LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 339. Casa Albă este sceptică cu privire la încheierea unui acord de încetare a focului în curând

UPDATE ORA 21:00 – Erdogan afirmă că Moscheea Al-Aqsa reprezintă o „linie roșie” pentru Turcia

Președintele turc Tayyip Erdogan a îndemnat Organizația Cooperării Islamice să convoace un summit de urgență pentru a discuta despre războiul din Gaza și atacurile Israelului asupra Ierusalimului.

Erdogan, care a criticat vehement Israelul în timpul războiului din Gaza, a făcut apel la țările islamice să formeze o alianță împotriva a ceea ce el a descris drept „expansionismul” Israelului.

Vorbind după o reuniune a cabinetului de la Ankara, Erdogan a declarat că Israelul vizează moscheea Al-Aqsa din Ierusalim ca parte a campaniei sale „expansioniste”. Ierusalimul și moscheea – cunoscută de evrei ca Muntele Templului – reprezintă „linia roșie” a Ankarei, a adăugat el.

Israelienii extremiști pătrund frecvent în incinta moscheii, încălcând un status quo fragil pentru administrarea acesteia sub protecția soldaților israelieni.

UPDATE ORA 20:00 – Propunerea palestiniană a ONU cere Israelului să părăsească Gaza în șase luni

Palestina a difuzat un proiect de rezoluție a Organizației Națiunilor Unite prin care cere Israelului să pună capăt „prezenței sale ilegale” în Gaza și Cisiordania în termen de șase luni.

Associated Presss a obținut propunerea de rezoluție a Adunării Generale a ONU. Aceasta vine în urma unei hotărâri din iulie a celei mai înalte instanțe a Organizației Națiunilor Unite, care a declarat că prezența Israelului în teritoriile palestiniene este ilegală și trebuie să înceteze.

Proiectul de rezoluție palestinian, dacă va fi adoptat, nu va fi obligatoriu din punct de vedere juridic. Acesta cere ca Israelul să respecte dreptul internațional, inclusiv prin retragerea imediată a tuturor forțelor militare din teritorii.

Proiectul de rezoluție nu numai că solicită încetarea oricărei noi activități de colonizare, ci și evacuarea tuturor coloniștilor și demontarea barierei de separare construite de Israel în Cisiordania.

UPDATE ORA 19:00 – El-Sisi subliniază necesitatea de a acorda prioritate calmului în regiune: Președinția egipteană

Președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a declarat că există o „necesitate extremă” de a prioritiza calea calmului în regiune.

Sisi a făcut aceste comentarii în timpul unei întâlniri cu ministrul danez de externe, Lars Lokke Rasmussen, aflat în vizită la Cairo.

Potrivit unui document difuzat de președinția egipteană, Sisi a subliniat necesitatea unei încetări a focului în Gaza „care să coincidă cu o cale serioasă și decisivă de punere în aplicare a soluției celor două state”.

Egiptul a jucat un rol-cheie de mediator între Hamas și Israel în timpul conflictului care durează de aproape un an în Gaza.

UPDATE ORA 18:00 – Premierul Qatarului face apel la „încetarea imediată a focului”

Șeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, în comentarii făcute în capitala Arabiei Saudite, Riyadh, a reiterat apelul Qatarului pentru încetarea războiului din Gaza.

„Încetarea războiului asupra Fâșiei Gaza este un pas fundamental în vederea calmării tensiunilor în creștere din regiune și a deschiderii drumului către obținerea unei păci regionale durabile”, a declarat el.

„Subliniem necesitatea unei coordonări și consultări continue între țări pentru a asigura o încetare imediată a focului în Gaza, care ar contribui la alinarea suferinței poporului palestinian și ar duce la eliberarea ostaticilor și prizonierilor”, a adăugat șeicul Mohammed, care este și ministrul de externe al Qatarului.

Qatarul, Egiptul și Statele Unite au mediat discuțiile pentru a ajunge la o încetare a focului și a asigura eliberarea prizonierilor israelieni din Gaza și a palestinienilor deținuți în închisorile israeliene.

UPDATE ORA 17:00 – Partidele ultra-ortodoxe din Israel contribuie la aprobarea unei finanțări mai mari pentru războiul din Gaza

Parlamentarii israelieni au dat aprobarea inițială pentru majorarea cadrului bugetar 2024 pentru a contribui la finanțarea rezerviștilor și pentru a ajuta persoanele strămutate ca urmare a războiului, cu sprijinul partidelor ultra-ortodoxe.

Votul de a adăuga 906 milioane de dolari la bugetul 2024 a trecut cu o marjă de 58-52, a declarat Ministerul de Finanțe.

Partidele ultra-ortodoxe au amenințat că vor boicota voturile din parlament în urma unei dispute privind finanțarea sistemului lor separat de educație. Proiectul de lege mai trebuie să treacă încă două voturi pentru a deveni lege.

Cele două partide religioase, care ocupă 18 din cele 120 de locuri din parlament, au declarat săptămâna trecută că nu vor participa la voturile din plen până când guvernul nu va fi de acord ca școlile din sistemul lor de învățământ separat să primească aceleași beneficii ca școlile de stat.

UPDATE ORA 15:00 – Șeful armatei SUA se află în Israel și i se prezintă planurile operaționale în Liban

Șeful Comandamentului Militar Central al SUA (CENTCOM), Michael Kurilla, se află în Israel și s-a întâlnit cu șeful său militar Herzi Halevi și cu alți oficiali militari.

Potrivit armatei israeliene, cea mai recentă din numeroasele vizite de la represaliile așteptate ale Iranului pentru asasinarea lui Ismail Haniyeh s-a axat pe „amenințările actuale, cu accent pe amenințările din partea Libanului și Iranului în arena nordică”.

