LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 356. Netanyahu pregătește terenul pentru o posibilă operațiune la sol în Liban

UPDATE ORA 23:00 – Armata israeliană anunță noi lovituri asupra țintelor Hezbollah

Armata israeliană a declarat într-un comunicat că „lovește în prezent ținte teroriste ale Hezbollah în sudul Libanului”.

Aproape 700 de persoane au fost ucise în Liban în această săptămână, potrivit Ministerului Sănătății din Liban.

Joi, armata israeliană a declarat că a lovit aproximativ 75 de ținte în estul Văii Bekaa și în sudul Libanului, bastioane ale Hezbollah care au cunoscut în ultimele zile un exod uriaș al civililor care și-au părăsit casele.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, aproximativ 118 000 de persoane au fost strămutate de luptele din Liban numai în ultima săptămână.

UPDATE ORA 22:00 – Patru palestinieni uciși într-un nou atac în Jabalia, în nordul Gazei

Cel puțin alte cinci persoane au fost rănite în atacul care a lovit o casă rezidențială ce aparținea familiei al-Batch, afirmă apărarea civilă din Gaza.

Aceasta a declarat că echipele sale lucrează, de asemenea, la stingerea unui incendiu care a izbucnit în apartament atunci când a fost vizat.

UPDATE ORA 21:00 – Armata israeliană anunță un nou val de raiduri asupra Libanului

Forțele aeriene bombardează orașele Doueir, Dbaal și Taybeh din sudul Libanului.

Ministerul Sănătății libanez: 60 de persoane au fost ucise și alte 81 rănite în raidurile israeliene de astăzi.

UPDATE ORA 20:00 – SUA vor trimite încă 8,7 miliarde de dolari în arme Israelului

Casa Albă: Apelul pentru încetarea focului cu Libanul a fost coordonat cu Israelul.

Casa Albă: Discuțiile continuă pentru o încetare a focului de 21 de zile.

IDF raportează că comandantul forțelor aeriene Hezbollah, Mohammed Hussein Srour, cunoscut și sub numele de Abu Saleh, a fost ucis într-o lovitură țintită asupra Beirutului.

Autoritatea libaneză de urgență: De la începutul săptămânii, 1.540 de persoane au fost ucise și 5.410 au fost rănite în atacurile IDF din Liban.

UPDATE ORA 19:00 – Șeful Pentagonului avertizează asupra unui „război total” între Israel și Liban

Un război la scară largă între Hezbollah și Israel ar putea fi devastator pentru ambele părți”, a declarat la Londra secretarul american al apărării, Lloyd Austin.

O încetare a focului în Liban „poate fi, de asemenea, utilizată pentru a încheia și a pune în aplicare un acord pentru a asigura o încetare a focului în Gaza”, a adăugat el.

Premierul Netanyahu și soția sa au aterizat la New York.

Premierul Netanyahu după aterizarea la New York: „În timpul zborului i-am dat permisiunea de a-l asasina pe șeful unității UAV a Hezbollah și a fost asasinat. Politica noastră este clară – continuăm să lovim Hezbollah și nu ne vom opri până când ne vom atinge toate obiectivele

UPDATE ORA 18:00 – Autoritatea Palestiniană „condamnă agresiunea” împotriva Libanului

Mahmoud Abbas afirmă că oamenii din Liban sunt supuși unui „război de genocid”.

Abbas l-a acuzat pe Netanyahu de minciună atunci când a declarat în iulie în Congresul SUA că „practic” nu au fost uciși copii în Gaza.

Vă întreb, în numele lui Dumnezeu, atunci cine a ucis mai mult de 15.000 de copii?”, a spus el. „Opriți această crimă. Opriți-o acum. Opriți uciderea copiilor și a femeilor. Opriți genocidul. Opriți trimiterea de arme către Israel”.

Această nebunie nu poate continua. Întreaga lume este responsabilă pentru ceea ce se întâmplă cu oamenii noștri din Gaza și Cisiordania.”

UPDATE ORA 17:00 – IDF l-a ucis pe Muhammad Hossein Sarur, comandantul unității aeriene a organizației teroriste Hezbollah

Purtătorul de cuvânt al IDF anunță că astăzi, 26 septembrie 2024, cu direcția exactă de informații a Forțelor Aeriene și a Diviziei de Informații, avioane de luptă, au atacat la Beirut și l-au ucis pe Muhammad Hossein Saror, comandantul unității aeriene a organizației teroriste. Hezbollah.

