• Trei persoane au fost rănite în urma unui raid efectuat de forțele din Israel în orașul Beit Yahoun.
  • Printre cei răniți se numără o fată de 13 ani cu răni grave, care a fost transportată la spital.
  • Confruntările dintre Israel și Hezbollah continuă, cu temeri globale crescute privind escaladarea conflictului regional.

UPDATE ORA 21:00 – Netanyahu își cere „iertare” pentru că nu a salvat captivi israelieni

Netanyahu spune că își cere iertare pentru că nu a reușit să salveze șase prizonieri ale căror corpuri au fost recuperate dintr-un tunel din Gaza la sfârșitul săptămânii.

„Vă cer iertare pentru că nu i-am adus înapoi în viață”, a declarat Netanyahu în timpul unei conferințe de presă televizate.

„Am fost aproape, dar nu am reușit. Hamas va plăti un preț foarte mare pentru acest lucru”.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

UPDATE ORA 20:00 – O lovitură israeliană a ucis două persoane în sudul Libanului

Ministerul Sănătății din Liban a confirmat că un atac israelian asupra unui vehicul în sudul Libanului a ucis două persoane.

Forța Interimară a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL) a declarat că una dintre persoanele ucise lucra pentru o companie de curățenie contractată de aceasta.

„Lovitura inamicului israelian care a vizat o mașină în Naqoura a făcut doi morți”, a declarat ministerul.

Un purtător de cuvânt al UNIFIL a declarat că „un vehicul condus de un angajat al unei companii de curățenie a fost vizat de o lovitură pe drumul Tyre-Naqoura”, adăugând că această companie a fost contractată de forța de menținere a păcii.

„Atacurile asupra civililor sunt încălcări ale dreptului internațional umanitar. Ele trebuie să înceteze. Încă o dată, îndemnăm toți actorii să depună armele”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Hezbollah și forțele israeliene au avut schimburi de focuri transfrontaliere aproape zilnice de la începutul războiului din Gaza, anul trecut.

UPDATE ORA 19:00 – Biden spune că este aproape de prezentarea acordului final pentru Gaza

Vorbind cu reporterii la Casa Albă, Biden a declarat că este aproape de a prezenta o propunere finală pentru un acord de eliberare a prizonierilor deținuți în Gaza.

La sfârșitul săptămânii, forțele israeliene au recuperat din Gaza cadavrele a șase prizonieri, inclusiv Hersh Goldberg-Polin, un americano-israelian de 23 de ani. Acest lucru a stârnit critici la adresa strategiei administrației Biden de încetare a focului în Gaza și a sporit presiunea exercitată de israelieni asupra lui Netanyahu pentru a aduce înapoi prizonierii rămași.

Întrebat dacă este de părere că Netanyahu face suficient pentru a obține un acord privind ostaticii, Biden a răspuns: „Nu”.

El nu a detaliat. Întrebat dacă intenționează să prezinte o înțelegere finală ambelor părți în această săptămână, Biden a spus: „Suntem foarte aproape de asta”.

UPDATE ORA 18:00 – Un oficial israelian respinge comentariile lui Biden

În urma comentariului lui Biden conform căruia Netanyahu nu a făcut suficient pentru a obține un acord de încetare a focului cu Hamas, presa israeliană citează un oficial israelian de rang înalt care a declarat că remarcile lui Biden au fost „derutante”.

Oficialul, care face parte din biroul lui Netanyahu, a declarat că premierul a fost de acord cu propunerea SUA „încă de la 31 mai și cu propunerea de tranziție a SUA la 16 august”.

Comentariul lui Biden „este deosebit de periculos atunci când este făcut la doar câteva zile după ce Hamas a executat șase ostatici israelieni, inclusiv un cetățean american”, a adăugat oficialul.

Cu toate acestea, propunerea americană din 31 mai la care se referă oficialul a fost un discurs al lui Biden în care au fost împărtășite detalii ale acordului privind prizonierii, care nu a inclus cererea Israelului de a menține controlul asupra coridorului Philidephi.

Această cerere, formulată de Netanyahu, a fost făcută abia în iulie și a devenit de atunci un obstacol-cheie în asigurarea unui acord.

Canalul 12 din Israel a citat, de asemenea, Autoritatea israeliană pentru prizonieri din Gaza, afirmând că comentariile lui Biden sunt dovada că Netanyahu obstrucționează acordul.

