LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 348. Noi explozii de dispozitive în Liban. Cel puțin 14 morți și 450 de persoane au fost rănite în valul actual de explozii

UPDATE ORA 22:00 – Forțele israeliene iau cu asalt satul Burqa, la est de Ramallah

Un elicopter israelian Apache trage spre zonele sud-estice ale cartierului Zeitoun, la sud-est de orașul Gaza.

Avioane de luptă israeliene au lovit astăzi clădiri din Jebbayn, în sudul Libanului, unde armata israeliană afirmă că a identificat mai mulți agenți Hezbollah.

Raiduri aeriene separate au vizat un lansator de rachete și alte clădiri folosite de grup în Halta, Kafr Kila, Odaisseh și Chama, adaugă armata.

În plus, un baraj de aproximativ 10 rachete a fost lansat în această seară în zona Muntelui Hermon, lovind zone deschise, potrivit armatei israeliene. Peste 40 de rachete au fost lansate astăzi din Liban spre nordul Israelului

https://media.alephnews.ro/2024/09/v.mp4

UPDATE ORA 21:30 – Armata israeliană anunță pregătire militară la Haifa mâine

Forțele israeliene ucid un băiat palestinian în tabăra de refugiați din Ierusalimul de Est
Soldații israelieni l-au ucis pe Hani Majdi al-Kari, în vârstă de 16 ani, în tabăra de refugiați Shufat, în Ierusalimul de Est ocupat, relatează agenția de presă Wafa.

Forțele speciale au făcut o razie în tabără și au început să tragă cu gloanțe reale, gaze lacrimogene și grenade paralizante asupra cetățenilor atunci când au fost detectați, lovindu-l pe al-Kari în abdomen și rănind un alt bărbat, au declarat medicii.

De asemenea, soldații au reținut cinci tineri, inclusiv un jurnalist.

Forțele israeliene au ucis cel puțin 707 palestinieni în Cisiordania ocupată, inclusiv Ierusalimul de Est, începând cu 7 octombrie. Acest număr include 160 de copii și 10 femei.

UPDATE ORA 20:25 – Trei morți și mai mulți răniți ca urmare a bombardamentelor israeliene asupra taberei Jabalia, la nord de Fâșia Gaza

Trei morți și mai mulți răniți ca urmare a bombardamentelor israeliene asupra taberei Jabalia, la nord de Fâșia Gaza.

Doi morți într-un bombardament israelian care a vizat două case din zona Musbah, la nord de orașul Rafah, la sud de Fâșia Gaza.

Exploziile din Baalbak au fost cauzate de două aparate de radio care au fost aruncate din cauza atacului de astăzi.

UPDATE ORA 20:00 – Pagerele au fost importate de fapt de o firmă bulgară, Norta Global Ltd. Această firmă a vândut pagerele către Hezbollah, conform presei ungare

Presa ungară: BAC Consulting a incheiat doar pe hartie contractul pentru livrarea pagerelor cu Gold Apollo. Pagerele au fost importate de fapt de o firmă bulgară, Norta Global Ltd. Această firmă a vândut pagerele către Hezbollah.
Norta Global a importat de la Gold Apollo si le-a dat mai departe

UPDATE ORA 19:45 – Explozii consecutive în depozitul de arme al forțelor afiliate saudit din provincia Taiz din Yemen

Surse de știri au raportat explozii succesive în depozitul de arme al așa-numitelor forțe ale Consiliului Prezidențial afiliate sauditei din provincia Taiz din sud-vestul Yemenului.

UPDATE ORA 19:25 – Actualizarea libaneză a pagubelor

Vineri se reunește Consiliul de securitate al ONU la cererea Beirutului pe evenimentele din Liban.

Ministrul libanez al Educației Abbas Al-Halabi : „Școlile, liceele, institutele tehnice publice și private, Universitatea Libaneză și toate instituțiile private de învățământ superior vor fi închise mâine, joi.”