Partenerul de extremă dreapta din guvernul premierului israelian Benjamin Netanyahu a amenințat că va părăsi coaliția dacă se ajunge la o încetare permanentă a focului cu Hezbollah.

Itamar Ben-Gvir, șeful partidului Puterea Evreiască, a amenințat că va suspenda cooperarea cu coaliția dacă se ajunge la un acord temporar.

Dacă o încetare temporară a focului devine permanentă, vom demisiona din guvern”, a declarat el.

UPDATE ORA 16:30 – Israelul a respins propunerea de încetare a focului în Liban

Ministrul Apărării Yoav Galant a confirmat continuarea operațiunilor ofensive ale IDF pe frontul de nord, alături de șeful de stat major generalul Herzi Halevi, șeful Serviciului de Informații Militare, general-maior Oded Basiuk și șeful Generalului de Informații Militare Shlomi Binder.

De asemenea, cei patru au urmărit contramăsurile vizate efectuate cu puțin timp în urmă la Beirut, împotriva țintelor Hezbollah.

UPDATE ORA 16:00 – Armata israeliană anunță că efectuează „lovituri direcționate” asupra Beirutului

Sky News în arabă relatează că numele șefului formațiunii aeriene Hezbollah care a fost atacată este Muhammad Hussein Sarur.

Al-Arabiya relatează: locul atacului de la Dahiya se află în apropierea locului unde a fost ucis Ibrahim Akil și este al patrulea de acest fel într-o săptămână.

Potrivit rapoartelor arabe, atacul a vizat o clădire din cartierul Al-Jamoos din apropierea unei moschei din cartierul sudic Beirut.

AP relatează că atacul a avut loc tot în cartierul Dahya și a vizat un membru înalt al Hezbollah.

Canalul 12: ținta asasinatului din suburbia de sud a Beirutului a fost comandantul unității de drone al Hezbollah.

UPDATE ORA 14:00 – Armata israeliană afirmă că a lovit infrastructura Hezbollah la frontiera dintre Siria și Liban

Armata israeliană a declarat că a lovit infrastructura Hezbollah de la frontiera dintre Siria și Liban, folosită de gruparea libaneză pentru a transfera arme din țara vecină.

Ministrul libanez al transporturilor, Ali Hamieh, a declarat anterior agenției de știri Reuters că atacul israelian a lovit capătul sirian al unui mic pod care asigură trecerea în Liban.

Mai mult de 22.000 de persoane au trecut în Siria pe fondul loviturilor israeliene asupra Libanului, potrivit unor surse de securitate siriene citate de AFP.

UPDATE ORA 13:00 – Hezbollah revendică atacul asupra unor instalații militare la nord de Haifa

Hezbollah a afirmat într-o declarație că a lansat un „baraj de rachete” asupra instalațiilor militare israeliene Rafael, în zona Zevulun, la nord de Haifa.

Armata israeliană nu a confirmat acest atac, dar a declarat anterior că 45 de rachete au fost lansate din Liban.

UPDATE ORA 12:00 – Un deputat israelian face apel la atacuri aeriene neîncetate în Liban

Deputatul Knesset Gideon Saar a îndemnat armata israeliană să intensifice raidurile aeriene în tot Libanul, inclusiv în Beirut, susținând că încetinirile recente sunt „greșeli” strategice.

El a spus că orice încetinire a atacurilor permite Hezbollah să se reconstruiască, complicând planurile de război ale Israelului.

UPDATE ORA 11:00 – Hezbollah afirmă că racheta lansată spre Tel Aviv are o rază de acțiune de 190 km

Hezbollah afirmă că racheta balistică lansată miercuri asupra sediului Mossad de lângă Tel Aviv avea un focos de 500 kg și o rază de acțiune de 190 km.

Racheta, interceptată de sistemul israelian de apărare aeriană David’s Sling înainte de a ajunge la ținta prevăzută, nu a provocat pagube sau răniți.