UPDATE ORA 17:00 – Un atac aerian israelian a vizat poarta spitalului Al-Aqsa

Încă de la primele ore ale dimineții, cerul din zona centrală, mai ales deasupra spitalului, a fost împânzit de numeroase drone.

Este o explozie masivă. Praful și resturile au acoperit părțile principale ale spitalului. Acesta este un drum cu o lățime de aproximativ opt metri, iar vizavi de poartă se află o casă care a fost bombardată la începutul războiului.

UPDATE ORA 16:00 – Poliția israeliană arestează protestatari în Tel Aviv

Poliția israeliană a arestat câțiva protestatari la Tel Aviv, în timp ce sute de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere guvernului să accepte un acord de încetare a focului pentru returnarea prizonierilor deținuți în Gaza.

Principalul sindicat din țară a cerut, de asemenea, ca lucrătorii să facă grevă astăzi, exercitând presiuni economice asupra guvernului.

Apelul a venit după ce armata a anunțat că a recuperat cadavrele a șase prizonieri din Gaza în cursul weekendului, înfuriind familiile prizonierilor care spun că cei care au murit ar fi putut fi încă în viață dacă guvernul ar fi fost de acord cu un acord.

UPDATE ORA 15:00 – Mai multe despre ordinul instanței israeliene de a pune capăt grevei generale

Președintele sindicatului Histadrut a declarat că a instruit lucrătorii să se întoarcă la muncă în urma ordinului unui tribunal israelian al muncii de a pune capăt grevei generale până la ora 14:30, relatează postul de presă israelian N12.

„Trăim într-un stat de drept și respectăm decizia instanței. Prin urmare, le ordon tuturor să se întoarcă la muncă la ora 14:30”, a declarat Arnon Bar-David, potrivit N12.

„Este important să subliniez că greva de identificare a fost o mișcare importantă și o susțin”.

UPDATE ORA 14:00 – Curtea israeliană ordonă încetarea grevei la nivel național

Tribunalul de Muncă al Israelului din Tel Aviv a decis că greva în curs de desfășurare în toată țara trebuie să se încheie la ora 14:30 (11:30 GMT), potrivit presei locale.

Guvernul israelian a depus astăzi o ordonanță împotriva unei greve generale a unuia dintre cele mai mari sindicate din țară, Histardrut. Greva a fost declarată pentru a face presiuni asupra guvernului să accepte un acord de încetare a focului în Gaza, după ce moartea a șase prizonieri ținuți de Hamas a declanșat proteste în masă în întreaga țară.

UPDATE ORA 13:00 – Oficialul Hamas spune că Netanyahu blochează acordul de încetare a focului din Gaza

Oficialul Hamas Khalil al-Hayya a declarat că grupul a fost gata să semneze un acord de încetare a focului pentru Gaza, dar Netanyahu a împiedicat acest lucru.

„Ultima propunere israeliană a fost prezentată pe 27 mai. A fost prezentată de ocupația israeliană și adoptată de Biden cuvânt cu cuvânt. SUA au mers și la Consiliul de Securitate și a fost adoptat acolo. Hamas a salutat principiile prezentate de Biden și decizia Consiliului de Securitate. Ne așteptam la o oportunitate pentru un acord. Am fost de acord cu discuțiile”, a spus al-Hayya, care conduce echipa de negocieri a Hamas.

Cu toate acestea, Israelul a început să se sustragă oricărui acord, Netanyahu impunând noi condiții și susținând „în mod fals” că Hamas a respins propunerea, a spus al-Hayya. „De fapt, am fost de acord cu propunerea Israelului care a fost prezentată pe 29 mai”, a spus el. „Am trimis întrebări doar mediatorilor care au confirmat că toate întrebările noastre sunt aprobate.”

UPDATE ORA 12:00 – Proiectile au lovit nava în largul coastei Yemenului

Două proiectile au lovit o navă comercială în largul guvernoratului Hodeidah din Yemen, a declarat agenția britanică de securitate maritimă, raportând că echipajul este în siguranță și evaluând avariile.

Operațiunile de comerț maritim al Regatului Unit (UKMTO) a declarat că nava a raportat că a fost „lovită de două proiectile necunoscute” înainte ca „o a treia explozie să aibă loc în apropiere”. „Controlul daunelor este în curs”, a spus UKMTO, adăugând că „nu există victime la bord și nava se îndreaptă către următorul său port de escală”.