UPDATE ORA 19:00 – Adunarea Generală a ONU a aprobat propunerea palestiniană. Israel anunță ca își deviază toate resursele importante spre nord, în perspectiva unei confruntări cu Hezbollah

Adunarea Generală a ONU a aprobat propunerea palestiniană care cere sancțiuni și embargoul asupra armelor împotriva statului Israel. 124 de țări au susținut propunerea, 14 s-au opus și 43 s-au abținut.

Ministrul Apărării Galant la baza forțelor aeriene: „Centrul de greutate se deplasează spre nord prin devierea resurselor și a forțelor”. Deschidem o nouă fază în război – necesită curaj, determinare și perseverență din partea noastră. Este foarte important să facem lucrurile în această etapă în strânsă cooperare – între toate organizațiile, la toate nivelurile.”

Israel anunță ca își deviază toate resursele importante spre nord, în perspectiva unei confruntări cu Hezbollah.

UPDATE ORA 18:40 – Prim-ministrul Libanului: „Am cerut Consiliului de Securitate al ONU să fie chemat să se întrunească de urgență”

Agenția de presă Axios a scris: Scopul exploziilor de ieri și de astăzi din Liban este de a forța Hezbollah să facă compromisuri și să se separe de Hamas și să ajungă la un acord separat pentru a pune capăt conflictului cu Israelul.

Prim-ministrul Libanului: „Am cerut ca Consiliul de Securitate al ONU să fie chemat să se întrunească de urgență pentru a discuta despre explozia dispozitivelor de comunicații

Valul de explozii se extinde în câteva secunde – urmăriți documentația dramatică de pe orizontul Beirutului:

https://media.alephnews.ro/2024/09/WhatsApp-Video-2024-09-18-at-18.39.22-1.mp4

UPDATE ORA 18:20 – Explozii în dispozitive radio cauzate de baterii capcană importate de Hezbollah în urmă cu două săptămâni

ABC, potrivit unei surse de informații: Israelul lucrează de ceva timp la perfecţionarea unor astfel de atacuri prin interceptarea lanţurilor de aprovizionare.

Toate dispozitivele care au explodat în Liban au baterii cu litiu instalate în interior. În același timp, potrivit jurnaliștilor libanezi, exploziile de astăzi au fost mai puternice.

Șeful operațiunilor Hezbullah, Hisham Safi al-Din: „Noi spunem inamicului – dacă scopul tău este să oprești frontul de sprijin, atunci fii conștient de faptul că această campanie va crește în forță”.

https://media.alephnews.ro/2024/09/WhatsApp-Video-2024-09-18-at-18.23.39.mp4

UPDATE ORA 18:00 – Explozii și incendii raportate în numeroase motociclete, vehicule, case de pretutindeni.

O sursă de securitate a spus că Hezbollah a achiziționat stațiile portabile în urmă cu cinci luni, aproximativ în aceeași perioadă cu pagerele care au explodat cu o zi înainte

Israelul a aruncat în aer mii de Walkie-Talkies care erau utilizate de membrii Hezbullah în Liban în cadrul unui al doilea val.

Explozii și incendii raportate în numeroase motociclete, vehicule, case de pretutindeni.

Dispozitivele care au explodat astăzi în Liban nu sunt pagere, ci au fost importate recent.

Este cel mai mare atac din istoria conflictului arabo-israelian

https://media.alephnews.ro/2024/09/WhatsApp-Video-2024-09-18-at-18.09.02.mp4
https://media.alephnews.ro/2024/09/WhatsApp-Video-2024-09-18-at-17.36.24.mp4

UPDATE ORA 17:45 – Canalul saudit Al Hadat: „Exploziile de azi – pagube mai mari aduse agenților Hezbollah decât ieri”.

Unele telefoane, laptopuri, televizoare și chiar sisteme de panouri solare au explodat în timpul acestui val de atacuri. Ieri pagerele care erau oprite nu au explodat.

Cel puțin 5 persoane au murit din al doilea val și 300 răniți, spune Liban.

Canalul saudit Al Hadat: „Exploziile de azi – pagube mai mari aduse agenților Hezbollah decât ieri”.