Atacul a fost cel mai îndepărtat în interiorul Israelului încercat de Hezbollah până în prezent, gruparea afirmând că a fost o răzbunare pentru detonarea de către Israel a unor dispozitive portabile de comunicații în Liban săptămâna trecută.

UPDATE ORA 10:00 – Premierul libanez speră într-o încetare a focului

Premierul Mikati a salutat presiunea internațională pentru o încetare a focului de 21 de zile la granița dintre Israel și Liban.

Întrebat dacă un astfel de acord ar putea fi încheiat în curând, Mikati a declarat pentru agenția de presă Reuters: „Da, sperăm”.

Cu toate acestea, succesul oricărui acord ar depinde de angajamentul Israelului, care și-a mutat trupele mai aproape de Liban, de a pune în aplicare rezoluțiile internaționale, a declarat Mikati.

UPDATE ORA 08:00 – Armata israeliană efectuează arestări în Nablus, Jenin

Armata israeliană a luat cu asalt tabăra de refugiați Ein, la vest de Nablus, în Cisiordania ocupată, și a tras cu gloanțe reale, bombe sonore și gaze lacrimogene, potrivit agenției de presă Wafa.

Forțele israeliene au arestat un bărbat, care a fost rănit în timpul confruntărilor, împreună cu alți trei palestinieni, inclusiv o femeie.

Armata israeliană a arestat, de asemenea, un bărbat palestinian în timpul asaltului său asupra orașului al-Yamoun, la vest de Jenin.

UPDATE ORA 07:00 – Guvernul australian le cere cetățenilor să părăsească Libanul

Ministerul de Externe al Australiei a transmis celor 15.000 de cetățeni ai săi care locuiesc în Liban să părăsească țara sau riscă să rămână blocați dacă situația se înrăutățește.

Miercuri, loviturile aeriene israeliene în Liban au ucis cel puțin 72 de persoane, în timp ce șeful armatei israeliene, Herzi Halevi, a declarat că un atac terestru împotriva Hezbollah rămâne o posibilitate.

Ministrul de Externe al Australiei, Penny Wong, a declarat reporterilor la New York, în marja Adunării Generale a ONU, că cetățenii ar trebui să plece acum, deoarece există riscul închiderii aeroportului din Beirut.

UPDATE ORA 02:00 – Hezbollah: Avioane de luptă israeliene sunt forțate să părăsească spațiul aerian al Libanului

Hezbollah afirmă că unitățile sale de apărare aeriană au angajat și au forțat cu succes două avioane israeliene să părăsească spațiul aerian libanez „folosind arme adecvate” în apropierea orașelor libaneze Hula și Meiss el-Jabal.

Luptătorii au țintit, de asemenea, așezarea Kiryat Motzkin cu un baraj de rachete și au efectuat o a doua rundă de lovituri cu rachete Fadi-1.

Israelul a lansat valuri de lovituri aeriene mortale asupra Libanului începând de luni, ucigând aproape 700 de persoane. Comunitatea internațională a avertizat împotriva atacurilor israeliene asupra Libanului, deoarece acestea ridică spectrul extinderii războiului din Gaza la nivel regional.

UPDATE ORA 01:00 – Mai multe persoane au murit într-un raid aerian israelian asupra localității Younine din Baalbek

Cel puțin nouă persoane au fost ucise și alte 11 rănite într-un raid aerian israelian asupra localității Younine, în orașul Baalbek din sudul Libanului, informează agenția National News.

Eforturile de căutare și salvare a supraviețuitorilor printre dărâmăturile clădirilor distruse sunt în desfășurare.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Turcia își exprimă sprijinul pentru Liban în timpul atacului israelian

În cadrul unei reuniuni în marja Adunării Generale a ONU, ministrul turc de externe, Hakan Fidan, i-a transmis omologului său libanez, Abdallah Bou Habib, că atacurile Israelului asupra Libanului sunt „inacceptabile” și menite să „ducă regiunea în haos”, a declarat o sursă diplomatică turcă anonimă pentru agenția de presă Reuters.

Membra NATO, Turcia a denunțat atacul militar devastator al Israelului în Gaza. Turcia a întrerupt toate schimburile comerciale cu Israelul și a solicitat să se alăture unui caz de genocid împotriva acestuia la Curtea Mondială.

Exit mobile version