul Gazei

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a declarat că Hamas a pierdut controlul asupra nordului Gaza.

FDI a declarat anterior că forțele sale terestre au împărțit Gaza în două, declarând că acum există Gaza de nord și Gaza de sud.

00:00 – Șeful ONU pentru drepturile omului acuză Hamas și Israel de crime de război

Șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, s-a aflat la punctul de trecere Rafah din Egipt, unde a acuzat atât Israelul, cât și Hamas de comiterea de crime de război.

„În Rafah, am fost martor la porțile unui coșmar viu. Un coșmar în care oamenii s-au sufocat sub bombardamente persistente, își jelesc familiile, se luptă pentru apă, pentru hrană, pentru electricitate și combustibil. Colegii mei se numără printre cei prinși în capcană și printre cei care și-au pierdut membrii familiei, suferind nopți nedormite, pline de agonie, angoasă și disperare.”

„Acțiunile unei părți nu o absolvă pe cealaltă parte de obligațiile sale în temeiul dreptului umanitar internațional. Atacurile împotriva unităților medicale, a personalului medical și a răniților și bolnavilor sunt interzise.”

El a mai spus: „Ceea ce vor extremiștii să facem este să privim lumea în alb-negru, fără nicio perspectivă asupra durerii de cealaltă parte. Nu ne putem lăsa conduși în această viziune monocromă a lumii.”

Citește și