Potrivit rapoartelor din Liban, sistemele de ghidare a rachetelor Kornet au explodat și ele.

Au explodat inclusiv aparate de luare amprente.

Comandamentul Armatei le cere cetățenilor să nu se adune în locurile care asista la incidente de securitate pentru a face loc sosirii echipelor medicale.

UPDATE ORA 17:35 – Noi explozii de pagere în Liban. Cel puțin o sută de persoane au fost rănite în valul actual de explozii

Surse au declarat rețelei Al-Hadath că cel puțin o sută de persoane au fost rănite în valul actual de explozii

Au fost raportate noi explozii de pagere în Liban, după ce ieri peste 4000 de oameni au fost răniți și 11 morți de explozia simultană a acestora. Au fost semnalate explozii consecutive în case, străzi și locuri publice

Agenția de presă libaneză a raportat că au auzit explozii în suburbia Dahiyeh din Beirut, care este afiliată Hezbollah. În alte rapoarte din Liban, se raportează că există explozii de pager în mai multe zone pe lângă Dahiyeh.

Presa libaneză a raportat că mai multe pagere au explodat în timpul funeraliilor luptătorilor Hezbollah uciși în atentatele de la Beirut de ieri. Se raportează că nu numai pagerele explodează, ci și alte mijloace de comunicare.

https://media.alephnews.ro/2024/09/WhatsApp-Video-2024-09-18-at-17.42.52.mp4

UPDATE ORA 17:00 – Val de lovituri aeriene asupra centrelor de evacuare din nordul Gazei

O femeie a fost ucisă de tirurile unei canoniere israeliene pe plaja din orașul Az-Zawaida, în centrul Fâșiei Gaza. Persoane rănite în bombardarea unui grup de palestinieni în zona Beit Lahia, la nord de Fâșia Gaza

Dronele israeliene au lovit un vehicul civil palestinian pe coasta orașului Rafah, unde s-a confirmat că cel puțin două persoane au fost ucise și peste 11 au fost rănite.

Unul dintre cele mai grave atacuri de astăzi a fost efectuat asupra unuia dintre principalele centre de evacuare dintr-un cartier al-Shajayea din partea de est a orașului Gaza. Cel puțin opt palestinieni au fost uciși, inclusiv cinci copii și două femei.

Există o creștere masivă a atacurilor aeriene asupra centrelor de evacuare din nordul Gazei, care adăpostesc mii de familii palestiniene. Oamenii fug din centrele de evacuare, fie pentru a construi corturi improvizate pe rămășițele caselor lor distruse, fie pentru a căuta orice teren liber.

UPDATE ORA 16:00 – Finlanda își apără deciziile de a cumpăra arme israeliene și de a nu recunoaște statul palestinian

Președintele Alexander Stubb a apărat decizia Finlandei de a cumpăra arme din Israel, în ciuda războiului din Gaza, afirmând că aceasta nu are nicio legătură cu refuzul țării sale de a recunoaște un stat palestinian independent în momentul de față.

Într-un interviu acordat Reuters, Stubb a declarat că nu este momentul potrivit pentru a recunoaște un stat palestinian, chiar dacă vecinii săi nordici au făcut acest lucru, și a afirmat că decizia sa nu are „nicio legătură” cu afacerea cu arme cu Israelul.

Luna trecută, Stubb le-a spus diplomaților finlandezi că recunoașterea unui stat palestinian este „o chestiune de timp”.

Finlanda achiziționează de la Israel un sistem de apărare antirachetă terestru, de mare altitudine, denumit David’s Sling.

Șeful Comandamentului de Nord al armatei israeliene, Ori Gordin, afirmă că armata este hotărâtă să schimbe situația de securitate de la frontiera cu Libanul cât mai curând posibil, pe fondul tensiunilor crescute cu Hezbollah

UPDATE ORA 14:00 – Personal medical, copii printre cei uciși în explozii de pager: Ministerul Sănătății

Ministrul sănătății libanez, Firass Abiad, a susținut o conferință de presă la Beirut despre situația de după exploziile de paginare. Abiad a spus că mulți dintre cei care transportau pagerele erau civili. Cel puțin 12 persoane au fost ucise, inclusiv patru cadre medicale, o fetiță de opt ani și un băiat de 11 ani. Atacul a arătat că Israelul „se îndepărtează de o soluție diplomatică”, a spus Abiad.

