LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 347. SUA afirmă că încă lucrează la o propunere revizuită pentru acordul de încetare a focului în Gaza

UPDATE ORA 20:00 – Atacul la rețeaua de comunicații poate semnala un atac mai mare

Mohamad Elmasry, profesor la Institutul Doha, spune că, deși scopul atacului asupra dispozitivelor de comunicație rămâne neclar în acest moment, acesta ar putea fi un precursor al unei operațiuni militare mai ample împotriva Hezbollah.

„Va fi interesant să vedem ce face Hezbollah de aici. Acest lucru le perturbă rețeaua de comunicații. În ultimele luni au folosit curieri, așa că se vor întoarce la asta și în ce măsură le afectează asta capacitatea de a duce război împotriva Israelului?”

„Mi se pare că ceea ce vrei să faci înainte de o invazie pe scară largă este să dezactivezi sau să întrerupi rețeaua de comunicații a inamicului. Cred că va trebui să fim foarte atenți la ceea ce se întâmplă în următoarele ore și, eventual, în câteva zile.”

UPDATE ORA 19:00 – Spitalele din Liban au „planuri de dezastru” de când a început războiul cu Gaza

Ministrul sănătății libanez, Firas al-Abyad, a vorbit despre exploziile de paginare care au ucis cel puțin nouă persoane și au rănit alte aproximativ 2.750 în tot județul.

Numind-o „incident în curs de desfășurare”, al-Abyad a spus că se așteaptă să aibă „numere și informații mai precise în timp” și a reiterat că majoritatea rănilor sunt „fie la față, în special la ochi, fie la mâini, fie în abdomen”.

Al-Abyad a spus că Libanul și-a „reactivat” centrul său de operare de urgență de sănătate publică după ce războiul Israelului împotriva Gaza a început cu mai bine de 11 luni în urmă.

„Am făcut exerciții și am pregătit planuri de dezastru cu spitalele, fără parteneri din sectoarele de sănătate”, a spus el.

„Din păcate, distribuția geografică a rănilor a fost destul de largă – am văzut că au fost cazuri în Beirut, în suburbiile sudice; am avut și cazuri în sud și cazuri în Bekaa [Valea]”, a spus al-Abyad.

În ciuda acestui fapt, spitalele au putut să direcționeze și să trieze pacienții, astfel încât niciunul dintre spitalele țării să nu devină „copășit”.

UPDATE ORA 18:00 – Mai mulți au fost uciși în atacul israelian asupra cartierului orașului Gaza, spune apărarea civilă

Între timp, atacurile israeliene continuă pe Fâșia Gaza asediată.

Apărarea civilă a teritoriului spune că lucrătorii săi au reușit să recupereze cadavrele a patru palestinieni uciși de la locul unui atac asupra cartierului Daraj, la est de orașul Gaza, în timp ce alți cinci rămân prinși sub dărâmături.

Atacul, se spune într-un comunicat, a vizat o casă rezidențială care aparținea familiei Hassouna. Casa adăposteau persoane strămutate din familiile Hijazi și al-Riashi.

UPDATE ORA 17:00 – Lazzarini de la UNRWA se întâlnește cu oficialii libanezi în timpul vizitei la Beirut

Comisarul general Philippe Lazzarini a declarat că a discutat cu oficialii despre situația din regiune, criza umanitară din Gaza și Cisiordania, precum și despre creșterea tensiunii dintre Israel și Liban.

„Cred că suntem cu toții conștienți de faptul că situația în care ne aflăm astăzi este deosebit de îngrijorătoare”, a spus el, adresându-se jurnaliștilor după întâlnirea sa cu președintele Parlamentului libanez, Nabih Berri.

„Discutam și în această dimineață despre situația UNRWA, agenția pe care o conduc. După cum știți, agenția este în prezent supusă unui atac aprig”, a adăugat șeful agenției ONU pentru refugiații palestinieni.

Șase angajați ai UNRWA au fost uciși la începutul acestei luni după ce două raiduri aeriene au lovit o școală din centrul Gazei, a spus agenția, marcând ceea ce a spus că este cel mai mare număr de morți în rândul personalului său într-un singur incident.

