LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 340. Armata israeliană afirmă că un convoi al ONU a fost reținut în Gaza

UPDATE ORA 21:00 – Israelul publică o înregistrare video a unui tunel din Gaza în care au fost uciși șase răpiți

Armata israeliană a difuzat o înregistrare video a unui tunel din Gaza în care, potrivit acesteia, au fost uciși recent șase răpiți.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că imaginile din tunel au fost arătate familiilor victimelor și că „a fost foarte greu pentru acestea să vadă cum au supraviețuit cei dragi lor în acele condiții”.

Acesta a declarat că dovezile indică faptul că cei șase se protejau reciproc atunci când au fost uciși, deși nu a detaliat care sunt aceste dovezi.

Hamas s-a oferit să elibereze prizonierii în schimbul încetării războiului, al retragerii forțelor israeliene din Gaza și al eliberării unui număr mare de prizonieri palestinieni. Prim-ministrul israelian Netanyahu a declarat că războiul va continua până când toate obiectivele sale vor fi atinse, inclusiv distrugerea Hamas.

UPDATE ORA 19:00 – Forțele israeliene arestează doi paramedici în Tulkarem

Societatea Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS) a declarat că doi dintre membrii personalului său au fost arestați de forțele israeliene în interiorul centrului său de urgență din orașul Tulkarem din nordul Cisiordaniei ocupate.

Anterior, am raportat că forțele israeliene au făcut o razie în centrul de urgență al PRCS după ce l-au înconjurat și au ordonat paramedicilor și altor membri ai echipajului să părăsească locul.

Soldații israelieni făcuseră deja o razie în nordul orașului ocupat din Cisiordania, omorând două persoane – un bărbat și o femeie.

UPDATE ORA 17:00 – Ancheta confirmă că armata israeliană a folosit bombe fabricate în SUA în atacul de la al-Mawasi

O nouă investigație a arătat că atacul aerian israelian care a vizat civili din zona umanitară din Gaza a fost efectuat cu bombe MK-84, care cântăresc 2.000 de kilograme.

La ora locală 12:34 AM (9:34 GMT), mai multe rachete israeliene au lovit o tabără de refugiați din zona al-Mawasi, situată în zona umanitară desemnată de armata israeliană pentru civilii strămutați – la vest de Khan Younis, în sudul Gazei.

Bombardamentul israelian a provocat pagube importante corturilor, caselor și instalațiilor din zonă. Fotografiile de la locul bombardamentului arată devastarea generalizată, cu cratere adânci de 10 până la 15 metri, care au îngropat zeci de corturi.

UPDATE ORA 15:00 – Trimisul ONU condamnă lovitura „mortală” asupra zonei umanitare din Gaza

Coordonatorul special al ONU pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu a condamnat atacul aerian israelian asupra zonei umanitare al-Mawasi din Gaza.

„Condamn cu fermitate atacurile aeriene mortale de astăzi ale Israelului asupra unei zone dens populate dintr-o zonă umanitară desemnată de Israel în Khan Yunis, unde se adăposteau persoane strămutate”, a declarat Tor Wennesland într-o declarație.

Israelul a declarat că a vizat un centru de comandă al Hamas, dar Wennesland a declarat că dreptul umanitar internațional „trebuie respectat în orice moment”, subliniind în același timp că „civilii nu trebuie niciodată folosiți ca scuturi umane”.

UPDATE 14:00 – Turcia condamnă „crimele de război” după ce Israelul a lovit zona umanitară din sudul Gazei

Ministerul de Externe al Turciei a denunțat atacurile aeriene mortale din timpul nopții israeliene în zona umanitară desemnată al-Mawasi din sudul Gazei, calificând-o drept o „crimă de război”. Autoritățile sanitare din Gaza au declarat că atacurile israeliene asupra unei tabere de corturi pentru palestinieni strămutați au ucis cel puțin 40 de persoane și au rănit alte 60.

„Condamnăm masacrul a zeci de palestinieni de către Israel într-un atac asupra corturilor civililor din așa-numita „zonă umanitară” din Khan Younis”, a declarat ministerul turc de externe într-un comunicat, spunând că Israelul „a adăugat o nouă crimă lista crimelor de război”.

UPDATE 13:00 – Numărul deceselor în Gaza ajunge la 41.020, spune Ministerul Sănătăţii

Cel puțin 41.020 de palestinieni au fost uciși și 94.925 au fost răniți în atacurile israeliene asupra Gaza din 7 octombrie, a anunțat marți Ministerul Sănătății din Gaza într-un comunicat.

Bilanțul include 32 de morți și 100 de răniți în ultimele 24 de ore, potrivit ministerului.