„Trebuie să fim pregătiți și atenți.” Ministrul a spus că cea mai mare provocare este aducerea sectorului medical într-o „situație de pregătire”, care include creșterea stocurilor de medicamente și combustibil. Spitalele trebuiau, de asemenea, să-și revină peste noapte din afluxul masiv de pacienți. Abiad a spus că fiecare spital a primit între 70 și 100 de pacienți în urma atacului, care a fost „masiv pentru orice țară”.

UPDATE ORA 13:00 – Atacul pager a căutat să „provoce un război major în Orientul Mijlociu”

„Considerăm ceea ce s-a întâmplat ca un alt act de război hibrid împotriva Libanului, care a rănit mii de oameni nevinovați”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, într-un comunicat.

„Se pare că organizatorii acestui atac high-tech au căutat în mod deliberat să stimuleze o confruntare armată la scară largă pentru a provoca un război major în Orientul Mijlociu.” Anterior, ministerul declarase că este necesară o anchetă în privința incidentului.

UPDATE ORA 12:00 – Tânăr palestinian împușcat în apropiere de Ramallah

Un tânăr a fost împușcat mort de armata israeliană în apropierea orașului Ni’lin, la vest de Ramallah, a informat agenția palestiniană de presă Wafa. Tânărul de 17 ani din orașul Habla se îndrepta să-și viziteze prietenii în orașul Ramallah, a declarat familia agenției de presă. Nu este clar ce a declanșat împușcătura.

Forțele israeliene au efectuat raiduri în Cisiordania ocupată pe fondul tensiunilor în creștere declanșate de războiul din Gaza.

UPDATE ORA 11:00 – Ministerul Palestinian de Sănătate condamnă moartea unui medic din Gaza în închisoarea israeliană

Ministerul Palestinian al Sănătății a denunțat moartea doctorului Ziad Muhammad al-Dalu în închisoarea israeliană, reținut în timp ce lucra la Spitalul al-Shifa din Gaza, a anunțat ministerul într-un comunicat. „Ministerul condamnă această crimă odioasă împotriva personalului medical palestinian și consideră că vizarea cadrelor sanitare în timp ce își îndeplinesc datoria umanitară este o încălcare flagrantă a dreptului internațional umanitar și a tuturor convențiilor internaționale”, se arată în declarația sa.

Al-Dalu a fost reținut de forțele israeliene pe 18 martie, potrivit Ministerului Sănătății. „Continuarea acestor încălcări împotriva lucrătorilor din domeniul sănătății este o țintire sistematică a poporului palestinian și a instituțiilor acestuia, iar Ministerul subliniază necesitatea de a trage la răspundere ocupația [israeliană] în fața comunității internaționale pentru crimele sale împotriva personalului medical și a civililor.”

Israelul a ucis peste 500 de cadre medicale palestiniene în Gaza de când și-a lansat războiul devastator în octombrie anul trecut.

UPDATE ORA 10:00 – Blinken sosește în Egipt pentru a milita pentru încetarea focului în Gaza

Potrivit agenției de presă AFP, secretarul de stat american Antony Blinken a aterizat la Cairo, în cadrul celei de-a zecea călătorii în Orientul Mijlociu de la începutul războiului din Gaza, în urmă cu aproape un an.

Blinken urmează să se întâlnească cu liderul egiptean Abdel Fattah el-Sisi și să țină o conferință de presă cu ministrul de externe Badr Abdelatty, dar nu va vizita Israelul în această rundă diplomatică.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că Blinken „se va întâlni cu oficialii egipteni în legătură cu o serie de lucruri, dar pe ordinea de zi se află modul în care vom obține o propunere care, credem noi, va asigura un acord” din partea Israelului și a Hamas.