UPDATE ORA 16:00 – Ministerul Libanez al Sănătății cere spitalelor să fie în alertă maximă

Centrul de Operațiuni de Urgență de Sănătate Publică al Ministerului Sănătății Publice a emis o declarație urgentă în care spune că „un număr mare de persoane cu diferite răni sosesc la spitalele libaneze și s-a stabilit inițial că rănile sunt legate de explozia de rețele wireless. Aceste dispozitive se aflau în posesia răniților”.

În consecință, ministerul îndeamnă toate spitalele din diferite regiuni libaneze să fie în alertă maximă și să își ridice nivelul de pregătire pentru a răspunde nevoii urgente de servicii medicale de urgență.

De asemenea, a cerut spitalelor să se coordoneze cu Ministerul Sănătății Publice pentru a distribui rapid rănile după cum este necesar și pentru a asigura începerea rapidă a tratamentului acestora.

„Ministerul cere tuturor cetățenilor care dețin dispozitive de comunicație fără fir să stea departe de ei până când adevărul a ceea ce se întâmplă este dezvăluit”, se arată într-un comunicat.

UPDATE ORA 15:00 – Hezbollah se bazează pe pagere pentru comunicare

Analistul militar Elijah Magnier a declarat că Hezbollah se bazează foarte mult pe așa-numitele pagere pentru a evita ca Israelul să intercepteze comunicațiile membrilor săi.

El a sugerat, de asemenea, că aceste dispozitive ar fi putut fi manipulate înainte de a fi dispersate printre membrii Hezbollah.

„Acesta nu este un sistem nou. A fost folosit în trecut”, a spus el.

„Deci, în acest caz, a existat implicarea unei terțe părți… pentru a permite accesul… pentru a activa de la distanță explozia”, a spus el.

UPDATE ORA 14:00 – „Netanyahu folosește Coridorul Philadelphi ca pretext pentru a evita acordul de încetare a focului”

Fostul diplomat israelian Alon Pinkas spune că Netanyahu folosește Coridorul Philadelphi ca „pretext” pentru a evita un acord de încetare a focului.

El a spus că Israelul se așteaptă ca Blinken să propună un nou plan american pentru un acord în care să mențină doar un „control temporar” al coridorului situat între Gaza și Egipt. „Dar din nou, Coridorul Philadelphi este o distragere a atenției”, a adăugat el.

Blinken urmează să se întoarcă în regiune săptămâna aceasta pentru a încerca să reînvie discuțiile de încetare a focului, pentru a pune capăt războiului de 11 luni care a ucis peste 41.000 de palestinieni.

UPDATE ORA 13:00 – Forțele israeliene au lovit un alt oraș din sudul Libanului

Avioanele israeliene au efectuat un raid aerian asupra orașului Blida din districtul Marjayoun, potrivit Agenției Naționale de Știri din Liban.

Anterior, forțele israeliene au bombardat cu obuze de mortar la periferia orașelor Alma ash-Shaab și Yarin.

UPDATE ORA 12:00 – Lovitură de artilerie israeliană dă foc acasă în orașul Gaza

Lucrătorii aparținând grupului palestinian de apărare civilă spun că sting un incendiu izbucnit în urma unui atac de artilerie israelian asupra unei case aparținând familiei Abed din orașul Gaza.

Casa este situată pe strada al-Muntar, la est de cartierul Shujayea, a adăugat grupul. Până acum nu au fost raportate răniți.

UPDATE ORA 11:00 – Treizeci de palestinieni sunt arestați în Cisiordania

Forțele israeliene au arestat 30 de palestinieni, inclusiv un copil și foști prizonieri, în ultima zi, potrivit Societății Prizonierilor Palestinieni. Printre cei reținuți se numără activista Abla Saadat, soția secretarului general al Frontului Popular Ahmed Saadat și jurnalistul Qutaiba Hamdan, a spus grupul.

Cel puțin 10.700 de persoane au fost arestate în teritoriul ocupat, inclusiv Ierusalimul de Est, de când războiul Israelului împotriva Gaza a început în octombrie anul trecut.

UPDATE ORA 10:00 – Numărul morților în tabăra de refugiați Bureij din Gaza crește la 4

Numărul persoanelor ucise în bombardamentul israelian asupra unei case din tabăra de refugiați Bureij, din centrul Fâșiei Gaza, a crescut la patru, a declarat apărarea civilă.