UPDATE 12:00 – Houthis „au doborât o dronă americană” deasupra Yemenului

Houthis din Yemen au doborât o dronă americană în provincia Saada (vest), potrivit purtătorului de cuvânt militar al grupării aliate Iranului.

Yahya Saree a declarat, într-un mesaj video postat pe X, că este al nouălea avion de acest tip doborât de grup de la începutul războiului Israel-Hamas.

În weekend, el a afirmat că gruparea a doborât o altă dronă MQ-9 de fabricație americană deasupra provinciei Marib din țară.

În ambele cazuri, purtătorul de cuvânt nu a oferit detalii cu privire la modul în care rebelii au doborât aeronava.

UPDATE 11:00 – Trei luptători Hamas de rang înalt loviți în timpul atacului asupra taberei de corturi

Trei luptători de rang înalt ai Hamas care au fost loviți în timpul atacului de lângă Khan Younis, în sudul Gazei, au fost numiți de către IDF.

Armata a declarat că „colectarea extensivă de informații” și „supravegherea aeriană continuă” au confirmat că Samer Ismail Khadr Abu Daqqa, șeful unității aeriene a Hamas, Osama Tabesh, șeful departamentului de observare și ținte și Ayman Mabhouh se aflau în zonă înainte de atac – nu a confirmat dacă aceștia au fost uciși.

De asemenea, au susținut că toți trei au fost direct implicați în atacurile din 7 octombrie asupra Israelului.

De asemenea, a respins ferm cifrele publicate de guvernul condus de Hamas, potrivit cărora cel puțin 40 de persoane au fost ucise și peste 60 au fost rănite.

„Conform unei revizuiri inițiale, cifrele publicate de guvernul condus de Hamas nu corespund informațiilor deținute de IDF, munițiilor precise utilizate și preciziei loviturii”, a declarat acesta.

UPDATE 10:00 – Trei palestinieni au fost uciși marți într-un bombardament israelian asupra pieței Al-Shawa

Trei palestinieni au fost uciși marți într-un bombardament israelian asupra pieței Al-Shawa, la est de orașul Gaza, a raportat Wafa, agenția de presă palestiniană. Bomba a vizat civili care se aflau la un cărucior de falafel de pe strada Al-Hakima, a raportat agenția. Aceste afirmații nu au fost încă verificate în mod independent.

UPDATE 09:00 – Armata israeliană anunță lovituri asupra obiectivelor Hezbollah din sudul Libanului

Armata israeliană a anunțat că avioanele sale de luptă au efectuat lovituri peste noapte împotriva unor ținte Hezbollah din sudul Libanului.

Aceasta a declarat că „clădirile militare” erau situate în zonele Aita al-Shaab, Khiam și Naqoura din sudul Libanului. De asemenea, a anunțat că a atacat zona Naqoura cu focuri de mortieră.

UPDATE 08:00 – Cel puțin 4 morți în urma unui atac israelian în Gaza

Armata israeliană a ucis cel puțin patru persoane după ce a bombardat o tarabă cu alimente în zona Pieței al-Shawa, la est de Gaza City, în nordul Gazei, potrivit presei locale.

De asemenea, un număr necunoscut de persoane au fost rănite în urma atacului.

UPDATE 4:00- Israelul lovește o zonă umanitară din Gaza

Mai multe persoane au fost ucise sau rănite după ce forțele israeliene au lovit o zonă umanitară creată pentru a adăposti persoanele strămutate în sudul Gazei, în ceea ce Israelul a declarat că a fost un atac asupra teroriștilor Hamas din zonă.

Forțele de apărare israeliene (IDF) au declarat luni seara că au „lovit teroriști Hamas importanți care operau într-un centru de comandă și control amplasat în zona umanitară” din Khan Younis, Gaza.

Lovitura a fost efectuată sub conducerea Agenției israeliene de securitate și a Forțelor aeriene israeliene, scrie CNN.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Armata israeliană afirmă, într-o scurtă declarație, că a reținut un convoi al Organizației Națiunilor Unite în nordul Fâșiei Gaza, susținând că deține informații potrivit cărora „un număr de suspecți palestinieni sunt prezenți” în acesta.

Armata a reținut convoiul pentru a „interoga suspecții”, a declarat aceasta, adăugând că nu este vorba despre un convoi care conține vaccinuri împotriva poliomielitei.

„Evenimentul nu s-a încheiat încă”, conchide declarația sa.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că organizația este conștientă „de un incident în curs de desfășurare care implică personalul și vehiculele ONU și că lucrează pentru a stabili faptele. El a declarat că principala prioritate a ONU „este siguranța și securitatea colegilor noștri” din Fâșia Gaza.

Exit mobile version