Nu a existat nicio revendicare a răspunderii pentru presupusul atac în zona în care grupul Houthi din Yemen a vizat nave despre care spune că sunt legate de Israel într-o campanie de solidaritate cu palestinienii.

UPDATE ORA 11:00 – Ministrul de Externe al Israelului dă vina pe Hamas pentru decesele captive

Reacționând la moartea a șase prizonieri israelieni, Israel Katz spune că țara sa va răspunde cu „forță totală”.

„Hamas este responsabil și va plăti întregul preț”, a postat Israel Katz pe X.

Duminică, armata israeliană a anunțat recuperarea cadavrelor captivilor dintr-un tunel din sudul Gazei, pe fondul atacului său mortal asupra enclavei palestiniene.

Anterior, un oficial înalt al Hamas, Izzat al-Risheq, a declarat că captivii au fost uciși în raidurile aeriene israeliene. Reprezentantul israelian al ONU, Danny Danon, a solicitat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a aborda situația captivilor care sunt încă deținuți în Gaza.

UPDATE ORA 10:00 – Guvernul israelian solicită o hotărâre judecătorească împotriva grevei Histadrut

The Times of Israel și Ynet News relatează că Netanyahu și Smotrich au depus o cerere în instanță prin care solicită o hotărâre împotriva grevei în curs, declarată de sindicatul Histadrut.

Cererea a solicitat instanței să declare că greva „anunțată de președintele Histadrut, privind toți angajații statului, nu este o grevă pentru un conflict colectiv de muncă și este, prin urmare, o grevă politică”.

UPDATE ORA 09:00 – Trei morți în urma unui atac israelian asupra orașului Gaza

Un purtător de cuvânt al Apărării Civile Palestiniene din Gaza a declarat că victimele au fost ucise după ce forțele israeliene au bombardat un vehicul în fața clinicii Remal din nordul orașului Gaza.

Mahmoud Basal a declarat că un număr necunoscut de persoane au fost, de asemenea, rănite în atac.

UPDATE ORA 08:00 – Liderii Malaeziei și Noii Zeelande fac apel la o încetare imediată a focului în Gaza

Premierul Malaeziei, Anwar Ibrahim, și omologul său din Noua Zeelandă, Chris Luxon, au făcut acest apel în timpul unei conferințe de presă comune în capitala Malaeziei, Kuala Lumpur.

„Amândoi suntem foarte uniți în a solicita o încetare imediată a focului, aducerea părților în jurul mesei de negocieri și găsirea unei soluții cu două state”, a declarat Luxon reporterilor.

Anwar a declarat că perspectivele pentru o încetare a focului nu par încurajatoare în prezent, afirmând că există o lipsă de angajament din partea țărilor, în special a SUA, care și-ar putea exercita influența pentru a opri conflictul.

UPDATE ORA 07:00 – Israelul bombardează mai multe orașe din sudul Libanului

Armata israeliană a declarat că avioanele sale de luptă au bombardat un lansator de rachete Hezbollah în Bint Jabal, în sudul Libanului, și au efectuat atacuri de artilerie asupra Kfarchouba și Shebaa,

Mai devreme duminică, avioanele israeliene au lovit, de asemenea, un alt lansator de rachete Hezbollah în Ayta al-Shaab, în sudul Libanului, precum și clădirile grupării din Beit Lif, Taybeh și Odaisseh.

UPDATE 2:00

Zeci de mii de israelieni au ieșit pe străzi duminică seara, după ce alți șase ostatici au fost găsiți morți în Gaza, scandând „Acum! Acum!” și cerându-i prim-ministrului Benjamin Netanyahu să ajungă la o încetare a focului cu Hamas pentru a-i aduce acasă pe ostatici.

Manifestația în masă a părut a fi cea mai mare demonstrație de acest gen din ultimele 11 luni de război.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Trei persoane au fost rănite atunci când forțele din Israel au efectuat un raid în orașul Beit Yahoun din sudul Libanului, potrivit oficialilor din domeniul sănătății.

Agenția națională de știri din Liban a raportat că printre răniți se numără o fată de 13 ani cu răni grave, care a fost transportată la spital, precum și două fete de 10 și 16 ani care au fost, de asemenea, internate.

Cele două părți se confruntă de luni de zile cu atacuri reciproce. Temerile globale privind un conflict regional total s-au multiplicat după asasinarea, luna trecută, a șefului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran.

Citește și