Zeci de cetățeni sunt încă prinși sub dărâmături, a adăugat acesta.

UPDATE ORA 09:00 – ONU va dezbate rezoluția privind încetarea ocupației israeliene

Adunarea Generală a ONU urmează să dezbate un impuls din partea palestinienilor de a cere în mod oficial încetarea ocupației israeliene în termen de 12 luni. Textul, care s-a confruntat cu critici acerbe din partea Israelului, se bazează pe un aviz consultativ al Curții Internaționale de Justiție care a numit ocupația Israelului din 1967 „ilegală”.

Proiectul de rezoluție „cere” retragerea forțelor israeliene din teritoriile palestiniene, oprirea noilor așezări, restituirea terenurilor și proprietăților confiscate și posibilitatea de întoarcere a palestinienilor strămuți. Un paragraf care cere statelor membre să oprească exporturile de arme către Israel a fost eliminat din proiectul de text în timpul negocierilor.

Proiectul urmează să fie votat marți târziu sau miercuri.

UPDATE ORA 08:00 – Un atentat israelian a ucis o persoană în tabăra de refugiați Bureij din Gaza

Cel puțin un palestinian a fost ucis și alții răniți într-un bombardament israelian asupra unei case din tabăra de refugiați Bureij din centrul Fâșiei Gaza.

Alte două case au fost, de asemenea, atacate, forțele israeliene împiedicând echipajele de ambulanță să ajungă în zonă pentru a salva supraviețuitorii.

UPDATE ORA 07:00 – Forțele israeliene efectuează arestări în tabăra Balata, Madama

Armata israeliană a luat cu asalt tabăra de refugiați Balata de lângă orașul Nablus din Cisiordania ocupată și a arestat trei bărbați, potrivit agenției de presă Wafa.

Un al patrulea bărbat a fost de asemenea arestat în satul Madama, la sud de Nablus, relatează Wafa.

UPDATE ORA 02:00 – Hezbollah spune că a vizat o adunare a trupelor israeliene

Gruparea libaneză afirmă că a monitorizat mișcarea forțelor israeliene în jurul unei baze de pe partea estică a frontierei dintre Liban și Israel și le-a vizat cu „arme adecvate”.

Hezbollah a declarat că atacul s-a soldat cu lovituri „confirmate”.

A fost prima operațiune militară anunțată de grup marți, ora locală.

UPDATE ORA 01:00 – Blinken se va deplasa în Egipt

Cel mai înalt diplomat al Washingtonului va pleca marți pentru a participa la dialogul strategic SUA-Egipt cu omologul său egiptean Badr Abdelatty, a anunțat Departamentul de Stat.

„În plus față de co-prezidarea dialogului strategic, secretarul se va întâlni cu oficiali egipteni pentru a discuta despre eforturile în curs de desfășurare pentru a ajunge la o încetare a focului în Gaza care să asigure eliberarea tuturor ostaticilor, să ușureze suferința poporului palestinian și să contribuie la stabilirea unei securități regionale mai largi”, a adăugat acesta.

Blinken se deplasează în mod regulat în regiune de la începutul războiului Israelului împotriva Gazei.

Știre inițială

Statele Unite lucrează în continuare cu mediatorii Egipt și Qatar pentru a prezenta o propunere revizuită de încetare a focului în războiul israelian din Gaza, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller.

Miller le-a spus reporterilor că nu are un calendar pentru propunerea, care este așteptată de câteva săptămâni, dar a spus că Washingtonul a vrut să se asigure că planul poate duce Israelul și Hamas la un acord final.

Congresmanul Morgan Griffith, un republican din Virginia, a denunțat lansarea rachetelor Houthi împotriva Israelului.

„Rebelii Houthi au lansat o rachetă în centrul Israelului în acest weekend, cel mai recent semn că reprezintă un pericol mai agresiv pentru regiune și lume”, a spus Griffith într-o postare pe rețelele de socializare.

„Atacurile lor cu rachete și drone împotriva navelor navale americane în acest an marchează cea mai intensă bătălie pe mare cu care se confruntă SUA de la al Doilea Război Mondial [Al Doilea Război Mondial]”.

Exit mobile version