UPDATE ORA 09:00 – Ambasadorul Iranului în Liban își pierde un ochi în urma exploziei pagerului

New York Times (NYT), citând doi membri ai Corpului Gardienilor Revoluției din Iran, a raportat că ambasadorul Iranului în Liban, Mojtaba Amani, a pierdut un ochi și este grav rănit la celălalt din cauza exploziilor pagerului de ieri.

Gărzile au declarat pentru postul de televiziune că rănile ambasadorului sunt mai grave decât s-a declarat inițial și că acesta va fi evacuat medical la Teheran pentru tratament.

„Unul dintre membrii gărzilor a declarat că pagerele, inclusiv cel folosit de ambasador, au sunat timp de aproximativ 10 secunde înainte de a exploda, determinând unele victime să țină dispozitivele aproape de ochi și de față pentru a verifica dacă există un mesaj. De aici și numărul mare de leziuni oculare grave”, a declarat Farnaz Fassihi, jurnalist la NYT.

UPDATE ORA 08:00 – Trimisul Libanului la ONU denunță atacurile cu pager ca fiind o „crimă de război”

Hadi Hachem a declarat că presupusa detonare de către Israel a pagerelor în Liban și Siria reprezintă o „agresiune care se ridică la o crimă de război”, acuzând țara de escaladarea tensiunilor regionale.

Vorbind marți în cadrul unei sesiuni de urgență a Adunării Generale a ONU (AGONU), care a discutat consecințele juridice ale ocupării de către Israel a teritoriului palestinian, ambasadorul Libanului la ONU a avertizat că atacul va exacerba conflictul dintre Israel și Hezbollah.

De asemenea, Hachem a acuzat Israelul că sfidează dreptul internațional și subminează suveranitatea țării prin atacurile repetate asupra sudului Libanului din octombrie.

Hezbollah a dat vina pe Israel pentru atac. Israelul nu a comentat încă.

UPDATE ORA 07:00 – SUA afirmă că Houthis au doborât 2 drone Reaper în mai puțin de o săptămână

Armata SUA a confirmat că gruparea din Yemen a doborât o dronă americană MQ-9 Reaper pe 10 septembrie, în timp ce o a doua a fost distrusă luni.

Am raportat anterior că un videoclip publicat de Houthis la 16 septembrie arăta epava unei drone Reaper doborâte în provincia Dhamar din Yemen.

Dronele Reaper costă aproximativ 30 de milioane de dolari fiecare, pot zbura până la 15.240 de metri și pot rămâne în aer timp de 24 de ore.

Secretarul de presă al Pentagonului, generalul maior Pat Ryder, a declarat că autoritățile americane investighează doborârea de luni, fără a oferi mai multe informații. El a negat afirmațiile Houthi potrivit cărora gruparea susținută de Iran ar fi doborât 10 Reaper începând din noiembrie.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Matthew Miller, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, spune că civilii nu ar trebui să fie vizați în atacuri, dar membrii „organizațiilor teroriste” sunt „ținte legitime”.

Miller răspundea la întrebările jurnaliştilor despre exploziile din Liban.

„Nici o țară, nicio organizație nu ar trebui să vizeze civilii. Membrii terorişti ai unei organizaţii teroriste sunt ţinte legitime împotriva cărora ţările pot lansa operaţiuni. Acestea sunt principiile pe care le respectăm și acelea sunt principiile pe care ne așteptăm să le susțină alte țări în operațiunile lor”, a spus Miller.

De asemenea, a fost întrebat dacă influența SUA ar putea preveni escaladarea regională.

„Nu este doar o întrebare pentru Statele Unite. Este o întrebare pentru fiecare partid din regiune. Desigur, este o întrebare de prim ordin pentru Israel, este o întrebare pentru Hezbollah, dar este o întrebare adresată tuturor celorlalte țări din regiune despre tipul de regiune în care doresc să trăiască.”

Exit mobile version