Kurilla a fost însoțit de șeful Comandamentului nordic israelian într-o cameră de război subterană, unde i-au fost prezentate ceea ce armata israeliană a declarat a fi „planuri operaționale pentru Liban”.

UPDATE ORA 14:00 – Șeful ONU pentru drepturile omului cere statelor să conteste Israelul cu privire la ocupație

Șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, spune că încheierea războiului de 11 luni din Gaza este o prioritate și a cerut țărilor să acționeze împotriva a ceea ce el a numit „desconsiderarea flagrantă” a Israelului pentru dreptul internațional pe teritoriul palestinian ocupat.

„Statele nu trebuie și nu pot accepta o nerespectare flagrantă a dreptului internațional, inclusiv a deciziilor obligatorii ale Consiliului de Securitate și a ordinelor CIJ, nici în această situație, nici în altă situație”, a spus Turk într-un discurs la deschiderea Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului. Consiliul de la Geneva.

UPDATE ORA 13:00 – Premierul Libanului va organiza o întâlnire „de urgență” cu diplomații occidentali despre Israel

Premierul interimar al Libanului, Najib Mikati, a invitat diplomații occidentali la o „întâlnire de urgență” la palatul guvernului pentru a discuta despre „încălcările suveranității și agresiunile Libanului” în curs de desfășurare.

Mikati a făcut apel la întâlnire după ce trei voluntari din apărarea civilă au fost uciși într-o lovitură israeliană în orașul Froun, din sudul Libanului, vineri.

UPDATE ORA 12:00 – Netanyahu a spus la o reuniune a cabinetului că „nu există și nu va exista nicio schimbare” în status quo-ul complexului Moscheea Al-Aqsa

Biroul lui Netanyahu spune că premierul a spus aseară la o reuniune a cabinetului că „nu există și nu va exista nicio schimbare” în status quo-ul complexului Moscheea Al-Aqsa.

El a spus că miniștrii guvernului nu trebuie să meargă în complex – care se numește Muntele Templului în Israel – fără aprobarea prealabilă a secretarului militar al premierului.

Acest lucru vine după ce ministrul de extremă-dreapta al Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, a condus luna trecută o vizită provocatoare în complex cu gardieni înarmați și coloniști evrei care au îndeplinit ritualuri talmudice în locul sfânt musulman.

UPDATE ORA 11:00 – Au fost raportate victime în atacul israelian din sudul Gazei

O persoană a fost ucisă și alta rănită după bombardarea artileriei israeliene în zona al-Faraheen, la est de Khan Younis, a anunțat Apărarea Civilă Palestiniană din Gaza.

UPDATE ORA 10:00 – Spitalul din nordul Gazei va fi scos din funcțiune în 48 de ore din cauza lipsei de combustibil, avertizează directorul

Directorul spitalului Kamal Adwan din nordul Gazei, Hussam Abu Safia, a descris condițiile îngrozitoare din unitatea de sănătate pe fondul atacurilor aeriene israeliene continue.

Într-un interviu acordat Al Jazeera, el a avertizat că spitalul va fi scos din funcțiune în 48 de ore din cauza lipsei de combustibil și a lipsei de provizii medicale critice. Safia a mai spus că lipsa de combustibil în unitatea de terapie intensivă ar putea duce la moartea a zeci de copii.

Condițiile sunt îngrozitoare în Gaza, cu lipsuri severe de apă, medicamente și combustibil. Puține spitale sunt funcționale. Campania de bombardament a Israelului în Gaza a decimat sistemul de sănătate al teritoriului, cu 31 din 36 de spitale avariate sau distruse, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

UPDATE ORA 08:00 – Israelul bombardează sudul Libanului

Armata israeliană a declarat că avioanele de luptă și elicopterele sale au atacat clădirile Hezbollah și un lansator de rachete în zonele Kafr Kila, Tayba, Hanin și Marin din sudul Libanului.

Atacurile au avut loc peste noapte.

Armata a adăugat că avioanele sale de luptă au atacat duminică o altă structură a Hezbollah în Kharbat Salem, tot în sudul Libanului.

UPDATE ORA 02:00 – Presa siriană afirmă că atacul israelian a ucis trei persoane

Agenția de presă controlată de statul sirian, Syrian Arab News Agency, raportează că avioanele de război israeliene au vizat mai multe site-uri aparținând armatei țării.

Citând o sursă militară anonimă, agenția de presă a declarat că atacurile s-au soldat cu uciderea a trei persoane, rănirea altor 15 și „pierderi materiale”.

Atacurile au lovit zonele rurale din jurul orașului Hama.

Știre inițială

Casa Albă își reevaluează strategia pentru obținerea unui acord de încetare a focului, potrivit unor oficiali americani anonimi citați de agenția de presă Axios.

„Este o perioadă dificilă. Oamenii de la Casa Albă sunt triști, supărați și frustrați. Încă lucrăm, dar nu suntem pe punctul de a prezenta ceva iminent. Suntem într-o situație dificilă”, a declarat un oficial american citat de Axios.

Oficialii americani anonimi au declarat pentru Axios că principalii consilieri ai lui Biden au devenit sceptici cu privire la încheierea unui acord în curând.

Uciderea recentă a șase prizonieri de către Hamas, cererea grupului de a elibera alți 100 de prizonieri palestinieni și cererea Israelului de a menține controlul militar israelian deplin de-a lungul coridorului Philadelphi se numără printre pozițiile mai dure, au declarat oficialii.

Exit mobile version