LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 334. Armata israeliană a confirmat atacul asupra Colegiului Numaa din orașul Gaza

UPDATE ORA 22:00 – Netanyahu refuză din nou să părăsească coridorul Philadelphi

Israelul nu își va retrage soldații din zona de frontieră dintre sudul Gazei și Egipt până când nu va exista o garanție că aceasta nu va putea fi folosită niciodată de Hamas, a declarat Netanyahu într-o conferință de presă la Ierusalim.

„Până când acest lucru se va întâmpla, vom rămâne acolo”, a spus el.

Acesta este ultimul refuz al lui Netanyahu de a retrage forțele israeliene din coridorul Philadelphi, o problemă care a devenit un obstacol major în calea obținerii unei încetări a focului în Gaza.

UPDATE ORA 21:00 – Doi morți și 11 răniți în bombardamentul israelian asupra orașului Gaza

Apărarea civilă din Gaza raportează că două persoane au fost ucise și alte 11 au fost rănite atunci când forțele israeliene au vizat locuința familiei al-Ladawi situată în cartierul Zeitoun din orașul Gaza, situat în nordul Fâșiei Gaza.

UPDATE ORA 20:00 – Ministerul Sănătății din Liban afirmă că o femeie a murit în urma loviturilor israeliene

Ministerul Sănătății din Liban a declarat că loviturile israeliene au ucis o femeie și au rănit alte cinci persoane în sudul țării.

Israelul și Hezbollah-ul libanez fac schimb de focuri transfrontaliere aproape zilnic din 7 octombrie.

„Tirurile de artilerie ale inamicului israelian care au vizat localitatea Qabrikha au ucis o femeie și au rănit alte două persoane, inclusiv un copil de 12 ani”, a declarat ministerul într-un comunicat.

UPDATE ORA 19:00 – Gallant afirmă că forțele „eradichează organizațiile teroriste” din Cisiordania

„În fața recrudescenței terorismului, eradicăm organizațiile teroriste din întreaga Iudeea și Samaria [Cisiordania ocupată]”, a declarat ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, într-o declarație emisă de ministerul său.

„Aceste organizații teroriste … trebuie să fie șterse … Nu există altă opțiune, folosiți toate forțele, toți cei care sunt necesari, cu toată puterea”.

UPDATE ORA 18:00 – Ministrul german de externe se îndreaptă spre Orientul Mijlociu în cadrul eforturilor de încheiere a unui armistițiu în Gaza

Annalena Baerbock este așteptată să plece astăzi într-o călătorie în Orientul Mijlociu, a declarat Berlinul, în timp ce continuă eforturile pentru un acord care să pună capăt războiului israelian din Gaza.

Baerbock va pleca în această seară spre Arabia Saudită, unde va purta discuții cu ministrul de externe Faisal bin Farhan Al Saud, a declarat Kathrin Deschauer, purtătoarea de cuvânt a Ministerului german de Externe.

Discuțiile se vor axa pe „situația dramatică din regiune” și pe „atacurile continue ale miliției islamiste radicale Houthi din Yemen asupra transportului maritim internațional”, a declarat Deschauer.

UPDATE ORA 17:00 – Marea Britanie apără suspendarea parțială a vânzărilor de arme către Israel

Premierul britanic Keir Starmer a apărat suspendarea parțială de către guvernul său a exporturilor de arme către Israel, afirmând că măsura este „o decizie legală”.

El a declarat că anunțul de luni privind suspendarea a 30 din cele 350 de licențe de export de arme nu a însemnat o schimbare în sprijinul Regatului Unit pentru dreptul Israelului la autoapărare, adăugând că aliații Regatului Unit „înțeleg” această măsură.

UPDATE ORA 16:00 – Cel puțin 33 de persoane au fost ucise de forțele israeliene în Cisiordania ocupată în ultima săptămână

Ministerul palestinian al Sănătății afirmă că 33 de persoane au fost ucise și 140 rănite de când a început miercurea trecută asaltul la scară largă al Israelului în Cisiordania ocupată.

UPDATE ORA 15:00 – Armata israeliană susține că a ucis 200 de luptători palestinieni în operațiunea Rafah care a durat o săptămână

În ultima sa actualizare de război, armata israeliană susține că forțele sale au ucis 200 de luptători și au găsit zeci de arme în zona Tal as-Sultan din Rafah în cursul săptămânii trecute.

Acestea au găsit unele dintre arme în „structuri civile”, a declarat armata.

UPDATE ORA 14:00 – Hamas afirmă că ONU trage concluzii pripite cu privire la moartea prizonierilor israelieni

Purtătorul de cuvânt al Hamas a îndemnat ONU să nu accepte versiunea Israelului cu privire la cei șase prizonieri ale căror cadavre au fost găsite în Gaza înainte de a obține toate datele și de a asculta toate părțile.

Hamdan a cerut ONU să fie „echilibrată” atunci când analizează moartea prizonierilor. Israelul susține că gărzile Hamas i-au ucis, în timp ce Hamas spune că încă așteaptă detalii. Hamdan a mai spus că ONU ar trebui să ia în considerare rolul forțelor israeliene în uciderea prizonierilor în raidurile aeriene anterioare sau în eforturile de salvare ratate.

Purtătorul de cuvânt militar al Hamas, Abu Obeida, a declarat luni că prizonierii deținuți în Gaza se vor întoarce în Israel „în sicrie” dacă presiunea militară israeliană continuă și că Hamas a emis „noi instrucțiuni” pentru gardienii acestora în cazul în care trupele israeliene se apropie.

UPDATE ORA 13:00 – Atacul din nordul Gazei face șase victime

Un alt atac mortal a avut loc în nordul Gazei, în zona turnurilor Sheikh Zayed.

Atacul a ucis și rănit cel puțin șase persoane, potrivit apărării civile din Gaza. Acesta urmează unei serii de atacuri anterioare asupra locuințelor din orașul Gaza, care au ucis o persoană și au rănit cel puțin alte patru.

UPDATE ORA 12:00 – Un copil se află printre cei trei uciși în bombardamentele de la Khan Younis și Nuseirat

Forțele israeliene au vizat o locuință din tabăra Nuseirat, omorând cel puțin o persoană.

Mai la sud, în Khan Younis, bombardamentele israeliene au ucis alte două persoane, inclusiv un copil, care au fost aduse la spitalul Nasser, relatează agenția de presă Wafa.

UPDATE ORA 11:00 – Doi răniți în urma unui raid aerian israelian în Khiam, în sudul Libanului

Anterior, armata israeliană a afirmat că forțele sale aeriene au atacat „structuri militare” ale Hezbollah în orașele libaneze Khiam și Aita al-Shaab.

Raidul aerian asupra Khiam a rănit cel puțin două persoane, potrivit Agenției Naționale de Știri din Liban.

Victimele, pe care agenția nu le-a nominalizat, au fost duse la spitalul guvernamental Marjayoun.

UPDATE ORA 10:00 – Studenții reiau manifestațiile pro-Palestina la Universitatea Columbia

Odată cu începerea noului an universitar în SUA, studenții protestatari au manifestat în fața Universității Columbia din New York, cerând instituției să renunțe la Israel.

Noul val de proteste „reamintește Universității Columbia că studenții sunt aici pentru a rămâne”, a declarat Mahmoud Khalil, student protestatar.

„Nu contează cât de multă presiune, cât de multă forță puneți împotriva mișcării studențești, aceasta nu se va opri”.

UPDATE ORA 09:00 – Proteste în fața sediului partidului lui Netanyahu din Tel Aviv

Zeci de membri ai familiilor și susținători ai prizonierilor israelieni s-au adunat în fața sediului partidului Likud al lui Netanyahu din Tel Aviv, potrivit The Times of Israel.

Protestatarii au un banner pe care scrie: „Cabinetul morții îi ucide pe ostatici. Poporul le cere să se întoarcă în viață”, a relatat ziarul.

Uri Sela, un reporter israelian prezent la fața locului, a postat o înregistrare video a protestului, în care se vede cum manifestanții țin în mâini decupaje mari ale fețelor celor șase prizonieri ale căror corpuri au fost recuperate sâmbătă din Gaza.

UPDATE ORA 08:00 – Israelul bombardează sudul Libanului

Armata israeliană a declarat că forțele sale aeriene au atacat un lansator de rachete Hezbollah în Zebqin, în sudul Libanului, și au lovit „structuri militare” în orașele Khiam și Aita al-Shaab.

Armata a declarat că a lansat și atacuri de artilerie asupra Shoba, Alma ash-Shaab și Kfar Kila.

UPDATE ORA 07:00 – Echipele de salvare nu au putut remorca un tanc avariat de la Marea Roșie

Misiunea navală a Uniunii Europene a declarat că companiile private implicate în salvarea MV Sounion au decis să nu remorcheze petrolierul, care a fost avariat într-un atac houthi în august.

Companiile „au concluzionat că nu au fost îndeplinite condițiile pentru a desfășura operațiunea de remorcare și că nu este sigur să se continue”, a spus misiunea într-o postare pe X.

„Soluțiile alternative sunt acum explorate de companiile private.” Houthiii spun că atacurile lor asupra navelor din Marea Roșie sunt solidare cu palestinienii și se vor încheia când Israelul își va pune capăt atacului asupra Gaza.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Armata israeliană afirmă că forțele aeriene au efectuat un atac asupra Colegiului Numaa din orașul Gaza, după ce au acuzat luptătorii Hamas că folosesc clădirea drept „centru de comandă și control”, scrie Al Jazeera.

Armata a declarat că Numaa College a fost folosit pentru a direcționa atacuri asupra soldaților și asupra Israelului.

Aceasta a adăugat că au fost luate măsuri pentru a reduce riscul de a afecta civilii prin utilizarea de muniții precise, supraveghere aeriană și informații suplimentare.

Exit mobile version